Razboaiele Punice

Au fost o serie de trei razboaie purtate intre Imperiul Cartaginei si Republica Romana, care s-au terminat cu infrangerea si ditrugerea totala a Cartaginei si instaurarea hegemoniei romane asupra Marii Mediteraneene. Primul Razboi Punic-‘ Razboiul Siciliei’ 264-241i.Hr. A fost cauzat de o disputa locala in orasul-port Messina (Sicilia), cand o parte a cerut ajutorul Romei, iar cealalta Cartaginei.S-a ajuns la un conflict ce a durat peste 20 de ani si care s-a finalizat cu infrangerea punilor, si semnarea unui tratat de pace neavantajos

pentru ei. Izbucneste datorita ocuparii orasului iberic Saguntum-aliat al romanilor. O mare importanta in desfasurarea acestuia a avut-o familia de nnobili cartaginezi Barcas.Hr. au cedat Sicilia. Al Doilea Razboi Punic‘Razboiul impotriva lui Hannibal’ 218-201 i.incepand cu Hamilcar. unde are loc . Hannibal. de catre puni.Acesta a cucerit o mare parte din peninsula Iberica.Urmaul sau.Drumul parcurs de acesta din Spania spre Roma. trecerea Ronului si a Alpilor cu elefantii de lupta este legendara.printre altele. este considerat si astazi un geniu militar.Italica. Dupa ce trece Alpii sise aliaza cu galii si alte triburi Hannibal ibvadeaza p.

lupta de la Canna-romanii au suferit cea mai mare infrangere din istorie .care isi pierde suprematia maritima.Timp de 2 ani o rasul a fost continuu asediat de armata romana.Acestia ataca in cele din urma Cartagina-batalina de la Zama fiind decisiva pentru infrangerea lui Hannibal. Cartagina redevenea influenta in Marea Mediteraneana. Pretextul a fost neintelegerile dintre aceasta si Numibia. asadar Senatul roman a deci cucerirea ei definitiva. confusa de generalulScipio Aemilianus si in . Al Treilea Razboi Punic149146iHr ‘Ceterum censeo Carthagine esse delendam’ Refacandu-se dupa cel de al 2-lea razboi. Generalul roman care a condus trupele s-a numit Scipio Africanul.

in ciuda impotrivirii eroice a punilor.Este cunoscut faptul ca terenul pe care se afla cetatea a fost arat cu plugul.Hr.final daramata. .Teritoriul Cartaginei a fost transformat in provincia romana Africa-146i.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful