MAASSLUISE COURANT el

k De Scha

Culinair! 2011
G
TA G

K
N

SMAAK SMAAK

PAGINA

2

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

SPICY SPECERIJEN
Saffraan, Spaanse peper, kaneel, gember... Specerijen die het meest alledaagse gerecht een heerlijke smaak geven en een exotisch parfum verlenen. Maar dat niet alleen. Want veel specerijen zijn goed voor de gezondheid... de levensduur verlengen. Kaneel De Nederlandse naam kaneel komt daarentegen van het Latijnse woord canella dat ‘buisje’ of ‘rietje’ betekent. Kaneelstokjes zijn namelijk de opgerolde stukjes binnenbast van de kaneelboom. De smaak is zoet, exotisch, delicaat en een tikkeltje scherp. Kaneel wordt onder andere gebruikt in desserts en in Indiase chutneys. Aan kaneelpoeder worden bijzondere geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. De specerij zou griep voorkomen en onder andere menstruatiepijnen verzachten. Verder zou kaneel volgens onderzoek zelfs de salmonellabacterie kunnen neutraliseren. Gember Van de tropische gemberplant, zingiber officinale, worden de dikke wortels die onder de grond groeien gebruikt. Gember heeft een scherpe, maar aangename smaak en is ideaal bij vis- en vleesgerechten. Zoals bijna alle aromatische specerijen uit de keuken heeft gember een gunstige invloed op de spijsvertering, versnelt het het metabolisme, helpt tegen misselijkheid en autoziekte (zonder dat je er slaperig van wordt!), gaat het een te hoog cholesterol tegen en zou het zelfs Spaanse peper Een van de meest ‘bejubelde’ specerijen is de Spaanse peper. Brandend heet, maar een rijke bron van vitaminen en mineralen waar vooral verwoede rokers baat bij zullen hebben. Verder stimuleert Spaanse peper de bloedsomloop, heeft het een regulerende werking op de bloeddruk, helpt het om hartziekten te voorkomen en zou de Spaanse peper zelfs gewrichtspijn verzachten dankzij zijn ‘verdovende’ werking. Zoals de intense kleur misschien al doet vermoeden, bevat deze specerij veel bètacaroteen, vele malen meer dan de worteltjes die meestal met de eer strijken als het om bètacaroteen gaat, een bestanddeel dat veroudering tegengaat (bètacaroteen bestrijdt vrije radicalen). Verder zou deze specerij de vetverbranding versnellen, het cholesterolgehalte laag houden, zorgen voor een goed humeur Saffraan Een exotische specerij die tot de verbeelding spreekt, niet in het minst omdat we het hier over een kostbare specerij hebben.

en stress bestrijden. Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat saffraan de aanmaak van hormonen, waaronder adrenaline, stimuleert.

HEERLIJK
Als een glas rode wijn gezond is voor harten bloedvaten, waarom zou een massage met wijn dan niet even heilzaam werken? Dit idee staat centraal bij de steeds meer voorkomende wijntherapieën, bestaande uit gezichtsbehandelingen, massages, peelings of wikkelbehandelingen. Vinotherapie vind je al in de betere wellnesscentra in Europa en zelfs Nederland. Daarbij wordt gebruik gemaakt van producten die zijn samengesteld uit druivenpitten, koudgeperste druivenpittenolie en wijn-

LEKKER & GEZOND
Selderie: De Romeinen offerden selderie aan hun God Pluto. Selderie bevat vitamine A, B, C en D, mineralen en sporenelementen, die uitstekend zijn voor de rug en spieren. Het verdunt ook je bloed en vermindert cholesterol. Kruidnagel: Is zeer krachtig en is efficiënt tegen geestelijke en fysieke vermoeidheid. Gember: Wordt al duizenden jaren gebruikt voor het maken van drankjes en staat bekend om het opwekken van liefdesgevoelens. Mosterd: Men zegt dat het de seksklieren stimuleert. Het is in vele soorten verkrijgbaar maar kan het beste worden geconsumeerd in poedervorm of als ‘pasta’. Nootmuskaat: Werkt libidoverhogend en heeft daardoor de reputatie ’a man’s best friend’ te zijn. Door het in poedervorm in maaltijden te gebruiken zou het goed moeten werken. Rode pepers: Hebben een hoge concentratie aan vitamine C en stimuleren de bloedcirculatie. Kikkererwten: Zeer krachtig voor mannen. De Romeinen wisten dit al en gaven dit daarom aan hun dekhengsten. Saffraan: Heeft stimulerende eigenschappen, gelijk aan het effect van hormonen. Maar beperk je consumptie als je geen ’slappe’ lach kan gebruiken! Men zegt namelijk dat overmatig gebruik oncontroleerbare lachbuien kan veroorzaken. Knoflook: De priesteressen uit de tempels van Eros verkondigden al dat het knoflook was waardoor vrouwen verliefd werden en mannen veranderde in krachtige minnaars. Knoflook smaakt lekker bij bijna alles wat we dagelijks eten. Zoals in soepen, dressings of op vlees. Oesters: Oesters zijn rijk aan proteïnen, vetten en calcium. Serveer oesters gepocheerd in witte wijn of gebakken met een sausje. Je kunt ze uiteraard ook rauw, besprenkeld met een beetje soja of citroen nuttigen. Oesters bevredigen je smaakpapillen en meer.

VINOTHERAPIE
extracten. Dronken word je er zeker niet van, ontspannen des te meer. Antioxidant Vinotherapie heeft niets te maken met het achterover slaan van grote hoeveelheden van het nobele vocht. Vinotherapie is een verzamelnaam voor beauty- en wellnessbehandelingen met producten uit de druiventeelt. Het geheim van de druivenpit zit hem immers in de ‘oligomere proanthocyanidines, kortweg OPC. Deze krachtige antioxidant beschermt het lichaam tegen veroudering en allerlei andere kwalen. In de schil van de blauwe druif zit een kleurstof die ook je lichaam en huid ontgift. Daarnaast beschikken de oliën uit druivenpitten eveneens over een verzachtende werking. Ontspanning Rode wijn werkt niet alleen huidverstevigend en verjongend, het ontspant bovendien lichaam en geest. Tijdens zo’n vinotherapie wordt ook de innerlijke mens niet vergeten: de kuur biedt doorgaans verscheidene druivensappen, fruitige fitnessdrankjes en wijngerechten aan. Uiteraard is een glaasje wijn onderdeel van de therapie.

Culinair
EN WINTERMAANDEN BIJ UITSTEK!
Voor u ligt de Culinair Special najaar 2011 waarin de aandacht gevestigd is op feest, Sinterklaas met surprises in de zak, Kerst met cadeaus onder de boom, aankleding, elkaar verwennen, sfeer, culinair genieten, dineren, koken en kooktips voor de komende feestdagen. Een zee van gezelligheid voor uit en thuis. Wat hebben we een prachtige nazomer gehad. Zaterdag 1 oktober 2011 gaat de recordboeken in als de warmste oktoberdag ooit met 24,9 graden. We zaten buiten op een terrasje te genieten van een koud biertje of lagen nog op het strand! Er was zelfs sprake van een officiële zomerse dag! Dat is uitzonderlijk. Sinds het begin van de metingen in 1901 is dat in oktober nog maar zes keer eerder gebeurd, de laatste keer in 1983. Tot half oktober bleef het prachtig. Nu op 24 november zijn we dat al lang en breed vergeten, de kachel brandt, we lopen diep in de winterjas gedoken in de kou en de mist. We zijn in afwachting van vorst en sneeuw… tijd voor gezelligheid dus. We hopen u met deze Culinair Special een beetje voor te bereiden op wat er komen gaat. Deze Culinair Special werd samengesteld door het verkoopteam van De Maassluise Courant De Schakel in samenwerking met de adverterende ondernemers. Veel kijk- en leesplezier!

PAGINA

3

Sfeer-

november & december

Uitgave: Culinair Special 2011 nr. 6 Speciale jaarlijkse uitgave van De Maassluise Courant De Schakel Oplage: 25.500 ex Maassluis, Maasland, Maasdijk en Hoek van Holland Redactie: Marjan de Groot en Loes Kuiler Vormgeving: Maassluise Courant BV Informatie: verkoop@thuisbladen.nl Kijk ook eens op www.thuisbladen.nl

Colofon

WAT IS CULINAIR?
Het woord “culinair” stamt af van het Latijnse woord culina, wat “de kookkunst” of “de keuken betreffende” betekent. Kookkunst is een culinaire aangelegenheid. Koken wordt dus enerzijds gezien als een kunst, een vak, een vorm van expressie en anderzijds is het een dagelijkse noodzakelijke bezigheid. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst. Auguste Escoffier In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste Westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde. daarna een nagerecht. In een luxe restaurant bestaat een gastronomisch menu soms uit zeven gangen of meer. Vooraf kan men een aperitief nemen, een (alcoholisch) drankje met een klein (hartig) hapje. eerst was het versieren van het bord belangrijker dan hetgeen men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. • Voorgerecht: soep, bouillon, hors d’oeuvre of cocktail • Hoofdgerecht: casserole, barbecue, groente, vleesgerechten, visgerechten, wildgerechten, kipgerechten, gevogelte, pastagerechten, rijstschotel, fondue, pannenkoek, raclette, maaltijdsalade, stamppot of een vegetarisch gerecht • Spoom: een gerecht, meestal op basis van ijs en fruit, tussen de gangen door om de eetlust te stimuleren en de maag te laten rusten. • Bijgerecht: salade of compote • Nagerecht: een vaak zoet gerecht om de maaltijd af te sluiten; pap, ijs, pudding, kaas of fruit Middagmaaltijd Ook de middagmaaltijd wordt beïnvloed door zowel externe als persoonsgebonden factoren. Veelal wordt er ‘s middags koud gegeten, zodat er ‘s avonds met het gezin genoten kan worden van de warme maaltijd. Meestal houdt men het ‘s middags bij een soepje met enkele boterhammen of een salade. Ongehuwden en zakenlui gaan regelmatig ’s middags naar een restaurant, waar een warme maaltijd wordt genuttigd. Hoofdmaaltijd Een maaltijd/diner kan uit een aantal gangen bestaan die men als programma afwerkt. Het totaal heet menu. Bij thuisbereiding kan een uitgebreide maaltijd bijvoorbeeld bestaan uit soep, daarna een hoofdmaaltijd in de vorm van een vlees- of visgerecht met

PAGINA

4

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

DELEUKSTETAARTENSHOP

Het nieuwe bakken: je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Cakejes versieren is naar een hoger niveau getild en heet tegenwoordig cupcakes decoreren, maar het is toch voor iedereen bereikbaar. Met behulp van handige bakmixen, kant en klaar gekleurde marsepein of rolfondant en de leukste uitstekers is het zonder veel moeite mogelijk om tijdens de feestdagen de meest bijzondere cupcakes zelf te maken en te presenteren. Ook het zelf taarten maken in de meest fantastische kleuren of creatieve vormen ligt binnen handbereik van iedereen die er graag mee aan de slag wil gaan. Alles wat je nodig hebt voor het bakken en decoreren van cupcakes, taarten of koekjes vind je in het uitgebreide assortiment van Deleukstetaartenshop, een gezellige winkel nabij het centrum van Naaldwijk. Als je de sfeervolle winkel binnen loopt, raak je vanzelf enthousiast over de vele mogelijkheden die er zijn om creatieve lekkernijen zelf te kunnen maken. In de winkel staat een goed advies voorop zodat ook de onervaren bakster (of bakker!) thuis aan de slag kan om familie en vrienden met cupcakes, koekjes, taarten en cake pops te verrassen. Jij maakt er iets moois van! Deleukstetaartenshop • Prins Hendrikstraat 31 • 2671 JG Naaldwijk

Alles kan op het water GA EENS IN ZEE MET CRUISE- EN
En wel zo leuk!! Zeker betaalbaar!!
V.o.f. “De Tijdgeest”
Water-Weg Tours G & A van Terwisga Maassluis

PARTYSCHIP ‘DE TIJDGEEST’
De Tijdgeest ook Trouwlocatie Het schip is ook officieel erkend door de gemeente Maassluis als trouwlocatie. Wat dacht u van de huwelijksvoltrekking en receptie aan boord, eventueel gevolgd door diner of buffet. Tevens luxe slaapaccommodatie beschikbaar. Zo stapt u nog eens letterlijk en ludiek in ”het huwelijksbootje!” ’De Tijdgeest’ voor de Kerstborrel Ook voor de Kerst- en/ of Nieuwjaarsborrel is De Tijdgeest uitermate geschikt. Gezellig met uw werknemers de Kerst verwelkomen en het oude jaar uitluiden!

Kerstbijeenkomst, nieuwjaarsborrel,
recepties, party’s, bedrijfsuitjes, presentaties, enz… Nu ook officiële trouwlocatie voor Maassluis.

De prachtige, besloten, sfeervolle en intieme salon van Cruise- en Partyschip MPS ’De Tijdgeest’. U kunt het zelf (er)’varen’. ’De Tijdgeest’ is het multifunctionele evenementenschip van kapitein Gerrit van Terwisga en zijn echtgenote Anja. Het is een ideale en unieke locatie voor bruiloften, feesten, presentaties, vergaderingen, familie-uitjes of vriendenweekenden etc. De zeer ruime salon met grote ramen leent zich voor elk doel. Ook combinaties van varen, feesten en bijvoorbeeld vergaderen of een dealerpresentatie zijn mogelijk. Gerrit en Anja leveren maatwerk voor elke gelegenheid en doelgroep, met voordelig geprijsde menu’s en buffetten naar keuze.

Beschikbaar * voor alle gelegenheden van 1 oktober tot 1 april * voor zomer/fietsvakanties van 1 april tot 1 oktober. Ligplaats ’De Tijdgeest’ Havenkom Maassluis, Zuid-Holland. Via Waterweg snelle verbinding met Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Bel voor info: 06 10428311 of kijk op: www.de-tijdgeest.nl

“De Tijdgeest” Hotel Passagiersschip
Tel. 06 - 10428311 www.de-tijdgeest.nl • info@de-tijdgeest.nl

Culinair

PAGINA

5

DECEMBERMAAND IS GENIETEN
Banketbakkerij Holtkamp
NIEUWSTRAAT 4 • TELEFOON: 5912052 • MAASSLUIS

BIJ BAKKERIJ HOLTKAMP
www.holtkamp.nl

CULI-aanbieding:
Holtkamp’s niet te versmaden
Koos en Marloes Holtkamp tonen hun specialiteit in hartigheid: goedgevulde, zelfgemaakte, net versgebakken, kroketten: ”daar ga je dus echt van watertanden!”

Kalfs-, runder- en garnalenkroketten

Sinterklaasfeest: boterletters, suikergoed, marsepein, gevulde speculaas, dikke speculaas, strooigoed en pepernoten. Kerstfeest: roomboterstaven, kerstkransjes, kerstschnittes, kerstbonbons. Gezellig bij de pakjeszak met sinterklaas of bij de kerstboom. December is een echte genietmaand! In de letters en staven van Holtkamp zit veel spijs. Deze is gemaakt van echte amandelspijs. Meesterbakker Koos: “Liever wat meer amandelen en wat minder suiker.” En dat proef je! Ook voor chocoladeletters, borstplaat, suikergoed, sintchocola, marsepein, kerstkransjes en -koekjes moet u bij Holtkamp zijn. Sinterklaas-bestellingen: U kunt tot een dag van tevoren een chocoladeletter bestellen, in de letter of smaak die u wilt. Holtkamp heeft ook hele lekkere roomboterspeculaaspoppen (in verschillende maten), gevulde speculaas en kleine speculaas. Kerstmisbestellingen: Voor de kerstdagen maken wij weer heerlijke kerstkransen en –staven, prachtige kersttaarten,

Moskovisch en roomboter caketulbanden, chipolatapuddingen, kerstschnittes, kerstbonbons en chocola etc. Hartige hapjes Holtkamps hartige hapjesassortiment bestaat uit: saucijzenbroodjes, kalfskroketten, garnalenkroketten, kaaskroketten, hamrolletjes, minisaucijsjes, hamkaascroissants en kaasbroodjes. De zelfgemaaktekalfs-engarnalenkrokettenzijneenechte specialiteit, zozeer zelfs dat ze bij o.a. Restaurant ‘t Oeverbos en Grandcafé Restaurant Pecé op de menukaart staan. Openingstijden: Bakkerij Holtkamp in de Nieuwstraat 4 te Maassluis is elke dag open, maar niet op zondag. De openingstijden zijn: maandag t/m donderdag van 8 tot 18 uur, vrijdag van 8 tot 21 uur en zaterdag, van 8 tot 17 uur. Bestellingen via telefoon 010 591 20 52, fax 010 592 66 76 of per e-mail: info@holtkamp.nl. Zie onze CULI-aanbieding in deze krant!

Nu op donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 november 2011

10% korting!
Om van te watertanden!!!
Onze merken Wij verkopen ook diverse bekende merken zoals Moha,Westmark, Vacuvin, Mosa, Kidde, Sagaform, Wilton, Happyflex en Severin. Openingstijden Wij zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Normaliter op zaterdag gesloten! Wel EXTRA OPEN op zaterdag 26 november en 17 december 2011 van 9.30 tot 15.00 uur. Ook op internet www.kook-kadoshop.nl voor thuis. Ook op internet www.horecaland.nl voor de horeca. ’Kijk met Sint en Kerst goed uit je doppen, kom gezellig bij ons shoppen!!!’ U vindt de Kook-Kadoshop-outlet aan de Zwarte Zee 1 in Maassluis. Telefoon 06 81555770

NIEUW IN MAASSLUIS: KOOK-KADOSHOP-OUTLET
U kent ons nog niet? Kom dan snel bij ons langs. Wij hebben een winkel vol met leuke kado’s. Ook voor handig keukengereedschap bent u bij ons aan het juiste adres. Wij werken ook in opdracht van de goede Sint en de Kerstman. Ons assortiment Kom langs voor pannen, bestek, messen, bakartikelen, ovenschalen, koffiemokken, espressokopjes, espressomachines, peper- en zoutmolens, pastamachines, rookovens, slagroomapparaten en slagroompatronen. Als er iets niet in de winkel staat wat u zoekt vraag het ons dan, wellicht kijkt u er overheen, want we hebben maar 20.000 artikelen. Alle artikelen worden rechtstreeks uit eigen magazijn geleverd.

PAGINA

6

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

FONDUEN
MET KERST OF OUD & NIEUW… GEZELLIG!
Kerstmis en Nieuwjaar zijn bij uitstek momenten om gezellig met familie of vrienden een fondueavondje te organiseren. Iedereen zit gezellig rond tafel en vult zijn bord naar believen. De term fondue is afkomstig uit Zwitserland waarmee initieel kaasfondue bedoeld werd. Een potje met kaas gesmolten in witte wijn staat op een klein brandertje zodat het geheel warm en vloeibaar blijft. Letterlijk betekent fondue dan ook gesmolten. Later ontstond de versie ‘fondue Bourguignonne’ waarbij vlees gebakken wordt op een verwarmingstoestel. De benaming duidt hier op het kwaliteitsvlees ‘Charolais’ uit de Bourgognestreek. Nog later vulden de Chinese ‘hotpot’, de visfondue en de chocoladefondue het assortiment aan. Als we nu over fondue spreken, bedoelen we hiermee vooral de vleesfondue met mals rundvlees van extra kwaliteit zoals oorspronkelijk bij de fondue Bourguignonne. De meeste slagers bieden nu een speciaal assortiment van diverse vleessoorten aan. Naast rundvlees is er ook keuze tussen stukjes wit vlees, gevogelte en gehaktbereidingen. Hierbij horen ook verschillende sausjes, zelfgemaakt of gekocht. Veel sauzen zijn op basis van mayonaise bereid en dan ook eenvoudig zelf te maken door ze te mengen met kruiden en specerijen. Enkele voorbeelden zijn cocktailsaus, kerriemayonaise, tartaarsaus en knoflookmayonaise. Ook warme sauzen smaken hier prima bij, zoals tomaten-, peper-, béarnaise-, Provençaalse of roquefortsaus. Wie graag de calorieën wil beperken, kan sauzen maken op basis van minder vette ingrediënten zoals yoghurt, sojaroom of verse kaas. De olie in de fonduepan is van cruciaal belang. Er moet absoluut olie gebruikt worden die hoge temperaturen verdraagt. Traditioneel wordt er druivenpitolie gebruikt maar er bestaan ook speciale oliën voor fondue. Deze olie bestaat uit een verfijnde mengeling van hoogwaardige plantaardige oliën met een heerlijk boeket van tijm, laurier en rozemarijn. Daarbovenop heeft deze olie de eigenschap om de geurhinder te beperken. De olie die overblijft na het fonduen, moet onverbiddelijk weggegooid worden en kan echt niet bewaard worden voor een volgende keer, zelfs niet de dag er op...! Er is een volledig gamma aan fonduestellen op de markt, die de keuze soms moeilijk maakt. Normaal zijn de toestellen geschikt voor vier personen. Elektrische fonduestellen zijn stabiel en uitgerust met een thermostaat waardoor er geen kans is op oververhitting van de olie. Deze zijn dan ook meer geschikt dan losse pannetjes olie die op een verwarmingselement of spiritusbrander staan. Let vooral op met vloeibare brandalcohol, want die kan overlopen of omvallen. In het ergste geval kan deze brand veroorzaken. Om dit te voorkomen, zijn er speciale pasta’s ontwikkeld met brandstof in vaste vorm. Recept Fondue Bourguignonne Ondanks goede voorzorgen kan het vlees wel eens spatten in de olie. Bescherm uw kleding daarom met een groot servet of met grote mensenslabben, die u eenvoudig om kunt binden. Ingrediënten voor 4 personen * 1/2 liter zonnebloemolie * 400 tot 600 gram in blokjes gesneden malse biefstuk (bijvoorbeeld dikke lende) * peper * zout. Voorbereiding Verhit de olie in een speciaal hoog model fonduepannetje op het fornuis. Verdeel het vlees over vier schaaltjes en zet er 1 bij elk bord. Leg voor iedere tafelgenoot een mes en een vork en een speciale fonduevork neer. Plaats de hete olie op het brandende fonduestel. Bereidingswijze Prik een blokje vlees aan de fonduevork en doop die in de hete olie, bak het vlees hierin bruin en meer of minder gaar. Haal het stukje vlees met uw mes van de vork, strooi er peper en zout op en eet het op met de gewone vork. Steek nooit die gloeiend hete fonduevork in uw mond! U loopt dan zeker brandwonden op. Strooi geen zout op het vlees voor het bakken, het vlees wordt daar vochtig van en spat heel erg in de hete olie. Een mooie gemengde salade mag zeker niet ontbreken en kan aangevuld worden met augurken, zure uitjes, pickles. Geserveerd met stokbrood, gepofte aardappelen of frietjes is het feestmaal compleet. Een amberkleurig biertje of rode wijn maakt het geheel af.

KERSTGERECHT: EENDENBORSTFILET MET

APPEL EN SINAASAPPEL- HONINGSAUS
Bereidingstijd: 20 minuten Aantal personen: 4 Ingrediënten 1 appel 1 eetlepel citroensap 4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur 50 gram koude boter in kleine blokjes 2 (pers)sinaasappels, geperst 1 eetlepel vloeibare honing 1 theelepel tijm Benodigdheden aluminiumfolie Bereiding Vijf borden voorverwarmen. Appel schillen, in vier parten snijden en klokhuis verwijderen. Elk part in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen. Eendenborstfilets van vel ontdoen en licht met zout en peper bestrooien. In koekenpan helft van boter verhitten. Eendenborst in 6 minuten van buiten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren. Eendenborst uit pan op 1 bord leggen en in aluminiumfolie verpakken. Achtergebleven bakvet uit pan schenken (wordt niet meer gebruikt) en pan terug op vuur zetten. Sinaasappelsap toevoegen, vuur hoog draaien en alle aanbaksels goed losroeren. Honing en tijm erdoor roeren en met zout en peper op smaak brengen. Pan van het vuur nemen en de klontjes koude boter snel met een garde door de saus kloppen, zodat een mooie gladde, lichtgebonden saus ontstaat. Eendenborst schuin in dunne plakken snijden. Sinaasappelsaus over vier borden verdelen. Eendenborstplakjes en appelschijfjes om en om dakpansgewijs in saus leggen. Tip 1: Snij het vet van de eendenborst in. Daarna eerst op de speklaag bakken totdat dat krokant is. Hier komt veel vet bij vrij wat u af en toe af kunt gieten.

Daarna de andere kant bakken totdat hij rondom bruin is en van binnen rosé. Dit schijnt beslist lekkerder te zijn dan, wat veel mensen doen, het vet eraf te snijden. Tip 2: Vertel bij de poelier wat je met de eendenborst gaat doen en voor hoeveel personen je nodig hebt.

Culinair
Zaterdag 12 november jl. was het zover. Na maandenlang hard werken en klussen opende burgemeester Karssen in het bijzijn van wethouder Eitjes en de nieuwe eigenaren Daniëlla Toetenel en Farid Broekhuizen hun nieuwe Grandcafé Restaurant. Daniëlla en Farid runden vier jaar Eetcafé Eatpoint onderaan de afrit van de A20. Het horecastel is heel blij met hun prachtig nieuwe onderkomen. Ze waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie. In Eetcafé Eatpoint konden zij hun creativiteit niet kwijt in dit aspect van het vak. De locatie aan de P. C. Hooftlaan stond al een tijdje leeg, een ruim pand aan een doorgaande weg in hartje centrum. Hier hopen zij hun visie betreft het vak horeca waar te kunnen maken ten dienste van de mensen van Maassluis en omgeving. Farid Broekhuizen heeft zijn credits verdient in talloze gerenommeerde restaurants. Tussentijds heeft hij 3 maanden mogen koken voor het koninklijk huis. Ook heeft hij ervaring in het slagersvak. Van jongs af aan is hij met koken en eten bezig. Hij is eerst naar de brood- en

PAGINA

7

GRANDCAFÉ RESTAURANT PECÉ

VEELBELOVENDE AANWINST VOOR MAASSLUIS

Aanbieding:

Fruit de Mer
gerecht van schaal- en schelpdieren van €

banketbakkersschool gegaan, de koksopleiding was daarna vanzelfsprekend. Hij had bij Eatpoint ook zijn eigen keuken, maar kon de kaart niet uitbreiden gezien de locatie. In Grandcafé Pecé kan hij straks zijn culinaire kwaliteiten uiten. Vooral vis is zijn specialiteit. Ze willen hier dan ook veel gerechten van op de kaart zetten. In Grandcafé Pecé gaan ze van een saté tot een kreeft koken. Farid werkt uitsluitend met verse ingrediënten. De leveranciers zijn Schmidt Zeevis Rotterdam, Het drankenkabinet Maassluis, Bakkerij Holtkamp Maassluis en Top Vlees ‘s Gravenzande.

De gerechten op de kaart zullen grandcaféprijzen zijn met eten op restaurantkwaliteit. Met de prijs/kwaliteitverhouding van onze gerechten en de ambiance hopen zij een leuke aanvulling te kunnen zijn in Maassluis. Voor genieten en een gezellig samenzijn zijn ze geopend voor lunch en diner. Grandcafé Pecé openingstijden: Maandag t/m donderdag keuken geopend 11.00 uur tot 22.00 uur Vrijdag en zaterdag keuken geopend van 11.00 uur tot 23.00 uur. P. C. Hooftlaan 6 3142 GH Maassluis 010-5901638.

70,- voor €

35,-

voor 2 personen graag 1 dag vantevoren reserveren.

SMAAKENMEER
CATERING & EETWINKEL
Met verse en voornamelijk biologische producten verzorgd SMAAKenmeer o.a. heerlijke borrels, lunches en diners. Zowel voor de zakelijke markt als voor de particuliere markt. Of het nu gaat om een presentatie van uw bedrijf, een high tea, een vergadering, een spetterende feestavond, jullie huwelijksfeest, uw tuinfeest of een chique diner bij u thuis, wij verzorgen de catering tot in de kleine details. Naast het eten kunnen wij ook de gehele culinaire organisatie van uw evenement verzorgen. Van de drank, aankleding van de ruimte, mooi servies en glaswerk tot professioneel en vriendelijk personeel. Wanneer al deze ingrediënten in balans zijn, zal dit leiden tot een evenement waaraan uw gasten en u nog lang met veel plezier aan terug zullen denken. Catering van SMAAKenmeer betekent als het maar even kan a la minute eindbereiding op locatie door de kok(s). Simpelweg omdat dit de smaak van de gerechten te goede komt. Dit kan zowel sfeerverhogend voor de ogen van uw gasten, als onopvallend achter de schermen. Wij werken vanuit een duurzame visie met zoveel mogelijk streek –en biologische ingrediënten. Vers van het land, het liefst uit de regio en natuurlijk seizoensgebonden. Gewoon omdat dat veel lekkerder is maar ook zeker beter voor jou en je omgeving. Vriendelijke groet, Jeroen Klop

SMAAKenmeer
catering & eetwinkel Lekker genieten van de feestdagen? Laat ons voor u koken!
Het lekker avondje van Sinterklaas,, met v

goed gevulde en aangeklede stamppotten, een grote pan stevige
erwtensoep met alles er op en er aan, huisgemaakte worstenbroodjes, een lekkere hartige taart of eigenlijk waar u maar zin in heeft. Te bestellen voor 3 december. Bij iedere bestelling boven de € 20,- krijgt u van ons een chocolade letter van Tony’s Chocolony, 100% slaafvrije chocolade.

“ook voor smakelijke kado’s naar SMAAKenmeer”
Na het succes van vorig jaar, s
hebben we ook dit jaar weer een zeer smaakvol

kerst keuze menu

samengesteld. U stelt zelf uw menu samen door te kiezen uit verschillende gerechten. Voor iedereen wat wils. Uw kerstmenu kunt u bestellen tot 22 december, via de mail of telefonisch. Bekijk het menu op onze website, www.smaakenmeer.nl

SMAAKenmeer catering & eetwinkel

Noordvliet 149a – 3142 CL Maassluis
010 59 121 67 - jeroen@smaakenmeer.nl www.smaakenmeer.nl

PAGINA

8

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

Hmm... delicatessen!
Voor boterletters € 10,- per stuk en roomboter amandelstaven € 5,- per stuk

naar v/h in ’t P ortiek, het adres voor gevuld speculaas. g Grote sortering marsepein worst en spek.

Lunchaanbieding: 2 sneetjes brood met 2 kroketten €
Alles eigen fabrikaat.

4.

50

Keuze uit 18 soorten pannenkoeken en poffertjes.

Vonk’s Koffie- en IJsshop
v/h in ‘t Portiek | Dr. Kuyperkade 9 | Tel. 010-5912398

De lekkerste Chocolade voor de mooiste Kerst
Overgewaaid uit de UK: Cupcakes van Kate’s Cakes in diverse overheerlijke smaken. Bestel tijdig voor de Sint en Kerst! Sfeervolle *Sint- of *Kerst High Tea
van € 21,50 in december voor € 19,95
* *Graag reserveren

DE ZOETE INVAL GROEIT GROTER!
Astrid Klaasman van de Zoete Inval is nog steeds blij haar bedrijf te zijn begonnen. ”Ik draai nu zes en een half jaar en vind het nog elke dag even leuk. Het is goed toeven op de Dr. Kuyperkade in Maassluis en de mensen weten me goed te vinden. Zeker omdat ik naast mijn High Tea en verkoop van serviezen ook met kleding ben begonnen. Dat heeft de laatste modeshow me wel duidelijk gemaakt.” Vanaf januari 2012 wordt het gedeelte waar Bubbelz Bad Body & meer... nu nog zit ook door De Zoete Inval in gebruik genomen. Bubbelz stopt per 30 december 2011 omdat haar Groothandel Scrub & Rub de onverdeelde aandacht opeist, waardoor De Zoete Inval kan uitbreiden. Astrid: ”Fijn wat meer ruimte voor de kleding en accessoires, want nu is het soms best wel spelen met de ruimte. Ik zal Andrea missen, de extra ruimte is mij echter zeer welkom. Ik blijf wel de bekende Body Scrubs en Body Butters van Bubbelz verkopen voor de mensen die dit niet willen missen”. Voor High Tea reserveringen kunt u De Zoete Inval bellen 06-20099184. Kijk ook eens op: www.dezoeteinval-maassluis.nl

Dr. Kuyperkade 15, Maassluis.

Telefoon: 06 20099184

Astrid Klaasman blij met haar ‘Zoete Inval’.

Culinair
spannend. Om dit te kunnen doen hebben wij diverse cursussen gevolgd bij Het Wijninstituut, een landelijke aanbieder van diverse wijncursussen. Onze docent Peter Duijn heeft een grote passie voor wijn. Naast Vinoloog van de Wijnacademie heeft hij ook diverse andere wijnopleidingen gevolgd: Gastronoom bij Peter Klosse van de Echoput, Wijnbij Sanda en Peter Scheffer-Lac (eigenaren van Tovino) hebben met proefkunde Gerard Horstink, Peter Duijn gezamenlijke passie voor ‘delicatessen en wijnen’. zelfs de internatiDe liefde van de eigenaren van Tovino, Peter onaal hoogstaande wijnopleiding W.S.E.T. en Sanda Scheffer voor wijn is begonnen in Diploma Course en onlangs Spanish Wine Chiavari in Italië. Chiavari is een stad waar Educator. Een absolute wijnliefhebber dus! alles simpel en eenvoudig is. Back to basic Wij zijn inmiddels ‘afgestudeerd’ en kunnen dus! Hier op de markt staat een mozzarel- een wijncursus absoluut aanraden: laboer heerlijk zijn kazen te draaien, een Start met Wijn (2 avonden) en Wijnbrevet grande madre haar enige echte cantuccini’s (8 avonden). te bakken en een wijnboer met zijn eigen wijnproeverij. Deze authenticiteit en eigen Start met Wijn is een laagdrempelige wijnproducten hebben wij mee genomen en in cursus van Het Wijninstituut speciaal voor onze winkel een ere plaats gegeven! wijnliefhebbers die weinig tijd hebben om We zijn begonnen met de Pinot Noir en de een uitgebreide wijncursus te volgen en/ Primitivo. 2 zeer interessante maar verschil- of geen zin hebben in al te veel theorie en lende druiven met zeer eigen karakters. Ze huiswerk. hebben alle ingrediënten voor een goede wijn: een volle smaak, een feestelijke kleur, Wijnbrevet is zowel geschikt voor wijnliefeen zeer goede kwaliteit en veel terroir. hebbers, met enige wijnkennis, als voor De juiste wijnen uitkiezen, dat maakt het professionals (bijvoorbeeld horecapersoneel), waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Op www.wijninstituut.nl vindt u meer informatie over de genoemde cursussen. Op www.wijninstituut.nl vindt u meer informatie over de genoemde cursussen. Cursuslocatie is ‘s-Gravenzande. Naast de cursussen zijn er ook diverse wijnproeverijen met o.a. diverse wijnen van Tovino. Bij Tovino kunt u terecht voor delicatessen, catering en veel meer…… Wij genieten zelf ook van al het lekkers dat wij verkopen en willen iedereen laten genieten van onze biologische olijfolies, balsamico, luxe bonbons, limoncello, grappa,

PAGINA

9
pasta salmone, limone, orange, pesto, bruschetta, teveel om op te noemen. Maar dat is niet alles dat we doen; wij organiseren ook reizen voor onze klanten (inmiddels vrienden geworden) naar de plekken waar alles gemaakt wordt. Als trotse leerlingen van onze docent Peter Duijn kunnen wij nu uitleggen waarom Solo Quinta wijn goed smaakt bij pesto asperge en niet bij pesto rosso. Dat brownies heerlijk zijn met een dessert wijn….. proef het zelf en ontdek! Nieuwstraat 3 Maassluis, of klik op de vernieuwde website: www.tovino.nl info@tovino.nl 010-7514797 06-50930077

TOVINO EN PETER DUIJN HEBBEN EEN GEZAMENLIJKE PASSIE

DÉ ITALIAANSE DELICATESSENWINKEL IN DE REGIO

CM PROEEVEE BER RIJ

18 D

De overheerlijke Italiaanse crema’s van Marco Morelli arco Morelli o
Voor de absolute finishing touch van uw kerstgerecht
Wij informeren u graag over de mogelijkheden

BIJ ONZ E WIN DE KERS KEL TIJDENS TMARKT

010-7514797 06-50930077 Nieuwstraat 3, Maassluis www.tovino.nl info@tovino.nl

RESTAURANT

U THUIS’
Eten en genieten, daar draait het om op onze speciale kerst – website. Lekker gezellig met de hele familie aan tafel, herinneringen ophalen en genieten van een feestdiner in de beste familietraditie. Via de actie “Diner voor Thuis” verzorgt Restaurant de Poort al meer dan 15 jaar diners en buffetten bij mensen, zoals u, aan huis. Dat is wel zo gemakkelijk tijdens de feestdagen. Want juist dan is het een uitkomst wanneer u gebruik kunt maken van eersteklas restaurantproducten. Laat u inspireren en stel zelf naar eigen wens een kerstmenu samen, of kies voor het complete vijf gangen kerstdiner. Ook voor een heerlijk glas Champagne kunt u terecht bij Restaurant De Poort. Al vele jaren importeren wij de Champagne van Philippe Brugnon en niet zonder succes. De Champagne van Brugnon kenmerkt zich door een stralende licht gele kleur, zacht parelende belletjes, heerlijk fruitig en soepel. In de afdronk romig van smaak met een klein ’zoetje’. Restaurant De Poort, Hoofdstraat 17 – de Lier. Kijk eens op: www.de-poort.nl of www.dinervoorthuis.nl

‘HET DINER BIJ

DE POORT VERZORGT:

Zullen wij dit jaar uw kerstdiner thuis verzorgen?
Eten en genieten! Daar draait het om op onze speciale kerst website en ervaar het gemak van een compleet kerstdiner aan huis. Laat u op onze website inspireren en stel zelf uw kerstmenu samen. Kijk op:

www.dinervoorthuis.nl
voor alle informatie

Restaurant de Poort
Hoofdstraat 17 – De Lier tel. 0714-516999

PAGINA

10

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

OVERHEERLIJK

KERSTMENU
VOORGERECHT: GRAVAD LAX MET ZOETE MOSTERDSAUS HOOFDGERECHT: VARKENSGEBRAAD MET JENEVERBESSEN, PEREN EN PASTINAKEN
Ingrediënten: 1 eetlepel verse tijm 12-15 jeneverbessen 2 koffielepels zeezout 3 kg. uitgebeend varkensbraadstuk 2 dl witte wijn, vermouth of bouillon 8 pastinaken, schoongeboend, schoongemaakt en in de lengte in vieren gesneden 5 peren, ongeschild in de lengte in tweeën gesneden zout en peper Ingrediënten: 500 á 600 gram zalmfilet (mag ook diepvries zijn) 2 eetlepels peperkorrels 1 eetlepel korianderzaad 120 gram grof zeezout 170 gram fijne kristalsuiker 200 gram dille fijngesneden en een paar takjes om te garneren Voor de saus: 3 eetlepels donkere basterdsuiker 3 eetlepels Dyonmosterd 3 eetlepels witte wijnazijn 2 eetlepels plantaardige olie en 100 gram fijngesneden dille Foto: Pastinaken Bereiding: Kneus de peperkorrels en de koriander in de vijzel en vermeng ze met de zout en het suiker. Verdeel de dille gelijkmatig over de zalm en verdeel het mengsel uit de vijzel hierover. Inpakken in plastic folie en een aantal uren in de koelkast bewaren. Doe voor de saus alle ingredienten in een kom en roer ze goed door elkaar. Daarna de vis in schuine plakken snijden (eventueel het suikermengsel er wat afhalen) schik de plakken op een schaal en garneer met dille en de mosterdsaus erover gieten. Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak met een stamper de tijm, jeneverbessen en zout fijn in een vijzel en bestrijk hiermee het opgerolde en opgebonden vlees. Leg het vlees in een braadslee in de oven. Giet na 40 minuten 11/2 dl van de wijn in de braadslee en laat het vlees nog ongeveer 30 minuten braden. Doe de pastinaken en de peren in de braadslee, roer ze door het braadvocht en zet de braadslee terug in de oven. Draai de temperatuur lager tot 180 graden en laat het vlees en de groenten nog een uur braden. Kijk of het vlees gaar is, zo niet, zet het dan nog 15-20 minuten terug. Haal het vlees uit de oven en laat het afgedekt 5-10 minuten rusten. Schep intussen de peren en pastinaken op een bord en houd ze warm. Giet het vrijgekomen vocht in een steelpan en voeg de resterende wijn of bouillon toe en laat het een paar minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout en giet over het inmiddels in plakken gesneden vlees. Dien het vlees op met de pastinaken en peren eromheen. Overheerlijk met verse aardappelpuree en fijngesneden geroerbakte groenten met stukjes pancetta (bacon).

GRAND DESSERT:
Panna cotta met chocolade Toffee Brownies Een bolletje ijs met slagroom Flensje met karamelsaus Een stukje vers fruit Panna cotta met chocolade Ingrediënten: 200 g goede pure chocolade (minimaal 70% cacao) 375 ml slagroom 375 ml volle melk 3 eetlepels vanillepuddingpoeder (vervangt de suiker en de gelatine) cacaoboontjes of chocoladevlokken voor de garnering en plastic folie Bereidingswijze: Hak de chocolade met een mes fijn. Verwarm de slagroom en de melk op laag vuur. Roer het vanillepuddingpoeder erdoor met een garde. Blijf roeren tot het begint te koken. Haal de pan van het vuur. Voeg de chocolade toe en roer met een houten lepel totdat hij helemaal gesmolten is. Schenk de room in de glazen en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af met plasticfolie en zet ten minste 2 uur in de koelkast. Dien koud op, met cacaoboontjes. Toffee Brownies Ingrediënten voor 20 brownies: 200 g pure chocolade, 150 g witte chocolade 250 g gezouten boter, in stukjes gesneden 3 grote eieren 250 g donkere basterd suiker 85 g bloem en 1 theelepel bakpoeder Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier voor extra grote platte brownies voor normale brownies kun je een plaat van 22 cm nemen Bereidingswijze: Hak de chocolade met een keukenmachine in fijne stukjes. Smelt de boter in een pan en voeg de suiker toe. Zet de pan van het vuur en laat de inhoud rustig afkoelen. Klop ondertussen de eieren tot ze er bleek uitzien en voeg de suiker toe en meng goed door tot het geheel een glimmend uiterlijk heeft. Spatel voorzichtig de chocolade door het mengsel. Zeef de bloem en bakpoeder boven het mengsel en spatel luchtig door. Vorm ca. 20 hoopjes deeg op de bakplaat. Bak ze gedurende ± 30 minuten in de voorverwarmde oven. Prik met een satéprikker tot in het midden van de cakejes als er nog een beetje van het cakemengeling blijft zitten zijn ze goed. Koel de brownies op een rooster gedurende 2 uur. IJs Kies voor heerlijk kant en klaar vruchtenijs en doe er een toefje slagroom bij. Flensje met karamelsaus Ingrediënten: 8 eieren, 300 gram gezeefde bloem 1,2 liter melk, mespunt zout boter of olie om te bakken Bereidingswijze: Klop de eieren schuimig en voeg lepel voor lepel de bloem toe. Klop dit tot een glad beslag en voeg al kloppend de melk toe. Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de boter en schep een lepel beslag in de pan. Laat het beslag heel dun uitlopen. Bak de flensjes aan beide kanten goudbruin. Breng een pan water aan de kook en leg een bord op de pan. Leg de gebakken flensjes op een dek ze af met aluminiumfolie. Dit voorkomt uitdrogen. Vouw de flensjes voor het serveren in vieren. Karamelsaus Ingrediënten: 200 gr. witte basterdsuiker 125 ml. slagroom Bereidingswijze: Laat in een koekenpan met dikke bodem de suiker op zeer laag vuur langzaam smelten. Na verloop van tijd zal de suiker op enkele plekken gaan verkleuren. In eerste instantie verschijnen er kleine kratertjes van gekaramelliseerde suiker, later zal de suiker volledig gaan karameliseren. Het belangrijkste: blijf geduldig! Roer gedurende het karamelilseringsproces vooral niet in de pan. Neem, zodra de suiker volledig vloeibaar is geworden de pan van het vuur. Naarmate de suiker verder karamelliseert neemt de zoetkracht af. Een zeer donkere karamel is minder zoet, en kan bovendien bitter gaan smaken. Laat de karamel daarom niet te donker worden. Proef de karamel nooit met je vinger, die verbranden. Verwarm de slagroom. Zet de koekenpan met karamel terug op het vuur. Schenk de warme slagroom al roerend scheut voor scheut bij de karamel. Geen zorgen als de vloeibare karamel te hard is geworden. Dit is op te lossen door de saus al roerend weer langzaam te verwarmen, de hard geworden karamel zal vanzelf weer smelten. Schenk de warme karamelsaus over het in vieren gevouwen flensje. De koekenpan met karamel kan weer schoongemaakt worden door de aangekoekte karamel te verwarmen. Vers fruit Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld verse aardbeien, meloen, vijgen, passiefruit of een schijfje verse ananas.

TUSSENGERECHT: SPOOM
Ingredienten: Sorbetijs Fruit (aardbei, meloen) Champagne of mousserende witte wijn Hoge champagneglazen (flûte)

Fruit (Aardbei of meloen) onder in het glas doen, bolletje ijs er op en afmaken met een scheutje champagne. Voor het oog nog een stukje fruit op de rand van het glas.

Culinair
KERST 2011 BEGINT MET DE SMAKELIJKE SPECIALITEITEN

PAGINA

11

Gebr. van der Ende
Lange Kruisweg 1 2676 BL Maasdijk Tel. 0174-512587 Fax. 0174-517235 Mail: info@gebrsvanderende.nl

VAN GEBROEDERS

VAN DER ENDE

Uw versspecialist op gebied van kip, wild, gevogelte en maaltijden
Een greep uit ons smakelijke assortiment: elijke li e
Kip- en kalkoenrollade gekruid / panklaar en kalkoenrolla e ge ruid pan a u d an Hele kalkoen Hele kalkoen e a o Konijn (heel en bouten) Konijn (heel Konijn (heel en bouten) outen) Hazenrug / hazenbout / hazenpeper Hazenr Hazenrug hazenbout hazen nrug azenb azenbout hazen z aze zenp Parelhoen / wilde eend / pekingeend Parelhoe wilde Parelhoen wilde eend pek h en Fazantfilet / struisvogelbiefstuk / hertenbiefstuk Fazan e struisvogelbiefs Fazantfilet struisvogelbiefs nt e Kip-kerstpakketten in diverse prijsklassen Kip-kers pakketten divers Kip-kerstpakketten in diverse ker erstp s Saladeschotels (kip / rund / zalm) Salade chote (kip Saladeschotels (kip rund za a tels za Gourme schotels Gourmetschotels Gourmetschotels mets h Gegaarde gevulde kalkoen (alleen opwarmen!!) G Meer dan 15 soorten soepen (ook warm te leveren!!) Gegaarde kipsaté / stokbrood / kruidenboter Div. snacks uit eigen keuken Overheerlijke nagerechten (schepijs / ijstaarten / bavaroises)

Zoals u van ons gewend bent is het assortiment voor de komende feestdagen weer uitgebreid met heerlijke traditionele gerechten. Het gehele jaar voorzien wij u van verse producten en staan kwaliteit en service in een hoog vaandel bij ons. Voor de aankomende feestdagen is het assortiment nog verder uitgebreid en alles uit eigen keuken voor u vers bereid. Laat u verrassen tijdens een bezoek aan onze winkel, onze medewerkers voorzien u graag van een vakkundig advies. Naast de gebruikelijke kalkoen- wild en gevogelte specialiteiten hebben wij uiteraard ook onze gourmetschotels als keuze voor het kerstdiner of een gezellige oudejaarsavond. De gourmetschotel kan geheel naar eigen wens worden opgemaakt en zijn naast kip en kalkoen ook leverbaar met diverse heerlijke wildsoorten. Aangevuld met een ruim opgemaakte salade, vers gebakken brood en boter serveert u een heerlijke kerstmaaltijd met voor ieder een keuze. Elk jaar een terugkerend item is onze “gegaarde kalkoen” leverbaar in diverse gewichten. Malse kalkoen gevuld met een kruidig gehakt welke alleen in de oven

dient te worden verwarmd. Dit jaar hebben wij op veelvuldig verzoek de hazenpeper weer in ons assortiment. Een kant-en-klaar gerecht, aangevuld met een aardappeltaart, stoofpeertje en spruitjes serveert u een hoogstaand kerstdiner. Mocht u ook een voor - en of nagerecht willen serveren, hiervoor hebben wij diverse producten of suggesties. Vraag vrijblijvend om advies aan een van onze medewerkers. Niet alleen voor het kerstdiner kunt u bij ons terecht maar ook voor de gezellige kerst en oudejaarsavond hebben wij een palet van mogelijkheden. Allemaal kant-en- klare hapjes, salades, en bittergarnituur maken het ook voor u als gastheer/ vrouw wel heel uitnodigend. Sommige producten alleen even in de oven en u heeft ook een gezellige avond met u bezoek. Kortom voor een compleet assortiment bent u bij ons op het juiste adres, de ambachtelijke kip en wild specialist van der Ende. Absoluut de moeite waard om te bezoeken, niet alleen de tijdens de feestdagen, maar het gehele jaar door! Graag tot ziens: Gebrs van der Ende Lange Kruisweg 1 te Maasdijk.

SLAGERIJ VERDUYN IS KLAAR VOOR DE WINTER
Er wordt een extreem koude winter verwacht, dus er moet stevig gegeten worden! Bij Slagerij Verduyn hebben ze daar alvast rekening mee gehouden. Er is al een stevige voorraad winterkost ingeslagen. Wat denkt u hier van? Hacheevlees, krabbetjes, pekelspek, rookspek, rauwe casselerrib, eisbein (dit is gepekelde en gerookte varkensknie), allemaal even lekker om in een mooie wintermaaltijd te verwerken.

Rookworstons gewend bent hebben Zoals u van
wij ook weer Gelderse rookworst, runderrookworst en cranberryrookworst uit eigen worstmakerij. Rookworst is uitermate lekker in de zuurkool, boerenkool, hutspot, erwtensoep en bruinenbonensoep.

Geen zin om zelf te koken? Slagerij Verduyn heeft voor u zelfgemaakte hachee, gebraden rundvlees in jus (draadjesvlees), erwtensoep (met goud bekroond), Indisch rundvlees en 3 soorten kant en klaar stamppotten. Gebraden rundvlees à la mamma of oma? Slagerij Verduyn heeft een goed bereidingsadvies voor u. Heeft u hiervoor geen tijd? Dan heeft hij het alvast, volgens Oma’s receptuur, voor u (vetarm) gebraden. Het kant en klare vlees hoeft alleen maar warm gemaakt te worden en smaakt perfect bij andijvie, spruiten, rode kool, bloemkool en dergelijke. Uw winter begint bij Slagerij Verduyn aan de Zuidvliet 7 in Maassluis.

Eisbein…
Heerlijk bij zuurkool
1,5 uur koken

Per stuk € 5,95

Slagerij P. Verduyn
Zuidvliet 7, Maassluis, tel. 010-5912189

PAGINA

12
KERSTMENU 2011
Wij verwelkomen u 2e kerstdag met een glas heerlijke Sachetto Prosecco en een lekkernij van ons keukenteam. Daarna serveren wij u een kerstmenu dat u kunt vinden op onze site www.mokkaetenendrinken.nl.
€ 49,50 p.p.
Bij het menu kunnen wij voor u een bijpassend wijnarrangement serveren voor € 17,50 p.p.

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

MOKKA ETEN EN DRINKEN
Genieten van speciaal geselecteerde koffiesoorten, een heerlijke high tea, diverse lunch- of dinergerechten van ons keukenteam onder leiding van Chef kok Said Kelai? Vertoeven in een bijzonder kleurrijk, trendy en uiterst sfeervol restaurant? Bij Mokka eten en drinken voelt u zich al snel op uw gemak en wordt u bediend door onze gastvrouwen en gastheren die geleid word door het eigenaarsduo Kevin van der Lugt en Tamara de Ruiter. Naast een gezellig samenzijn met vrienden en familie, leent deze inspirerende omgeving zich tevens uitstekend voor een zakelijk gesprek. Ook voor de vrijdagmiddagborrel met kennissen, relaties of uw medewerkers bent u van harte welkom! Heel graag tot ziens bij Mokka eten en drinken aan het sfeervolle Wilhelminaplein in Naaldwijk. Mokka eten en drinken Herenstraat 9 - 2671 HX Naaldwijk 0174- 641025 www.mokkaetenendrinken.nl twitter: @MokkaNaaldwijk

Mokka eten en drinken
Herenstraat 9 - 2671 HX Naaldwijk - 0174-641025 - wwww.mokkaetenendrinken.nl - twitter: @MokkaNaaldwijk

Genieten op 2e Kerstdag van een heerlijk luxe kerstbrunchbuffet
met o.a. soep, pasteitje gevuld met kippenragout, vers afgebakken broodjes, warme beenham en wildpaté.

Te reserveren voor € 27,50 p.p. • kinderen voor € 15,00. r
Dagelijks geopend (met uitzondering van de donderdag in de wintermaanden) voor lunch en diner á la carte of kies voor ons wisselende keuzemenu. Tevens de mogelijkheid voor een heerlijk ontbijt in het weekend. Ook de ideale locatie voor grotere groepen.

STRANDCLUB FF-TIJD HOEK VAN HOLLAND
Strandclub ff-Tijd is de ideale lokatie voor alle soorten feesten en partijen. U kunt bij ons terecht, met kleine en grotere groepen, voor bruiloften, kraamborrel, kerst- nieuwjaarsborrel, bedrijfsevenementen etc. Ook voor een high tea of high wine bent u bij ons aan het juiste adres. Strandclub ff-Tijd is gelegen op het brede strand van Hoek van Holland. Wij zijn het hele jaar open dus: het hele jaar ff-Tijd voor jezelf! Kom en geniet van het mooie uitzicht over strand, zee en de monding van de Nieuwe Waterweg onder het genot van een kopje koffie met een stukje appeltaart of een wijntje van onze uitgebreide wijnkaart. Tot ziens bij Strandclub ff-Tijd, Zeekant 91 in Hoek van Holland. Telefoon 0174-38334. Kijk ook eens op: www.ff-tijd.nl

Zeekant 91 • 3151 HW Hoek van Holland Telefoon 0174-383341 • www.ff-tijd.nl

Sportlaan 2, 3141 XN Maassluis Tel.:010 5911211 restaurantderidderhof.nl

CULINAIRE KERST

KERSTMENU Restaurant De Ridderhof 2011
Gerookte kreeft, tartaar van kreeft en een panna cotta van kreeft met limoenzalf en een schuim van gember ___ Open ravioli met een gegrilde coquille St-Jacques, soja beurre blanc wakame en een schuim van kokos ___ Gebakken rode mul met antiboise en couscous ___ Wilde eendenborst uit de Broekpolder met een tonkabonensaus en geglaceerde beukenzwammetjes ___ Frisse onderbreking met prosecco en mandarijn ___ Door eigen jager geschoten hert met kaneeljus ___ Luchtig taartje van mangocrème, taaitaai en krokante witte chocolade met pistache-ijs

IN RESTAURANT

DE RIDDERHOF
Ervaar het overheerlijke kerstmenu van Restaurant De Ridderhof! De Kerstdagen zijn ieder jaar weer het decor voor de meest culinaire gerechten. Restaurant De Ridderhof heeft voor de Kerstdagen een overheerlijk Kerstmenu samengesteld. Laat Restaurant De Ridderhof uw kerst complementeren. Wij bieden namelijk het All-in kerstmenu aan inclusief: - Glas champagne bij ontvangst - Bijpassend wijnarrangement - Bronwater met en zonder koolzuur tijdens het diner - Koffie of thee All-in kerstmenu: 132,50 p.p. Tip: Wanneer u wilt genieten van dit kerstmenu van Restaurant De Ridderhof is het verstandig tijdig te reserveren. Wij hebben maar een beperkt aantal plaatsen waarop de exclusieve keuken haar aandacht kan richten. Voor reserveringen info@restaurantderidderhof.nl of via website www. restaurantderidderhof.nl Telefonisch kan ook: 010-5911211. Wij begroeten u graag in Restaurant De Ridderhof, Sportlaan 2 te Maassluis.

Wenst u geen gebruik te maken van de all-in optie

89,50 p.p. Bijpassend wijnarrangement € 40,00 p.p.
Aperitief en overige dranken zijn niet bij bovenstaande prijzen inbegrepen

Kerstmenu €

Culinair
Wildseizoen!
Koude / warme voorgerechten
Hertencarpaccio
geserveerd met salade of een compote van rood fruit of

PAGINA

13

BOURGONDISCH GENIETEN
BIJ RESTAURANT ELZENHAGEN
Bij Restaurant Elzenhagen in Poeldijk heeft men ‘Bourgondisch genieten’ nagenoeg uitgevonden. Het karakteristieke pand heeft een drietal sfeervol ingerichte zalen beschikbaar. Naast de schitterende grote zaal voor 120 personen, biedt Restaurant Elzenhagen de mogelijkheid om in de Serre of de Voorkamer aan te schuiven met een gezelschap van respectievelijk 35 en 17 personen, waar u heerlijk in de watten wordt gelegd door de vriendelijke medewerkers, zo verzekert Arno van ’t Wout, die het restaurant vijf jaar geleden overnam van de familie Damen. Van ’t Wout kwam met de Bourgondische levensstijl in aanraking tijdens zijn studie aan de Hogere Hotelschool in Maastricht. In Restaurant Elzenhagen komt deze gedachte volop tot uiting in de menukaart met smaakvolle streekproducten, die naast de overheerlijke vleesgerechten van het Waards rund uit de Vechtstreek, ook een prachtige kaas uit Giessenburg, net voorbij Dordrecht, presenteert. En vergeet niet het ovenverse brood dat speciaal bij Bakkerij ’t Blauwe Hek in Naaldwijk wordt gebakken. Wie overigens écht volop Bourgondisch wil genieten moet dezer dagen beslist eens aanschuiven voor een uiteenlopende variatie aan wildgerechten. Laat het water u in de mond lopen bij het zien van ons wildmenu, elders in deze Maassluise Courant Culinair Special.

WILDGERECHTEN

Wildproeverij
Eendenlever, Reepaté, Rilette van Hert, Gerookte Wild Zwijn rollade en een gekonfijt Eendenboutje met cranberrysaus

Wildbouillon
met bospaddenstoelen en tamme kastanjes

Hoofdgerechten
Gebakken Hertenbiefstuk met Speculaassaus
geserveerd met winterse groenten en aardappelpuree of

Hazenpeper naar Grootmoeders recept
geserveerd met winterse groenten en aardappelpuree of

Wild Trio

Gestoofde Fazantenbout, een Wildrookworstje en een Wild Zwijn speklapje op een bedje van zuurkoolstamppot

Dessert
Stoofperentaartje met stoofperenijs en slagroom
of

Speculaascoupe
met speculaasijs, kaneelijs, speculaas en slagroom
Reserveer tijdig! Restaurant Elzenhagen www.elzenhagen-poeldijk.nl telefoon 0174-214300 Monsterseweg 100, 2685 LK Poeldijk
Als 3 - gangenmenu: € 35,50 Als 4 - gangenmenu: € 39,50

BIERCAFÉ OPORTO: CULINAIR
Zaterdag 26 november: Stamgastenparty Oporto bestaat 25 jaar en we vieren dat met een Stamgastenparty! Geïnspireerd door De Stamgasten van Toon van Driel gaan we er een knalfeest van maken. Kom verkleed als Stamgast en drink voor de prijs van 25 jaar geleden! Zondag 27 november: Primeur voor bierliefhebbers Brouwerij Broeder Jacob heeft een nieuw bier gebrouwen: Cloche d’hiver (Winterklokje). Het bijzondere aan dit winterbier is dat er Royal Oporto Ruby port in is verwerkt. Vanwege onze naam aan ons de eer van de primeur! Het eerste vat Cloche d’hiver wordt omstreeks 17.00 uur aangeslagen. Brouwerij Broeder Jacob en Biercafé Oporto bieden u een proefglaasje van dit bijzonder hartverwarmende bier aan. Beide andere bieren van deze brouwerij zijn ook van het vat. U bent van harte welkom vanaf 15.00 uur. Heerlijke winterbieren In december tappen we Silly Nouvel An, een bier met 8,5% alcohol als Alliantie van Biertapperijen Bier van de maand, van Brouwerij De Pelgrim uit het Rotterdamse Delfshaven de houtgerijpte V.S.O.P. en niet te vergeten van Brouwerij Raven Bone Hill uit Maassluis het Monstersche Sluis bier. Oporto heeft weer een ruim aanbod van Winter-, Kerst-

en Eindejaarsbieren op de tap: Laat u eens voorlichten! Let op ons maandprogramma in De Schakel iedere eerste week van de maand!

Tot ziens in Biercafé Oporto Govert van Wijnkade 12, Tel: 06 20986189.

PAGINA

14

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

CHOCOLADE
Chocoladeletters, chocoladefondue, chocoladebonbons, chocoladelolly’s, chocolademelk, chocoladetaart, chocoladepudding, chocoladereep, chocolademunt, chocoladeijs, chocolade….. Chocolade….niet alleen lekker, ook gezond! De Azteken en de Maya’s ontdekten de cacao. Cacaobonen werd vermalen als cacaopoeder en als bitter drankje genuttigd. De bittere drank werd toen nog niet gezoet met suiker en specerijen zoals nu en diende vooral als geneesmiddel. In cacao zit namelijk Flavonoïden. Deze stof verlaagt het cholesterolgehalte en werkt bloedstolsels tegen. Nog steeds heeft chocolade een gezond effect. Echter, zorgt u er dan wel voor dat u het meest pure chocolade eet. Hoe puurder, hoe hoger het cacao gehalte, hoe meer gezonde stoffen. Bovendien bevat cacao in lagere gehaltes dan de Flavonoïden serotonine en fenylethylamine. Deze stoffen gaan stress tegen. Daarbij zit in pure chocolade minder vetten en suikers wat deze chocolade ook weer gezonder maakt dan melkchocolade. Pure chocolade verlaagt de bloeddruk aanzienlijk. Dit is bewezen door onderzoekers. 14 proefpersonen aten twee weken lang elke dag 85 gram chocolade. De helft van de personen at witte chocolade, de andere helft pure chocolade. Degenen die pure chocolade aten, hadden een aanzienlijk verlaagde bloeddruk (onderzoek uit het vakblad the American Medical Association). Tot eind 18e eeuw werd cacao in Amerika als geneesmiddel voorgeschreven. Zelfs rond de 7e eeuw na Christus gebruikten de Azteken een cacaodrankje als geneesmiddel. In Europa voegde men al vanaf het begin allerlei stoffen toe aan chocolade die het product minder gezond maakten als suikers en vetten. Nog steeds is witte chocolade, melkchocolade het meest populair. Echter pure chocolade is gezonder! Iedere dag een stukje pure chocolade doet wonderen voor uw bloeddruk. Natuurlijk is chocolade ook gewoon erg lekker en elke chocoladesoort (puur, wit, hazelnoot, mokka, melk….) is goed voor uw humeur!

Culinair
SINTERKLAAS
LEKKERNIJEN VAN JEZELF
Pepernoten - 400 gram bloem - snufje zout - 2,5 theelepels bakpoeder - 1,5 theelepel speculaaskruiden - 200 gram boter - 250 gram bruine basterdsuiker Verwarm de oven voor op 160 ºC. Zeef de bloem en meng dit met het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Voeg de basterdsuiker en (koude) boter toe. Kneed een soepel deegje en laat dat vervolgens een nacht staan. Zo trekt de geur van de kruiden in het deeg. Draai bolletjes van het deeg en bak ze op een ingevette plaat in ongeveer een kwartier gaar. Je kunt controleren of de pepernoten gaar zijn door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar. Marsepein - 300 gram poedersuiker - 4 eetlepels bloem - 100 gram boter - 4 druppels amandelextract - verschillende kleuren bakkleurstof Kneed alles goed door elkaar tot een bal. De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen. Wanneer je geen kleurstof kunt vinden of het niet mag eten dan kun je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein. Je kunt er nu leuke dingen van maken zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d. Taaitaai - 250 gram bloem - 100 gram honing - 1 eetlepel stroop - ½ theelepel zout - ½ theelepel potas (dit wordt ook wel kaliumcarbonaat genoemd) - 3 theelepels kaneelpoeder - 1 theelepel gemalen anijs - 1 theelepel gemalen nootmuskaat - 1 theelepel kruidnagelpoeder Verwarm de oven voor op 160 ºC. Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door. Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door. Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg. Rol het deeg uit, of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met margarine ingevette bakplaat en bak het in een matig warme oven in circa 25 minuten lichtbruin. Je kunt controleren of het gaar is door er met een naald in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.

PAGINA

15

HOLLANDSE POT
Zuurkoolstamppot met appelstroop & stoofperen
Ingrediënten zuurkoolrecept: doosje spekjes 800 gram zuurkool kilo aardappelen (kruimig) geschild 8 stoofperen basterdsuiker appelstroop kaneel scheutje melk klont boter peper / zout Bereidingswijze: Schil de peren en snijd deze in stukjes. Schil ook de aardappelen en snijd deze in stukjes. Bak de spekjes uit. Als de spekjes knapperig zijn voeg dan een klont boter toe. Doe drie eetlepels basterdsuiker en twee eetlepels appelstroop in de pan. Voeg de peren blokjes toe en roer het heel goed door. Doe de zuurkool erbij, met vocht. Voeg ook het kaneel toe. Laat dit een halfuur stoven en doe zo nodig af en toe wat water in de pan. Kook in een andere pan de aardappels gaar. Giet de aardappels af. Giet ook het zuurkoolmengsel door een vergiet en vang het vocht op. Stamp de aardappels. Doe er een scheutje melk bij en ook wat vocht van de zuurkool. Als de aardappels lekker smeuïg te zijn voeg dan de zuurkool toe en stamp alles door elkaar.

Toetje met speculaas
(1 dag voor Sinterklaas klaarmaken)

Ingrediënten: 250 gram kwark 250 gram mascarpone 250 ml slagroom 100 gram suiker 2 zakjes vanillesuiker 2 bakjes frambozen uit de vriezer speculaas Benodigd keukengerei: Glazen schaal en Mixer Bereidingswijze: Meng de kwark en de mascarpone. Klop in een andere kom de slagroom met suiker en vanillesuiker. Meng de slagroom met het kwarkmengsel. Bouw dit in de schaal met: - laagje kwark (onderin) - speculaas - frambozen - kwark - speculaas (bovenop) Laat dit dan lekker een nacht opstijven in de koelkast.

WINTERDRANK BIJ UITSTEK

NA HET SCHAATSEN
Lekker romige warme chocolademelk
Ingrediënten: Voor 4 mokken 4 deciliter magere houdbare melk 8 theelepels cacao 8 theelepels suiker Per mok een royale scheut ongeklopte (houdbare slag)room Heet water (+ eventueel rum voor de volwassenen) Benodigd keukengerei: Pannetje om de melk te koken (kan ook in de magnetron) Melkopschuimer/ minigarde Bereidingswijze: We beginnen met de melk. Kook de melk in een pannetje of doe deze gelijk in een mok en breng aan de kook met behulp van een magnetron. Klop daarna de melk schuimig met een melkschuimertje of een minigarde. Voeg 1 á 2 theelepels cacao (bij voorkeur Droste of gelijkwaardig), 2 theelepels suiker en een flinke scheut room (en eventueel rum voor de grote mensen!) toe. Klop het geheel vervolgens goed en lang door elkaar. Vul de mok verder aan met heet water en roer nog een keer goed door. Direct serveren, heerlijk met een stuk gevuld speculaas, dikke speculaas, banketletter of een bakje mini marshmallows. Jammie, dat wordt smullen!

PAGINA

16

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

JE VINDT HET OP DE MARKT
VOOR BETAALBARE MODE

DAVID’S TREND
• TRUIEN VANAF €15,• DAMESPANTALON €15,• COL SJAAL 2 VOOR €15,Diverse kleuren
Kijk, hiervoor ga je naar de dinsdagmarkt!
* JONG BELEGEN
Romig smaakvol kilo

* BOEREN STOLWIJKSE
Deze moet u geproefd hebben! kilo

5.95

8.95

* OUD SNIJDB AAR * 10 SCHARRELEIEREN
Natuur gerijpt kilo

(Bij ingang winkelcentrum ’Koningshoek’)

8.50

Bij aankoop van kaas

0.95

Kijk, hiervoor ga je naar de dinsdagmarkt!

Kijk, hiervoor ga je naar de dinsdagmarkt!

’t Rode Hart VOF
Wenskaarten en hobby-artikelen
per doos

Pinda-netje 5 voor € 2,50 Vetbolletjes 10 voor € 1,50
En nog veel meer voor de buitendieren.

Kerstkaarten € 1,25
op alle borduurgaren
info@rodehartvof.nl
Kijk, hiervoor ga je naar de dinsdagmarkt!

Groot assortiment hondenjassen voor leuke prijzen, voor de grote en kleine hond!!
Kijk, hiervoor ga je naar de dinsdagmarkt!

3 voor 3 EURO 10% KORTING

Vrijdag 25 november geven wij op ons hele assortiment stalen en zilveren sieraden.
Frans en Betty van de sieraden, iets wat Sint iedereen kan aanraden.

10% KORTING

Kijk, hiervoor ga je naar de dinsdagen vrijdagmarkt!

Palingfilet
MarktMerk® Maasdammer gatenkaas
Heerlijk nootachtig zoet!
ACTIEPRIJS per 1/2 kilo

100 gram

200 gram € 200 gram €

6,50
€ 2,75

€ 3,50

n Gewoo r e lekk

Zalmfilet

100 gram

5,00

Gewoon lekker

* Roomboter amandel speculaas staven

€ 3,95

Kibbeling
Een heel pond voor:

2 voor € 4,50 per stuk € 2,50
* Boerenbonk, donker meergranen € * Abrikozen muffin, reuze groot 5 voor € 3,00 10 voor €

U treft ons elke vrijdag op de markt in Maassluis van 7.00 tot 17.00 uur.

€ 5,00

1,75 5,00

Kijk, hiervoor ga je naar de vrijdagmarkt!

Kijk, hiervoor ga je naar de vrijdagmarkt!

Kijk, hiervoor ga je naar de vrijdagmarkt!

Culinair

PAGINA

17

Feestelijk aangekleed!

Voor feestelijk tafelen en feestelijk leven
Theemokken, potten, theebloemen en biologische thee Keukentextiel, tafellinnen en servetten van Himla Kleinmeubelen van Go’Round, Broste en Serholt Tafelservies/glaswerk van Serholt en Serax Kerstcollectie van It’s about Romi Kookboeken en culinaire cadeautjes van Granny’s Keukenaccessoires van ZAK!

www.fleursfeestjes.nl , Veerstraat 29, Maassluis

DEZE KERST EEN FLEURS FEESTELIJKE
KERSTTAFEL!

Bij Fleurs Feestjes zijn de komende 6 weken een aantal stylingideeën voor Kersttafels te bewonderen. In de winkel is te zien op welke manieren u de verschillende gangen van een menu kunt presenteren. Daarbij heeft Fleur 3 uitgangspunten gebruikt: praktisch, betaalbaar en originaliteit. Op 25 november start Fleur tevens met de speciale koopvrijdagavonden. Vanaf die avond vindt u bij Fleurs Feestjes tips over tafelschikking, menukaartjes en tafeletiquette. Tevens kunt u de mogelijkheden bekijken voor het huren van speciaal Kerstservies en aankleding, en met de Kerstmenu’s die Fleur heeft samengesteld. Fleurs Feestjes heeft ook voor brunch en high tea’s alle serviesmogelijkheden in huis. Zelfs grote schalen en warmhouders zijn geen probleem! Door in te spelen op uw wensen maakt zij er een echt persoonlijk feest van! Na afloop komt zij alles vuil weer ophalen. U gaat thuis uit eten: makkelijk, niet duur, geen oppas nodig, succes verzekerd!! Op 25 november geeft Fleurs Feestjes 15% korting op servies, glaswerk, servetten en Kerstkaarten. Ook klanten die een optie nemen op het huren van servies voor Kerst krijgen 15% korting. De koffie, likeur en diverse hapjes staan voor u klaar!

DOE KERSTINSPIRATIE OP BIJ DAAN MODE EN FLORA BLOEMSIERKUNST TIJDENS DE KERSTINSPIRATIE-AVOND
advies voor de aankleding van uw kerstboom en/of kersthuis. Natuurlijk kunt u een kijkje nemen in de winkel en de kerststukken en kerstdecoraties van Bloemsierkunst Flora bewonderen en ideeën opdoen voor uw eigen huis! U ontvangt op deze speciale avond diverse kortingen op o.a. de zijden bloemencollectie en SIA kerstcollectie. Bij Daan Mode vindt u uw nieuwe outfit voor de feestdagen. Woensdagavond 30 november a.s. kunt genieten van een doorlopende modeshow van diverse kledingmerken uit het assortiment van Daan Mode. U krijgt een gratis hairstyling advies, make-up advies en nagelstyling van team Virgo. Anne & Anne verzorgt een heerlijk kopje Nespresso voor u deze avond en organiseert Tovino een champagne proeverij. Bovendien kunt u als eerste profiteren van de Pre-SALE. Bij besteding van 50 euro bij Daan Mode of Flora Bloemsierkunst tijdens de inspiratie-avond ontvangt u een goodiebag kado! Kom dus ook sfeer proeven bij Daan Mode en Flora Bloemsierkunst op woensdag 30 november a.s. van 19.00 – 21.30 uur. U bent van harte welkom!

Woensdag 30 november a.s. organiseren Flora Bloemsierkunst en Daan Mode tussen 19.00 – 21.30 uur een inspiratieavond voor al hun klanten. De komende periode staat in het teken van inspiratie opdoen voor in huis en voor u zelf. Daan Mode en Flora Bloemsierkunst hebben speciaal voor de feestmaand december een speciale avond georganiseerd. Laat u verrassen en inspireren! Inspiratie opdoen kunt u volop in beide winkels. Voor aankleding van uw woning met prachtige herfst- en winterboeketten, kerstversieringen en accessoires in en om uw huis kunt u natuurlijk terecht bij Flora Bloemsierkunst. Bloemsierkunst Flora geeft tijdens de inspiratie-avond feestelijk

PAGINA

18
Heerlijk uit eten op de mooiste locatie van Maassluis
Restaurant

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

RESTAURANT DE JONGHE BURGEMEESTER
Al 2 jaar runnen Barry en Natasja Restaurant De Jonghe Burgemeester met veel plezier. Het restaurant heeft inmiddels een goede naam opgebouwd en wordt door vele Maassluizers regelmatig bezocht. Maar ook van buiten Maassluis komen er steeds meer mensen af op het lekkere eten en de mooie ambiance. Ook het uitzicht over de drukke Waterweg is een van de redenen dat veel mensen het restaurant bezoeken. De opzet van het restaurant is eigenlijk dat iedereen moet kunnen genieten van heerlijk eten in een huiselijke ongedwongen sfeer. Voor een prijs die uitstekend in verhouding staat met hetgeen u als gast bij ons ervaart. In de afgelopen 2 jaar heeft het restaurant zich veelvuldig geleend voor bedrijfsdiners, familie- brunches, High Thea etc. etc. Het is dan ook niet raar dat de Jonghe Burgemeester zich daarin goed kan onderscheiden van de rest. Door de mooie ligging en het unieke uitzicht in samenwerking met de goede keuken is Restaurant De Jonghe Burgemeester een mooie en lekkere aanwinst voor de mooie stad Maassluis.

De Jonghe Burgemeester
Ook wij toosten op het nieuwe jaar, daarom krijgt u heel de maand januari uw aperitief van De Jonghe Burgemeester.
Wij zijn gesloten van 27-12-2011 tot en met 10-1-2012 Vanaf 11-1-2012 staan wij graag weer voor u klaar.

www.dejongheburgemeester.com Burg. De Jonghkade 35 3143 CC Maassluis 010-5904950

STRANDCLUB ZWOEL
Zwoel serveert deze Kerst u en uw familie een echte kerstbeleving, als culinaire kersttafel of uitgebreid diner.
Ontvangst met een sprankelend aperitief en bijpassende amuse. *** Winters soepje van aardappel en truffel met een bitterbal van stoofvlees en kruidkoek. *** Zwoel is sinds oktober 2009 gevestigd op het strand van Hoek van Holland. Zwoel is vast beraden het Hoekse uitzicht culinair te verreiken met een vernieuwende keukenstijl. De keuken van Zwoel, gevuld met een gemotiveerd jong team van geschoolde koks met ruime ervaring in het hoge segment, heeft een Frans internationale kookstijl. Er wordt gebruik gemaakt van producten van over de hele wereld waarmee naar de smaken van het seizoen wordt gekookt. In 2011 heeft Zwoel veel aandacht gehad van media en magazines welke het restaurant als een unieke beleving omschreven. Talkies noemde Zwoel runner up als terras van het jaar en de gouden pollepel schreef over eten in hogere sferen. Door de luxe en warme inrichting van het sfeervolle restaurant is Zwoel voor alle seizoenen een aangename plek om te lunchen of dineren. In samenwerking met top importeurs en zuster onderneming Winefirst, beschikt Zwoel tevens over een uitgebreid en verrassend wijnaanbod welke uw eetervaring verreiken. Deze kerst is Zwoel zowel voor een gezellige familie Brunch als diner op niveau op beide kerstdagen beschikbaar. Lunch of dineer deze kerst op een unieke locatie en reserveer voor de culinaire kerstbeleving aan het strand. Zwoel verrast u deze kerst!

Zwoel kersttafel:
• Bospaddenstoelen quiche • Kerststol “clasique” • Stoofpotje van wild • Selectie van mini knipjes, brioche, meergranen en zuurdesem • Rijk gevulde groene salade • Verse gamba’s in panko (Japanse broodkorst) • Huisgerookte eendenborst met toast *** • Parfait van vanille gemarmerd met bosvruchten en geserveerd met warme tarte tatin. €

39,50

p.p.

De Zwoel kersttafel wordt 1e en 2e kerstdag geserveerd met aanvangstijd tussen 12.00 en 14.00, met als eindtijd 16.30

Zwoel kerstdiner 1e en 2e kerstdag
Ontvangst met een sprankelend aperitief en 2 bijpassende amuses

“Zwoel Kerst 2011”
5 gangen verrassingsmenu €

***

69,-

p.p.

Reserveren is noodzakelijk: 0174-310095 of www@strandclubzwoel.nl Geef tijdens reserveren uw dieetwensen en/of allergieën door, dan houden wij hier rekening mee.

Culinair
De Brasserie Mirell
is een sfeervol ingerichte Brasserie in het centrum van Naaldwijk. Wij zijn 7 dagen per week geopend! U kunt bij ons terecht voor een heerlijke lunch of een smaakvol diner.

PAGINA

19
Grand Cafe - Restaurant Bij5
een restaurant in een monumentaal pand, in een prettige ambiance in hartje Naaldwijk. Uw feest wordt helemaal verzorgd, geen zorgen dat het niet goed geregeld is en dat al uw gasten zich prettig voelen. Ik zou ervoor tekenen! U kunt heerlijk genieten van een lunch tot in de late middag, daarnaast hebben wij een ruime kaart voor het diner, wat elk seizoen weer vernieuwd wordt, of zelfs een verrassingsmenu. Dit allemaal is mogelijk Bij5!

2de Kerstdag zijn wij geopend en kunt u bij ons genieten van een 4 gangen kerstmenu. U krijgt een aperitief en amuse en koffie met lekkernijen ter afsluiting voor €59,50. Ook hebben wij een kerstbrunch voor €27,50

‘Met live muziek’ ‘Gezellig voor iedereen’
Lokatie De Brasserie mirell is gelegen aan het gezellige Wilhelminaplein te Naaldwijk. Dit bruisende centrum van het Westland heeft naast een gezellig plein ook een goed verzorgd en uitgebreid winkelcentrum.

De Pianobar
zet precies de juiste toon bij een gezellig avondje uit met vrienden, de Pianobar in Naaldwijk verovert uw hart. ‘s Avonds schuiven vrienden hier gezellig aan in het restaurant, om later door te schuiven naar het bar gedeelte voor frisse pils, verleidelijke wijnen en lichte rosé. Het seizoen bepaalt de toon van het diner in de Pianobar, waardoor de producten altijd kakelvers en vol op smaak zijn.

2de Kerstdag zijn wij geopend en kunt u a la carte bij ons dineren. Tevens hebben wij een speciaal 4 gangen kerstmenu voor €37,50

‘Bijzondere ambiance’
Wilhelminaplein 8 · 2671 GR Naaldwijk 0174-626 533 · www.bij5.nl

2de Kerstdag zijn wij geopend en kunt u bij ons dineren. Wij hebben een speciaal 5 gangen kerstmenu voor €47,50

Wilhelminaplein 32/33 · 2671 GS Naaldwijk 0174-620 260 · www.brasseriemirell.nl

Herenstraat 3 · 2671 HX Naaldwijk 0174-628 671 · www.depianobar.nl

AAD FRANKEN VAN BIJ5, MIRELL EN PIANOBAR:

‘DE KOUDE MAANDEN ZIJN WARM

OP HET WILHELMINAPLEIN!’
Voor horecaman Aad Franken is het einde van het jaar altijd een mooie tijd. Een van de ondernemers achter De Pianobar, Brasserie Mirell en Café Restaurant Bij5, straalt dan ook van de energie als hij vertelt over de afgelopen periode en zijn plannen voor het komende jaar. “Ik ben vooral blij met hoe de zaken op het Wilhelminaplein er nu voor staan”, vertelt Franken. “Met alle terrassen op de goede plek zag het er deze zomer echt gezellig uit. We gaan duidelijk de goede kant op om er een prachtig horecaplein van te maken! Aan ons zal het in ieder geval niet liggen. Met alle medewerkers, waarvan er overigens vijftien leermeester zijn, gaan we voor supergezellige feestdagen en natuurlijk een 2012 vol met evenementen voor jong en oud!” Bij5 We hebben het laatste jaar aardig gepuzzeld om het terras van Café/Restaurant Bij5 juist in te richten, maar het harde werk wordt beloond. “Eerder dit jaar werden we benoemd tot zesde terras van Nederland. Ja, dat was de slagroom op de taart! De zaken gaan sowieso goed bij Bij5. Vrijwel ieder weekeinde zitten we vol, de lunches lopen goed en ook ons evenement de Na5Bij5-borrel - waarvan de eerstvolgende op 25 november plaatsvindt werd druk bezocht. Daar gaan we het komende jaar gewoon mee verder. Voor deze maand hebben we de kaart aangepast met nieuwe wildgerechten en komt er een nieuwe lunchkaart. We zijn ook nog bezig met een bijzonder evenement rond de kerst in de kerk, maar daarover kan ik pas later meer vertellen. De komende maanden zijn er ook wat schitterende klassieke concerten in de kerk waarbij wij de bezoekers een mooi arrangement aanbieden. En uiteraard is er in samenwerking met Jamm events weer een schitterend feest met oud en nieuw. Mirell Ook Brasserie Mirell kan terugkijken op een geslaagd jaar met bijzondere aandacht voor het terras. “We hebben het terras van Mirell vernieuwd”, vertelt Aad Franken. “Er is compleet nieuw meubilair aangeschaft en het ziet er weer prachtig uit. Zo mooi dat we komend voorjaar zo snel mogelijk weer open willen gaan! Kijk trouwens ook even op onze website www.brasseriemirell.nl, want die is compleet verbouwd en verbeterd.” Voor de Brasserie-fans heeft Aad Franken nog een leuk nieuwtje: “Normaal is Mirell altijd gesloten tijdens de kerst omdat we op wintersport gaan, maar dit jaar hebben we dat verschoven. We gaan pas begin januari, dus deze kerst is men gewoon welkom bij Brasserie Mirell. We maken er geweldig gezellige feestdagen van!” Ook hebben we ons wijnarrangement uitgebreid. We kunnen de gasten hierdoor nog beter een juiste wijn bij het gerecht laten kiezen. Pianobar In de Pianobar, het gezelligste muziekcafé van het Westland, is de wildkaart al geïntroduceerd. Het lekkere eten voor een goede prijs, in combinatie met leuke live muziek, zorgt er voor dat De Pianobar elk weekeinde volle bak heeft. Zeker in de laatste maanden van het jaar is het er druk. Als het buiten kouder wordt, zoeken de mensen toch de gezelligheid op en die is er in De Pianobar volop.” Volgend jaar wordt een spannend jaar voor het muzikale café. Het begint in januari al met een verbouwing. “De Pianobar wordt lekker opgeknapt. Overal wat nieuwe verf, hier en daar een wat timmerwerk aan binnen en buitenkant en in de keuken wordt er heel wat aangepast. Niet voor niets, want in maart is het precies tien jaar geleden dat we de deuren van De Pianobar openden. Ja, dat kunnen we niet zo maar aan ons voorbij laten gaan. Wat we gaan doen? Daar zijn we nog niet helemaal uit”, besluit Aad Franken met een glimlach. Informatie Op Eerste Kerstdag zijn alle drie de horecagelegenheden gesloten, maar op Tweede Kerstdag staan de deuren open voor gezellig dineren. Daarnaast kan men bij Bij5 een heerlijke kerstbrunch gebruiken. Reserveren of meer informatie? Zie de websites www.depianobar.nl, www.brasseriemirell.nl en www.bij5.nl en uiteraard ook onze advertentie!

PAGINA

20

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

MONSTERSCHE SLUIS BIER VOLOP VERKRIJGBAAR
Het Maassluise bier dat sinds de Furieade in diverse gelegenheden op de kaart of in het schap verschenen is, is weer volop verkrijgbaar. Het is een prima cadeau tijdens de feestdagen en past natuurlijk in een Maassluis kerstpakket. Ondernemers die het een leuk idee vinden om een fles in het kerstpakket van hun werknemers te doen of als nieuwjaarsgeschenk aan relaties willen geven, kunnen contact opnemen met Nico Bot 06-55377915 of info@ravenbonehill.nl Het brouwen Het brouwen van bier bestaat voor een groot deel uit wachten. Als er eenmaal op kleine schaal een goed recept ontwikkeld is, is het brouwen van een grote hoeveelheid vooral een kwestie van zakken mout sjouwen, hygiëne en foutloos werken. Daarna moet het bier enkele weken vergisten, waarna de handen weer uit de mouwen moeten bij het bottelen. Na nog enkele weken rijpen is het bier op smaak. Brouwerdonatie heropening sluis Bij elke verkoop van het Monstersche Sluis Bier, dat gebrouwen is in overleg met Stichting Monstersche Sluis, wordt door Raven Bone Hill Brouwers een donatie gedaan aan deze stichting. De bouw van deze sluis luidde zo’n 400 jaar geleden het ontstaan van Maassluis in, maar in 1972 is de sluis afgesloten. Nu zet de stichting zet zich in voor de heropening van de herkenbaar blauw geschilderde Monstersche Sluis onder de Hoogstraat. Een welkome verbetering van het stadsaanzicht.

PANNENKOEKENMEEL VAN
Uit eten & T heater
De perfecte ingrediënten voor een mooie avond uit.

BOERENBONT; ‘ZILVER’
SNERTSTRUINTOCHT
BIJ DE ZEETOREN
Dat Boerenbont uit Maasland uitsluitend kwaliteitsproducten verkoopt, is bij veel mensen al bekend. Meel-, brooden koekmelen, streekproducten, mooie bakproducten en prachtig aardewerk van Bunzlau. Boerenbont; een heerlijke plattelandswinkel waar je terecht kunt voor eerlijke producten die het leven mooi maken voor huis en tuin. Dat de producten van Boerenbont het ver schoppen, bewijst de uitslag van het nationaal kampioenschap pannenkoekenbakken gehouden tijdens de Horecafair in Emmeloord. Restaurant de Vier Markiezen uit Naaldwijk won de zilveren prijs met het pannenkoekenmeel van Boerenbont. Dat zegt natuurlijk genoeg over de kwaliteit van de basis van het product! Probeer ook het heerlijke pannenkoekenmeel van Boerenbont en proef het verschil! Natuurlijk en (h)eerlijk; dat vind je bij Boerenbont in Maasland.

IN HOEK VAN

HOLLAND
Theaterarrangement
Drankje bij aankomst Heerlijk 3 gangen diner Drankje & hapje in de pauze

Op eerste Kerstdag organiseert De Zeetoren een heuse ‘Snertstruintocht’. De tocht gaat om 13.00 uur van start. Bij terugkomst staat een heerlijk kopje ewtensoep klaar. Dit alles voor maar 7,50 euro! Tweede Kerstdag kunt u komen genieten van een heerlijk Kerstdiner. Dit spetterende 4-Gangenmenu begint om 18.30 uur en kost 55 euro per persoon. Voor kinderen t/m 12 jaar is de prijs per menu 19,95 euro. Reserveren voor beide dagen is noodzakelijk! Tijdens Oud en Nieuw zijn wij gesloten. U komt toch ook? Voor meer informatie kunt u terecht op www.zeetoren.nl

Voor zilveren pannenkoekenmeel en nog veel meer lekkers en leuke dingen gaat u naar:
Het adres voor diervoeders, klein tuingereedschap, bakproducten rechtstreeks van de molenaar. Boerenbont • Kortebuurt 16 • Maasland • Tel.: 010 - 5919766

www.koningshof.net

010 - 591 14 30

Koningshof, Uiverlaan 20, 3145 XN Maassluis, info@koningshof.net

voor Ook len. a afh

Meer 80 heerlijke japanse gerechten Japans Sushi en Teppanyaki ‘All you can eat’ restaurant

Ook met de kerst hebben wij weer een geweldig programma voor u samengesteld.
Wij zijn 1e kerstdag geopend tot 17.00 uur • 2e kerstdag tot 22.00 uur 1e kerstdag: Snertstruintocht • 2e kerstdag: Kerstdiner

Stationsweg 1 op het perron bij Stena Line. Tel. 0174-386029 Maandag t/m donderdag € 22,50 • Vrijdag t/m zondag € 24,50

Twee zittingen tijdens de Kerstdagen én nieuwjaarsdag.
Wij bieden éénmalig zeer bijzondere voorgerechten aan elke gast:

Jakobsschelp en “Shi Fu” Japanse soep.
1 zitting: 16.30 - 19.30 uur • 2e zitting: 19.30 - 22.30 uur. Kinderen van 4 t/m 12: € 12,50 • Volwassenen: € 29,50.
Bij een reservering vóór 1 december krijgt u het 1e drankje gratis. Dit geldt alleen voor frisdrank, bier en huiswijnen.
e

Kijk ook op onze website: www.zeetoren.nl
De Zeetoren, Hoek van Holland, tel. 0174-383415

Dagelijks geopend van 14.00 tot 22.30 uur • www.yamasaki-japans.nl

Culinair

PAGINA

21

Bijzonder exotisch!
PROEVEN EN BELEVEN BIJ GRIEKS RESTAURANT ALFA
Alfa bevindt zich in het oude centrum van Maassluis en is gelegen aan de Markt. Het interieur ademt een moderne, gezellige en warme sfeer uit. Ideaal voor een romantisch diner, een etentje met meerdere personen, maar ook voor grote gezelschappen. De keuken biedt een verrassende afwisseling van Griekse vlees- en visgerechten. Daarnaast zijn er verschillende ovengerechten en tal van specialiteiten. Hierbij is ook aan de vegetariër gedacht. Uiteraard worden al onze gerechten met grote zorg en volgens de tradities van het vaste land van Griekenland bereidt. Hierbij wordt uitsluitend gebruik gemaakt van verse producten en ingrediënten. U kunt ook tijdens de komende feestdagen bij ons terecht voor een heerlijk diner. Reserveer tijdig een tafeltje! Kom ook Griekse sfeer proeven en beleven bij Grieks restaurant Alfa! Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 16.00 – 22.00 uur. ’s Maandags gesloten behalve op feestdagen en voor grote gezelschappen.

Yassas! Wij begroeten u graag in ons Grieks restaurant Alfa in het hartje centrum van Maassluis. In een warme ambiance wordt u verwelkomt door het team van Grieks restaurant Alfa, met als gastheer Panos Tsatsos. Restaurant Alfa is in Maassluis en omgeving inmiddels een gevestigde naam. Zij mogen rekenen op steeds terugkerende en tevreden klanten. Grieks restaurant

Beleef de Griekse gastvrijheid ook tijdens de feestdagen bij Grieks restaurant Alfa.
Stel uw eigen kerstdiner samen op 1e en 2e kerstdag! voorgerecht hoofdgerecht nagerecht koffie/thee

KANTONEES AFHAALCENTRUM

KAM FONG
SPECIAAL KERSTMENU 2011 • Kalkoensoep • Chinese loempia’s • Chong Sik Ngau Yok Sie - Gebakken ossenhaas • Tie Ma Kai - Kip met sesam • Sie Choi Kai Ha - Seizoensgroente Grote bak nasi, bami of witte rijst naar keuze. p.p €
Minimaal 2 personen.

}

42,50

Reserveer tijdig!

Voor kinderen € 19,50 (tot 13 jaar).
Het team van Grieks Restaurant Alfa

17,50

Tel. 010-5916024 • Gratis thuisbezorgd
Kam Fong is een Kantonees afhaalcentrum in Maassluis, dat al sinds jaar en dag aan de Noordvliet 11 is gevestigd. U kunt er overheerlijke gerechten afhalen en bestellen. Telefonische bestellingen worden zo snel mogelijk bij u thuis worden bezorgd. Het bezorgen binnen Maassluis kost niets. In Maasland en Maasdijk wordt er 2,- aan bezorgkosten berekend. Alle gerechten worden standaard aangevuld met witte rijst, nasi

of bami goreng. Vraag eens naar het speciale menu van de maand! Kam Fong verzorgt ook professionele catering en party service, alsmede lunches voor bedrijven, verenigingen en particulieren. Kam Fong is van maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur geopend. Op dinsdag is het bedrijf gesloten. Op zaterdag, zondag en feestdagen zijn de openingstijden van 12.30 uur tot 21.30 uur. U kunt elke dag vanaf 12.00 uur bellen naar 010 5916024. Voor een kijkje in de menukaart gaat u naar www.kamfong.nl.

KANTONEES AFHAALCENTRUM KAM FONG

PAGINA

22

MAASSLUISE COURANT el
k De Scha

GEBAKKRAAM VAN DE FAMILIE VISSER JUBILEERT

AL 50 JAAR IN MAASSLUIS!
Het is echt waar, de ons zo bekende gebakkraam komt al 50 jaar lang in onze stad. In 1961, toen de oudste zoon van Piet en Stien Visser, Peter 8 jaar oud was, kwam de familie voor het eerst met de woonwagen en de oliebollenkraam naar Maassluis. Nu, in 2011, staat de familie Visser hier voor het 50ste jaar. Zij voelen zich thuis in Maassluis. Nadat Piet en Stien gestopt waren met oliebollen bakken heeft Richard de traditie voortgezet in september en oktober en nu, ook alweer 9 jaar, door Monique in november en december. Een hele prestatie voor een familiebedrijf. Jubileumaanbieding: op 14 december 2011 kost een oliebol, zo lang de voorraad strekt, slechts 0,50 per stuk! Monique Visser’s Gebakkraam Wat gaat een jaar snel! U hebt Monique

Visser’s Gebakkraam vast al weer zien staan op de P. C. Hooftlaan. Zij is er weer tot 31 december 2011 om lekkere oliebollen voor u te bakken. Let op: Op 31 december is bestellen beslist niet mogelijk! U moet echt zelf komen en in de rij staan. U bent in ieder geval van harte welkom. Een welgemeende felicitatie aan de familie Visser is namens Maassluis dan ook op zijn plaats!

Beleef een culinaire sensatie
Koop oliebollen bij:

Monique Visser’s Gebakkraam
Tot en met 24 december tegen inlevering van deze advertentie:

GEEN GEEN 11 MAAR

12

0LIEBOLLEN

VOOR €
Met een dikke kus op de wang van haar dochter Monique zegt jubilaresse moeder Visser: ”Volgend jaar ben jij aan de beurt met 10 jaar in Maassluis! Kom je vast ook in de krant!”

9,-

Verder in ons assortiment: Berlinerbollen – Appelbollen – Amandelspijsbollen - Ananasbollen - Wafels Locatie: P.C. Hooftlaan Maassluis.

PARTYCENTER VLIETZIGHT
EEN WINTERDORP IN MAASLAND!
Eindelijk is het zover! Zaterdag 26 november opent Partycenter Vlietzight de deuren van een echt Winterdorp! Niemand minder dan Sinterklaas zal om 16.00 uur het Winterdorp officieel openen. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd en is van alles te doen. Er zijn diverse hutten aanwezig waar goed ’geshopt’ kan worden. Kerstboomverkoop en schaatsen Vanaf 5 december start ook de verkoop van de mooiste kerstbomen bij het Partycenter. Ook is er een heuse schaatsbaan aangelegd waar jong en oud een baantje op kan rijden. Schaatsen hiervoor kun je ter plekke huren. Ook worden er ijshockeywedstrijden georganiseerd. Ideaal voor een dagje uit met het hele gezin. Moeder doet fijn kerstinkopen, de kinderen vermaken zich kostelijk op de ijsbaan en vader kijkt rustig toe onder het genot van een heerlijke Glühwein. En als afsluiter een heerlijk glas warme chocolademelk met overheerlijke snert of poffertjes. Alles is mogelijk in Winterdorp! Winterdorp openingstijden Op vrijdag vanaf 15.00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur. In de kerstvakantie vanaf 22 december t/m 8 januari 2012 is het Winterdorp elke dag vanaf 12.00 uur open. Voor verder informatie over het Winterdorp en de activiteiten kijkt u op onze website: www.vlietzight.nl

Warm de feestmaanden door met ’Vlietzight’

Voor een lekker diner in ons Eetcafé het “Vliet’je”
Een riant buffet op tweede kerstdag met live muziek!
Kerstborrel met uw collega’s Een kijkje in ons Kerstdorp WWW.VLIETZIGHT.NL

Culinair
DOMINO’S PIZZA MAASSLUIS

PAGINA

23

BESTAAT 1 JAAR
Domino’s Pizza aan de P.C. Hooftlaan in Maassluis bestaat alweer 1 jaar en is mede dankzij u een groot succes! Dit vieren wij met onze 2 halen 1 betalen actie! Domino’s Pizza staat voor heerlijke pizza’s die stuk voor stuk à la minute met de hand bereid worden. Door gebruik te maken van de beste en meest verse producten halen wij een topkwaliteit. Door een ruime keuze uit ingrediënten en verschillende maten bodems maakt u snel uw eigen creatie en is er voor iedereen wat wils. Met onze side items zoals o.a. een stokbroodje kruidenboter, salade, kaneelbroodje, of een drankje maakt u wellicht uw bestelling helemaal compleet. Een goede service is waar wij naar streven. Wij hebben uw pizza klaarstaan in 10 minuten als u het komt halen, en besteld via 010-2540555 of online via www.dominos. nl is uw pizza binnen 30 minuten bij u thuis bezorgd. Naast onze verjaardagsactie, hebben we t/m 15 januari 2012 de Deluxe pizza voor maar € 3,95 bij afhalen. (Niet geldig in combinatie met andere acties.) Kom nu mee profiteren van onze verjaardagsactie! Deze actie loopt tot en met 11 december. Ons zeer enthousiaste team staat 7 dagen per week van 16.00 tot 22.00 uur voor u klaar. U bent van harte welkom!

HOEK VAN HOLLAND
Afgelopen zomer is Beachclub Royal, Zeekant 37 te Hoek van Holland door Koninklijk Horeca Nederland en Strand Nederland verkozen tot Beste Strandpaviljoen 2011/2012 van Nederland. Nominatie Ondernemersprijs Hoek van Holland Op 16 november zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Ondernemersprijs 2011 in Hoek van Holland. Guus Kap, ondernemer van Beachclub Royal, is één van de drie genomineerden! Op 28 november wordt bekend wie in Hoek van Holland de Ondernemer van het jaar is. Nieuwe menukaart Op deze menukaart zijn weer de lekkerste wintergerechten te vinden. Overdag kunt u bij Beachclub Royal genieten van heerlijke luxe broodjes, zoals de Ciabatta Caprese met heerlijke buffelmozzarella, tomaat, basilicum en acetostroop. ’s Avonds kunt u aanschuiven voor een malse hertenbiefstuk met een jus van rode port of een op de huid gebakken kabeljauw met kreeftensaus. Ook hebben wij deze winter weer pannenkoeken! Daarnaast kunnen wij u met trots melden dat wij het heerlijke appelgebak van DUDOK voor u klaar hebben staan. Bekijk onze nieuwe menukaart op: www.beachclubroyal.nl Onbeperkt sliptong en spareribs Elke vrijdag kunt u bij Beachclub Royal onbeperkt sliptong en spareribs eten! Voor 17,50 kunt u volop genieten van één van deze overheerlijke gerechten. Reserveren gewenst. 0174 383438.

BEACHCLUB ROYAL

KerstBrunch aan Zee
Kerstbrunch 2011 Ook dit jaar op 1e en 2e kerstdag het inmiddels bekende kerst brunch buffet van Beachclub Royal. Uitgebreid en relaxed genieten met de hele familie of vrienden. Onze koks hebben een zeer luxe en uitgebreid buffet samengesteld speciaal voor de kerstdagen, dus reserveer snel want vol=vol!

KerstDiner aan Zee
Kerst Diner 2011 Op 2e Kerstdag gaan onze koks een heerlijk uitgebreid en luxe kalkoenbuffet voor u klaarzetten met kalkoenen die op diverse wijzen zijn bereid.Vanaf 17.00 uur wordt u ontvangen met een drankje en een hapje. Kijk op de website voor het uitgebreide menu en reserveer snel want vol=vol!

Beachclub Royal - Zeekant 37 - 3151 HW - Hoek van Holland T: 0174 383 438 - F: 0174 385 690 E: info@beachclubroyal.nl - I: www.beachclubroyal.nl

Culinair

PAGINA

24

WILD
Wild de smaak van het najaar De herfst en komende winter heeft het landschap volop in zijn greep. Dat betekent wandelen over een dik bladertapijt en genieten van de schitterende herfstkleuren van het bos. De dikke mist die de laatste dagen over ons landschap ligt, maakt het winterse gevoel compleet. Ook het jachtseizoen is weer begonnen en de smaak van het seizoen hangt in de lucht. Ook de slagers bevoorraden zich nu ook met wild. Wild heeft een bijzondere smaak. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En hoe kunnen we er zeker van zijn dat het voedsel veilig is? Wild leeft zoals de naam al zegt ‘in het wild’, met het risico op ziekten en parasieten die dit overigens zo lekkere vlees kunnen besmetten. In het begin was de mens een jager, wild was trouwens zijn voornaamste voedingsbron. Het is pas na de opkomst van de veeteelt en de opkomst van de ‘beschaving’ dat wild een luxe product is geworden. De jacht is een sport geworden, met zijn eigen regels en wetten. Op bepaalde soorten wild mag slechts een bepaalde periode van het jaar worden gejaagd. Meestal loopt het jachtseizoen van oktober tot januari. Elk jaar publiceren de jachtverenigingen de kalender en het soort wild waarop mag gejaagd worden. Als we ‘wild’ zeggen, kan het gaan om wilde dieren die nooit een menselijke tussenkomst hebben gekend. Maar net zoals de andere wilde diersoorten heeft ons wild de negatieve effecten van de beschaving ondergaan en is het als gevolg daarvan sterk verminderd in aantal. Kweek ‘wild’ De mens heeft het verdwijnen van bepaalde soorten opgevangen door het te kweken. Een deel van het wild dat op onze tafels terecht komt is in zekere mate ‘gekweekt’. Het wordt in gevangenschap geboren en wordt ook de eerste maanden van zijn leven door de mens verzorgd. Enkele maanden voor het begin van het jachtseizoen wordt het ‘uitgezet’. Hierdoor kunnen de verliezen onder de wilde dieren beperkt worden. Wilde dieren houden steeds een risico op ziekte in. De jager kent immers de gezondheidstoestand niet van het dier dat hij net heeft gedood. Maar de jager is wel de eerste persoon die het dier kan onderzoeken. Daarom eist de wetgeving dat de jagers voldoende kennis hebben om het dier aan een eerste onderzoek ter plaatse te onderwerpen. Op die manier worden dieren die een gevaar inhouden voor de volksgezondheid onmiddellijk geelimineerd. Voordat het in de handel komt, moet het dier (met de ingewanden) naar een erkende inrichting waar het wordt geïdentificeerd en aan een grondig sanitair onderzoek onderworpen. Als het dit onderzoek met succes doorstaat, krijgt het een stempel. Hierdoor kan de consument zien dat het dier voor de verkoop gecontroleerd werd. Om die redenen is de directe verkoop van de jager aan de consument officieel verboden. Wild moet zo vlug mogelijk afgekoeld worden tot 7° of 4°, naargelang de soort. Goed om weten is ook dat het diepvriezen van wild de mogelijk aanwezige parasieten doodt, en dus gunstig is voor de voedselveiligheid. Vroeger hadden de koks de gewoonte het wild een paar dagen te laten rijpen (‘faisanderen ook adel laten worden’). Dat gebeurde dan op kamertemperatuur. Daardoor werd het vlees malser, en vroeger hield men nogal van sterke smaken. Tegenwoordig is dit sterk af te raden. Faisanderen bevordert immers de groei van bacteriën en de aanmaak van toxines die een gevaar kunnen betekenen voor de volksgezondheid. Vlees van zowel haar- als vederwild heeft een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan proteïnen en arm aan vetten. Keuze genoeg dus om straks de feestmaaltijd te bereiden! Wild en wijn Het eten van wild mag dan een waar feest voor de smaakpapillen zijn; het kiezen van de juiste begeleidende drank is evenzeer van belang. Vlees van wild heeft een aromatische smaak en valt uitermate goed te combineren met wijn. Denkt men bij wild zwijn nog al eens aan een speciaalbier (amber of kloosterbier), in de meeste gevallen zal men bij het eten van wild voor een rode wijn kiezen. Er zijn heel veel verschillende factoren die een rol spelen bij het uitkiezen van een goede wijn. Niet alleen het soort vlees, maar ook de bereidingswijze is van belang bij het maken van een goede keuze. Over het algemeen is de regel dat een rode wijn het beste past bij wildgerechten, maar het is ook niet ongebruikelijk om bij wild gewoon een witte wijn te serveren, zoals men tegenwoordig ook een rode wijn schenkt bij sommige soorten gebakken vis. Zo kan de combinatie van fazant met een wijn gemaakt van chardonnay druiven bijvoorbeeld erg lekker zijn of een blend van chardonnay met sémillon. Wordt er wijn gebruikt in het gerecht, dan is het verstandig om die wijn ook te drinken bij het gerecht.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful