LAMPIRAN A (Tajuk: Kerjasama Antara Parti Politik Pelbagai Etnik Mewujudkan Perpaduan Kaum) SOAL SELIDIK YANG DIGUNAKAN

BAHAGIAN A: Latar Belakang Responden (Maklumat Demografik)

Arahan: Sila jawab soalan-soalan berikut, dengan menandakan ( / ) pada kotak yang berkaitan. 1. Jantina: 2. Status Perkahwinan: 3. Kelulusan Tertinggi Anda: Diploma Kaunseling Sarjana Muda (Bimbingan & Kaunseling) Sarjana (Bimbingan & Kaunseling) Doktor Falsafah : : : : Lelaki Bujang Perempuan Berkahwin :

Lain-lain (Nyatakan jika ada) : ………………………………………. ………………………………………………………………………… 4. Adakah anda berminat dengan politik? Ya 5. Tidak

Adakah anda mengikuti perkembangan politik semasa? Ya Tidak

Penubuhan parti politik orang bukan melayu telah mewujudkan semangat nasionalisme dalam kalangan orang Cina dan India. Cina 8 dan India. kegiatan nasionalisme orang Melayu dan bukan Melayu merupakan faktor utama dalam mencapai kemerdekaan.BAHAGIAN B: Kerjasama Parti Politik Arahan: Berikan respon kepada item-item berikut. bahawa pendidikan dari dalam dan luar negeri memberikan kesedaran nasionalisme dalam minda orang Melayu untuk menuntut kemerdekaan. 1 ITEM Saya berpendapat. Saya berpendapat. 2 Saya berpendapat. 3 Saya…. Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957 adalah hasil sumbangan kerjasama parti-parti Melayu. Sila tandakan ( / ) pada petak yang berkaitan berdasarkan pilihan skala Likert 5 mata yang membawa maksud seperti berikut iaitu: 1 Sangat Tidak Setuju 2 Tidak Setuju 3 Tidak Pasti 4 Setuju 5 Sangat Setuju BIL. 6 Saya berpendapat. kepentingan politik kaum Cina di Tanah Melayu dapat dilindungi dengan penubuhan 1 2 3 4 5 .

MIC telah menjadi titik tolak kepada perpaduan kaum di Tanah Melayu. MCA.MCA bagi kesejehatraan Negara PTM.Kepentingan orang India terjamin dengan adanya penubuhan MIC bagi perjuangan politik bersama-sama kaum laimn. 10 Penubuhan Parti Perikatan yang terdiri daripada UMNO. Hakikatnya. Thukiman muka surat : 136 12 Saya berpendapat Barisan Nasional merupakan parti yang mendapat mandat daripada rakyat . orang Melayu telah membuat pengorbanan besar demi perpaduan dan masa depan negara. MCA mendapat 15 kerusi (28 peratus) dan MIC 2 kerusi (3 peratus). iaitu 50 daripada 52 kerusi kawasan yang dipertandingkan dikuasai oleh para pengundi Melayu. Pembangunan Politik Dalam Hubungan Etnik Fadhilah bt Zain & Kassim b. UMNO telah bertolerasi dengan pihak MCA dan MIC dengan membahagikan 35 kerusi (69 peratus). 11 Pengorbanan besar orang Melayu iaitu UMNO dapat dilihat melalui perkongsian kerusi pilihan raya bersama MCA dan MIC walaupun pada ketika itu majoriti pengundi adalah bangsa Melayu. 9 Saya…. Usaha ini jelas menunjukkan tolak ansur bangsa Melayu yang diwakili oleh UMNO walaupun bilangan kerusi ini tidak memadai dengan jumlah pengundi bangsa Melayu pada ketika itu..

Pembangunan Politik Dalam Hubungan Etnik Fadhilah bt Zain & Kassim b.Malaysia dalam memenuhi tuntutan kemajuan bagi setiap etnik di Malaysia. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:15 . Penubuhan Barisan Nasional merupakan buah fikiran Perdana Menteri Malaysia yang kedua iaitu Tun Abdul Razak Hussein bagi mengurangkan permainan politik (politicking) dan politik perkauman agar segala usaha dan tindakan ditumpukan untuk menggembeling tenaga ke arah perpaduan dan pembangunan nasional. dalam Pilihanraya Perbandaran Kuala Lumpur pada tahun 1951. Barisan Nasional merupakan parti yang mendapat mandat daripada rakyat di Malaysia untuk menjalankan pemerintahan secara adil dan saksama bagi memenuhi tuntutan kemajuan bagi setiap etnik di Malaysia. UMNO telah bekerjasama dengan MCA menghadapi pihak pembangkang dan memenangi majoriti kerusi yang dipertandingkan. kerjasama antara UMNO dan MCA telah memberi atau membuahkan hasil dengan mengatasi pihak pembangkang pada Pilihanraya Perbandaran Kuala Lumpur pada tahun 1951. Sebelum itu. Thukiman muka surat : 136/7 13 Pada pendapat saya.

14 UMNO merupakan parti bangsa Melayu yang terbesar dan memiliki keahliannya melebihi 2. Jumlah keahliannya kini melebihi 2. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:15 15 Kejayaan Negara ke arah kemajuan dan kemakmuran adalah hasil daripada kepercayaan rakyat terhadap UMNO.8 juta orang. UMNO merupakan parti bangsa Melayu terbesar dinegara ini. Kejayaan UMNO bersama Barisan Nasional menguasai lebih dua pertiga kerusi di Parlimen menunjukkan sokongan meluas di kalangan rakyat jelata.8 juta orang. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:16 16 Dasar yang diperkenalkan oleh Barisan Nasional telah membolehkan rakyat Malaysia hidup aman damai walaupun dalam masyarakat yang berbilang kaum. .

MCA. Kerjasama politik yang diasaskan di antara parti UMNO-MCA-MIC dan kemudiannya disertai oleh beberapa lagi parti politik merupakan model kerjasama yang membawa pada perpaduan di kalangan rakyat hingga dikagumi oleh seluruh dunia. Dato’ Onn Jaafar berpendapat bahawa kemerdekaan daripada British tidak boleh dicapai hanya melalui . kemerdekaan tidak boleh dicapai melalui perjuangan UMNO dan MCA sahaja. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:17 18 Pada pendapat saya. dan MIC merupakan model kerjasama yang telah membawa kepada perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:16 17 UMNO. berbilang bahasa dan agama.Dasar-dasar Barisan Nasional yang juga diketuai oleh UMNO adalah kukuh dan kepimpinan parti yang cemerlang telah membolehkan rakyat Malaysia hidup aman damai dan harmoni walaupun dalam masyarakat yang berbilang kaum.

kerjasama antara UMNO. Parti Perikatan ini dipimpin dengan teratur dan dapat menubuhkan kerajaan sendiri di Tanah Melayu setelah memenagi pilihanraya persekutuan dalam tahun 1955. Hari Ini Dalam Sejarah. Sehingga kini UMNO merupakan parti yang mampu membentuk kerajaan bersama dengan parti-parti MCA. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali Muka surat:22 19 Hasil daripada kerjasam dan kepimpinan Parti Perikatan yang teratur telah Berjaya menubuhkan kejasama sendiri di Tanah Melayu setelah memenangi pilihan raya persekutuan dalam tahun 1955. MCA.perjuangan UMNO dam MCA. ARKIB NEGARA MALAYSIA. Pemimpin Politik Berwibawa Pada Alaf Baru: Cabaran dan Panduan Ghazi Ramli & Aidit Ghazali 20 Muka surat:22 Kejayaan UMNO yang mampu membentuk kejayaan bersama dengan pati-parti MCA dan MIC dan sebagainya dari pelbagai kaum dapat bertahan sehingga sekarang. MIC dan sebagainya atas nama Barisan Nasional.Jilid IV. Muka surat:66 21 Pada pendapat saya. dan MIC memperkukuhkan lagi benteng .

Ketua Menteri. Pertentangan berlaku diantara persatuan itu dengan perikatan UMNO-MCA-MIC mengenai isu perpisahan ini. Hari Ini Dalam Sejarah. Sila tandakan ( / ) pada petak yang berkaitan berdasarkan pilihan skala Likert 5 mata yang membawa maksud seperti berikut iaitu: 1 Sangat Tidak Setuju 2 Tidak Setuju 3 Tidak Pasti 4 Setuju 5 Sangat Setuju . * Muka surat:73 Markah Bahagian B : Cari bahan parti politik semasa (BN< BA) BAHAGIAN C: Perpaduan Antara Kaum DALAM POLITIK Arahan: Berikan respon kepada item-item berikut. Ungku Abdullah bin Omar yang juga menjadi Setiausaha Agung Persatuan. Tunku Abdul Rahman Putra menegaskan bahawa Perikatan UMNO-MCA-MIC tidak akan bertolak ansur dengan sebarang pihak yang cuba untuk berpisah dari Persekutuan berdasarkan tiga faktor. PKMJ dipimpin oleh seorang kerabat diraja.Jilid IV.untuk menghadapi pertentangan oleh pihak yang ingin berpisah dengan Persekutuan Tanah Melayu. ARKIB NEGARA MALAYSIA.

Saya bertegas bahawa perpaduan adalah asas utama kekuatan sesebuah Negara. Saya mengatakan matlamat gagasan Satu Malaysia ialah membina “Negara satu bangsa Malaysia” Saya sentiasa mengikut perkembangan politik di Malaysia. Mengikut pengetahuan saya. Pada pandangan saya pertembungan budaya mencetuskan perpaduan kaum di Malaysia. Pada pemikiran saya pendekatan inklusif dan bukannya eksklusif dalam gagasan Satu Malaysia merupakan satu cara untuk mengukuhkan semula perpaduan dalam parti. Sukan memainkan peranan sebagai alat perpaduan kaum dalam politik tanpa mengira ideologi dan dapat menyemarakkan semangat patriotic da kalangan rakyat. 1 3 4 ITEM 1 Saya berpendapat bahawa pakatan murni dalam parti2 politik merupakan jalan penyelesaian untuk menyatupadukan pelbagai kaum. Saya tahu bahawa Tunku Abdul Rahman telah menjadi Ketua Menteri serta membentuk kabinet daripada pelbagai kaum dan kabinet ini berfungsi sehingga kemerdekaan dicapai. Saya mendapat persetujuan bermaklum bahawa setiap kaum berusaha untuk melahirkan identity masyarakat yang merdeka.BIL. Saya mendedahkan bahawa sebelum ini masyarakat di Malaysia menghadapi masalah perpaduan kaum akibat perbezaan kebudayaan dan fahaman politik.Lee merupakan tokoh MCA yang telah memulakan perpaduan kaum sehingga mencetuskan idea penubuhan Parti Perikatan. 2 3 4 5 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 .S. Kesopanan dan kesusilaan menjamin kehidupan masyarakat yang harmonis. Saya mendengar daripada pihak ketiga bahawa perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957 telah memberikan hak mutlak kepada penduduk tempatan untuk mentadbir sebuah Negara yang berdaulat dan merdeka. Mengikut persepsin saya.penyayang dan saling menghormati.melalui kebijaksanaan Tunku Abdul Rahman beliau telah mengendalikan pakatan murni antara kaum iaituu kemerdekaan telah dapat dicapai dengan penuh harmonis dan gemilang. Tun H. Saya bercadang perpaduan antara kaum patut menjadi asas kemerdekaan yang telah dicapai.

cina.india dan sebagainya) tetapi juga wakil-wakil negeri. Saya berpendapat konsep keperwakilan ini penting bagi Malaysia yang mempunyai penduduk pelbagai kaum.17 18 19 20 21 * Cabinet Malaysia bukan sahaja diwakili oleh pemimpinpemimpin pelbagai kaum (melayu. Gabungan parti-parti politik dalam BN yang berteraskan parti pelbagai kaum mencantikkan susun atur pentadbiran Negara. Setiap kaum di Malaysia perlu bekerjasama dan berusaha untuk mewujudkan dan menjayakan satu bangsa Malaysia. Pada pandangan saya untuk menjadikan semua kaum kepada 1 bangsa. ia memerlukan masa yang lama. Markah Bahagian C : . Perpaduan antara kaum di Negara ini tidak menjamin kebahagiaan jika yang mengamalkannya tidak bijak dan tidak arif.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful