CORECTIA VICIILOR DE REFRACTIE Viciile de refractie sunt: hipermetropia, miopia si astigmatismul.

Corectia hipermetropiei Se face in functie de varsta, valoarea hiopermetropiei, tulburarile subiective si obiective pe care le produce. La copil si tanar este bine ca determinarea refractiei sa se faca dupa cicloplegie cu atropina 1%. Cand hipermetropia este mare se va prescrie teoretic jumatate din valoarea gasita + 1 dioptrie. La copil, cand hipermetropia se asociaza cu strabismul aceasta se va corecta in totalitate. La un subiect tanar si la un adult, hipermetropia medie este compensata prin acomodatie si daca nu exista tulburari subiective nu se corecteaza. Daca un adult sub 40 ani vede bine la distanta dar nu vede la aproape se prescrie cea mai puternica lentila cu care vede bine la distanta recomandandu-se sa o poarte pentru aproape. Deci, sub 45 ani, se recomanda o singura pereche de ochelari pentru aproape. La adultii peste 45 ani se prescrie ochelari si pentru distanta si pentru aproape folosindu-se tabelul Donders : La 40 ani amplitudinea acomodatiei este de 4.5 dioptrii 45..........................................................3.5 50..........................................................2.5 55..........................................................1.5 60...........................................................1 70...........................................................0 Corectia miopiei Tratamentul optic in cazul miopiei simple se face cu lentile divergente prescriindu-se prima lentila cu care se obtine cea mai buna acuitate vizuala. La copii este necesara determinarea refractiei cu cicloplegie. La pacienti peste 20 ani prescrierea de ochelari se poate face si fara cicloplegie. In general miopii pana la 20 ani cu miopii de pana la 5 dioptrii accepta corectia totala a viciului de refractiei. Miopii de 3-4 dioptrii poarta aceeasi corectie la aproape si la distanta. Aparitia presbiopiei la miopi impune reducerea numarului de dioptrii.
1

implante intracorneene Corectia astigmatismului 1. -1 E Pentu astigmatismul miopic compus conform regulei se face corectia sferica a miopiei de baza la care se adauga o lentila cilindrica ax 0°. fotocoagularea laser a leziunilor retiniene. conform regulei. Se va da cea mai slaba lentila cu care pacientul vede bine si se prefera la inceput sa se faca corectia cilindrica iar apoi corectia sferica. Se apreciaza ca purtarea lentilelor de contact ar stopa progresia miopiei.Corectia se poate efectua si prin lentile de contact. concava perpendiculara pe axul activ.Pentru astigmatismul miopic simplu.modificarea grosimii sau a curburii corneene (Lasik) . E -4 2 . Tratamentul chirurgical – extractia cristalinului . calciu. . Se contraindica muncile grele. -4 -2 Astigmatismul miopic simplu invers regulei se face punand lentila cilindrica in axul de 90°. vit. Tratamentul medicamentos In miopiile degenerative se utilizeaza vasodilatatoare. Pentru miopiile forte si pentru profilaxia dezlipirii de retina.in cazul nostru lentila cilindrica va fi pusa 00(1800). E. corectia se face cu o lentila cilindrica.

lentila cilindrica fiind pusa in ax de 1800. +2 E Corectia se face cu o lentila cilindrica convexa pusa in ax de 1800. Astigmatismul hipermetropic compus inves regulei – corectia se face sferocilindric corectandu-se mai intai astigmatismul si apoi hipermetropia. E +1 Astigmatismul hipermetropic compus conform regulei – corectia se face cu lentile sferocilindrice corectandu-se la inceput astigmatismul si apoi hipermetropia dandu-se cea mai puterniva lentila sfero-cilindrica care da vederea cea mai buna.Astigmatismele hipermetropice Astigmatismul hipermetropic simplu conform regulei : corectia se va face cu o lentila cilindrica convexa pusa in axul de 900. +1 +4 Astigmatismul hipermetropic simplu invers regulei : meridianul cel mai refringent este cel orizontal. 3 . -2 -4 2.Astigmatismul miopic compus invers regulei : se face corectia sferica a miopiei de baza la care se adauga lentila cilindrica in ax de 90°.

Cand intre cei doi ochi este o diferenta de refractie mai mare de doua dioptrii( un ochi emetrop celalalt miop. vertij. Astigmatismele neregulate ce se intalnesc in keratoconus. hipermetrop sau astigmat) sau ambii ochi ametropi = anizometropie. Daca diferenta de refractie este mai mare de 2-3 dioptrii se va recurge la corectia cu lentile de contact. tulburarile pe care le genereaza fiind semne de oboseala oculara : cefalee. Astigmatismele miopice si hipermetropice cu axe oblice conform regulei si invers regulei vor respecta aceleasi principii de corectie. 4 . dupa cheratoplastii sunt dificil de corectat si cu lentila de contac datorita deformarii corneene. 4. ● Anizeiconia – existenta unei diferente intre imaginile percepute de cei doi ochi. Anizometropia pune doua probleme : ambliopia si anizeiconia. Nu exista semne proprii ale sale . fotofobie. ● Ambliopia este o complicatie majora a anizometropiei iar pentru evitatrea ei trebuie corectata. Toate anizeiconiile au repercursiuni asupra vederii binoculare. la conducerea autovehicolului etc. varsaturi aparute la citit. In cazul unui anizometrop adult cu ambliopie nu exista posibilitatea de reeducare a ochiului ambliop. dureri vagi oculare. cicatrici corneene dupa arsuri.+5 +2 3. Anizometropia In cea mai mare parte a cazurilor refractia celor doi ochi este egala. Ambliopia : daca un ochi a fost de exemplu hipermetrop de 7-8 dioptrii si in perioada copilariei s-a folosit ochiul normal acesta a devenit inactiv si deseori este urmat de aparitia secundara a unui strabism.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful