UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAŞOV FACULTATEA DE ALIMENTAŢIE ŞI TURISM

CAIET DE PRACTICĂ

Student : Ciocan Andreea Anul: III Grupa: 16181 IMAPA

-2010-

Partea I I.1 . Prezentarea instituţiei în care s-a efectuat practica
HOTEL ARO PALACE Societatea Comercială Aro-Palace S.A. Braşov este lider recunoscut pe piaţa turistică internă şi internaţională, prin servicii de cazare şi alimentaţie publică la un standard calitativ ridicat. Evoluţia societăţii se derulează sub diferite denumiri: Întreprinderea de Stat de Restaurante şi Hoteluri Aro-Palace în 1949, Trustul de Alimentaţie Publică Aro Palace în 1950, Trustul de Alimentaţie Publică Carpaţi în perioada 1951-1971, Oficiul Naţional de Turism Carpaţi Braşov până în 1990.

Localizată în centrul ţării, la răscrucea de drumuri care leagă Transilvania de celelalte provincii, S.C. Aro-Palace S.A. Braşov este unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii turistice din zonă. Compania deţine o bază materială complexă care include 5 hoteluri cu o capacitate totală de peste 1300 locuri, acoperind nivele de confort de la 5 stele la 1 stea, cât şi 3 restaurante cu specific tradiţional cu oferta culinară şi ambientala de excepţie care satisfac cele mai variate şi exigente aşteptări.

2

Grupul Aro Palace S.A. detine 5 hoteluri complet sau partial modernizate si anume: Aro Palace Lux (5 stele), Aro Palace Business (4 stele), Capitol (3 stele), Hotel Coroana (2 stele) , Hotel Aro Sport si Hotel Postavarul (1 stea).

Hotelul Aro Palace este amplasat in centrul istoric al orasului si a fost inaugurat cu mare fast in anul 1939, avand o istorie de peste 70 de ani. In anul 1963 a fost extins prin constructia unui nou corp de cladire, iar in 2005 a fost ridicat la standarde de 5 stele. Hotelul pune la dispozitia turistilor un numar de 312 camere duble, single, apartamente, garsoniere, 1 apartament prezidential, 1 camera pentru persoane cu handicap, 6 restaurante (Salonul Albastru ; Salonul Central / Bar de zi -;Sala Mare ;Sala Coloanelor; Barul de Noapte; Restaurant Belvedere), 4 sali de conferinta (EUROPA I; EUROPA II; EUROPA III; EUROPA E1+E2+E3; FOYER) si 1 centru spa, toate acestea fiind prevazute cu dotari de o calitate ireprosabila.

3

Camerele hotelului sunt foarte elegante, confortabile si spatioase, echipate cu bun gust , punand la dispozitia clientilor o serie de facilitati cum ar fi : TV satelit, circuit video, telefon international, internet, seif, room-service, minibar, parcare, ziare, schimb valutar etc.

Specificul restaurantelor din Complexul hotelier Aro Palace este preponderent european cu influenţe româneşti. În total sunt aproximativ 300 de feluri de mâncare care se servesc în cele 6 restaurante: • Salonul Albastru – capacitate 80 de locuri;

4

• Sala Coloanelor – 100 de locuri.• Salonul Central/ Bar de zi – 250 de locuri. cu echipamente de ultima generatie. • Sala Mare – 450 de locuri. Barul a fost reconfigurat si dotat. de asemenea. 5 .

Modernizarile aduse in ultimii ani. precum si un deosebit rafinament estetic atat in prezentare cat si servire. în toamna anului 2002 s-au demarat lucrările de modernizare a Complexului Aro Palace care cuprindeau şi construirea unui centrul internaţional de conferinţe.• Bar de noapte – 220 de locuri Barul de noapte este un local de referinta al orasului Brasov si recunoscut ca unul dintre cele mai deosebite din tara. o bucatarie moderna atent supravegheata de maestrii bucatari. 6 . Restaurantul Belvedere pune la dispozitie un spatiu cochet cu o capacitate de 80 de locuri. Capacitatea localului este de 220 de locuri. precum si barul locatiei cu o servire ireprosabila. Centrul de conferinţe “Europa” Circulaţia turistică din ultimul deceniu a consacrat o formă de turism care aduce beneficii economice şi de imagine oricărui hotel. Restaurantul Belvedere are o ambianta reconfortanta de zi cu zi. În acest context. un meniu divers si bogat. dau un aspect modern si proaspat clasicului Bar de Noapte "AroPalace". şi anume turismul de afaceri. care poate primi 700 de participanţi. • Restaurant Belvedere – 80 de locuri.

capacitate 180 persoane . pana la intalniri la scara mare. capacitate 100 persoane . dotata cu 3 cabine de traducatori cu dubla consola.213 mp. de unde se deschide o panoramă deosebită asupra parcului “Nicolae Titulescu” şi a Dealului Cetăţii. receptoare si casti. Un punct de atracţie al acestei zone îl constituie foyerul sălilor. un training sau un seminar.EUROPA III .Modularizarea spaţiului în trei săli şi dotările specifice performante permit satisfacerea celor mai exigente solicitări venite din partea clienţilor.EUROPA (E1+E2+E3) . Orice conferinta.EUROPA I . 7 . în 2005 a fost inaugurată aripa nouă a hotelului clasificată la 5 stele. recuperare şi tratament. microfoane. ecrane. pot gazdui de la intalniri mici. instalatie sonorizare. instalatia de conferinte: unitati de presedinte si unitati pentru delegati si microfoane libere.EUROPA II . cele trei sali de conferinta. odihnă. Această investiţie completează paleta deosebită de servicii a Complexului hotelier Aro Palace şi aduce un plus de atracţie pentru clienţii români şi străini care au ales ca destinaţie turistică acest hotel. sedinta. capacitate 700 persoane .235 mp . curs sau intalnire de afaceri devine mai familiara atunci cand este insotita de o pauza de cafea in lobby-ul centrului.116 mp. care a completat programul de investiţii. Dotari tehnice: videoproiectoare. Suprafetele si capacitatea salilor de conferinte: .156 mp.FOYER . flipchart.capacitate 700 persoane Centrul de agrement si sport "Wellness & SPA" Centrul oferă toată gama de servicii pentru relaxare. instalatie de traducere simultana in trei limbi. Astfel.485 mp. iar în martie anul curent a fost inaugurat şi Centrul SPA. capacitate 250 persoane . Fie ca se pregateste o sesiune de business.

. Studiu de caz urmărind fişa disciplinei.500 mp.10 m). fizioterapie. pedale alergare. dotată cu benzi de alergare. abdomen. în adâncime variabilă de la 0.Realizată între cele două ziduri medievale. ca şi la celelalte obiective investiţionale. pe două niveluri. . dotată cu aparate de hidroterapie. şi altul destinat copiilor (diametru de 7 m. I.6 m la 0.50 mp).trei zone de fitness-cardio: zona cardio-fitness (53 mp). Dotările şi echipamentele Centrului Wellness&SPA sunt. biciclete cu spatar. zona spinning (90 mp). 8 .20 mp.două bazine de înot dintre care: unul destinat adulţilor (8.sală de aerobic în suprafaţă de 96 mp.40 mp) şi vestiare (120 mp). saune marca “VYLO” – SUEDIA. zona de fitness clasic (114.solar: cabină de bronzaj (12. . construcţia Centrului se întinde pe o suprafaţă de 2.recepţie şi vestiare: recepţie (87.30 m la 2. dotată cu biciclete profesionale. magnetoterapie şi mese de masaj tradiţional.30 mp).9 m). . braţe etc.).20 mp). jacuzzi “SPAFORM” – ANGLIA etc. din gamele de top ale furnizorilor consacraţi din domeniu (exemplu: echipamente fitness marca “TECHNOGYM” – Italia. în adâncime variabilă de la 1.80 x 25 m).40 mp). duşuri “HANSGRÖHE” – GERMANIA. picioare.2. electroterapie (9 mp) şi masaj (15.zonă de saune umede şi uscate în suprafaţă totală de 134. în subteranul din faţa corpului nou de cazare.zonă de tratamente corporale şi faciale: hidroterapie (13. Structura spaţiilor cuprinde următoarele: . . dotată cu aparate pentru spate. ce cuprinde saună pentru bărbaţi şi femei. .

de aceea cele mai multe întreprinderi. conform Statutului. BRAŞOV. Mureşenilor nr. Cadrul legislativ aplicat in funcţionarea unităţilor din industria turismului şi a ospitalităţii Societăţile comerciale sunt modul de organizare a agenţilor economici în economia de piaţă. CUI: R1102041. Dacă se constituie o societate comercială condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească le găsim în legislaţia generală privitoare la persoanele juridice. „ARO-PALACE” S. 12. Societatea Comercială Aro Palace este o societate pe acţiuni.C.A. este: 9 .A. iar pentru a-şi desfăşura activitatea în deplină legalitate a obţinut următoarele autorizaţii: -Înregistrarea la Registrul Comerţului.1. -Autorizatia de la Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) care se ocupa cu aplicarea amenzilor în cazul nerespectării legii.000 lei fiecare. prin legea registrului comerţului. ARO PALACE S. -Autorizatie de mediu se ocupa cu protecţia mediului În actul constitutiv al societăţii trebuie să fie specificate codurile CAEN În prezent. divizat în 792. De asemenea. S. -Ordonanta de urgenţă 76/2011 referitoare la prevenirea şi stingerea incendiilor(PSI) -Autorizatia privind sănătatea publică -Autorizatia de la Agenţia Naţională Sanitar Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se ocupa cu informarea consumatorilor în legătură cu produsele şi serviciile supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care sunt puse la dispoziţia acestora de către persoane fizice şi juridice.Sediul social se aflã la adresa Str. Legea 31/90 privind societăţile comerciale deşi arăta că acestea sunt persoane juridice nu stabileşte ce condiţii de fond trebuie să îndeplinească acestea în momentul constituirii ca persoane juridice. cu modificări prin legea 64/1995 privind reorganizarea şi legea falimentul comercianţilor. şi funcţionează pe baze licenţelor emise de Ministerul Turismului. de transport.I. sunt din punct de vedere juridic societăţi comerciale. etc. unităţi comerciale. lei.C.354 acţiuni nominative şi indivizibile în valoare de 25. Materia societăţilor comerciale este reglementată în legislaţia noastră de legea 31/1990.societatea este înregistrata la Registrul Comerţului cu J/08/13/1991. Obiectul de activitate al S. Braşov. are un capital social în valoare de aproximativ 19 mld.2.

2. ARO PALACE S. Cod CAEN 5542 – Cafenele şi baruri cu spectacole. I.prestări de servicii de coafură.C. S.prestări de servicii hoteliere. . Cod CAEN 5530 – Restaurante.Cod CAEN 5511 – Hoteluri şi moteluri cu restaurant.A. Corespunzător domeniului propriu de activitate. . îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă concurenţială dinamică. managementul de la cel mai înalt nivel al S. Cod CAEN 6630 – Activităţi ale agenţiilor de turism şi asistenţă turistică. Pentru atingerea acestui deziderat. Utilizarea unor elemente de contabilitate şi calculul preţului într-o unitate din industria turismului 10 .2. Prin implementarea sistemului integrat organizaţia doreşte : . a luat hotărârea strategică de proiectare şi implementare a unui sistem integrat de management al calităţii şi siguranţei alimentului conform SR EN ISO 9001 :2001 şi SR EN ISO 22000 :2005. . .A. organizaţia trebuie să satisfacă cerinţele clienţilor. ARO PALACE S. misiunea organizaţiei este : . Cod CAEN 1581 – Producţia şi comercializarea produselor de cofetărie şi patiserie Cod CAEN 5552 – Catering Cod CAEN 9302– Coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare.să demonstreze capabilitatea pe care o are de a furniza consecvent servicii şi produse care satisfac cerinţele clienţilor şi cerinţele reglementărilor aplicabile. . Cod CAEN 5512 – Hoteluri şi moteluri fără restaurant. oferind servicii la standardele solicitate de clienţi.să mărească satisfacţia clienţilor săi. care este într-o continuă schimbare din punct de vedere al diversităţii şi calităţii serviciilor oferite.producţia şi comercializarea produselor de cofetărie şi patiserie. cu personal de înaltă calitate şi calificare.C. Cod CAEN 5541 – Cafenele şi baruri fără spectacole. Pentru a se menţine pe această piaţă.prestări de servicii în alimentaţia publică.prestări de servicii tour – operatror.

 Predarea banilor. metodele şi procedeele de lucru aplicabile atât în comerţul interior. Cheltuielile Hotelului Aro Palace sunt cu salariile angajatilor. coafură. dotări. Astfel. Veniturile hotelului sunt determinate de numarul turistilor cazati. loc în care am efectuat practica. cheltuielile directe (lumina. Informaţia contabilă deţine un rol important în procesul de conducere a întreprinderilor din comerţ şi turism. respectiv păstrarea la loc sigur a chitanţelor care făceau dovada anumitor plăţi. Operaţiile de cazare sunt considerate servicii prestate de unităţile specializate. publicitate). Receptionerii erau cei care ţineau evidenţa banilor. singurele operaţiuni financiare pe care le-am efectuat au fost cele specifice postului de receptioner. (P = V-Ch).În cadrul Hotelului ARO-PALACE .  Verificarea permanentă a banilor încasaţi. unitatea de cazare înregistrează în cursul lunii colectarea tuturor cheltuielilor generate de activitatea acesteia: 11 . respectiv a bonurilor emise de secţiile de frizerie. încălzirea. apa) şi cele indirecte (investiţia în hotel. cosmetică. de asemenea verificau minibarul dupa plecarea fiecarui turist. curăţătorie şi a chitanţei se încasează contravaloarea prestaţiilor. Pe baza notelor privind prestările de servicii. rezolvau eventualele nereguli si reclamatii.  Închiderea de zi. şi anume :  Încasarea banilor. asigurari. camerelor. ceea ce determină înregistrarea în contabilitate a creanţelor faţă de clienţi conform facturii emise pe baza notelor de plată pentru cazarea turiştilor. Pe lângă aceste operaţii specifice. gestiunea financiară era ţinută de către contabilul unităţii.  Plata către agenţii firmelor colaboratoare. în cuprinsul lucrării s-au reunit într-un tot coerent conceptele fundamentale. document care cuprinde tariful prestaţiilor şi TVA aferentă. utilitatile. redirectionau apelurile catre camere. cât şi în comerţul exterior şi turism. de evenimentele organizate si de facilitatile oferite in Centrul Wellness Spa loc in care au acces atat turistii cazati cat si alte personae din exterior. Profitul anual al hotelului se calculeaza scazand cheltuielile din venituri. În concordanţă cu necesitatea şi rolul acesteia în luarea deciziilor operative. materiile prime.

cheltuieli.2. .314 1.686 33. Aro Palace S. net si numarul de salariati pe ultimii 3 ani.T.936.A. total venituri.639.188.cheltuieli cu colaboratorii.364 30. -cheltuieli cu telefon.814 26.297. Pentru fiecare tendinţă sau evoluţie.045 32.980 554 I.050 2. depinde nu numai de eventualitatea ca atuurile sale să satisfacă principalele cerinţe ale unei activităţi de succes pe piaţa vizată. .342.245.144.159 531 2009 29. Indicatori din Contul de Profit si Pierdere ai ARO-PALACE SA Cifra de afaceri Total venituri Total cheltuieli Profit brut Profit net Numar salariati 2008 23.603.893 1.956. urmăreaste evoluţia principalelor forţe de macromediu (de ordin demografic.O. economic.759.-amortizare.207. Aro-Palace S. a S.W. 12 . Este indicat ca societatea să-şi instituie un sistem informaţional de supraveghere a pieţei. servicii poştale.cheltuieli cu energia şi apa. concurenţi. Probabilitatea de succes a S. -consum de materiale consumabile.cheltuieli cu salarii.570.140 558 2010 32.C. furnizori.A.284 35. Un obiectiv esenţial în exploatarea analitică a mediului este depistarea noilor ocazii de marketing.788. In tabelul urmator este prezentata situatia referitoare la cifra de afaceri.A S.C. pentru a urmări tendinţele şi evoluţiile importante.226 1. profit brut. politico-legislativ şi socio-cultural) şi a grupurilor importante de clienţi. . tehnologic. Aro-Palace S.830. distribuitori.949 1.414.Familiarizarea cu elemente de marketing turistic Analiza S.793 1.3. care au repercursiuni asupra capacităţii de a realiza profituri.C. conducerea managerială identifica ocaziile şi ameninţările care o însoţesc.175 24.

Unele evoluţii din mediul extern reprezintă ameninţări. -Existenţa şi perpetuarea unor aranjamente cu Tour Operatori pentru Grupuri în circuit -tranzit . în domeniul politicilor de produs. -Posibilitatea intrării pe noi pieţe interne şi externe.Unităţile de cazare nu sunt integrate în lanţuri hoteliere internaţionale. . hotelul nu are concurenţă în Braşov. pentru a spori numărul de clienţi care apelează la serviciile societăţii. Baza materială puternică. în primul rând. va fi poate cea mai bună unitate turistică dacă poate să genereze cea mai mare valoare pentru client şi s-o susţină de-a lungul timpului.5 stele în Braşov. -Număr redus acţiunilor sponsorizare.respectiv întârzierea realizãrii centrului SPA afectezã calitatea şi integralitatea produsului turistic oferit în Hotelui de 5 stele şi Centrul de Conferinţe .este necesarã o nouã abordare prin viziune de marketing mixt.Amplasarea hotelului în zona centrală a Braşovului. 13 . -Este necesară o informatizare completă a hotelului. conducerea managerială poate să caracterizeze atractivitatea de ansamblu a societăţii.C.Construirea altor 2 –3 hoteluri mari de 4 . . -Posibilitatea plecării personalului la unităţile concurente. în absenţa acţiunii defensive de marketing va duce la deteriorarea situaţiei vânzărilor sau profitului. a profesionalismului personalului care a activat de-a lungul timpului în cadrul hotelului. Efectul acestui renume internaţional s-a manifestat în ultima perioadă de timp când unitatea hoteliera a beneficiat de încrederea clienţilor care au apelat în continuare la serviciile oferite.E. Acest lucru a fost posibil.Renume pe plan naţional şi internaţional.O ameninţare din mediul exterior este o situaţie dificilă apărută ca urmare a unei tendinţe sau evoluţii nefavorabile şi care. Simpla competenţă nu constituie un avantaj concurenţial. După ce s-au identificat principalele ameninţări şi ocazii care stau în faţa unităţii de turism.preţ şi promovare pentru a acoperi segmente diferenţiate de piaţă. . . + începerii lucrãrilor pentru Aeroportul Internaţional + continuarea lucrãrilor la Autostrada Transilvania + amplasarea bazelor americane la CincuFãgãraş.ci şi de eventualitatea ca atuurile respective să le depăşească pe cele ale concurenţilor societăţii turistice. . Analiza SWOT a hotelului Aro-Palace este prezentată în tabelul urmator: PUNCTE TARI Ca număr de locuri. al de OPORTUNITǍŢI Lansarea ARO PALACE Centrului de Conferinţe EUROPA în circuitul Organizatorilor de evenimente -Organizarea unor manifestări importante la nivel local si naţional -Amplificarea turismului de afaceri în zona Braşovului urmare a aderãrii la U. care a fost câştigat şi păstrat pe parcursul mai multor ani de activitate. care îi permite PUNCTE SLABE -Nefinalizarea investitiei. rezultând o poziţie excepţională. distribuţie. -Apariţia şi dezvoltarea în România a unei clase AMENINŢǍRI -Apariţiei de noi concurenţi în Poiana Braşov : hotelurile PIATRA MARE SI ALPIN clarificate la 4 stele cu Centre de Conferinţe de 450 – 600 locuri şi centre SPA mari şi bine dotate. ca oportunitate generatã prin perspectiva apropiatã de realizare a Aeroportului Internaţional cât şi a Autostrãzii Transilvania. AroPalace S. S.A. datorită calităţii serviciilor prestate.

Strategia de produs Managerii intreprinderii se concentreaza pentru a realiza produse superioare si a le imbunatati in timp. -Existenţa unei baze de date referitoare la personal. având drept scop informarea şi ghidarea clientului. dar care ar oferi posibilitatea obţinerii de informaţii necesare deciziei manageriale care ar conduce la creşterea puternică a eficienţei economice. . . Aro Palace S. Reintrarea în TOP 5 stele şi în circuitul Centrelor de Conferinţe .A. clienţi existenţi şi clienţi potenţiali.să realizeze o ofertă turistică diferenţiată . comercial foarte lucru ce constituie un efort investiţional important. . -Colaborarea cu un număr foarte mare de agenţii de turism. este constituit din serviciilor si prestatiilor turistice oferite prin intermediul unitatilor hoteliere si de alimentatie publica si al agentiilor de turism din cadrul societatii. -Adoptarea unei strategii de promovare selectivă care permite o utilizare optimă a fondurilor alocate acestei activităţi.C.Stabilitate financiară. -Lipsa personalului feminin cu vârsta cuprinsã între 20-30 ani din cadrul locaţiilor de alimentaţie publicã a hotelului sociale cu venituri mari şi foarte mari. -Preocupare pentru cunoaşterea opiniei clienţilor în legătură cu calitatea serviciilor prestate. Produsele de baza ale societatii sunt: ► ► Cazarea Masa 14 .Activităţi inedite care să ofere clienţilor momente de relaxare şi bună dispoziţie. -Vad bun.Funcţionalitate (circuit foarte bun). Produsul turistic al S.Politica de rezervări.Ei pornesc de la premisa ca un client pretuieste produsele bine realizate si stie sa aprecieze calitatea si performantele unui produs. -Lipsa publicitãţii stradale la intrãrile în judeţul Braşov.Echipa de conducere dinamică şi profesionistă. .

intrarea marfurilor • Criterii privind mobilierul. de restaurantele : Aro Palace Cerbul Carpatin Pergola Cetate Capitol Panoramic Coroana Casa Padurarului Structurile de primire turistica trebuie sa indeplineasca criteriile obligatorii prevazute in OMT 510/2002.dar care completeaza produsele turistice de baza. corpuri de iluminat 15 .bagaje.carucioare de invalizi.Agrementul este tot un produs turistic. in principal .lenjeria si alte obiecte .banchete.club -salon de frizerie si coafura -parcare auto propriu in fata hotelului si garaj subteran -sistem de climatizare a spatiilor -oficiu pentru cameriste -intrari separate pentru turisti.Unitatile hoteliere prin intermediul carora este desfacut produsul turistic al societatii sunt: ► ► ► ► ► ► ► ► ► ► ► ► Hotelul Aro Palace Hotelul Capitol Hotelul Postavarul Hotelul Aro Sport Unitatile de alimentatie publica sunt reprezentate.personal.conferinte.receptii. avizier. fotolii.holul de primire a turistilor si spatiile pentru odihna. pe urmatoarele grupe: • Criterii privind constructiile si instalatiile -bar de zi -restaurant legat functional cu hotelul -activitati de alimentatie oentru turismul de divertisment -spatii proprii pentru agrement -saloane multifunctionale pentru congrese. mese in hol. corespondenta au in dotare: canapele.

receptii.calcat lenjerie si imbracaminte -personalul de la receptie cunoaste minim doua limbi de circulatie internationala -gestionarea pe calculator a spatiilor de cazare si a serviciilor -servicii postale si telefax -servicii telefonice Baza de agrement a hotelului Aro Palace cuprinde: -piscina -bar de noapte -jocuri ce pot fi inchiriate de la receptie -SPA -masaj -recuperare -piscina -aparate fitness -aparate cardio -aerobic -sauna umeda -sauna uscata Organizarea hotelului Aro Palace: -compartimentul de cazare -compartimentul de alimentatie -compartimentul tehnic -compartimentul de contabilitate -compartimentul comercial -vanzari de marfuri.curatat.conferinte etc ce dispun de mobilier specific pentru conferinte si traducere simultana.articole de stricta necesitate etc -pastrarea obiectelor de valoare 16 .articole de stricta necesitate etc -pastrarea obiectelor de valoare -spalat.congrese.-salonul multifunctional pentru banchete.ecran mobil -spatiile de cazare poseda confortul unui hotel de patru stele -holurile de la etaje au in dotare fotolii sau semifotolii si masute joase • Criterii privind serviciile minime oferite turistilor -serviciul pentru transport bagaje -servicii de camera -vanzari de marfuri.

segmenteaza piata turistica pe care actioneaza in: -piata turismului de lux pentru hotelul Aro Palace (4 si respectiv 5 stele) -piata turismului claselor mijlocii pentru hotelul Capitol(3 stele) -piata turismului de masa hotelurile Coroana (2 stele).-spalat.A. Aro Palace S. are in vedere urmatorii factori: -obiectivul urmarit prin practicarea unui anumit pret -piata turistica pe care actioneaza -marimea cererii -evolutia costurilor -preturile.C.curatat.S.produsul turistic al S.tarifele si oferta concurentei -metoda de calcul a pretului Tinand cont de faptul ca piata turistica este structurata pe segmente de piata in functie de nivelul preturilor si tarifelor produselor turistice.calcat lenjerie si imbracaminte -personalul de la receptie cunoaste minim doua limbi de circulatie internationala -gestionarea pe calculator a spatiilor de cazare si a serviciilor -servicii postale si telefax -servicii telefonice Strategia de pret Teoria marketingului identifica trei.C. Aro Palace S.A.A.uneori chiar patru orientari strategice pentru stabilirea nivelului de pret: -orientarea dupa costuri -orientarea dupa concurenta -orientarea dupa cerere -orientarea dupa diferitele reglementari guvernamentale si legislative Pentru a stabili politica de pret sau tarif favorabila.C. si in orice unitate de turism.oferit de cele cinci hoteluri ale societatii.Postavarul si Aro-Sport (cate o stea) In cadrul S. Brasov.pretul produsului turistic este constituit din: -pretul cost net al prestatiilor turistice -pretul cost net al produsului turistic -pretul cost net comercial al produsului turistic -pretul de vanzare net al produsului turistic 17 . Aro Palace S.

eventual verificat si apoi cumparat.in numeroase cazuri reprezentand ea insasi o componenta a mixului promotional.joase si relativ stabile.moderate.extrasezon) genereaza un sistem de tarife. Diferentierea tarifelor practicate pe tipuri de camere.strategia de pret poate fi exprimata dupa cum urmeaza: preturi forfetare. ..Un client care plateste un pret sub asteptarile sale reprezinta un castig nerealizat.in absenta produsului turistic.combinaind variantele In politica de marketing a S.A. Stabilirea pretului de vanzare se poate face: ► ► Prin aplicarea la costul de achizitie al materiilor prime si a bauturilor a unei cote de In functie de segmentul de clientela ales si de concurenta.o pierdere. Tarifele de cazare De regula.A.C.El nu poate fi “vizionat”.inalte.perioade de timp (sezon. Preturile in alimentatie Pretul cerut trebuie sa coincida cu asteptarile clientului.”incercat”. Strategia de distributie Distributia se desfasoara.prin agentii de turism.orientate dupa cerere si costuri.din partea altor societat).Aro Palace S.Activitatea de distributie va fi intotdeauna insotota de informarea cumparatorilor in legatura cu posibilitatile de achizitionare a produsului turistic.regimuri de ocupare a camerelor duble(ocupate de una sau doua persoane).-pretul de vanzare cu ridicata al produsului turistic Pentru stabilirea pretului se tine cont de urmatoarele: -costurile materiale -costurile salariale de functionare -costurile de gestiune -costurile de ocupare -T.V.Un client caruia i se cere sa plateasca un pret peste asteptarile sale este un client pierdut pentru viitor. tarifele de cazare reprezinta pretul unei camere pentru 24 de ore. 18 adaos comercial sau a unui coeficient multiplicator anterioare.asa cum adesea practica obliga.diferentiate sezonier.in principiu.categorii de clientela (pe cont propriu.

exista doua agentii de turism care desfasoara prestatii turistice: agentia de turism “Aro Palace” si agentia de turism “Coroana”.specific turismului organizat.Acest canal.Comercializarea produsului turistic se realizaeaza de prestatori prin doua sisteme importante de desfacere:direct catre clienti si indirect.este necesara completarea unui formular.in schimbul unui comision.printr-un lant de intermediari care. Pentru a face rezervarea online.Nivelul intermediar 1 este reprezentat de agentia touroperatoare.ro . Obiectivele specifice determinate de caracteristicile distributiei sunt generate de: 19 .Aro Palace S.este tot mai utilizata rezervarea directa prin intermediul internetului.A. disponibil in limbile romana.A. se face: à à direct.Aro Palace S. apeland la serviciile agentiilor de turism cu care colaboreaza In cadrul S.Este specific formelor de turism organizat. ► Canal mediu Prestator à intermediar à turist Acest canal contine un nivel intermediar. prin intermediul receptiilor sau centralelor de rezervare proprii indirect.Pentru aceasta exista site-ul www.reprezentat de agentia touroperatoare sau agentia de voiaj.Rezulta astfel urmatoarele tipuri de canale de distributie: ► Canal scurt (direct) Prestator de serviciii turistice à turist Acest canal este specific formelor de turism neorganizat.C.preiau sarcina legarii prestatorilor de servicii turistice cu consumatorii acestor servicii. Distrubutia produselor turistice promovate de S.franceza si germana.aropalace.C. Datorita dezvoltarii tot mai pronuntate a tehnologiei de varf.este de asemenea. ► Canal lung Prestator à intermediar 1 à intermediar 2 àturist Canalul contine doua niveluri intermediare fiind un canal lung.engleza.iar nivelul intermediar 2 este reprezentat de agentia de voiaj.

à Necesitatea reducerii eventualelor decalaje din serviciul proiectat si cel livrat prin Armonizarea obiectivelor intreprinderii cu cele ale agentiilor de turism si cu cele ale Livrarea constanta si uniforma a calitatii proiectate Imbunatatirea gradului de cooperare cu intermediarii activitati in care distributia este implicata à altor participanti la activitatea de distributie à à Strategia de promovare Promovarea reprezinta componenta de baza a sistemului de comunicare a intreprinderii cu mediul.promovarea si-a imbogatit de-a lungul timpului continutul si si-a diversificat mijloacele de exprimare.Constientizand practic functia de comunicare a marketingului. Pe langa comportamentul personalului. Actiunile de comunicatie pot fi grupate in jurul catorva categorii distincte: àcomunicatia de baza àmaterialul publicitar àcrearea imaginii àmijloace de comunicatie curenta àelementele comunicatiei de baza sunt:semnalizarea rutiera.interiorul etc. Firma serveste ca punct de reper pentru client.N.la acele mijloace cu ajutorul carora intreprinderile comunica cu pietele tinta.referindu-se in esenta.ajungand azi unul dintre cele mai importante instrumente ale mixului de marketing. La hotelurile Aro Palace(4 stele) si Capitol (3 stele). Potrivit Ordonantei presedintelui A.promovarea reprezinta una dintre cele mai costisitoare componente ale politicii de marketing.Promovarea produsului turistic se refera la caile de informare si de convingere prin care clientela turistica este detrminata sa ia decizii de cumparare si are drept componente principale:promovarea vanzarilor. nr.Totodata. Promovarea este cel mai vizibil element al mixului de marketing.61/1991 pentru unitatile hoteliere incadrate la categoriile 3-5 stele.firmele trebuie sa fie luminoase.aspectul exterior.comercializarea se sprijina pe utilizarea mijloacelor de comunicatie promotionala.relatiile publice si publicitatea.firmele sunt 20 .T.care pot fi sustinute de un ziar “intern” lunar.Insusi comportamentul personalului poate fi potentat prin actiuni de comunicatie interna.

Ea este efectul mijloacelor puse in aplicare in cadrul comunicatiei de baza.A. In cazul acestei intreprinderi.relatiile Publicitatea are ca obiectiv principal alegerea celor mai adecvate mijloace pentru atragerea si orientarea clientelei catre serviciile si produsele oferite.A. li se fac diverse surprize. à Reducerile de pret pentru organizarea de conferinte. S.Practic.C. este aceeasi cu afirmatia lui Kotler.tort.C.care ii ofera posibilitatea sa manevreze cu suplete politica sa in domeniul preturilor.o imagine conforma cu obiectivele hotelului se creeaza prin actiuni. Aro Palace S. utilizeaza urmatoarele forme de vanzare: à Reduceri de pret in randul turistilor.mici atentii (flori.felicitari in camera de hotel etc) 21 publice..iar efectul acestora este amplificat prin iluminatul fatadelor si prin utilizarea tuburilor cu neon colorate. Aro Palace S.adaugarea unei valori suplimentare la nivelul produsului. ► Materialele publicitare (tipariturile) sunt o componenta a publicitatii S.intalniri de afaceri si alte manifestari.al pretului si al distributiei.si anume “cea mai buna publicitate o fac clientii multumiti”.C. Conceptia directorilor unitatilor hoteliere ale S.manifestarile expozitionale.sponsorizarea.C. Aro Palace S.materialelor publicitare.un efect psihologic cert.fiind considerata un act de bunavointa din partea ofertantului.tinand seama de obiectivele comerciale ale intreprinderii si cu scopul de a castiga un avantaj temporar fata de concurenti.publicitatea reprezinta elementul central al politicii de promovare.cu si fara caracter promotional.C.fortele de vanzare. dispune de numeroase pliante pentru fiecare unitate hoteliera si de alimentatie publica. ► Crearea si difuzarea imaginii nu este o actiune de comunicatie distincta.in cele mai multe cazuri.actiunilor de lansare pe piata a hotelurilor si nu numai.Aceasta poate fi dovada ca societatea detine o pozitie solida in cadrul pietei. Aro Palace S.A. Aro Palace S.promovarea vanzarilor. ► Mijloace de comunicare curenta includ: publicitatea.A.brosuri.A.fiind mijlocul prin care aceasta se raporteaza la evolutia relatiilor cu piata.Decizia de reducere a preturilor si tarifelor are.harti. .Turistilor ce-si sarbatoresc ziua de nastere in hotelurile si unitatilor de alimentatie publica ale S.luminoase.Reducerile de pret trebuiesc folosite in asa fel incat sa nu afecteze sau chiar sa compromota imaginea si prestigiul societatii in randul clientelei prin posibile asocieri cu situatii financiare dificile pentru S. Promovarea vanzarilor este o actiune pe termen scurt si are menirea de a incuraja vanzarile pentru produsul turistic prin “imbogatirea ofertei”.o sticla de sampanie sau vin.

festivaluri etc. Obiectivele specifice.fiecare client VIP fiind invitat sa semneze in “cartea de onoare a hotelului”.manifestat in toate etapele serviciului hotelier.C.formalitatile de inregistrare fiind reduse la minim(se solicita semnatura oe fisa completata de receptioneri) à In cazul grupurilor se asigura parcarea autocarului.Cu aceste prilejuri au loc cocktailuri si spectacole desfasurate de hotel.prescriptorii.Praga.Relatiile publice iau forma contactelor de la om la om cu concurentii. Aro Palace S.organismele profesionale etc. Aro Palace S.vizitelor si creerii de evenimente.Chisinau si Bucuresti. ca de exemplu participarea anuala la targurile de la Berlin..Relatiile publice iau inclusiv forma crearii de evenimente.A. Sponsorizarile constituie un mijloc de promovare a vanzarilor.iar informatiile puse la dispozitia mass-media sunt date publicitatii sub forma de stiri. “Festivalul Berii” si alte manifestari.urmaresc: ► ► ► Atragerea clientilor Fidelizarea clientilor Inlesnirea achizitionarii serviciilor transportul acestora la locul destinat receptiei grupului.Creearea de evenimante este o problema de imaginatie-aniversari S.date calendaristice importante. Una din tehnicile specifice relatiilor publice utilizata de societate este participarea la targuri si alte manifestari expozitionale specializate nationale si internationale. saptamani gastronomice cu tema.expozitii de arta culinara.preferinta cu privire la unele servicii.Aceasta categorie de clienti beneficiaza de un tratament camera.etajul. sponzorizeaza Festivalul “Cerbul de Aur” .o renovare.descarcarea bagajelor si Relatiile publice sunt acele actiuni care asigura in mod expres transmiterea unei imagini favorabile a hotelurilor societatii prin intermediul invitatilor.respectandu-le reuseste privilegiat.la care participa cu servicii de alimentatie publica. “Zilele Brasovului” .C.deci si de o primire speciala à La primirea clientilor VIP se impune prezenta directorului general al hotelului. ceea ce asigura integrarea in mediul socio-economic.A. 22 .iar hotelurile.autoritatile locale.S.à sa-I Clientilor permanenti (“clientii casei”) li se cunosc preferintele privind tipul de fidelizeze.in a caror formulare se porneste intotdeauna de la client si uneori se la concurenti.

O caracteristica esentiala a sistemului este functia sa de rezervari. care foloseste o reprezentare grafica a proprietatii. I.sloganul societatii fiind :”Vii la Brasov ca turist si pleci ca prieten!”. Realizarea rezervării unei camere de hotel (pensiune) şi utilizând un sistem global de distribuţie Hotelul Aro Palace utilizează ca sistem global de distribuţie pentru rezervarea unei camere.C. Sistemul necesita foarte putine ore de scolarizare chiar si pentru un utilizator neexperimentat. acestia revenind mereu in hotel. este de apreciat grija acesteia de a promova produsul sau turistic concomitent cu oferta turistica a orasului Brasov. Designul familiar face ca orice informatii despre clienti. intuitiv si usor de instalat si configurat.4. Sistemul imbunatateste de asemenea productivitatea biroului de contabilitate prin posibilitatea de a opera mai multe aplicatii simultan. Medallion PMS ajuta in optimizarea rezervarilor. disponibil camere si grad de ocupare sa fie gasite foarte usor. notele de plata. Cu un singur mouse click puteti verifica informatiile despre clientii hotelului. ocuparea camerelor etc.2. evaluind inteligent obiceiurile clientilor pentru a putea crea campanii de marketing eficiente si pentru a preintampina si raspunde cu succes diverselor cereri ale clientilor. Datorita usurintei in utilizare este perfect pentru piata fortei de munca din sectorul hotelier. programul Medallion. Medallion Property Management System cuprinde toate modulele necesare informatizarii departamentului Front Office: 23 . Medallion Property Management System este sistemul de gestiune hoteliera in varianta Windows ce cuprinde toate modulele necesare desfasurarii activitatii intr-un hotel (de la mai putin de 30 de camere pana la hoteluri cu peste 1000 de camere). detaliata dupa Planul Camerelor. note de plata.A. Aro Palace S. piata caracterizata de fluctuatii de personal. Aceasta solutie este ideala pentru hotelurile care prefera un sistem intuitiv care sa reproduca grafic caracteristicile proprietatii dumneavoastra. Orice informatie necesara se poate obtine rapid datorita designului intuitiv al sistemului. Tipul Camerelor si ecranele de Rezervari.In cazul S. Sistemul Medallion ofera o solutie software pentru administrarea integrata si facila a tuturor operatiunilor hoteliere fiind felxibil.

companii.• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • Rezervari (individuale si de grup) Planning grafic de rezervare Managementul tarifelor Istoric clienti (individuali. agentii de turism) Modul grupuri Note de plata si facturare clienti Conectivitate cu suita MS Office Confirmari automate (e-mail) Rapoarte predefinite (zilnice / lunare / anuale) Rapoarte statistice si de prognoza Modul comisioane agentii de turism Modul control sistem Tarife si scheme tarifare multi-currency Interfatare cu alte sisteme din hotel Rapoarte de inchidere de zi (Night Audit) Numar nelimitat de servicii si plati Program fidelizare bazat pe cumul de puncte Rezervari on-line Modul Business Inteligence Modul Central Reservation System (pentru lanturi hoteliere). Crearea unei rezervari cu ajutorul programului ‘Medallion’ 24 .

mentinand apasat butonul stang al mouse-ului. ca in fig. 1. 2. Fig.1.1. 2. Crearea unei rezervari Eliberand butonul mouse-ului.). pana la data de final a rezervarii (fig. 2 .Fereastra de rezervare 25 . se deschide fereastra de rezervare. Mouse-ul se poziţionează pe data de inceput a rezervarii si apoi se trage. Fig.

Fereastra rezervării este prezentată în figura următoare: Numele clientului Numele companiei (daca e cazul ) Numele agentiei de turism (daca rezervarea este efectuata prin agentie de turism) Nationalitatea Numarul persoanelor cazate in camera Segmentul de piata (ex: turist etc.fiecare cu un numar de ordine unic. despre Modulul „Folio” – contine notele de plata ale rezervarii. fie automat. apasam butonul companii sau despre agentiile de turism colaboratoare. Fiecare rezervare poate avea pana la 6 note de plata asociate.Dupa introducerea tuturor informatiilor. Modulul „Profiles” contine informatii despre clientii cazati in unitatea hoteliera. fie manual pe aceste note de plata. ag. Cazarea si celelalte servicii sunt postate. al ferestrei. de turism) Limita creditului Numarul rezervarii Data cazarii si data plecarii Statusul rezervarii Numarul camerei Tipul camerei Data sosirii Data plecarii Note speciale pentru plecare sau sosire Selectarea tipului de pensiune dorit (ex: mic dejun) Selectarea tarifului dorit Pachete de servicii Servicii speciale (ex: flori in camera) 26 .) Source of business (companie.

se deschide fereastra rezervarii de grup din fig.Tariful camerei Tariful pensiunii (dupa caz) Tarif extraservicii Total tarif pe noapte Rezervari de grup: se efectueaza din modulul Groups dupa cum se poate observa si din fig.3 Apasand butonul New Group ( ). 27 .4.

evitându-se contaminarea încrucişată între operaţiuni. recomandat să fie implementat împreună cu un Sistem de Management al Calităţii. împreună cu care formează elementele necesare securităţii alimentare.4. Spaţiile de lucru sterile sunt medii de lucru în care produsele pot fi prelucrate sau ambalate fără risc de contaminare microbiană. HACCP este un sistem al siguranţei alimentare recunoscut la nivel internaţional. de preferat unul care să aibă în compoziţie şi o substanţă dezinfectantă.Fig. ce dovedeşte că riscurile legate de siguranţa produselor alimentare sunt identificate. materiale. Filtrul sanitar pentru angajaţi trebuie să fie format din trei zone: pentru hainele de stradă. Acesta trebuie gândit astfel încât să respecte fluxurile tehnologice. produse alimentare. personalul va folosi săpun lichid. pentru cele de lucru şi pentru igiena personală. Atunci când se achiziţionează obiectele sanitare trebuie să se ţină cont de faptul că lavoarele pentru personal trebuie să fie acţionate prin pedală sau prin fotocelulă.2. astfel încât aceste materii prime să nu intre în contact unele cu celelalte. bazat pe o analiză sistematică şi preventivă a procesului de producţie. Este recomandat ca HACCP să fie folosit împreună cu bunele practici de igienă şi producţie. Totul trebuie să înceapă de la proiectarea localului. evaluate şi ţinute sub control. personal.5. atunci trebuie folosite recipiente închise ermetic. 28 . De asemenea. Rezervare de grup I. Aici este de preferat ca fiecare tip de materie prima să fie depozitat în câte un frigider separat. Este. Identificarea elementelor de sănătate şi siguranţă alimentară şi de igienă în cadrul unei unităţi de alimentaţie publică In scopul de a oferi consumatorilor produse de o înaltă calitate. În Bucătărie cele mai stricte reguli sunt cele ce se aplică în interiorul spaţiului de lucru. Dacă acest lucru nu este posibil. de asemenea. a condus la naşterea unui sistem numit HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). dar şi sigure din punct de vedere microbiologic şi bacteriologic. Filtrele sanitare trebuie să fie dotate şi cu duşuri cu apă caldă sau rece.

locul şi data expirării. separat de vesela folosită pentru clienţi. Recepţia cărnurilor. iar iluminarea trebuie făcută corespunzator în toate spaţiile de lucru. • • Carpe. pentru a se evita acumularea lor. Personalul : O mare importanţă în ceea ce priveşte siguranţa noastră atunci când mâncăm la restaurant. produse tratate termic 29 speciale pentru microparticul) cu sistem central de evacuare. Elaborarea acţiunilor corective În general. în localuri nu se va folosi detergent obişnuit de vase. Acesta trebuie să conţină substanţe dezinfectante şi trebuie să aibă aviz sanitar. mezelurilor produselor lactate. mopuri (din microfibră). Bucătaria unui restaurant trebuie să aibă un sistem de ventilaţie funcţional. astfel încât să nu ajungă pe masa clientului produse expirate. trebuie să existe două spălătoare pentru vase. ouălor. Şi acesta trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. În funcţie de mărimea spaţiului şi fluxului de lucru. în momentul în care vine la muncă. de asemenea. aspiratoare cu apă sau uscate cu filtre HEPA (filtre Scări. tunicile nu trebuie să aibă buzunare exterioare. pentru a nu cădea obiecte în mâncare. Bucătăria unui restaurant trebuie organizată. Grupa de produse: A. astfel încât materiile prime să nu ajungă în contact cu produsele finite.Recipientele trebuie să aibă etichete pe care să fie înscrise numele materiei prime. Echipamentul pe care îl va îmbrăca trebuie să fie adecvat şi igienizat. Este necesar să se asigure o lumină constantă ca intensitate şi de o culoare cât mai naturală. Mai mult. . nu are voie să intre în bucătărie purtând bijuterii. În primul rând. o are personalul angajat acolo. trebuie să fie calificat. De asemenea. Deşeurile se vor depozita în containere cu capac. pentru a nu se denatura culoarea produselor. iar igiena îi va fi verificată în mod frecvent. orice echipament din spaţiile sterile trebuie să aibă un grad mic de emisie de particule. Apoi. În permanenţă. găleţi şi storcătoare cu accesorii de microfibră. Dacă a îndeplinit această condiţie. Pentru o siguranţă cât mai mare. unul pentru tăvile şi oalele folosite pentru producerea mâncărurilor şi altul pentru farfuriile venite de la masa clientului. în mod periodic se vor face dezinsecţii şi deratizări. Depozitarea vaselor de bucătarie se va face. personalul trebuie instruit. cu unghii lăcuite sau cu gene false. trebuie să işi facă duş înainte de a intra în spaţiul de lucru. prevăzute cu saci de unică folosinţă şi vor fi evacuate cât mai repede.

Proceduri de monitorizare: Metoda: -Verificarea organoleptică a materiilor prime conform instrucţiunilor -Verificarea certificatelor care atestă starea de sănătate a animalelor şi lipsa Salmonellei din ouă. 30 . produse netratate termic Pericolele relevante: Biologice: Bacterii . Proceduri de monitorizare: Metoda: -Măsurarea temperaturii cu un termometru. Informarea furnizorilor. Responsabil acţiuni corective: Şef unitate Înregistrari: Fişă de recepţie Notă de recepţie Certificat sanitar-veterinar Depozitarea temporară a cărnii Grupa de produse:-.. -Înregistrare timp staţionare în frigider. Paraziţi Limite critice: -caracteristicile organoleptice să fie conforme. Frecvenţa: De două ori pe zi. prod.max. 8ºC pentru lactate -ouăle să fie în termenul de valabilitate şi să aibă specificaţii microbiologice. -să existe certificate sanitar-vetrinare. -temperatura la sosire.produse netratate termic Pericolele relevante: Pericolele relevante Limite critice: -Temperatura în camera frigorifică : 0-4ºC.max.use tratate termic . 4ºC pentru carne . Responsabil: Bucătarul şef Acţiuni corective: Respingerea loturilor: -cu modificări organoleptice -care nu au certificat de sanatate -care au fost transportate în condiţii improprii. -Verificarea temperaturii din centrul geometric al bucatii de produs Frecvenţa: La fiecare intrare de materie primă.B. -Timpul de păstrare : conform termen de valabilitate.

frigider -Eticheta de pe pungă sau recipient Răcirea preparatelor Grupa de produse:-prod.-creşterea numărului de bacterii supravieţuitoare tratamentului termic şi germinarea sporilor. -ajustarea temperaturii sau repararea instalaţiei frigorifice.menţinerea preparatelor la temp mai mici de 63°C. Responsabil acţiuni corective: Şef unitate Înregistrari: Fişă de temp. -dezgheţare frigider. -Verificarea timpilor de răcire.Responsabil : Bucătar şef Acţiuni corective: -produsele posibil afectate sunt izolate. maxim 2 ore. Proceduri de monitorizare: 31 . dacă se observă că nu scade temperatura.menţinerea preparatelor la cel puţin 63°C. Limite critice: . . -instruirea personalului pentru efectuarea FIFO. dacă nu s-a răcit la 4°C în cel mult 6 ore. Limite critice: -Răcirea se va face în cel mult 6 ore până la 4°C astfel: -2 ore de la 63°C la 20°C şi -4 ore de la 20°C până la 4°C Proceduri de monitorizare: Metoda: -Verificarea temperaturii preparatelor care se răcesc. -Amestecare frecventă pentru omogenizarea tenperaturii Responsabil acţiuni corective: Şef unitate Înregistrări: Eticheta de pe vas(opţional) Menţinere la cald a preparatelor Menţinere la cald a preparatelor: prod. tratate termic Pericolele relevante:Biologice: Creşterea numărului de bacterii supravieţuitoare în preparate dacă nu sunt răcite la temp. Frecvenţa: -la două ore Respons abil: Bucătar şef Acţiuni corective: -Aruncarea mâncării. tratate termic Pericolele relevante:Biologice. -Împărţirea prdusului în vase mai mici. şi timp coresp.

Metoda: -verificarea temperaturii preparatelor care se menţin la cald cu termometrul sonda. . .prod netratate termic . dacă s-a menţinut la temp. Menţinere la cald a preparatelor: -prod. . mai mult de 2 ore.verificare termometru frigider.aruncarea mâncării. Responsabil acţiuni corective: Şef unitate 32 . brânzeturi Menţinere la rece a preparatelor gătite. de cofetărie Pericolele relevante: Biologice:.creşterea numărului bacteriilor psihofile dacă temperatura. conform instrucţiuni Responsabil acţiuni corective: Şef unitate Înregistrări: Eticheta de pe vas. mai mici de 63°C. . tratate termic . .revizia tehnică a frigiderului.instruirea personalului pentru respectarea timpilor şi temp. -urmărirea timpilor de staţionare la cald a preparatelor Frecvenţa: -la două ore Responsabil: Bucătar şef Acţiuni corective:. produsele gătite Proceduri de monitorizare: Metoda: Măsurarea temperaturii cu un termometru aflat în încinta frigiderului Frecvenţa: De două ori pe zi Responsabil : Bucătar şef Acţiuni corective: -interzicerea livrării produselor care au stat mai mult de 2 ore la temp. Timp depozitare: -conform termenului de valabilitate -24-48 ore în funcţie de tratamentul termic aplicat pt. şi umiditatea relativă a aerului din frigidere nu este corespund.prod.opţional Refrigerare mezeluri.alterarea superficială a produselor refrigerate datorită umidităţii mari a aerului din spaţiul de depozitare Limite critice: Temperatura în incinta frigiderului între 0-4°C. peste 4°C.aruncarea produselor care au suferit abuz de depozitare.

-18ºC. Prezenţa toxinelor microbiene.-continuare tratament termic. Proceduri de monitorizare: Frecvenţa: O dată pe schimb.produsele posibil afectate sunt izolate.instruire bucatari pentru respectarea timpilor şi temperaturilor. . bucăţii de carne sau a masei de mâncare.reluarea ciclului de prăjire. bacteriilor psihotrofe datorită temperat. Responsabil: Bucătar şef Acţiuni corective:.timpul de prăjire. . Responsabil acţiuni corective: Şef unitate Înregistrări: Fişa de înregistrare tratament termic Menţinere la cald a preparatelor Grupa de produse: îngheţată Pericolele relevante: Creşterea nr. Responsabil: Bucătar şef Acţiuni corective . . (unde este posibill) : cel puţin 73ºC .produse tratate termic Pericolele relevante: Biologice: Supravieţuirea unor bacterii sau spori ai unor bacterii datorită subtratării termice. coacere : diferit în funcţie de mărimea bucăţii de carne (cel puţin 3 minute) Aprecierea vizuală a gradului de prăjire. . -temperatura în vitrină pentru îngheţată : max. la un preparat ales la întâmplare. coacere: . 33 .Înregistrări: Fişă de verificare HACCP. şi în profunzime.aspectul bucăţii de carne la supraf. -timpul de păstrare : maxim ore Proceduri de monitorizare: Metoda: -măsurarea temperaturii cu un termometru. Menţinere la cald a preparatelor: . -reglare temperatură vitrină.Eticheta de pe vas. coacere (unde este posibil).ruperea bucăţii de carne cu furculiţa.temperat. insuficient de scăzute din incinta frigorifică Limite critice.izolarea produsului dacă nu se poate reprocesa. -înregistrare timp staţionare în vitrină Frecvenţa: De două ori pe zi. Limite critice: .

4 Agenţii economici sunt obligaţi: a) să comercializeze numai produse şi servicii testate şi certificate conform normelor legale şi care respectă condiţiile calitative prevăzute în contracte. pregătirea pentru vânzare şi vânzarea produselor. 3 Guvernul. depozitarea. I. sănătatea sau securitatea consumatorilor. sănătăţii şi securităţii consumatorilor ART. anual. prin organismele sale specializate. sănătatea sau securitatea consumatorilor. respectiv să retragă de pe piaţă sau de la beneficiari produsele la care organismele abilitate de lege sau specialiştii proprii au constatat neîndeplinirea caracterisicilor calitative prescrise sau care ar putea afecta viaţa. în mod deosebit a celor care pot afecta viaţa. sunt nominalizate şi actualizate de către Guvern. utilizate în condiţii normale. când situaţia o impune cu privire la: a) falsificarea. Responsabil acţiuni corective: Şef unitate Înregistrari: Fişă de temp. transportul.6. conservarea. b) furnizarea şi utilizarea produselor. -instruirea personalului pentru efectuarea FIFO.2. Conform legislatiei romenesti “unitaţile din sectorul alimentar trebuie să identifice activitaţile care sunt determinante pentru securitatea alimentară şi trebuie să garanteze ca procedurile de securitate corespunzatoare sunt stabilite . sănătatea ori securitatea consumatorilor. în condiţii optime.-ajustarea temperaturii sau repararea instalaţiei frigorifice. astfel încât acestea să nu afecteze viaţa. Se interzice producerea sau comercializarea produselor falsificate sau substituite. pot pune în pericol viaţa. 2 Produsele se comercializează numai în cadrul termenului de valabilitate stabilit. etichetarea. ART. b) să oprească livrările. implementate .. Protecţia vieţii. precum şi prestarea serviciilor. Congelator. ART. Normele şi reglementările se referă la grupe de produse şi servicii care. 34 . dacă acest lucru se impune. menţinute şi revizuite pe baza principiilor utilizate in sistemul de analiza a riscurilor şi punctelor critice de control”. ART. stabileşte norme şi reglementări specifice sau le îmbunătăţeşte pe cele existente. 1 Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii care. manipularea. importul. Cunoaşterea reglementărilor privind protecţia consumatorilor in cadrul unei unităţi din industria turismului şi a ospitalităţii. sănătatea sau securitatea consumatorilor. ambalarea.

grupuri socioeconomice.furnizorii care le asigura o gama variata de produse si servicii de calitate. In conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. -Dreptul de a fi informati complet. astfel încât acestea să nu afecteze viaţa.securitatea sau viata.adoptata ulterior de Parlament prin Legea nr 11/1994. sănătatea sau securitatea consumatorilor.c) să anunţe. OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR(O.21/1992. subordonat Guvernului si reprezentat in fiecare judet.urmatoarele drepturi: -Dreptul de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau serviciu care ar putea sa le prejudicieze sanatatea.magazinele. -Dreptul de a avea acces liber la pietele. pe timpul transportului.corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor. conform normelor sanitare în vigoare. depozitării şi desfacerii.fundatii. respectiv să retragă de pe piaţă sau de la beneficiari produsele la care organismele abilitate de lege sau specialiştii proprii au constatat neîndeplinirea caracterisicilor calitative prescrise sau care ar putea afecta viaţa. 35 .) este un organ de specialitate al administratiei publice centrale.a politicii si a obiectivelor guvernamentale in domeniul protectiei vietii. manipulării.in calitatea lor de consumatori. precum si a drepturilor si intereselor legitime ale acestora. existenţa pe piaţă a orcărui produs de care au cunoştinţă că a afectat viaţa.avand ca principala atributie realizarea strategiei.astfel incat decizia pe care o vor lua in legatura cu achizitionarea unui produs sau serviciu sa corespunda cat mai bine nevoilor lor. d) să asigure condiţii igienico-sanitare în producţie.C.P. sănătatea ori securitatea consumatorilor. imediat.cetatenii au. -Dreptul de a fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate de calitatea necorespunzatoare a produselor si/sau a serviciilor. sănătatea sau securitatea consumatorilor.uniuni si federatii.sa le afecteze drepturile si interesele legitime. a sanatatii si a securitatii consumatorilor. b) să oprească livrările. -Libertatea consumatorilor de a alege produsele si serviciile pe care le apreciaza ca fiind cele mai potrivite pentru satisfacerea nevoilor lor de consum. -Dreptul de a se organiza in diverse forme associative ca:asociatii. Agenţii economici sunt obligaţi: a) să comercializeze numai produse şi servicii testate şi certificate conform normelor legale şi care respectă condiţiile calitative prevăzute în contracte.

2. instalaţiile. c) de a fi exoneraţi de plata produselor şi serviciilor care nu au fost solicitate şi acceptate. mobilierul şi dotările unităţilor hoteliere şi unităţilor de alimentaţie care intră în componenţa lor. Acesta are rolul de a: . stabilita in documentele tehnice normative sau declarata de catre producator ori convenita de parti. e) de a li se asigura service-ul necesar si piesele de schimb pe toata durata medie de utilizare a produsului. consumatorii pot pretinde remedierea sau înlocuirea produselor care nu pot fi folosite potrivit scopului pentru care au fost realizate. După expirarea acestui termen. b) de a beneficia de o redactare clară şi precisă a clauzelor contractuale. în mod vizibil şi într-o formă neechivocă. existenţa pe piaţă a orcărui produs de care au cunoştinţă că a afectat viaţa. inclusiv a celor privind caracteristicile calitative şi condiţiile de garanţie. sănătatea sau securitatea consumatorilor. uşor de citit. Noţiunea de echipament hotelier se referă la construcţiile. indicarea exactă a preţului sau tarifului. Consumatorii au dreptul de a pretinde agenţilor economici remedierea sau înlocuirea gratuită a produselor şi serviciilor obţinute. Drepturile consumatorilor. conform normelor sanitare în vigoare. precum şi despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficienţelor constatate în cadrul termenului de garanţie sau de valabilitate. ca urmare a unor vicii ascunse apărute pe durata medie de utilizare a acestora. Determinarea funcţionării instalaţiilor şi echipamentelor de producţie in cadrul unui hotel şi a unui restaurant. I. manipulării. imediat. fără a li se impune în contracte clauze care pot favoriza folosirea unot tehnici abuzive în vânzare. 36 . pe timpul transportului. la încheierea contractului sunt: a) libertatea de a lua decizii.permite desfăşurarea proceselor de producţie. d) de a fi despăgubiţi pentru daunele provocate de produsele sau serviciile care nu corespund clauzelor contractuale. la achiziţionarea de produse şi servicii. Preţurile şi tarifele trebuie afişate.c) să anunţe. de natură a influenţa opţiunea acestora. depozitării şi desfacerii.7. d) să asigure condiţii igienico-sanitare în producţie.

.contribui la crearea atmosferei. capacitatea şi categoria de clasificare a hotelului.Spaţii pentru telecomunicaţii(dacă nu se află în back-office). . care includ: . elementele de circulaţie pe verticală şi orizontală. Pe partea interioară îşi desfăşoară activitatea o parte dintre lucrătorii recepţiei. atât din punctul de veder al legilor funcţionale. respectând însă următoarele cerinţe: 37 . Dotarea cu mobilier: Spaţiul front-ofiice – ului este prevăzut cu desk-ul(comptoarul) care este o tejghea.spaţii pentru lectură. .spaţii pentru păstrarea materialelor sportive. sălile cu destinaţie specială. coafură.. . o masă echipată cu instalaţii. . cel care roduce prima impresie.spaţii pentru primire şi aşteptare. magazinele. unde: • • Pe partea dinspre exterior sunt primiţi clienţii.spaţiile Recepţiei(Front-Office). la nivelul de acces al clienţilor într-o poziţie uşor şi comod accesibilă turistului şi care să permită controlul circulaţiei în holul hotelului.front-desk – ul(comptoarul).asigurA confortul necesar.Garderobă. barul de zi. .birourile recepţiei şi administraţiei. Dimensionarea lui se va face în funcţie de tipul.back-office – ul(spaţiile aflate în spatele desk-ului recepţiei): .camera pentru păstrare valori. Echipamentul hotelier din holul recepţiei: Holul recepţiei reprezintă punctul cheie al circulaţiei în hotel. . cât şi din cel al cerinţelor estetice.Cabine telefonice. cosmetică. .spaţii pentru întâlniri şi discuţii.Grupuri sanitare. . aparate maşini. având rol estetic. Holul hotelului trebuie să aibă legături funcţionale cu restaurantul clasic. .camera de bagaje. . saloanele de frizerie. biroul de schimb valutar. Organizarea acestuia se realizează la nivelul următoarelor spaţii: . ustensile şi alte obiecte. De aceea el trebuie amenajat corespunzător. . El este amplasat în holul hotelului.

Necesarul de echipamente se stabileşte în corelaţie cu: .comunicaţii. constând în numărul sau tipul paturilor sau în existenţa salonului în cazul garsonierei.lucru. . cm. inventarul de lucru şi de servire.igienă. canapele. vitrine.profilul restaurantului.vestibulul. .baia.primire oaspeţi.divertisment./cameră). exemplificarea echipamentului hotelier se va face pe acest tip de spaţiu. Diferenţele faţă de aceste categorii de spaţii.odihnă.servirea mesei. . măsuţe. domensionarea. sunt prevăzute cu fotolii. pentru întâlniri cu prietenii. Echipamentul hotelier din unităţile de alimentaţie Echipamentele din dotarea restaurantelor includ: mobilierul. rafturi pentru reviste. pentru lectură. . . Proiectarea. 38 . Garderoba va fi amplasată în aprpierea restaurantului şi va fi dotată cu tejghea şi spaţii pentru păstrarea hainelor. corpuri de iluminat. . . utilajele. Echipamentul hotelier din spaţiile de cazare: Datorită ponderii mari a spaţiilor de cazare cu două paturi.20 m.camera propriu-zisă. .• • • Înălţimea tejghelei trebuie să fie de 1. Spaţiile de aşteptare. formularelor specifice. Lungimea acesteia se stabileşte în funcţie de numărul de camere(circa 3 Totodată este necesară existenţa unor spaţii suficiente pentru păstrarea pliantelor. echiparea şi finisarea spaţiilor de cazare trebuie să ţină seama de asigurarea următoarelor funcţiuni principale: . Spaţiile comerciale sunt prevăzute cu rafturi. case de marcat. pentru hotelurile cu 25-100 de camere aceasta va fi de minimum 3 m.15-1. Spaţiul de cazare este compus din trei încăperi distincte: . precum şi a altor dotări suplimentare din camerele de lux.

lenjeria. servire. . salatierele. sticlăria. Minimum de utilaje necesar: . . .cifra de afaceri. fotolii.vitrine de prezentare. Gazul pătrunde în interiorul centralei prin circuitul de alimentare cu gaz alcătuit dintr-un racord şi de un reductor de presiune care se va regla la 20 mbar pentru G20-subgrupele A(L) şi A(H). cănile. debarasare.umbrele(pentru terase).cuiere. taburete. Astfel ajunge în vana de gaz care are şi rolul de a modula debitul de gaz la ieşirea spre arzător. . 39 . . . Mobilierul din spaţiile de servire: .numărul de locuri. tacâmurile diverse. . ceainicile. Inventarul de servire şi lucru: vesela.mese(se recomandă să se opteze pentru mesele rectangulare care permit combinaţii variate). .case de marcat electronice. .canapele.gheridoane.expresso-uri sau alte aparate pentru pregătirea cafelei şi a ceaiului.dozatoare pentru pregătirea şi porţionarea unor produse specifice. aparatul pentru îngheţată.încălzitoare de veselă sau utilaje destinate menţinerii la cald/rece a preparatelor. . Aspecte legate de funcţionarea echipamentelor Instalatia de incalzire Centrala este compusă din mai multe părţi componente a căror descriere funcţională se va face în cele ce urmează.cărucioare pentru transport. Pentru GPL (subgrupele propan şi amestecuri propan-butan) reductorul se va regla la 37mbar. . platourile.scaune. ..maşini de fabricat gheaţă.barul bufet destinat răcirii unor cantităţi mici de băuturi. .

căptuşit la interior cu fibră ceramică. evacuarea se realizeaza acolo unde este cea mai eficienta. In acest fel. Camera de ardere. sub formă de paralelipiped din tablă. cu ajutorul unui transformator de igniţie. În cazul circuitului de apă caldă menajeră.Aprinderea se realizează prin iniţierea flăcării de către un electrod de aprindere. deoarece prepararea apei calde menajere se face preluând căldura direct de la gazele de ardere. Este numit şi schimbător rapid.mentinerea unor temperaturi si umiditati ale aerului din incaperi. . spatiul de ventilat rezulta in usoara suprapresiune fata de exterior si se evita curentii de aer nedoriti. El are circuite separate pentru apă caldă menajeră şi agentul termic de încălzire. fie cerinţelor tehnologice. Acest tip de schimbător este relativ de concepţie nouă.eliminarea sau diluarea substantelor nocive.Trebuie intodeauna sa se aiba in vedere supradimensionarea debitului ventilatorului de introducere cu 20% fata de cel de evacuare. INTRODUCERE/EVACUARE COMBINATE Utilizarea acestor doua metode duce la obtinerea unui sistem de ventilatie complet. Instalatia de ventilare Instalaţia de ventilare este necesară pentru: . este astfel proiectată încât să permită transferul spre schimbător cu pierderi cât mai mici de căldură. În cazul circuitului de termoficare de la varianta cu schimbător de căldura bitermic. pompa de circulaţie nu funcţionează şi transferul căldurii se face prin schimbătorul bitermic la acest circuit.împrospătarea aerului din cladire. sesizarea flăcării se realizează prin intermediul unui senzor de ionizare. Sistemul securizat de acces 40 . . Aerul proaspat poate fi introdus prin punctul cel mai oportun si analog. căldura rezultată din arderea combustibilului gazos este preluată de schimbătorul de căldură bitermic şi transferată agentului termic (apa) care este transportat prin instalaţia de încălzire de către pompa de circulaţie. care sa corespunda fie cerintelor de confort. În timpul arderii. În acelaşi schimbător de căldură situat deasupra arzătorului se prepara agent termic pentru încălzire precum şi apă caldă menajeră.

Este o masina puternica si robusta. Accesul in camere este mult mai facil făcându-se doar prin apropierea cardului/tagului de cititor. Principiul de functionare consta in faptul ca are in componenta doua perii disc cu care se realizeaza spalarea. Masina are in componenta si un set de lamele ptr. aspirare dispuse in spatele periei. 41 . Schimbarea periilor precum si a gumelor lamelei de aspirare nu necesita folosirea unor ustensile sau scule speciale. iar pe de alta parte are rolul de a salva într-o baza de date informaţiile furnizate de cititoarele de la intrările/ieşirile din spatiile controlate. ( apa impreuna cu detergentul lichid ajung pe paviment prin mijlocul periilor ). sistemul de gestionare al accesului poate furniza diverse rapoarte referitoare la deplasarea clienţilor si personalului hotelier în perimetrele controlate. pe perioada cât cartela de acces se afla în suportul cititorului de reducere a consumurilor energetice. Cititoarele permit monitorizarea intrărilor în camerele unui hotel. Productivitate 2250 mp/h. Dispecerul Central are pe de-o parte rolul de a adăuga sau şterge cartelele de acces la cititoarele de proximitate.Front de lucru 60 cm.Intrarea în camere se face folosind carduri sau taguri (brelocuri) de proximitate. Cititoarele pot descărca datele memorate într-un Dispecer Central de tip PC (montat la RECEPTIE). dotate cu un suport pentru aşezarea cartelei. Masina de spalat si aspirat Acest model este adaptat pentru curatat in spatii mari . Fiabilitatea este crescuta datorita lipsei contactului mecanic direct dintre cititor si card. Aceste cititoare permit cuplarea utilităţilor camerei de hotel la reţeaua electrica. Pe baza datelor colectate de Dispecerul Central. În interiorul apartamentului exista cititoare de reducere a consumurilor energetice.

după care se reasamblează. se demontează racordul şi se scoate vasul colector în care se adună reziduurile provenite de la alimentele ce au fost prăjite şi care pătrund în vasul colector prin sită.). pentru refolosire. se deschide robinetul şi se evacuează uleiul din friteuză (uleiul decantat) în tava colectoare. respectiv 70 ltr. cât şi sita.apa curata respectiv murdara este de 60 ltr. când uleiul este rece. Încălzirea uleiului din friteuză la temperatura de 180°C durează circa 6-8 minute.Capacitatea rezervoarelor ptr. ⇒ cotlete 8-10 min. peşte. ⇒ peşte prăjit 6-8 min. Tractiunea este comandata electric pentru mersul inainte si inapoi. se aşează alimentele în coş şi se introduce coşul în baia de ulei. După aceasta. închizându-se şi robinetul. Friteuza este prevăzută cu un termostat care permite menţinerea temperaturii dorite. montate în vasul cu ulei sau al unui arzător inelar. în cazul friteuzelor cu gaze. din nou în cuvă. ⇒ păsări 15-20 min. Racordul este prevăzut cu o sită pentru reţinerea particulelor mari. 42 . cartofi pai etc. Principiul de funcţionare al friteuzei: este următorul: cuva comunică în partea inferioară cu vasul colector printr-un racord. Friteuza este un utilaj termic utilizat la pregătirea unui număr mare de "preparate la minut" (pui. Are in componenta un sistem de senzori care atentioneaza operatorul in cazul in care apa reziduala a ajuns la nivelul maxim. Încălzirea uleiului se poate face cu ajutorul unor rezistenţe din ţeavă de inox. Dispune de un reglaj electronic ptr asigurarea debitului de apa. Timpul necesar preparării variază în funcţie de alimentul ce urmează a fi preparat. Masina anunta printr-un led dispus pe tabloul de comanda momentul cand trebuie dusa la reancarcat. După ce uleiul a ajuns la temperatura de lucru obişnuită. astfel: ⇒ cartofi prăjiti 5-7 min. ( apa curata si cea murdara este deversata din rezervoarele masinii cu ajutorul unor furtune special construite in acest scop ). se curăţă atât vasul colector. Se toarnă apoi ulei. cârnaţi. se completează cu ulei proaspăt până la ½ din capacitatea cuvei şi se dă drumul la instalaţia de încălzire. Se deversează deşeurile. Înainte de începerea lucrului.

Indiferent de numărul tobelor prevăzute la un cuptor. uşa glisantă. se scoate coşuleţul din bazin. permanent închise cu ajutorul a două resorturi montate în balamaua uşii. cuptorul cu două tobe are în partea frontală două uşi de vizitare. Pe partea frontală se găseşte robinetul principal de alimentare de capăt al instalaţiei interioare. În partea superioară a grătarului. Funcţionarea grătarului: prezintă marele avantaj că se încălzeşte în circa 15-20 min de la pornirea lui. el are acelaşi principiu constructiv. Cuptorul cu gaze. după care se scoate alimentul pregătit Friteuza prezintă marele avantaj că permite prăjirea în acelaşi ulei a mai multor produse. tip cheie cu trei poziţii (maxim. prevăzut cu cheie şi un ventil de siguranţă electromagnetic. În partea inferioară a uşii lor există mai multe orificii care permit intrarea aerului la camera de ardere. robinetele de gaze şi uşile glisante ale dulapului din partea inferioară. Grătarul cu gaze se compune din hota pentru evacuarea gazelor arse. economic şi oprit). lucrătorul trebuie să fie atent ca placa radiantă să nu aibă fisuri prin care ar putea pătrunde gaze arse. 43 . ce are un miros neplăcut care afectează calităţile preparatului. pereţii exteriori sunt izolaţi cu vată de sticlă. placă radiantă. deoarece gazele din reţeaua publică conţin şi mercaptan (gaz pentru identificare). grătarul propriu-zis.După consumarea timpului necesar pregătirii. De exemplu. fără schimbarea uleiului şi fără ca gustul unui aliment să se transmită celuilalt. Astfel. se agaţă de suportul din capacul rabatabil şi se lasă să se scurgă uleiul. La grătarul cu gaze. În partea laterală a cuptorului se găsesc butoanele de pornire. după peşte se pot prăji cartofi sau gogoşi.

rezistenţă grill. făcând posibilă încălzirea sau gătirea alimentelor într-un timp foarte scurt. cerc cu role din plastic. Partea a.2011 Nr total ore/zi 6h Descrierea pe scurt a activitatilor realizate Efectuarea si prezentarea analizelor la 44 .07. pătrunzând astfel în alimente pe o adâncime de aproximativ 3 cm. în perioada 11 – 29 iulie 2011 . dar se lovesc de pereţii acestuia şi sunt reflectate. ax. În tabelul de mai jos sunt prezentate orele. Mişcarea foarte rapidă a moleculelor creează frecarea care.1. Principiul microunde este de funcţionare al cuptorului electrică cu este următorul: energia transformată în microunde printr-un generator numit magneton. Data 11. platou sticlă. geam cuptor. de grăsime sau zahăr pe care le conţin alimentele. farfurie pentru copt. la rândul ei.Cuptorul cu microunde are funcţii de gătire şi decongelare şi este format din: sistem de siguranţă închidere uşă. unde am luat la cunoştinţă activităţile pe care le are fiecare angajat cum ar fi cele de la recepţie hotel.a II. activităţile şi zilele de practică. degajează căldură . recepţie SPA . Fişa de activitate zilnică Activitatea de practică s-a desfaşurat la Hotelul Aro Palace din Braşov. Ele se răspândesc în cuptor.II.de la sala de mese si din camere. orificii de ventilaţie. panou de comandă. Acţiunea lor constă în antrenarea moleculelor de apă.

2011 28.07.07.07.07.verificarea si igienizarea unei camere impreuna cu un supervizor si o camerista Practica in receptie: -prezentarea programului de gestiune hoteliera Medallion -efectuarea unor rezervari Practica in receptie: -servicii suplimentare in receptie cu plata:fax.07.07. reviste .trezirea clientilor.07.07.07.umbrele.2011 25.2011 6h 21.12.2011 19.2011 29.2011 14.2011 13.2011 6h 6h 6h 6h 6h 6h sediul Aro Palace Instruire-Protectia Muncii Prezentarea unitatii Vizitarea restaurantelor Cunoasterea personalului Pregatirea.07.07.2011 22. 45 .telefon -servicii suplimentare fara plata:internet.07.2011 26.2011 18.2011 27.am cunoscut oameni excepţionali şi am învătat lucruri noi care pe viitor sperăm să ne ajute foarte mult.2011 15.07.07.2011 6h 6h 6h 6h 6h 6h 6h Datorită acestei activităţi practice am dobândit experienţă .ziare Tehnici de vanzare Relatia receptie -compartiment financiar Relatia receptie-agentie de turism “Tansilvania Traves”(SIF) Relatia compartimentul tehnic-receptie Receptia SPA Amenajarea salii pentru un eveniment Amenajarea meselor pentru un eveniment 20.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful