POREMEĆAJI PLODNOSTI KRAVA

POREMEĆAJI PLODNOSTI KRAVA SPOLNI CIKLUS KRAVA SPOLNI ORGANI KRAVE I KARAKTERISTIKE SPOLNOG CIKLUSA
Spolni ciklus kod krava traje 18-24 dana (u prosjeku 21 dan). Estrus (gonjenje) traje 10-24 sata (u prosjeku 18 sati). Optimalno vrijeme za umjetno osjemenjivanje je 10-16 sati nakon početka estrusa.
STIDNICA RODNICA CERVIX ROG MATERNICE

MOKRAĆNI MJEHUR TIJELO MATERNICE JAJNIK JAJOVOD

Stadiji spolnog ciklusa: 1. Proestrus Razdoblje prije gonjenja sa pojačanom aktivnošću spolnog sustava. Traje 1-3 dana. Maternica je povećana, prisutna je kongestija i edem. Sluznica rodnice je hiperemična, manji je broj slojeva stanica u epitelu, prisutan je rast i dozrijevanje folikula. 2. Estrus Plotkinja je spremna za pripust ili umjetno osjemenjivanje. Traje 2-36 sati (u prosjeku 18 sati). Prisutne su promjene u vladanju, plotkinja prihvaća naskakivanje bika ili druge plotkinje. Žlijezde sluznice maternice, cerviksa i predvorja rodnice izlučuju pojačane količine sluzi. Vaginalni epitel i endometrij su kongestivni i hiperemični, cerviks je otvoren. Znakovi estrusa su slijedeći: A) nemir i povećana aktivnost (kretanje) B) slabiji apetit C) pokušavanje zaskakivanja druge plotkinje (dopuštaju da budu zaskočene)

Slika 1. Spolni organi krave

Junice su spolno zrele sa oko 15 mjeseci, težine 350-400 kg. Graviditet traje 278-293 dana.

POREMEĆAJI PLODNOSTI KRAVA SPOLNI CIKLUS KRAVA
D) edem i hiperemija stidnice te bistra, viskozna, staklasta sluz koja se rasteže Na jajnicima Proestrus i Estrus zajedno čine folikularnu fazu (proliferativna faza). 3. Metestrus Faza nakon Estrusa koja traje 3-4 dana. Dolazi do tvorbe Žutog Tijela(Corpus Luteum). Iscjedak iz spolnih organa se gubi ili značajno smanjuje. 4. Diestrus Razdoblje aktivnosti Žutog Tijela. Traje 12-14 dana (cvat Žutog Tijela Corpus Luteum Floridum). Sluznica rodnice je blijeda, cerviks je zatvoren. Prisutna je hiperplazija i hipertrofija materničnih žlijezda (priprema za nidaciju). Žuto Tijelo je u maksimalnoj funkciji (djelovanje hormona Progesterona). Pri kraju te faze počinje regresija Žutog Tijela ukoliko nema gravidnosti. Na jajnicima Metestrus i Diestrus se nazivaju lutealnom fazom spolnog ciklusa. Na endometriju Metestrus i Diestrus se ubrajaju u sekrecionu fazu. 5. Anestrus Razdoblje u kojem spolni organi miruju.

Slika 2. Cerviks u Estrusu

Slika 3. Cervikalna sluz iz stidnice

POREMEĆAJI PLODNOSTI KRAVA OPĆI I SPECIJALNI ČIMBENICI
Najčešći opći čimbenici koji kod goveda izazivaju probleme vezane za plodnost su slijedeći: 1. hranidba Može se raditi o nedostatku hranjivih tvari, minerala i vitamina,nekvalitetnoj krmi ili nepravilnom režimu hranidbe. Problem može biti još kompleksniji u smislu kiselog tla, nepravilnog gnojenja ili prisustva nepoželjnih tvari u tlu i vegetaciji ili neodgovarajućim uvjetima držanja i iskorištavanja životinja. 2. stres 3. aklimatizacija Sve kupljene životinje moraju se naviknuti na novog vlasnika i objekt. Pogotovo je to bitno ako su dopremljene iz druge države. Tada osim klimatskog podneblja mijenjaju i način života. Treba biti strpljiv sa takvim životinjama i dati im vremena da se priviknu na nove uvjete. Od specijalnih čimbenika najčešći su slijedeći: 1. atrofija jajnika (prirođena ili stečena) 2. ciste na jajnicima
Slika 5. Folikularna dinamika spolnog ciklusa

Slika 4. Struktura jajnika (histološki)

POREMEĆAJI PLODNOSTI KRAVA OPĆI I SPECIJALNI ČIMBENICI
3. nepravilnosti spolnog ciklusa A) zakašnjela ovulacija B) izostajanje ovulacije C) bifazični ciklus gonidbe D) tiho gonjenje E) potpuni izostanak gonidbe 4. upalne promjene na maternici 5. spolne zaraze U praksi najčešće nailazimo na preganjanja u pravilnim kraćim ili dužim intervalima od normalnog ili na potpuni izostanak gonidbe. Preganjanja uzrokuje više čimbenika: 1. zakašnjela ovulacija Ovulacija nastupi 1-2 dana nakon što je trebala normalno nastupiti. Za tih 2 dana sjeme (sperma) propadne prije nego dočeka jajnu stanicu. Rezultat je izostanak oplodnje i životinja se u normalnim uvjetima opet goni za 3 tjedna. 2. izostajanje ovulacije A) ciste na jajnicima B) pogrešna hranidba, pokvarena hrana C) visoka mliječnost D) endometritis

Slika 6. Folikularna cista

Slika 7. Luteinska cista

POREMEĆAJI PLODNOSTI KRAVA CISTE NA JAJNICIMA
Cista je tvorba ispunjena tekućinom promjera 2,5 cm ili većeg, koja perzistira na jednom ili oba jajnika najmanje 10 dana. Kod oko 60% plotkinja može doći do samoizlječenja prije prve ovulacije poslije poroda. Pojavnost je najveća kod visoko mliječnih pasmina vezano uz laktacijski stres. Ciste na jajnicima najčešće su posljedica nesklada između endokrine funkcije adenohipofize i jajnika. Dolazi do manjkavog lučenja LH i izostanka ovulacije. Pogodovni čimbenici nadalje mogu biti zaostala posteljica, puerperalna pareza i endometritisi. Ciste mogu nastati i zbog nasljednih faktora, neadekvatne hranidbe, ponekad i zbog preobilnih obroka, forsiranja puno silaže, pljesnivog sijena. Klasifikacija cista ovisno o stupnju luteinizacije: 1. folikularne ciste Nastaju iz Graafovih folikula koji nisu ovulirali nego i dalje rastu. Meko fluktuiraju ili su napete. Promjer im je oko 2,5 cm, stijenke su im tanje od 3 mm. Često su multiple, mogu biti i pojedinačne. Krave sa folikularnim cistama imaju slijedeće simptome: A) anestrija B) nepravilni intervali spolnog ciklusa (učestali estrusi) C) moguće su kombinacije anestrije i učestalih estrusa Krave koje se učestalo gone pokazuju aktivni ili pasivni refleks opasivanja. Imaju produljen estrus (nekoliko dana). Po učestalosti simptoma u 27% slučajeva je učestalo gonjenje, a u 73% anestrija. Kad ciste perzistiraju dulje vrijeme klinička slika se komplicira kataralnim ili purulentnim (gnojnim) endometritisima (sluzavo gnojni iscjedak iz vagine). Endometritisi su posljedica slabijih obrambenih sposobnosti, degeneracije endometrija ili sekundarnih infekcija. Ako folikularne ciste potraju više mjeseci krave mijenjaju ćud (postaju uznemirene i agresivne). 2. luteinske ciste Nastaju iz Graafovih folikula koji nisu ovulirali nego i dalje rastu. Imaju promjer veći od 2,5 cm, stijenke su deblje od 3 mm.

POREMEĆAJI PLODNOSTI KRAVA CISTE NA JAJNICIMA
Uglavnom su pojedinačne. Krave sa luteinskim cistama pokazuju znakove anestrije. Ako dulje traju nastupi maskulinizacija (krave muču poput bikova). Maternica je velika, mekana i atonična. 3. bifazični ciklus Krava se pritom ne goni jednom u 21 dan nego se nakon umjetnog osjemenjivanja opet goni za 10-12 dana. Znači goni se 2 puta u roku od 21 dana. 4. tiho gonjenje Pritom je spolni ciklus normalan, ali nema vanjskih znakova gonjenja ili su vrlo slabo izraženi. Vlasniku stoga mogu proći nezapaženo. Češće se javlja kod krava s velikom proizvodnjom mlijeka uglavnom pri najvećoj mliječnosti ili nakon odbića teleta. Druga grupa pojava koja se javlja u praksi očituje se potpunim izostankom gonidbe. Četiri su osnovna uzroka izostanka gonidbe: A) urođene ili stečene nepravilnosti na jajnicima Stečene nepravilnosti mogu nastati zbog nedostatka vitamina ili minerala, loših uvjeta držanja i nedovoljno kretanja ili kao posljedica nekih bolesti. B) kronični endometritisi (kronične upale sluznice maternice) Uzrokovani su bakterijama, infekcija se najčešće javlja pri porodu. Uzrok može biti i zaostajanje posteljice ili Corpus Luteum Persistens. Kod kroničnog kataralnog endometritisa životinja se pregoni, sluz je vodenasta ili sa sitnim pahuljicama. Kod kroničnog mukopurulentnog endometritisa cerviks je zažaren, prisutan je sluzavo gnojni iscjedak. Životinja se pregoni. Kod kroničnog gnojnog endometritisa cerviks i vagina su zažareni, prisutan je gnojni iscjedak. Životinja se pregoni ili uopće nema ciklusa. Pyometra je vrsta gnojne upale, može biti sa otvorenim ili zatvorenim cerviksom. Na jajnicima je Žuto Tijelo. Životinja se ne goni. Endometrij (sluznica maternice) kod endometritisa ne luči prostaglandine pa nema ni estrusa jer je na jajniku Žuto Tijelo. Osnovni princip pri rješavanju problema je

POREMEĆAJI PLODNOSTI KRAVA PREVENCIJA PROBLEMA
uspostavljanje funkcije jajnika pa tek potom liječenje maternice. C) Corpus Luteum Presistens Taj pojam bi se mogao prevesti kao Žuto Tijelo na jajniku koje je stalno prisutno. Prisutno je i za vrijeme kad bi se trebao normalno odvijati spolni ciklus. Ono svojim hormonima ometa ovulaciju i estrus pa se životinja uopće ne goni. D) ugibanje ploda u maternici (ali bez pobačaja) Uginuli plod u maternici može se isušiti (mumificirati) ili raspadati (macerirati). U oba slučaja izostaje gonidba.

Što vlasnik životinje sve može učiniti u smislu prevencije ovih problema? Bitno je da osigura dobru krmu i po mogućnosti dodaje tvari koje su bitne za dobru plodnost (vitamini A, D, E), od minerala Cink, Selen, Kalcij, Fosfor. Krave treba održavati u što boljem zdravstvenom stanju i kondiciji. Tome pridonosi boravak krava na suncu i zraku. Kretanje povoljno djeluje na mišiće, zglobove, kosti, na dobro raspoloženje. Bitno smanjuje i probleme sa papcima.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful