Un exercitiu pentru stabilirea obiectivelor care va va schimba viata Astazi va voi prezenta unul dintre cele mai bune

exercitii pentru stabilirea obiectivelor, in opinia multor experti in dezvoltare personala. Cu siguranta ati mai auzit despre el, unii dintre voi poate l-ati si aplicat deja si mi-ar placea sa aflu rezultatele pe care le-ati avut. Acest exercitiu este foarte simplu, nu va ia decat 5 - 10 minute sa-l faceti, insa rezultatele pe care le veti obtine vor fi uimitoare. Brian Tracy, Bill Bartman, Tony Alessandra, Bob Proctor si multi alti experti in managementul timpului si dezvoltare personala recomanda acest exercitiu in toate programele lor de stabilire a obiectivelor. Nu stiu cum il traduc altii din engleza in romana, insa eu il voi numi "cartonasul cu obiective" (en. goal card). Cu siguranta i-ati auzit pe Brian Tracy sau Bob Proctor explicand cat de important este sa va notati obiectivele pe "3x5 index cards". Motivul pentru care m-am hotarat sa scriu acest articol este unul destul de simplu: in urma cu aproximativ doua luni, mi-am propus sa realizez un anumit lucru pana pe data de 1 Aprilie. Acest lucru era destul de important pentru mine si nu foarte usor de obtinut, astfel incat am zis ca merita sa aplic toate tehnicile de stabilire a obiectivelor pe care le cunosc, deoarece voiam cu adevarat sa-l realizez. Ca sa nu mai lungesc povestea, mi-am indeplinit obiectivul pe data de 24 martie. Bineinteles ca pe langa acest exercitiu am mai folosit si alte tehnici, precum vizualizarea, repetarea afirmatiilor pozitive, liste cu obiective, planificarea activitatilor folosind metoda ABCDE, despre care am discutat in articolele anterioare, insa sunt convins ca o mare parte a succesului s-a datorat faptului ca mi-am notat acest obiectiv pe acel cartonas pe care l-am purtat la mine in toata aceasta perioada. Stabilirea obiectivului Desi se gasesc pe net o multime de astfel de cartonase pentru downloadat, in variante .doc sau .pdf, eu am preferat sa folosesc un carton simplu si un pix. Iata ce trebuie sa faceti. Luati un carton de dimensiunea buletinului sau eventual mai mic - o sa va explic pe urma de ce este importanta dimensiunea - preferabil sa puteti nota pe el pe ambele fete. Pe o fata va notati obiectivul pe care doriti sa-l realizati, insa acesta trebuie sa respecte anumite criterii:
• • • •

trebuie sa fie la persoana intai trebuie sa aiba o limita de timp trebuie sa fie cat mai detaliat si bineinteles, trebuie sa fie realizabil.

Insa. exercitiul devine ineficient. de exemplu. Pentru a pastra cartonasul intr-o stare buna e recomandat sa-l plastificati. daca lati facut de dimensiunea buletinului. De preferat. de la pantaloni sau in poseta si cititi-l ori decate ori aveti cateva momente libere. vizualizati-va avand deja acel lucru. notati acele lucruri care va vin in minte atunci. in buzunarul de la geaca. iar daca va stabiliti un obiectiv care este aproape imposibil de realizat. Cartonasul cu obiective . cu atat mai bine. sau. cu dotarile . Sa cititi cartonasul de cat mai multe ori posibil.planul de actiune In prima parte a acestui articol am discutat despre ce trebuie sa scrieti pe o fata a cartonasului cu obiective. Dupa ce ati notat obiectivul. puteti apela la inca cateva tehnici foarte importante. Cu cat este mai detaliata aceasta descriere. Atentie. Vizualizarea Pentru a creste eficienta acestui exercitiu. acestea ar trebui sa reprezinte activitati zilnice pe care trebuie sa le intreprindeti. In schimb. evitand astfel deteriorarea sa. in articolul urmator urmand sa va spun despre ce trebuie sa scrieti pe cealalta fata a cartonasului si apoi cum sa folositi acest cartonas pentru a obtine lucrul pe care vi l-ati propus. O parte foarte importanta a acestui exercitiu o reprezinta increderea. Acest lucru este foarte important. pentru ca acestea vor face ca Legea . precum vizualizarea.". De fapt in asta consta toata puterea si eficienta acestui exercitiu.. Purtati-l la dumneavoastra tot timpul. In acest articol veti afla ce trebuie sa notati pe cealalta fata a sa si cum sa-l folositi pentru a obtine lucru pe care vi l-ati propus. traiti sentimentele de implinire si satisfactie. Deoarece sunt mai multe de spus si nu vreau sa scriu un singur articol lung si greu de citit. pe cealalata fata a cartonului notati in partea de sus "Plan de actiune" si apoi scrieti care sunt pasii pe care considerati ca trebuie sa ii faceti pentru a va indeplini scopul propus. chiar daca probabil in momentul in care veti nota acesti pas nu veti sti exact planul de actiune.. am impartit acest articol in doua parti. auto-sugestia si credinta. Bob Proctor spunea intr-un seminar ca-l citea chiar si cand astepta la semafor. obiectivul trebuie sa fie credibil si realizabil. puteti cumpara de la librarie niste huse din plastic pentru buletin in care sa puneti cartonasul. Motivul pentru care va notati obiectivul si planul de actiune pe cartonas este sa puteti purta la dumneavoastra cartonasul tot timpul si sa-l cititi cat mai des cu putinta. simtiti bucuria indeplinirii obiectivului. iar apoi scrieti ceva de genu: "Am o masina marca x. notati in dreapta sus data pana cand vreti sa obtineti masina. care sa devina plictisitor (statisticile arata ca majoritatea oamenilor nu citesc articolele mai mari de o pagina).Deci nu scrieti "Vreau sa am o masina". culoarea z. Atunci cand cititi obiectivul pe care l-ati notat pe cartonas. model y.

oricand aveti cateva minute libere: cand va indreptati spre servici. indiferent cum va simtiti acum. insa vom dezbate mai pe larg acest subiect in articolul urmator. pe cealalata fata notati un plan succint de actiune 4. daca veti repeta in fiecare dimineata de 100 de ori "sunt increzator in fortele proprii". N-ar trebui sa va ia mai mult de 5-10 minute. ar fi recomandat sa sa folositi afirmatiile pozitive si pe parcursul intregii zile. luati un cartonas si un pix 2. plastificati cartonul 5. sau oricand aveti cateva minute de liniste. sau oricare alte trei afirmatii pozitive si propuneti-va ca in fiecare dimineata. Important este sa repetati cat mai des afirmatii pozitive. trei saptamani veti fi cu adevarat increzator in fortele proprii. as vrea sa fac un scurt rezumat al acestui articol si al celui precedent despre cartonasul cu obiective. repetati pasul precedent de cat mai multe ori in fiecare zi 8. precum "sunt increzator in fortele proprii". Acelasi lucru este valabil cu orice afirmatie. scoateti cartonul si cititi (ideal ar fi cu voce tare) obiectivul si planul de actiune 7. pe o fata a cartonasului notati o descriere detaliata a obiectivului dumneavoastra 3. folositi vizualizarea si afirmatiile pozitive pe toata durata zilei . sa repetati de cel putin 100 de ori fiecare afirmatie. Nu va cer acum sa numarati pana la 100 in fiecare dimineata. Plan de actiune In incheiere. purtati-l la dumneavoastra tot timpul 6. cand aveti cateva secunde libere. Despre importanta acestora si cum le puteti aplica vom vorbi in articolul urmator. insa as vrea sa va prezint aici pe scurt un exercitiu recomandat de Brian Tracy. peste doua. sau cand mergeti la cumparaturi. De asemenea. puteti folosi vizualizarea in orice moment al zilei. Puteti foarte bine sa repetati fiecare afirmatie cate 1-2 minute si e suficient. "imi duc toate task-urile la indeplinire". Important este sa repetati fiecare afirmatie de cat mai multe ori. De asemenea. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati: 1.Atractiei sa lucreze pentru dumneavoastra. Insa va asigur ca. sau cand faceti o pauza scurta sa dati o fuga pana la cele doua automate de cafea din spatele biroului dumneavoastra. garantat. Afirmatiile pozitive Un alt exercitiu foarte important pe care il puteti face este repetarea afirmatiilor pozitive pe tot parcursul zilei. cand va spalati pe fata si va uitati in oglinda. cand aveti cateva minute libere. Ar mai fi cateva lucruri de spus despre repetarea afirmatiilor pozitive. Notati-va pe o foaie de hartie trei afirmatii pozitive. "sunt foarte organizat".

. veti obtine succesul. Nu va ganditi la metodele prin care puteti face acest lucru.faceti cel putin un lucru care sa va apropie de indeplinirea obiectivului Daca veti respecta acest plan. mai stapan pe fortele proprii si sa va controlati emotiile. sunt cateva principii esentiale pe care trebuie sa le respecte afirmatiile pe care le alegeti... Nu trebuie sa va puneti intrebari referitoare la modul in care veti obtine aceste lucruri. De exemplu. sa spunem ca sunteti o persoana careia ii este frica sa vorbeasca in public. Nu spuneti "vreau ca el/ea sa fie . garantat.. singular.". . sau sa faca . Recomandat ar fi sa faceti acest lucru cat mai des cu putinta. la fel ca si obiectivele. Din pacate. De exemplu. Momentan tot ce trebuie dumneavoastra sa faceti este sa repetati zilnic "Sunt mai increzator. Nu este ceva foarte dificil si nici nu aveti nevoie de abilitati extraordinare.. afirmatiile trebuie sa fie personale. spuneti "imi folosesc timpul in mod eficient. Folositi afirmatii pozitive Un lucru foarte important pe care trebuie sa-l aveti in vedere este faptul ca afirmatiile trebuie sa fie pozitive. Obiectivul dumneavoastra este sa deveniti mai increzator." Aparent. actionati . Pana data viitoare. Mintea subconstienta este foarte creativa si odata ce v-ati intiparit in minte un gand. Insa. Trebuie doar sa va axati pe ceea ce va doriti.. la fel ca toate celelalte exercitii. Trebuie sa fie la persoana intai.. cele doua afirmatii spun cam acelasi lucru. o idee. In continuare vom discuta despre cateva dintre aceste caracteristici: Stabiliti-va exact ce va doriti In primul rand. sa tina discursuri in fata unui grup de oameni. apreciate de toti participantii". sau orice altceva va doriti. si nu in ultimul rand.9. Tot ce trebuie sa faceti este sa va stabiliti niste afirmatii pozitive pe care sa le repetati zilnic. subconstientul va cauta diverse metode si solutii prin care sa va realizati obiectivul."." sau "eu fac . Afirmatii personale In al doilea rand. Acestea vor aparea pe parcurs. sa va dezvoltati respectul de sine si sa capatati mai multa incredere in fortele proprii. multi dintre noi nu suntem constienti de efectul pozitiv pe care-l poate avea asupra vietii noastre repetarea in mod regulat a catorva afirmatii pozitive. spuneti "eu sunt . Repetarea afirmatiilor pozitive reprezinta unul dintre cele mai bune exercitii pentru a va pregati mental pentru succes. trebuie sa va stabiliti exact care este rezultatul final pe care doriti sa-l obtineti. toate cele bune si mult succes.. Aceasta tehnica va poate ajuta sa deveniti mai eficient in managementul timpului. in loc sa spuneti "nu mai pierd timpul". mai stapan pe mine si tin discursuri foarte reusite.

De exemplu. Veti simti un impuls sa iesiti sa faceti 30 de min de alegare usoara..000 de euro intr-o saptamana si dumneavoastra sunteti constienti de asta si astfel nu veti crede cu adevarat... nu spuneti "voi avea un venit lunar de . intr-o zi. probabil cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa repetati cat mai des afirmatiile pe care le-ati ales. nu va puteti spune "saptamana viitoare voi castiga 10. "voi. nu veti reusi.. . O alta tehnica foarte utila consta in folosirea cuvintelor care trezesc diferite emotii atunci cand repetati afirmatiile cu voce tare. lei".". Este foarte important sa evitati sa folositi afirmatiile la timpul viitor. si cu siguranta le veti obtine. Afirmatiile trebuie sa fie la timpul prezent.doar ca difera limbajul. Incercati sa evitati formularile de genul "as putea. Insa.000 euro". sau veti elimina din meniul dumneavoastra zilnic alimentele nesanatoase.. In schimb.".. imediat dupa ce v-ati trezit si seara. iar daca nu credeti.. De asemenea.. probabil intelegeti de ce spun ca cele doua afirmatii sunt diferite. ci spuneti "am un venit lunar de . "ar trebui sa.. Si tot timpul vor ramane in viitor si sansele dumneavoastra de a va indeplini obiectivele stabilite vor scadea considerabil. Sunt foarte mici sansele sa realizati cei 10. Se spune ca informatiile pe care le asimilati in ultimele 45 de minute seara. candva. Folositi propozitii scurte. Nu vom dezbate in acest articol care este diferenta intre cele doua. Daca ati inteles cum functioneaza Legea Atractiei. daca spuneti "am un corp sanatos. Repetati cat mai des afirmatiile pozitive Si nu in ultimul rand. Nu faceti greseala de a va construi afirmatii in care va stabiliti obiective care sunt foarte greu de indeplinit. daca pana acum ati castigat intr-o luna 1000 euro.. sau in loc de "ar trebui sa imi folosesc timpul mai eficient". deoarece subconstientul dumneavoastra va percepe aceste afirmatii ca pe niste lucruri care se vor intampla. lei". afirmatiile trebuie sa fie scurte si concise.. Afirmatiile trebuie sa fie credibile Un alt lucru foarte important de care trebuie sa tineti cont este faptul ca afirmatiile pe care le repetati trebuie sa fie credibile. cu siguranta veti simti o energie pozitiva inauntrul dumneavoastra care va va indemna sa faceti ceva pentru a obtine (sau pentru a va mentine) acel corp sanatos pe care vi-l doriti. care sunt mult mai eficiente. De exemplu....". pentru ca acestea sunt perioadele in care creierul dumneavoastra este cel mai receptiv. exact inainte de culcare. cele doua afirmatii sunt complet diferite. Cele mai bune momente ale zilei in care puteti face asta sunt dimineata. propuneti-va obiective pe care sunteti convinsi ca le veti realiza. pentru a va programa un nou comportament in mintea subconstienta. De exemplu. care debordeaza de vitalitate si energie". Nu folositi paragrafe sau fraze foarte lungi. sau veti manca mai putin la urmatoarea masa. la nivel neuronal si energetic. spuneti "imi folosesc timpul eficient". insa ce trebuie sa retineti este sa incercati sa folositi tot timpul airmatii pozitive si sa incercati sa eliminati negatiile din vocabularul dumneavoastra. Pastrati totul cat mai simplu.

inainte sa dormiti. . In speranta ca v-ati convins de importanta repetarii afirmatiilor pozitive. inainte sa adormiti. sunt procesate de mintea subconstienta pe totata durata somnului. si sa va propuneti sa le repetati timp de cel putin 2-3 minute dimineata. De aceea este foarte important ca in aceste 45 de minute sa evitati stirile si informatiile negative. va invit sa va notati chiar acum cel putin 3 afirmatii pozitive. dupa ce va treziti si 2-3 minute seara.