You are on page 1of 1

≤-c’.√-Ω- : †c-•-Ω’ ae.. o.√.’ ·.·.-√.·.˛ .

(1-4) Read the following passage and
answer the following questions
accordingly.
Political education may be defined as the
preparation of a citizen to take well informed,
responsible and sustained action for participa-
tion in the national struggle for the realization of
the socio-economic objectives of the country.
The over-riding socio-economic objectives in
India are the abolition of poverty and the cre-
ation of a modern democratic, secular and
socialist society in place of the present, tradi-
tional, feudal, hierarchical and inegalitarian
one.
Under the British rule, the Congress leaders
argued that political education was an impor-
tant part of education and refused to accept the
official view that education and politics should
not be mixed with one another. But when they
came to power in 1947 they almost adopted the
British policy and began to talk of education,
being defiled by politics. 'Hands of education'
was the call to political parties. But, inspite of it,
political infiltration into the educational system
has greatly increased in the sense that different
political parties vie with each other to capture
the minds of teachers and students. The wise
academicians wanted political support, without
political interference. What we have actually
received is infinite political interference with lit-
tle genuine political support. This interference
with the educational system by political parties
for their own ulterior motives is no political edu-
cation at all; and with the allround growth of
eliticism, it is hardly a matter for surprise that
real political education within the school system
(which really means the creation of commit-
ment to social transformation) has been even
weaker than in the pre-independence period.
At the same time, the freedom struggle comes
to an end and the major non-formal agency of
political education disappeared. The press
could and did provide some political education.
But it did not utilize the opportunity to the full
and the stronghold of vested interests contin-
ued to dominate it. The same can be said of
political parties as well as of other institutions
and agencies outside the school system which
can be expected to provide political education.
1. According to the passage, political edu-
cation in the real sense should prepare
a) citizens for social change.
b) well-informed politicians.
c) responsible students of political science.
d) devoted social workers.
2. The theme of the passage could be:
a) British rule in India and Education
b) Education and Politics
c) Education for Freedom
d) Leadership and Education
3. The author emphasizes in the passage
that
a) non-formal agencies of political educa-
tion do not exist in India.
b) vested interests dominate politics.
c) real political education is lacking in India.
d) the Britishers were opposed to real politi-
cal education.
4. The author condemns the
a) role of the Britishers in organizing
education in India.
b) role of the Congress in politics after inde-
pendence.
c) political interference in education in India.
d) role of the Press in political education.
5. All teachers agree (1) / that Revanth is the
(2) / more intelligent of all the boys in his
class. (3) / No error (4)
One of the parts in the above sentence
may not be acceptable in standard writ-
ten communication. Mark that part as
your answer.
a) (1) b) (2) c) (3) d) (4)
6. ARROGANT
Pick up the right synonym.
a) HAUGHTY b) HOSTILITY
c) PROPITIATION d) PERPLEXITY
7. AWKWARD
Locate the apt antonym.
a) CLOWNISH b) SHOCKING
c) DREADFUL d) SOLEMN
8. The accountant soon picked up the everyday
routine of the department.
Label one of the following words to be
adjective in the context of the above
sentence
a) soon b) the c) routine d) everyday
9. A speech made by someone for the first time
Trace the one word substitute that
satisfies the above expression.
a) SPONTANEITY b) EXTEMPORE
c) MAIDEN d) SERMON
10. to strain every nerve
Find the meaning of the above idiom
among the following.
a) to spoil relationship b) to get afraid
c) to try one's utmost d) to take ill
11. Our government is trying to .......... the
economic reforms at the moment
Select the appropriate phrasal verb to fill
in the blank.
a) carry out b) carry away
c) carry forward d) carry through
12. Choose the word
from the follow-
ing with the right
spelling.
a) privilege
b) managable
c) maintinance
d) athlet
13. In the following
questions, the first and the last parts of
the sentence are numbered 1 and 6. The
remaining parts P, Q, R and S are not in
their proper order. Select from the
answer choices provided, under the
question, the combinations to make a
meaningful and correct sentence.
1) The advantage of travelling
P) customs and manners is that
Q) we learn to appreciate the good points of
others
R) to different places and having
S) the opportunity of observing
people's
6) and our prejudices against them
disappear.
a) QRSP b) PQRS
c) RSPQ d) SPQR
14. I must hold a discussion
.......... you .......... that matter
shortly.
Choose the correct set of prepositions
as demanded by the above sentence.
a) about, for b) with, for
c) about, in d) with, about
15. Select the error-free sentence from the
following.
a) I want you to meet him.
b) I suggest you to apply for the post.
c) He enjoys to swim.
d) She requested for my help.
16. I saw him go out.
Identify the structure pattern of the
above sentence.
a) Subject + Verb + Noun/Pronoun + Plain
Infinitive
b) Subject + Verb + Noun/Pronoun +
Infinitive
c) Subject + Verb + Object + Present
Participle
d) Subject + Verb + Noun/Pronoun + (to
be+) Complement
17. Wait a minute, ..........?
Add the right question tag.
a) can you? b) can't you?
c) do you? d) don't you?
18. Choose the right subscription suitable
for a formal letter.
a) Yours faithfully, b) Yours Faithfully,
c) Your's faithfully, d) Yours' faithfully,
19. Choose the Adverb+Verb type com-
pound word from the following.
a) white wash b) upset
c) outspoken d) drawback
20. Tennyson is not the greatest of all poets.
Find the Positive Degree form of the
above sentence.
a) Some poets are at least as great as
Tennyson.
b) Some poets are not as great as
Tennyson.
c) Some poets are greater than Tennyson.
d) None of the above.
21. He stays in .......... bed till nine every
morning.
Fill in the blank with suitable article, if
necessary.
a) a b) an c) the d) zero article
22. Are you there?
Decide the mood of the above sentence.
a) Indicative Mood
b) Imperative Mood
c) Subjunctive Mood
d) None of the above three.
23. He asked why I came.
The above sentence is ..........
a) simple sentence.
b) compound sentence.
c) complex sentence.
d) compound-complex sentence.
24. His means .......... (be) simple.
Choose the correct verb form to fill in the
blank.
a) is b) are c) be d) was
E. Rambhaskar Raju
He asked why I came
aaa e-Ω» ..‘e ;·ee’
.√≠.™ ... .π.. . ¸·.˛ . ..˝, .¸.˙™˚·
. ’ . .μ.. .ƒ.∏Ω.. :.Δ¸ .. ..Ω. ’.’ ..Ω’
..: . ’ ™ :‘ – || .‘ – . .‘, – |.·
.√¸..
..Ω..’ . .μ¸.Ω’ .’ ..Ω :’. . ’.™ ™‰ .Δ ..Ω
.∂ˇ ™.·¸. .. ..Ω∫: .·.Ω’ ™„ ...≈t
.™· ....˝ ™‰ .Δ . ¸™ .π.≈ ..Ω .::
...≈t .Œ ·.Œ ..∂œ·....ƒ.’ ..‘ .„ . ...˝
–|·™ :‘ ..μ¸.Ω’ .’ .π·. ... .‘,
.‘™„. i ... ..Ω’¸.’ ..: ...≈t
..μ¸.Ω’. .. ’ ’ |· †’.: ii ...,.√. .’.μ¸
...≈t
..Ω. ’.†’ .™ :.Δ¸..:μ.. ..√¸.. ’.™
.Ω. . t.: ..... ’¸
...œ.π .√. . ..π .„ . ≤¸.˝ ..μΔ.Ω.
c . . . : † .. •.Ω ’ i-
.√. .:.π .: ...•.Ω’ ii
-Ω-π- c’-_a«¸ -·;™· :e ;·ee’
†-¸.μ : ™· .μ .Ω . .Ω .π. .’.¸: . ¸ .. : : .μ
:.μ ™ . . ’ . .μ .. . .Ω . ’.’
..Ω’..:
.. ’ .’ .∂œ..˝ – | . ’≠‘ ·ˇ – · ...˝ – .
.’..˝ – | :’™·../ ....... – .
...≠œ. ’˛ – . :’†.˝ – |
..Ω..’ .. ..Ω∫: .·.Ω .. .ƒ.’ .•.:μ.
:.μ™ .. . ..∂œ·.. ...≈t
..’.’ |· †’.: .. ...,.√. .’.μ¸ ...≈t
...œ.π .√. ...π ....Ω¸ ¸ .Δ¸.√
..Ω ..’ . ’ .Δ¸.√
c.Ω’.√.- The General Manager, Grey Iron
Foundry, Jabalpur, Madyaprdesh- 482009
c...: †..•.Ω’ z:
ae+a- -·s·. •’∞Ÿ
.. †..•.Ω’ .† ..¸.’ :.μ∫. ... .:¸†
.· •’™ . ’ . ..∂œ·.≠ ˛™ ..μ¸.Ω’ . ..Ω.
.. ’ ’ |· †’.: . ...,.√.’ ¸. . ’.. . ’.:
· ..Ω . . ..Ω ’ .’ . · . ’ †¸ .√ ..
.•.:μ.:.: ...Ω ..μ¸.Ω’ ..π◊ .. ’ ’ |· †’.:
.. ...,.√. .’.μ¸ ...≈t ∫.’·..∫..Ω’
ANSWERS
1)a 2)b 3)c 4)c 5)c 6)a 7)a 8)d 9)c 10)c
11) a 12)a 13)c 14)d 15)a 16)a 17)a 18)a
19)b 20)a 21)d 22)a 23)c 24)b.
ENGLISH CONTENT
Paper - II
.Ω.... .†¸... ¸. .μ’.¸ .·. ’.˝ .™‰ .™
.. ≠ˇ ™„.π¸.Ω.˝ .. . ..π. ..π. ·..’.’·
¸..¸ . .™„.’ .œ.: :.Δ¸˛
.·.Ω’ .√™„.: .· .™.‘ .
.√. ’ ™‰ . ’ .„ . .√. ’ .≈ ·.
.œ.: :.Δ¸˛ ... ’..Δ· .™
.‘ . .√. t,..√· ..˝.‘.
.œ ...≈™·
– .’. .’¸.˛ ..Ω .˛ . .-¸.˝
...-..˛
. .„. .√. ’.≈·. .œ.: :.Δ¸˛ .·.Ω. ..π¸.‰
...’ .™.‘ . .√œ .œ.: .... ..π.
..: ...≈t
¸..¸ †’ ...˛ .‹. .œ ¸. ’.. .Œ.‘,.
¸.œ..˝ ... ’√¸†’ .· ...˛™ ™‰· ..
. .„ .π◊†’ .„.™ ...’.π◊ ¸... ...Ω’· ..’
.. ...‰ .:’.·
– : ..™ .-.˝ .π:.†∫.˝
. .. . .. ..’· ...‰ . ’.∑.≈.. ..’
∫ ’™ ..μ√ .. . ’.’ ...˛™ :’.Ω’ .Ω..
.. ..’ .:. ....Ω’ ..μ√ :.μΔ√·.
.•.:μ.:† .... .•. .„.™ ¸.. ....Ω’
Ææ ç-üË£æ …-©èπ ◊ -Ç£æ …y-†ç
.„ . ..Ω. ’ :.μ Δ†. · . ˛, . ’. .. ’™.
.•.:μ .: :’ .. . ….†’ . .: :.Ω’√..π◊ ™‰ .Δ
.–. ’..™. . ..œ . ·. .’ . . .μ Δ√.†’
..:≤ƒ.
c.Ω ’ .√ .-
e„e – .-..…e-π◊ -.…¸†-
¸. :.μ .ˇ¸ ·√.’
≤..∫ . ...√..˛ – 500 082
e-mail pratibha@eenadu.net