You are on page 1of 16

Model Question Paper

Subject Code: BC0032


Subject Name: Communication Skills in English
Credits: 4 Marks: 140
Part A (One mark questions)
1. The first model of communication is said to have developed by ___
A. Plato
B. Aristotle
C. Ptolemy
D. Steiner

2. According to Hoben, _____is the verbal interchange of thought or idea.
A. Concept
B. Writing skills
C. Communication
D. Oral Skills

3. Chester I Bernard observed that ________ linked people together in an organization to
achieve a common purpose
A. communication
B. only documents
C. Friendship
D. gossip

4. A group of words that makes a complete sense or gives complete meaning is called a ____.
A. clause
B. phrase
C. principal clause
D. sentence

5. The English ___ won the world cup.
A. is
B. has
C. have
D. are




6. Identify the type of sentence, The police caught the criminals who looted the mall.
A.Simple sentence
B. Compound sentence
C. Complex sentence
D. Passive sentence

7 The ants fought the wasps is an example of ___ sentence.
A. simple
B. compound
C. complex
D. subordinate

8. Somebody ___(Play) the drums . The simple past form of the word play to fill the blank is
_____
A. played
B. was playing
C. had played
D. had been playing

9. Susan made up her mind to speak to me. The meaning of the phrase made up in the given
sentence is___
A. mixed
B. decided
C. thought
D. contemplate

10. During an oral presentation, ___ is the stage where you tell the audience, the aim of your
presentation.
A. Background
B. Introduction
C. Conclusion
D. Question session

11. Speaking to a group of people in an official gathering is called as ____.
A. Oral presentation
B. Meeting
C. Visual presentation
D. Audio presentation




12. OHP means ______.
A. On Head Projector
B. On Hand Projection
C. Over Head Projector
D. Over Hand Projection

13. In an oral presentation, the listeners can clarify their doubts in the ____session .
A. introduction
B. description of methods and results
C. conclusions, suggestions and summary
D. audience questions

14. ____ listening is also called as critical listening.
A. Therapeutic
B. Discriminative
C. Empathetic
D. Evaluative

15. Listening is an ___ process.
A. Active
B. Passive
C. Inactive
D. None of the above

16. A listener is concentrating on the appearance and delivery style of the speaker instead of
the subject. In this case, the barrier to listening is______________.
A. jumping to conclusions
B. pre-judging subject
C. gathering only facts
D. Wrong focus

17 Reading for the information on the background of the organization where one is working is
called ______.
A. Internal Information
B. External Information
C. Intra information
D. Action information







18. Looking quickly over a book to get a superficial idea of the content is called as _______.
A. Intensive Reading
B. Extensive Reading
C. Skimming
D. Scanning

19. In a business letter, _____ indicates to the reader of the letter, what the letter is about.
A. head
B. date
C. subject
D. reference

20. Linking words or phrases together so that the whole text is clear and readable is called
____.
A. Cohesion
B. Conversion
C. Compulsion
D. Conviction

21. While mentioning the previous job experience in a Resume, you should follow the ____
order
A. haphazard
B. the most important job first
C. chronological
D. reverse chronological

22. The name and address of the person you are writing to in a formal letter comes in ___ part
of the letter.
A. margin
B. heading
C. salutation
D. body

23. The document that is used to communicate within the organization is called _____.
A. letter
B. memo
C. e-mail
D. telex






24. In a report, an _____ would briefly highlight the objective of the project and the findings in a
nutshell.
A. introduction
B. abstract
C. body
D. conclusion

25. _____ mentions the allegation against the staff concerned and asks for a written
explanation within a specified time
A. show cause notice
B. memo
C. circular
D. telegram

26. Usually the memos are written in ___ space in between the lines.
A. single
B. double
C. no space
D. no restrictions

27. The Press Release is usually written in _____ style.
A. First person
B. Second person
C. Third person
D. Active voice

28. Reading comprehension means ____ a written text.
A. re-writing
B. understanding
C. guessing
D. summarizing

29. Gathering only facts, without trying to understand the content, while listening is ___.
A. Strategy of effective oral communication
B. Barrier to effective oral communication
C. Strategy of effective listening skill
D. Barrier to effective listening skill







30. Different types of letters used for printing are called ____
A. fonts
B. styles
C. punctuations
D. layouts

31. Identify the disadvantage of oral communication.
A. immediate feedback is possible
B. listeners reaction is observed
C. a considerable amount of money and time is spent
D. speaking to friends becomes easy

32. Give appropriate question tag for the following sentence.
The most important change is that of distance, ________?
A. isnt it ?
B. hasnt it ?
C. doesnt it?
D. havent it?

33. Communication helps establish and _____ the goals of an organization.
A. disturb
B. distinguish
C. disperse
D. disseminate

34. _______ refers to the list of points that needs to be discussed at a meeting.
A. minutes
B. agenda
C. circular
D. notice

35. If you clearly understand the difference between two homophonic words, then you are
successful as a _____ listener.
A. Discriminative
B. Comprehensive
C. Appreciative
D. Empathetic







36. If you want to show and teach the complicated inner parts of a computer, the best
presentation method you could adopt is ____.
A. focus attention
B. white board
C. flip charts
D. overlays

37. _____ is an example of primary auxiliary
A. was
B. can
C. went
D. ought

38. Our way of reading is influenced by the _____ of our reading.
A. style
B. purpose
C. outcome
D. tone

39. ______ is the standardized tool used to handle customer complaints
A. BLAST
B. FAST
C. BLOOM
D. CHROME

40. Convert the sentence, Hari sits to eat his midday meal, into present perfect tense.
A. Hari sits to eat his midday meal
B. Hari is sitting to eat his midday meal
C. Hari has sat to eat his midday meal
D. Hari has been sitting to eat his midday meal




Part B (Two mark questions)

41. The purpose of Communication in an organization is to,
i) Help establish and disseminate the goals of an organization.
ii) Facilitate control and evaluation of performance.
A. Both i and ii are true
B. Both i and ii are false
C. Only i is true
D. Only ii is true

42. A sentence must contain a ___ and usually a ____.
A. verb and subject
B. noun and pronoun
C. verb and adverb
D. article and predicate

43. Identify the tense of the following sentences
i) We have been greeting many people in our day to day life
ii) We met many physicists.
A. i) Present perfect; ii) Simple present
B. i) Present continuous ii) Simple past
C. i) Present Perfect Continuous ii) Simple Past
D. i) Past continuous ii) Present perfect

44. A simple sentence has___ and ____.
A. subject and predicate
B. subject and subordinate clause
C. main clause and subordinate clause
D. subject and main clause

45. The sentences which have transitive verbs can be changed from ___ to ___voice.
A. direct to indirect
B. active to passive
C. simple to complex
D. co mplex to compound

46. The advantages of oral communication are:
i) immediate response is possible.
ii) time is not saved always.
iii) the listeners reaction can be observed by the speaker.


A. only i and ii are true
B. only i and iii are true
C. only ii and iii are true
D. all i, ii, and iii are true

47. While making slides with only text,_____or ______ on blue is pleasant to look at and easy
to read
A. red or green
B. black or magenta
C. white or yellow
D. orange or pink

48. ____ is an active process; whereas ___ is a passive process.
A. Hearing ; Listening
B. Listening ; Hearing
C. Reading ; Writing
D. Writing ; Reading

49. Match the business publications to extracts
i) Monthly news letter
ii) A company brochure
a) To enhance the training skills and for professional development, international diploma
program was offered to SMU DDE faculty at Manipal in association with City & Guilds,
London.
b) Stephen R. Covey is an internationally respected leadership authority, family expert,
teacher, organizational consultant, founder of the former Covey Leadership Centre and
vice chairman of Franklin Covey Co.
c) Increasing lifestyle illnesses and growing customer awareness about health has led to a
demand for a plan that covers not only hospitalization expenses but also provides for
other medical expenses. There is also an increasing need for a health plan that offers
us a flexibility in premium amount.
A. i) a ii) c
B. i) a ii) b
C. i) b ii) a
D. i) b ii) c

50. While taking down notes, a lot of efforts can be saved by using ___ and ___.
A. letters and numbers
B. alphabets and numerals
C. abbreviations and symbols
D. typing and tape recorder



51. The two styles of drafting a letter are ___ and ___.
A. straight and unblocked
B. blocked and straight
C. unblocked and semi blocked
D. blocked and semi blocked

52. While composing a telegraphic message (telegram), only ___ and ____ are used.
A. key words and phrases
B. articles and nouns
C. prepositions and conjunctions
D. clauses and phrases

53. While taking down notes, a lot of efforts can be saved by using ___ and ___.
A. letters and numbers
B. alphabets and numerals
C. abbreviations and symbols
D. typing and tape recorder

54. While writing a business letter, it has to be ___ and ___
A. concise and direct
B. elaborate and passive
C. concise and verbose
D. brief and indirect

55. While composing a telegraphic message (telegram), only ___ and ____ are used.
A. key words and phrases
B. articles and nouns
C. prepositions and conjunctions
D. clauses and phrases

56. _____is usually an announcement sheet that is sent to specific groups of people ; whereas
____,, depending on the information that is to be conveyed, could be for employees alone or for
the general public.
A. memo; warning
B. show cause notice; memo
C. notice; circular
D. circular ; notice







57. Scan the radio programme and answer the questions that follow
BBC World service CNN Channel
7:10 am Play of the Week: Damaged Goods 10:30 am World News
8:00 am News Desk 11:00 am World Business Report
8:30 am Men by women 12:15 pm World News
9:00 am The Best of the British Pop 12:45 pm Seeing Stars

i. When can you see the programme Seeing Stars on CNN ? .
a) 8.30 am
b) 12.45 pm
c). 9.am
d) 11 am
ii. Which programme would you watch to listen to Western music?
a) The Best of British Pop
b) Men by Women
c) Damaged Goods
d) Seeing Stars
A. i-a; ii-b
B. i-b; ii-a
C. i-c; ii-d
D. i-d; ii-c

58. Identify the TRUE sentences regarding to telephonic conversation
i) One cannot rely on extra-linguistic expressions to add meaning to the words spoken.
ii) One can be explicit because one speaks under the pressure of time.
iii) More emphasis is put on the modulation of voice or tone in telephonic conversation
A. Only i and ii are true
B. Only ii and iii are true
C. Only i and iii are true
D. All I, ii and iii are true

59. The person who transmits messages is called ____ or ____.
A. Sender or transmitter
B. Encoder or decoder
C. Encoder or channel
D. Transmitter or decoder

60. The word dialogue has come from two words, dia, means ____ and logos means ____
A. to; people
B. through; words
C. two; words
D. two; to



Part C (Four mark questions)

61. Match the following types of barriers of communication with their examples.
1. Semantic distortion a) crackling phone
2. Receivers attitude and behaviour b) ambiguous advertisement
3. Channel c) noise of vehicles
4. Environment d) jumping to conclusions
A. 1-d; 2-c; 3-b; 4-a
B. 1-c; 2-d; 3-a; 4-b
C.1-a; 2-b; 3-c; 4-d
D.1-b; 2-d; 3-a; 4-c

62. Identify the following sentences:
i) Where have you come from?
ii) get out of my class.
ii) Alas we lost the game!
iv) Anshu is a good basket ball player
A.i- interrogative; ii-imperative; iii- exclamatory; iv-declarative
B. i- interrogative; ii-exclamatory; iii-interrogative; iv-imperative
C. i- imperative ; ii-declarative; iii-interrogative; iv-exclamatory
D. i- declarative; ii-exclamatory; iii-imperative; iv-interrogative

63. Match the following fonts with their appropriate names
1. CommunlcaLlon Lngllsh a) Times New Roman
2. Communication English b) Courier New
3. Communication English c) Swiss 72 1 BT
4. Communication English d) Century Gothic
A. 1-a; 2-b; 3-c; 4-d
B. 1-d; 2-c; 3-b; 4-a
C. 1-c; 2-d; 3-a; 4-b
D. 1-b; 2-a; 3-d; 4-c

64. While listening, one is engaged in ____ the data, ____ the data and also _____ to the data.
A. processing; reconstructing ; giving meaning
B. writing; reading; protecting
C. processing; reorganizing; publishing
D. writing; rearranging; printing





65. Read the following passage and answer the questions that follow.
There is always a possibility of quarrels at a wedding due to a clash between relatives from the
two families. Thats exactly what happened at this wedding! A fight broke out at the start of the
ceremony creating a scene which resulted in one of the important members of the brides family
leaving halfway. Be honest and talk to your family members about how important the day is to
you. Convince them to bury their differences for the time being and be cordial. Your family
members will surely understand, avoiding an unnecessary wrangle at the wedding.

1. The meaning of the idiom break out is ____
a) split into pieces b) start suddenly c) bankrupt d) end suddenly
2. The antonym of the word unnecessary is ____
a) innecessary b) non necessary c) unnecessary d) necessary
3. Pick out a word from the first sentence to mean a misunderstanding.
a) clash b) possibility c) quarrels d) there is no word as such
4. The word convince can be grouped under ____.
a) noun b) pronoun c) adverb d) verb
A. 1-a; 2-b; 3-c; 4-d
B. 1-c; 2-a; 3-d; 4-d
C.1-b; 2-d; 3-a; 4-d
D. 1-a; 2-a; 3-a; 4-a

66. In order to read efficiently one has to have -
1. The knowledge of language
2. The ability to interpret
3. The knowledge of the writing system of the language .
4. Appropriate method of reading
A. 1,2,3 are true
B. 2,3,4 are true
C. 1,3,4 are true
D. All are true

67. Indicate the true statements: While writing a covering letter for a job,
You have to give the reference of the post that you have applied for.
You should indicate your keenness to get the job.
You should mention the reason that made you leave the previous job.
You can give a brief about your experience and skills that make you fit for the job.
You have to give a statement of your availability for interview.
A. i, ii, iii iv are true
B. i, iii, iv, v are true
C. ii, iii, iv, v are true
D. i, ii, iv v are true



68. Match the following proof reading symbols with their meanings
1. a) space needed
2. # b) close up space
3. c) delete
4. d) transpose elements
A. 1-c; 2-a; 3-d; 4-b
B. 1-a; 2-c; 3-d; 4-b
C. 1-a; 2-b; 3-c; 4-d
D. 1-d; 2-b; 3-c; 4-a

69. Say whether the expression plenty of in the following sentences is countable (C ) or
uncountable (UC)
1. There are plenty of mountains in Switzerland
2. There is plenty of water in the well
3. The calf drank plenty of milk
4. We have plenty of trees in our garden
A. 1-UC; 2-C; 3-C; 4-UC
B. 1-UC; 2-C; 3-C; 4-C
C. 1-C; 2-UC; 3-C; 4-UC
D. 1-C; 2-UC; 3-UC; 4-C

70. Say whether the following are in Active Voice (AV) or Passive Voice (PV).
1. It is already mentioned that OHenry is the master of the surprise ending.
2. We have to use one important word in our analysis
3. The full impact of the story can be felt only if we understand the biblical allusion.
4. Jim and Della are the major characters of the story.
A. 1. AV; 2-AV; 3-AV; 4-AV
B. 1. PV; 2-PV; 3-PV; 4-PV
C. 1-PV; 2-AV; 3-PV; 4-AV
D. 1-AV; 2-PV; 3-AV; 4-PV

71. Identify the parts of speech of the underlined words in the given sentence:
The children(i) have open access to the computers and are encouraged(ii) to find out for(iii)
themselves(iv) how to use them.
A. i) pronoun ii) verb iii) conjunction iv) noun
B. ) pronoun ii) noun iii) adjective iv) noun
C. i) noun ii) verb iii) preposition iv) pronoun
D. ) noun ii) verb iii) noun iv) pronoun



72. Identify the true statements
To read efficiently one has to have:
i) the knowledge of the writing system of the language
ii) the knowledge of language
iii) the ability to interpret
iv) a reason for reading and the appropriate method of reading
v) the background knowledge or experience
A. Only i, ii, iii and iv are true; v is false
B. Only ii, iii, iv and v are true; i is false
C. All i, ii, iii, iv and v are false
D. All i, ii, iii, iv and v are true

73. Match the following
i) Proper noun a) names given when a number of persons are taken as a whole
ii) Common noun b) names of a particular place, person or thing
iii) Collective noun c) cannot be seen as other nouns
iv) Abstract noun d) names given to every person, place or thing of the same class
A. i) a; ii) b; iii) c; iv) d
B. i) d; ii) c iii) b ; iv) a
C. i) b; ii) a; iii) d; iv) c
D. i) b; ii) d; iii) a; iv) c

74. Select appropriate prepositions to complete the sentence
The digitized curriculum consists _i)__ detailed lectures _ii)__ nationally known teachers,
accompanied _iii)__ bright graphic models _iv)_ illustrate theory.
A. i) to ii) of iii) by iv) for
B. i) of ii) by iii) by iv) to
C. i) to ii) in iii) for iv) for
D. i) of ii) for iii) by iv) to

75. Match the semantic markers with their meanings
i) Hence a) speakers intention to sum up.
ii) While b) introduces idea that runs against what has been said earlier
iii) Yet c) expresses time relationship
iv) It amounts to d) shows cause and effect relationship
A. i-d, ii-c, iii-b, iv-a
B. i-a, ii-b, iii-c, iv-d
C. i-c, ii-d, iii-b, iv-a
D. i-d, ii-c, iii-a, iv-b





Answer Keys
Part - A Part - B Part - C
Q. No. Ans. Key Q. No. Ans. Key Q. No. Ans. Key Q. No. Ans. Key
1 B 21 D 41 A 61 D
2 C 22 B 42 A 62 A
3 A 23 B 43 C 63 A
4 D 24 B 44 A 64 A
5 C 25 A 45 B 65 C
6 C 26 A 46 B 66 D
7 A 27 C 47 C 67 D
8 A 28 B 48 B 68 A
9 B 29 D 49 A 69 D
10 B 30 A 50 C 70 C
11 A 31 C 51 D 71 C
12 C 32 A 52 A 72 D
13 D 33 D 53 C 73 D
14 D 34 B 54 A 74 B
15 A 35 A 55 A 75 A
16 D 36 D 56 D
17 A 37 A 57 B
18 C 38 B 58 C
19 C 39 A 59 A
20 A 40 C 60 B