Különleges ajándék a "Duplázd meg a vev idet 97 nap alatt, vagy gyorsabban" (www.97nap.hu) c.

ingyenes marketing tanfolyam résztvev inek:

A reklámod 7 legfontosabb eleme
Bár egy reklámról sosem tudjuk el re megmondani, hogy sikeres lesz-e vagy nem - ez csak sok tesztelés után derül majd ki - vannak olyan tényez k, amikre ha odafigyelsz, jobb eséllyel éri el reklámod a célját. Igazából rengeteg ilyen tényez van, de a legfontosabb a következ 7 db...
Wolf Gábor írása

-------------------------------------------------------1. EZ ITT A REKLÁM HELYE! -------------------------------------------------------A legels lépés egy sikeres reklámkampányban kiválasztani azt a médiát, ahol a célközönségb l sokan látják majd. Ehhez általában elég a józan paraszti ész - pl. melyik újságot olvassák a nagy cégek pénzügyi igazgatói, vagy melyik rádióadót hallgatja a legtöbb 20 éves. Ha jobb eredményt akarsz, érdemes annak is utána nézni, hogy hogyan fogyasztja a célközönség az adott médiát: mikor olvassák, melyik id pontban hallgatják. Amíg ezeket nem tudod, addig nagy eséllyel pazarolod el a marketing költségvetésedet vakon feladott hirdetésekre, amiket lehet, hogy sosem lát majd a célközönséged.

------------------------------------------------------------2. EGY VISSZAUTASÍTHATATLAN AJÁNLAT ------------------------------------------------------------Láttál mostanában olyan reklámokat, amik csak egy céget reklámoznak? Cégnév, esetleg tevékenység. Ezt nevezem én kidobott pénznek! A nagy cégek gyakran képtelenek ellenállni a csábításnak, hogy felrakjanak egy logót meg a cég nevét, abban bízva, hogy ez új ügyfeleket szerez, vagy növeli vev ik h ségét. Lehet, hogy ett l a vezérigazgató egója n , de ez értékes reklámfelületet vesz el attól az üzenett l, ami ELADHATNA. A vev ket abszolút nem érdekli egy logó, sokszor a cég neve sem. A reklámban egy dolgot keresnek: egy jó ajánlatot. Egy új funkciót a termékben, egy kedvezményes ajánlatot, egy kivételes lehet séget, hogy valamihez hozzájussanak, amit már rég kiszemeltek maguknak, vagy valami olyan újdonságot, amir l most hallanak el ször. A reklámodban ezért legyen mindig valami, amit felkínálsz. Nem kell minden esetben azonnal vásárlásra rávenni a célközönséget: reklámozhatsz pl. egy honlapot, ahol számukra valami fontos információ található meg. Reklámozhatsz egy ingyenes tanulmányt, amit személyesen cégedt l kell hogy elkérjenek, így indítva el az értékesítési folyamatot. És persze reklámozhatsz egy klassz terméket vagy szolgáltatást is.

2/5 ------------------------------------------------------------3. mint egyedi. MÁS. de sose ez legyen a legfontosabb szempont! Egy nagy versenytárs mindig meg tud ebben verni. majd minden kommunikációdba foglald ezt bele. hogy miért tudsz ekkora árengedményt adni. amelyik tetszik és amelyik igaz a cégedre: haszon-orientált. amire a célközönségnek azonnal tudnia kell a választ ("Ön vajon melyik pályázati lehet ségb l marad ki az alábbiak közül? ") - - . hogy akár még egyszer el is olvashatod. így akár a f címbe is érdemes belefoglalni.A reklámod 7 legfontosabb eleme A lényeg. ------------------------------------------------------------4. ami: . ez pedig nem cél. Ilyenkor írd oda.így érdemes mindig árakat is kommunikálnod. hogy milyen el nye származik a vev nek.a célközönséged számára fontos . nem a színek. hogy az már gyanús. ami nem az árról szól. sokan fogják azt hinni. és akkor az nyer. mint bárki másnak a városban. Mi magyarok nagyon árérzékenyek vagyunk . csak rád jellemz el nyöd? Az baj. hogy számukra mi a 3 legfontosabb szempont. Ha a reklámod 80%-os árengedményt kínál. különben érdektelen lesz a reklámod.jobban. és igyekezz az egyikben túlszárnyalni a konkurenciát. Talán a céged szállít a leggyorsabban. Mi m ködhet? Talán nagyobb a választékod. a címsor. Figyelem! Az ár. MINT A TÖBBIEK ------------------------------------------------------------Miért hozzád vigyék a pénzüket és ne a konkurensedhez? Pláne egy olyanhoz.amiben a céged valóban elüt a többiekt l Gyakran ez lehet a legnagyobb el ny. Milyen egy hatásos címsor? Válassz egyet. amit ügyfeleidnek kínálni tud céged. Keríts egyet. azaz arról szól. hogy 50%-kal megemelted az áraidat csak hogy nagy számot írhass a százalék elé. tönkre tehet egy egész iparágat. mi az oka: ez hitelessé teszi az ajánlatodat. A MÁGIKUS CÍMSOR ------------------------------------------------------------A f cím reklámod leges-leges-legfontosabb része. ami ha elszabadul. mint az átlag . azaz valami olyan információról szól. Ez olyan fontos. Találj egy olyan szempontot. hogy a reklám f szerepl je az ajánlat legyen! Egy figyelmeztetés: néha egy ajánlat olyan visszautasíthatatlan. ha nincs egy ilyen egyedi. megkülönböztet jellemz nagyon veszélyes játék. De mi van. mégpedig gyorsan! Kérdezd meg ügyfeleidt l. aki a legtovább bírja t kével a reklámozást és az árversenyt. Nem a kép. azaz olyan kérdést vet fel. ha Veled köt üzletet… ("Akár 80%-kal csökkentheti a bolti lopásokból ered kárait az új…") hír-orientált. ami nagy újság ("Megel zhet a szívinfarktus az új otthoni berendezéssel") kíváncsiságra apellál. nem a márkanév. A hosszú távú profitabilitáshoz tehát egy olyan el ny kell. akinek alacsonyabbak az árai? Ezt alaposan meg kell indokolnod.

Tehát megvan a címsor! Akkor jöhet az alcím… Minden reklámnak kell hogy legyen egy alcíme. és (2) elkerülni valamilyen fájdalmat. annyi új funkciója van. HANEM EL NY! ------------------------------------------------------------Ha azt akarod. ilyen gyorsan kiérünk a másolójához. Célja nem eladni a terméket vagy a szolgáltatást: célja eladni a reklámot! Példa: "Hány kilót szeretne lefogyni a következ hónapban?" Az új kapszulával Ön dönti el. Az alcím a címnél egy kicsit kisebb bet kkel fontos feladatot lát el: összekapcsolja a f címet a reklám többi részével. NEM TULAJDONSÁG. hogy aki olvassa vagy hallgatja. vagy pár bizalmas vev d bevonásával. és hogy milyen "megbízható"-nak mondod magad a reklámodban. vagy lassan akar fogyni . egy potenciális vev t nem érdekel. hogy kigúvadjon célközönséged szeme. gondold végig: elég er s lett ahhoz. De ezt kommunikálni nagy hiba (mégis jó sokan megteszik!) Senki nem vesz meg azért egy fogkrémet. mert szimpatikusabbak leszünk.A reklámod 7 legfontosabb eleme "hogyan" típusú. ha írsz 2030 címet. Nem érdekli. Ennyi memória van benne.és ez csak a kezdet… ------------------------------------------------------------5. Nem érdekli. akkor írd le terméked. Nem érdekli. hogy gyorsan. hogy abból a vev nek milyen haszna származhat. azaz egy olyan kérdés. mint a megszerzésb l származó öröm. . csak 90g. majd írd melléjük. Hagyd ki tehát a cégedr l szóló rizsát. hogy ISO min sítésed van. mert abban kétszer annyi fogfehérít van. szolgáltatásnak vannak tulajdonságai. Ha ez nehéz. Arról írj tehát. kíváncsi lesz a reklám maradék részére? Legjobb. és az érzékszerveik kihegyez djenek. Azért vesszük meg. és abból választod ki a legjobbat. akár kollégáid. t csak annyira érdekled. hogy milyen szövetségnek vagy a tagja. és add el az el nyöket! Egy tipp: a nap végén az embereket két dolog érdekli: (1) valamilyen öröm megszerzése. Tipp: a pszichológia felmérések szerint az emberekben er sebb reakciót vált ki az elvesztést l való félelem. hogy az ajánlatod hogyan fog segíteni nekik e két dolog valamelyikében. ha fehérebb fogakkal mosolygunk rá egy új ismer sre. hogy "az ország vezet vállalata" vagy. amennyit a kínálatodból majd profitál. hogy mi a céged neve. hogy pulzusuk felgyorsuljon. Bármennyire sérti ez a büszkeségedet. akkor be kell vetned az el nyöket! Minden terméknek. amely a "Hogyan" szóval kezd dik ("Hogyan írjon olyan címsort. amit l kigúvad az olvasók szeme?") 3/5 Ha megvan a címsor. szolgáltatásod tulajdonságait.

hogy ki kínál er sebb garanciát. csak használd a következ ket: 1. mit tegyenek. Ezért reklámodnak bizalmat kell építenie és az ajánlatodnak csökkentenie kell a vev kockázatát. akkor könnyebben rászánjuk magunkat a vásárlásra. NE FÉLJ KIADNI AZ UTASÍTÁST! ------------------------------------------------------------Siker: a vev elolvasta. vagy hogy mi a nyitvatartásod. A "hívja most". Idézetek Régi vev id elismer írásai. hogy mások már kipróbálták és elismer en nyilatkoztak. akkor mindenki csak „bérelné” a termékedet? Fekete-fehéren kimutatható. ha reklámaid állításai mindig szinték és igazak. így nagyobb eséllyel fog hatni. vagy hogy "eladó" . Tények és statisztikák Reklámod állításaidat támogasd meg megbízható forrásból származó adatokkal. Az embereket megnyugtatja a bizonyíték. de a Tiéd is. mint amennyit a visszaéléseken veszítesz. Erre a legjobb valamilyen korlátot szabni. A jó hír. hanem ami sürg s. CSÖKKENTDS A KOCKÁZATOT! ------------------------------------------------------------A vev k alapvet en szkeptikusok.de ne felejtsd el: a legnagyobb bizalomépítés az.attól még senki sem fog megmozdulni. jobb garancia bevezetésével. Ne felejtsd el: a reklámodra érvényes Newton törvénye: egy nyugalomban lév testet csak er kifejtéssel lehet kimozdítani! Add meg ezt az er kifejtést. 4/5 ------------------------------------------------------------7. kiábrándulás után nehéz elhinni bármit is. Annyi átverés. Senki sem szeret kísérleti malac lenni. Miért m ködik ez? Valljuk be: a legtöbben szeretjük halogatni a dolgokat. Tipp: a nyilatkozó fotója dupla pontot jelent bizalomszerzésben! 2. "látogassa meg ma". ami fontos. Ne hidd el. És ha még hatásosabbá akarod tenni a reklámodat. és végül nem azzal foglalkozunk. mondatai nagyon hatásosak lehetnek. hanem azt is. Félsz attól.A reklámod 7 legfontosabb eleme ------------------------------------------------------------6. hogy mit tegyenek. akkor ne csak azt mond meg vev idnek. hogy gyorsan. Használd e taktikák bármelyikét hogy nagyobb bizalmat építhess ki célközönségedben az ajánlatod iránt . 3. Valójában az emberek legtöbbször csak akkor mozdulnak meg. ha megmondják nekik. ezért ha látjuk. hogy a vev k kihasználnák? Attól tartasz. csalás. Egy biztos: aki belekezd. hogy ez nem olyan nehéz. Azaz nem csak a vev k kockázata csökken egy új. hogy "akció". "kattintson ide" mindenkiben kisebb vagy nagyobb érzelmi reakciót kelt. ha valaki vagy valami erre utasítást ad nekik. hogy az ilyen ajánlatok jobban megemelik a forgalmat. Garancia Ebben szégyenletes a helyzet Magyarországon! Nem csak a törvények rosszak. hogy az emberek nem szeretik. de még nem kezd dött el az a licitálás sem. hogy ha pénzvisszafizetési garanciát kínálnál. Mivel lehet . vagy meghallgatta a reklámodat! És most mit tegyen? Ne bízd a véletlenre: mond meg neki egyértelm en! Nem elég azt írni. amivel sürg ssé teszed az ajánlatodat. csak nyertes lehet.

De ha valamennyi vev t és üzletet hoznak a régi reklámok. A statisztikák szerint egy embernek 7-8-szor kell találkoznia egy üzenettel ahhoz. 3 hónap alatt . Ezért egyetlen megjelenést l ne sokat várj: vagy rövid ideig intenzíven. hogy tartsd is be a mennyiségi limitet vagy határid t! Ha nem teszed. és már el is kezded tervezni az újat. amit l a reklámod végre ellenállhatatlanná válik? Klikk ide: Hipnotikus Reklámszövegek >> (http://www. és hogy vásároljon. akkor igen.A reklámod 7 legfontosabb eleme sürg ssé tenni egy ajánlatot: fogyóban a készlet ("Már csak 1000 db maradt kiszolgálás érkezési sorrendben!"). de ha a régit elvágod. akkor lassan a testtel! El ször kezd el párhuzamosan futtatni a régi és az új reklámot. Sikeres reklámozást! *** Szeretnél minden nagy és minden apró trükköt ellesni. vagy az akció ideje limitált. ahogy csak lehet. de nagyon kitartóan folytasd a reklámkampányaidat. Figyelem! Ha ezt a taktikát választod.vezesd be az újat és futtasd ki a régit. Inkább költs egy kicsit többet és lassan . hogy nem mennek az eladások.marketingcommando.2. mert csak akkor lesz eredménye.hu/termekek/reklam-cd. nagyon vigyázz. ugye? Ne! Ha céged régi reklámjai nem m ködtek egyáltalán.html) © 2006. akár már ma. 5/5 ------------------------------------------------------------8. "csak a hónap végéig" tart. vagy hosszú ideig elnyújtva. Marketing Commando. pl. ha a célközönségedhez sokszor eljut. hogy meg is mozduljon. BÓNUSZ: KITARTÁS! ------------------------------------------------------------Ha jól végzem a dolgomat. Igen. akkor az abból érkez vev folyamot is elzárod. amire le is cseréled. minden jog fenntartva! . ez többletkiadás. Az "akciónkat meghosszabbítottuk"-ról mindenki tudni fogja. akkor a következ napokban kritikus szemmel fogod megvizsgálni régi reklámjaidat. oda a szavahihet séged.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful