DATUK ONN JAAFAR

Datuk Onn Jaafar dilahirkan pada 12 Februari 1895 di Bukit Gambir, Johor Bahru, Dato Onn ialah anak kepada Datuk Jaafar bin Haji Muhammad, Menteri Besar Johor yang pertama. Seorang kerabat diraja Johor, beliau dipelihara oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar sejak kecil, dan mendapat pendidikan Melayu sebelum melanjutkan pelajarannya di England. Dato Onn bekerja sebagai wartawan pada tahun 1930 ketika berumur 35 tahun, dan pada tahun 1934, menjadi pengarang Lembaga Malaya dan Harian Lembaga. Di samping itu, beliau juga pernah menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor. Semasa zaman Pendudukan Jepun, Dato Onn menjadi Ketua Pejabat Kawalan Makanan Negeri Johor. Dato' Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British, tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan. Pada 1 - 4 Mac 1946, 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman, Kuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. Hasil daripada mesyuarat ini, sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada 1 Mei 1946. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu, kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama. Pada 1 Oktober 1946, Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. Tiga tahun kemudian, beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. Di bawah
1

Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan. Akhirnya. Oleh sebab cadangan itu ditentangkan. Johor. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. Johor Bahru. Walaupun demikian.kepimpinannya. beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. UMNO berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. tanpa mengira kaum. Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam Mahmoodiah. Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO. Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 . partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. serta memberi hak istimewa Melayu. Pada tahun 1954. 1951. 2 . dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu".26 Ogos 1951. Malangnya. dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu. Bagaimanapun. Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos. parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein. beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS. Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik.

dan Perdana Menteri pertama sejak kemerdekaan pada tahun 1957 sehingga 1970. Datuk Onn Jaafar mengetuai Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) untuk menentangi Malayan Union dan Tunku menyertai partinya. Tunku merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955. Sewaktu Tunku berumur 10 tahun. Pada tahun 1915. Beliau kemudian meminta perpindahan ke Kuala Lumpur di mana beliau menjadi Timbalan Pendakwa Raya dan selepas itu. suatu krisis di dalam UMNO memaksakan Datuk Onn meletakkan jawatan sebagai presiden parti dan Tunku dilantik sebagai presiden yang baru.TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah dilahirkan di Istana Tiga Tingkat. abang sulungnya. Alor Setar. Tunku bermula pendidikannya pada 1909 di sebuah sekolah rendah Melayu di Jalan Baharu. Tunku ditugaskan untuk bekerja di sebuah pejabat Pegawai Undang-undang di Alor Star. Tunku merupakan anak lelaki yang ketujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Pada tempoh itu. Sultan Kedah yang ke-24. beliau juga dikenang sebagai "Bapa Kemerdekaan" dan "Bapa Malaysia". Tunku pulang dan meneruskan pendidikannya di Penang Free School. Selepas pemulangannya ke Malaya pada tahun 1949. semangat nasionalisme bertambah hebat di kalangan kaum Melayu di tengah-tengah pengisytiharan penubuhan Malayan Union oleh Britain. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaiannya yang teragung. Pada Ogos 1951. Kedah pada 8 Februari 1903. Beliau memegang jawatan itu selama 20 tahun. 3 . Pada tahun 1927. dilantik sebagai Yang Dipertua Mahkamah Sesyen. Tunku dihantar ke England untuk belajar undang-undang di Universiti Cambridge. Tunku dihantar ke Bangkok untuk menetap bersama Tunku Yusuf ibni Sultan Abdul Hamid. dan belajar di Sekolah Thebsirintrawat. Biasanya dikenali sebagai "Tunku". Alor Setar.

dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan. Pada tahun yang berikut. kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia yang biasa.Pada tahun 1954. Tunku mendominasikan politik Malaya dan memimpin Parti Perikatan ke kemenangan besar dalam pilihan raya umum pada tahun 1959 dan 1964. Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. beliau berjaya. Tunku kemudian meletakkan jawatannya sebagai Presiden UMNO pada Jun 1971 di tengah-tengah penentangan hebat oleh 'Turki Muda' yang terdiri daripada penentang-penentang parti seperti Dr Mahathir dan Musa Hitam. Alor Star. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955. Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik. 4 . Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". Beliau meninggal dunia pada 6 Disember 1990 sewaktu berumur 87. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. Tunku tinggal di sebuah rumah di Pulau Pinang. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. Kuasa Tunku sebagai Perdana Menteri dibatasi secara besar. pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Pada tahun 1955. Pembentukan Malaysia pada tahun 1963 merupakan salah satu daripada pencapaian Tunku yang teragung. Pasangan itu kemudian masing-masing menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan. Selepas kemerdekaan. Bagaimanapun. dan pada 22 September 1970. dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Dalam tahun-tahun terakhirnya. percubaan sulung itu tidak berjaya. Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. dan disemadikan di Makam Diraja Langgar. beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri. Pada kali ini.

Tan ialah anak ketiga dalam sebuah keluarga yang terdiri daripada tujuh adik beradik. Lee.000 ahli dan cawangan-cawangan MCA ditubuhkan. Sebagai Presiden MCA.Tan ialah seorang pemimpin politik Cina di Tanah Melayu yang merupakan presiden pertama Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) pada tahun 1949.TUN DATO SRI TAN CHENG LOCK Tun Dato Sri Tan Cheng Lock dilahirkan pada 5 April 1883 di Jalan Heeren. selaku ketua MCA. dan kemudiannya di Institusi Raffles di Singapura. Pada 27 Februari 1949. bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin Cina yang lain seperti Tun Leong Yew Koh dan Kolonel H. Malayan Union dibentuk secara rasmi pada 1 April 1946. bekerjasama dengan kerajaan untuk menentang komunisme. Bersama-sama dengan rakan-rakannya. melindungi hak-hak dan kepentingan orang-orang Cina. Tan mengetuai kempen-kempen di seluruh Tanah Melayu. Tan dilantik oleh kerajaan British sebagai Pesuruhjaya Majlis Melaka serta Jaksa Pendamai Melaka. Tan mengasaskan Persatuan Cina Tanah Melayu (MCA) dan menjadi presidennya yang pertama. Kempen-kempen itu menarik hampir 200. Bilangan ahli dan cawangan MCA semakin bertambah.S. dan bekerjasama dengan bangsa-bangsa lain untuk memperoleh kemerdekaan untuk Tanah Melayu. menyokong gagasan Dato' Onn Jaafar untuk 5 . Melaka. beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Majlis Bandar untuk bandar-bandar dan Pelabuhan Melaka. Pada tahun 1899. Penentangan orang-orang Melayu terhadap Malayan Union menyebabkan Tan dan Parti Komunis Malaya (CPM) bekerjasama dengan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk menentang UMNO di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar. Matlamat utama untuk membentuk MCA adalah untuk menyatukan orangorang Cina di Tanah Melayu. Beberapa bulan kemudian. beliau memperoleh pendidikan Inggeris di Sekolah Tinggi Melaka. Pada tahun 1912. Tan. Tan menubuhkan Majlis Tindakan Bersama Tanah Melayu (AMCJA) dan bekerjasama dengan Pusat Tindakan Rakyat (PUTERA) di bawah pimpinan PKMM.

Dalam tempoh hampir 40 tahun. pendidikan. disebabkan apa yang dikatakan ketakbekerjasamaan Dato' Onn terhadap persoalan kewarganegaraan. Beliau meninggal dunia pada 16 Disember 1960 di Hospital Besar Melaka akibat sakit jantung ketika berumur 77 tahun. dan MIC mencepatkan proses kemerdekaan ketika Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi dalam pilihan raya persekutuan pada tahun 1955. Bagaimanapun dalam tempoh tiga tahun. kritikan dan ulasan.membentuk Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). Tan membawa MCA ke Konvensyen Kebangsaan yang ditajai oleh UMNO pada 23 Ogos 1953. beliau juga mempergunakan memorandum dan petisyen dalam pengemukaan persoalanpersoalan. IMP dibentuk pada 26 September 1951 di Kuala Lumpur dengan kerjasama berbagai-bagai bangsa. Tan memberikan pimpinan dan berjuang untuk politik. Dalam perjuangannya. Pembentukan Parti Perikatan antara MCA. dan kebajikan masyarakat orang-orang Cina di Tanah Melayu. dan sebuah perjanjian kerjasama dimeterai antara UMNO dan MCA dengan persefahaman untuk mencapai kemerdekaan melalui cara yang aman. UMNO. Cita-cita Tan untuk memperoleh taraf kewarganegaraan untuk orang-orang Cina di Tanah Melayu dicapai ketika UMNO menerima cadangan itu dan memasukkannya dalam memorandum Parti Perikatan kepada Suruhanjaya Reid yang ditugasi untuk menulis Perlembagaan Persekutuan. beliau mempergunakan arena-arena politik dan ekonomi. 6 . ucapan. hubungan antara MCA dan IMP menjadi tegang. Selain daripada menggunakan perdebatan.

SAMBANTHAN Tun Veerasamy Thirunyana Sambanthan dilahirkan pada 16 Jun 1919 di kawasan pedalaman Sungai Siput. Sambanthan juga turut berjasa dalam menyatukan masyarakat India di Fiji dengan masyarakat pribumi.T. Jawatan yang terakhir dipegang oleh Sambanthan ialah Menteri Perpaduan Negara. terutama berkaitan dengan perpaduan rakyat yang berbilang kaum. sebuah parti politik Malaysia. Tun V. Pada tahun 1973. Telekom dan Pos. serta menteri penuh dalam pelbagai kementerian dalam kerajaan Malaysia. Beliau meninggal dunia pada tahun 18 Mei 1979 akibat penyakit jantung. Beliau amat cemerlang dalam pelajarannya dan kemudian memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Annamalai di India Utara. Sambanthan membawa MIC masuk Parti Perikatan. 7 . Sambanthan menang dan diberi kepercayaan untuk menjadi Menteri Buruh. begitu banyak jasa yang telah dicurahkan oleh Sambanthan. Negeri Perak.T. Negeri Perak. Sambanthan dilantik menjadi Menteri Tenaga. satu parti campuran antara Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Persatuan Cina Malaysia (MCA) untuk bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Semenanjung Tanah Melayu. Seterusnya pada tahun 1959.TUN V. Sepanjang tempoh menjadi menteri kabinet. Kuala Lumpur. Pada 31 Ogos 1957 apabila kemerdekaan dicapai. nama Sambanthan telah diabadikan kepada sebatang jalan raya di Brickfield. Lalu Sambanthan dilantik menjadi Menteri Kesihatan. Bagi mengenang jasanya kepada negara. Pada tahun 1955. -) Tun Sambanthan ialah Presiden kelima Kongres India Malaya (MIC). Beliau bertanding di kawasan pilihan raya Kinta. Sambanthan meletakkan jawatan Presiden Kongres India serta Menteri Perpaduan Negara disebabkan usianya. Tun Sambanthan bersekolah di Sekolah Clifford di Kuala Kangsar. Sambanthan merupakan salah seorang dari yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan. Perak.

Pada 31 Ogos 1957 (setelah merdeka). ABDUL RAHMAN Tun Dr. Tun Dr Ismail juga berperanan sebagai wakil tetap Negara di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sehingga tahun 1959. Berkat usaha yang tidak kenal jemu. 8 . Tun Dr Ismail muncul sebagai anak melayu yang pertama mendapat ijazah Doktor Perubatan dari universiti tersebut pada tahun 1945. jam 10 malam di rumah Tun Dr Ismail di Kuala Lumpur semasa Tun Dr Ismail berusia 58 tahun. Pada tahun 1951. Tun Dr Ismail telah dilantik menjadi Menteri Perdagangan dan Perindustrian yang Pertama. Pada 1 Januari 1956. Setelah tamat pengajian peringkat menengah.TUN DR. 4 lelaki dan 2 perempuan. Beliau telah berkahwin dengan Toh Puan Norashikin bt Dato’ Mohd Seth dan dikurniakan 6 orang cahaya mata. Lebih dikenali sebagai Tun Dr Ismail. Pada tahun 1959 juga. Tun Dr Ismail bertugas sebagai Menteri tak Berjawatan dan kemudian sebagai Duta Besar Persekutuan Tanah Melayu yang pertama ke Amerika Syarikat. merupakan bekas Timbalan Perdana Menteri kepada Perdana Menteri Malaysia ke-2 Tun Abdul Razak. Antara jawatan-jawatan yang pernah disandang oleh Tun Dr Ismail ialah ahli Dewan Undangan Negeri Johor dan kemudian sebagai Majlis Kerja Kerajaan Johor (EXCO) padaa tahun 1948. Semasa usia Tun Dr Ismail menjangkau 28 tahun (1934). Australia. Abdul Rahman 4 November 1915 di Johor Bharu. Tun Dr Ismail diberi amanah sebagai Menteri Hal Ehwal Luar Negeri. Tun Dr Ismail turut serta dalam rombongan ke London untuk memperjuangkan kemerdekaan tanah air. Tun Dr Ismail meneruskan pengajian dalam bidang perubatan di University of Melbourne. Tun Dr Ismail telah meninggal dunia pada 2 Ogos 1973. Ismail bin Dato' Hj. Tun Dr Ismail melanjutkan pelajaran ke Kolej Perubatan King Edward VII di Singapura dari tahun 1935 hingga1937. Tun Dr Ismail menerima pendidikan awalnya di sekolah Bukit Zaharah Johor Baharu dan kemudiannya di Maktab Inggeris Johor Baharu. ISMAIL BIN DATO' HJ.

Kini. Tun Dr Ismail merupakan pahlawan negara pertama dikebumikan di situ. yang membawa gelaran Tun kepada Tun Dr Ismail.Pada Tahun 1960. Pada tahun 1971. Tun Dr Ismail turut menyandang jawatan Menteri Perdagangan dan Perusahaan. Tun Dr Ismail berupaya memulihkan keamanan dalam negeri dan menawarkan khidmat bakti agar perkembangan peribadi nusa dan bangsa terselamat daripada kemusnahan penjajahan dan api perkauman. Tun Dr Ismail telah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia oleh Allahyarham Tun Abdul Razak. Apabila Tunku Abdul Rahman melepaskan jawatan Perdana Menteri Tun Abdul Razak. Bintang Kebesaran Seri Paduka Mahkota Johot (SPMJ). Tun Dr Ismail dilatik sebagai Menteri Keselamatan Dalam Negeri dan 3 tahun kemudian ditugaskan sebagai Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri. Anugerah Kehormat dari pemerintah Vietnam (‘Vietnam National Order Grand Officer’) oleh kerajaan Republik Vietnam. 9 . Sumbangan dan jasa Allahyarham terhadap tanah air amatlah besar. Ismail dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri. Tun Dr. Pada tahun 1970. kedua-duanya dlam bulan oktober 1965 dan Bintang Kebesaran Seri Setia Mahkota (SSM) oleh Yang DiPertuan Agongpada April 1966. Tun Dr Ismail telh dianugerahkan pingat Panglima Mangku Negara (PMN) oleh Yang Di-Pertuan Agong pada 31 Ogos 1959. Tun Dr Ismail telah berkhidmat sebagai ahli Majlis Perundangan Negara. Ismail meninggal dunia pada 2 Ogos 1973 dan disemadikan di Makam Pahlawan. Bagi mengenang dan menghargai jasa-jasa Tun Dr Ismail sebagai seorang tokoh politik yang ulung. Negara kehilangan seorang lagi tokoh negarawan yang benar-benar berdedikasi dan unggul. Tun Dr. Ijazah Kehormat Doktor Perundangan oleh Universiti Malaya pada Jun 1964. Di samping itu. Sumbangan terbesar Tun Dr Ismail adalah dalam menuntut hak kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu dan membantu negara dalam menyatukan semula hubungan antara kaum selepas peristiwa 13 Mei 1969. Tun Dr Ismail juga mendapat Anugerah Bintang Republik Indonesia dari Presiden Sukarno pada Mac 1970 dan Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang dari Universiti Sains Malaysia pada Jun 1973. Masjid Negara. Tun Dr Ismail sanggup memperjuangkan hidup dan nilai keperibadiannya yang tinggi demi melihat pembangunan masyarakat dan Negara terlaksana dengan sepenuhnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful