Chist ovarian functional Generalitati Sus Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin

cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Un chist ovarian normal poate creste pana la 3.8 cm (1,5 in) in momentul in care se pregateste sa elibereze un ovul in abdomen (proces numit ovulatie). Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat normalul (chist ovarian functional). Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste un chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cele mai obisnuite mariri de volum ale ovarelor la femei in perioada fertila. Ca majoritatea tipurilor de chisturi ovariene, chisturile functionale nu produc de obicei simptome si sunt observate la examinarile pelvine pentru prima data. Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si sa devina foarte dureros. Daca a fost diagnosticat un chist ovarian functional, acesta nu este un motiv de ingrijorare intrucat el nu conduce la cancer. Majoritatea chisturilor functionale dispar singure in cateva luni si sunt inofensive. Cuprins articol Generalitati Cauze Simptome Mecanism fiziopatologic Factori de risc Consultul medical de specialitate Investigatii Tratament Profilaxie De retinut!Cauze Sus Cauze Sus Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale: - chistul folicular sau simplu cand sacul ovulului (foliculul) mic nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa; - chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian. Dezvoltarea chisturilor luteale este de asemenea frecventa in timpul tratamentului cu clomiphene citrate (Clomid sau Serophene) pentru infertilitate. Aceste chisturi dispar dupa ce tratamentul a fost terminat. Nu apar in timpul sarcinii si nu pun in pericol sarcina. Simptome Sus

In orice caz trebuiesc excluse alte cauze de chist ovarian sau mariri de volum ale ovarului inainte de a se pune diagnosticul de chist ovarian functional. unele chisturile ovariene post menopauza.lipotimie (lesin). Din acest motiv toate cresterile ovariene post menopauza trebuiesc examinate pentru a evidentia semne de cancer. In unele cazuri. Simptomele severe pot sa apara daca chistul a fost rasucit (torsionat). Chisturi ovariene postmenopauza.sangerari vaginale sau simptome datorate socului produs de sangerarea (hemoragia) excesiva. Exista multe alte afectiuni care cauzeaza aceleasi simptome si semne ca ovarul chistic functional.Simptome Sus Chisturile ovariene functionale sunt de obicei inofensive.mictiuni (urinari) frecvente.greata si varsaturi . nu produc simptome si dispar fara tratament. Uneori se recomanda extirparea ovarelor cand apare un chist pe ovar post menopauza. Din acest motiv orice simptome pelvine neobisnuite trebuiesc examinate si se fac controale regulate anuale.cresteri in greutate. Cu cat chistul ovarian este mai mare cu atat este mai probabil ca el sa produca simptome.modificari ale ciclului menstrual . Mecanism fiziopatologic Sus Mecanism fiziopatologic Sus Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt asimptomatice si dispar fara tratament in una sau doua luni sau dupa unul sau doua cicluri menstruale periodice (normale). numite chisturi uniloculare. care au pereti subtiri si un singur compartiment. daca sangereaza sau daca s-a rupt. Cand apar simptomele acestea se manifesta astfel: . daca chistul marit apasa pe vezica urinara . Se recomanda consultul medicului in cazul in care apare: durere. Ruptura unui chist functional cauzeaza disconfort si durere temporara. Factori de risc Sus Factori de risc Sus . Chistul ovarian functional nu cauzeaza cancer ovarian. foarte rar pot degenera in cancer. soc sau simptome provocate de hemoragie: .durere pelvina severa.dureri abdominale .2 cm (4 in) inainte sa se micsoreze si sa se rupa. slabiciune aparute brusc . Dupa menopauza creste riscul de aparitie a cancerului ovarian. Chisturile ovariene sunt descoperite de obicei in timpul unei examinari pelvine de rutina. Unele chisturi se maresc in diametru pana la 10. ecografie pelvina sau posibil o procedura laparoscopica pentru o examinare mai indeaproape a chistului si a ovarului. ameteala. Acest lucru poate insemna reexaminari la fiecare 6-8 saptamani. aparuta brusc .

Consultul medical de specialitate Sus Consultul medical de specialitate Sus Se recomanda in urmatoarele situatii: . Expectativa (supravegherea pacientului pana la momentul instituirii terapiei) Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt inofensive. . Factorii care cresc riscul de aparitie a chistului ovarian functional sunt: .ginecolog Este nevoie de prezentarea la ginecolog pentru mai multe teste si tratament. . anamneza despre istoricul simptomelor si ciclurilor menstruale. cum sunt Clomidul si Serophenul. istoric familial si o ecografie transvaginala (care se realizeaza cu o "bagheta" ingusta ce se introduce in vagin). Daca se descopera un chist ovarian la o examinare de rutina.Uneori un chist ovarian functional apare in ultima perioada a ciclului menstual. Evaluarea cuprinde un examen pelvin. cand foliculul ovarian se umple de lichid.administrarea in mod curent de clomiphene citrate. Daca se folosesc aceste implanturi se recomanda prezentarea la medic si scoaterea implantului. Investigatii Sus Investigatii Sus Examinarea de catre medicul specialist se face pentru mai multe afectiuni ce produc aceste simptome inclusiv chistul ovarian.perioadele de ciclu menstrual au devenit dureroase in ultimele 3-6 luni .medic internist .folosirea de implanturi de levonorgestrel (sistem Norplast) ca anticonceptionale.ameteala brusca insotita de disconfort abdominal care dureaza mai mult de 2 ore. Expectativa se practica cel mai frecvent in cazul acestui diagnostic. .durere pelvina severa aparuta brusc insotita de greata si varsaturi . . Chisturile ovariene sunt diagnosticate si tratate de : . Se recomanda prezentarea urgenta la medic in urmatoarele situatii: .sangerare vaginala abundenta .durere ce interfera cu activitatile zilnice obisnuite .dureri in timpul contactului sexual. nu produc simptome si dispar fara tratament. o ecografie transvaginala ajuta pentru diagnosticarea tipului de chist. pentru a produce ovulatia.menstrele au devenit neregulate in ultimele 3-6 luni mult inainte de perioada de menopauza .istoric de chist ovarian functional.lipotimie brusca sau slabiciune .sterilizarea tubara (legarea trompelor) poate creste riscul de chist ovarian functional.medic de familie .

Daca chistul ovarian nu se amelioreaza dupa 1-2 mentruatii.ecografia initiala nu vizualizeaza cu exactitate tipul chistului. Tratament de intretinere Chistul ovarian functional care dureaza de-a lungul a 2-3 cicluri menstruale. Tratamentul cu anticonceptionale previne ovulatia.un chist functional diagnosticat nu se micsoreaza sau dispare in 2-3 luni .durere sau presiune pelvina .nu este prezenta ovulatia in timpul examinarii initiale (femeie postmenopauza sau fata tanara premenstruatie). Cu cat este mai mare riscul de cancer ovarian cu atat sunt mai recomandate teste mai agresive. prezenta maririi de volum sau cand ambele ovare sunt afectate .prezenta factorilor de risc pentru cancer ovarian.Daca in urma ecografiei se vizualizeaza un chist ovarian functional care nu cauzeaza dureri severe. Daca simptomele severe persista in ciuda tratamentului anticonceptional. Se pot recomanda mai multe analize si un tratament in urmatoarele conditii: .tratarea simptomelor . asimptomatice si dispar fara tratament. In afara ovulatiei.aparitia de durere moderata sau severa si sangerare vaginala . Tratament initial Tinand cont ca in mod normal chistul ovarian functional dispare fara tratament de-a lungul a 1-2 menstre. . Se recomanda tratament cu anticonceptionale timp de cateva luni pentru a se observa daca simptomele se amelioreaza sau dispar. Se recomanda o examinare pelvina dupa 1-2 luni pentru a se observa daca si-a schimbat dimensiunea. are un aspect anormal la ecografie. se recomanda mai multe teste pentru a se depista alte cauze ale maririi ovarine.o masa chistica ovariana mai mare de 7. un nou chist functional nu este prezent. deci pot exista alte afectiuni . Tratament Sus Tratament Sus Tratament .prevenirea aparitiei altor chisturi prin prevenirea ovulatiei.generalitati Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt inofensive. se recomanda expectativa. Tratamentul cu agonisti de GnRH are efecte secundare semnificative si de aceea se administreaza doar cateva luni. se recomanda o perioada de urmarire fara tratament (expectativa) pentru a se observa evolutia sa. Se examineaza chistul dupa 6-8 saptamani pentru eventuale mariri de volum.6 cm (3 in) . Tratamentul la domiciliu poate ameliora simptomele in acest timp cu caldura locala sau antialgice (calmeaza durerea). Cand tratamentul este necesar acesta se realizeaza astfel: . Majoritatea chisturilor dispar dupa 1-2 luni sau dupa 1-2 menstre. sau cauzeaza simptome necesita tratament medical sau chirurgical. Acestia scad si productia de estrogeni si progesteroni pana la un nivel de menopauza. se pot folosi agonisti ai eliberarii de gonadotropine (GnRH-agonisti) pentru a se scadea producerea de hormoni care stimuleaza secretia de ovule (deci nu este vorba despre un chist functional).

Extirparea chirurgicala a chistului (chistectomie) printr-o incizie mica (laparoscopie) se foloseste daca un chist ovarian functional dureros nu dispare cu tratament medicamentos. anticonceptionalele cu doza mare de hormoni pot chiar sa previna aparitia de noi chisturi.Ibuprofen . In timp ce anticonceptionalele nu fac sa dispara chistul mai rapid. Anticonceptionale orale sunt recomandate pentru oprirea ovulatiei si controlul nivelului de hormoni in organism. Se recomanda golirea vezicii urinare la fiecare senzatie de mictiune. Constipatia nu cauzeaza sau trateaza chistul ovarian dar poate preveni disconfortul pelvin. In acest stadiu ovulatia este suprimata si aparitia chisturilor ovariene legate de productia de hormoni este prevenita. Optiuni de medicamente Tratamentul medicamentos poate fi util in cazul chistului ovarian functional recurent (care reapare) si dureros. Anticonceptionalele orale sunt folosite pentru prevenirea ovulatiei.Ketoprofen . modificarile chistului ovarian sunt minime si simptomele se amelioreaza. Daca a fost recomandata evitarea tratamentului cu AINS se recomanda prezentarea la medic. Se evita constipatia.Aspirina. Daca la ecografie chistul are un aspect anormal sau daca exista si alti factori de risc pentru cancerul ovarian.Naproxen . se recomanda interventia chirurgicala printr-o incizie mai larga (laparotomie) in locul laparoscopiei. Ceaiurile de plante ca menta. De retinut! Utilizarea dar nu in exces a dozei maxime recomandate. zmeura. mure pot alina tensiunea musculara si starile anxioase. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului. Medicatia pentru controlul durerii consta in: Acetaminofen cum sunt Tylenol sau Panadol Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) . . bai fierbinti. Tratament ambulator (la domiciliu) Tratamentul la domiciliu ajuta la scaderea disconfortului produs de chistul ovarian. Agonistii de GnRH pot fi utilizati pentru a scadea nivelurile serice de estrogeni si progesteron care cauzeaza un status temporar de menopauza. sticla cu apa incalzita. In cazul sarcinii se recomanda prezentarea la medic inaintea utilizarii oricarui tratament inclusiv AINS (Utilizarea AINS in timpul contraceptiei sau la inceputul sarcinii creste riscul de intrerupere a sarcinii). Utilizarea caldurii locale. relaxeaza musculatura si reduc crampele. Efectele secundare sunt semnificative. Nu se utilizeaza aspirina la persoane sub 20 de ani decat daca a fost prescrisa de medic. In absenta ovulatiei.

Tintele tratamentului chirurgical sunt: . Tratament chirurgical Tratamentul chirurgical este folosit pentru a confirma diagnosticul de chist ovarian sau de a evalua maririle de volum ale ovarului cand exista riscul de cancer ovarian. Chisturile ovariene dureroase dispar la menopauza (foarte rar un chist functional persista la menopauza). Unele studii arata ca micsorarea chisturilor apare cu sau fara folosirea anticonceptionalelor. .6 cm (3 in) sau comprima alte organe abdominale. mai ales daca au existat 1-2 menstre in aceasta perioada. Combaterea simptomelor cu medicatie pana la menopauza este o optiune. Chirurgia nu previne formarea de noi chisturi decat daca ovarul a fost extirpat.confirmarea diagnosticului de chist ovarian. Daca este recomandat tratamentul chirurgical se analizeaza care este optiunea . sau atunci cand apar probleme la nivelul organelor pelvine sau abdominale.un ovar sau un chist s-au rasucit (torsionat) sau s-a rupt. se realizeaza cu incizie mica (laparoscopie) sau cu o incizie mai mare (laparotomie).laparoscopie sau laparotomie. pot fi extirpate prin laparoscopie. Tratamentul chirurgical este necesar in urmatoarele situatii: . cand se suspecteaza cancer ovarian. Multi experti sunt impotriva utilizarii anticonceptionalelor pentru a micsora sau a elimina chisturile ovariene care sunt deja formate.dureri severe si sangerari. lasand ovarul intact. Agonistii de GnRH nu sunt recomandati pe termen lung datorita efectului de rarefiere a matricei osoase (osteopenie). . Laparoscopia se foloseste pentru confirmarea diagnosticului de chist ovarian la o femeie de varsta tanara.6 cm pe vezica urinara sau organele pelvine. . Profilaxie Sus Profilaxie Sus .scaderea presiunii pe care o produc chisturile mai mari de 7.cand se suspecteaza cancer ovarian bazandu-se pe existenta factorilor de risc si a ecografiei ce depisteaza un chist anormal.Agonisti de GnRH sunt recomandati pentru oprirea ovulatiei. punand ovarele intr-un status temporar de menopauza. Laparotomia se foloseste cand chistul ovarian este foarte mare. Chirurgia nu previne regresia chisturilor ovariene decat daca se extirpa ovarele. .nu a disparut dupa 2-3 luni de expectativa (observare.dimensiune mai mare de 7.excluderea diagnosticului de cancer ovarian. mari sau dureroase care nu prezinta semne de cancer ovarian.extirparea chisturilor care provocau durere. Tratamentul chirurgical pentru chistele sau maririle de volum ovariene. . prin oprirea productiei de hormoni. . . Unele femei prefera sa isi asume riscurile interventiei chirurgicale contra simptomelor care le scad calitatea vietii. Daca se depisteaza cancer. o incizie mai mare permite chirurgilor o examinare a intregii suprafete si o extirpare in siguranta a tumorii. Chisturile ovariene persistente. fara tratament).

Ovulatia inceteaza complet la menopauza. Anticonceptionalele. De retinut! Sus De retinut! Sus Utilizarea dar nu in exces a dozei maxime recomandate. sarcina. anticonceptionalele cu doze mici de hormoni. Nu se utilizeaza aspirina la persoane sub 20 de ani decat daca a fost prescrisa de medic. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului. In cazul sarcinii se recomanda prezentarea la medic inaintea utilizarii oricarui tratament inclusiv AINS (Utilizarea AINS in timpul contraceptiei sau la inceputul sarcinii creste riscul de intrerupere a sarcinii). alaptarea la san in primele 6 luni previn ovulatia. Femeile care folosesc anticonceptionale cu doze mari de hormoni au un risc mai scazut de a dezvolta chist ovarian.SFATULMEDICULUI:Ro .Chistul ovarian functional nu poate fi prevenit daca exista ovulatie. Daca a fost recomandata evitarea tratamentului cu AINS se recomanda prezentarea la medic. scade riscul de producere a chistului ovarian. Tot ceea ce scade frecventa ovulatiei. De pe WWW. au o preventie scazuta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful