10 întrebări despre globalizare...

1. Ce este globalizarea? 2. Cât de nou este fenomenul globalizării? 3. Care sunt factorii care au dus la creşterea gradului de globalizare? 4. Care sunt principalele efecte pozitive ale globalizării? 5. În cazul tranzacţiilor comerciale internaţionale, cum credeţi că pot beneficia ambele părţi implicate? 6. Care sunt principalele efecte negative ale globalizării? 7. Ce rol joacă în cadrul procesului de globalizare instituţii precum FMI, Banca Mondială, OMC? 8. Ce efecte au operaţiunile Societăţilor Transnaţionale? 9. Care ar fi principalele repere ale procesului de externalizare (outsourcing)? 10. Care este viitorul globalizării?

foarte des. Si exemplele ar putea continua. banane din Ecuador. în cazul economiei globale. În altă ordine de idei termenul globalizare capată uneori sensuri diferite pentru anumite persoane şi în anumite circustanţe. la ora actuală termenul „globalizare” este unul foarte la modă. Se apreciază că acest termen a apărut undeva în anii '60. Cât de nou este fenomenul globalizării? Aşa cum ştim. fiind foarte des auzit la emisiunile de ştiri. spre deosebire de cele locale sau naţionale. De exemplu.. de obicei globalizarea se referă la intensificarea fluxurilor de comerţ. dar a început să fie mai intens utilizat în anii '90. caise din China. De exemplu. servicii. Ce este globalizarea? Cu toate că nu există o definiţie precisă a termenului. poate cu secole în urmă. De asemenea rezidenţii din ţările în dezvoltare folosesc uneori aceste termen pentru a evidenţia dominaţia şi influenţa SUA în economia mondială. Deschiderea barierelor internaţionale are ca rezultat crearea unor pieţe globale. celebrul Marco Polo a realizat în secolul XIII o expediţie comercială. o afacere dintr-o anumită ţară intereacţionează deseori cu persoane şi companii din alte ţări. Atunci când cumperi fructe de la chioşcul de la colţ. Acestea includ pieţe pentru bunuri. 2. investiţii. capitaluri şi forţă de muncă. e foarte posibil să ajungi să achiziţionezi roşii din Turcia. Dar globalizarea în sine are rădăcini adânci.. De exemplu. pere din Australia etc. tehnologie. termenul este folosit cu referire la rolul din ce în ce mai important al STN în economia mondială. către localitatea pe care astăzi o ştim sub denumirea de Instanbul. cultură şi idei între state. mere din Polonia. . forţă de muncă. De asemenea companii franţuzezşti de textile aveau filiale în America Latină încă de la începutul secolului XIX.1. portocale din Iran. plecând din Veneţia. pentru a putea produce şi comercializa bunurile şi serviciile sale.

În acest sens rolul Internetului este evident. bunuri şi servicii la nivel global. ceea ce a permis atât populaţiei cât şi agenţilor economici să facă schimb de informaţii şi idei la nivel global. odată cu tranziţia acestora la economia de piaţă. pentru a fi mai eficienţi. Companiile îşi extind operaţiunile în o multitudine de ţări. atât la nivel global cât şi ca pondere în producţia naţională. pot investi în alte ţări capitalurile acumulate. Prin faptul că pot cumpăra materii prime sau pentru că au . O importanţă majoră o are faptul că barierele comerciale s-au redus gradual la nivelul economiei mondiale. la fel cum s-a întâmplat şi cu restricţiile în ceea ce priveşte circulaţia capitalurilor între state. Acelaşi fenomen se întâmplă şi cu comerţul internaţional. În multe privinţe. Deschiderea barierelor comerciale e de natură să asigure consumatorilor o gamă mai variată de bunuri şi servicii. istoricii şi economiştii sunt de acord că în prezent experimentăm un ritm foarte rapid al globalizării. au fost redate circuitului economic mondial. Care sunt factorii care au dus la creşterea gradului de globalizare? Creşterea gradului de globalizare mai ales în ultimele decenii este cauzată de mai mulţi factori. 4. Oricum este clar că în condiţiile în care acţionarii sunt interesaţi de profit. Investiţiile străine directe au crescut de mai mult de 10 ori faţă de anul 1990. globalizarea înseamnă mai multă libertate. Evoluţiile tehnologice şi mai ales transferurile de tehnologie joacă de asemenea un rol important. Ţările din fosta Uniune Sovietică. aceştia sunt din ce în ce mai tentaţi să angajeze personal din alte ţări sau să cumpere şi să vândă pe alte pieţe. pot face tranzacţii comerciale cu cine doresc. 3. Care sunt principalele efecte pozitive ale globalizării? Globalizarea presupune o multitudine de beneficii. pot experimenta schimburi culturale sau de idei.Cu toate că globalizarea şi-a arătat diferitele ipostaze de secole. ceea ce a simplificat transportul de persoane. Şi metodele de comunicare la nivel global au evoluat. Migraţia internaţională este în creştere. Atunci când barierele sunt eliminate. Un alt factor este căderea comunismului. Europa de est. China care erau practic izolate. Metodele de transport s-au îmbunătăţit. persoanele pot călători mai uşor atât în scopuri turistice cât şi pentru a căuta un loc de muncă.

. iar China poate produce jucării la costuri de oportunitate mai mici decât SUA. companiile îşi pot reduce costurile devenind astfel mai competitive. mai multe entităţi au de câştigat: companiile americane care importă jucării. se specializează în producerea de bunuri şi servicii pe care le pot fabrica la costuri de oportunitate mai mici decât concurenţii. Asta înseamnă că în loc să producă tot ceea ce au nevoie. aduc metode performante de management.. iar companiile chineze importă şi vând pe piaţă computerele americane. de exemplu. cetăţenii îşi doresc. cum credeţi că pot beneficia ambele părţi implicate? Este evident că fiecare ţară este „dotată” diferit cu resurse şi nu poate produce toate bunurile de care are nevoie populaţia. SUA poate produce computere la costuri de oportunitate mai mici decât China. ceea ce poate duce la o cerere mai mare pentru produsele în cauză. tehnologii. ţările se specializează pe segmente de produse pentru care au avantaje comparative sau competitive. creează locuri de muncă. solicită să trăiască într-un mediu mai curat şi mai sănătos. educaţie sau noi tehnologii. În cazul tranzacţiilor comerciale internaţionale. informaţie. consumatorii din ambele ţări au de câştigat pentru că au la dispoziţie o gamă mai variată de bunuri la preţuri mai mici. Putem folosi exemplul în care SUA şi China sunt parteneri comerciali. Atunci când se comercializează aceste produse. Există părerea de asemenea că globalizarea asigură un acces mai bun la servicii medicale.posibilitatea de a angaja lucrători din alte ţări. când pieţele operează fără să ţină cont de frontiere. consumatorii americani. Astfel de reduceri de costuri se traduc la un moment dat în preţuri mai mici. 5. Pe măsură ce o naţiune experimentează creştere economică iar standardul ei de viaţă creşte suficient. Datorită globalizării a crescut standardul de viaţă la nivel global şi implicit speranţa de viaţă. populaţia poate beneficia de pe urma creşterii economice şi a bunăstării. Mai mult concurenţa internaţională duce la producerea unor bunuri de calitate mai bună. Pentru a beneficia de pe urma comerţului. Atunci când companiile americane importă şi comercializează jucării din China. De asemenea beneficiază de pe urma activităţii Societăţilor Transnaţionale care transferă capitaluri. Ţările în dezvoltare beneficiază pe de o parte de pe urma globalizării pentru că se pot baza pe exporturi pentru a stimula creşterea economică. şi mai mult. Astfel.

Nu există o singură organizaţie internaţională care să stabilească legi şi să rezolve dispute în economia globală. Cu toate acestea. consumatorii chinezi care preferă computerele americane. beneficiază mai mult de pe urma globalizării faţă de ţările mai puţin dezvoltate. . FMI. Praga. producătorii americani de computere. aceasta nu a condus la eliminarea sărăciei la nivel global. trafic ilegal de droguri şi fiinţe umane. finanţe şi mediu. criticii globalizării arată că acest proces nu a dus la mai multă stabilitate în ţările în dezvoltare. Bangkok. pe măsură ce cultura. Istanbul etc. a dovedit în mod clar ca sistemul global trebuie reformat. dar şi la răspândirea mai rapid a bolilor. Alţii spun că deschiderea barierelor conduce inclusiv la mai mult terorism. Unii economişti cred că în ciuda faptului că globalizarea a adus multe beneficii cetăţenilor din statele mai puţin dezvoltate. Numărul de persoane care trăiesc în sărăcie rămâne inacceptabil de mare. Unii critici susţin de asemenea că ţările industrializate. Banca Mondială. Washington.producătorii chinezi de jucării. importatorii chinezi de computere americane. Unii protestatari sunt deranjaţi de faptul că şi-au pierdut locurile de muncă datorită concurenţei la nivel global. 7. obiceiurile şi valorile vestului se răspândesc la nivel global. Care sunt principalele efecte negative ale globalizării? În ultimii ani s-au înregistrat o multitudine de manifestaţii antiglobalizare în Seattle. 6. OMC? Ţările au propriile legi şi reglementări în ceea ce priveşte comerţul. Motivele unor astfel de demonstraţii diferă. Davos. Ce rol joacă în cadrul procesului de globalizare instituţii precum FMI. Alţii argumentează că globalizarea reduce diversitatea culturală. Banca Mondială şi OMC joacă un rol important. Alţii consideră că globalizarea este de vină pentru efectele negative în creştere asupra mediului. Mai mult criza financiară din 2008 şi recesiunea ce a urmat. inclusiv SUA. aspect evidenţiat printre altele şi de crizele financiare din Asia şi America Latină din anii 80 si 90. în principal datorită conexiunii dintre globalizare şi industrializare. Mai mult. standardele pentru forţa de muncă.

sfaturi în materie de politici şi asistenţă tehnică pentru proiecte de dezvoltare desfăşurate în state mai sărace. de asemenea. fie dezvoltate. este acela de a maximiza profitul. Acest lucru se realizează prin acordarea de împrumuturi. Stabileşte reguli pentru promovarea comerţului liber şi ajută ţările în negocierile pentru reducerea barierelor comerciale. iar STN-urile de succes obţin profituri substanţiale de pe urma activităţii la nivel global. Organizaţia Mondială a Comerţului este o organizaţie internaţională creată pentru a promova liberalizarea comercială la nivel mondial. Criticii STN-urilor argumentează că străinii plătesc chirii foarte mici pentru dreptul de a folosi terenul sau alte resurse din ţările sărace şi că angajează mai mult muncitori necalificaţi şi plătesc numai salarii la limita subzistenţei.Fondul Monetar Internaţional este o agenţie specializată separată din cadrul sistemului Naţiunilor Unite. incluzând STN-urile. Are tot 186 de membrii în momentul de faţă. a apărut în 1944 pentru a ajuta economia globală prin încurajarea ţărilor de a adopta politici în domeniul cursurilor de schimb şi a valorilor monedelor. companiile străine. este. În acest fel. În plus faţă de furnizarea de capital. Are 152 de membrii. nu persoanele din ţările sărace. 8. Obiectivul său este lupta împotriva sărăciei prin promovarea dezvoltării economice. beneficiază de pe urma veniturilor ridicate şi a profiturilor. Mai afirmă şi că atunci când bunurile şi serviciile sunt exportate. Printre exemple se numără General Motors. fie în dezvoltare. Nestle şi Volkswagen. Ce efecte au operaţiunile Societăţilor Transnaţionale? O societate transnaţională (STN) este o companie care îşi desfăşoară activitatea în două sau mai multe ţări. ca de exemplu atunci când o companie îşi construieşte facilităţi de producţie în alte ţări. ea promovează comerţul. Unul din rezultatele STN-urilor sunt investiţiile străine directe. Banca Mondială. o agenţie specializată din cadrul Naţiunilor Unite apărută în 1944. denumită iniţial Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. FMI a ajuns la 186 de membrii. . Acordă sfaturi ţărilor membre şi realizează împrumuturi cerute de membrii care au deficit de capital necesar comerţului. În 2009. Coca-Cola. Obiectivul principal al afacerilor. Are sediul într-o ţară şi birourile sau fabricile în alte ţări. STN-urile oferă locuri de muncă în ţările unde îşi desfăşoară activitatea.

care pot lucra pe salarii mai mici. Cu toate acestea. Care ar fi principalele repere ale procesului de externalizare (outsourcing)? Externalizarea dincolo de frontierele internaţionale. pe termen lung. Un alt exemplu este atunci când o companie americană angajează muncitori dintr-o altă ţară (ex. Consumatorii beneficiază de pe urma costurilor reduse ce pot rezulta în urma preţurilor mici şi de aici abilitatea de a cere din ce în ce mai multe produse. are loc atunci când. India) pentru a scrie programe software sau furnizează alte servicii. Câţiva muncitori americani sunt prejudiciaţi deoarece îşi pierd locurile de muncă în favoarea muncitorilor străini. 10. outsourcingul internaţional a avut loc de secole. migraţia populaţiei. călătorii internaţionale. Cu toate acestea. o firmă din Statele Unite încearcă să îşi reducă costurile prin delocalizarea facilităţilor de producţie în alte ţări şi angajează mai ieftin muncitori străini. Afacerile americane prosperă datorită costurilor reduse şi posibilităţii de obţinere a profiturilor ridicate. Muncitorii străini au de câştigat datorită faptului că sunt disponibile mai multe locuri de muncă Muncitorii americani obţine beneficii de pe urma outsourcingului din alte ţări atunci când ei lucrează pentru companii străine din Statele Unite şi din străinătate. munca în străinătate şi investiţii în alte ţări. Globalizarea este aici pentru a rămâne. O provocare pentru muncitorii americani este să se asigure că sunt în stare să concureze eficient în economia globală. cererea în creştere a consumatorilor va duce la crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite. deseori numită offshoring.Care este viitorul globalizării? Este greu de imaginat cum ar fi lumea fără globalizare. Muncitorii americani pot sfârşi prin a încasa salarii mai mici atunci când îşi căuta noi locuri de muncă. de exemplu. globalizarea a experimentat şi . Nu ar exista importuri sau exporturi. Deşi a devenit recent o problemă politică.9.

.înfrângeri în prima parte a secolului XX – două războaie mondiale. Anumiţi oameni cred că dezvoltarea terorismul internaţional poate duce la închiderea ţărilor în viitor. Criticii globalizării aduc în discuţie câteva probleme concrete. Guvernele pot uşura rezolvarea problemelor rezultate în urma procesului de globalizare prin stabilirea de programe de instruire a forţei de muncă şi furnizarea unei siguranţe pentru cei care şi-au pierdut locurile de muncă în urma competiţiei străine. o criză financiară şi răspândirea comunismului. majoritatea experţilor cred că în viitor vom avea de a face cu accentuarea procesului de globalizare şi nu cu diminuarea acestuia. Banca Mondială şi OMC încurajează această răspândire. În ciuda acestei probleme serioase. iar organizaţiile internaţionale. Beneficiile globalizării sunt puternice şi larg răspândite. iar lumea va trebui să găsească în viitor metode de a rezolva aceste probleme. precum FMI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful