Teknik Asas Sebelum Meniup Rekoder a. Postur i.

Duduk atau berdiri tegak dalam keadaan selesa semasa memegang rekoder. ii. Pegang rekoder dengan kecondongan 45 darjah dari badan. (Elakkan daripada menundukkan kepala berlebihan atau membongkokkan kepala). iii. Tangan patut terbuka supaya tidak mengganggu pernafasan.

b. Cara Memegang Rekoder i. Pegang dengan meletakkan jari tangan kiri pada bahagian atas badan rekoder dan jari tangan kanan pada bahagian bawah badan rekoder. ii. Imbangan rekoder terletak pada bibir bawah dan ibu jari tangan kanan. iii. Cara memegang yang selesa memudahkan pergerakan jari semasa bermain rekoder, seperti dalam Rajah 6.5.

5 dan Rajah 6.6 menunjukkan teknik penjarian rekoder. .Rajah 6.5: Cara memegang Rekoder c. Penjarian Rajah 6.

Tangan Kanan. • Jari telunjuk bernombor 4 menutup lubang rekoder keempat.6: Cara memegang Rekoder 1. • Jari telunjuk bernombor 1 menutup lubang rekoder pertama. • Jari hantu bernombor 2 menutup lubang rekoder kedua.Rajah 6. • Ibu jari bernombor 0 menutup lubang di bahagian belakang rekoder. 2. . Tangan Kiri. • Jari manis bernombor 3 menutup lubang rekoder ketiga.

Lubang-lubang kecil tersebut adalah untuk menghasilkan bunyi syap dan flet. terdapat dua lubang kecil. • Pada lubang rekoder bernombor 6 dan 7. • Jari kelingking bernombor 7 menutup lubang rekoder ketujuh.7: Meletak susunan jari pada lubang rekoder . • Jari manis bernombor 6 menutup libang rekoder keenam.• Jari hantu bernombor 5 menutup lubang rekoder kelima. Rajah 6.

Rajah 6. lambat. kuat atau lembut. • Lengan tangan mestilah diregangkan sedikit daripada badan. • Jari-jari yang tidak diperlukan mestilah diangkat daripada lubang dengan jarak yang sesuai. • Kedudukan jari-jari yang rapi memudahkan bermain not dengan bermacam-macam gaya seperti cepat. .7: Susunan Jari Pada Lubang Rekoder dan Carta Penjarian Rekoder Kedudukan Tangan • Jari-jari mestilah di dalam keadaan lurus semasa menutup lubanglubang.

Imbangan rekoder terletak pada bibir dan ibu jari tangan kanan.8: Teknik meniup rekoder b. Rajah 6.3. Penglidahan . 6. Masukkan bahagian pemipit di atas bibir dan rapatkan kedua-dua bibir. iii. tidak keras dan jangan teragakagak. • Tutup tiap lubang penjarian yang terlibat dengan kemas menggunakan isi jari bukannya hujung jari. ii.8). ‘Embouchure’ i.• Gerakan jari lembut.2 Teknik Meniup Rekoder a. Perhatian: Elakkan menggigit rekoder (Rajah 6.

bunyikan ‘tut’ untuk menjadikan not itu pendek. iii. Kemahiran lidah dapat dilatih melalui latihanlatihan yang tersusun. Untuk permainan not ‘staccato’. ii. Bunyikan ‘du’ dengan lidah untuk not tengah. penglidahan berlaku pada not pertama sahaja. Menggunakan lidah untuk meniup not atau rangkap-rangkap not.i. v. . untuk memainkan not kaitan (slur). ‘tu’untuk not tinggi. vi. iv. bunyikan ‘du-ku’ atau ‘tu-ku’. ‘lu’ untuk not rendah. Untuk ‘double tongueing’.

penjarian not baru. hembuskan udara secara laju. 6. irama. frasa sukar.4. ii. Bila memilih lagu. Bahagian dada tidak bergerak ketika bernafas. Gunakan diafragma untuk mengawal pernafasan.c. Gunakan satu nafas untuk meniup satu frasa. Pernafasan i. perhatikan elemen-elemen yang terdapat dalam lagu tersebut. Semasa meniup not rendah. iii. Biasanya hembusan udara perlahan dirasai panas dan hembusan udara laju dirasai sejuk. Contoh: julat suara. Kemudian mengambil nafas selepas meniup setiap satu frasa.1 Panduan Pengajaran Rekoder a. . hembuskan udara secara perlahan dan semasa meniup not tinggi. mud dan lain-lain.

pelajar perlu mengikut tanda ekspresi. ii. Pelajar perlu menguasai melodi lagu dan melodi bahagian masing-masing sebelum bermain ensembel. Menepuk irama lagu. iii. Meniup lagu secara keseluruhan. latih tubi perlu diadakan. Meniup lagu mengikut frasa. g. d. . pelajar perlu boleh mendengar bahagian lapisan suara.b. e. Latihan pelonggaran otot-otot jari. v. iv. Menyanyi frasa. Latihan pernafasan. lagu yang dimainkan oleh guru. f. Pelajar digalakkan membuat komen tentang permainan sendiri. Membuat penjarian rekoder sambil menyanyi. Dalam permainan ensembel. vii. c. Permulaan pembelajaran rekoder: i. vi. Dalam permainan ensembel. Bagi latihan frasa yang sukar dan yang melibatkan koordinasi penjarian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful