Inleidende les Tijdspad: 20 minuten Doelen: - de leerlingen kunnen kijken specifieker naar de kleding en verdiepen zich in de kleding.

Misschien heb jij je wel eens afgevraagd hoe Sinterklaas er zou uitzien als hij niet in Nederland is…..misschien ziet hij er wel heel anders uit! Vandaag gaan we ervoor zorgen dat Sint er anders uit ziet. Er is een kunstenaar die dit ook heeft gedaan. Kijk maar even naar de verschillende platen op het bord. De jongen, man en vlinder zien er elke keer anders uit. Hoe komt dit? Wat heeft de tekenaar/schilder gedaan? Hoe zou hij dit gedaan hebben? Zijn alle schilderijen hetzelfde? Waarom zou deze man iemand zo geschilderd hebben? Wat zou hij nodig hebben voor om zo’n schilderij te schilderen? De schilder van deze schilderijen is Andy Warhol. Deze man heeft deze schilderijen al lang geleden geschilderd. Rond 1950 schilderde hij deze. Deze man leeft nu niet meer, maar we kunnen nog altijd kijken naar zijn kunstwerken. Op verschillende plekken kun je naar kunst kijken. Eigenlijk is het kledingstuk dat je vandaag aanhebt, ook een stukje kunst. Kijk naar je maatje: Wat voor kleding heeft hij zij aan? Zie je daar een figuur in? Sinterklaas en zwarte Piet hebben ook kleding aan. Wat hebben ze voor kleding aan? Weet je het uit je hoofd? In Nederland is het normaal dat je viert dat Sinterklaas jarig is. Niet elk land is dit zo. In december vieren wij het, en dan komt Sinterklaas ook in Nederland. Sinterklaas staat voor zijn kledingkast. Wat zal hij nu aantrekken? Ondertussen zingt hij dit liedje, luister maar: (op de wijs van: I like the flowers) Sint houdt van ……………. Sint houdt van zijn ……………………….. Sint houdt van………………. Hij houdt van ………………………. Sint houdt van ……………… Dat is waar Sint van houdt. Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas Het zinnetje Sinterklaas wordt door zwarte Piet geneuried. Wij zijn even de zwarte pieten, en laat maar horen! Maar waar houdt Sinterklaas van? Welke kledingstukken trekt hij vandaag aan? Wij mogen hem helpen kleding kiezen, en misschien komt hij er vandaag heel anders uit te zien? (vullen woorden in op zinnen, eerst met elkaar zin zingen om te kijken of woord of woorden passen) Daarna gaan de kinderen in tafelgroepen zelf grappige teksten bedenken, die te maken hebben met Sinterklaas. Dit is een lastig karwei voor de leerlingen waardoor ik ze aanleer om mee te klappen met de klankstukken, zodat ze weten of het past. Zo Sint is aangekleed. Wij weten nu van welke kleding Sint van houdt. We fluisteren het in de oor van een piet: ……… Nu hebben we niet allemaal bedacht wat Sint aan heeft of misschien willen we dat Zwarte Piet ook andere kleding aan heeft, daar heb ik iets op bedacht. Luister! Les 2: Hoekenwerk: Beeldende vorming Als we kijken naar de schilderijen (zie kunstontmoeting) zien we dat de schilder Andy Warhol een foto heeft gemaakt. Een foto van een jongen uit groep 4. Maar hij vond de foto een beetje saai….. elke keer zag hij hetzelfde jongentje. Hij vond dat het jongentje

Zouden wij het ook zo goed kunnen als de schilder Andy Warhol? Maak gebruik van de voorbeelden en probeer Zwarte Piet of Sinterklaas maar te veranderen.Welke vind je het mooist? . In de opdrachtenbak zit wasco. stiften.hij heeft de achtergrond verandert: (met krijt op het bord op voorbeeld veranderen) . Tijdens de evaluatie gaan we kijken naar het product en het proces: .wel een andere kleur trui aan hadden mogen trekken.Heb je nog meer geprobeerd na het werken aan het eerste plaatje? . maar ook na elke les. Het zijn dezelfde sinten en pieten.Op welke manieren hebben het proberen te veranderen? .Is het gelukt om van dezelfde foto toch een andere te maken? . Hij houdt wel dezelfde kleren aan. Enkele foto’s van werkstukken van leerlingen zijn als bijlage toegevoegd. Kijk eens wat hij allemaal veranderd heeft! We zien op elke foto dezelfde jongen maar toch anders! Hoe heeft hij dat nu gedaan? .Zien we verschil tussen het eerste en het laatste plaatje? . maar wat gebeurt er allemaal met de kleur van de foto? Je hebt vier foto’s dus je kunt heel veel proberen. een pagina met hierop 1 blad met 4 sinten (zie bijlage) of 1 blad met 4 pieten. En toen kreeg hij een prachtig idee! Als hij nu de jongen ging veranderen! Hij kopieerde de foto’s en veranderde de jongen.Welke kleuren gebruikt hij vooral? Nu zit er in de opdrachtenbak van deze hoek. Voordat je begint zeg je tegen jezelf: ik ben een kunstenaar. Les 3: Evaluatie Na de 5 lessen hoekenwerk wordt er kort geëvalueerd. Je mag ook je potloden gebruiken.Wat hebben we geleerd? .

Kunstontmoeting .

.

Werkblad .

Werkblad .

Related Interests