TAJUK: MAKLUMAT TENTANG TUN DR.

MAHATHIR BIN MOHAMED

Latar Belakang

TUN DATO' SERI DR MAHATHIR BIN MOHAMMAD DK(Joh) DK(Perlis) DK(Kel) DK(Ked) DK(Sel) DKNS DUK SMN SSAP SPCM SSMT SPNS SPMJ SPMS DSBS DUNM DUPN SPDK DP DSDK PIS
Tun Dr. Mahathir dilahirkan pada hari Jumaat tanggal 20 Disember 1925. Putera kepada pasangan Mohamad bin Iskandar dan Wan Tempawan binti Wan Hanafi ini dilahirkan di rumah bernombor 18, Lorong Kilang Ais, bersebelahan dengan Jalan Pegawai, Seberang Perak, Alor Setar, Kedah.

Dr. Berbekalkan kelulusan berkenaan. Dr. aktif dalam sukan ragbi dan sentiasa mengambil berat tentang kebajikan pelajar-pelajar lain. Dr.Pendidikan Dr. Beliau juga telah memberikan khidmat perubatan di Langkawi. Singapura. Mahathir telah dilantik sebagai Pegawai Perubatan di Hospital Besar Alor Setar bagi memenuhi kontrak biasiswanya. Dari kiri: Azizi Husin. Alor Setar yang kini dikenali sebagai Kolej Sultan Abdul Hamid. Syed Ahmad Shahabudin and Mashahor Mohamad (Abang Tun Mahathir’s). Pada tahun 1953. Jitra dan Perlis. Dalam tahun 1947. Mahathir telah memulakan perkhidmatannya dalam kerajaan dengan menjadi doktor pelatih di Hospital Besar Pulau Pinang. Beliau tamat dengan keputusan Senior Cambridge yang cemerlang pada tahun 1945. beliau telah dianugerahkan kelulusan Ijazah Doktor Perubatan (M.S) dari University of Malaya. . Mahathir memulakan alam persekolahan di Sekolah Melayu Seberang Perak pada tahun 1930 selama dua tahun. Gambar lama Tun Dr Mahathir Mohamad (duduk di kanan) dan rakan sekelas Kolej Sultan Abdul Hamid pada 1940. Mahathir telah ditawarkan biasiswa Kedah untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di King Edward VII College of Medicine. Duduk di kiri ialah Osman Bakar yang menyumbang gambar ini. Pada tahun 1954. Semasa di Kolej. selepas tamat pengajian peringkat menengah. Singapura. beliau merupakan seorang pelajar yang tekun dan bersungguh-sungguh dalam pelajaran.B. Beliau melanjutkan pengajian menengah di Goverment English School.B.

Siti Hasmah) yang mengikuti bidang pengajian yang sama di King Edward VII Collage of Medicene berlanjutan sehingga mereka menamatkan pengajian masing-masing. Mokhzani Mahathir (kini Datuk Mohzani). Marina Mahathir (kini Datin Paduka Marina). . 4. Hubungan erat yang terjalin semasa di Singapura telah diakrabkan lagi setelah kedua-duanya diijabkabulkan sebagai suami isteri pada Ogos 1956. Anak-anak beliau ialah : 1. Melinda Mahathir.Perkahwinan Perkenalan dengan seorang gadis dari Selangor bernama Siti Hasmah Mohd Ali (kini Tun Dr. 2. 3. Mirzan Mahathir.

Kegigihan dan semangat untuk menyuarakan pendapat melalui penulisan telah menyebabkan beliau menghasilkan pelbagai jenis penerbitan termasuklah buku "Dilema Melayu" yang diterbitkan dalam tahun 1970. Mahathir juga merupakan seorang yang rajin membaca dan berpegang teguh kepada prinsip bahawa pembelajaran adalah proses seumur hidup. berdasarkan minat yang berterusan dalam bidang ini. di Jalan Tunku Ibrahim. Keperihatinan beliau terhadap masalah ekonomi dan politik Melayu telah diluahkan dalam bentuk rencana-rencana yang diterbitkan oleh Sunday Times di bawah nama pena 'C. Selain daripada menulis. Dalam tahun 1989. 6. Dr. Dr. Mukhriz Mahathir( kini Datuk Mukriz).5. Mahathir dikenali sebagai seorang yang kreatif dan pernah mengikuti kursus pertukangan kayu di Great Britain untuk mempertingkatkan tahap kemahiran beliau. Mahathir telah . Beliau juga berkhidmat sebagai penyunting sebuah majalah yang diterbitkan oleh kolej perubatan di mana beliau menuntut.H. Mahathir telah menjadi penyunting Darulaman. Penulisan merupakan satu dari minat Dr. setelah tamat kontraknya dengan kerajaan. 7. majalah rasmi keluaran Kolej Sultan Abdul Hamid. Dr. semasa beliau masih dibangku sekolah. Tuntutan profesional dan politik juga tidak menghalang beliau untuk menjadikan seni pertukangan kayu sebagai satu hobi. Mahathir dengan bantuan dan kerjasama Dr. Alor Setar. Mahathir hinggalah ke hari ini. Siti Hasmah telah membuka klinik persendirian yang bernama Klinik MAHA.E Det' antara tahun 1946-1950. Klinik MAHA merupakan klinik Melayu pertama di Negeri Kedah. klinik MAHA juga telah menjadi pentas untuk beliau menjalankan aktiviti-aktiviti perkhidmatan komuniti setempat. Maizura. Selain daripada perkhidmatan perubatan. Dr. Mazhar Kerjaya Pada tahun 1957. Dr. Pada tahun 1945.

Dr.dianugerahkan Honorary Freedom of the Worshipful Company of Carpenters oleh British Carpenters Society. Mahathir di dalam arena politik tidak begitu ketara dalam tahun-tahun 1950an disebabkan beliau masih menuntut di Universiti. Mahathir bergiat dalam bidang politik. Selepas memenangi pilihan raya umum pada tahun 1964. Dr. Walau bagaimanapun. Perletakan jawatan sebagai doktor kerajaan pada tahun 1957 telah membolehkan Dr. Mahathir dilantik sebagai Ahli Parlimen. Beliau telah dipilih untuk bertanding pada pilihanraya negeri tahun 1959. tetapi menolaknya. . Penglibatan Politik Penglibatan Dr. beliau terus menulis esei dan komentar mengenai isu-isu sosio-politik negara di akhbar The Straits Times. Bagaimanapun. beliau hilang kerusi pilihan raya umum berikutnya iaitu pada tahun 1969.Mahathir diberi kepercayaan menjadi calon dan seterusnya berjaya memenangi kerusi Parlimen Kota Setar di atas tiket Parti Perikatan. Bermula dari sinilah beliau menempa nama di kalangan masyarakat dan senario politik negara. Semasa pilihanraya umum tahun 1964.

Mahathir berpindah ke Kementerian Perdagangan dan Industri dalam tahun 1978. Sebagai seorang yang berdisplin dan tegas beliau berjaya melenyapkan kritikan terhadap polisi-polisi pendidikan. Berikutan daripada pilihanraya itu. Sebagai Menteri Pelajaran. Mahathir dilantik sebagai Senator pada tahun 1974. beliau memberi peluang yang lebih kepada anak Melayu melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi. Ahli Majlis Penasihat Pendidikan Tinggi pada tahun 1972. mengubah kuota kemasukan. Dr. Sepanjang menjadi Menteri Pelajaran. Member Of the University Court and University of Malaya Council serta Chairman of the National University Council pada tahun 1974. Mahathir dalam pilihanraya umum tahun 1978 telah membolehkan beliau mengekalkan jawatannya di dalam kabinet dan . Dr. Kemenangan beliau di dalam pertandingan kerusi Naib Presiden dalam Perhimpunan Agung UMNO (Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu) tahun 1975 telah menyumbang kepada kejayaan politik beliau. Pada 16 Julai 1981 berikutan perletakan jawatan Perdana Menteri oleh Tun Hussien Onn atas sebab kesihatan. Mahathir dilantik sebagai Menteri Pelajaran. Dr.Kecenderungan dan minatnya yang mendalam dalam bidang pendidikan membolehkan beliau dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pendidikan Tinggi yang pertama tahun 1968. Daripada jawatan Menteri Pendidikan. Dr.4 pada usia 55 tahun. Beliau melepaskan jawatan ini untuk membolehkannya bertanding pada pilihan raya umum tahun 1974 yang mana beliau menang tanpa bertanding. Kini semua pusat pengajian tinggi diuruskan di bawah Kementerian Pendidikan. mengadakan biasiswa dan menubuhkan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM). Beliau juga adalah Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan Kabinet dimana beliau tidak putus-putus menggalakkan perdagangan dan pelaburan asing. Mahathir telah dipilih menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri yang ke. langkah pertama dalam perancangan beliau adalah mengubah polisi pendidikan negara supaya ianya menggambarkan usaha-usaha ke arah menghapuskan kemiskinan dan mewujudkan keadilan untuk semua dan memastikan semua individu diberi peluang membaiki taraf hidup mereka. dan beberapa kriteria kemasukan ke pusatpusat tersebut. Beliau juga bertanggungjawab meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti 1975 yang ditentang oleh ahli akademik dan mereka yang terlibat dengan pendidikan. Kemenangan Dr.

parti Dr. . iaitu dari 16 Julai 1981 hingga 31 Oktober 2003 iaitu selama 22 tahun. Mahathir digelar "Bapa Pemodenan Malaysia" atas perjuangannya yang tidak mengenal lelah untuk memartabatkan Malaysia ke arah Wawasan 2020 dan merupakan pemimpin yang paling lama memegang jawatan sebagai Perdana Menteri.

Malah. timah dan industri petroleum yang masih lagi diusahakan secara kecil-kecilan. harga bahan-bahan komoditi jatuh dengan teruk. Mahathir telah membuat keputusan untuk mempelbagaikan kegiatan ekonomi negara dan sekaligus mengurangkan pergantungan terhadap bahan komoditi. Penamaan beliau memang tepat kerana ekonomi dunia ketika itu berada dalam kegawatan manakala krisis matawang melanda kebanyakan negara di dunia terutamanya negara-negara di Asia seperti Indonesia. pernah memuji tindakan yang diambil Dr. Dr.Pencapaian dan Sumbangan Pada tahun 1997. Kedudukan beliau sebagai Chief Executive Officer (CEO) Malaysia adalah sesuai dan tepat dengan visi yang beliau rancang dan sasarkan. Detik-detik awal beliau diamanahkan menjadi Perdana Menteri Malaysia. Terbukti kesannya. kelapa sawit. Horst Kohler. Thailand dan Filipina. Mahathir berjaya mengawal kegawatan ekonomi dengan menambat ringgit kepada dollar Amerika. Keputusan yang beliau ambil adalah tepat kerana pada pertengahan tahun 1980-an. Mahathir telah memperkenalkan dasar Persyarikatan Malaysia iaitu suatu dasar dimana Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyatnya sebagai pekerja dan pemegang . maka pada awal tahun 1980-an Dr. Pengurus Besar IMF. Mahathir telah mengubah sektor ekonomi asas negara daripada sebuah negara yang berasaskan pertanian kepada sebuah negara berasaskan perindustrian. Mahathir dalam mengawal matawang negara. Dr. Memandangkan komoditi tidak dapat membantu mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan. sektor ekonomi negara pada ketika itu banyak bergantung kepada bahan komoditi utama seperti getah. Hal ini ditambah pula dengan peningkatan nilai matawang Yen yang menyebabkan berlaku kegawatan ekonomi selama beberapa tahun. Malaysia adalah satusatunya negara yang berjaya melepaskan diri daripada belenggu kegawatan tersebut tanpa perlu 'mengikat diri' kepada syarat-syarat yang ditetapkan oleh IMF seperti yang berlaku kepada negara-negara lain di Asia.Mahathir sebagai antara 50 individu yang paling berkuasa di Asia. Dr. dimana beliau menduduki tempat kedua dalam senarai yang dikeluarkan oleh majalah tersebut. majalah Asiaweek telah menamakan Dr. satu pendekatan yang mendapat kritikan hebat pada mulanya oleh badan kewangan dunia seperti Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF).

Mahathir telah membawa Malaysia ke persada kecemerlangan. Beberapa agensi kerajaan telah diswastakan untuk meringankan bebanan kewangan kerajaan diantaranya Lembaga Letrik Negara dan Jabatan Telekom telah disenaraikan sebagai korporat awam. Kejayaan Malaysia sebagai negara membangun dan sebuah negara Islam yang unggul di rantau ini telah diiktiraf dunia. Persyarikatan Malaysia telah berjaya meningkatkan prestasi. Projek-projek besar yang dibangunkan dan direalisasikan semasa pentadbiran beliau antaranya ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). satu lagi projek besar (mega project) hasil cetusan beliau ialah Koridor Raya Multimedia [Multimedia Super Corridor (MSC)]. ialah peningkatan pembagunan industri berat seperti penubuhan industri otomotif negara. Dasar yang diperkenalkan di penghujung tahun 1980-an ini bertujuan mengurangkan perbelanjaan oleh pihak kerajaan di samping memberi perkhidmatan yang lebih baik. Selain projek kereta nasional. daya pengeluaran serta imej negara. mental dan sosial. Dasar ini juga membawa perubahan yang sangat besar terutamanya dalam bidang teknologi kerana pihak-pihak yang terbabit perlu mempunyai kepakaran dalam bidang teknologi untuk memastikan 888perkhidmatan yang ditawarkan murah tetapi bermutu tinggi. Di antara langkah-langkah lain. tempat perlumbaan sukan permotoran berprestij Formula One dan Menara Berkembar Petronas(KLCC). Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri menyebabkan negara ini disegani dunia. yang menunjukkan kereta-kereta dan motosikal nasional adalah yang terlaris di Malaysia. Litar Antarabangsa Sepang. Malaysia telah melalui pelbagai pembaharuan fizikal. Dr. Stadium Nasional Bukit Jalil. Sepanjang tempoh 22 tahun sebagai Perdana Menteri. Malaysia telah menjadi negara yang disegani dan dihormati di pentas dunia.saham. Projek ini ilhamkan dan direalisasikan memandangkan peri pentingnya teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam dunia perdagangan masa kini dan masa depan. Usaha beliau ke arah meningkatkan penyertaan bumiputera dalam pemilikan saham sektor perusahaan dan perdagangan dengan penubuhan Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Amanah Saham Nasional serta Amanah Saham Bumiputera dan beberapa saham amanah dalam porfolio PNB. Dasar penswastaan negara ialah contoh pengurusan kewangan beliau yang agak memberangsangkan walaupun mencetus kontroversi di awal perlaksanaannya. Projek-projek ini secara tidak langsung berjaya meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara sedang membangun yang dikenali dunia. . Masalah kewangan sering menjadi perhatian beliau dan antara tugas penting beliau adalah memastikan perbelanjaan kewangan negara berada dalam keadaan terkawal. Malah corak pentadbiran dan ketegasan yang ditunjukkan oleh Dr.

Anugerah TAHUN 2008 2006 2006 2005 2004 NAMA ANUGERAH Darjah Seri Utama Mahkota Wilayah (SUMW) Certificate of Execellent Dari Multimedia University Anugerah Minda Agung Dari Malaysian Invention & Design Society (MINDS) Grand Fellow Dari Institut Kelautan Malaysia (IKMAL) Grand Fellow Dari Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Kuala Lumpur (DPMMKL) Honorary Doctor of Philosophy in Development Studies Dari University Malaysia Sarawak “Wira Perdana Negara” Dari Persatuan Kebajikan Keluarga Bekas Polis dan Tentera (POLTERA) WP dan Selangor STATE Wilayah Persekutuan Malaysia Malaysia IKMAL (Malaysia) DPMMKL (Kuala Lumpur) UNIMAS POLTERA (WP& Selangor) 2004 2004 .

Tronoh. Kuala Lumpur Honorary Degree of Doctor of Letters Dari International Islamic University of Malaysia Honorary Fellow Dari Acedamy of Science of Malaysia Kuala Lumpur “The Father of Modern Malaysia” Dari Malaysian Government Honorary Doctorate of Management and Engineering Dari University Teknologi Malaysia (UTM). Penang MMU UPM UUM 2004 2004 2004 2004 2004 2004 2004 UKM IEM Honorary Doctor of Philosophy in Government and Political UiTM Science Dari University Teknologi MARA (UITM). Perlis Honorary Doctor of Philosophy in Law Dari University Kebangsaan Malaysia. Cyberjaya Honorary Doctor of Philosophy in Science Dari University Putra Malaysia. Sabah Honorary Doctor of Philosophy in Leadership and HumanityUPSI.K UTP 2004 2004 2004 2004 2003 2003 2003 2003 2003 Malaysia UM IIUM Kuala Lumpur Malaysia UTM Malaysia Selangor . Shah Alam. Perak Honorary Doctor of Philosophy in Science Dari University Sains Malaysia. Penang Honorary Doctor of Philosophy in Knowledge Science Dari Multimedia University. Serdang. Perak Development Dari University Pendidikan Sultan Idris.M. Perak Sports Personality Award 2003 Dari National Sports Award 2003 Doctor of Islamic Thought Honorary Degree Dari University Malaya.2004 2004 2004 FIABCI Award of Distinction 2004 for Nation Building Honorary Doctor of Philosophy in Economics Dari University Malaysia Sabah Malaysia UMS. Selangor Honorary Doctor of Philosophy in Management of Development Dari University Utara Malaysia. Skudai. Selangor Institute of Engineers’ Distinguished Honorary Fellow Dari Institute of Engineers’ Malaysia USM. Bangi. Johor S.N Seri Maharaja Mangku Negara D. Sintok. Selangor Honorary Doctor of Philosophy in Engineering and Technology Dari University Teknologi Petronas (UTP).

P. Malaysia Pahang.S The Most Esteemed Order Of The Royal Family Of Negeri Sembilan D. Malaysia Terengganu Negeri Sembilan. The Most Esteemed Order Of The Royal Family Of Kelantan Tuanku Syed Putra Of Perlis Royal Outstanding Award S.M. Malaysia Kelantan.M Knight Grand Commander Of The Most Honourable Order Of Melaka S. The Most Esteemed Order Of The Royal Family Of Tuanku Syed Putra Wira Keadilan Melaka Historical City’s Honorary Citizen Award Wira Nusa Raya D.K. Kedah Order Of Merit ‘FAR’.S.U.S. Malaysia Pasir Salak Johor. Malaysia Perlis.I. Sabah Johor. Malaysia Melaka. Malaysia Pasir Mas Foundation Melaka UMNO.K. Malaysia Kedah.K.B.D.U. The Most Honourable Order Of The Royal Family Of Kedah D. Malaysia . Malaysia Kedah.(I) The Most Esteemed Order Of The Royal Family Of Johor D.S. Father of Modern Development By the Pasir Salak UMNO Division P.N.P.N Knight Grand Commander Of The Most Honourable Order Of Pulau Pinang Sabah Sarawak. Malaysia Malaysia Perlis. Malaysia Pulau Pinang.N.S.S Knight Commander Of The Most Honourable Order Of Negeri Sembilan.A.K Sabah.Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati Selangor 2003 2003 2003 2002 1997 1997 1996 1996 1995 1994 1992 1991 1989 1988 1985 1985 1982 1982 1982 1981 1981 1981 The Father of National Unity Award Dari Parti Bersatu Sabah D. Malaysia S. Negeri Sembilan Malaysia S.K.P.U.N.T Seri Setia Sultan Mahmud Terengganu D. Darjah Satria Bintang Sarawak D. Knight Commander Of The Sultan Ahmad Shah Fellowship of The International College of Surgeons Anugerah Cemerlang D. Malaysia Perlis.K.S Sultan Ibrahim Medal I D.P.K.

Malaysia Selangor. Kedah SSAP The Second Tun(Dr) Ismail Oration Academy of Medical Pingat Perak Perak. Seri Paduka Mahkota Selangor D.M Seri Paduka Cura Si Manja Kini D.Seri Panglima Darjah Kinabalu 1981 1980 1979 1978 1977 1977 1976 1965 S.K.J. Dato’ Seri Paduka Mahkota Johor S. Malaysia Pahang.M. Malaysia Kedah. Malaysia Sarawak. Malaysia Malaysia Perak.D.Sarawak Dato Patinggi Bintang Kenyalang S.P.S.P.S. Malaysia .P.M.P.C. Malaysia Johor. Seri Setia DiRaja Kedah.

Anugerah Antarabangsa TAHUN NAMA ANUGERAH 2007 2007 2006 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 Honorary Membership Dari IIUM Alumni Chapter of Bosnia and Herzegovina NEGARA Bosnia and Herzegovina Honorary Doctorate Dari Universitas Syiah Kuala Darussalam. Banda Indonesia Aceh Mother Teresa Award Gaddafi International Prize for Human Rights Huesped de Honor Dari Alcalde de Medellin Orden Del Congress Grado Orden De La Democracia “Simon Bolivar” – En El Grado de Gran Cruz Extraordinaria – Con Placa de Oro Diplome-Pocasnog Clana Nastavnickog Vijeca Skole Honorary Citizen of the Municipality of Travnik Dari the Municipal Council Travnik India Libya Republic of Colombia Republic of Colombia Republic of Colombia Sarajevo Travnik The Linus Pauling Award Dari the International League of Humanists Bosnia for Peace and Tolerance Herzegovina .

• 1946: Menjadi ahli UMNO semasa ia ditubuhkan.Kronologi Tun Dr. Kedah pada 20 Disember. . • 1972: Diterima kembali menjadi ahli UMNO pada 7 Mac.210 undi. o Diberhentikan keahliannya dalam UMNO pada 26 September. MAHA Klinik di Alor Setar. dengan majoriti 4. • 1964: Dipilih sebagai Ahli Parlimen Kota Setar atas tiket Parti Perikatan selepas beliau menewaskan calon PAS. Hospital Langkawi. Haji Yusoff Rawa dalam Pilihanraya pada 10 Mei. • 1953: Mendapat ijazah perubatan dari Kolej Perubatan King Edward (yang kemudiannya dikenali sebagai Universiti Malaya) di Singapura. Mohd Shaari Haji Abdul Shukur. • 1954: Berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Hospital Alor Star. berikutan pengedaran suratnya kepada Tunku Abdul Rahman. Hospital Jitra dan Hospital Perlis. • 1970: Mengeluarkan buku dalam bahasa Inggeris yang bertajuk "Dilema Melayu" (The Malay Dilemma). • 1957: Berhenti dari perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri. • 1969: Ditewaskan oleh calon Pas. beliau dikatakan kalah kerana kehilangan "undi Cina" apabila beliau mengumumkan bahawa beliau tidak perlu undi Cina untuk memenangi dalam pilihanraya. o Dipecat jawatan daripada Majlis Tertinggi UMNO pada 12 Julai. • 1965: Menjadi ahli Majlis Tertinggi UMNO. buku ini diharamkan dengan serentak.406 undi. Mahathir • 1925: Dilahirkan di Alor Setar. sementara Mohd Shaari mendapat 8196 undi. • 1968: Dilantik sebagai Pengerusi Majlis Pelajaran Tinggi. • 1973: Dilantik sebagai senator. o Dilantik menjadi Pengerusi Lembaga Perindustrian Makanan Malaysia (FIMA). • 1945: Mengambil bahagian dalam penentangan Malayan Union. dengan 989 undi di kawasan Kotar Setar. Dr Mahathir mendapat 12.

o Mencepatkan masa sebanyak setengah jam di Semenanjung Malaysia untuk menyeleraskannya dengan Malaysia Timur. dan Perdana Menteri Malaysia ke-empat pada 10 Julai. • 1981: Menjadi Presiden UMNO pada 26 Jun. o Melepaskan jawatan sebagai senator untuk bertanding di Pilihanraya 1974. Cekap dan Amanah". termasuk Tun Salleh Abas kerana menghalang perbicaraan tentang salah laku tata tertib semasa kehadapan UMNO akan diputuskan oleh Mahkamah Tertinggi (pada masa itu. o Ghafar Baba dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. • 1986: Datuk Musa Hitam meletakkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 27 Februari. 1981 . • 1987: Menewaskan cabaran Tengku Razaleigh Hamzah untuk jawatan Presiden UMNO dengan majoriti yang nipis sekali pada 24 April. o Menubuhkan PROTON. selepas penerimaan pendapat Yang Di-Pertuan Agung ataupun Sultan-sultan negeri masing-masing.• 1974: Dilantik sebagai Pengerusi Majlis Universiti Nasional. supaya rang undang-undang yang diputuskan oleh Parlimen atau Dewan Undangan Negeri dapat menjadi akta. o Melepaskan jawatan sebagai Menteri Pelajaran untuk menjadi Menteri Perdagangan dan Perindustrian Malaysia (1 Jun 1978 . o Menjadi Menteri Dalam Negeri pada 7 Mei di samping memegang jawatan Perdana Menteri. UMNO telah diharamkan oleh Makhamah Tinggi). . sebuah projek kereta nasional. • 1978: Dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia oleh Tun Hussein Onn pada 15 September. • 1976: Menjadi Timbalan Presiden UMNO pada 5 Mac.000 ekar tanah pertaniankepada rakyat Malaysia. berikutan perletakan jawatan Tun Hussein Onn atas sebab-sebab kesihatan. dan polisi pemulauan barang UK ("Buy British Last"). • 1990: Menjadi Menteri Hal-Ehwal Dalam Negeri (Oktober 1990 .6 Mei. o Menjadi Menteri Pertahanan (18 Julai. "Kepimpinan Melalui Teladan". o Suatu pertikaian tertimbul dengan negeri Singapura tentang lawatan rasmi Chaim Herzog. • 1983: Mengemaskinikan kuasa Yang di-Pertuan Agong dan Sultan-sultan. the "Dasar Pandang ke Timur".Januari 1999) di samping memegang jawatan Perdana Menteri. o Menarik balik pengharaman buku Dilema Melayu (The Malay Dilemma) o Merancangkan serangan subuh dengan pengambilan kembali Guthrie Corporation oleh Perbadanan Nasional Berhad (PNB) di Bursa Saham London pada 7 September. yang mana beliau menang tanpa bertanding. o Melancarkan slogan-slogan "Bersih. • 1993: Melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri. o Meminta maaf daripada Tunku Abdul Rahman secara umum. • 1988: Memecat empat hakim Mahkamah Tertinggi. o Dilantik sebagai Menteri Pelajaran pada 5 September. 1986) disamping memegang jawatan Perdana Menteri. o Menjadi Menteri Kehakiman di samping memegang jawatan Menteri Dalam Negeri dan Perdana Menteri Malaysia.Julai 1981). supaya memulangkan hakmilik lebih kurang 200. • 1975: Menjadi salah satu daripada tiga naib presiden UMNO. "Pemupukan Nilai-nilai Islam". Presiden negara Israel. selepas memenangi dengan majoriti sebanyak 47 undi.

sebuah bandar yang baru yang memainkan peranan yang penting dalam Koridor Raya Multimedia Malaysia. Datuk Seri Abdullah Badawi. merendahkan nama baik negara Malaysia di Persidangan APEC yang pada masa itu dianjurkan oleh Malaysia. tetapi telah dirayu untuk membuat penangguhan selama 18 bulan. o Pergaulan dengan Amerika Syarikat menjadi buruk apabila Al Gore.o Mengehadkan pengecualian Sultan-sultan daripada pendakwaan. • 1998: Memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dari semua jawatan dalam kerajaan dan dalam UMNO pada 2 September. Anwar dihadapkan ke mahkamah pada 2 November. • 1997: Menetapkan nilai mata wang Malaysia pada 1 September supaya mengatasi Krisis Kewangan Asia 1997. • 2003: Bersara sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 31 Oktober. 2003 dan menamakan timbalannya. selepas peristiwa Douglas Gomez. pangkat kehormatan yang tertinggi di Malaysia. . di samping memegang jawatan Perdana Menteri ketika Malaysia masih mengalami Krisis Ekonomi 1997. dan terjadi salah satu daripada pemimpin-pemimpin negara Asia yang paling lama perkhidmatannya. mulai tahun 2003. o Dianugerahkan sebagai Tun. • 2001: Menjadi Menteri Kewangan dan Menteri Tugas-tugas Khas (5 Jun 2001) disamping memegang jawatan Perdana Menteri. iaitu menara berkembar yang tertinggi di dunia. Naib Presiden Amerika Syarikat. o Pembukaan rasmi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang. • 2008: Dianugerahkan Seri Utama Mahkota Wilayah (S. Mahathir dan pemimpin-pemimpin Australia merosot apabila Paul Keating mewajahkan Dr. Mahathir sebagai seorang yang degil ("recalcitrant") kerana enggan menghadiri Persidangan APEC. o Melantik Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Timbalan Perdana Menteri. o Mengumumkan perletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri dalam Perhimpunan Agung UMNO. o Pembukaan rasmi Cyberjaya. o Dipilih sebagai "Asia's Newsmaker of 1998" oleh Majalah TIME.U.M. • 2002: Mengumumkan penggunaan bahasa Inggeris untuk mengajarkan mata pelajaran Matematik dan Sains. o Penghabisan pembinaan Menara Berkembar Petronas yang mempunyai 88 tingkat.W. yang menelan kos sebanyak RM13 bilion. sebagai pengganti.) membawa gelaran "Datuk Seri Utama". • 1999: Menjadi Menteri Kewangan Pertama pada 8 Januari. o Perhubungan di antara Dr. beliau memegang jawatan Perdana Menteri selama 22 tahun. o Mendakwa Anwar Ibrahim atas kesalahan liwat dan penyalahgunaan kuasanya.

com/. Kuala Lumpur : Jabatan Penerangan Malaysia. .wikipedia. Biografi Dr.blogspot.A. 19 Mei 2008 Musa: 'Duri dalam daging sudahpun terkeluar'.Rujukan : ___. http://www.(2004). Kuala Lumpur : Perpustakaan Negara Malaysia. http://tirmidzi. Dicapai 19 Mei 2007 [1].edu. again. ___. Malaysian Insider. 19 Mei 2008 http://dr-chedet. The Umno curse strikes. Tun Dr. Blog lama. Siti Hasmah binti Mohd Ali.html http://sejarahmalaysia.Bhg. Mahathir.uum. Tun Dr Mahathir Umum Keluar Umno Berkuatkuasa Serta Merta. Malaysiakini.htm Sumber: : Buku Majlis Konvokesyen Khas Sempena Penganugerahan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengurusan Pembangunan) Kepada Y. Mahathir Mohamad : a brief biography.ipdm.com/balaiwaris. Bernama. Malaysian Insider.pnm.Bhg. Tun Dr.my/ http://ms. 19 Mei 2008 Nur Jazlan. Mahathir bin Mohamad dan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengurusan Kerja Sosial) kepada Y.(1975).org/wiki/Mahathir_bin_Mohamad Dr.my/Tun/BiodataTun. Mahathir masuk semula ke ICU. Dr. Utusan Online.A.diaryland.

Victor A. Berita Harian. 13. 2002 . 20 Tahun Yang Mengubah Wajah Malaysia. 3. Pogadaev.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful