måndag 14 november 2011

VÆSTBANKEN

e 29

OkTOBErfEsT. Här möts folk från grannbyarna och palestinier från hela Västbanken och Israel, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap, och festar med turister och även en del israeler. De blandas med besökare från Jerusalems och Ramallahs stora internationella koloni av diplomater och hjälparbetare.

”Visar att vi kan leva i fred sida vid sida”
export, nu också till Sverige. Men det kommer också muslimer till ölfestivalen. Golan– Det är kul här med musik höjderna Medeloch trevliga människor. Jag havet gillar att ta ett glas öl, säger VästTre kyrkor och ett bryggeri banken Amman Muhammed Abdo, 30, som arbetar som DJ i Jerusalem. Men mest av allt öl, förstås. Tel Aviv Jerusalem Han är på plats med hus­ En halvliter för tio shekel, trun Mai, 30, sekreterare, och ungefär 20 kronor. De flesta GazaDöda remsan havet deras sex månader unge son, dricker bryggeriets ljusa Wissam. lager, andra föredrar deras Taybeh Festivalen har blivit en mörka öl. ISRAEL avslappnad samlingspunkt, Taybeh ligger intill om än med politiska för­ Ramallah och är den enda EGYPTEN tecken. Här möts folk från helt kristna palestinska byn. grannbyarna och palestinier Där finns tre kyrkor och ett från hela Västbanken och bryggeri. Men inte en enda Israel, alltså palestinier med moské. Det är inte helt lätt israeliskt medborgarskap, för den kristna familjen och festar med turister och även en del Khoury att brygga öl i ett övervägande israeler. muslimskt land där de allra flesta av De blandas med besökare från Jeru­ religiösa skäl inte dricker alkohol och salems och Ramallahs stora internatio­ där islamistgrupper som Hamas blir nella koloni av diplomater och hjälpar­ allt starkare. De har därför lanserat ett betare. alkoholfritt öl för muslimer. En del av Nidaa Abu Hanna, 22, är student årsproduktionen på 600 000 liter går på falafelstånden. Festivalen är också en marknad där man kan köpa olja, honung, bak­ verk och traditionella brode­ rade klänningar och sjalar.
LIB A

JORDANIEN

SYRIEN

N NO

och har kommit till festivalen med sin studentkamrat Rula Awayed, 24, från Nasaret i norra Israel. – Vi är här för att träffa folk och för att ha kul. Det är fantastisk stämning med öl och musik och allt. Det känns också bra att stödja ett nationellt projekt, säger Nidaa Abu Hanna. Elina Jonsson, 33, jurist från Lin­ köping, har tagit semester från sitt jobb som EU­observatör i Georgien för att besöka festivalen. – Det är härlig stämning här. Men det är lika mycket politik som fest. Det här är ett tillfälle för pales­ tinierna att visa att de skapar något konstruk­ tivt, något positivt. De visar att kristna, musli­ mer och judar kan mötas tillsammans, säger hon. Lital Shemesh, 28, copywriter från Tel Aviv, är inne på samma linje. Arne – Jag önskar att fler Lapidus israeler skulle komma arne.lapidus @expressen.se hit för att se den andra

sidan. Det finns så mycket fördomar och okunnighet på båda sidor, säger hon. På scenen uppträder CultureShoc, de första palestinska rapparna, och band som Palestinian Hip Hop Makers och West Bank Palestinian Hip Hop Crew. Men där spelas också traditionell folk­ musik och folkdansare från Taybeh och Ramallah dansar dabke. – Jag gillar att höra de traditionella sångerna. Det här är en viktig dag för Tay­ behs ekonomi, vi säljer många lokala pro­ dukter, säger Suleiman al­Fakhir, 90, som säger att han hellre tar ett glas Cola än öl.

Fest för alla
Madees Khoury, 26, hjälper sin pappa att sköta bryggeriet. Hon hoppas bli Palestinas första kvinnliga bryggmästare. – Oktoberfesten är för alla. Palestinier, israeler, utländska besökare. Den visar att vi kan leva i fred sida vid sida. Och dricka öl tillsammans, säger hon.

I TAYBEH

Gali Tibbon
foto @expressen.se

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful