Antropologie 1. Riturile reprezintă elemente identitare? A 2. Observatia participativă este o metodă consacrată în Antropologie? A 3.

Demersurile empirice, in faza clasica a Antropologiei, au avut si o componenta ideologica?A 4.Observatia participativa este o metoda consacrata in Antropologie?.A 5.Clasa matrimoniala este o subdiviziune a clanului?A MULTIPLE CHOICE 1. Antropologia este stiinta care studiază: a. Omul b. Societatea c. Psihicul uman 2. În ce secol s-a cristalizat Antropologia ca stiintă? a. Secolul al XX-lea b. Secolul al XIX-lea c. Secolul al XVII-lea 3. Care a fost paradigma dominantă în perioada clasică a Antropologiei? a. Interactionist simbolică b. Istoristă c. Evolutionistă d. Conflictualistă 4. L. Morgan este reprezentantul? a. Evolutionismului cultural b. Psiho-culturalismului c. Structuralismului d. Functionalismului 5. Cultura dintr-o perspectivă antropologică se defineste a. Ca un ansamblu de cunostinte dobândit de individ în urma unei educatii formale. b. Ca un ansamblu de elemente dobândit de individ ca membru al unei comunităti sau societăti. c. Ca un ansamblu coerent care conferă indivizilor si comunitătii identitate si coerentă. a. a+c b. b+c c. a+b+c 6. În perioada clasică a Antropologiei se studiau: a. Comunitătile urbane b. Comunitătile primitive din marile imperii coloniale c. Societatea occidentală d. Niciun răspuns nu este corect. 1

O formă de religiozitate specifică clanurilor aborigene australiene si triburilor amerindiene. c. Familia nucleară este formată: a. Din mai multe clanuri 9. Pozitivist 14. Atât un sistem religios cât si un mod de organizare socială. Familia românească traditională este: a. Dualist b. b c. Un tip de căsătorie c. 13. Nondualist c. ” Structură si functie în societătile primitive” b. Că nu există o diferentă calitativă între comunitătile primitive din colonii si cele occidentale. Persoanele care locuiesc în gospodării diferite. ” Argonautii din Pacificul de Vest” c. a. Cl. a b. b. b. Mai multe familii 8. Rezidenta cuplului căsătorit b. b.7. ”Antropologia structurală” 12. Prin grup domestic desemnăm: a. Totemismul este: a. O formă de înrudire 11. L. Tulpină c. b. Comunitătile traditionale sunt structurate în conformitate cu principii de tip: a. Persoanele care trăiesc în acelasi perimetru gospodăresc. Că societătile primitive sunt inferioare din punct de vedere cultural si tehnic. Dintr-un cuplu căsătorit si copiii necăsătoriti ai acestuia. Strauss a scris: a. Nu au studiat societătile primitive. c. Prin poliandrie desemnăm? a. Evolutionistii considerau: a. Nucleară b. Din mai multe cupluri căsătorite c. Nuclear-absolută 2 . a+b 10.

Un sistem de succesiune 20. Lingvistică 19. În muntii Pirinei d. b. Încărca lumea profană cu atribute sacre. Statusul social c. clase matrimoniale b. a+b+d 3 . Un trib austrialian este format din: a. a+c+d c. Malinowski a scris: a. ”Antropologia structurală” d. Dota 16. Strauss a studiat relatiile de rudenie folosind o metodă: a. În zona de munte a Albaniei.15. sacru si profan. ”Eseu despre dar” c. B. ”Familia la aborigenii australieni” b. a b. Un tip specific de rudenie b. b 18. La slavii de sud b. La turci si tătari a. O formă de căsătorie c. Leviratul este: a. Cl. a. c. c. Grupul domestic comunitar se regăseste: a. familii c. Nu exista nicio legătură între sacrificiu. Reactualiza legătura cu o entitate supranaturală sau transcendentală. fratrii. b+d b. b+c+d d. Sociologică b. a+b c. Scopul sacrificiului este de a: a. Psihologică c. Clanuri. Clanuri. Fratrii 21. Mostenirea b. L. Prin succesiune desemnăm: a. ”Triburi si sate din sud-estul Europei” 17.

c. L. Format dintr-un cuplu căsătorit si copiii necăsătoriti ai acestuia. a+b+c d. Consangvinitate fictivă-Consangvinitate socială a. M. Durkheim c. În comunitătile traditionale femeile sunt active din punct de vedere: a. Variabil. E. 28. 27. L. b+c+d c.22. Boas b. Dreptul primogeniturii este specific: a. F. Social 4 . a+c 24. Familiei tulpină 23. Format din mai multe cupluri căsătorite. Căsătoria unei femei cu mai multi bărbati. Prin poliginie desemnăm: a. Căsătoria unui bărbat cu mai multe femei b. Eseu asupra variatiilor sezoniere ale societătilor de eschimosi” a fost elaborat de: a. M. Lumină-Întuneric d. Morgan 25. Care dintre cei de mai jos a elaborat un model tristadial de evolutie? a. Studiul ”Morfologia socială. Mauss b. Mauss c. Căsătoria unui bărbat cu o femeie c. a+b+c+d b. Familiei nucleare b. Matrilocal-Patrilocal c. Est-Vest b. Grupului domestic comunitar c. b. Mentionati care dintre elementele de mai jos au un caracter dual? a. în functie de sezon. Cl. Magic b. Grupul domestic eschimos este: a. Strauss 26.

Niciun răspuns nu este corect. Minim doi ani 5 . Ideologia săngelui nu reprezintă un criteriu legitimator. C. Modul în care este organizată. L. Tylor 32. b+c c. Maternă 34. Nevoile functionale ale comunitătii a. Relatiile dintre elementele componente c. a+c b. Grupul domestic aromân este format: a. Lucrarea ”Societatea străveche” a fost scrisă de: a. a+b+c 35. Minim un an b. Paternă b. Autoritatea masculină c. Familia nuclear-absolută derivă din cea: a. E. Solidaritatea grupului b. Când analizăm o comunitate dintr-o pespectivă structuralistă avem în vedere: a. b. a+b b. Este recomandat ca antropologul să stea în comunitatea pe care o studiază: a. 30. a+b c. Minim o lună c. Din mai multe cupluri căsătorite b. În clanurile aborigene australiene totemul se transmite pe linie: a. B. Dintr-un singur cuplu căsătorit c. Atât biologică cât si socială 31. Tulplină 36. Nucleară b.29. Doar biologică b. Strauss b. Idealogia sângelui în societătile traditionale legitimează: a. a+b+c 33. a. Morgan c. L. Consangvinitatea poate fi: a.

Religiozitatea specifica comunitatilor eschimese are un caracter: R: Colectìv 45. Existenta unui obiect de studiu 38. 42. 43. Existenta unei metodologii specifice c. e. Domenii stìintifice de sine statatoare 1. Care permite integrarea individului in comunitate. Prin care o cultura este asimilata unei culturi dominante.Enculturatìa este procesul: a.Etnocentrismul se defineste prin: R:Considerarea propriei culturii ca fiind superioara in raport cu alta cultura. Învătarea limbii vorbite de băstinasi este o conditie a demersului antropologic? a. Nu 40.a+b 3. Discipline distincte b. Prin care individui isi insuseste elementele culturale specifice comunitatii din care face parte. b. Nu 39.a+b+c 44.Antropologia fizica este o ramura a Antropologiei? a) Da b)Nu 41.Casatoria intre verii primari a avut ratiuni: R: Economice 6 sau societarii . Da b. Dreapta si stânga reprezintă strict elemente de orientare spatială? a. Conditia ontologică prespune: a.37. Existenta unui sistem conceptual specific b. Etape in evolutia demersului antropologie c. Da b.Etnologia si Etnografia sunt considerate: a.a 2.

46.Care este cel mai purificator element? R: focul. Totemul este socialmente expus: R: In clanurile aborigene australiene 51. c. 47.: a) Sa analizeze comunitatea din perspectiva propriei culturi b) Sa se raporteze empatic la comunitatea studiata c) Sa se detaseze de propriul sistem axiologic 53.Modul de organizare a societatii reprezinta : a. Intr-o ordine traditionala se impune ca in biserica: a) Femeile sa stea la dreapta b) Barbatii sa stea in stanga c) Nici un raspuns nu este corect 55. Antropologul are o viziune R:Exhaustiva asupra comunitatii pe care o studiaza.Principiul patriliniaritatii este legitimat de? R: ideologia sangelui. Comunicarea din lumea profana si cea sactra se realizeaza: a) Prin intermediul sacrificiului b) Direct c) Cele doua lumi nu comunica 54. b.Omogenitatea societatii 56.Ce este endogamia? 7 .Functionarea societatii. 50. Structura societatii. In cadrul demersului sau antropologul.In cadrul demersului antropologic sunt realizate: a) Metode calitative b)Metode cantitative c)Complementar. 48. ambele metode 52. Totemismul este o forma de religiozitate specifica societatilor cu o structura sociala: R: Complexa 49.

62.loc neutru efectuat sacrificiul 64. c)Să se detașeze de propriul sistem axiologic 61. ambele metode 60.În cadrul demersului său antropologul trebuie: a)Să analizeze comunitatea din perspectiva propriei culturi.R: casatoria in cadrul aceleasi etnii 57.Într-o ordine tradițională se impune ca în Biserică: a)Femeile să stea în dreapta b)Bărbații să stea în stânga c)Niciun raspuns nu este corect.loc unde s-a c.Clasa matrimoniala este o subdiviziune a clanului? R:da 65.În cadrul demersului antropologic sunt utilizate: a)Metode calitative b)Metode cantitative c)Complementar.loc sacru b. b)Să se raporteze empatic la comunitatea studiată. 63 Locul sacrificiului dupa efectuarea sacrificari ramine: a.Etnograful: a)analizeaza b)descrie specificul unei societati c)descrie 59.Modul de organizare a unei comunitati reprezinta: R:Structura acesteia 8 .Totemul este expus socializarii: a)la triburile aborigenilor socializarii b)la trimburile amerindiene 58.Comunicarea dintre lumea profană și cea sacră se realizează: a) Prin intermediul sacrificiului b)Direct c)Cele două lumi nu comunică.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful