Rifampicina Este un produs derivat de semisinteza, cu spectru larg, sl Rifampicinei SV, antibiotic produs de Streptomyces mediterranei.

Pulbere rosie, greu solubila in apa, rifampicina se absoarbe in intregime dupa administrare orala. Pe langa rolul de antituberculostatic major, rifampicima s-a impus recent ca un antistafilococic “ de rezerva” foarte bun, si cu actiune in infectiile cu Bacteroides fragillis (mai active ca eritromicina). Marele dezavantaj al monoterapiei cu rifampicina in infectiile bacteriene acute (netuberculoase) este instalarea rezistentei intr-o unica treapta in cateva zile. Din acest motiv sunt preferate asocierile, iar indicatiile vor fi bine cantarite, rifampicina reprezentand numai o alternative (Angelescu, M., 1988). Se recomanda la cabaline in tratamentul infectiilor cu Rhodococcus equi, pe cale orala sau parenterala (injectii intramusculare- sunt dureroase),10-250 mg/kgc/zi. {Valentin Nastasa- “Farmacologie Veterinara”,ed. Ion ionescu de la brad, iasi 2005.} Sinerdol (rifampicina, rifampin, benemycin, rifadin, rimactan) Prezentarea farmaceutica : capsule continand rifampicina 150mg si 300 mg (flac. cu 16 buc.); solutie pentru uz intern, in picaturi, continand rifampicina 15% (flacon cu 10 ml). Actiuni farmacologice si terapeutice : antibiotic bactericid, active fata de Mycobacterium tuberculosis, bacterii gram+ si unele bacteria gram- (Neisseria gonorrhoeae). Dezvolta relative repede rezistenta. Indicatii terapeutice : tuberculoza pulmonara si extrapulmonara- este de ales intre boala extensive sau cavitara; infectii stafilococice grave (endocardita,osteomielita, artrita septica), septicemia cu germeni gram- sensibili (rezistenti la alte antibiotice) , pneumonie cu Legionella (se asociaza cu eritromicina), lepra (se asociaza cu dapsona); profilaxia meningitei meningocice, sterilizarea purtatorilor. Pentru toate indicatiile este obligatory asocierea cu alte antibiotic si/sau chimioterapice potrivite (in scopul evitarii dezvoltarii rezistentei). Mod de administrare : in tuberculoza (in cadrul unor scheme polichimioterapice), la adulti 600mg zilnic (intr-o singura repriza, la distanta de mese) sau intermitent (750-900 mg de 2x/saptamana); la copii 10-20 mg/kgc/zi, fara a depasi 600mg/zi la varstele mai mari de 5 ani (Solutia pentru uz intern, care este de preferat la copii, contine 10mg/picaturasi se administreaza in lapte, sirop sau suc de fructe). In infectiile grave cu germeni gram+ sau gram- sensibili 30mg/kgc/zi (in 2 reprize la 12 ore). Pentru sterilizarea purtatorilor de meningococ, 1.2g/zi la adulti si 20 mg/kgc/zi la copii (in 2 reprize). Reactii adverse si alte efecte nedorite : ocazional afectarea ficatului cu cresterea transaminazelor, hepatita si icter (este nesesara supravegherea functiilor hepatice); uneori neplacere epigastrica, greata, voma, dureri abdominal, diaree; la unii bolnavi

-flacoane sau plicuri cu 600mg in 6g pulbere pentru prepararea de solutie buvabila. in infectii netuberculoase 600mg1. Contraindicatii si precautii : alergie la rifampicina si rifamicine. febra. asocierea cu alte medicamente potential hepatotoxice este contraindicate. Nu se asociaza cu izoniazida la hepat6ici.g/kgc/zi.org/wiki/Rifampicin . Sinerdol EH P. respective continutul unui flacon sau plic. reactii alergice.oboseala. digitoxina.pcfarm.la batrani (riscul afectarii hepatice este crescut) . AC. somnolent. anemie hemolitica. atazie..ro/medicamente/rifampicina-capsule_8999 http://en. Coloreaza sputa si urina in rosu (pateaa lenjeria).in tuberculoza recenta (la primul tratament) se administreaza bisaptamanal 600mg antibiotic.. este mai solubil. tratamentul se repeat numai la indicatia si sub supravegherea medicului (risc de reactii imunoalergice).sfatulmedicului. RA si CI. rareori purpura. {agenda medicala. confuzie. Ind. prurit.wikipedia. dizolvate in 50 ml apa. prudent sau se evita in timpul sarcinii. tratamentul se face in asociatie cu alte chimioterapice antituberculoase . la alcoolici. nefrita interstitial. leucopenia. ameteli.remediu.2g /zi (in 2 reprize). inainte de masa. porfirie. anticonceptionale orale(le scade efectul prin inductie enzimaticaeventual se creste doza acestora).ro/prospecte/medicament/1670/rifampicina-capsule http://www. AD. insuficienta hepatica grava.php?id=2277 http://www. are o disponibilitatea superioara si effect durabil.aceleasi ca Sinerdol. insuficienta renala acuta. intr-o singura prize. icter. la copii 10. 1992} http://www. in insuficienta renala (daca coexista cu insuficienta hepatica se creste intervalul intre doze). tolbutamina. colaps. coloreaza lacrimile si lentilele de contact. in perioada de alaptare sau la nou-nascut (pana la o luna). anticoagulante orale. atentia cand se administreaza concomitant cu glucocorticoizi. –antibiotic semisintetic cu proprietati asemanatoare cu Sinerdolul.se apreciaza ca este mai bine suportat. cefalee. prudent in bolile hepatice (supraveghere)..ro/prospect.aceleasi ca pentru sinerdol.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful