You are on page 1of 58

PUISI TRADISIONAL PANTUN ENAM KERAT Putik kelapa menjadi muda, Kelapa muda jadi kemirau, Sudah kemirau

menjadi kotai; Hati luka pula tiada, Rasa pedih buat tak hirau, Ibarat kaca jatuh ke lantai.  Kelukaan di hati disembunyikan daripada pengetahuan orang lain walaupun pedihnya amat mendalam.

Ambil galah jolok kedondong, Galah pendek buluh sumpitan, Buluh bersisip tali jerami; Bukan salah ibu mengandung, Sudah takdir sudah suratan, Sudah nasib jadi begini.  Sesuatu yang berlaku kepada kita harus diterima dengan perasaan yang reda kerana itu semua sudah suratan takdir bukannya salah ibu yang melahirkan kita.

Sarat bermuat ikan cencaru, Gelama tidak berumpan lagi, Kail tersangkut di tepi batang; Sudah dapat orang Yang baru, Yang lama tidak berkenan lagi, Ibarat melukut di tepi gantang.  Sudah menjadi kelaziman manusia sering melebihkan orang yang baharu sehingga orang lama terasa disisihkan dan tidak diperlukan lagi.

@CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku

1

Persoalan    Nilai   Keredaan iaitu reda dengan suratan takdir Ketabahan iaitu sentiasa tabah dengan kesedihan yang menimpa diri. Menyembunyikan hati yang terluka (rangkap 1) Menerima suratan takdir (rangkap 2) Mengutamakan yang baharu berbanding yang lama (rangkap 3)

Pengajaran    Kita janganlah terlalu menunjukkan rasa kecewa. Kita janganlah sesekali menyalahkan takdir. Kita janganlah melupakan orang yang pernah berjasa kepada kita.

@CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku

2

PUISI TRADISIONAL PANTUN LAPAN KERAT Buat bangsal di tengah hutan, Tebaslah hutan buat halaman, Di tepi halaman menanam kubis, Diselang dengan pokok papaya; Biarlah sabar dengan perlahan, Itulah tanda tuan beriman, Tidak patah digoncang iblis, Akhirnya tuan menang berjaya.  Bersifat sabar itu tanda orang yang beriman. Orang yang beriman tidak akan terpedaya dengan bisikan iblis dan itu sebagai tanda kejayaan.

Ikan teluk parang-parang, Anak ketam disangka lelabi, Berburu musim tengkujuh, Dapat buruan di belah-belah; Bukan makhluk sebarang-barang, Cucu Adam sepaian nabi, Turun dari langit ketujuh, Jadi khalifah kepada Allah.  Keturunan manusia berasal daripada Nabi Adam. Dipilih menjadi khalifah/pemimpin di muka bumi Allah.

Lengkang-lengkung apa dipaku, Paku jatuh patah dua, Menjadi riuh orang di darat, Anak Cik Itam jatuh jalar; Bumi kandungan nenek moyangku, Kerana lalai rosak binasa, Kebudayaan Timur dinodai Barat, Bahasa ibunda hina terbiar.  Kelalaian manusia menyebabkan bumi rosak binasa. Kebudayaan Timur telah dicemari oleh budaya Barat malah bahasa ibunda juga turut diabaikan.

@CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku

3

Persoalan    Nilai    Kesabaran iaitu kesabaran amat penting untuk menepis segala hasutan iblis. Kesyukuran iaitu bersyukur dengan segala anugerah Allah kepada kita. Keimanan iaitu keimanan penting dalam mengharungi kehidupan. Kunci kejayaan ialah bersabar (rangkap 1) Keistimewaan sebagai seorang manusia (rangkap 2) Pencemaran budaya dan bahasa (rangkap 3)

Pengajaran    Kita hendaklah sabar dalam menjalani kehidupan agar kita beroleh kejayaan. Kita hendaklah bersyukur apabila dipilih sebagai pemimpin. Kita janganlah merosakkan budaya dan bahasa Melayu.

@CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku

4

PUISI TRADISIONAL SYAIR MAKNA RIAK Kemudian dinyatakan makna riak, Amal ibadat kerana manusia, Inilah kebencian Tuhan yang sedaya, Sebab kerana syirikkan Dia.  Riak merupakan satu perbuatan atau sifat baik untuk menunjuk-nunjuk kepada orang ramai. Perbuatan ini dibenci Allah kerana mendatangkan syirik.

Terkadang riak pula dilakukan, Mengiringkan beberapa puasa tak makan, Bertutur itu suara diperlahankan, Tubuh dan badan tidak dihiraukan.  Kadang-kadang perbuatan riak ini ditunjukkan dengan cara berpuasa, bercakap dengan lemah lembut dan melakukan perkara tanpa menghiraukan kepentingan diri.

Supaya disangka ianya wali, Akan dunia tidak peduli, Hemahnya itu sangatlah ali, Tetapi hatinya ke dunia bertali.  Dia melakukan perkara itu agar orang menganggap dirinya wali yang tidak peduli hal dunia. Perbuatannya nampak baik tetapi sebenarnya dia sekadar berpura-pura.

Terkadang riakkan ia berilmu, Bersurah ketika orang berjamu, Berkata-kata tidaklah jemu, Nahu dan sarap habis diramu.  Kadang-kadang riaknya dilakukan dengan meninggi-ninggikan kelebihan ilmunya. Dia sentiasa membaca al-Quran dan memberi ceramah. Namun perkara yang betul dan salah semua dicampur aduk.

Terkadang bercakap ilmunya mantik, Bicara alhayat konon diselidik, Supaya disangka ianya cerdik, Sukalah orang memberinya gundik.  Kadang-kadang dia bercakap seolah-olah idea/fikirannya logik. Seolah-olah telah membuat penyelidikan supaya disangka cerdik. Oleh itu banyak orang ingin menjadikannya sebagai menantu.

@CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku

5

Terkadang riak dengan pakaian. Lidah berzikir Allah Taala. Riak demikian menjadi balak. Kasadnya hendak jadi kepala. Gayanya keterlaluan seolah-olah dialah ketua. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 6 .  Kadang-kadang orang riak dengan cara berpakaian. Mereka berserban dan sejadah sentiasa terletak di bahunya serta di tangannya memegang tasbih. Terkadang dilemparkan ke mukanya pulak. Berserban lilit ekor berhambayan. Pejamkan mata duduk bersila. Amalan kita akan ditolak dan Allah tidak suka dengan sifat riak. Allah Taala sualak.  Riak boleh mendatangkan bala.  Duduk bersila dan mata terpejam sambil berzikir menyebut nama Allah. Amal itu tentu ditolak. Tasbih di tangan beruitan. Terkadang jazbah seperti gila. Sejadah di bahu bersampaian.

@CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 7 . Amalan orang yang riak tidak diterima oleh Allah. Terdapat golongan manusia yang suka menunjuk-nunjuk tentang kelebihan diri. Nilai kesederhanaan iaitu bersederhana dalam segala perbuatan tanpa menunjuk-nunjuk. Pengajaran      Kita janganlah bersifat riak. Sifat riak merupakan sifat yang dibenci oleh Tuhan.Tema  Syair ini mengemukan tema tentang sifat-sifat manusia yang riak. Kita janganlah suka menunjuk-nunjuk kelebihan yang ada pada diri kita. Kita janganlah melakukan perkara yang membawa kepada syirik. Kita hendaklah melakukan sesuatu perkara dengan ikhlas. Kehidupan orang yang riak pasti tidak mendapat keberkatan. Ilmu yang dimiliki digunakan untuk kepentingan diri. Persoalan      Nilai   Nilai kesyukuran iaitu bersyukur dengan ilmu yang dimiliki. Kita haruslah menggunakan ilmu yang dimiliki ke arah jalan yang benar.

Barang yang hendak dihukumkan. Akan menerima hukum dan dera. Pegawai yang dipegang itu dipohonkan.  Mereka yang dikenakan hukuman harus menerimanya. Sekalian tidak boleh disalahkan. Mendapat cogan Raja Senggora. Pada Laksamana emak saudara. Jadilah dititahkan duli hadirat. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 8 .  Setelah mendengar titah Betara. Setelah demikian titah Betara. Bonda Duli Mahkota Indera. Laksamana tidak lagi risau kerana negeri yang ditinggalkannya akan tetap terpelihara daripada huru-hara.  Pada masa yang sama bonda Duli Mahkota Indera iaitu emak saudara Laksamana sudah lama gering dan Laksamana tidak sanggup meninggalkan baginda. Laksamana tiada berani dura.PUISI TRADISIONAL SYAIR PEMBERONTAKAN PATANI Laksamana dititahkan Betara.  Laksamana telah dititahkan oleh Betara ke negeri Patani dengan segera untuk pergi mendapatkan panji-panji atau perintah daripada Raja Senggora tentang peraturan dan hukuman. Sakit terlantar hampir bermara. Kelak menjadi huru-hara.  Walaupun dengan berat hati Laksamana tetap menjunjung perintah Betara. Ke negeri Patani berjalan segera. Daripada kerja terlalu berat. Kesalahan pinta dimaafkan. Ke atas negeri hendak mudarat. Meninggalkan dia tiada terkira. Bimbang dan masyghul disuruh kerat. Mereka boleh memohon agar diberikan pengampunan daripada pegawai yang berkenaan. Kerana negeri hendak dipelihara.

 Harapan Laksamana agar dapat mendaulatkan nama baginda demi keamanan negara walaupun Laksamana terpaksa berkorban.  Maka Laksamana melaksanakan titah Seri Betara dengan segera bagi mendapat panjipanji atau perintah Raja Senggora. Jadilah dititahkan Seri Betara. Berjalan ia berhati hampa.  Dalam menjalankan tugas.Tiadalah lagi terkata-kata. Diputuslah hati yang bercinta. Kepada Allah diserah semata.  Laksamana tidak dapat berkata apa-apa kerana dia terpaksa menurut perintah dan Laksamana menyerahkan segala-galanya kepada Allah. Yakin hatinya tiada berjumpa. Bonda yang sakit tiada dilupa. Yang sakit itu seorang diri. Laksamana tetap tidak melupakan bonda yang gering meskipun dalam hati kecilnya kemungkinan tidak dapat bertemu dengan bondanya. Jika selamat sentosa negeri. Daulat baginda barang berdiri. Bala yang datang meliput negeri. Sudah dengan titah Sang Nata. Keberatan tertanggung di atas negeri. Biarlah susah di atas diri. Mendapat cogan Raja Senggora. Berjalanlah pergi bersegera-segera. Tiadalah lagi terkira-kira. Daripada sudah demikian peri. Niat Laksamana yang pegari. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 9 . Kerana sakit berat menimpa.  Sudah tersurat bahawa masalah yang dihadapi dalam negeri lebih berat berbanding dengan masalah bondanya yang sakit seorang diri kerana melibatkan rakyat jelata.

Tema  Syair ini mengemukan tema tentang tanggungjawab seorang Laksamana melaksanakan perintah Raja. Kita haruslah akur dengan arahan pemimpin demi kepentingan negara. Kita janganlah bersedih dengan keputusan yang diambil sekiranya mendatangkan kebaikan kepada orang lain. Kita hendaklah setia kepada raja dan negara. Keamanan negara tanggungjawab kita. Nilai amanah iaitu Laksamana melaksanakan amanah Betara. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 10 . Kepentingan negara menjadi keutamaan bagi setiap rakyat. Mematuhi arahan pemerintah. Pengajaran      Kita hendaklah melaksanakan amanah yang diberikan. Kesetiaan terhadap pemimpin. Persoalan     Nilai    Nilai kesetiaan iaitu setia kepada pemerintah dan negara. Nilai cinta akan negara iaitu Laksamana sanggup tinggalkan bonda yang sakit demi negara. Kita perlulah mengutamakan kepentingan negara daripada kepentingan diri.

Bertimbang rasa dan bersimpati.  Tanggungjawab yang diamanahkan perlu dilaksanakan dengan sempurna. Pengaruh kepimpinan melalui teladan. Menjadi kewajipan menjalan tugas. Kegigihan bekerja dengan keupayaan.  Pemimpin yang baik menjadi ikutan. Baik buruk jadikan sempadan.  Peribadi unggul dan kejujuran hati perlu diterapkan dalam kehidupan. Hidup dalam kemuliaan kesederhanaan. bertimbang rasa dan bersimpati jadikan amalan.  Kesederhanaan dituntut dalam kehidupan dan semua tindakan perlu dilakukan dengan bijaksana. Walaupun sederhana tetapi tegas.  Apabila kita seronok bekerja. Ketinggian peribadi jadi amalan.  Kejayaan akan dikecapi jika kita berusaha dengan tekun dan gigih. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 11 . Wajah ceria keseronokan bekerja.  Sifat baik hati. hidup kita akan lebih gembira.  Masa yang ada hendaklah digunakan dengan sebaik-baiknya dan jangan membazirkan masa.PUISI TRADISIONAL GURINDAM TONGGAK DUA BELAS Hendak pandai menghargai masa. Bertindak dengan penuh kebijaksanaan. Ketekunan akan membawa kejayaan. Jangan dinanti esok lusa. Ketelusan hati jadi bekalan. Kekuatan sifat baik hati. Usah berduka bermuram durja.

Tidak membazir teliti saksama. Keutamaan kesabaran fikiran tenang.  Kebolehan diri yang ada perlu ditonjolkan sebagai motivasi. Nikmat mencipta budaya kreatif. Tunjukkan kebolehan jadikan dorongan. Peningkatan bakat diberi sokongan. Kembangkan bakat semoga aktif.Kebijaksanaan berhemat perlu diutama.  Kesabaran dan ketenangan fikiran perlu dalam menghadapi sebarang situasi.  Pemikiran kreatif dapat menjana idea yang lebih inovatif. Perkara susah menjadi senang.  Pembaziran perlu dielakkan dalam melaksanakan sesuatu kerja. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 12 .

Kebijaksanaan dalam melaksanakan tanggungjawab. Kita janganlah suka membazir. Kita hendaklah tekun berusaha untuk mencapai kejayaan. Kesederhanaan dalam kehidupan. Kesabaran menghadapi cabaran. Kita haruslah menunjukkan teladan yang baik. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 13 . Kita hendaklah menghargai masa. Persoalan      Nilai     Kegigihan apabila bekerja. Menghargai masa penting dalam kehidupan (rangkap 1) Tekun berusaha membawa kejayaan (rangkap 2) Kepemimpinan melalui teladan (rangkap 7) Berfikiran tenang dalam membuat keputusan (rangkap 10) Berfikiran kreatif dan inovatif (rangkap 12) Pengajaran:      Kita hendaklah bertindak secara bijaksana.Tema  Gurindam ini menekankan penghayatan nilai-bilai murni yang perlu ada dalam diri seseorang.

Ada ternakan tidak dibela. Kesimpulannya Si Luncai kerugian kerana tidak memanfaatkan segala yang dimiliki. Kita janganlah membiarkan perkara yang salah tanpa menegur kesalahan itu.. Ada anak tetapi tidak diasuh. Tema  Sikap negatif akan menyebabkan kerugian Persoalan    Nilai   Nilai bertanggungjawab iaitu bertanggungjawab terhadap diri. Pengajaran    Kita hendaklah menjaga harta benda dengan sebaik-baiknya. Kita hendaklah bijak menggunakan akal. tidak bercucuk tanam walaupun ada kebun. Sikap tidak bertanggungjawab membawa kerugian. Ada anak tidak dilatih. Tidak mengamalkan ilmu yang diperoleh.. Sebagai contoh ada rumah tetapi tidak dijaga dengan baik. ada ternakan tetapi tidak dibela.! Si Luncai pun terjun dengan labu-labunya.PUISI TRADISIONAL SELOKA SI LUNCAI Sikap Si Luncai. Ada rumah tidak dijaga. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 14 . Tidak menggunakan kudrat yang ada.  Sikap Si Luncai yang tidak bertanggungjawab dan pemalas menyebabkan kehilangan harta benda. biarkan . Biarkan. biarkan. Ada cerdik tidak diselidik. Ada belajar kepalang ajar. Ada kebun tidak ditanam. keluarga dan masyarakat. Ada kuat tiada buat. Ada mengaji tidak mengkaji.. Nilai kebijaksanaan iaitu kebijaksanaan dalam menjalankan apa jua kerja.. biarkan . Ada mata tiada kuasa.

@CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 15 . Bangsa Melayu sememangnya terkenal sebagai bangsa yang berbudi bahasa. bangsa Melayu pernah mencatat sejarah sebagai pelayar hebat. Bahasa hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin terutama dalam usaha mengeratkan hubungan silaturahim. setia dan amanah. Bahasa itu maruah bangsa Yang mesti dipelihara martabatnya Agar tetap kukuh dan ampuh Melayari lautan bijaksana Salam ikatan mesra dan teguh  Bahasa dilihat sebagai simbol maruah bangsa yang perlu dipertahankan agar terus kukuh dan menjadi keutamaan dalam banyak hal. Cekal dan waja semangat pejuangku Hak bangsaku memilikimu Hak bangsaku mendaulatkanmu Di bumi bertuah ini Merentas dunia tak bertepi  Para cendekiawan dan penggiat bahasa terus berjuang demi mendaulatkan bahasa. Dari situ bahasa Melayu mula tersebar.PUISI MODEN DIRGAHAYU BAHASAKU Ahmad Sarju Tempatmu di singgahsana Hati nurani bangsaku Warga yang berbudi Setia dan amanah  Bahasa Melayu tetap bersemadi di sanubari orang-orang Melayu. Sejarah bangsa mencatatkan kegemilangan Ke barat dan ke timur menjalin persaudaraan Gagah pelautku membelah lautan Ke utara dan ke selatan bahasaku mencengkam Dari pulau ke pulau menggilap mutiara silam  Suatu ketika dahulu. Mereka begitu berani menjelajah dari sebuah pulau ke sebuah pulau dan dari sebuah benua ke benua yang lain. Sebenarnya setiap orang perlu memainkan peranan ini tidak kira di mana-mana sahaja mereka berada.

bahasa Melayu mula diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.Dirgahayu bahasaku Di arena antarabangsa suaramu tumbuh Menusuk kalbu lagu bahasamu Bahasamu bahasa minda Mudah akrab dan bertatasusila Daripada bangsa yang bernama Melayu Menempa kejayaan di alaf baru. Peranan ini perlu dimainkan oleh semua pihak. Bahasa Melayu berperanan sebagai alat komunikasi yang penting. • Kita perlu berusaha gigih untuk mendaulatkan bahasa Melayu. Nilai kegigihan dalam memastikan bahasa Melayu terus digunakan. Nilai setia pada bangsa dengan memartabatkan bahasa.  Bahasa Melayu tetap di hati. Dalam masa yang sama. Persoalan • • • • Nilai       Nilai bersopan santun dalam komunikasi dengan menggunakan bahasa yang betul. Bahasa Melayu perlu dimartabatkan di negara ini. Contoh: Bahasa melayu perlu dimartabatkan supaya mampu bersaing dengan bahasa-bahasa yang lain. Tema  Semangat cinta akan bahasa Melayu. Bahasa Melayu turut dikenali. Nilai amanah dalam meneruskan warisan bangsa. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 16 . Perjuangan memartabatkan bahasa Melayu dipertanggungjawabkan kepada semua orang Melayu. • Kita hendaklah bertanggungjawab mempertahankan dan memartabatkan bahasa Melayu. Kini bangsa Melayu menempa kejayaan demi kejayaan. Bahasa Melayu mempunyai sejarah kegemilangannya yang tersendiri. Nilai bersatu padu semasa menggunakan bahasa yang sama. • Kita mestilah memartabatkan bahasa Melayu supaya berkembang dan mendapat perhatian masyarakat dunia. Pengajaran • Kita hendaklah mencintai bahasa Melayu sepenuh jiwa. Nilai mencintai bahasa bangsa sendiri.

Dia tabah dalam membesarkan anak-anak dan menyara keluarga. seorang petani hidup dalam serba daif dan kekurangan. 2 di kampung seorang petani membuka akaun kemiskinannya di ruang kedaifan dan mengunci sedozen anak-anaknya di dalam pagar sengsara tetapi tidak pernah mencantum kekayaan orang lain ke dalam getirnya yang sudah lama berumbi  Di kampung pula. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 17 .PUISI MODEN KECEK – (V) Awang Abdullah 1 seorang pengarah membuka akaun semasanya di sebuah bank ternama tetapi dalam diam dia mencantumkan kemiskinan orang lain ke dalam amanahnya yang telah lama pecah  Seorang yang berjawatan pengarah membuka akaun di sebuah bank yang ternama namun secara licik dia pecah amanah dan menggelapkan wang orang lain. Namun dia tidak pernah mengambil hak orang lain dalam usaha untuk keluar daripada belenggu kemiskinan. Perbuatan ini telah dilakukan sekian lama.

@CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 18 . seorang nelayan juga terus dibelenggu kemiskinan.3 di pantai seorang nelayan membuka akaun sengsaranya di rahang laut ternganga dan mengurung sederet anak-anaknya di bawah pusaran nasib tapi dia tidak pernah mengumpul kesenangan orang lain ke dalam kegusarannya yang telah sekian musim berlumut di papan hidupnya. Anak-anaknya turut dibesarkan dalam keadaan serba kekurangan. Namun dia juga tidak pernah menggunakan hasil titik peluh orang lain sepanjang meniti kehidupan yang semakin lama semakin menghimpit.  Di kawasan pantai. Mereka akan mendapat pembalasan daripada Tuhan seperti yang telah dijanjikan seadiladilnya.  Setiap dosa dan pahala. 4 Tuhan tidak pernah mungkir mencatatkan setiap angka dan nilai hitungan paling kecil ke dalam akaun-Nya di rumah keadilan. kebaikan dan kejahatan setiap individu itu akan dicatatkan.

Nilai simpati terhadap nasib golongan kurang berada. Persoalan    Nilai      Nilai amanah dalam menjalankan tugas. Kita bertanggungjawab untuk mencari rezeki yang halal Kita tidak boleh mencari kekayaan dengan menindas orang lain. Setiap perbuatan pasti mendapat balasan seperti yang telah dijanjikan oleh Tuhan. Nilai bertanggungjawab dalam mencari rezeki yang halal. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 19 . Nilai kegigihan berusaha walaupun mengalami kesusahan. Nilai rasional dalam menetukan sebarang bentuk tindakan yang diambil. Dalam mencari rezeki kita perlu amanah kerana wang yang diperoleh digunakan untuk menyara keluarga.Tema  Sikap amanah. Pengajaran    Kita mestilah amanah semasa menjalankan tugas. Sikap pecah amanah oleh golongan berjawatan tinggi Golongan miskin terus dibelenggu kemiskinan dan hidup susah. Golongan yang berjawatan tinggi didapati seringkali pecah amanah untuk hidup mewah berbanding golongan yang berpendapatan rendah.

Kekayaan hasil bumi negara semakin berkurangan dek pembangunan. Masih ada waktu dan kesempatan mereka untuk maju dan mengejar arus pembangunan. Bangkitlah jangan sesal nanti madu bumi yang kekeringan isi laut kekosongan dan perut belantara menjadi ladang. Negara sudah lama merdeka dan semakin maju.I Anak-anak yang sedang lena bangkitlah matahari sudah tinggi di puncak gunung. Lihat jernihnya pagi ini burung-burung berterbangan di udara dan pepohon hijau merendang daunnya apa kau masih belum bangkit?  Negara kita semakin makmur dan bangsa-bangsa asing sibuk merebut kekayaan tanah air. 20 @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku .  Penyajak menyeru anak bangsanya supaya bangkit daripada lena agar mereka tidak menyesal. Beliau tidak mahu bangsanya berputih mata. Kalau tidak bangkitlah matahari belum lagi rembang dan burung-burung belum lagi menjamah awan!  Jikalau bangsanya tidak mahu perkara ini berlaku. Penyajak tertanya-tanya mengapa anak bangsanya masih leka. Anak-anak esok apa yang akan kaumakan? tanah atau batu atau debu? kau mahu terus nangis tanpa air mata?  Penyajak berasa risau akan masa depan bangsanya yang mungkin terus ketinggalan dan hidup dalam kesusahan. mereka perlu bangkit dan berusaha.  Penyajak menyeru anak bangsanya agar sedar daripada terlena dibuai kelalaian.PUISI MODEN BANGKITLAH Rejab F.

Nilai kerjasama untuk merebut peluang yang ada. Persoalan     Nilai    Nilai kegigihan yang diperlukan untuk mengejar kekayaan. Sumber bumi dan khazanah negara semakin berkurangan. Kita perlulah merebut peluang yang ada. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 21 . Nilai kerajinan untuk memajukan diri.Tema  Kesedaran anak bangsa perlu untuk bangkit daripada leka dalam mengejar arus pembangunan selepas kemerdekaan. Masa depan anak bangsa yang masih leka. Kita janganlah leka kerana kelekaan menyebabkan kita menderita danterus dihimpit kemiskinan. Kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapa yang leka. Pengajaran     Kita tidak boleh leka walaupun telah merdeka. Kepentingan mengejar arus pembangunan agar tidak ketinggalan. Kita perlulah bersaing dengan bangsa lain untuk maju. Mereka harus berusaha memakmurkan negara.

 Di warung jugalah para pengunjung silih berganti dan kerap menjadi tumpuan.  Di warung jugalah para pengunjung nya memperlihatkan kelemahan mereka yang kurang ilmu pengetahuan.  Mereka juga melontarkan pelbagai hujah sesuka hati tanpa sebarang makna dan fakta kukuh. yang mudah dipatahkan bagai ranting kering.PUISI MODEN PASAR PERASAAN T. ini pasar perasaan mereka memperdagangkan kata-kata yang terbit daripada kalbu bukan terbit daripada akal.  Semasa berdebat. Perdebatan yang berlaku pula dikuasai oleh emosi. Hujah-hujah yang sebegitu rapuh dan mudah disangkal. Perdebatan kosong terus menjadi agenda walaupun tidak membawa kebaikan. kata-kata yang dilontarkan lebih luahan perasaan dan bukannya hasil daripada pertimbangan akal fikiran. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 22 . mereka memperdagangkan hujah yang rapuh dan lapuk bagai kayu buruk. ini pasar perasaan yang memperdagangkan akal cetek dan tawar-menawar yang dangkal.  Penulis mendapati warung dan kedai kopi menjadi gelanggang untuk pengunjung melontarkan pendapat dan berdebat. Alias Talib ini pasar perasaan pada gerainya duduk penjual sentimental yang sering dikunjungi pembeli emosional. Di sinilah mereka kerap berbual-bual dan berdebat kosong tanpa kesudahan. ini pasar perasaan di dalamnya mengalir sungai manusia yang menghilirkan suara kosong.

Kepentingan ilmu pengetahuan dalam menyampaikan hujahan. Nilai keprihatinan terhadap persekitaran amat diperlukan. Hanya sekadar meluahkan perasaan. Kita mestilah mengemukakan pendapat yang bernas dan berfakta. Seringkali dikatakan kedai kopi sebagai tempat perdebatan pengunjungnya.kumasuki pasar ini kususuri sungai sibuk ini ditengah-tengah penjual dan pembeli yang kaya dengan perasaan tetapi miskin dengan kebijaksanaan. Seringkali juga berlaku perdebatan yang sia-sia kerana dikuasai emosi. ini pasar tidak berakal yang diriuhkan kekosongan. Pengajaran    Kita hendaklah mendengar dengan teliti sebelum memberi pendapat. Beliau mendapati para pendebat itu lebih dikuasai emosi ketika berbicara berbanding fakta dan ilmu. Perdebatan nampak menarik tetapi tidak membawa makna. Nilai kebijaksanaan diperlukan untuk mengemukakan pendapat. Tema  Perbincangan kosong di kedai kopi. Luahan pendapat akan menjadi sia-sia kerana kurangnya kebijaksanaan.  Bagi penyajak. Kita janganlah beremosi ketika berdebat kerana ini akan mendedahkan kelemahan diri sendiri. Nilai kesabaran diperlukan dalam menghadapi cabaran hidup. Hujah mereka kosong tanpa fakta dan ilmu. Persoalan     Nilai      Nilai rasional yang diperlukan dalam menyampaikan maklumat.  Penyajak cuba terlibat dan menyelami intipati perdebatan tersebut. 23 @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku . perdebatan di warung atau kedai kopi hanya sesuai untuk mereka yang bercakap tanpa berfikir dahulu. Nilai kerajinan yang diperlukan untuk mencari ilmu bagi menguasai kemahiran. Pendapat tanpa ilmu dan fakta mudah dipatahkan dan ditepis. Perbincangan kosong dan tidak ilmiah hanya sekadar menghamburkan kata-kata dan meluahkan perasaan.

Siapa pun menghuni Australia penghuni Afrika Kerana di bawah langit ini Kita sama  Penyajak kagum akan gerimis di kota London dan terpesona dengan tiupan bayu dingin di Washington.PUISI MODEN DI BAWAH LANGIT YANG SAMA Lim Swee Tin Di bawah langit yang sama Kita hirupi udara Tanpa mengira Beirutmu Ataupun Kuala Lumpurku Kita menghirup udara Di bawah langit yang sama. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 24 . Aku ingin menyeberangi Laut China Selatan Layari Lautan Teduh rentasi Laluan Sutera Berkongsi siang miliki malam Anyam cinta pelangikan zaman Tiupkan harapan senada Sesama kita – warga dunia Di bawah langitnya Yang sama.  Penyajak menggambarkan walau di manapun kita berada. kita menghirup udara yang sama dan berada di bumi ciptaan Tuhan. Aku suka gerimis di Kota London Pernah terpesona angin dingin-tajam di Washington Pohon-pohon hijau atau aneka warna tiada bezanya. Tempat-tempat lain yang mempunyai keistimewaan tersendiri juga didiami oleh manusia. Namun aneka warna tumbuh-tumbuhan tetap serupa. Beliau ingin melihat dunia bersama-sama bagi memperjuangkan keamanan.  Penyajak ingin menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan berkongsi impian yang sama iaitu melihat keamanan dan keharmonian dunia. Taraf manusia pun sama.

Kita mestilah mewujudkan hubungan harmoni sesama negara dan rakyatnya. Kita hendaklah sedar bahawa manusia seringkali dipisahkan dan dibezakan oleh sempadan waktu dan tempat. Tema  Kesamatarafan manusia walau di mana-mana mereka berada. Persoalan • • • • Nilai     Nilai menghargai keindahan alam sekitar. Pengajaran: • • • • • Kita mestilah menganggap manusia sebenarnya sama taraf walau di manapun mereka berada. Walaupun manusia itu berada dan dipisahkan oleh sempadan. mereka setaraf dan mengimpikan kehidupan yang aman dan harmoni. Nilai hormat-menghormati sesama manusia. Penyajak merayu rakyat di dunia agar sama-sama berjuang mencapai keamanan dunia serta mengikis rasa benci dan dendam.Peta-peta itu yang memisahkan Jangan tutup pos sempadan Visa hanya keperluan rasmi seketika Pasport dokumen pengenalan titik mula Kita dakapi mimpi tak berbeza gapai hasrat Lebur kebencian kuburkan sejarah hitam Di bawah langit ini yang Sama. Nilai bekerjasama dalam menjayakan sesuatu. Setiap tempat mempunyai keindahan alam semulajadi yang tersendiri. Garis sempadan seringkali memisahkan dan membezakan manusia. Setiap orang mempunyai impian dan harapan untuk kehidupan yang aman dan harmoni.  Penyajak mendapati manusia sering dipisahkan oleh sempadan negara dan untuk memasuki negara tersebut perlu ada dokumen rasmi seperti pasport dan visa. 25 @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku . Nilai bertoleransi antara masyarakat. Kepentingan nilai hormat-menghormati sesama manusia. Kita mestilah menganggap setiap tempat mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Kita hendaklah mengimpikan kehidupan yang lebih baik dan harmoni.

orang muda pulang bertandang di lorong malam. pengawas bintang.  Kawasan kota sepatutnya dibangunkan oleh golongan yang benar-benar bertanggungjawab. Kehidupan flora dan fauna perlu dipelihara. fiil langit dan sabar bumi berhak membina kota.PUISI MODEN ARKITEK KOTA SN Muhammad Haji Salleh Hanya seniman peka yang faham akan jiwa laut.  Hal ini demikian kerana mereka merupakan penghuni yang mendiaminya.  Perancang kota juga seharusnya seorang yang mencintai alam sekitar. Dia harus sayangkan lagu burung. pemerhati tasik. kerana arkitek matang itu anak di taman. pemunggah barang pasar di subuh hari. pemancing di teduh pohon. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 26 . dan datuk bandar yang bangga. perenung di perpustakaan. Banyak kajian dibuat dan mengambil kira pandangan dan kepentingan pelbagai pihak yang menghuni kota tersebut. perasaan semusim. kenal lambung gelombangnya. pengadil di bangku bijaksana. Mereka merupakan golongan yang arif dan banyak pengetahuan tentang selok belok dan keadaan serta keperluan semasa kota yang hendak dibangunkan. Keindahan alam semula jadi perlu dipertahankan malah perlu diperindah dengan landskap yang mempesona. alur sungai serta diam batu. dan bunga menjalar di beranda.

Pencipta kota ialah pendekar muda dengan langkah berbagai-bagai.  Orang yang membina kota merupakan generasi muda yang bukan sahaja luas ilmu pengetahuannya malah sarat dengan idea yang bernas. Persoalan     Nilai      Nilai cinta akan alam sekitar. Kita perlulah membuat pertimbangan yang bijaksana sebelum membuat keputusan. Nilai bertanggungjawab menjaga keindahan alam sekitar. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 27 . memungkinkan kemungkinan. Nilai kebijaksanaan dalam membuat keputusan. Kepentingan menjaga alam sekitar. Tema  Keperluan pengetahuan dan pengalaman dalam melaksanakan pembangunan di kota. dia pengukir ruang hidup. membenarkan penemuan. Keprihatinan penting dalam memahami sesuatu keadaan. kelakar tua yang mengampungkan cerita orang bercinta yang perlukan bulan. Kita hendaklah mengambil kira kepentingan rakyat ketika membangunkan negara. Kita hendaklah menjadi perancang yang baik yang mempunyai pelbagai idea bernas dan alternatif. Nilai bertoleransi dalam menjalani kehidupan seharian. penghias suasana sempurna. Pembangunan kota perlu dilihat daripada pelbagai aspek. Generasi muda memiliki pelbagai idea bernas. Kita hendaklah memikirkan bencana alam yang mungkin timbul akibat pembangunan kota. Nilai rasional dalam semua aspek. Pengajaran      Kita hendaklah mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang luas semasa merancang pembangunan.

Tiba-tiba burung bayan terbang dan hinggap pada lengan Tuan Puteri. Raja Indera Bumaya telah bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik lalu hinggap di dahan pokok kemunting dan mengeluarkan bunyi yang sangat merdu. Apabila kesemua dayang gagal menangkap burung bayan itu. Bayan menceritakan dia berasal dari Negeri Lila Gambar dan mempunyai tuan yang bernama Raja Indera Bumaya. Baginda telah menitahkan 40 orang hulubalang dan rakyat untuk menangkap Raja Indera Bumaya. Tuan Puteri bertanya tentang asal-usul Bayan. Bunyian tersebut telah menarik perhatian Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Namun Raja Indera Bumaya berjaya menewaskan angkatan serangan Raja Bahrum Dewa dengan bantuan 4 orang hulubalang yang dijelmakan daripada batu geliga. Berita tentang adanya suara lelaki di istana Tuan Puteri telah menyebabkan ayahanda Tuan Puteri iaitu Raja Bahrum Dewa menjadi murka. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tidak mengetahui bahawa semasa dia bersiram.          @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 28 . Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi telah mengarahkan dayang untuk menangkap burung bayan tersebut tetapi tidak berjaya. Bayan akhirnya menukarkan dirinya menjadi Raja Indera Bumaya dan akhirnya mereka saling berkasihan. dia telah diperhatikan oleh Raja Indera Bumaya yang bersembunyi di balik pokok kemunting. Raja Bahrum Dewa sangat murka dengan kekalahan tersebut lalumengarahkan pula seluruh rakyat menangkap Raja Indera Bumaya sekali lagi. Pertempuran tersebut menyebabkan berlakunya pertumphan darah yang dahsyat. Perintah tersebut telah menyebabkan Tuan Puteri berasa sedih dan bimbang akan keselamatan Raja Indera Bumaya. Bayan bercerita tentang kehebatan tuannya yang menyebabkan Tuan Puteri ingin sekali bertemu dengan tuannya itu. Kali ini Raja Indera Bumaya dibantu oleh empat ribu jin. dayang mencadangkan Tuan puteri menangkap burung bayan itu sendiri.PROSA TRADISIONAL HIKAYAT LANGLANG BUANA Sinopsis   Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bersama-sama dayang inang pengasuhnya pergi ke taman untuk bersiram.

Nilai ketaatan. Nilai kerjasama. Raja Indera Bumaya tidak gentar untuk menentang hulubalang Raja Bahrum Dewa. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tidak sanggup kehilangan Raja Indera Bumaya. Contohnya. Raja Indera Bumaya menukarkan dirinya menjadi bayan untuk memikat hati Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Contohnya Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi amat menyayangi Raja Indera Bumaya sehingga sanggup mati bersama-samanya. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua. Contohnya Raja Indera Bumaya berani menghadapi serangan daripada Raja Bahrum Dewa. Nilai kasih sayang.Tema  Percintaan anak raja. Raja Indera Bumaya sanggup menukarkan dirinya menjadi bayan semata-mata untuk menarik perhatian Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Contohnya Raja Indera Bumaya sanggup melakukan apa sahaja demi mendekati Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. rakyat bekerjasama dengan hulubalang menyerang Raja Indera Bumaya. Contohnya. Nilai kebijaksanaan. Contohnya Raja Indera Bumaya menjelmakan diri menjadi seekor burung bayan agar dapat menghampiri Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Contohnya Raja Indera Bumaya menjelma sebagai burung agar dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. jin-jin mematuhi arahan Raja Indera Bumaya berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa. Kebijaksanaan mencari peluang. Contohnya. Persoalan   Nilai      Nilai keberanian. Kita hendaklah menggunakan akal dengan bijaksana. Pengajaran    Kita hendaklah berani menghadapi apa-apa rintangan. Contohnya empat ribu jin telah berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa setelah diarahkan oleh Raja Indera Bumaya. Keberanian menghadapi cabaran. Contohnya. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 29 .

Istana Tuan Puteri dikawal rapi oleh seekor harimau. Inderaputera meminta tuan puteri memberikan gemala hikmat yang ada di mahligai tuan puteri. seekor naga. Semasa Inderaputera berjalan di tepi tasik. Inderaputera bingkas bangun dan mencengkam rambut raksasa. Inderaputera menyatakan bahawa dia ingin pergi ke Berma Sakti.             @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 30 . Tuan Puteri berjanji akan menyerahkannya dan meminta Inderaputera datang ke mahligainya. Mayat tersebut memberitahu Inderaputera bahawa ada raksasa di tasik itu namun Inderaputera tidak berasa gentar. Inderaputera meminta tuan puteri bersumpah sebelum dia memulangkan baju tersebut. Raksasa berpesan agar Inderaputera menyorokkan baju tuan puteri semasa tuan puteri mandi. Raksasa telah memberikan batu geliga Mayan Bedi kepada Inderaputera. Pasir di sekeliling tasik daripadaemas urai dan batunya daripada permata yang sangat indah. Inderaputera pura-pura tidur. seekor geroda dan seekor raksasa yang terlalu hebat. Inderaoutera berasa amat takjub. Inderaputera telah melepaskan rambut raksasa. Inderaputera menuju ke sepohon pokok dan dilihatnya banyak mayat bergelimpangan. Inderaputera mendengar suara memberi nasihat agar dia berhati-hati sedangkan tiada manusia yang kelihatan. tuan puteri telah memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera. Apabila raksasa ingin menindih Inderaputera. Raksasa memberitahu di situ tempat seorang puteri yang cantik iaitu Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran dan dayang-dayangnya datang bersiram. Tuan Puteri merayu agar Inderaputera memulangkan bajunya. ombak. Kemudian keluarlah raksasa dari tasik. Inderaputera berjaya mengatasi semua halangan itu dan berjaya sampai ke mahligai Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. Seperti yang dijanjikan.PROSA TRADISIONAL HIKAYAT INDERAPUTERA  Mengisahkan seorang anak raja bernama Inderaputera yang mengembara sehingga berjumpa dengan Tasik Semendera Jin yang amat besar. Batu geliga itu boleh digunakan untuk menghasilkan angin. Suara itu datang daripada mayat-mayat. Raksasa merayu agar Inderaputera melepaskannya dan sanggup memenuhi permintaan Inderaputera. kilat atau petir dengan cara menyeru nama raksasa itu. seekor badak. Inderaputera melakukan perkara yang disuruh oleh raksasa.

Contohnya Inderaputera berani menghadapi raksasa walaupun telah diberi amaran oleh mayat. Contohnya Peri telah menunaikan janjinya kepada Inderaputera untuk memberikan geliga kepada Inderaputera. Inderaputera tidak gentar menghadapi peri sehingga dapat menangkap peri tersebut. Inderaputera mencuri baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dapat bertemu tuan puteri. Persoalan    Nilai    Nilai keberanian. Kita hendaklah berpegang pada janji. Contohnya Inderaputera berpura-pura tidur semasa raksasa keluar dari tasik dan mengambil peluang mencengkam rambut raksasa semasa raksasa ingin menindihnya. Inderaputera sanggup menghadapi segala rintangan untuk sampai ke Berma Sakti bagi mendapatkan batu gemala hikmat. Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran telah memberikan gemala hikmat kepada Inderaputera seperti yang dijanjikannya. Kebijaksanaan dalam mencapai sesuatu hasrat. Nilai menepati janji. Kita hendaklah menggunakan akal dalam apa-apa situasi. Pengajaran    Kita hendaklah berani dalam menghadapi situasi yang mencabar. Contohnya Inderaputera bukan sahaja tidak takut dengan peri yang berada di dalam tasik malah dengan tangkas dapat menangkap rambut peri tersebut. Contohnya Inderaputera telah mengambil baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dia dapat bertemu dengan Tuan Puteri. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 31 . Nilai kebijaksanaan. Contohnya Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran menepati janji dengan memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera.Tema  Cerita ini bertemakan pengembaraan seorang anak raja. Keberanan menghadapi musuh. Berpegang kepada janji.

Daeng Perani mencadang Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba anakanda Sultan Muhammad Zainuddin. baginda harus melantik antara mereka berlima menjadi Yamtuan Muda. 32 @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku . Menantu Panembahan Agung. Baginda berkenan menjodohkan anakanda puteri baginda dengan Upu Daeng dan lima saudaranya. Yang Amtuan Raja Kecil terpaksa berundur ke hulu negeri Siak. Selepas itu mereka menghunus keris untuk bertikaman. Tuan Hj Hafiz mencadangkan agar tidak ada pertumpahan darah. Sultan Muhammad Zainuddin bertitah kepada Upu Daeng dan lima bersaudaranya menyerang Panembahan Agung. Upu Daeng berlima bersetuju dengan syarat apabila Sultan Raja Sulaiman menjadi Yang Amtuan Besar.PROSA TRADISIONAL HIKAYAT UPU DAENG MENAMBUN Bab III   Kisah bermula dengan pelayaran Upu Daeng dengan lima bersaudara. Upu Daeng Menambun berkata kepada Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz bahawa mereka semua orang Bugis. Bab IV      Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba. Pelayaran Upu Daeng disertai juga Sultan Muhammad Zainuddin. Maka berperanglah orang Siak dengan orang Bugis. Upu Daeng Menambun bersetuju. Daeng Perani menolak kerana telah berkahwin. Panembahan Agung telah dibawa menghadap Sultan Muhammad Zainuddin oleh Upu Daeng berlima. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berasa serba salah kerana arahan Panembahan Agung agar menghalang Upu Daeng berlima daripada masuk ke dalam kota sama ada secara lembut ataupun kekerasan. Upu Daeng berlima telah masuk ke kota dan menawan Panembahan Agung. Mereka bersalaman dan bertanya khabar. Seperti yang dijanjikan. Upu Daeng Chelak dijodohkan dengan adinda Yang Amtuan Raja Sulaiman bernama Tengku Puan. Berita kedatangan Upu Daeng sampai ke pengetahuan Panembahan Agung. Sultan Raja Sulaiman mengucapkan terima kasih kepada Upu Daeng berlima kerana berjaya mengalahkan Yang Amtuan Raja Kecil. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berjumpa Upu Daeng berlima. Baginda meminta pertolongan Upu Daeng berlima pergi menyerang Siak kerana Yang Amtuan Raja Kecil telah menculik saudara perempuannya dan dijadikan isteri.   Bab V      Upu Daeng berlima telah berlayar ke Riau berjumpa dengan Sultan Raja Sulaiman. Yang Amtuan Raja Sulaiman memilih Upu Daeng Merewah dilantik menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. Upu Daeng dan lima bersaudara sampai ke pengkalan negeri Matan.

Mangkasar dan Mandura di bawah perintahnya namun Raja Kedah berkata bahawa dia memerlukan masa untuk mengumpul orang tersebut untuk Upu Daeng. rombongan Upu Daeng lima bersaudara bersetuju menabalkan Raja Kedah menjadi Yam Amtuan negeri Kedah.    Bab VII       Upu Daeng lima bersaudara telah dijemput oleh Raja Sambas dan ingin menjodohkan antara mereka dengan adik perempuannya yang bernama Urai Tengah seterusnya dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di Sambas. Setelah tiga hari. Kedatangan mereka berdua telah disambut oleh Sultan Adil dan anakandanya dan disediakan satu rumah dalam sebuah kampung. Upu Daeng Menambun menerima pelawaan tersebut lalu pergi ke Sambas bersama-sama Upu Daeng Kemasi. ada saudara Raja Kedah yang tidak bersetuju dengan pelantikan baginda ingin menyerangnya dan peperangan berlarutan sehingga tiga hari tiga malam dan berterusan sehingga lapan hari yang akhirnya kemenangan berpihak kepada orang Bugis. Upu Daeng berjaya mengumpulkan pedagang dari Timur untuk membantu Raja Kedah ditabalkan menjadi Yang Dipertuan Raja Kedah. Upu Daeng Kemasi telah dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di dalam daerah negeri Sambas. Sultan Adil menyuruh pangeran dan kiai bertujuh untuk berjumpa Upu Daeng Menambun dan Upu Daeng Kemasi bagi menyampaikan hajat untuk mengahwinkan salah seorang daripada mereka dengan adiknya Raden Tengah. Upu Daeng lima bersaudara sanggup menolong Yam Amtuan Raja Kedah untuk mendapatkan tahtanya dan Yam Amtuan Raja Kedah berjanji akan memberikan setiap seorang lima belas bahara sebagai balasan. Raja Kedah yang baru mengahwinkan Upu Daeng Perani dengan saudara perempuan dan membayar tiga bahara seperti yang dijanjikan kepada mereka.Bab VI    Raja Kedah telah berbalah dengan saudaranya berkaitan takhta lalu meminta pertolongan daripada Upu Daeng lima bersaudara. Upu Daeng telah meminta agar pedagang yang ada di negeri Kedah terutamanya dari Bugis. Namun begitu. Setelah tiga hari. Upu Daeng Menambun mencadangkan agar Upu Daeng Kemasi dikahwinkan dengan Raden Tengah dan Sultan Adil bersetuju lalu mereka berkahwin. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 33 .

rombongan diraja berangkat balik ke Kuala Mempawah bersama-sama hamba perempuan dan pengiring raja perempuan. Mereka kemudiannya sampai ke Sebukit lalu membuka negeri di situ. Pangeran dan Menteri Penggawa meminta tangguh untuk memilih orang yang layak menjadi pengganti Sultan Muhammad Zainuddin.  @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 34 . Lalu anakanda Puteri Kesumba dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun dan diraikan dengan besar-besaran di negeri Matan. Setelah selesai segala urusan membuka negeri. mereka berangkat ke makam Marhum Panembahan Sangkawak. Upu Daeng Menambun teringin untuk balik ke negeri Matan.Bab VIII     Setelah sekian lama di negeri Sambas. Sultan Muhammad Zainuddin akhirnya berkahwin dengan anak Raja Mempawah. Sultan Muhammad Zainuddin mengumpulkan anak-anaknya serta saudaranya dan pangeran dan kiai untuk membincangkan hal berkaitan penggantinya. Hal ini menggembirakan Sultan Muhammad Zainuddin lalu mengadakan sambutan yang hebat untuk menyambut ketibaannya. Seluruh penduduk Matan tidak bersepakat untuk memilih pengganti Sultan Muhammad Zainuddin. Bab IX   Khabar berita telah sampai kepada Sultan Muhammad Zainuddin bahawa Duli Panembahan Sangkawak telah mangkat. Setelah setahun. Setelah acara keraian selama tujuh hari tujuh malam.

Contohnya Upu Daeng berlima berani menentang musuh. Kita hendaklah menepati janji. Nilai menepati janji. Persoalan    Nilai     Nilai keberanian. Kita hendaklah membantu orang lain yang memerlukan. Nilai tolong-menolong. Pengajaran     Kita hendaklah berani menghadapi musuh. Nilai bekerjasama. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 35 . Kita hendaklah bermusyawarah dalam membuat keputusan. Raja Kedah memberikan wang sebanyak tiga bahara seperti yang dijanjikan kepada Upu Daeng berlima kerana membantunya mendapatkan tahta. Persoalan perebutan tahta kerajaan membawa kepada pertelingkahan. Persoalan menunaikan janji yang telah dibuat. Contohnya Raja Kedah memberikan wang sebanyak tiga bahara seperti yang dijanjikan kepada Upu Daeng berlima kerana membantunya mendapatkan tahta.Tema  Kepahlawanan Upu Daeng lima bersaudara dalam menakluki dan menawan negeri-negeri Melayu dan akhirnya menjadi raja di negeri-negeri Melayu. Contohnya. Contohnya. Contohnya Upu Daeng berlima berani menentang musuh-musuh mereka. Contohnya upu Daeng lima bersaudara bekerjasama dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Persoalan keberanian dalam menegakkan keadilan. Contohnya Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. Contohnya Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. Raja Sulaiman bermesyuarat dengan menantunya orang Bugis yang bernama Upu Daeng Menambun.

Sepucuk surat telah dihantar kepada Yang Dipertuan Johor memaklumkan bahawa paduka anakanda Marhum Mangkat Di Julang ingin menuntut bela atas kematian ayahandanya. Yang dipertuan Johor bersama anakanda baginda telah pulang ke kampung lama Bendahara. Dengan izin-Nya. Yang Dipertuan Raja Kecik telah pergi ke Siak namun tiada sesiapa yang mengenali baginda malah baginda terpaksa bekerja Nakhoda Penangguk. Kemudian baginda pergi ke Mengkalis dan di sana telah digelar oleh orang Minangkabau sebagai Yang Dipertuan. maka air masin telah bertukar menjadi air tawar. Tuan Bujang juga telah diuji bagi membuktikan bahawa baginda ialah daripada keturunan Kesultanan Johor. Mereka ingin membantu menyerang Johor. Tuan Bujang mendapat seorang anak lelaki dan dinamakan Raja Alang. maka baginda akan menjadi Yang dipertuan Besar dan Daheng Parani dilantik sebagai Yang Dipertuan Muda. Tuan Bujang sampai ke Rawas dan berkahwin dengan anak Dipati Batu Kuching.PROSA TRADISIONAL HIKAYAT SIAK           Kisah bermula dengan pelayaran Tuan Bujang setelah mendapat perkenan daripada Sultan Palembang. Baginda kemudian menyerang Johor. Yang Dipertuan Raja Kecik dimaklumkan bahawa bondanya Encik Apung telah meninggal dunia. Baginda telah bertunang dengan anak Bendahara yang bernama Tengku Tengah tetapi telah memutuskan pertunangan tersebut kerana terpikat dengan anak bongsu Bendahara iaitu Tengku Kamariah. Berita kedatangan Yang Dipertuan Raja Kecik anakanda Marhum Mangkat Di Julang di negeri Johor menjadi perbualan rakyat. Baginda sugul dengan berita tersebut. Baginda berhajat hendak menyerang negeri Johor. baginda telah masuk ke istana. Bagi membuktikan bahawa baginda ialah anakanda Marhum Mangkat Di Julang. Tuan Bujang telah diberi gelaran Yang Dipertuan Raja Kecik. Tuan Bujang telah dibekalkan oleh Sultan Palembang dengan pakaian keemasan dan keris kebesaran. rakyat Johor telah meminta supaya baginda menawarkan air masin menjadi air tawar. Pada masa yang sama. Di Pagar Ruyung. Baginda juga bertitah kepada rakyat Johor agar menyembah dengan ucapan ‘daulat’. Tuan Bujang telah ditabalkan sebagai Yamtuan Sakti.      @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 36 . Baginda hairan kerana tidak ada Bendahara di dalam istana. Sesampai Yang Dipertuan Raja Kecik ke dalam Kota Johor. Raja Bugis iaitu Daheng Parani. Akhirnya baginda berkahwin dengan Tengku Kamariah dan ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Daheng Parani telah membuat perjanjian sekiranya baginda berjaya menawan Johor. Rakyat Johor terus bersorak dan menyebut Yang Dipertuan Raja Kecik sebagai Tuanku Yang Maha Mulia. Daheng Calak dan Raja Tuha telah datang ke Mengkalis. Baginda dimaklumkan bahawa Bendahara sudah melarikan diri.

Tema  Bertemakan pengembaraan anak raja. Pengajaran    Kita hendaklah gigih berusaha untuk mencapai kejayaan. Kebenaran tetap terbukti apabila tiba masanya. Contohnya rakyat negeri Johor menunjukkan taat setia kepada Yang Dipertuan Raja Kecik setelah mengetahui baginda ialah keturunan raja. Kita janganlah cepat berputus asa sekiranya gagal dalam sesuatu hal. Huraian: Yang Dipertuan Raja Kecik telah mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Di Julang sehinggalah baginda ditabalkan menjadi Sultan Johor. Nilai keberanian. Nilai ketaatan. Contohnya Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah. Contohnya Yang Dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Di Julang. Kesabaran akan membuahkan hasil. Kita hendaklah patuh akan perintah ketua. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 37 . Persoalan   Nilai    Nilai kegigihan.

Nilai patriotisme. Contohnya Pak Hussain yang sanggup menggadai nyawa untuk mempertahankan tanah air. Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai wira atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi keselamatan penduduk Kampung Pulau Pak Amat. orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai nelayan. Selepas itu.PROSA MODEN CERPEN PAHLAWAN BUNTUNG (S Othman Kelantan) Sinopsis      Tema  Kesengsaraan hidup akibat peperangan terhadap penduduk mengakibatkan kecacatan anggota tubuh badan dan juga kematian. Persoalan       Nilai     Nilai keberanian. Contohnya Mak Da yang menangisi kehilangan Pak Hussain ketika mereka berpindah. Contohnya Pak Hussain bijak menggunakan tipu daya untuk menyelamatkan diri daripada askar Jepun. Pak Hussain terkena serpihan bom tentera Jepun yang mengakibatkan kakinya dipotong. Mengenang jasa tokoh yang telah berjasa. Keberanian dan kecekalan dalam mempertahankan hak dan menentang musuh. kampung serta Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama 30 tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman Jepun sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung Pulau Pak Amat. Kasih sayang yang terjalin antara ahli keluarga terutama semasa kesusahan hidup. Nilai kebijaksanaan. Hal ini menyebabkan mereka terpaksa berpindah apabila kampung mereka diserang tentera Jepun. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 38 . Contohnya Pak Hussain berani menghadapi tentera Jepun. Nilai kasih sayang. Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang. Kerjasama anggota masyarakat dalam menghadapi kesulitan. Berusaha membina semula kehidupan selepas kesengsaraan hidup. Hormat kepada warga tua atau warga emas.

Kita hendaklah bijak membuat keputusan bagi menyelesaikan masalah. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 39 .Pengajaran     Kita hendaklah berani mempertahankan hak di tanah air sendiri. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga dan jiran tetangga. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua semasa menjalankan sesuatu tugas.

Masnah terpaksa mengharungi kehidupan tanpa seorang suami. Rasa bersalah yang menghantui jiwa. Suami Masnah. Kapten Mamat bertanggungjawab terhadap kematian Baharum. iaitu setiap yang hidup pasti akan mati. Keredaan menghadapi ketentuan Allah. Kapten Mamat rasa bersalah kerana Baharum. Masnah terpaksa bertanggungjawab terhadap kehidupan diri dan dua orang anaknya setelah kehilangan suaminya. Kapten Mamat bertanggungjawab terhadap kehidupan Masnah dan dua anaknya setelah kematian Baharum. Masnah janda Baharum terpaksa menanggung penderitaan hidup kehilangan suami serta dua orang anaknya. Persoalan     Kesengsaraan hidup janda setelah kematian suami. Isteri Kapten Mamat simpati terhadap penderitaan yang ditanggung oleh Masnah setelah kehilangan suami. Ekoran itu. Masnah akhirnya reda dengan ketentuan Allah. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 40 . Simpati atas penderitaan hidup orang lain. Kapten Mamat cuba menenangkan perasaan Masnah dengan mengandaikan segala yang berlaku perlu ditanggung kerana sudah ketentuan Allah. suami Masnah telah menemui ajal di atas kapal yang diterajuinya. Kapten Mamat menanggung penyesalan atas tragedi maut yang meragut nyawa Baharum seorang kelasi kapal.PROSA MODEN CERPEN PENANGGUHAN (Wijaya Mala) Sinopsis    Tema  Tanggungjawab kepada amanat kehidupan yang terpaksa dilalui atas ketentuan Ilahi. Baharum yang menjadi kelasi kapal yang diketuai oleh Kapten Mamat telah meninggal dunia kerana terjatuh dari atas tiang agung ke atas geladak.

Nilai kasih sayang. Contohnya Kapten Mamat yang simpati atas nasib yang menimpa Masnah dan anak-anaknya. Nilai berani. Kita mestilah menjadi pemimpin yang memiliki keberanian terutama dalam keadaan genting. Contohnya Kapten Mamat yang bijak mengemudi kapal di lautan terutama ketika laut bergelora. Pengajaran    Kita hendaklah bersimpati atas nasib malang yang menimpa ahli keluarga dan juga sahabat handai. Contohnya Masnah yang amat mengasihi suaminya dan amat sukar menerima kematian suaminya. Contohnya Masnah tetap mengasihi suaminya walaupun suaminya telah pergi buat selama-lamanya. Kita hendaklah saling menyayangi antara suami isteri.Nilai    Nilai simpati. Contohnya Kapten Mamat yang bersimpati dengan nasib Masnah dan anak-anaknya setelah kematian Baharum. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 41 . Contohnya Kapten Mamat yang berani menghadapi cabaran bekerja di laut.

Persoalan     Kepincangan masyarakat terhadap penerimaan anak yang cacat. Nilai keikhlasan. Contohnya. Keikhlasan dalam menerima amanah dan takdir Tuhan. Mak Timah mengambil anak angkat yang digelar Pungut (diberi nama Zahara. Ketabahan dalam menjalankan tanggungjawab yang berat. Nilai hormat-menghormati. Mak Timah tetap menguruskan Pungut yang cacat walaupun ketika Mak Timah sedang sakit.PROSA MODEN CERPEN PUNGUT @ ZAHARA @ YAP SIEW HONG (Mohammed Latif Mohammed) Sinopsis     Perjalanan kehidupan Mak Timah yang membesarkan anak angkatnya yang cacat selama 24 tahun. Nilai setiakawan. Siew Lan tidak menyukai anaknya kerana anak tersebut cacat dan dikatakan membawa sial. Contohnya Mak Timah simpati dengan nasib Pungut. Pada peringkat awal Mak Timah berharap saiz Pungut akan berubah apabila dia besar dan boleh membantunya apabila dewasa tetapi sebaliknya pula berlaku malah Pungut jadi bisu dan pekak serta tidak boleh menguruskan dirinya sendiri. Contohnya anak-anak Mak Timah menghormati pendirian emak mereka. Mak Timah mengasihi anak angkatnya Pungut. Pungut mengalami kecacatan kekal hingga dewasa dan Mak Timah terpaksa menguruskan segalanya. Mak Timah menguruskan dan menjaga Pungut dengan ikhlas. Mak Timah tidak membenarkan anak lelakinya menghantar Pungut ke rumah kanak-kanak cacat. Kejujuran dalam memberi kebajikan tanpa mengharapkan balasan. nama asal Yap Siew Hong) yang diambil daripada keluarga Bibik yang berketurunan Cina. Mak Timah berdoa agar Tuhan mengambil nyawa Pungut dahulu sebelum dia meninggal dunia. Nilai simpati terhadap golongan yang kurang upaya. Mak Timah berdoa agar Tuhan mengambil nyawa Pungut dahulu sebelum dia meninggal dunia kerana dia tahu tidak ada sesiapa pun akan memelihara Pungut. Nilai      Nilai kasih sayang. Contohnya semangat setiakawan antara Mak Timah dengan Bibik. Tema  Bertemakan kesabaran seorang ibu menjaga anak angkat yang cacat anggota. Contohnya. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 42 .

Contohnya Mak Timah yang menyayangi Pungut dan memeliharanya sehingga sudah berusia 24 tahun. Contohnya Mak Timah yang bertegur sapa dengan Bibik. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 43 . Kita haruslah bersimpati terhadap golongan kurang upaya. Contohnya anak-anak Mak Timah yang menghormati keputusannya menjadikan Pungut anak angkat. Contohnya Mak Timah yang bersimpati dengan nasib Pungut.Pengajaran      Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga sungguh pun statusnya hanya anak angkat. Contohnya Mak Timah begitu ikhlas memelihara Pungut sehingga mencapai umur dewasa. Kita wajarlah menghormati keputusan ibu bapa. Kita hendaklah mengamalkan setiakawan. Kita mestilah akhlas memberikan pertolongan.

Perkahwinan campur di luar negara. Hawa yang sedang hamil menghadapi konflik apabila Adam suaminya mengajaknya pulang ke Malaysia sedangkan dia igin terus mempertahankan perusahaan warisan Taman Nasional Melayu Ahmad Abdullah yang pertama di situ. Adam berasal dari Malaysia berkahwin dengan Hawa gadis kelahiran Yellowstone. Amerika Syarikat. Hawa mengaku segala yang berlaku adalah ketentuan Allah. Hawa dan Adam iaitu sepasang suami isteri tinggal di situ. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 44 . Persoalan     Kegigihan mencari rezeki di tempat orang. Hawa berhalunisasi dengan janin dalam kandungannya yang berdialog dengannya tentang kemusnahan yang akan dihadapi jika terus tinggal di situ. Adam gigih mencari rezeki di Yellowstone. Huraian: Halunisasi janin dan Hawa menyebabkan Hawa mengambil keputusan kembali ke Malaysia mengikut suaminya Adam walaupun dia mahukan meneruskan perusahaan warisan Taman Nasional Melayu Ahmad Abdullah. Tambahan lagi kawasan Yellowstone merupakan kawasan lingkaran gunung berapi. Dalam keadaan kebingungan ditinggalkan Adam. Atas nasihat dan pandangan yang diberikan oleh janin dalam kandungannya. Hawa mengambil keputusan untuk mengikut Adam pulang ke Malaysia. Kepercayaan atas kuasa Yang Maha Besar. Amerika Syarikat. Di Yellowstone.PROSA MODEN CERPEN TANGGAR AMANAT (Amaruszati Noor Rahim) Sinopsis      Tema  Semangat patriotik yang disuntik bagi meneruskan warisan keluarga. Kepincangan hidup di tempat orang.

Contoh: Adam masih bersabar dengan Hawa semasa menghadapi pertentangan pendapat. Contoh: Ahmad Abdullah yang tabah menghadapi cabaran hidup di rantau orang. Contohnya Adam yang bersabar dengan kedegilan Hawa.   Pengajaran    Kita hendaklah menyayangi sebarang usaha yang menjadi warisan keluarga. Contohnya.Nilai  Nilai kasih sayang. Nilai kesabaran. Kita mestilah tabah. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 45 . Contoh: Hawa menyayangi perusahaan keluarganya yang telah diwarisi turun-temurun. Hawa sanggup mempertahankan perusahaan keluarganya di Yellowstone. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menempuh dugaan hidup di perantauan. Nilai ketabahan. Kita hendaklah sabar menghadapi tekanan.

Pak Tua dapat dipujuk agar reda dengan pekerjaannya yang banyak membantu menyara keluarga dan pendidikan anak-anaknya. Nilai kerajianan. Persoalan     Nilai     Nilai Tanggungjawab. 46 Kemusnahan flora dan fauna. Pembangunan dalam bidang pertanian dapat memberi sumber pendapatan kepada negara. Pak Tua menyesal kerana pekerjaannya sebagai pemandu jentolak dengan syarikat pembalakan menyebabkan khazanah hutan musnah. Contohnya Pak Tua yang bertanggungjawab membesarkan keempat-empat orang anaknya sehingga mereka berjaya dalam kerjaya masing-masing.PROSA MODEN CERPEN HUTAN RIMBA (Sasjira) Sinopsis      Tema  Kemusnahan alam semulajadi untuk pembangunan. Akhirnya Pak Tua dan anak-anaknya berjaya menceburi bidang pelancongan dengan membuat resort keluarga di hutan simpan miliknya. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku . Contohnya Pak Tua yang gigih mencari rezeki untuk menyara kehidupan keluarganya. Empat orang anak Pak Tua telah berjaya dalam bidang pendidikan dan kerjaya masing-masing. Kawasan bekas aktiviti pembalakan akhirnya telah menjadi kawasan perladangan. Contohnya Pak Tua rajin berusaha untuk meningkatkan diri dengan berhijrah meninggalkan kampung halamannya. Kekesalan atas kemusnahan khazanah alam. Estet-estet kelapa sawit luas saujana mata memandang. Kepentingan pendidikan anak-anak. Atas nasihat anak-anaknya. Pak Tua sebagai pemandu traktor menyesali pekerjaannya yang mengakibatkan kemusnahan alam sekitar. Aktiviti pembalakan yang dilakukan telah memusnahkan kehidupan flora dan fauna. Nilai kasih sayang sesama ahli keluarga. Nilai kegigihan. Hasil pekerjaannya dia berjaya membesarkan anak-anaknya dengan kerjaya masingmasing. Kepentingan pembangunan dalam memajukan negara. Harapannya agar kawasan hutan kembali merimbun. Contohnya anak-anak Pak Tua yang saling menyayangi antara satu sama lain dan berbincang dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.

Kita hendaklah saling berkasih sayang antara adik-beradik.Pengajaran     Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab. Pak Tua begitu gigih bekerja untuk menyara anak-anak dan isterinya. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 47 . Kita mestilah menjadi ketua keluarga yang memiliki sifat gigih bekerja. Anak-anak Pak Tua berbincang sebelum mengambil keputusan untuk menjadikan dusun buah-buahan bapa mereka sebagai kawasan pelancongan. Pak Tua bertanggungjawab untuk membesarkan dan memberi pendidikan yang sempurna kepada anak-anaknya. Kita hendaklah rajin berusaha untuk membaiki taraf hidup. Pak Tua rajin bekerja sejak zaman mudanya lagi.

Si penjaga panggung sentiasa beranganangan menjadi hero. Suka berkhayal untuk menjadi seperti idola.PROSA MODEN CERPEN IDOLA (Zaen Kasturi) Sinopsis     Tema  Bertemakan kekeliruan hidup antara fantasi dan realiti iaitu antara pementasan sandiwara dengan kehidupan sebenar. Hal ini menyedarkan si penjaga panggung bahawa idola yang ideal hanya wujud dalam pementasan sandiwara dan dia perlu melakukan perubahan diri. Pada suatu petang dia berjumpa dengan si Hero yang mengisahkan realiti kehidupannya sebenar dan menasihatinya agar sedar dengan realiti hidup. Kejujuran memberi pengertian kehidupan yang sebenar. Pendiriannya bercanggah dengan pendapat isterinya yang meminta dia mengubah cara hidup agar kehidupan mereka yang miskin dapat diubah. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 48 . Si penjaga panggung dan keluarganya hanya mampu tinggal di sebuah rumah kecil. Kehidupan si penjaga panggung yang menjadikan Hero sebagai idola hidupnya. Hero meminta si penjaga panggung kembali pada diri sendiri kerana kehidupan sebenar lebih menuntut perjuangan yang sesungguhnya. Persoalan     Kesempitan hidup dan kemiskinan kerana pendapatan yang rendah. Kesedaran diri untuk mengubah nasib diri. Isteri si penjaga panggung cuba menyedarkan suaminya bahawa pentas sandiwara tidak sama dengan pentas kehidupan sebenarnya.

Seorang isteri mestilah bersabar menjalankan tanggungjawab dalam rumah tangga. Seorang isteri hendaklah tabah melalui cabaran membesarkan dan memdidik anak-anak. Contohnya isteri si penjaga panggung yang tabah menghadapi cabaran hidup dan membesarkan sepuluh orang anak dalam keadaan miskin dan tinggal di kawasan setinggan. Contoh: isteri si penjaga panggung sabar dengan karenah suaminya yang terlalu mengagungagungkan Hero. Contoh: Hero dengan jujur memberitahu kenyataan hidupnya berbeza dengan dunia lakonan. Contohnya Hero menyampaikan realiti kehidupan yang dilaluinya adalah berbeza dengan lakonannya.   @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 49 . Nilai kesabaran. Contohnya isteri si penjaga panggung yang sabar menghadapi kemiskinan hidup dan masih lagi tinggal di rumah kecil. Pengajaran  Kita hendaklah jujur dalam pekerjaan.Nilai    Nilai kejujuran. Contoh: isteri si penjaga panggung menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu walaupun dalam keadaan hidup mereka yang susah. Nilai ketabahan.

Siap mereka ditegur Pak Man. maka Pak Man berfikir bahawa dia harus bersyukur mempunyai Man Bengap walaupun hanya sebagai cucu angkat tetapi dapat menghiburkannya terutama dalam masa dia dan isterinya sunyi. Shahrul meminta pertolongan Sani agar menyatakan hasratnya pulang ke Kuala Lumpur kepada emaknya kerana telah tamat cuti.          @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 50 . Shahrul. Walau bagaimanapun. Wahid dan Senin mengambil kesempatan untuk menipu serta mencuri barangan mangsa tsunami. Atas pengajaran peristiwa yang menimpa Jimah. Anak-anak Jimah iaitu Sabri. Sabriah dan Salmah serta Sani anak angkatnya cuba menenangkan perasaan Jimah agar sabar dengan takdir Tuhan. Berlaku pertengkaran antara Sabri dan Sabriah untuk menyerahkan tugas menjaga emak mereka. Pak Man dan Mak Jah terharu dengan peristiwa itu. Dalam keadaan kecoh itu. Salmah merupakan anak Jimah yang baru balik dengan pakaian seksi dimarahi Sabriah supaya menukar pakaian sebelum berjumpa emaknya. sebaliknya Sani meminta Shahrul sendiri memberitahunya. atas sikap bertolak ansur Sani maka mereka sama-sama menjemput Jumaat. Sabriah. Sikapnya ditegur oleh Pak Man jiran mereka yang tidak memahami Jimah. dia telah mengirim wang kepada ibu bapanya supaya mereka tidak perlu bekerja. Akhirnya Jumaat dijumpai dan dkhabarkan oleh Man Bengap serta menyatakan Sani sahaja diminta menemani Jimah menjemput Jumaat di balai polis. Sikap anak-anaknya menyebabkan Jimah menyerahkan kembali buku bank hasil pemberian mereka. Sabriah memarahi Jimah yang masih berharap bapa mereka akan selamat. Sebenarnya.DRAMA TIANG CENGAL DINDING SAYUNG (Suriani Mohd Yusof) Sinopsis     Mak Jimah isteri Pak Jumaat menghadapi kesedihan apabila Pak Jumaat didapati hilang semasa kejadian ombak tsunami di Kedah. Salmah dan Shahrul memohon maaf kepada Jimah. Sabriah yang panas baran baru balik dari London menyalahkan bapanya (Jumaat) yang terus turun ke laut untuk menangkap ikan.

Nilai tanggungjawab anak-anak kepada ibu bapa. Persoalan       Nilai     Nilai kasih sayang kepada suami. Contohnya Jimah tetap setia menanti suaminya yang hilang. Contohnya Sani dan Wan Malini terus menjaga Jimah dan Jumaat setiap hari. Kasih sayang isteri kepada suami yang tidak berbelah bahagi. Kepincangan masyarakat yang mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain. Nilai kesetiaan seorang isteri kepada suami. Jujur dan amanah dalam menyampaikan maklumat. Contohnya Jimah menangisi kehilangan suaminya berterusan. Nilai menghormati orang yang lebih tua. Pak Man menasihati Sabriah supaya tidak menghina Sani anak angkat emaknya. Sikap hormat menghormati antara ahli keluarga.  @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 51 . Sani tetap menghormati Sabriah walaupun kerap dimarahinya. Simpati atas nasib malang yang menimpa seseorang. Nilai nasihat-menasihati.Pemikiran  Kesetiaan isteri dan kasih sayang isteri dan anak-anak terhadap ketua keluarga (suami/bapa) serta kepincangan sikap anak-anak dalam menjalankan tanggungjawab mereka sebagai anak-anak. Contohnya. Sikap sabar dan tabah dalam menghadapi dugaan dan cabaran hidup. Contohnya.

Pengajaran  Kita hendaklah menjalankan tanggungjawab memberi pendidikan kepada anak-anak. Contoh: Pak Jumaat menyimpan duit yang dikirim oleh anak-anaknya. Kita hendaklah mengenang jasa ibu bapa yang telah membesarkan kita. Contoh: Sabriah insaf atas kesilapannya. Kita perlu menyesal dan insaf terhadap kelemahan kita. Kita perlu menjaga hubungan yang baik dalam keluarga. Kita perlu bersyukur dengan apa-apa yang kita miliki.      @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 52 . Kita perlu berjimat cermat dalam berbelanja. Contoh: Pak Jumaat dan Mak Jimah memberi pendidikan kepada anak-anaknya sehingga ke universiti. Contoh: Man Bengap bersyukur dengan kehidupannya yang serba kekurangan.

Akhirnya Dollah hilang di laut dan Siti Rahimah mendoakan keselamatannya. Akibat pencemaran tersebut. Dollah juga telah berkahwin dengan Intan Siti Rahimah yang beriman dan baik perangainya. Sebaliknya Dollah dibenci orang kampung kerana Dollah menindas orang kampung dan memelihara kuda yang banyak serta mengotorkan sungai dengan najis kuda yang menjadi sumber air penduduk kampung. Hasil pertolongan dukun. Dollah telah bertemu dengan mayat ibunya yang minta dia bertaubat. dia gembira dengan kehamilan isterinya dan meminta Intan Siti Rahimah makan makanan yang baik sahaja dan tidak mengambil makanan daripada kampung tersebut.DRAMA 1400 (Noordin Hassan) Sinopsis   Dollah yang capik menyuarakan rasa tidak puas hati atas sikap masyarakat yang menolaknya disebabkan harta dan kecacatannya. penyakit merebak dan ramai penduduk kampung yang menggunakan air sungai yang tercemar itu mendapat zuriat yang cacat. Dollah suka berburu. Dollah mendapat harta karun dengan pertolongan Jin. anak itu cacat. Pada peringkat awal peminangannya ditolak. Akhirnya semua harta kekayaannya hilang dan balik kepada keadaan asal. Anak tersebut dibuang dan isterinya dihalau. Dollah bertemu semula dengan isterinya di kampung lain yang memperjuangkan Islam.      @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 53 . Apabila anaknya lahir. Dollah bertemu dukun dengan menggunakan azimat daripada mayat ibunya. Dia berazam untuk menjadi kaya dan mengubah pendirian orang kampung. Sikap Intan Siti Rahimah itu menyebabkan dia disayangi oleh orang surau dan orang kampung. Walaupun begitu dengan kekayaannya Dollah telah membina empayar yang luas dengan membeli tanah orang kampung. Dollah bertukar corak dengan memakai kaki palsu dan pakaian mahal serta mempunyai pembantu bernama Doli.

Kepincangan masyarakat memilih kepada orang yang berharta. Penindasan kepada golongan lemah. Malangnya setelah hajatnya tercapai. justeru dia berazam untuk menjadi kaya. Nilai ketaatan. Dollah seorang pemuda yang asalnya miskin dan capik. sikap Dollah terus berubah. Contoh: Dollah menjaga isterinya yang sedang mengandung dengan baik. Dia sering menindas orang kampung.Pemikiran  Kekayaan mengubah sikap manusia ke arah kemungkaran dan menindas golongan yang lemah. Dollah lupa daratan. Dia dipandang hina oleh masyarakat. Contoh: Intan Siti Rahimah menolong anak orang kampung mengajar mengaji. Contoh: Soud meminta Dollah agar bersabar dengan hinaan orang kampung. Keimanan yang kukuh menjadi panduan pada kebaikan. Contoh: Intan Siti Rahimah mendengar arahan suaminya iaitu Dollah semasa mengandung. Nilai tolong-menolong. Dia juga tidak membenarkan isterinya bergaul dengan golongan susah. Dollah langsung tidak mempedulikan akibat pencemaran sumber air penduduk kampung yang berpunca daripada najis kuda yang dipeliharanya. Persoalan      Nilai  Nilai kesabaran. Pencemaran sungai memberi kesan yang buruk kepada pengguna dan membawa penyakit. Penipuan kepada orang yang kurang berilmu. Nilai kasih sayang antara suami isteri. Nilai menghargai barangan tempatan.     @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 54 . Contoh: Dollah tidak menggunakan batu marmar dari Langkawi untuk membuat rumah sebaliknya memilih batu marmar dari Itali.

Kita perlu menjaga keindahan alam sekitar. Contoh: Abu Lahab dan isterinya insaf atas perbuatan mereka menipu orang kampung. Kita hendaklah taat dan menunaikan perintah Allah. Kita janganlah menindas golongan yang lemah atau miskin. Contoh: Dollah dihina oleh masyarakat kampung sehingga tidak ada orang yang mahu menerima pinangannya kerana dia capik dan miskin. Kita hendaklah insaf dan bertaubat atas segala kesalahan yang telah kita lakukan.Pengajaran  Kita hendaklah mencari rezeki yang halal. Contoh: Abu Lahab mengumpul harta dengan menipu orang kampung dan akhirnya mereka telah dimasukkan dalam tahanan.     @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 55 . Contoh: Dollah mencemarkan sungai dengan najis kuda yang dipeliharanya. Contoh: Maulana mengingatkan Dollah supaya mentaati Allah dan bukannya menurut nafsu.

Selepas Jepun menyerah kalah. UMNO telah lahir untuk memperjuangkan hak orang Melayu. Kemudian Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. Zainudin) Sinopsis     Drama ini mengisahkan sejarah hidup Dato’ Onn yang berjuang menentang penjajahan dan menuntut kemerdekaan sehinggalah ke akhir hayatnya. Rumah dan tanah keluarganya dirampas. Selepas kematian isteri. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. Dato’ Onn menghembuskan nafasnya pada usia 67 tahun di Larkin. Dato’ Onn berkahwin dengan anak panggung iaitu Cik Kah tetapi jodoh mereka tidak panjang. berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kekerasan.DRAMA DATO’ ONN (Othman Hj. Di Singapura. Dato’ Onn dipecat daripada jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. Banyak nyawa yang terkorban dan kerugian harta benda yang banyak. Dato’ Onn menegah mereka berpecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Masingmasing tidak mahu mengalah. Tanah Melayu diisytiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. ketua kampung. Dato’ Onn mengahwini Halimah. Dato’ Onn dan Syed Hussien Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat. membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. Kiai Salleh dan lain-lain. Johor Bahru.     @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 56 . Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersama-sama Dato’ Onn. Kemudian Dato’ Onn dilantik menjadi Pegawai Daerah Muar. Dato’ Onn keluar parti lantaran cadangan untuk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak. Satu pertemuan diatur bersama pemimpin MPAJA dan KMM. Pada tahun 1946 dalam Kongres Melayu. Penentangan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. balu adiknya. Mereka sekeluarga berhijrah ke Singapura.

Keganasan pihak komunis di Tanah Melayu. Melalui akhbar Warta Malaya. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 57 . Sesiapa yang ingkar akan ditindas. Dato’ Onn terpaksa keluar parti kerana berlainan pendapat. Dato’ Onn sanggup hidup susah dan tidak akan meninggalkan anak-anak buahnya dalam keadaan genting sekalipun. Orang Melayu bersatu padu menentang Malayan Union. Dato’ Onn tetap bersama-sama anak-anak buahnya. Pengorbanan seorang pemimpin. Menjaga kepentingan dan maruah keluarga.Pemikiran   Drama ini mengetengahkan pemikiran betapa pentingnya anak watan bangkit menentang sebarang bentuk penjajahan. Penentangan dibuat dengan pelbagai kaedah seperti melalui akhbar. penubuhan parti dan mengadakan permuafakatan dengan matlamat mencapai kemerdekaan tanpa menggunakan kekerasan. Kesenian bangsa yang pupus ditelan dek kemunculan teknologi terkini. Akhbar dalam membentuk minda rakyat. rumah Dato’ Onn dilelong oleh Inggeris dan beliau terpaksa berpindah ke Singapura dan menjalani kehidupan getir sebagai seorang nelayan. Dalam keadaan genting. tidak melunturkan semangat juangnya menentang Inggeris. Walaupun menghadapi pelbagai dugaan berat dan hidup melarat. Banyak kumpulan bangsawan yang terkubur dengan kemunculan wayang-wayang gambar. Walaupun menjadi pengasas UMNO. Drama ini menyorot kisah perjuangan Dato’ Onn menentang penjajah yang menguasai negeri Johor. Pihak Inggeris melalui tipu daya berjaya mendapatkan perintah Sultan Johor untuk memungut cukai. Kepentingan perpaduan dalam kalangan rakyat. Persoalan         Golongan bangsawan yang berjiwa rakyat. Kezaliman penjajah menindas rakyat jelata. rakyat mula sedar akan kepentingan menentang penjajah dan menuntut kemerdekaan. Perjuangan diteruskan melalui penentangan Malayan Union. Dato’ Onn mengahwini Halimah kerana tidak sanggup melihat Halimah dan anak-anaknya yang juga anak saudaranya hidup terbiar dan merempat. Komunis sanggup melakukan pelbagai keganasan jika ada pihak yang enggan memberikan kerjasama. Lantaran tidak bersetuju dengan dasar penjajah.

Kita perlu pandai memilih jalan penyelesaian yang terbaik dan jangan menggunakan kekerasan yang banyak merugikan. @CSL2011 Modul KOMSAS Antologi Dirgahayu Bahasaku 58 . Contoh: Sultan Johor menganugerahkan Darjah Kerabat Kelas Dua kepada Dato’ Onn yang berjasa kepada tanah air. Nilai muafakat. Contoh: Rakyat jelata setia kepada tanah air tanpa berbelah bahagi dalam apa keadaan sekalipun. perkahwinan Dato’ Onn dan Cik Kah tidak bertahan lama. Nilai menghargai jasa. Kita perlu pandai memilih maklumat daripada media massa agar tidak terpengaruh dengan unsur negatif. Kita perlu berbincang secara rasional untuk mendapatkan keputusan yang terbaik berbanding perbincangan yang disertai emosi. Contoh: Lantaran tidak mendapat restu keluarga. Nilai bersatu padu. Contoh: Dato’ Onn bertanggungjawab memimpin rakyat jelata untuk menuntut kemerdekaan. Nilai kesetiaan. Contoh: Dato’ Onn mengaturkan pertemuan dengan pelbagai pihak untuk menyatupadukan mereka demi menuntut kemerdekaan.      Pengajaran       Pemimpin hendaklah sanggup berkorban demi kepentingan rakyat dan negaranya. Kita hendaklah sanggup mempertahankan tanah air daripada sebarang bentuk penjajahan. Nilai bertanggungjawab. Kita hendaklah bersatu padu supaya lebih kuat dalam menentang penjajah.Nilai  Nilai taat kepada ibu bapa. Contoh: Dato’ Onn nenegah sama sekali perbalahan dalam kalangan rakyat.