Ivo Andric „Aska i vuk“

Vrijeme radnje: Mjesto radnje:Strme livade Kompozicija djela Uvod: Opis Aske, Aska je htjela da postane balerina, i zanesena igrom znala je da odluta daleko od stada i tako je dolazila u opasnost da je pojede vuk. Zaplet: Jednog predivnog jutra, opijena lepotom, Aska se našla lice u lice sa strašnim vukom.Odlučila se za igru iako bi to mogao biti njen posljednji pokret. Učinila je prvi pokret I zatim su se pokreti nizali jedan za drugim. Igrala je pred vukom čudesnom igrom koja je u njemu probudila radoznalost, a potom ga pomela, zanijela I osvojila. Vrhunac: Vuk doživljava duhovni preobražaj , zaboravlja na krv I meso jer mu dušu osvaja Askino čudesno igranje. Rasplet: Začuo se pucanj, Aska se onesvijestila a iza vuka je ostao krvav trag. Čobani su pratili taj trag I došli do vuka koji od ranjavanja nije mogao dalje. Čobani su se vratili u selo sa vukom kojeg su vukli za stražnje noge. Kraj: Velika radost, Aska je došla sebi, igranje, pjevanje, čestitanje. Glavni lik: ovčica Aska Sporedni likovi: Askina majka, vuk, čobani i ostale ovce na Strmim livadama Tema: Pobjeda nad smrću i prolaznošću ovčice Aske. Ideja: Ljepota ima moć da oplemenjuje i potiskuje u čovjeku niske nagone. Umjetnost i volja za otporom pobjeĎuju svako zlo pa i samu smrt.

Ivo Andric “Most na Žepi”
Vrijeme radnje: ljeto Mjesto radnje: Žepa Kompozicija djela Uvod: Naizmjenicno se prati sudbina dva lika, velikog vezira Jusufa porjeklom iz Žepe, i neimara, bezimenog tajnovitog Italijana koji dize mostove po Otomanskoj imperiji i koga vezir, izasavsi kao pobjednik iz carigradskih dvorskih spletki, najavi da u rodnoj Žepi izgradi most. Zaplet: Opis gradnje mosta, niz poteskoca. Uporan i predan poslu, bezimeni neimar, poslije svih iskusenja, ipak zavrsi most, ali se pri povratku u Carigrad razboli od kuge gdje izdahne u bolnici na rukama italijanskog franjevca. Vrhunac: Veliki vezir Jusuf, primivsi tu vijest, naredi da se ostatak neimarove plate razdjeli bolnici i sirotinji. Rasplet: Stize molba od ucevnog carigradskog muslimana da na mostu urezu natpis ko ga je napravio i kada. Mnogo vremena je Jusuf razmisljao o tome ali na kraju ipak je ostao most bez imena i znaka. Kraj: Na kraju pisac opisuje izgradjeni most i predio oko mosta. Glavni likovi: Veliki vezir Jusuf, neimar bezimeni Italijan...

igralste.Uplakan odlazi u krevet Kraj. Ljudska nemoć da se dosegne konačni smisao.Prica o djecakovom ranom djetinstvu Zaplet. U ovoj ideji sigurnost predstavlja most kao graĎevina a ćutanje je njegovo kamenje koje „ćuti“. Vizija ljudskih djela i sudbina onih koji ih prave. makar smer u kojim se ide bio krajnje etičan.. Ideja: U ćutanju je sigurnost. Ivo Andric "Prozor" Vrijeme zbivanja radnje: Dan i noc.Miskova ponuda djecaku da razbiju babi prozor Vrhunac.Djecak dobija batine od oca zbog toga sto je misko razbio prozor Rasplet. Mjesto zbivanja radnje: Djecakova kuca gdje je djecaak provodio mnogo vremena .Sporedni likovi: Svi prolaznici mostom. odnosno u ovom slučaju neimara. djecakova mama.. djecakov otac. veličina ljudskog napora i strepljenja. baba. Kompozicija djela: Uvod. djecakov brat i sestra. Tema: Nagovaranje djecaka na razbijanje prozora i njegova briga da se ne ucini to lose djelo.Tukao ga je mnogo I cesto kao I njegovog prata Glavne licnosti: djecakSporedne licnosti: Misko. Tema: Lik čovjeka stvaraoca. carigradski musliman. Ideja: trebamo birati bolje drustvo za druzenje jer ako se ocini lose djelo od strane tog drustva kao da smo to mi ucinili .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful