PANDUAN MENANAM CILI

Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin, 01 Februari 2010 06:10 - Terakhir dikemaskini Khamis, 25 Mac 2010 11:26

PANDUAN MENANAM CILI MERAH

 

PENGENALAN

Cili ialah sayur jenis berbuah dan tanaman sayur tanah rendah. Varieti yang baik perlu mempunyai kandungan pepejal yang tinggi dan tahan terhadap penyakit dan serangan-serangan serangga.

 

·         Varieti MC 11 Varieti ini mengeluarkan hasil 10 minggu selepas ditanam ke ladang dan berterusan sehingga musim berakhir.  Sifat pembuahan yang berterusan menyebabkan buah-buah cili dipetik setiap dua hari.  Sehingga musim berakhir lebih kurang 30 pemetikan dilakukan.  Varieti ini sesuai ditanam dan berupaya mengeluarkan hasil yang tinggi di pelbagai persekitaran dengan jarak tanaman 60 cm x 100 cm.  

·         Varieti MC 12 Varieti MC 12 sangat produktif, mempunyai dua puncak pengeluaran dan berupaya mengeluarkan hasil sehingga 4 bulan dengan sistem pengairan yang cekap.  sifatnya yang cepat matang (7 minggu selepas ditanam) dan pemetikan hasil dilakukan selang 5-6 hari.  Ini membolehkan buahnya dipetik sebelum diserang oleh penyakit.  Dalam tempoh 2 bulan penghasilan, hasil yang diperolehi antaa 20-29 tan/ha.  Pokoknya yang rendah dapat mengatasi masalah pokok rebah, oleh itu pancang-pancang tidak diperlukan.  Buahnya yang panjang, padat dan menarik sesuai untuk kegunaan segar dan pemprosesan.  

1 / 35

PANDUAN MENANAM CILI
Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin, 01 Februari 2010 06:10 - Terakhir dikemaskini Khamis, 25 Mac 2010 11:26

·         MC 4 Varieti ini dibiakkan oleh MARDI.  Saiz sederhana panjang, rasa kurang pedas.  Jangkamasa pengeluaran adalah pendek.  Pungutan hasil adalah selama 8-18 minggu selepas menanam.  Sederhana tahan pada penyakit antraknos, rentan pada virus.  Hasilnya ialah 12-20 tan/hektar.  Sesuai untuk ditanam secara besar-besaran.  

·         MC 5 Varieti ini dibiakkan oleh MARDI, saiz buah 10-15 sm, 10-15 g/biji, variasi dari segi bentuk buah kurang, tinggi pokok 100-200 sm, sangat pedas dan ianya sentiasa berbunga.  Jangkamasa pungutan adalah panjang (5 bulan).  Pungutan hasil selama 12-32 minggu selepas menanam.  Rentan pada virus antraknos dan virus.  Hasil adalah sebanyak 15-25 tan/hektar.  

·         Kulai Saiz buahnya 12-15 sm, tirus, mesocap tebal, tinggi pokok adalah 60-180 sm, rasanya sangat pedas.  Hasil buah sebanyak 10-15 tan/hektar.

 

KERINTANGAN TERHADAP PENYAKIT 1. Antraknos (MC 11 & 12 : rentan) Rawat biji benih dengan Thiram.  Sembur racun kulat Mancozeb.   2. Kerekot Daun dan Mozek Daun (Leaf curl and mosaic virus) MC 11 rentan ; MC 12  escape. Penyakit-penyakit disebarkan oleh Kutu Daun.  Musnahkan pokok yang berpenyakit.   3. Hawa Reput/PucukChoanephora (MC 11: sedikit tahan; MC 12: rentan) Sembur racun kulat Benomyl (Benlate).

 

2 / 35

PANDUAN MENANAM CILI
Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin, 01 Februari 2010 06:10 - Terakhir dikemaskini Khamis, 25 Mac 2010 11:26

Perhatian:  Benih-benih tanaman boleh diperolehi dari mana-mana Pusat    Pembangunan Komoditi Semenanjung Malaysia.

 

PENANAMAN Penyediaan Tanah: 1. Di Ladang Bajak dan gemburkan tanah sedalam 15 hingga 22 cm (6-19 inci).  Sediakan batas berukuran 1.2m (4 kaki) lebar dan 22 hingga 30 cm (9-12 inci) tinggi.  Panjang batas mengikut keadaan kawasan.  Jarak antara batas ialah 45 cm (1.5 kaki).  Gaulkan tahi ayam reput sebanyak 25 kg bagi 50 meter persegi (500 kaki persegi) kawasan.   2. Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain Gunakan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau kompos dan 1 bahagian pasir.  Isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5 cm (2 inci) dari permukaan pasu.

 

Menyediakan Anak Benih:

Bagi tanaman di ladang, sediakan kotak semaian berukuran 45 cm (18 inci panjang, 22 cmm (9 inci) lebar dan 10 cm (4 inci) tinggi.  Isikan kotak semaian dengan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput dan 1 bahagian pasir.  Semai 5 gm biji benih ke dalam kotak semaian secara barisan dan tutup benih dengan lapisan nipis tanah.  Jarak tanaman ialah 5 cm (2inci) antara baris dan 2 cm (1 inci) antara pokok.  Siram dengan penyiram yang mempunyai semburan halus dua kali sehari.  Kotak semaian mesti dilindungi daripada cahaya matahari dan air hujan yang berlebihan.  Ubah anak benih ke ladang 3 hingga 4 minggu selepas disemai.  Sebelum diubah ke ladang, dedahkan anak benih

3 / 35

Di Ladang Anak benih yang berumur 6 minggu boleh diubah terus ke batas.  Tinggalkan hanya sepokok. amalan menggetu (memetik) pucuknya juga akan menambahkan bilangan ranting pokok. maka hasil cili juga akan bertambah berbanding dengan pokok cili yang kurang rantingnya. gali anak benih dengan segumpal tanah dan tanam terus ke batas. basahkan kotak semaian supaya anak benih senang digali.  Jarak tanaman ialah 90 cm (30 inci) antara pokok dan 150 cm antara baris   2.Terakhir dikemaskini Khamis.   PENJAGAAN: 4 / 35 .   Menanam: 1. 01 Februari 2010 06:10 . cara menanamnya perlu diberi perhatian. Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain Semai terus 3 atau 4 biji benih ke dalam pasu sedalam 2 hingga 5 cm (1 inci).PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.  Menanam anak benih cili secara menyendeng dan melenturkannya adalah salah satu cara yang baik bagi memperolehi pokok cili yang banyak ranting.  Disamping itu.  Sebelum mencabut. MENDAPATKAN POKOK CILI YANG RIMBUN (sumber: Suara KPW Oktober 1993) Untuk mendapatkan pokok cili yang rimbun dan subur.  Kemudian.  Bila pokok cili mempunyai ranting yang banyak. 25 Mac 2010 11:26 kepada cahaya matahari selama 3 hingga 4 hari untuk mengeraskannya.

PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.   2.Gunakan rumput-rumput  kering atau pelepah kelapa sebagai sungkupan kering.      Di Ladang Tabur baja NPK Blue Special (12:12:   17:2) di keliling pokok dengan kadar 1 sudu besar atau 10 gm sepokok setiap dua minggu.Terakhir dikemaskini Khamis.   Sungkupan 1.   Membaja 1.      Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain Tabur sebanyak 1 sudu teh atau 5 gm baja NPK Blue Special (12:12  17:2) sepasu di keliling pokok setiap minggu. Di Ladang  . 25 Mac 2010 11:26 Menyiram Siram pokok pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali hari hujan. 01 Februari 2010 06:10 . Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain -Gunakan rumput-rumput   Merumput 5 / 35 . 2.

25 Mac 2010 11:26 Bersihkan batas daripada rumpai dengan menggunakan tanah.  Penyakit: PENYAKIT BUAH SALAK .) Buah diserang akan reput di bahagian pangkal.  Serangan serius menyebabkan daun menjadi kering.   .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.Terakhir dikemaskini Khamis.  Bila serangan teruk pucuk tanaman akan Pangkas pucuk yang diserang.Reput buah (Marasmiellus spp. cangkul atau tajak.  Berbagai-bagai jenis serangga perosak telah dikenalpasti menyerang tanaman cili pada semua peringkat pertumbuhan.  Musnahkan pelepah yang dipangkas dan jga kebersihan ladang.   .  Kelihatan misellium putih berbentuk kipas pada buah diserang.  Musnahkan larva dan kumbang.  Beri pembajaan yang mencukupi.Bintik daun (Pestalotiopsis spp.  Musnahkan dewasa.  Serangan sering berlaku di musim hujan.   Kawalan Serangga dan Penyakit Tanaman cili mengalami banyak masalah dan antara yang penting ialah masalah serangga perosak dan penyakit.Kumbang pengorek pucuk (Protocerius colossus) Kumbang memakan pucuk. mati  kumbang 6 / 35 . PEROSAK BUAH SALAK . 01 Februari 2010 06:10 .  Bagi tanaman dalam pasu cabut rumpai untuk mengawalnya.  Pangkas pelepah daun yang diserang.Kumbang pengorek buah (Omotemnus miniatrocnitus) Serangan menyebabkan buah menjadi busuk dan berair.) Bintik perang kecil yang kemudiannya membesar dan bercantum.

  .) Larva bersembunyi di dalam gulung-gulung daun lalu memakan daun.Terakhir dikemaskini Khamis.  secara manual.) Serangan  pada buah muda menyebabkan buah terbantut.Kulapok berdebu Kulat berdebu di bahagian bawah daun. hujung batang dan pucuk diselubungi bulir hitam. 01 Februari 2010 06:10 .Ustukagi scitaminea) Pokok terbantut.Kulapok downy Bintik-bintik bersegi berwarna kekuninan di atas daun.  Pada buah pula mutu buah akan menurun. kuning berkedut.  Daun menjadi perang.   PENYAKIT LABU. 25 Mac 2010 11:26   . yang tua Kawasan   PENYAKIT TANAMAN ROSELLE . PETOLA.  Sembur dengan racun kulat seperti  carbendazim atau tridemorph.  Sembur dengan seperti metalaxyl atau carbendazim.   .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.  Elakkan penanaman pada musim tengkujuh   PENYAKIT TEBU KUNING .  Serius ketika musim hujan.Ulat penggulung daun (Hidari spp. PERIA. TIMUN .  Musnahkan serangga dewasa.Reput dan / reput batang (Coniella musasiaensis) Daun dan batang menjadi reput dan boleh menjejaskan hasil.Lecuh anak benih racun kulat dan 7 / 35 .   .Pianggang penghisap buah (Tolumnia spp.Smut (bulir hitam .

  Rawat biji benih dengan racun kulat seperti mancozeb.  Jika akar atau batang dipotong atau direndam dalam air akan mengeluarkan cecair jaluran putih. mancozeb.   . zineb.   PENYAKIT DAN PENYEBAB BAGI TANAMAN CILI. dan Rhizoctonia spp. carbendazim atau mancozeb.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.   Rawat biji benih dengan racun kulat.Terakhir dikemaskini Khamis.Lecuh anak benih (Phthium sppp. chlorothalonil.Hawar pucuk (Choanephora cucubitarum) Pucuk menjadi layu dan berwarna hitam.   .  Semburkan dengan racun kulat seperti maneb.Bintik daun (Cercospora capsici) Bintik-bintik kecil bulat perang pada daun.  Cabut dan bakar pokok yang berpenyakit dan amalkan tanaman giliran.   .   .   .) Pangkal anak benih kelihatan seakan-akan lecuhh.Reput pangkal (Sclerotium roolfsii) Pangkal pokok dan akar menjadi hitam dan reput.Antraknos Bintik-bintik berpussar dan berwarna hitam pada bahagian yang diserang. 01 Februari 2010 06:10 .  Amalkan tanaman giliran. layu dan akhirnya mati.  Anak benih layhu. 25 Mac 2010 11:26 Pangkal anak benih seakan lecuh.  Perlu saliran yang baik. metalaxyl + mancozeb.  Rawat biji benih dengan racun kulat.  Sembur dengan racun kulat seperti chlorothalonil. terdapat spora-spora hitam pada pucuk.Layu bakteria ( Ralstonia solanacearum) Daun berwarna kuning. rebah dan mati.  Rawat biji benih dengan racun kulat. rebah dan mati.Antraknos Buah Sembur racun kulat seperti Mancozeb   8 / 35 . TERUNG DAN TOMATO .  Anak benih layu.   .

Pengorek Buah:  Membuat lubang besar pada permukaan buah yang diserang.   Untuk pengawalan yang berkesan.  Ini penting kerana anak-anak benih cili yang hendak diubah ke ladang mestilah sihat. . kecil dan melengkung ke bawah. pucuk dan bunga cili.Lalat Buah:  Bertelur di kulit buah.  Pantulan cahaya daripada 9 / 35 .Hama:  Daun yang diserang menjadi kerekot. batas-batas mestilah disungkup dengan plastik bersinar.  Akibatnya daun menjadi kecil dan   bentuk daun melengkung ke atas.  Sembur racun   seperti dicofol atau malathion . .Afid:  Menghisap cecair daripada bahagian daun.  Selain itu.  Anak-anak benih yang dijangkiti virus tidak boleh dipulihkan semula. 25 Mac 2010 11:26 Serangga: - Kutu Daun:  Sembur racun serangga chlorphyritfos atau imidachloprid . . pada peringkat semaian.   Di ladang.Ulat Ratus:  Makan daun dan buah.  Larva merosakkan bahagian dalam buah mengakibatkan buah menjadi   busuk dan berair.  Kutu trip juga boleh menyebar virus. benih cili hendaklah disemai di dalam rumah jaring kalis serangga. kecil dan melengkung ke bawah.Terakhir dikemaskini Khamis. 01 Februari 2010 06:10 .Kutu Trip:  Menghisap cecair daripada bahagian daun.  Serangan menyebabkan daun    berkerekot dan pertumbuhan pokok muda terbantut.  Tujuannya ialah untuk menghalang serangan serangga perosak seperti afid daripada menyebar penyakit virus dan juga serangga-serangga lain yang boleh merosakkan tanaman cili. pucuk dan bunga.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. .Hamama Merah:  Daun yang diserang menjadi kerekot. afid ialah pembawa penyakit virus.  Tambahan pula anak-anak benih cili yang dijangkiti virus pada peringkat semaian sukar dikenalpasti kerana simptomnya tidak jelas seperti pada pokok dewasa. .

25 Mac 2010 11:26 plastik bersinar ini mampu menghindarkan dan mengurangkan afid bersayap dan juga kutu trip hinggap pada tanaman cili. selepas minggu ke-5 sebahagian besar permukaan plastik akan dilindungi oleh rimbunan pokok cili. lalat sirfid dan kutu sibur-sibur juga boleh diamalkan. .Terakhir dikemaskini Khamis.Cahaya yang dipantul oleh sungkupan plastik bersinar boleh meningkatkan aktiviti stomata dan fotosintesis. Pada peringkat berbuah pula.  Ini amat penting terutama pokok sekurang-kurangnya sehingga minggu ke -5 selepas diubah ke ladang.Mengekalkan kelembapan tanah dan menstabilkan suhu tanah.   Akan tetapi. .Menghalang hakisan baja oleh pengaliran air dan hujan.  Peringkat ini dianggap kritikal kerana jika jangkitan virus berlaku hasil akan berkurangan sebanyak 30% hingga 60%.Membantu mengawal rumput-rumpai dan mengurangkan kos merumput. Pengawalan dengan menggunakan musuh semula jadi tanaman cili seperti kumbang. pantulan cahaya semakin berkurangan untuk menghalang hinggapan afid bersayap dan kutu trip. . 01 Februari 2010 06:10 . jika tidak diawasi dengan teliti buah-buah cili boleh dirosakkan oleh perosak buah dan lalat buah.  Oleh itu. dicadangkan supaya racun serangga terpilih yang berkesan digunakan dan disembur apabila perlu sahaja.  Serangga-serangga ini gemar makan afid manakala bakteria Bacillus thuringiensis digunakan untuk mengawal 10 / 35 . kura-kura.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.  Selepas tempoh ini.  Perkara penting yang perlu dipatuhi bagi penyemburan semasa peringkat berbuah ialah hasil hanya boleh dituai selepas 7 hari penyemburan dilakukan. penggunaan sungkupan plastik bersinar juga memberi beberapa kebaikan seperti:.  Racun perosak terpilih yang berkesan boleh digunakan mengikut peraturan yang disyorkan bagi mengurangkan kerosakan oleh perosak-perosak tersebut.   Disamping mengawal afid dan mengurangkan kejadian penyakit virus.  Seelok-eloknya setiap semburan diulang selepas 7 hari sehingga masalah perosak dapat diatasi.

tetapi sistem ini kurang sesuai untuk penanaman secara komersial kerana terdapat masalah dalam operasi penjenteraan. penanam cili harus sedar bahawa spek pengurusan tanaman seperti pengairan dan pembajaan juga penting bagi menentukan pengeluaran hasil yang tinggi dan bermutu.  Sistem ini menggalakkan kehadiran kumbang kura-kura yang makan afid pada jagung.Terakhir dikemaskini Khamis. sistem tanaman berbilang seperti selingan antara cili dengan jagung boleh diamalkan.   11 / 35 .   MEMUNGUT HASIL (1)     Di Ladang Cili boleh dipetik 8 minggu selepas diubah ke ladang. perlu diingat bahawa tanaman jagung mestilah ditanam 3 atau 4 minggu lebih awal sebelum anak benih cili diubah ke ladang. kumbang kura-kura ini juga akan memusnahkan afid yang ada pada tanaman cili. Bagi petani yang ingin mengusahakan penanaman cili secara kecil-kecilan. Selain amalan pencegahan dan pengawalan perosak.  Pungutan hasil dibuat setiap 3 atau 4 hari.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.00 ke RM1. ·         Cili HIjau Harga ialah antara RM4.  Anggaran hasil dari kawasan 50 m (400 kaki) persegi ialah 100 .200.  Sistem ini berupaya mengurangkan kira-kira 60% afid bersayap dan boleh mengurangkan kejadian penyakit virus sebanyak 50-60% tanpa semburan racun serangga.  Secara tidak langsung. 01 Februari 2010 06:10 . Pendapatan (kasar ialah antara RM400.00.00 ke RM6.  Bagi petani yang ingin mengusahakan penanaman cili secara sistem selingan antara jagung dengan cili.00. 25 Mac 2010 11:26 serangga-serangga perosak seperti ulas pengorek buah dan ulat ratus.200 kg.

peringkat kematangan yang sesuai untuk penuaian berbeza mengikut jenis sayur dan cara pemasarannya.Terakhir dikemaskini Khamis.  Pendapatan kasar ialah antara RM50. PENGENDALIAN LEPAS TUAI:   PENUAIAN Penuaian merupakan operasi awal dalam pengendalian lepas tuai. bukanlah satu perkara yagn mudah dilakukan.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.  Umumnya. 25 Mac 2010 11:26 ·         Cili Merah Harga ialah antara RM5.  Indeks penuaian bagi kebanyakan sayur buah dan sayur daun adalah berdasarkan saiz dan warna.  Anggaran hasil ialah 0.  Aspek penting bagi penuaian adalah menentukan tahap kematangan yang sesuai dan cara penuaian. misalnya.8 hingga 15 kg sepokok.00 (2)     Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain Mulalah memetik buah 12 minggu selepas ditanam.  Manakala sayuran seperti kubis.  Jangka masa kematangan yang tertera pada label yang terdapat pada paket atau katalog biji benih boleh digunakan sebagai panduan sahaja. varieti dan jenis sayur. Masa penuaian yang sesuai bagi sayuran bergantung pada iklim.  Manakala kebanyakan sayur buah yang diperlukan pada peringkat matang seperti tomato dan cili.  Bagi sayur daun pula.  Menentukan tahap sesuatu jenis sayur itu telah mencapai puncak mutu terbaik. saiz biasanya digunakan sebagai kriteria utama bagi indeks penuaian.  Citarasa sesuatu jenis sayur berbeza sekiranya hasil dikutip terlalu muda atau terlalu tua.  Tahap kematangan ketika penuaian mempengaruhi mutu selepas tiai dan ketahanan semasa penyimpanan.00 ke RM1. musim penanaman tertentu.00. 01 Februari 2010 06:10 .  Sayur buah pada peringkat muda seperti timun dan bendi. kepadatannya boleh digunakan sebagai asas penuaian.600. boleh dipetik pada beberapa saiz mengikut keperluan pasaran. penuaian mungkin bergantung pada perubahan warna sayuran tersebut. 12 / 35 .00 ke RM8.

MEMETIK SAYURAN Kebanyakan sayur dipetik menggunakan tangan sahaja atau menggunakan pisau yang tajam. Sayur buah yang mempunyai tangkai yang ada lapisan pemisah (kacang panjang. buncis. kailan.  Manakala sesetengah sayur daun yang lain (bayam.  Bagi sayur jenis crucifer (kubis. 01 Februari 2010 06:10 . penuaian lebih baik dilakukan pada waktu petang sekiranya pengangkutan yang sesuai dapat diatur untuk mengangkut sayuran ke pasaran pada waktu malam atau awal pagi keesokan harinya. cili) boleh dipetik dengan cara memutuskan tangkai dengan mudah menggunakan tangan.  Sayur jenis ini boleh dipetik dengan cara memotong tangkai menggunakan gunting (secateurs) atau pisau.  Sayuran untuk pasaran tempatan boleh dipetik pada waktu pagi. memetik menggunakan tangan boleh merosakkan sama ada tangkai atau buah (bendi. operasi penyediaan di rumah pembungkusan dapat dikurangkan sekiranya penyediaan awal telah dilakukan di ladang. Sayuran yang telah dipetik mestilah dikumpulkan di tempat yang redup sekiranya pengangkutan segera tidak dapat dilakukan. calar atau pecah.  Sayuran yang terdedah pada panas matahari akan mengalami peningkatan suhu yang menyebabkan sayur mudah rosak dan layu.  Teknik penuaian berbeza bergantung pada bahagian tanaman yang dipetik.  Sayuran yang telah dipetik juga mesti dielakkan daripada tercemar degan tidak meletakkannya secara terus di tanah terutamanya tanah basah.  Disamping itu. sisa tumbuhan dan sisa yang reput perlulah dielakkan.  Bekas pengisi sayuran yang digunakan semasa penuaian mestilah mempunyai saiz yang sesuai dan boleh dibawa oleh pekerja ke seluruh ladang. 13 / 35 .  Perlulah dipastikan supaya bahagian tangkai yang dipotong tidak menyentuh permukaan tanah. timun.  Sebaliknya sayur buah yang mempunyai tangkai yang liat.Terakhir dikemaskini Khamis.  Penggunaan bekas yang kotor atau tercemar oleh tanah. kangkung) biasanya dicabut dengan tangan.  Untuk pasaran yang jauh. sama ada pada awal pagi atau lewat petang. terung. batang utamanya dipotong dengan pisau tajam dan pembersihan boleh dibuat di ladang.  Pisau yang digunakan mestilah sentiasa tajam dan bersih untuk mengelakkan penyebaran virus dari satu pokok ke pokok yang lain.  Bekas tersebut mestilah mempunyai dinding yang tidak tajam untuk mengelakkan kerosakan pada sayur. 25 Mac 2010 11:26 PENGENDALIAN DI LADANG Pengendalian di ladang perlu dilakukan dengan cermat bagi mengelakkan kecederaan mekanikal yang boleh memberi kesan lebam. Masa yang sesuai untuk menjalankan operasi penuaian perlu juga difikirkan.  Pengendalian awal yang dilakukan di ladang dapat mengurangkan kadar kerosakan sayuran pada peringkat pengendalian yang berikutnya.  Penuaian perlu dilakukan pada waktu yang paling sejuk. kubis bunga dan brokoli). labu).PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.  Merenjis dengan air mungkin perlu supaya sayur tidak layu.

Terakhir dikemaskini Khamis.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. 01 Februari 2010 06:10 . 25 Mac 2010 11:26 Peringkat penuaian yang sesuai mengikut kiraan masa selepas ditanam bagi sayuran terpilih Sayur Daun Selepas Ditanam Sayur Buah Selepas Ditanam Kekacang dan Ubi Selepas Ditanam   Bayam   Brokoli   Kailan   Kangkung   Kubis bulat   Kubis bunga   Kubis cina   Sawi 4 minggu 8 minggu 6 minggu 14 / 35 .

25 Mac 2010 11:26 3 minggu 8-8 minggu 8 minggu 8 minggu 4 minggu   Bendi   Capsicum   Cili   Terung   Timun   Tomato 8 minggu 10 minggu 10 minggu 14 minggu 4 minggu 6-9 minggu Jagung sayur Kacang buncis Kacang manis Kacang panjang Keledek Sengkuang 7 minggu 5 minggu 5 minggu 5 minggu 3-5 minggu 3-5 minggu 15 / 35 .Terakhir dikemaskini Khamis. 01 Februari 2010 06:10 .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.

  Lori kecil atau trailer yang disambungkan ke traktor boleh digunakan untuk mengangkut sayuran yang dipetik ke tempat pengumpulan atau rumah pembungkusan.   Operasi penyediaan yang dijalankan meliputi pemilihan. PENGANGKUTAN DI LADANG Mengangkut sayuran keluar dari ladang ke rumah pembungkusan perlu dilakukan dengan cepat untuk mengelakkan sayuran daripada terdedah terlalu lama pada persekitaran yang kadangkalanya terlalu panas atau terlalu lembap. pemotongan.  Jenis kenderaan yang digunakan perlu disesuaikan dengan jarak pasaran dan jumlah sayuran yang dikendalikan. penyimpanan dan pembungkusan.  Bekas yang berisi sayur mestilah dipunggah ke dalam kenderaan dengan cermat dan disusun dengan sebaik mungkin supaya tidak mudah terbalik atau terlalu memberi beban kepada bekas di lapisan bawah. pembasuhan. 25 Mac 2010 11:26 PEMBUNGKUSAN DI LADANG Penggunaan bahan pembungkus yang sesuai serta tahan lasak semasa di ladang amat penting untuk mengurangkan kerosakan semasa pengendalian dan pengangkutan.  Kesesuaian sesuatu operasi penyediaan berbeza mengikut jenis sayur dan jenis pasaran.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. penggredan. yang boleh menyebabkan kecederaan.  Rumah pembungkusan boleh merupakan bangsal yang mempunyai peralatan yang terhad atau kompleks yang dilengkapi dengan berbagai-bagai jenis peralatan moden.Terakhir dikemaskini Khamis. pengeringan.  Memasukkan hasil yang dituai terus ke dalam bungkusan yang tersedia untuk dipasarkan adalah digalakkan bagi mengurangkan kerosakan disebabkan oleh pengendalian berganda.  Kaedah pembungkusan yang baik dapat mengurangkan kehilangan air daripada sayuran dan kerosakan mekanikal yang boleh mempengaruhi mutu sayuran pada peringkat penggunaan. OPERASI RUMAH PEMBUNGKUSAN Rumah pembungkusan merupakan kawasan teduhan untuk melakukan operasi penyediaan bagi menyediakan sayuran untuk pasaran.   16 / 35 . 01 Februari 2010 06:10 .  Jalan ladang perlulah dalam keadaan baik sebab kerosakan terhadap sayuran mudah berlaku jika diangkut melalui jalan yang tidak rata lebih lebih lagi jika menggunakan kenderaan yang tidak sesuai.

25 Mac 2010 11:26 Operasi penyediaan sayur-sayuran untuk pasaran Sayur daun Pemili han Pembersi han Pembasu han Rawatan Air Panas Pengeringan Perawatan Pemasakan Penyahijauan 17 / 35 .Terakhir dikemaskini Khamis. 01 Februari 2010 06:10 .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.

25 Mac 2010 11:26 Penggredan Pembung kusan  Bayam  Brokoli  Kubis bunga  Kailan  Kangkung  Kubis bulat  Kubis cina  Sawi √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ 18 / 35 .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. 01 Februari 2010 06:10 .Terakhir dikemaskini Khamis.

25 Mac 2010 11:26 √ √ √ √   √ √ √ √       √ √ √ √ √ √ 19 / 35 .Terakhir dikemaskini Khamis. 01 Februari 2010 06:10 .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.

25 Mac 2010 11:26 √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ Sayur buah               20 / 35 .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. 01 Februari 2010 06:10 .Terakhir dikemaskini Khamis.

01 Februari 2010 06:10 . 25 Mac 2010 11:26        Bendi  Capsicum  Cili  Terung  Tomato √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ 21 / 35 .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.Terakhir dikemaskini Khamis.

PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.Terakhir dikemaskini Khamis. 25 Mac 2010 11:26 √   √ √ √ √   √ √   √ √ √ √ √ √ √ √ √ 22 / 35 . 01 Februari 2010 06:10 .

Terakhir dikemaskini Khamis. 25 Mac 2010 11:26 √ Kekacang                     23 / 35 .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. 01 Februari 2010 06:10 .

01 Februari 2010 06:10 . 25 Mac 2010 11:26  Jagung sayur  Kacang buncis  Kacang manis  Kacang panjang √ √ √ √               √ 24 / 35 .PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.Terakhir dikemaskini Khamis.

PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.Terakhir dikemaskini Khamis. 01 Februari 2010 06:10 . 25 Mac 2010 11:26 √ √ √ √ √ √ √ Ubi               25 / 35 .

Terakhir dikemaskini Khamis.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. 01 Februari 2010 06:10 . 25 Mac 2010 11:26        Keledek  Lobak medrah  Sengkuang √ √ √ √ √ √ √ √ √   √ √ √ 26 / 35 .

terutama bagi sayuran yang telah tersedia dipotong (bergantung pada jenis sayur).  Melalui kaedah yang sesuai.  Sayur yang diproses secara minimum ini sedia untuk terus dimasak atau dimakan.  Bahagian-bahagian yang hendak dimakan atau digunakan jelas kelihatan. 27 / 35 .  Sayuran yang diproses secara minimum merupakan sayuran yang telah dilakukan pembersihan.  Selain itu pengguna juga dapat menjimatkan masa pengendalian sayuran itu sendiri.Terakhir dikemaskini Khamis.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.  Operasi yang dilakukan bergantung pada jenis sayur. sayuran yang boleh diproses secara minimum dapat dikekalkan kesegarannya untuk tempoh simpanan tertentu. dibuang kulit atau dipotong dan dibungkus.  Pembelian bersesuaian dengan menu yang dirancang.  Antara kelebihan yang diperolehi daripada hasil pemprosesan minimum ini ialah pengguna mudah membuat pilihan pada hasil yang dibeli dalam masa yang singkat. 25 Mac 2010 11:26 √ √ √     √ √ √ √ √ √   PEMPROSESAN MINIMUM SAYURAN Aspek pemprosesan minimum merupakan satu aktiviti lepas tuai yang mula mendapat tempat di pasaran sekarang. 01 Februari 2010 06:10 .

PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. 25 Mac 2010 11:26 Suhu. kelembapan dan tempoh simpanan yang sesuai bagi sayur terpilih Jenis o C) Suhu ( Kelembapan relatif (%) Tempoh Bayam Cili Kacang bendi Kacang panjang Kailan Kangkung Kubis bulat Kubis bunga Kubis cina Labu Lobak merah Saderi Sawi Terung Timun Tomato hijau Tomato masak Ubi keledek Ubi sangkuang 5 5 28 / 35 .Terakhir dikemaskini Khamis. 01 Februari 2010 06:10 .

PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. 01 Februari 2010 06:10 .Terakhir dikemaskini Khamis.5 minggu 8 minggu 3-4 hari 7-10 hari 29 / 35 . 25 Mac 2010 11:26 7-10 4-7 5 5 1-2 0 0 10-13 0 0 5 8-12 10-13 13-21 8-10 13-16 0 90-95 90-95 95 95 90-95 90-95 90-95 95-98 95-100 90-95 98-100 98-100 90-95 90-95 95 90-95 90-95 85-90 95 1-1.

5 minggu 1-1. 25 Mac 2010 11:26 1-1.Terakhir dikemaskini Khamis. 01 Februari 2010 06:10 .5 minggu 1 minggu 10-14 hari 1-3 minggu 4-7 hari 4-7 bulan 4-5 bulan Suhu.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. kelembapan dan tempoh simpanan yang diproses secara minimum Jenis o C) Suhu ( Kelembapan relatif (%) Tempoh Bawang cili Daun bawang Daun salad Daun saderi 30 / 35 .5 minggu 6-12 minggu 3-4 minggu 2-3 bulan 5-10 bulan 4-6 minggu 2-3 bulan 1-1.

Terakhir dikemaskini Khamis.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin. 25 Mac 2010 11:26 Kacang Panjang Kubis Timun 2 2 2 2 2 2 2 2 85-90 85-90 85-90 85-90 85-90 85-90 85-90 85-90 3 3 2 2 2 2 2 3     31 / 35 . 01 Februari 2010 06:10 .

25 Mac 2010 11:26 SPESIFIKASI PIAWAIAN DAN GRED CILI MERAH Spesifikasi gred ini meliputi semua varieti dan jenis cili merah tempatan yang dipasarkan.Kulit cili berkenaan berwarna hijau tua dan berkilat dan dipasarkan sebagai cili merha.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.Kulit cili berkenaan kelihatan berwarna merah dan hijau (hijau merah). Indeks 1: Tidak matang . Indeks 5: Cukup matang .  Kulit cili berkenaan berwarna hijau muda.Terakhir dikemaskini Khamis.Cili berkenaan dipasarkan sebagai cili hijau.  Cili yang dipasarkan sebagai cili hijau tidak termasuk di dalam sko spesifikasi ini. 01 Februari 2010 06:10 . Pengelasan Gred dan Saiz 32 / 35 .Kulit cili berkenaan berwarna merah sepenuhnya.Kulit cili berkenaan berwarna merah kehitaman. Indeks 2: Cukup matang . Indeks 6: Terlalu matang .Kulit cili berkenaan berwarna merah kehitaman (hampir masak) tetapi msih diterima oleh pasaran di peringkat runcit. Indeks 4: Cukup matang . Indeks 3: Cukup matang .

01 Februari 2010 06:10 .Terakhir dikemaskini Khamis. rosak 33 / 35 . kotor. 25 Mac 2010 11:26 Gred Ketentuan Kelonggaran (% maksimum) 1 Jenis yang sama Tahap kemalangan yang seragam Kesegaran Kecacatan (cacat bentuk. kotor) rosak Saiz yang seragam (panjang x > 10 cm) 5 5 10 5 2 Jenis yang sama Warna seragam Tidak segar Cacat.PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.

PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.   ·         Perlabelan Tiap-tiap unit pembungkusan hendaklah dilabel yang mengandungi maklumat berikut:. nombor kad pengenalan. komoditi. 25 Mac 2010 11:26 Saiz yang seragam (panjang 7-10 cm) 5 5 15 5   Luar Gred Cili yang tidak memenuhi ciri-ciri gred di atas   PEMBUNGKUSAN DAN PERLABELAN ·         Pembugkusan Cili merah dari gred yang sama hendaklah dibungkus menggunakan bekas yang sesuai supaya dapat memberi perlindungan yang optimum daripada kerosakan semasa pengendalian dan pengangkutan. nombor pendaftaran syarikat. 01 Februari 2010 06:10 .Tarikh.Terakhir dikemaskini Khamis. berat bersih dan gred. alamat. nama/kod pengeksport. 34 / 35 . nama/kod penanaman.

PANDUAN MENANAM CILI Ditulis oleh Admin Editor1 Isnin.     KEMBALI KE SENARAI PANDUAN MENANAM BUAH-BUAHAN & SAYUR-SAYURAN   35 / 35 . 01 Februari 2010 06:10 . atau kaedah statistik yang dipersetujui. 25 Mac 2010 11:26 PERSAMPELAN Bilangan sampel dan kaedah persampelan bagi tujuan pemeriksaan adalah berdasarkan kepada MS 1187:1990 Method of Sampling for Fresh Vegetables.Terakhir dikemaskini Khamis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful