TUMORILE ORGANELOR GENITALE

TUMORILE DE OVAR

Caracteristici generale: • Discomfort gastrointestinal discret; • Durere si senzatie de presiune pelvina;Numeroase cazuri de cancer in faza incipienta sunt asimptomatice; • Principalele metode de diagnostic sunt examenul ginecologic, nivelul CA 125 si ecografia; • Riscul de a aprea o tumora ovariana creste odata cu existenta acesteia la un membru al familiei; • Folosirea contraceptivelor orale poate duce la scaderea riscului de aparitie a cancerului ovarian Semne si simptome: • Asimptomatice • Simptome nespecifice, gastrointestinale • Senzatie de presiune pelvina • In stadiile avansate de boala maligna pot prezenta durere si distensie abdominala La examenul fizic se poate palpa o tumora sau se poate decela ascita Investigatii de laborator: CA 125 > 35 unitati indica o probabilitate mai mare ca tumora sa fie maligna. Examinari imagistice: • ecografia abdominala • ecografia cu sonda transvaginala • ecografia Doppler color CHISTUL DE OVAR -benign -dimensiuni de regula de maxim 6 cm -consistenta moderata -uneori se asociaza cu tulburari menstruale -mai rar la n.n, sugar si copil mic, crescind ca incidenta la virsta adolescentei -chistele functionale apar atunci cind un folicul sau corp luteal nu regreseaza -simptomele depind de marimea chistelor si de complicatii (torsiune, ruptura, ocluzie, secretie hormonala) -dgn se pune pe baza ex clinic, cu TR, TV, ex ecografic; -daca , observate ecografic , se constata cresterea in dimensiuni a acestora sau persistenta peste 3 luni, rezectia chirurgicala este indicata - tratament: • contraceptive orale • rexectie chirurgicala • AINS

Indiferent de structura. in contrast cu incidenta mai crescuta in rindul baietilor adolescenti si adultilor -studiile de biologie moleculara au aratat anomalii ale cromozomilor 1. -CT. ficatul.17. TUMORILE CU CELULE GERMINALE: -reprezinta ~ 3% din bolile maligne ale copilariei -sint mai comune la fetitele mici. RMN -Rx -depisteaza metastazele pulmonare -poate depista imagini opace in tumorile de ovar(disgerminom) -markeri tumorali A.TUMORILE MALIGNE a)La copii • 90% isi au originea in celulele germinale dintre care • 2/3 sint reprezentate de teratoame benigne • 4% au origine stromala • 3% au origine epiteliala b)La adulti . 5. de obicei cornice si nu severe.9. diafragmul • metastazarea se face pe cale limfatica si vasculara(in std avansate).interesarea organelor vecine si a metastazelor. diaphragm) -std IV-metastaze la distanta(plamini.7. VIRSTA de prezentare a tumorilor ovariene poate da indicii despre tipul tumorii: • teratomul poate apare la orice virsta • tumorile cu celule germinale maligne. PARACLINIC -ULTRASONONGRAFIA: poate identifica prezenta chistelor multiloculare si proliferarile intrachistice. SIMPTOMELE • dureri.cea extraabdominala este rara si intereseaza plaminii si scheletul.22 -isocromozomul 12p este una din cele mai comune anomalii. sint rare inainte de 10 ani • tumorile stromale apar mai frecvent prepubertar • tumorile epiteliale cresc in frecvente odata cu virsta pacientului 2. 12. intestinal subtire si mezenterul.la care 90% sint de origine epiteliala.bilateralitatea bolii. este utila o clasificare stadiala: -std I -tumora limitata la ovar -std II-tumora ovariana bilaterala sau metastaze ggl de partea opusa -std III-extensie pelvina sau peritoneala(ficat. oase.21. fiind gasita in toate tipurile histologice . ggl periferici) PREZENTARE 1. • oacazional poate apre torsiune • menarha prematura sau pseudosarcina se observa in tumorile cu celule germinale ce produc BHCG si in tumorile cu celule granuloase DEZVOLTAREA TUMORILOR MALIGNE • infiltratia locala se produce prin perforarea capsulei tumorii si atingerea suprafetei ovarului • extinderea abdominala intereseaza marele epiploon.

L retroperitoneali:iliaci interni si comuni.-s-au descris cazuri de tumori cu celule germinale familiale. se adopta urmatorul management: -evaluarea extinderii bolii -palparea si vizualizarea suprafetei peritoneale .fie indirect prin diferentierea embrionica antrenind una sau cele 3 foite embrionare(teratom) -fie prin diferentiere extraembrionica(coriocarcinom. cu elemente anaplastice si necroza extensive -negativ ptr AFP. in cazul aceleiasi familii. perirenali -ptr std I-II se practica ooforectomia unilaterala sau bilaterala -ptr std III-IV se practica ooforectomia unilaterala sau bilaterala sau doar cu biopsie din ovarul controlateral si biopsie retroperitoneala -La acestea se adauga tratamentele adjuvante . in care chirurgia este curativa CONSIDERATII CHIRURGICALE -tratamentul chirurgical este conservator ptr ovar sau radical. in functie de natura histological a tumorii. grd de diferentiere si extensie loco-regionala -in cazul tumorilor mici e indicate biopsia excizionala si sectiunea inghetata -in cazul tumorilor mari . incluzind omentul. tumorile putind fi de diverse tipuri histologice -sint derivate din celulele germinale primordiale . ficatul si spatiul subfrenic -prelevare de lichid peritoneal sau ascitic ptr ex citologic -omentectomie completa -biopsie din N.in care supravietuirea depinde de grd histologic de diferentiere -matur-chist dermoid.fie direct (disgerminom) . din care ~ 84% sint maligne -rar se gasesc in forma pura. . reprezentate de radio-si chimioterapie. dar poate fi partial pozitiv ptr BHCG -ocaziona chimioterapia poate duce la maturarea lor C)TERATOMUL -cea mai comuna forma din perioada copilariei -este benigna in > 90% din cazuri -cele mai recvente localizari-sacrococcigiana si ovariana -poate fi. tumora sinusului endodermic) CLASIFICARE: -disgerminom -carcinom embrionar -tumori de sinus endodermal -coriocarcinom -teratom -gonadoblastom a)DISGERMINOMUL -mai frecvent la copiii sub 10 ani. foarte agresiv.imatur-teratocarcinomul. frecvent fiind asociate cu alte tipuri de tumori cu celule germinale -markerii ptr alfa FP(AFP) si ptr betaHCG(BHCG) sint negativi in formele pure -histologic contine celule rotunde mari cu nuclei veziculari si citoplasma clara si seamana cu seminomul testicular -se trateaza prin anexectomie -sint foarte radiosensibile b)CARCINOMUL EMBRIONAR -histologic este slab diferentiat. paraaortici.

TUMORILE EPITELIALE -deriva din ductul mullerian sau paramezonefrotic -includ:-adenocarcinoame -tumori endometrioide -tumori cu celule clare -carcinoame nediferentiate -au un prognostic bun la femeile tinere -CA-125 reprezinta markerul ptr aceste tumori -tratamentul este chirurgical si adjuvant.Aceste ultime leziuni sint tipice ptr cazurile de abuzz sexual si infectiile cu papilomavirus(HPV).B.TUMORI STROMALE GONADALE -includ:-tumorile cu cellule granuloase si tecale -androblastomul cu cellule Sertoli-Leydig -sint tumori hormonal active a)TUMORILE CU CELULE GRANULOASE -reprezinta cea mai comuna cauza de precocitate sexuala in copilarie -pacientele prezinta iregularitate menstruala. -Hemangioamele se resorb fara terapie. TUMORILE DE VULVA -Neoplasmul de vulva este rar. pe cand limfangioamele necesita rezectie chirurgicala. -Ocazional au mai fost descrise cazuri de melanoame cu localizare la acest nivel. producind hirsutism.Ocazional la acest nivel apare neurofibromatoza.lipoamele sau leziuni premaligne ca neoplazia vulvara intraepiteliala. putindu-se prezenta si cu semne de peritonita. raspunsul la chimio-si radioterapie fiind slab b)ANDROBLASTOMUL -sint foarte rare -au activitate androgenica. acne severa. . ascita sau masa abd sau pelvica -rar sint bilaterale -chirurgical se practica salpingo-ooforectomie. -Mai frecvente sint hemangioamele si limfangioamele. reprezentat in special de chimioterapie C. ocazional clitoromegalie -rezectia e de obicei curativa ptr stadiile precoce. amenoree secundara.

Cin benign cu inflamatie 3. retentie de urina -uneori prolabarea unui fragment tumoral prin introitus Clasificare stadiala STD I-tumora localizata.CIN 3 5. rezecabila. pot regresa sau se pot avansa • Nu exista simptome specifice pentru neoplazia cervicala intraepiteliala Diagnosticul: A)Examen citologicFrotiul Babes-Papanicolau) • se recolteaza cu o spatula de lemn sau plastic de la nivelul jonctiunii mucocilindrice si cu un tampon de vata din canalul cervical • se fixeaza si se citeste In functie de gradul de displazie exista 5 grade. -Tratamentul consta in excizie locala si chimioterapie adjuvanta c)NEOPLAZIA CERVICALA INTRAEPITELIALA Caracteristici: • Are legatura cu infectia cu HPV • Jonctiunea scuamocilindrica a colului uterin este o zona intens proliferativa a celulelor scuamoase.TUMORILE DE UTER SI TUBA -Sint rare in copilarie si adolescenta a)RABDOMIOSARCOMUL -Este cea mai frecventa tumora maligna in aceasta zona. corespunzatoare si clasificarii CIN care inca se mai utilizeaza: 1. -Este derivata din celule precursoare ale tesutului muscular striat Semnele clinice : -singerare vaginala -disurie. b)CARCINOMUL CU CELULE CLARE -Este foarte rar intilnit la nivelul vaginului si cervixului -Majoritatea acestor tumori se dezvolta ca urmare a expunerii in uter la diethylstilbestrol(DES) si alti estrogeni sintetici.CIN 2 c) displazie severa-CIN 3 4.metastaze la distanta Tratamentul este chirurgical. fara ggl STD III-tumora ca si in std II. prezenti sau nerezecabila complet STD IV. fara afectare ggl. este necesara histerectomia. • Contactele sexuale genereaza deseori atipii celulare care pot ramane constante.CANCER INVAZIV . rezecabila complet STD II-extensie la structurile adiacente. cancer invaziv. in perioada de pubertate sufera o metaplazie (o zona de transformare). dar cu ggl. displazie benigna. displazie benigna cu inflamatie.CIN benign 2. displazie maligna a) displazie usoara. dar prezervarea vaginului distal si a ovarelor este posibila. carcinoma in situ. • Aceasta zona.CIN 1 b) displazie moderata. in asociere cu chimio-si radioterapie Cind tumora pleaca din uter.

fara a atinge peretele pelvin A fara afectare evidenta a parametrelor . fistule. laserterapia cu CO2-leziuni mari. nepruriginoase in stadiile avansate tenesme vezicale sau rectale.renuntarea la fumat Tratament: 1. Diagnosticul se face pe baza frotiului Babes-Papanicolau si al biopsiei cervicale Stadializarea tumorii: Stadiul Icarcinom strict limitat la col A detectat prin examen microscopic B detectat prin examen macroscopic Stadiul II carcinomul se extinde dincolo de col.screening citologic regulat . Semne si simptome: metroragia sangerarile postcoitale ulceratiile cervicale secretii sangvinolente sau purulente.B. urat mirositoare.apar ca manifestari tardive.limitarea numarului de parteneri sexuali . Dupa invazie pacientele decedeaza fara tratament in 3-5 ani. conizatia –extirparea intregii zone de transformare si a canalului cervical. iar a contraceptivelor orale determina aparitia displaziilor Masuri profilactice: . cauterizarea sau crioterapia-leziuni mici 2. utilizata in cazurile severe (displazie severa sau CIN III) 5. urmarirea (supravegherea) CARCINOMUL COLULUI UTERIN Consideratii esentiale: metroragie si secretie vaginala leziune cervicala uneori vizibila la inspectie sub forma unei mici tumori sau ulceratii citologie vaginala specifica cancerul apare initial intraepitelial (stadium preinvaziv sau CIN III) si este frecvent diagnosticat la femeile intre 20 si 40 ani. Colposcopia vizualizarea colului cu o marire de 10-20 ori mai mare permite prelevarea biopsiilor C)Biopsia se obtin in cadrul colposcopiilor sau al chiuretajului endocervical cu biopsii punctuate din cadrane diferite Profilaxia: detectarea infectiei cervicale cu HPV cancerul cervical nu apare la virgine utilizarea prezervativului sau diafragmei are efect protector. vizibile 3. Invazia are loc in 2-10 ani. rezectia cu ansa diatermica 4.utilizarea diafragmei sau prezervativului .

extrafascialastd IA Histerectomie radicala sau radioterapie in dtadiile IB si IIA Stadiile IIB. histeroscopia . fiind o cauza de sterilitate • La gravide se poate asocia cu avort. dismenoree. durere localizata. formate din tesut conjunctiv si tesut muscular neted( leiomiom neted) Semne si simptome: • In afara sarcinii asimptomatice • Uneori polakiurie. hemoragii abundente • F rar dureri intense • Fibroamele deformeaza considerabil cavitatea uterine. RMN. fie la peretele lateral pelvin A afectarea vaginului fara afectarea peretelui lateral pelvin B extindere la peretele lateral pelvin cu sau fara hidronefroza Stadiul IV carcinoma extins dincolo de micul bazin A afectarea rectului. dismenoree • Durere pelvina acuta sau recurenta.IV Ligatura si sutura colului sunt deobicei imposibil motiv pt care se practica ligature arterelor uterine si hipogastrica Hemostaticele. carcinoma in situ (stadiulO) histerectomia sau conizatia. distocii dinamice si hemoragie postpartum Investigatii de laborator: Hemoleucograma pt depistarea anemiei sau a policitemiei prin secretie crescuta de eritropoetina. de aspect neregulat. adeseori multiple. histerografia. nastere premature. Examene imagistice: Ecografie. lipsa angajarii. apoi la 6 luni inca 1 an Carcinoma invaziv (stadiul IA) Carcinomul invaziv: Histerectomie simpla. mai rar crioterapia sau laserterapia Urmarirea prin teste citologice la 4 luni timp de 1 an. vezicii urinare B metastaze la distanta Tratament: A) masuri de urgenta: Hemoragiile vaginale se datoreaza ulceratiilor massive si necrozeio tumorale din stadiile II. pezentatii distocice. rotunde.- B cuafectare directa a parametrelor Stadiul III carcinomul s-a extins fie la vagin. ferme. in cazul infarctizarii sau torsionarii unei tumori pediculate • Simptome datorate compresiei organelor vecine (in cazul tumorilor mari) • Cele mai frecvente tumori benigne • Tumori discrete. uneori asimptomatica • Hemoragii vaginale abundente sau neregulate. ex negatolul Tamponamentul vaginal B)masuri specifice: 1. III si IV radioterapie FIBROMUL UTERIN Caracteristici generale: • Marire de volum a uterului.

masuri paleative: medroxiprogesteron acetate 400mg im saptamanal sau echivalentul oral . diabetul zaharat. utilizarea estrogenilor fara progesteron Simptomatologie clinica: • Hemoragii • Obstructia colului cu acumularea de puroi (piometru) sau sange (hematometru) • Durerea apare tardiv. in cadrul sarcinii • daca in luna a 4-a uterul nu depaseste marimea unei sarcini de 5-6 luni.Tratament: a) masuri de urgenta: • cand exista anemie marcata. prin aparitia metastazelor sau suprainfectiilor Diagnostic: • Atipii celulare • Biopsia endocervicala si endometrialaachografia abdominala • Ecografia cu sonda vaginala Profilaxia Femeile in postmenopauza ce urmeaza tratament de substitutie estrogenic trebuie sa utilizeze si progesterone administrat oral la sfarsitul fiecarui ciclu estrogenic timp de 13 zile Tratament: • Histerectomie totala cu anexectomie totala • Invazia ganglionilor aparaaortici indica radioterapie locala • In cazul formelor avansate. sunt urmarite la 6 luni • interventia chirurgicala de urgenta este necesara in cazul fibroamelor care produc compresiune semnificativa pe organele abdominale 2. fibroamele mici. nu apar complicatii • daca in luna a doua uterul este cat o sarcina de luna 5-6. se face tratament pt reducerea hemoragiilor cu Danazol sau medroxiprogesteron acetate • interventie chirurgicala de urgenta in cazul torsionarii b) masuri specifice: 1. avortul este foarte probabil • se amana miomectomia pana la 6 luni dupa nastere cand involutia uterului si regresia tumorii sunt complete c) masuri chirurgicale: • miomectomia la persoanele la varsta fertila • histerectomia subtotala si total ape cale abdominala sau vaginala CARCINOMUL ENDOMETRIAL (cancerul de corp uterin) Caracteristici generale: • Addenocarcinomul corpului uterin repezinta locul 2 ca frecventa a cancerelor aparatului genital feminin • Varsta este 50-60 ani • Asociat cu obezitatea. nuliparitatea. in afara sarcinii • la femeile negravide.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful