saya tidak bercadang utk bilik seni begitu atau begini...

tetapi mencadangkan beberapa pengertian tentang topik ini. bagi sekolah2 di msia yg ruang bilik seni yg sangat terhad, maka adalah perlu ditakrifkan bilik utk kegiatan seni visual berperanan spt berikut: 1. Studio seni visual (contoh~tempat/ruang aktiviti kerja seni visual, kraft, dll) 2. Galeri (bperanan sbg ruang memperagakan karya & hasilan seni visual secara professional...dapatkan idea drp galeri-galeri yg establish...spt NN Gallery, BSLN, dll) 3. Bilik P&P seni visual (bilik P&P lengkap dgn peralatan P&P) Berdasarkan 3 elemen di atas, maka ruang yg ada diangkat martabatnya menjadi pusat kegiatan seni 3 dalam 1!(berdasarkan inilah maka setiap bilik seni visual saya jadi & namakannya STUDIO-GALERI PSV.) Perlu diingat keperluan bahan & peralatan yg mencapai standard (jikalau anda berkarya & berstatus artis, anda faham akan maksud saya) adalah sangat kritikal dalam membangunkan STUDIO-GALERI PSV untuk menyediakan pelajar2 kita dgn pengalaman berharga ini sebelum mereka ke IPTA/S. Jika bilik kita itu dinaiktaraf ke Galeri, maka disiplin memperaga karya pun perlu dicontohi drp galeri establish. (Bukannya digantung karya sampai ke siling!)....it should be 'eye-level' ( aras mata). So...good luck to Lee Nam............ setuju dengan pendapat cikgu fauzi. susunan bilik seni sebenarnya bergantung kepada ruang yang ada. paling baik jika dapat di gunakan ruang secara optima, tanpa mengenepikan elemen keselesaan mata memandang, fungsi bilik, perabot yang ada, ruang peragaan, simpanan stok, pengudaraan dan keselamatan. sekiranya ruang untuk memaparkan hasilan catan agak terhad mungkin tidak salah sekiranya perlu menyusun sehingga ke siling, kerana yang penting dalam pengajaran dan pembelajaran ialah murid dapat melihat pelbagai jenis contoh untuk panduan dan motivasi mereka. kebanyakan sekolah tidak memperuntukkan ruang yang banyak untuk seni visual, sebab itu kadangkala bilik seni boleh berubah wajah menjadi bengkel berserabut ketika projek2 hangat dilaksanakan, menjadi bilik darjah biasa ketika kelas teori berlangsung dan menjadi galeri seni ketika pameran persatuan atau panitia
Saya tertarik dengan Nota FB Ahmad Fauzi Hassan bertajuk STUDIO-GALERI SENI VISUAL DI SEKOLAH (http://www.facebook.com/note.php?note_id=192514860786790). Sebenarnya saya telah lama terniat untuk berkongsi maklumat mengenai Bilik Seni Visual. Telah lama jua saya menyatakan bahawa kekuatan Pendidikan Seni Visual disekolah terletak kepada guru dan tempat operasi iaitu Bilik/Studio Pendidikan Seni Visual. Kebetulan sejak 1992 lagi saya telah memegang jawatan pensyarah, dan berkesempatan melawat banyak sekolah untuk menyelia praktikum. Dari situlah saya dapat melihat sendiri bilik-bilik seni sekolah-sekolah yang saya menyelia. Masih saya ingat pad tahun 2001 saya bersama Balai Seni Lukis Negara menganjurkan pertandingan Studio Seni Visual di sekitar Selangor dan Wilayah Persekutuan. Tujuan pertandingan itu tidak lain sabagai pengalak dan memberi motivasi kepada pihak pentadbir sekolah agar mendapat perhatian sewajarnya blik seni di sekolah. Malangnya pertandingan tersebuat tdak dapat diteruskan lagi.

Singki Air . mempunyai ciri keindahan. komunikasi Visual. Bahagian Pameran . 10. buku-buku dan lain=lain. Komputer. seperti carta.iaiatu Notis Board dan maklum. 6. Misalnya mesin-mesin yang digunakan untuk membina tembikar. 7. mana-mana guru PSV yang 'bagus' kebiasaannya bilik/studio Seni Visualnya juga menarik (Belum ada kajian). kerana memudahkan segala pengurusan PSV samada darisegi Pengurusan Fail dan pengurusan P&P.Alat P&P seperti LCD projektor. 3. gergaji elektrik dan sebagainya.bahagaian pameran terbahagi kepada dua iaitu satu yang kekal dan satulagi semasa hasil dari kerja-kerja pelajar. Stor . Nah. Sekolah tersebut ialah SMK Tinggi Perempuan Melaka . 8. klin. Perabot yang sesuai . 2. terutama guru panatia/kanan perlu bersiap untuk mewujudkan bilik seni yang standard. Antara ciri-cirinya ialah ada bahagian P&P teori. mesra pengguna dan terasa selesa.Daripada pengamatan saya. (Pengurusan stor perlu dibincangkan stu topik khas) Poster keselamatan perlu ada agar guru dan pelajar sentiasa berhati-hati semasa menggunakan peralatan dan bahan PSV. 4. Bahan P&P . Printer dan lain-lain Peralatan PSV . Maksud saya standard ialah mempunyai fasiliti yang lengkap dan menarik.perabot perlu sesuai dengan P&P PSV.Stor adalah tempat terkawal menyimpan bahan dan alat untuk kegunaan P&P.at notis semasa 11. Alat P&P . Bengkel kasar dan bengkel halus.Sebaiknya ada beberapa singki air untuk membantu proses P&P. Trapuitik . Papan Maklumat .yakni bilik/studio yang menarik apabila masuk.teredapat bahan P&P yang sesuai di letakkan ditempat-tempat yang sesuai. Ahmad Fauzi telahpun menyenaraikan aspek-aspek bilik/studio seni yang baik. 5.. Di sini biarlah saya memberi kategori yang perlu ada dalam Bilik/Studio PSV yang menarik untuk P&P PSV: 1. Kepada Guru-guru PSV. mana lagi kalau tidak dibilik Khas iaitu Bilik/Studio PSV.Alat-alat yang digunakan untuk Penghasilan Produk. 9. Bersama ini saya berkongsi gambar-gambar disebuah sekolah yang telah berjaya mewujudkan Bilik Seni dan Galeri seni Visual tersendiri. Kalau boleh jangan guna kerusi plastik. Sebaiknya di bilik/studio PSV juga terletaknya pejabat guru PSV. Banyak lagi perkara-perkara yang perlu dibincangkan di sini.. yang baik guna kerusi katu yang tidak bersandar. Apapun bergantung kepada guru PSV untuk mencorakkan suasana P&P PSV di sekolahnya. Titik tolak kepada pengajaran yang sempurna dalam bidang Pendidikan Seni Visual ialah lokasi tempat belajar. Kraf dan reka bentuk. Bilik/studio seni perlu menampilkan suasana yang menyeronokkan apabila masuk. Sebaiknya semua bidang perlu ada dipamerkan: Bidang Seni Halus. Tahniah kepad guru-guru berkenaan yang berjaya meyakinkan pihak pengurusan sekolah hingga PSV menjadi keutamaan di sekolah berkenaan.

KESELAMATAN DAN DISIPLIN (a) Membaca Label Bahan -mengandungi kandungan yang merbahaya dan boleh membahayakan kesihatan murid. (d) Menggunakan Bahan Alternatif -mencari bahan dan alat alternatif bagi menggantikan alatan dan bahan yang tidak selamat. (f) Stor Penyimpanan -Rak simpanan boleh digunakan untuk menyimpan bahan dan hasil karya pelajar seperti folio dan buku latihan. (b) Pilih Bahan Sesuai Mengikut Peringkat Umur mengenalpasti bahan dan alatan yang sesuai dengan tingkatan umur murid. bahan seni . warna .KEPERLUAN ASAS BILIK SENI (a) Warna Dinding -Warna-warna yang disarankan adalah warnawarna terang -nampak besar selain daripada sesuai untuk dijadikan latar (b) Papan Buletin -untuk mempamerkan hasil karya pelajar selain sebagai tempat untuk menyampaikan maklumat (c) Cahaya -menggunakan sinaran cahaya semula jadi dari luar. Varnish -Cat tempera Thinner-Acrylic Pemilihan Karya Kriteria pemilihan karya murid perlu melihat kepada dua perkara iaitu dari sudut pedagogi (keberkesanan dan penyampaian proses dan kaedah menghasilkan karya ) dan juga nilai estetik (pencapaian objektif penghasilan karya untuk cantik atau sebaliknya ). Cth Cat minyak -Cat air/Pewarna berasaskan . Karya 3 Dimensi Meja yang dilapik dengan kain . jarak yang sesuai � antara pelajar. � Susun Atur Karya Karya 2 Dimensi -bahan dan karya 2 dimensi sebuah panel pameran diperlukan 4 x 8� -setiap karya yang ingin dipamerkan perlu dibingkaikan supaya nampak kemas dan menarik. (e) Zon Kerja-lokasi murid menghasilkan karya dan menyiapkan kerja mereka meja kerja . (c) Mewujudkan Panduan Keselamatan -Dokumen keselamatan disediakan sebagai peraturan yang digunakan oleh semua murid untuk mengelakkan kemalangan. (d) Bahan Pameran Khas -mempamerkan objek semula jadi yang boleh membangkitkan rasa ingin tahu.

ruang. gerbang. wakaf. seni halus (lukisan. reka bentuk (reka bentuk industri dan reka bentuk persekitaran) serta seni kraf tradisional dan dimensi baru. jalinan dan warna ii) Prinsip rekaan harmoni. sejenis kotak yang dikenali sebagai pedestal boleh digunakan KANDUNGAN PSV Kurikulum Pendidikan Seni Visual Sekolah Menengah disusun berdasarkan kandungan yang dibahagikan kepada: 1. kebangsaan dan negara ASEAN serta negara tertentu yang mempunyai kesamaan dan kelainan dengan budaya kebangsaan. . wau dan alat muzik tradisional d) Seni Bina kediaman. komunikasi visual (seni grafik dan multimedia). Penghasilan seni visual 2. penegasan. baju melayu. Sejarah dan apresiasi seni visual SENI VISUAL Bidang ini menyediakan peluang kepada murid mengaplikasi kefahaman mereka untuk menghasilkan kerja seni berdasarkan asas seni reka dalam pelbagai teknik. bentuk. pelukis. ii) Kraf Tradisional dan Pribumi tokoh. batik. hiasan tangan. Murid dapat menyatakan kefahaman. Bidang Penghasilan Seni Visual meliputi: a) Asas Seni Reka i) Unsur Seni garisan. baju kedah. arca dan cetakan). hiasan kaki dan hiasan pinggang.irama dan pergerakan. g) Perhiasan (Ornamen) hiasan kepala.� berwarna boleh digunakan sebagai tempat untuk meletakkan objek dan hasil karya. Aspek sains dan teknologi diperkenalkan secara terus untuk membantu kegiatan seni. membuat apresiasi dan kritikan seni. b) Peralatan senjata dan domestik c) Alat Permainan gasing. rupa. Bidang Sejarah dan Apresiasi Seni Visual meliputi : a) Perkembangan Seni Visual di Malaysia: i) Seni Halus gerakan seni halus. Bidang ini meliputi asas seni reka. tenunan dan tekat. hiasan leher. baju cekak musang dan lain-lain.makam dan taman e) Kenderaan darat dan laut atau sungai f) Pakaian baju kurung. masjid. catan. arca dan cetakan c) Komunikasi Visual reka bentuk grafik dan multimedia d) Reka Bentuk reka bentuk industri dan reka bentuk persekitaran (hiasan dalaman dan lanskap) e) Kraf Tradisional dan Dimensi Baru tembikar/seramik. -disusun mengikut jenis dan ketinggian -hasil karya seramik. Sehubungan itu latar belakang budaya dan nilai masyarakat yang terdapat dalam sesuatu karya seni diperkenalkan. masyarakat dan nilai kenegaraan. catan. ukiran kayu. b) Seni Halus lukisan. kontra. Bidang ini memberi peluang kepada murid membuat kajian pemahaman terhadap hasil seni visual dalam budaya tempatan. penghasilan dan sumbangan. Proses penghasilan ini memberatkan pernyataan idea yang berkaitan dengan pernyataan kendiri. imbangan.penghasilan dan sumbangan. kepelbagaian dan kesatuan. anyaman.

Perbandingan dengan seni dan budaya luar juga digalakkan bagi memperlihatkan keseimbangan pendedahan dalam bidang seni visual termasuk kraf kebangsaan demi mengenali seni visual dalam evolusi budaya kebangsaan. Bagi membolehkan murid menguasai kemahiran-kemahiran ini guru perlu mengintegrasikan kedua-dua bidang ini dalam pengajaran dan pembelajaran. pembelajaran secara terancang. Galeri Seni sekolah kami tidak diletakkan di dalam bilik. Tujuannya adalah untuk pembinaan individu. kegiatan harus melibatkan penerokaan. kemahiran bekerjasama dan kemahiran pengurusan. masyarakat dan negara. perkembangan idea. keluarga. Reka bentuk galeri ini berkonsepkan grometri iaitu bulat. Ini bertujuan menerapkan budaya penyelidikan di kalangan murid. menginterpretasi dan mengaplikasi maklumat. Kedua-dua bidang ini menjurus kepada matlamat Pendidikan Seni Visual dan juga matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan. kemahiran dan nilai. Antara kemahiran yang akan dikuasai murid melalui pendidikan seni visual ialah kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif. kemahiran mencari. Kedua-dua bahagian ini diharapkan dapat membantu murid dalam menguasai pelbagai kemahiran. Konsep geometri ini membolehkan murid dan pelajar menghubungkaitkan ilmu geometri dalam Pendidikan Seni Visual. Pembinaan di luar bilik membolehkan galeri ini memasukkan seni taman sebagai unsur seni yang perlu diberi perhatian selaras dengan hasrat untuk menjadikan sekolah dalam taman. penggunaan teknologi. pewujudan idea.Kurikulum Pendidikan Seni Visual disusun berdasarkan dua bidang iaitu Bidang Penghasilan Seni Visual serta Sejarah dan Apresiasi Seni Visual. empat persegi dan tiga persegi. dilihat dan diimaginasi bagi menggalakkan perkembangan persepsi dan daya intuisi. Dengan ini diharapkan fahaman nyata dan abstrak dapat diselaraskan dan pemupukan minat terhadap Pendidikan Seni Visual dapat dikembangkan. alat dan bahan melalui teknik tertentu. kemahiran membuat pilihan dan keputusan yang tepat. Dalam penghasilan seni visual. semasa dan selepas proses penghasilan. Semua kegiatan seni mengutamakan kajian-kajian sebelum. Ini bermakna ilmu geometri ini boleh digunakan dalam Pendidikan Seni Visual dan bukan untuk Matematik sahaja . Pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual dijalankan dalam bentuk teori dan praktikal tetapi pendekatannya bergantung kepada kebijaksanaan guru untuk mengendalikannya asalkan meliputi tiga domain iaitu. sebaliknya dibina disatu kawasan diantara koridor Studio Seni dengan koridor makmal komputer. kemahiran berkomunikasi secara berkesan. Bidang Sejarah dan Apresiasi Seni Visual memberi tumpuan kepada pengalaman seni dalam kehidupan harian dan dalam budaya kebangsaan. pengetahuan. Perkara yang ditegaskan dalam bidang penghasilan seni visual adalah kegiatan kreatif yang melibatkan benda-benda yang dapat disentuh.

Diantara seni hasil seni yang terdapat dalam galeri ini adalah: 1. Sejarah dan Apresiasi Seni Visual Bidang ini memberi peluang murid membuat kajian pemahaman terhadap hasil seni dalam budaya tempatan dan negara lain. Kajian perbandingan boleh dibuat untuk memperlihatkan pemikiran kritis dan kreatif semasa melakukan sesi apresiasi dan kritikan seni. Bidang Penghasilan Seni Visual: a) Asas Seni Reka • Unsur Seni • Prinsip Rekaan b) Seni Halus c) Komunikasi Visual d) Reka Bentuk e) Kraf Tradisional dan Dimensi Baru 2. Perkembangan Seni Visual di Malaysia • Seni Halus • Kraf Tradisional dan Pr ibumi b. Pakaian g. Seni Bina e. Peralatan c. Seni Visual 2.Seni Ukir Idea ini dicetuskan oleh Pengetua kami. En. Kenderaan f.Seni Arca 4. masyarakat dna negara dalam berkarya. Membuat Corak dan Rekaan .Seni Taman 3.Galeri Seni ini merupakan gabungan beberapa seni hasil kerja murid-murid dan guru sekolah ini. a. 2.Zainal bin Othman setelah ada ura-ura untuk meruntuhkan arca sedia yang diusahakan oleh guru-guru seni yang terdahulu.Seni Mural 5. kemahiran dan kemampuan murid dalam kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik. Alat Permainan d. Galeri Seni juga dibangunkan bersama dengan Panitia Landskap sekolah ini yang menyediakan seni taman yang menarik dengan pokok dan arca Bali. Perhiasan Sekolah Rendah 1. Menggambar Menegaskan perkembangan persepsi. Murid juga dilatih memberatkan pernyataan idea ber kaitan diri. Panitia Seni Visual mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang menyokong dan memberi sumbangan moral kepada kami Sekolah Menengah 1. Penghasilan Seni Visual Murid berpeluang mengaplikasikan kefahaman dalam penghasilan kerja seni berdasarkan asas seni reka dengan pelbagai alat dan bahan serta teknik.

Pelbagai bahan. lakonan. Mengenal Kraf Tradisional Murid diperkenalkan dengan beberapa kraf. x menggambar / melukis. Namun alat. struktur. alat dan teknik pembuatan boleh digunakan. nyanyian dan penceritaan.Peluang murid memahami pelbagai cara menghasilkan corak tidak terancang dan corak terancang serta mengaplikasinya menjadi rekaan. Suasana dalam bilik seni ini sepatutnya menjadi daya penarik dan menjadi sumber ilham bukan sahaja kepada pelajar dan guru bahkan kepada seluruh masyarakat sekolah dan pelawat. anda hendaklah cuba mendapatkan contoh-contoh hasil kraf tempatan dan lain-lain lagi yang sesuai untuk dipamerkan dalam bilik seni. 4. Bahan dan teknik yang akan digunakan murid boleh dipilih alternatifnya berdasarkan suasana dan fizikal tempat atau daerah sekolah ditempatkan. puisi. Murid diperkenalkan dengan fungsi. alat dan bahan. . Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai proses pembelajaran melalui cara seperti pernyataan. Bahan-bahan seni yang dipamerkan hendaklah disusun mengikut jenisnya seperti: x unsur seni. Antaranya: Bidang ini member i kesedaran tentang adanya beberapa jenis kraf tradisional dalam budaya tanah air. proses dan teknik pembuatan. ruang.corak dan hiasan yang digunakan. imbangan dan kestabilan yang merangkumi objek 3D. kegiatan menggambar secara catan kolaj resis montaj stensilan cetakan percikan gosokan lukisan mozek capan poster gurisan Corak tidak terancang pualaman tiupan titisan Ikatan dan celupan renjisan dan percikan Corak terancang lukisan catan resis cetakan kolaj capan kaligrafi membentuk dan Membuat Binaan Menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap bentuk. Selain hasil kerja pelajar.

khasnya dalam bilik darjah. (v) Keadaan kebersihan dankeindahan bilik darjah pula dapat meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran. x pengumpulan alat / bahan. (a)Aspek fizikal Dari aspek fizikal. x kebersihan. Sudut seni untuk pameran contoh-contoh hasil kerja pelajar perlu ada dan diuruskan dengan menarik dan kemaskini. x pengagihan tugas. Murid yang dapat berinteraksi dalam . (iv)Tingkap-tingkap danpintu yang mencukupi akan membolehkan cahaya masuk dan udara beredar bebas dalam studio.3 Iklim Bilik Pendidikan Seni Visual Dari Aspek Fizikal. anda harus beri aspek-aspek berikut perhatian yang sewajarnya: x keselamatan.1. x pameran hasil kerja. Ianya dapat dilakukan dengan cara-cara berikut: (i)Penyusunan meja kerusi murid mengikut kumpulan. gambar. Di dalam pengurusan bilik seni. guru seni hendaklah berusaha menentukan bahawa bilik darjah atau bilik seni adalahbersih. merangkumi keadaan fizikal dan suasana pembelajaran yang sesuai dan kondusif untuk sesuatu pelajaran. (b)Aspek Sosial Suasana sosial merujuk kepada perhubungan dan corak interaksi di antara murid dengan murid.x warna. Emosi dan Sosial Iklim bilik darjah dalam konteks pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual sama ada di bilik seni ataupun di sebuah bilik darjah biasa. x seni huruf dan sebagainya. x lukisan alam semulajadi. x susunan perabot. dan x jadual waktu penggunaan bilik seni 10. susunan perabot adalahteratur dansesuai untuk aktiviti yang akan dijalankan. (ii)Suasana di studio Pendidikan Seni yang dihiasi dan diatur kemas dengan carta. Keadaaan cahaya dan udara studio yang cukup dapat membangkitkan suasana yang segar dan membawa keselesaan kepada murid. x kelengkapan bilik seni. rak pameran dan alat bantu mengajar yang mengalakkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran (iii) Saiz studio yang mempunyai ruang yang cukup untuk bergerak dapat memberi keselesaan kepada murid-murid menjalankan aktiviti kumpulan dan permainan.

Mengikut kajian. bertanggungjawab. (iii) membentuk suasana yang meransang kreativiti. dan (v) menggalakkan pendedahan kepada kepelbagaian budaya. (iii) mewujudkan suasana interaksi sesama murid. kreativiti dan inovatif. Suasana emosi ini akan menimbulkan jenis-jenis tingkah laku murid yang ditentukan oleh sifat guru dan gaya mengajarnya.pembelajarannya akan mudah menguasai ilmu yang dipelajari. peramahdan lucu serta menjalankan tugas dengan adil. bakat. mengamalkan sikap demokrasi dan tidak memilih kasih. untuk keperluan berfikir. masyarakat dan guru-guru. Anda boleh mewujudkan suasana ‘rapport’ dan disenangi oleh murid dengan: (i) memenuhi kehendak fisiologi iaitu memuaskan deria. dan (iv) menghasilkan suasana persekitaran yang memberi keyakinan untuk berkarya . Mereka akan melalui sosiometri dalam penguasaan berinteraksi dalam sesuatu kumpulan dan disinilah proses pengajaran dan pembelajaran akan berlaku. (ii) memenuhi kehendak mental. bertimbang rasa. suasana emosi bilik darjah yang kondusif biasanya ditimbulkan oleh guru yang mempunyai sifat penyayang. (iv) memudahkan komunikasi antara guru dan murid. Aspek emosi Suasana emosi merujuk kepada perasaan murid-murid terhadap guru mereka. (ii) berfungsi sebagai pemangkin untuk mengembangkan minat. Aspek emosi ini akan dapat: (i) menarik minat murid.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful