You are on page 1of 188

JACQUES BERGIER

Cartile blestemate ,

I.S.B.N.973-9146-46-5

JACQUES BERGIER C4RTILE BLESTEMATE Traducere de Liviu Papuc Editura MOLDOVA .

Imp. Iasi.Paris. 6600. Jacques Bergier. Edition J'ai Lu. © Toate drepturile Moldova. Dechaux . asupra acestei editii apartin Edituru . 1971.Les livres maudits.

FISA BIOGRAFICA Jacques Bergier. Colaborator stiintific al revistelor sovietice . face studii de fizica nucleara in laboratorul lui Andre Helbronner. pre cum si membru al Academiei de Stiinte din New York. a facut studii la Sorbona si la Scoala Nationala Superioara de Chimie. in lagarul de la Mauthausen. 1934-1939. a provocat distrugerea bazei germane de rachete din inalta Peenernunde. descopera primul folosirea apei grele in tehnica reactoarelor si face sinteza poloniului pomind de la bismut si apa grea. Cercetarile sale il fac sa ajunga secretar genera\ a1lnst1tutu1ul Franeez de Doeumentare Stiintifica si Tehnica. Recunoasterea 5 . este autorul a peste 15car!i scrise dupa razboi. comentator stiintific al radio-televiziunii americane. a fost are stat si deportat . nascut la 8 august 1912.Znanie i Sila" ("Stiinta si Putere") si "Moskva". In timpul acestuia s-a distins in calitate de combatant in Rezistenta franceza.

rneritelor i s-a facut printr-un Certificat de servicii exceptionale aduse Natiunilor Unite. eliberat de maresalul Montgomery. eliberat de generalul Eisenhower In numele presedintelui H. Truman. Cavaler al Legiunii de Onoare militare. Din bogata bibliografie. La guerre secretes du petrole. printr-un Certificat de servicii exceptionale aduse Statelor Unite. Rire avec les savants. L 'homme eternel. precum si coordonarea lucrarii Encyclopedie des sciences et des techniques. la care au colaborat ca autori 60 de savanti din toata lumea (1961). Admirations. mentionam : Le Matin des Magiciens (impreuna cu Louis Pauwels). L 'espionnage industriel. in trei volume. prin Medalia de curaj poloneza. L 'espionnage scientifique . Les dompteurs de force. Agents secrets contre armes secretes. A l'ecoute des planeies. Liviu Papuc 6 . prin Crucea de razboi cu palme. citat prin ordin de zi pe armata si prin Medalia Rezistentei cu rozeta. Les Extra-terrestres dans l'Histoire.

Lovecraft. care ar fi fost distrusa sistematic pe tot parcursul istoriei.PROLOG OAMENII iN NEGRU Pare fantastic sa-ti imaginezi ca exista 0 Sfanta Alianta irnpotriva cunoasterii. Sax Rohmer. 0 sinarhie organizata pentru a face sa dispara unele secrete. Totusi. in ce masura afiliatii sai erau numerosi In toate tari\e mmii si In ce rnasura conspiratia a fost aproape de reusita. cum ar fi H. Edgar Wallace. desigur. Numai ca de-abia astazi ne dam seama in ce masura era perfecta organizarea Ordinului Negru. a inspirat.P. asta nu-i doar 0 tema literara. Totusi. Distrugerea aceasta sistematica exista intr-asa o masura incat te poti intreba daca nu exista 0 7 . ipoteza asta nu-i mai fantastica decat aceea a marii conspiratii naziste. pe multi romancieri. Tema cartii blestemate. lata de ce nu trebuie sa respingem a priori ipotrza unei conspiratii mai vechi.

un exemplar scapa de la distrugere si. in 1909. pomind de la acest unicat.Yves d'Alveydre se supune ordinului. De asta ni s-a parut necesar sa reunim toate informatiile posibile referitoare la unele din' aceste carti blestemate si la adversarii lor. editorul Dorbon eel batran 0 reimprima. in 1940.conspiratie permanenta ce tinde sa impiedice cunoasterea umana de a se dezvolta pre a rapid. de cum au ajuns in Franta si 8 . cu tiraj foarte limitat. In 1885. sub amenintarea eu moartea. nu numai in Occident. Totusi. Numele asta ii aduce aminte de vizita unui personaj venit din satul Porlock care-l impiedicase sa dud la bun sfarsit 0 lucrare foarte importanta pe care-o avea in curs. Coleridge era convins de existenta unei astfel de conspiratii si-i numea pe membrii acesteia "persoane din Porlock". Or. Mai intai. Saint. de a-si distruge ultima lucrare: Misiune din India in Europa $i Misiune din Europa in Asia. cateva exemple precise de carti blestemate. Se gasesc unne ale acestei conspiratii chiar si-n istoria Chinei sau a Indiei. Problema Mahatmelor si solutionarea ei. scriitorul Saint-Yves d'Alveydre primeste ordinul.

precum ~i arhiva acestuia. Cine sunt adversarii acestor carti . mereu aceiasi. Zur Geschichte einer Reformation. dar nimic nu dovedeste c-ar fi conforma cu originalul. nazistii dau foe. biestemate? Sa presupunem existenta unur grup pe care-l vom numi " Oamenii in negru". germanii au distrus toate exemplarele pe care Ie-au gasit din aceasta . in Germanis. E indoielnic sa mai fi ramas vreunul. tuturor exemplarelor din cartea referitoare [a Rose-Croix. In 1897. o editie a acestei carti reapare in 1970. gasite in numar suficient pe parcursul acestci carti. cred cit pot 9 . Die Rosenkreuzer. editie. In 1933.la Paris. de a distruge patru manuscrise ineditc ale autorului despre magia neagra. eu aspect sinistru. n-a mai ramas nimic din manuscrisele acelea. sub amenintarea Cu moartea. mostenitorii scriitorului Stanislas de Guaita primira ordinul. A~ pmea oa rnai multe exemple. Ma gandesc cit oamenii astia in negru sunt Ia fel de veehi ca si civilizatia. Ideea acestei denumiri mi-a venit vazand Ia toate conferintele pro sau anti-Planeta un grup de barbati in negru. Ordinul a fost executat. oar VDT £.

trei miliarde de ani de evolutie biologica . Tehnicile de conservare ale magiei si alchimiei se pare ca se raliaza acestui punct de vedere. difuzare care ar fi dus la distrugerea civilizatiilor care ne-au precedat. ca stiinta moderna admite astazi ca devine. referitor la efectele posibile ale stiintei: "A fortiori. Dupa parerea mea. daca evocati probabilitatea disparitiei umanitatii In urmatoarele decenii (trei miliarde de oameni. Odata eu urmele aeestor civilizatii ne-a ramas. Marele matematician francez A. intr-o lucrare colectiva asupra armamentului modem (Ia Flammarion): ..Poate e-ar trebui sa admitem ca toata stiinta este blestemata". prea periculoasa. e 0 abstractie 10 . uneori.. rolul lor este de a impiedica 0 difuzare prea rapida si pre a intinsa a cunoasterii. Se poate constata. ). Grothendieck scrie In primul numar al buletinului "Survivre". declara recent. 0 traditio al carei principiu consta In a pretinde ca stiinta poate fi teribil de periculoasa. profesor la College de France. e enorm pentru a fi _ conceput.fi citati printre membriiscriitorul francez Joseph de Maistre si Nicolae al II-lea al Rusiei. dupa parerea mea. Michel Magat. de asemenea.

Luptam pentru cresterea salariilor. cand suntem confruntati cu pericolul stingerii intregii vieti de pe Pamant. impotriva selectiei la universitate. Aproape ca ti-e rusine sa vorbesti despre asta. a rasismului . 11 . simtindu-te suspectat de a cauta efecte facile prin recurgerea la 0 tema . Putem doar spera ca poate fi surmontat de catre unii printr-un efort sustinut si constientizarea unor astfel de mecanisme inhibitorii" . a pedepsei cu moartea. pentru libertatea cuvantului.Astazi. Si inca: . a alcoolismului. impotriva burgheziei.absolut nula din punct de vcdcre al continutului emotiv. inclusiv la "elitele" intelectuale ~i stiintifice din toate tarile.la nevoie contra razboiului din Vietnam sau contra razboiului in general. a cancerului. care totusi este eel mai mare anti-efect care poate fi gasit". e ceva "irealizabil". acelasi mecanism irational se opune constientizarii acestui pericol si reactiilor de aparare necesare la cei mai multi dintre noi. Dar anihilarea vietii pe Pamant? Asta depaseste intelegerea fiecaruia dintre noi. deci imposibil de luat in serios.

inainte sau chiar in momentul publicarii lor. am auzit deseori emitandu-se in congrese stiintifice ideea asta. Asa s-a intamplat de-a lunguI intregii Istorii. intr-adevar. I-am vedea deci foarte bine pe unii savanti eminenti de-ai zilelor noastre raliindu-se la tabara "Oamenilor in negru". Dar e prea mult timp de cand distrugerea sistematica a cartilor sau documentelor continand descoperiri periculoase a fast practicata. acelea pe care imi place mult mai mult sa le numesc para-stiinte. Savanti de prima mana au afirmat ca 0 astfel de descoperire ar incuraja rasismul intr-asa 0 proportie. ca descoperirile acestea prea periculoase pentru a fi revelate exista la fel de bine in cadrul stiintelor zise exacte. ba si mai recent. E ceea ce vom incerca noi sa demonstram. a fost citat ca exemplu al unei astfel de descoperiri care-ar trebui cenzurate posibilitatea ca diversele varietati ale speciei umane sa nu fie la fel de inteligente. precum $i in cazul stiintelor zise false. Se pare.De cand a fost scris textul acesta. la reuniunea . incat ar trebui impiedicata publicarea prin toate mijloacele. 12 . cum ca descoperirile prea periculoase ar trebui sa fie cenzurate sau suprimate.Asociatiei engleze pentru progresul stiintei". La inceputul acestui an.

celebrul arheolog englez. iar problemele care n-au fost elucidate. antichitatea Egiptului este cu mult mai importanta. ca si pentru cercetatorii independenti. Dintre adversarii arheologiei clasice egiptene am sa aleg doua nume.Arheologia nu este 0 ~tiin!a. nascut in 1891 si mort 13 . a fost in stare sa scrie: . care nu apartin c1anului arheologiei oficiale. arheologia egipteana nu ridica nici 0 problema si descoperi aici 0 trecere continua de la neolitic la 0 forma de civilizatie mai avansata. ci 0 vendetta". Daly King. Pentru arheologii clasici. Primul. Nicaieri nu este mai adevarata aceasta afirmatie ca in domeniul arheologiei egiptene. cu mult mai numeroase decat s-ar crede. unde se confrunta cu ferocitate arheologi romantici si arheologi clasici. dimpotriva. CARTEA LUI TOTH Sir Mortimer Wheeler. Rene Schwaller de Lubicz si C. trecere care are loc intr-o mamera absolut naturala.1. Pentru arheologii rornantici.

dupa care la Loukson. un cere ezoteric inchis. Vincent d'Indy. Aor. nepusa in comert). 14 . nepusa in comert. Din grupul acesta faceau parte. 1957. viata si opera (Paris. studia un anumit numar de probleme. Schwaller de Lubicz. Chemarea focului (editie particulara. mai ales. A fost mai intai pictor. A or.Les Cahiers du Sud". Forma atunci un grup. La Colombe. iar chimia I-a dus la alchimie. a scris. Fratii Ordinului Mistic al Reinvierii. In timpul marelui razboi a fost chimist militar. Regele teocratiei faraonice (Paris. Flamrnarion. mai ales. Andre Spire. Henri Barbusse. la Marsilia. Templul omului Apet de la sud de Luksor (in depozit la Dervy. 1925). 1963). Miracolul egiptean (Paris. 1963). Flammarion. mai ales in nurnarul 358. Antoine Bourdel. elev de-al lui Matisse. Paul Fort. In interiorul grupului. stabilit la Saint-Moritz. Henri de Regnier.in 1961.). apoi la Palma de Majorca. Adam. 1961). 1960) ca si diverse articole in . studia secretele Egiptului. Femand Leger ~i Georges Polti. botezat Fratia Veghetorilor. printre care ~i aceea a civilizatiilor disparute. Despre ezoterism si simbolism (Paris. Editions de la Colombe. 3 vol. Paris. omul rosu (editie particulara.

NY. Moare in timp ce corecta spalturile acestei carti si cand pregatea 0 lucrare importanta despre ~tiintele spiritului in Egiptul antic' . Daly King. 1963).E. In ceea ee-l priveste pe C. 15 . stari in cursu 1 carora esti mai treaz decat in timpul veghii normale. C.M. Ca fapt divers. autorul a trei tratate clasice folosite In invatamantul din tarile anglo-saxone: Dincolo de comportamentism (1927). Marston) (1931) si Psihologia constiintei (1932). inaintc lit: rlizboi. este acelasi C. dimpotriva. Altii. la Yale. Startle constiintei omenesti (University Books. cum ar fi Alexandre Varille.L'Empreinte". acesta e un savant cat se poate de oficial. se raliara la punctul lui de vedere.in colectia . psiholog materialist.Daly King i~i trecu. Apoi se apleca asupra starilor superioare de constiinta. se opusera cu violenta si se instala 0 vendetta care Inca mai dureaza. ceea ce duse la 0 alta carte clasica. Psihologie integrativa (in colaborare cu W.Daly King caruia i-uu aparut traduceri de romane politiste 'in Franta.H. in 1946. 0 teza de doctorat in fizica despre fenomenele electromagnetice care se produc in timpul somnului.Un numar de egiptologi. si H.

aceste doua spirite foarte diferite se intalnesc in doua concluzii esentiale. Cat priveste natura a ceea ce s-a intamplat. 16 .Poate ca singurul punct comun intre Schwaller de Lubicz si C.000 de ani. poate chiar 40.000. scrie: "S-a intamplat ceva care. care dura 3. atat in ceea ce priveste universul exterior. Dar dovezile arheologice ne furnizeaza mai muIte indicii si se poate spera ca descoperiri viitoare vor acoperi golurile". Or. in Penguin Book of Lost World. considerabila antichitate a civilizatiei egiptene. Un interpret serios si recunoscut al arheologilor oficiali. Leonard Cottrell. eel putin 20. transforma acest conglomerat de triburi semi-arabe ce traia pe malurile Nilului intr-un Stat extrem de civilizat. cat ~i spiritul uman. egiptenii inca mai erau membrii unor triburi salbatice. stadiul avansat al cunostintelor in Egiptul antic. apoi. Dupa aceasta. acum 6. Sa confruntam acest punct de vedere cu eel al arheologiei oficiale. Mai intai.000 de ani.Daly King este nivelul ridicat al cunostintelor lor stiintifice. nu putem decat sa incercam sa ghicim. la pagina 18. intr-un timp remarcabil de scurt.000 de ani.

originile civilizatiei egiptene sunt in alta parte si inca n-au fost gasite.Arheologii romantici si cei disidenti riposteaza la aceasta.!. foarte probabil. preotii ~i faraonii ar fi posedat Carte a lui Toth.iptenee care Ie avem. pentru a examina problema Cartii lui Toth. a unei foarte vechi civilizatii pre-egiptene. iar unii dintre ei se gandesc chiar ca vechii egipteni erau negri ~i ca trebuie cautate in Africa originile secrete ale Egiptului. dupa toate documentele .. dintr-un suI sau dintr-o serie de foi care ar fi continut toate secretele diverse lor Iumi si care ar fi conferit puteri considerabile detinatorilor acesteia. Toth este un personaj mitologic mai mult divin decat uman care. In 2. ca transformarea brutal a n-a avut loc niciodata. In p mornentul nasterii civilizatiei egiptene. a precedat Egiptul. civilizatia egipteana n-are nici 0 legatura cu primitivii care Ie erau contemporani.. trebuie sa ne plasam . Dupa dansii. Dupa dansii.:. Acestea sunt scrise 17 . constituita.500 inaintea lui Hristos egiptenii scriau deja si faceau carti. In aceasta ipoteza. Cea mai mare parte a arheologilor din Africa eliberata sunt de aceasta parere. asa cum primitivii din Noua Guinee sunt contemporanii nostri.

deci putand fi distrus. Obiect material. este un veritabil roman de anticipatie. mai ales de foe. a carui vechime ar ajunge la 10. In literatura egipteana. din 2. Tine in mana un condei de trestie si 0 paleta eu eemeala aceea care se folosea pentru scris pe pergament. Dar un obiect material nu este deloc un simbol. Dar sa ne ocupam mai intai de Toth. Cartea lui Toth probabil ca se prezenta ea un papirus foarte vechi.000 sau chiar 20. E reprezentat ca fiinta umaria cu cap de pasare ibis. Celelalte doua simboluri ale sale sunt luna si babuinul. pe papirus. Ar putea fi publicat ~i astazi. el a inventat serisul si a servit de secretar la toate reuniunile zeilor. care inseamna carte. cu monstri si masini.bib lie. 0 sa vedem ca asa s-a si intamplat. texte religioase. recopiat in secret de mai multe ori.000 de ani. se gasesc deja tratate de stiinta si de medicina. care era principalul port pentru exportul sulurilor de papirus. cu inventii extraordinare. Mai ales istoria aventurilor faraonului Snofru. din Liban. manuale si chiar lucrari stiintifico-fantastice. Dupa cele mai vechi traditii. Cuvantul 18 . deriva de la numele portului Byblos. tatal lui Keops.500 inainte de Hristos.

si cu regatele subterane.Se face apropierea intre el si orasul Hermopolis. descifrat si publicat la Paris in : 1868. despre care se stiu putine lucruri. si nu de cea a unui scrib.la moarte ~i executati. fiul lui Ramses al II-lea. Acest papirus descrie 0 conspiratie magica impotriva faraonului. Represiunea a fost feroce. aceasta faimoasa Carte a lui Toth. Patruzeci de ofiteri si sase mari dame de la Curte au fost condamnati . Potrivit documentelor. scris chiar de mana lui Toth. care include secretul puterii nelimitate. conspiratie ce viza distrugerea acestuia prin vraja. Cartea blestemata a lui Toth a fost atunci arsa pentru prima data.Toth a fost identificat cu Hermes. precum si pe a principalilor lui consilieri cu ajutorul statuetelor din ceara Cll chipul acestora. Altii s-au sinucis. I-a transmis umanitatii scrisul si a scris 0 carte fundamentala. straveche intre cele mai stravechi. cartea iti permitea sa te uiti 19 . Aceasta carte apare mai tarziu in istoria Egiptului in mainile lui Khanuas. Acesta ar fi detinut exemplarul original. Ca urmare. despre care se stie si mai putin. o prima aluzie la aceasta carte apare in papirusul de la Turis.

deci. cea mai mare parte a descifratorilor 20 . Se pare. Tti permite sa invii mortii. numita astfel pentru ca i-a fost oferita lui Metternich de catre Mohamad Ali Pasa. Khanuas arde eartea originala sau pretinde ca ar fi facut-o. Acelasi text sustinand ea aceasta carte iesita din foe este indestructibila prin foe. sa actionezi de la .direct la soare. scorpionii fiind ran in Austria. Cartea reapare pe stela Mettemich. ca te apara de muscatura scorpionilor. in plus. Pe scara istoriei egiptene. Stela reprezinta. aventura devine contradictorie. calitate greu de verificat. Dadea putere asupra pamantului. Toate astea ne sunt raportate de documentele egiptene ale epocii. A fast descoperita in 1828 si dateaza din anul 360 inainte de Hristos. ili dadea puterea de a interpreta mijloacele secrete pe care le folosesc animalele pentru a comunica intre elc. e un document modem. in orice caz.i I·"tanta. a oceanului si a corpurilor ceresti. printre acestia fiind zeii planetelor ce se invartesc in jurul altor stele . Dar aceasta " disparitie" nu e decat provizorie. daca a avut loe. Desigur ca 0 astfel de carte este un peri col de nesuportat.nu inventez nimic. mai mult de trei sute de zei.

moderni ai stelei Metternich spun ca i-ar interesa pe autorii de science-fiction. Toth insusi anunta, pe aceasta stela, ca a pus sa-i fie arsa cartea si ca l-a alungat pe demonul Set si pe cei sapte stapani ai raului, De data asta problema pare a fi reglata. In anul 360 i.l-l., Cartea lui Toth este distrusa in mod solemn. Totusi, istoria nu face decat sa inceapa. De prin 300 i.H. il vedem pe Toth aparand ca identificat cu Hermes Trismegistul, fondatorul alchimiei. Orice magician care se respecta, mai ales la Alexandria, pretinde ca ar poseda Cartea lui Toth, dar nu apare niciodata si cartea in sine: de fiecare data cand un magician se lauda ca ar avea-o, un accident ii intrerupe cariera. Intre Inceputul secolului ~ l.e.n. '.?isfar'.?itul secolului II e.n., apar numeroase carti care constituie impreuna Corpus hermeticum. Incepand cu secolul V, aceste texte sunt colectionate ~i pot fi gasite aici referiri Ia Cartea lui Toth, dar niciodata ~i 0 indicatie precisa care-ar permite sa fie regasita, Textele cele mai celebre ale acestei serii se numesc Asclepius, Kore Kosmu si Poimandres. Toate se refera la Cartea lui Toth, dar niciodata nu

21

estc citata direct, nici nu ofera mijloeul de a fi consultata. Asclepius furnizeaza totusi imagini straJ:)_ii ale puterii civilizatiilor disparute: .Stramosii nostri descoperisera arta de a erea zei. Ei fabricara statui si, pentru ea l)_u stiau sa creeze suflete, , chemara spiritej, demonilor si ingerilor si le introdusera, gralie misterului sacru, in imaginile zeilor, asttlel indit aceste statui au primit puterea de a fal;.:e binele si raul". Astfel ar fi fost creati zeii egipteni ~i TOlh insusi. Creati de catre cine? Asta nu ni se spuI\e. De marea civilizatie care a precedat Egiptul. Dupa Asclepius, zeii acestia erau inl;.:a prezenti -~i -activi ope vremea lui 'Hfistos: " J:ti .traiesc intr-un eras mare din muntii Libiei, d\r n-am sa spun mai mult". Ansamblul acesta de scrieri ermetice poat, fi gasit, printre altele, publicat de Nock !..i Festugiere, in Corpus hermeticum (seria Bud~ Paris, 1945-54). Chiar considerate ca tinand {~ stiintifico-fantastic, textele acestea au de c:e excita imaginatia, Sfantul Augustin !..i numerosi alti teologi si filosofi s-au interes{t de ele indeaproape.
22

Cu siguranta, aceste texte sunt cele care au propagat Cartea lui Toth. Aceasta apare atat de des din secolul al V-lea al erei crestine pana-n zilele de astazi, incat te poti intreba cum a fost reprodusa inainte de inventarea tiparului si a fotografiei. Inchizitia a ars-o de vreo treizeci de ori si ar fi necesara 0 carte intreaga pentru a enumera accidentele bizare care Ii s-au intamplat celor ce pretindeau ca poseda Cartea lui Toth. Oricum ar fi, nu a fost vazuta vreodata imprimata sau reprodusa in vreun feI. Din secolul al XV -lea a inceput sa circule 0 legenda ciudata, Potrivit acesteia, societatea secreta care detinea Cartea lui Toth ar fi vulgarizat un rezumat, un fel de fisier la care avea acces oricine. Acest fisier n-ar fi altceva decat faimosul joe de tarot. Aceasta idee este exprimata pentru prima data explicit intr-o car": a lui Antoine Court de Gebel in', Lumea primitivii. Court de Gebelin, om de ~tiinta, membru al Academiei regale de la La Rochelle, si-a publicat lucrarea aceasta In noua volume, intre 1773 si 1783. Pretinde aici c-ar fi avut acces la 0 veche carte egipteana scapata de la distrugerea Alexandriei ~i declara, apropo de aceasta carte: "Continea invatatura lor 23

cartile acestea se numeau nabi. Autorul vrea sa spuna ca exista deja un joe de tarot in biblioteca din Alexandria? Sau vrea sa spuna ca 0 carte egipteana scapata din dezastrul Alexandriei afirma ca jocul de tarot era un fisier. E 0 idee acceptata. iar printre aeestea. Pasajul asta nu-mi pare prea clar. mai ales in epoca contemporana. 78 de carti si de obicei se spune ca jocul ell 52 de carti de joe si eel care serveste la ghicirea viitorului deriva din acela. din neferieire. unor studii foarte interesante. falsa ca cele mai multe idei acceptate. acela ramas. cuvant italian care inseamna profet. Nu se cunoaste originea cuvantului tarot. EI avea. al pictorului contemporan Baskine. Ceea ce-i sigur e ca jocul de tarot a facut obiectul. un rezumat al Invataturilor din Cartea lui Toth? Nu stiu nimie In aceasta privinta. si inca mai are si astazi.perfect conservata asupra celor mai interesante subieete. inedit. putem nota ca jocul de tarot iese la suprafata catre anul 1100. La origine. Pentru a ramane in domeniul faptelor.noi 0 avem In carti de joe". Cartea aeeasta a Egiptului antic este joeul de tarot . 24 .

In secolul al XVIII-lea. Bibliotecarul Instructiei publice sub Napoleon al III-lea. In simboluri extrem de vagi. E posibil ca templierii sa fi primit si sa fi avut tarot-uri. poti gasi. Cu anagrame ajungi oriunde. Inchizitia inca mai ardea in Spania. pana-n 1825. Pana la noi probe. ca cele mai importante secrete stiintifice ale Egiptului dinainte de distrugerea civilizatiei sale stint gravate pe tarot-uri !. Nimeni n-a putut-o arata si multi au murit pe rugurile Inchizitiei din cauza aceasta. si chiar a fost gasit. orice. Christian Pitois. dar nimic nu ne dovedeste ca le-ar fi raspandit In jurul lor. cum sunt tarol-urile. orice sarlatan care se respecta pretinde ca poseda Cartea lui Toth. 25 .Poate fi manifestat eel mai mare scepticism In fata ipotezei potrivit careia taro. intr-adevar.it ca aici se gaseste esentialul Cartii lui Toth. dar mi-ar place niste precizari ceva mai convingatoare. ar fi 0 anagrams a lui orta sau ordinul templului. spune In a sa Istorie a Magiei. aparuta in 1876. N-am nimic impotriva. pronuntia franceza a cuvantului tarot. In 1825. povestea aceasta a Cartii lui Toth rezumata de tarot-uri mi se pare 0 Iegenda.

asa cum cred eu ~i cum va Incerca sa demonstreze eartea de fata. 0 asociatie internationala a Oamenilor in negru. Daly King pretinde ca Drage ~i Gurdjieff faceau parte din astfel de grupari. Nu l-am cunoscut pe Drage. El scrie totusi ca nu poti ajunge sa obtii constiinta superioara dupa metoda egipteana doar prin eforturi personale si. ca ~i in at XX-lea. Dar nimeni n-ar mai indrazni sao publico. aceasta ar trebui sa fie contemporana eu eel mai vechi Egipt si sa-si exercite activitatea inca de atunci. a efectua 0 astfel de tentativa lara a fi indrumat po ate fi extrem de 26 . dar pe Gurdjieff da. iar acesta era un farsor. nu lipsesc sarlatanii care sa pretinda ca all papirusul sau Cartea lui Toth (care. Daly King. Se gasesc trimiteri la acest subiect la autori seriosi ca C. In acest caz concret.In secolul al XIX-lea. Daly King a putut fi pacalita. ca fapt divers. buna credinta a lui C. apare in celebrul roman al lui Gaston Leroux. C. Fotoliul bantuit). dupa dansul. care face aluzie la grupari contemporane ce cunosteau ~i foloseau secretele din Cartea lui Toth. accidentele survenite posesorilor sai multiplicandu-se prea multo Daca exista.

ea trebuie neaparat sa aiba Carte a lui Toth sau ce-a mai ramas din ea. mai ales poate produce raniri. pe eel mai serios ton posibil. tehniea aeeasta eonstituie un mijloe praetie pentru aetivarea constiintei omenesti". Thurloe. doar in interiorul unei astfel de organizatii poate fi aplicata disciplina corespunzatoare. pare sa fi folosit in cabinetul sau negru 0 tehnica analoaga fotografiei. ceea ce nu-t exc1us. sa nu se apuce de experiente de unul singur. Tot dupa dansul. "doar 0 organizatie de persoane califieate si efieiente poate invata aceasta tehnica.perieuls. Iar daca egiptenii au aplieat papirusului aceleasi tehniei de conservare ea si mumiilor. Totusi. nu-i deloe absurd sa ne gandim ca un papirus a putut rezista pana-n secolul al XIX-lea. dupa care ar fi putut fi fotografiat. Asta poate avea consecinte dintre cele mai grave. 17 . cumnatul lui Cromwell si seful politiei sale secrete. II avertizez pe cititor. Daca 0 astfel de organizatie exista. Doar daca organizatia despre care este yorba n-a cunoseut fotografiatul eu mult inaintea secolului al XIX-lea.

Iar una din posibilitatile oferite studentilor era aceea de a folosi. referitor la egiptologii oficiali: . era eu adevarat serioasa. cum suntem cu totii. Sax Rohmer a scris. dar nebanuite. Asa inc at nu se poate respinge aprioric existenta unui mic grup. iar Marea Scoala. functiunile naturale. cu ajutorul unui curs studiat cu grija. dupa C. care ar poseda cateva elemente ale stiintei secrete. ca si in 1971 inainte de Hristos. Schwaller de Lubicz pare sa fi primit invatatura unor astfel de specialisti.Daca i-ai pune pe toti la fiert si ai distila fluidul astfel obtinut. Se pare ca au existat. la fel de activ in 1971 dupa Hristos.Daly King. . Pare sa fie foarte adevarat. eel putin catre 1920. arheologi neoficiali capabili intr-adevar sa traduca hieroglifele. Specialitatea ei era cunostinta obiectiva.A putut fi descifrat acest text? Aici intram din nou in cearta dintre egiptologi. aceea care se tinea in piramide. in fiinte veritabile. un exemplu din aceasta stiinta secreta: "in Egipt existau veritabile scoli. ale propriului corp pentru a-i transforma din fiinte sub-umane. lata. reala a universului real. n-ai extrage nici un microgram de imaginatie".

si superstitiosi. Dar e de inteles ea unii sa se gandeasca la faptul ca umanitatea nu este pregatita sa primeasca aceste cunostinte ~i ea 0 organizatie de Oameni in negru sa faca totul pentru a impiedica publiearea Cartii lui Toth. iar eel al opticii psihologice mi se pare ca face parte dintre aeestea. S-ar putea sa existe intr-adevar secrete prea periculoase ca sa fie cunoseute. ca 0 paranteza. 0 astfel de oglinda se numea ankh-en-maat. Aceasta ili permitea sa studiezi oglinzi care nu reflectau decat ceea ee era rau intr-o fata care li se oferea. Un astfel de eandidat se numea Maestru al oglinzii pure". Parra astazi se pare c-a reusit pe deplin. pentru ca se purifiease pana la eliminarea a tot eeea ee era rau in el. Cum nu stiu ce contine cartea respectiva. Dar mai exista si fanatiei. sa semnalam ca s-a facut 0 statistica exacta a duratei medii de viata a tuturor eelor 29 . Candidatul admis la Marea Scoala nu mai vedea nimie in oglinda. mi-e greu sa-mi dau eu parerea. oglinda adevarului.Marea Scoala pusese la punet 0 stiinta pe care n-o cunosteam: optica psihologica. Spre folosinta acestor superstitiosi. Toate astea ili dau dorinta de a sti mai mult.

rara indoiala.ce-au participat la deschiderea mormantului lui Tut Ankh Amon. in Intelepciunea egiptenilor de Brian Brown (New York. un oarecare papirus egiptean care anunta "cunoa~terea tuturor secretelor eerului ~i pamantului" nu descrie. fost mai lunga dedit cea a conternporanilor 10f. E deci posibil ca adversarii Cartii lui Toth sa drarnatizeze prea mult situatia. Pe de alta parte. COMPLETARE LA CAPITOLUL I Cum a gasit Nefer-Ka-Ptah "Cartea lui Toth" Am aflat aceasta istorisire naiva. Sa nu admitem deci rara a verifica. Chiar si eu. Dar mormantul lui Tut Ankh Arnon a fost eu adevarat desehis. 1928). E la fel de posibil sa aiba dreptate. inainte de a 0 publica. sprijinita de probe si eu fotografia textului original. decat rezolvarea ecuatiilor de gradul I. dar autentica.de [apt. Brentano's. oriee editor ar ezita. IIi medie. Ceea ce e sigur este ca daca ar exista vreo tradueere de-a Cartii lui roth. toate povestile cu monninte blestemate si blesteme de-ale faraonilor. viata acestora a . citata de 30 .

al pestilor si al animalelor. Citi dupa aceea prima pagina a cartii si intelese cerul. Nefer-Ka-Ptah dadu de urma Cartii lui Toth datorita unui preot antic. departe. Se intoarse atunci acasa. abisul. Citi a doua pagina ~i vazu Soarele stralucind pe cerul noptii. la 0 distanta suficienta una de cealalta astfel incat sa nu se poata apropia. Pamantul. preot al lui Isis. Era ascunsa intr-o succesiune de recipiente aflate unele in altele. Ajutat de un magician. muntii si marea. Orase de aur. mai ales de un sarpe nemuritor. i~i procura papirus proaspat si 0 oala cu bere. limbajul pasarilor. care zaceau pe fundul unui rau. II taie atunci pe sarpele eel nemuritor in doua si ingropa bucatile in nisip.Lin Carter intr-o antologie. scrise formulele secrete ale Cartii lui Toth pe papirus. pe care 0 bau. iar in jurul Soarelui formele masive ale zeilor insisi. Cartea era pazita de serpi si scorpioni. Astfel 31 . le spala cu bere. Papirusul egiptean din care este extrasa aceasta poveste dateaza de vreo treizeci si trei de secole. Nefer-Ka-Ptah ridica cutia cu ajutorul unui mecanism magic.

Pentru ca. apoi el insusi si sotia murira. de-a lungul secolelor. Dar roth reveni de pe taramurile mortilor si se razbuna teribil. Cartea lui Toth reapare. o legends posterioara zice ea mumia lui Nefer-Ka-Ptah. . Fiul lui Nefer-Ka-Ptah.toata intelepciunea marelui magician se afla in el. Fu inmormantat eu onorurile datorate unui fiu de rege. Se pare ca nu pentru totdeauna. ar fi fost regasita de Apollonius din Tyana. eu mainile stranse pe Carte a lui Toth. iar eartea secreta a lui Toth odata cu dansul.

primul oras din lume construit complet din piatra. dar adevaratul fondator. in sensul de organizator $i creator al bibliotecii. iar inversunarea in a face sa dispara aceasta colectie fantastica a cunoasterii este de 0 semnificatie aparte. rara a se folosi in nici un fel lemnul. Alexandria a fost. dupa cum 0 arata ~i numele. Se mai discuta inca despre data exacta a fondarii ~i numele fondatorului. eE S~ADISTRUS LA ALEXANDRIA Distrugerea marii biblioteci din Alexandria a fost desavarsita de arabi in anul 646 al erei crestine. Biblioteca din Alexandria pare sa fi fost fondata de Ptolemeu I sau de Ptolemeu al Il-lea. Se scursera deci aproape 1000 de ani pana cand biblioteca sa fie complet distrusa.2. Biblioteca avea zece sali mari si cam ere separate pentru cescetatori. fusese infiintat de Alexandru cel Mare in iarna anului 331/330 inainte de Hristos. nu doar al regelui care 33 . Dar' aceasta distrugere a fost precedata de altele. poate. Orasul in sine.

Dupa aceea fu alungat de la guvernare si se duse la Teba.e. pare sa fi fost un personaj numit Dcrnetrios din Phalera. din 317 pana-n 307 1. In 324 i. 34 .. Pe vremea lui. Impuse un anumit numar de legi. Pe marginea fasciculului de lumina din cer.000 de straini admisi si 400.d·'. nascut intre 354 si 348 i.000 de sc1avi.n.l-l. Acolo scrise un mare numar de lucrari. printre care una eu un titlu ciudat. Acest Demetrios din Phalera. in 317 este ales guvernator al Atenei. istoria ni-l prezinta ce pe arbitrul elegantei tarii sale. pare sa-l fi cunoscut personal pe Aristotel.000 de locuitori. pe care-o conduce timp de zece ani. De la inceput.ilea pe atunci. care este. Atena numara 90. carora le adauga mereu altele.H. Cartile erau cumparate cu banii regelui. 45. el stranse sapte sute de mii de carti. mai ales una referitoare la reducerea luxului in cazurile de inmormantare. A fost primul atenian care si-a decolorat parul in blond cu ajutorul apei oxigenate. prima lucrare despre farfuriile zburatoare.~ia lui Demetrios. apare ca orator public. probabil. In ce priveste persoana insil.

il exileaza pe Demetrios Ia Busiris. Ptolemeu I moare in 283 i. marira biblioteca prin acumulare de pergamente.In 297 i. Dupa care. Biblioteca poseda deci documente absolut inestimabile.e.n. gravuri si chiar carti imprimate. II numeste bibliotecar pe Zenodotus din Efes.H. papirusuri. Demetrios a devenit celebru in Egipt ca mecenat al stiintelor si arteIor. Acolo este muscat de un sarpe veninos si moare. mai ales de zoologie.. Ptolemeu al II-lea continua sa se intereseze de biblioteca. Ptolemeu al II~Iea.n. Colectioneaza ins a si inamici. faraonul Ptolemeu il convinge sa vina sa se instaleze Ia Alexandria.) 282 35 . Exista documente care ne permit sa reconstituim 0 lista destul de credibila a bibliotecarilor de pana la 131 i. Atunci fondeaza biblioteca.. nascut in 327 i. precum si de stiinte. 0 succesiune de bibliotecari. si fiul sau. in Egipt. caruia nu i se stie data mortii.H. mai ales la Roma.H.e.: dela Demetrios din Phalera ? panii la (I. de-a lungul secolelor. in numele lui Ptolemeu I. daca ar fi sa ne incredem in unele traditii.

uosthene din Cyrene Aristophan din Bizant Apollonius Eidograful Aristarch din Samothrace Dupa aceasta informatiile devin vagi.260 c. in 36 . In momentul care Cezar ajunge la Alexandria./ c'l1oaotus din Efes ( . Categoric niste eomori: toata partea care ne lipseste din literatura greaca clasica.230 195 180 c. Se stie cii unul din bibliotecari s-a opus violent unui prim jaf al bibliotecii de catre Iulius Cezar. biblioteca din Alexandria are reputatia bine stabilita ca ar contine carli secrete care ar da 0 putere practic nelimitata. Erau mai intai cartile in greaca.H~.I60 131 -llonius din Rhodos Lr. dar Istoria nu i-a retinut numele.160 c. in epoca lui Iulius Cezar deja. se pare ca nu se afla ceva periculos.260 c. 282 c.230 195 180 c.240 c. Ceea ce-i sigur este ca. Dar printre aceste manuscrise. Care? Si de ee incepe lumea sa se teama de unele dintre ele? Documentele care au supravietuit ne dau 0 idee destul de exacta. biblioteea are eel putin sapte sute de mii de manuserise. in anul 47 I.1:: nnachus din Cyrene '.240 c.

Preot babilonian refugiat in Grecia. Ii era fiica.n. .e. Era istoric. 0 legenda contemporana spune ca faimoasa Sibila. Inventase cadranul solar semicircular. Fusese preot al lui Bel-Marduk.In schimb. la Babilon. si care le-ar fi adus oamenilor primele cunostinte . care profetea. Se mai gasea la Alexandria opera completa a lui Manethon. s-a pierdut.Jstoria lumii" de Beros. pana-n vremea lui Ptolemeu 1. Acesta.stiin tifiee. care anticipeaza lucrarile cele mai moderne referitoare la interferenta luminii. care descria primele sale contacte eu extraterestrii. Inclusiv ceea ee-l invatasera extraterestrii. si 261 ca an al mortii. Beros ne-a lasat povestea unei intalniri cu extraterestrii: misteriosii Apkallus. ansamblul operei lui Beros avea de ce sa nelinisteasca. Raman cateva fragmente. preot si istoric egiptean. care traiau in niste costume de scafandru. I se poate fixa viata intre 356 i. Beros traise in timpul lui Alexandru eel Mare. eontemporan cu Ptolemeu I si al J7 . fiinte asemanatoare pestilor. Emisese 0 teorie a ciocnirilor dintre razele Soarelui si cele ale Lunii. dar ansamblul operei era la Alexandria. astrolog si astronom.

. Cartea lui Toth. tot ce trebuie stiut despre seeretele egiptene. citea hieroglifele. Chiar si numele ii poate fi interpretat ca .. Exista si un catalog general. avea eontaete eu ultimii preoti egipteni. cunoscuse toate secrete le Egiptului.~tiinte matematice" ~i o alta de . 3H . care contine au toate secretele Egiptului si. Biblioteea din Alexandria avea. operele unui istorie fenieian. i\tfoclms. probabil. canna i se arnbuie inventarea teoriei atomiee. Stirn numarul total al sulurilor atunci cand a inceput distrugerea: einei sute treizeci ~i doua de mii opt sute. Fara indoiala ea asta s-a si vrut sa se impiedice.mult-iubit de Toth" sau "care detine adevarul lui Toth". probabil. Dad aceasta colectie ar fi fost conservata. Era omul care stia totul des pre Egipt.Il-lca. Ar fi scris el insusi opt carti ~i ar fi coneentrat la Alexandria patruzeei de suluri de pergament extrem de bine alese. Mai continea manuscrise indiene extrem de rare si pretioase. de asemenea. Din toate aeeste manuserise nu ramane nici o urma. Stirn ca exista 0 sectie care-ar putea fi numita . am fi stiut. care-a fost distrus. de asemenea.~tiinte naturale".

000. 2000 de ani dupa moarte. Dimpotriva. nu fac referiri precise. Primii spun ca n-a ars niciodata carti chiar in biblioteca. Adversarii. De altfel mai planeaza 0 oarecare incertitudine si-n zilele noastre asupra acestui episod si. un anumit numar din acestea. 39 .000 si 70. ca si partizanii lui Cezar. pare sigur ca distrugerea n-a fost totala. mai mult. unii adversari de-ai lui Cezar spun ca un mare numar de carti au fost distruse deliberat. dar nu romanii sunt cei care ar fi pus focul.Cezar e eel ce-a inaugurat aceste distrugeri. o teza intermediara avanseaza ideea ca flacarile ce proveneau dintr-un cartier in care se duceau lupte ar fi ajuns pana la biblioteca si ar ti distrus-o din intamplare. Iulius Cezar are partizani si adversari. gata de a fi imbarcate pentru Roma. contemporanii nu spun nimic. a dat foc unei parti ~i a pastrat restul. Estimarea numarului variaza intre 40. iar relatarile cele mai apropiate de eveniment ii sunt posterioare acestuia cu doua secole. au ars intr-un hangar de pe cheiurile portului Alexandria. In orice caz. A luat un numar de carti.

cabinete particulare si ca un monument de asemenea importanta ce se gasea doar la marginea incendiului n-a putut fi complet distrus. Mai e sigur si ca 0 cantitate de carti considerate ca extrem de periculoase au disparut. Urmatoarea ofens iva serioasa impotriva bibliotecii pare sa fi fost lansata de imparateasa Zenobia. Pare sa fi "ales" unele carti care i se pareau deosebit de interesante. Diocletian voia sa distruga toate lucrarile care ofere au secrete le fabricarii aurului si 40 . in operele sale.Cezar insusi. dar disparura cfu1i importante. sali de lucru. distrugerea n-a fost totala. e sigur ca nu I-a distrus cornplet. pentru ca adapostea sapte sute de mii de volume. nu seoate un cuvant. E posibil ca incendiul sa fi consumat stocurile de grau. Nu e sigur c-ar fi devastat 0 mare parte a depozitului insusi. Cea mai mare parte a specialistilor in istorie egipteana cred ca IocaluI bibliotecii trebuie sa fi fost de mari dimensiuni. Inca 0 data. Documente contemporane concorda asupra acestui subiect. ca si sulurile de papirus nescris. Cunoastern motivul ofensivei pe care 0 lansa dupa dans a imparatul Diocletian (284-305).

potrivit legendei. si-ar fi procurat mijloacele de a ridica 0 armata si de a lupta impotriva imperiului. toate lucrarilc de alchimie. in aceeasi colectie. inaintea abdicarii de la 1 mai 305. se pare. Ocupa orasul. fusese proclamat imparat la 17 septembrie 284. Totusi.argintului. calul lui Diocletian IaCU un pas gresit pe cand intra in cetatea cucerita si Diocletian interprets acest incident ca pe-un mesaj al zeilor care-i comandau astfel sa crute orasul. cheile esentiale ale alchimiei care ne lipsesc pentru intelegerea acestei stiinte. un persecutor innascut si ultimul decret pe care-l sernna. ordona distrugerea crestinismului. Era. Ele contine au. Comoara 41 . ceea ce dadu ocazia unor mas acre infioratoare. Altfel spus. Pentru ca se gandea ca daca egiptenii ar fi putut fabrica dupa planul inimii aur si argint. acum cand stim ca transmutarile metalice sunt posibile. Diocletian insusi. lucrarea lui Jacques Sadoul. (De vazut. fiu de sclava. Luarea Alexandriei fu urmata de scotoceli sistematice care urmareau sa stranga la un loc manuscrisele de alchimie. Diocletian se lovi in Egipt de 0 revolts puternica si incepu in iulie 295 asediul Alexandriei. pe aceasta tema. Si toate cate au fost gasite au fost distruse. se pare.

Dar biblioteca supravietui. Iar daca arabii 0 facura. Asa incat distrugerea din anul 646 viza mai putin cartile blestemate. stiau ei de ceo Ei distrusesera deja chiar in Islam . de altfel.y "Aventura Misterioasa". de retinut eu 0 relativa rezerva.Nu avem lista manuscriselor distruse. de alchimie si de astrologie. dar legend a ne informeaza ca unele dintre ele erau opera lui Pitagora.A 258 42 . la scrierea de carti musulmane. tot dupa acelasi principiu: "cartea lui Dumnezeu ne este de alchimistilor. care actiona la ordinul lui Omar cuceritorul". nr. adica a Coranului.Biblioteca din Alexandria a fost nimicita prin flacari de catre Amr ibn-el-As. evident. i~i continua misiunea paua cand arabii 0 facura sa dispara definitiv. a lui Solomon sau chiar a lui Hermes. Acest Omar se opusese.un mare numar de carti secrete de magie. Oricum ar fi.ca si in Persia . In eiuda tuturor distrugeriIor sueeesive pe care le avu de suportat. Istoricul musulman Abd al-Lataf (1160-1231) scria: . Ceea ce este. cat cartile in general. Cuvantul de ordine al cuceritorilor era "nu e nevoie de alte carti In afara Cartii". documente indispensabile ofereau cheile alchimiei si s-au pierdut pe vecie.

ele au fost ascunse cu grija dupa anul 646 si n-au mai reaparut niciodata. Daca au mai supravietuit docurnente acestor autodafeuri. a fost numit la Cairo. Iar daca unele grupari secrete poseda actualmente manuscrise provenind de la Alexandria. si s-an distrus lucrarile de alchimie si de magie.ajuns". pentru ca s-a facut 0 cercetare sistematica. Era un musulman proaspat convertit. domnul de Maillet. un consul de-al Frantei. mai fanatic ca oricine. Pare la fel de evident ca grupul n-are nici un amestec in evenimentele din 646: atunci a fost suficient fanatismul musulman. continuata de Diocletian si de altii. Este deci destul de normal ca el sa fi definitivat lucrarea inceputa de Iulius Cezar. In 1692. le ascund cu prudenta. Pare evident ell grupul acesta s-a demascat in 391. ura cartile si le distrusese in mai multe randuri pentru ca nu vorbeau despre profet. sub Diocletian. Sa reluam acum examinarea evenimentelor in lumina tezei pe care-o sustinem: existenta acestui grup pe care l-am numit Oamenii in negru. care constituie 0 sinarhie ce vizeaza distrugerea unui anumit tip de cunoastere. El 43 .

0 sa-i lasam deci la 0 parte pe clasicii greci. Iar printre aceste documente. Dar. se adapostesc prin gauri. Rarii locuitori.semnaleaza ca Alexandria este un oras practic gol si complet pustiu. dar care ies din cadrele subiectului nostru. Sa vedem mai Intai ce-i cu Egiptul. Sa ramanem in planul care ne intereseaza. Toate enigmele care mai exista inca referitor la Egipt si-ar fi putut gasi solutia daca atatea documente egiptene n-ar fi fost distruse. Cartea lui Toth nu era unicul document egiptean din Alexandria. care sunt mai ales hoti. la alchimie. foarte regretabila. la magie sau la tehnici pe care nu le mai cunoastem. a carer disparitie este. Cezar trebuie sa fi pus mana pe el ca sursa posibila de putere. Ruinele cladirilor sunt abandonate. Pare deci extrem de probabil ca dac-au supravietuit carti incendiului din 646. cele ce-au fost vizate In primul rand si carora li s-au 44 . Pornind din acest punct. fusesera evacuate. evident. suntem limitati doar la ipoteze. Daca vreun exemplar al Car{ii lui roth a existat la Alexandria. acestea nu mai erau la Alexandria in acea vreme. adica al cartilor secrete care se refera la civilizatiile disparute. cu siguranta.

Au fost distruse . dar cum sa continui enumerarea a tot ceea ce 45 .. Au fost distruse lucrarile de magie. Tot asa au fost distruse tratatele de alchimie cele mai detaliate. Au fost distruse dovezile intalnirii eu extraterestrii despre care vorbea Beros in legatura eu acei Apkallus. apoi rezumatele. apoi copiile. 'indit arheologii rationalisti pretind acum ca se po ate urmari in Egipt dezvoltarea civilizatiei din neolitic si pana la marile dinastii lara ca sa apara ceva ce-ar dovedi existenta unei civilizatii anterioare . Poate ca la Alexandria au fost nimicite inregistrari.distrus cu grija originalele. . S-a emis ipoteza c-ar fi yorba de-o civilizatie a negrilor. stiinta ~i situarea geografica a acestei civilizatii anterioare ne sunt total necunoscute. papirusuri san carti provenind de la aceasta civilizatie disparuta. Asa incat istoria. cele care ar permite intr-adevar obtinerea transmutatiei elementelor. In aceste conditii. originile Egiptului ar trebui cautate in Africa. iar aceasta distrugere a fost atat de cornpleta ~i de profunda.. dar esentialul a disparut. sunt cele care ne descriau civilizatia care a precedat Egiptul cunoscut. E posibil ca unele urme sa fi subzistat.

Filosofia faraonica este ignorata pentru c~ mentalitatea occidentala se arata neputincioasa in descifrarea acestei gandiri". a carui responsabilitats am fi tentati s-o atribuim Oamenilor in negru El scria: . Misterul Egiptului este departs de-a fi definitiv elueidat. gasit adapost in incaperile secrete de sub piramide. Sa citam doar. Extraordinar este ~a s-ar putea sa nu greseasca total.Egiptologia a inceput sa se sterilizezs atunei cand a intrat in cadrul oficial al 46 . Varille. in aceasta privinta. Acesta a murit la 1 noiembrie 195 t intr-un accident eiudat.nici nu stim? Distrugerea mit de reusita a biblioteeii din Alexandria este. COMPLETARE LA CAPITOLUL 2 Dar piramidele? Sigur ca se vor gasi unii cititori care sa-~i imagineze ca manuserisele scapate multiplelodistrugeri ale bibliotecii din Alexandria si-ai. eel mai mare sueees al Oamenilor in negru. doua remarei ale egiptologului francez Alexandre. eu siguranta. Si inca: .

Ansamblul acestor secrete stiintifice ar fi fost redactat de Keops si s-ar fi gasit in acelasi timp intr-o carte reprodusa in mai muIte exemplare si in unele piramide. dar care s-ar referi la documente si nu la obiecte. Primele rezultate par sa reveleze intru totul existenta camerelor secrete. iar singura problema acum este sa fie descoperite. Fizicianul american Luis Alvarez a incercat sa sondeze marea piramida cu ajutorul razelor. Sondarea celorlalte piramide ~i morminte n-a fost facuta.universitatii si cand egiptologii de profesie ii -inlocuira progresiv pe egiptologii de vocatie". EI nu crede insa mai putin ca edificiile egiptene au un sens stiintific extrem de precis care poate fi descoperit. unele documente esentiale sa fi fost luate si ascunse. Cea mai mare parte a acestei cunoasteri trebuie sa fi fost distrusa la Alexandria. 47 . Nu trebuie exclusa 0 descoperire la fel de importanta ca aceea a mormantului lui Tut Ankh Amon. Dar poate ca nu in totalitate. inainte chiar de sosirea lui Cezar. Nu este exclus ca. Mai ales in cele doua piramide mari de la Gizeh. Nu este deloc imposibil sa mai existe inca. Varille este departe de supraestimarea naiva ~i dementa a piramidelor.

Parerile sunt foarte impartite.3 STANTELE DE LA DZY AN Este greu de spus cine-a facut aluzie pentru prima data la 0 carte adusa in India ~i provenind de pe planeta Venus. ehiar si-n epoca noastra. Cea mai buna carte frantuzeasca pe marginea acestui subiect a fost scrisa de 48 . Franeezul Louis Jacolliot. Se pare c-ar fi astronomul francez Bailly. pare sa fi fost primul care-a botezat cartea Stantele de la Dzyan. Dar istoria Stantelor de fa Dzyan ajunge la intreaga ei amploare odata eu aseensiunea si caderea doamnei Blavatsky. E greu sa vorbesti despre doarnna Blavatsky intr-o maniera total impartiala. raman violente. iar pasiunile. dar e posibil sa fie gasite si referiri anterioare. in seeolul al XIX-lea. la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Incepand eu mijlocul secolului al XIX-lea pot fi notate 0 serie de accidente survenite oamenilor care au pretins ca poseda aeeste stante.

de la varsta de cinci ani. Unul dintre acestia se arunca in rau si se ineaca. dar ea scapa si se imbarca la Odessa pentru ConstantinopoL De acolo. acesta are arsuri grave si mai multe persoane din asistenta se ranesc din cauza panicii. criminali pe care politia era incapabila sa-i demaste. . in legatura cu doamna Blavatsky. Elena Blavatsky raspandeste in jurul ei teroarea hipnotizandu-si tovarasii de joaca. oamenii se gandesc s-o bage pe tanara la inchisoare pana cand 0 sa ofere explicatii rezonabile asupra actiunilor ~i darurilor sale. ~ Incepe sa domneasca nebunia. Nu voi reline. decat ceea ce mi se pare necesar pentru intelegerea istoriei fantastice a Stante/or de fa Dzyan.Jacques Lantier: Teosofia (CAL). gandindu-se ca 0 linistesc. Elena Petrovna Blavatsky s-a nascut in Rusia. Dupa acest debut stralucit. Acestea incep de la botez: patrafirul preotului ia foe. in particular. La cincisprezece ani incepe sa-si dezvolte darurile de clarviziune absolut neasteptate si descopera. sub semnul unor multiple calamitati. la 30 iulie 1831. ajunge in Egipt. Din nefericire intervine familia: 0 manta.

potrivit magicianului. • Dupa magicianul copt. referitoare la 0 istorie veche de sute de milioane de ani. Orice-ar fi. pe atat de bigot".Inca 0 data ajungem pe aceleasi piste ca si-n primul capitol: Carte a lui Toth. la Cairo doamna Blavatsky traieste cu un magician de origine copta. pe care 0 invata s-o consulte prin clarviziune. se afla intr-o manastire din Tibet. 50 . lucrarile scapate de la dezastrul din Alexandria. Cartea se numeste Stante Ie de fa Dzyan. Dupa cum spune H. in plus mare literat musulman. S-a dorit cercetarea originilor acestor stante. Originalul.P . Prietenul meu Jacques Van Herp crede ca a gasit una din acestea intr-un articol obscur din "Asiatic Review" pe care doamna Blavatsky probabil ca n-a avut niciodata ocazia sa-l consulte.Lovecraft: . Acesta Ii reveleaza existenta unei carti blestemate foarte periculoase. lucrarea reveleaza secrete care provin de pe alte planete. "Teosofii anunta lucruri care ti-ar ingheta sangele in vine de groaza daca n-ar fi enuntate cu un optimism pe cat de dezarmant.

ca doamna Blavatsky. Faptul ca doamna Blavatsky ar fi citit cu adevarat prin intermediul c1arviziuniio lucrare extraordinara poate ca nu este cu totul imposibil. 51 . Un alt exemplu bun in aceasta privinta este Edgar Cayce (de vazut lucrarea lui Joseph Millard. A.232 al acestei colectii). Omul misterului. Referitor la acest personaj au fost emise patru ipoteze. ne-am putea imagina orice. se ambaleaza in istorisiri fantastice care corespund unei traditii foarte vechi. se duce la Paris. apoi in America. Edgar Cayce. e dovedit istoric. Mai tarziu. unde ia contact cu mormonii si studiaza Vaudou.':1 pretinde ca poseda. aceste Stante de la Dzyan. sub forma unei carti.Se poate ' spune. Cazuri de c1arviziune cu totul exceptionale exista. a carei imaginatie a fost intotdeauna foarte bogata. unde traieste din subventiile tatalui sau. Dupa care se face bandit In Far West . nr. ea '. eel putin. Parasind Cairo.nu exagerez. Dac-am vrea sa impingem ipoteza la maximum. Dupa aceea la Londra. Revine dupa aceea Ia Londra. unde pretinde ca s-a intalnit cu un oarecare Kout Houmi Lal Sing.

E nemaipomenit sa notezi ca. Cea de-a patra teza se gaseste in literatura sovietica. tot nu se stie mai mult despre acest personaj misterios. Oricum ar fi. dupa mii de articole si sute de carti. K. 0 parte a scrisorilor sale a 52 . agent al unei societati secrete.1. Era un hindus. la un secol dupa evenimente. N-a existat niciodata. Aceasta teza pare sa fi fost preferata de Jacques Lantier. Acest personaj era un agent al Intelligence Service.H.. care este politist de profesie. unde doamna Blavatsky si toata operatiunea ei sunt considerate ca un instrument al imperialismului englez. Te vezi redus la prezumtii si nu este exclus ca cele patru ipoteze propuse mai sus sa fie toate false. incepe sa-i scrie doamnei Blavatsky. desemnat prin initialele K. decat la inceput. 4. dar era 0 proiectie a fortelor mentale provenind de la adepti ce traiau in Asia. dedit in imaginatia doamnei Blavatsky.H. care-o manipula pe doamna Blavatsky pentru a face din ea instrumentul independentei Indiei. 3. 2. N-a existat niciodata.

George Robert Stow Mead.fost publicata. Printre altele. ale epocii noastre. plus cateva stiinte care ramane inca sa fie inventate. Scrisorile acestea contin multe alte lucruri. trecand prin toate cunostintele epocii sale. femeie inculta. a carei biblioteca era formata din romane ieftine cumparate de prin gad. din secolul al XIX-lea. devine bruse persoana eea mai bine informata. pemru a eonstata 0 cultura imensa ce merge de la lingvistica (este prima care studiaza semantica sanseritei arhaice) pana la fiziea nucleara. doamna Blavatsky. el vorbeste aici despre pericolul armelor bazate pe energia atomics si despre necesitatea. era un om foarte cultivat. de a pastra unele secrete. Dar Mead nu se intalni eu doamna Blavatsky dee at in 1889 si nu ramasese cu . E suficient sa citesti carti cum ar fi Doctrina secreta. pe care ie-a semnat. Mdncdtorii de joe. Si aceasta acum 0 suta de ani! Se va gasi un ecou al acestor scrisori in romanul stiintifico-fantastic al lui Louis Jacolliot. Pe masura ce Ie primeste. in ceea ce priveste stiintele. Simbolismul arhaic aI reIigiHor. Isis dezvaluita. in consecinta. S-a putut invoea faptul ca secretarul sau. unde asistam deja la conversia totala a materiei in energie.

Intr-adevar. S-a spus ca transporta pulbere pentru tunuri. daca acest fost student de la Cambridge stia foarte bine toate problemele referitoare la gnosticism. Nava explodeaza. pe care le consultase mai intfii de la distanta si din care primise ulterior un exemplar in India. proaspat inaugurat. In 1870. Mai mult. n-avea totusi cultura aceasta universal a. doamna Blavatsky apare din nou in India. in 1860 se imbolnaveste. care se manifesta in opera doamnei Blavatsky. Aeeasta a pretins intotdeauna ea informatiile Ii proveneau de la Stantele de fa Dzyan.» sa i se intample 0 nenorocire. In 1852. din nou la Calcutta.. revine dupa aceea la New York ~i traieste iar doi ani in Far West. apoi incearca sa patrunda in Tibet: este respinsa cu energie.dansa decat in ultimii sai trei ani de viata. dar e departe . Timp de trei ani va bantui Europa ca ~i cum ar fi fost urmarita. revine in Orient la bordul unei nave care strabate Canalul de Suez. atat de avansata pentru epoca aceea. In 1855. Incepeatunci sa primcasca avertismente: daca nu restituie Stantele de fa Dzyan. Nu se prea stie unde a invatat ea sanscrita: asta face parte din mister.

eea mai mare parte a calatorilor au fost redusi la stadiul de praf atat de fin. care se afla intr-un mare hotel. Doamna Blavatsky este atunci pe deplin convinsa ca lupta impotriva unei societati secrete extrem de putemice. Dar manuscrisul dispare. In orice caz. intalneste in America pe Henry Steel Olcott. care se pretindea 55 . Doamna Blavatsky scapa prin nu se stie ee miracol. Un nebun (7) trage asupra ei eu pistolul. Dispare dintr-un seif. Incearca. precedandu-i astfel pe Lee Harvey Oswald. Episodul principal al acestei lupte urma sa se produca cativa ani mai tarziu. sa organizeze 0 conferinta de presa la Londra. Descrierea exploziei aminteste mai degraba de aceea a unei bornbe atomice tactice decat de altceva. dupa aceea. Shirhan Shirhan si Charles Manson. incM nu s-a gasit nici macar 0 urma din cadavrele lor. Doamna Blavatsky scapa. Declara apoi c-a fost teleghidat. Organizeaza 0 conferinta de presa pentru a prezenta Stantele de la Dzyan. modern pentru epoca aceea. dupa ee doamna Blavatsky il.de a se fi dovedit. dar este extrern de inspaimantata. gandindu-se ca va anihila astfel amenintarea. om de afaceri amencan.

Societatea vrea sa ineinereze ramasitele pamantesti ale baronului de Palm. urmare a diverselor avertismente. In acelasi timp.colonel. Trebuie 0 autorizatie specials pentru ca societatea teosofica sa construiasca un crernatoriu. Olcott era pasionat de straniu. Suntem in 8 septembrie 1875. Doamna Blavatsky i se pam fascinanta. in aceeasi clipa. Fonda mai Intai. Dupa eeva timp. de exemplu Buffalo Bill. cum faceau multi din compatriotii sai in epoca. Misiunea este atat de luata in serios de 56 . Incinerarea este eu totul noua. Semnele si miracolele se manifesta imediat. un "club al miracolelor". se ia hotararea ca doamna Blavatsky si colonelul Olcott sa se duca in Asia ea sa ia contact eu marii Maestri ai Lojei Albe. bratul drept al a~estuia se ridica spre eer in semn de protest. Intregul ora~ tremura. De cum a fost instalat aici cadavrul baronului de Palm. impreuna eu dansa. aventurier dubios si membru al ei. eel putin in America. in Brooklyn izbucneste un incendiu gigantic: un mare teatru arde si doua sute de loeuitori l~i pierd viata. Dupa aceea 0 societate pe care vrea mai intai s-o boteze societate egiptologica. Apoi. Ii schimba numele in "Societate teosofica".

ca spioni rusi. Colonelul Olcott protesteaza. incat in momentul plecarii. le da acreditari. dar nu si documentele. in 1878.catre guvemul Statelor Unite. Aceste documente le va evita. incat atentia intregii tari a fost atrasa asupra ei si li s-a dat de inteles indigenilor ca faptul de a ne fi prieteni le-ar atrage reaua-vointa a 57 . Politia engleza va regasi banii. in India. Este primita de Pandit Schiamji Krishnavarma ~i alti initiati. autografe ~i pasapoarte diplomatice. Arestarile ~i persecutiile politienesti se succed. trimiterea in inchisoare. Nu mai Iipsea decat spionajul in povestea asta. mai tarziu. bazate pe ignoranta sau rautate. presedintele Rutherford Hayes Ii desemneaza pe cei doi ca trimisi speciali ai sai. E inceputul unui razboi rara mila care va sfarsi catastrofal. de catre englezi. asa ca iata-l ! Pe 16 februarie 1879. si am fost pusi sub 0 supraveghere atat de neindemanatica. expeditia ajunge in India. Un aspect mai putin placut al receptiei: toate documentele si toti banii calatorilor le sunt furati la sosire. scoate scrisoarea presedintelui Statelor Unite si scrie: "Guvemul Indiei a primit rapoarte false despre noi.

chiar. ca urmare a hotararii guvemului. eu 0 prefata de Dr. Aceasta traducere va apare in 1915 la Hermetic Publishing Company din San Diego. astfel.Raleigh. in 1947. Doamna Blavatsky a tradus. nici dupa aceea. A. serios stanjenite si am fost victimele unor josnicii nemeritate. Am putut consulta. Replica Necunoscutilor este teribila ~i admirabil organizata. ci redactata intr-o limba numita Senzar. Are acum in posesie Stantele de la Dzyan. dar amenintarile se multiplica: daca doamna Blavatsky se incapataneaza sa vorbeasca despre cartea de la Dzyan. trebuie sa se astepte la ce poate fi mai rau. care nici macar nu este in sanscrita. Este foarte curios si ar merita sa fie studiat. Statele Unite. persecutia politieneasca scade. Intentiile laudabile si binefacatoare ale societatii s-au gasit.S. Drept urmare. acest document la Biblioteca Congresului din Washington. inselat de zvonurile false". Ea se indipataneaza. de care n-a auzit nimeni vorbindu-se nici inainte.·functionarilor superiori ~i le-ar putea dauna intereselor personale. textul in engleza. Doarnna Blavatsky este lovita in ceea ce-i era eel mai drag: pretentiile .

de serviciile de politie ale viceregelui Indiei. vor critica si vor demola raportul Hodgson. Ea declara public ca regreta ca a vorbit despre Stantele de fa Dzyan. ca exista anumite organizatii impotriva carora chiar ~i protectia presedintelui State lor Unite nu serveste absolut la nimic.S. intr-o stare de depresiune mentala lamentabila.sale la ocultism. complet demolata psihic. Aceasta conspiratie dovedeste. Dansa nu-si va reveni niciodata ca urmare a acestui raport. toata povestea ei nu-i decat 0 escrocherie. Societatea de cercetari psihice engleza publica un raport absolut coplesitor. dar nu mal este timp sa fie salvata doamna Blavatsky. pe de alta parte. Hodgson: doamna Blavatsky nu este decat un prestidigitator banal. de misiunile protestante din aceasta tara si de alte personaje care nu pot fi identificate ~i care erau. probabil. dar e prea tarziu. Rezultatul a 59 . Pe planul razboiului psihologic. Se va stabili dupa moartea acesteia ca fusese organizata 0 adevarata conspiratie de catre guvemul englez. redactat de Dr. Cercetatori indieni. Va trai pana-n 1891. cele mai importante din complot. cum este E. operatiunea montara impotriva doamnei Blavatsky este 0 capodopera.Dutt.

si ca multumita ei a eliberat. care i-a permis lui Gandhi sa reziste In momentele cele mai dificile. Dar ideile doamnei Blavatsky triumfara. ciudat de precursor. di Intelligence Service si alte instrumente ale imperialismului englez au luat parte la conspiratia impotriva doamnei Blavatsky ~i a cartii de la Dzyan. Se degaja totusi impresia ca cea care a incercat s-o impiedice pe doamna Blavatsky sa vorbeasca a fost 0 organizatie mai puternica chiar dedit Intelligence Service si care n-a fost politica. E sigur ca societatea teosofica a jucat un rol important. E sigur. la 30 ianuarie 1948. de asemenea. de catre un fanatic ciudat de teleghidat si. Pe plan politic. in eliberarea Indiei. Inca 0 data. doamna Blavatsky urma sa obtina 0 victorie totala: Mohandas Karamchand Gandhi a recunoscut ca datorita acesteia si-a gasit calea.fost obtinut. Un discipol de-al doamnei Blavatsky i-a fumizat drogul soma. $i probabil ca din cauza acestor contacte a fost Gandhi asasinat. daca nu cumva decisiv. dar cine ne dovedeste ca ceea ce-a fost tiparit 60 . constiinta nationala. in cele din urma. Mi se va obiecta ca pomenita organizatie n-a impiedicat publicarea textului din 1915. India.

ar avea cea mai mica Iegatura cu textul original? La urma urmei, nu stiu nimic despre societatea ermetica de Ia San Diego. In orice caz, doamna Blavatsky a tacut dupa dezastru. 0 regasim, pentru a avea 0 ultima imagine, pe strada Notre-Dame-des-Champs, la Paris. Aici i~i petrece ultimele zile, pentru a se duce apoi sa moara la Londra, in 1891. S-o privim prin ochii unuia din inamicii ei, rusul V.S.Soioviov, care ~i-a descris intalnirile cu dansa in "Messager de la Russie", 0 revista a epocii. Pare sa fi fost, mai ales, frapat de reprosurile mute pe care ea parea sa i le adreseze rara incetare. Desi distrusa, doamna Blavatsky era inca obiectul unor fenomene bizare. lata ce i se intampla scepticului Soloviov .la hoteIuI Victoria din Elberfeld (Germania), atunci cand se duse s-o insoteasca pe doamna Blavatsky si pe cativa dintre discipolii acesteia intr-o calatorie: "M-am trezit deodata, Am fost trezit de 0 rasuflare calda. Langa mine, in intuneric, se afla 0 figura umaria inalta, imbracata in alb. Am perceput 0 voce, n-as putea spune in ce Iimba, ordonandu-mi sa aprind lumanarea. Odata facut acest lucru, am vazut ca era doua
61

dimineata si ca alaturi de mine se afla un 0111 viu. Aeesta semana perfect eu portretul lui Mahatma Morya, pe eare-l vazusem. Imi vorbi intr-o limba pe care n-o cunosteam, dar pe care totusi 0 inrelegeam. Mi-a spus ca aveam mari puteri personale si ca datoria mea era sa le folosesc. Apoi disparu. Reaparu imediat, zambi si, in aceeasi limba necunoscuta, dar inteligibila, imi spuse: Fii sigur ea nu sunt 0 halucinatie ~i nu esti pe eale sa-ti pierzi mintile, Apoi disparu din nou. Era ora trei. Usa ramasese incuiata eu eheia". Daca asta-i genul de fenomene care Ii se intamplau scepticilor, nu este, fara indoiala, de mirare ca doamna Blavatsky a cunoscut experiente si mai extraordinare. Se pare, in orice caz, c-ar fi folosit -un soi de clarviziune pentru a serie. Un critic engIez, William Emmett Coleman, povesteste ca in Isis dezvaluitii doamna Blavatsky citeaza vreo mie patru sute de carti pe care nu le avea. Citarile sunt corecte. Am fost acuzat c-am procedat in acelasi fel ocult cand am scris Dimineata magicienilor, dar nici un citat din cartea asta, ca ~i din cele care au urmat, ca si din aceasta de fata, nu-i dat din memone. Pentru ca n-am regasit
62

fotocopiile pe care le-am facut in 1947 din Stantele de la Dzyan publicate in editia din 1915, nu citez din rnernorie. In orice caz, doarnna Blavatsky nu va rnai ameninta pe nirneni c-o sa 'publice Stantele de la Dzyan. Cititorul ar putea sa rna intrebe de unde-mi vine ideea ca lucrari apartinand unor civilizatii stravechi, lucrari, poate, de origine interplanetara, se gasesc in India. Ideea asta nu-i noua: a fost introdusa in Occident de un personaj la fel de fantastic ca si doarnna Blavatsky: Apollonius din Tyana. Acesta a fost studiat rnai ales de George Robert Stow Mead (1863-1933) care, ca din intamplare, a fost ultirnul secretar al doamnei Blavatsky in tirnpul ultirnilor ei ani de viata, Apollonius din Tyana pare sa fi existat cu adevarat. 0 viata a sa a fost scrisa de Flavius Philostratus (175-245). Apollonius din Tyane i-a irnpresionat atat de tare pe conternporani si posteritatea inc at, chiar si astazi, cercetatori seriosi afirma ca Isus Hristos n-a existat niciodata, dar ca invatatura sa provine in realitate de la Apollonius din Tyana. E 0 teza care se regaseste nu nurnai la rationalistii putin zarghiti. Is-au atribuit lui Apollonius puteri

63

carti extraordinare. ce contineau 0 intelepciune provenind din vremuri disparute. asasinarea Imparatului roman Domitian. fara-ndoiala. 64 . la 18 septembrie 96. deci in secolul I dupa Hristos. Sa lasam de-o parte legendele care-l inconjoara. pe care el le-a negat cu toata energia. prin clarviziune. Apollonius din Tyana pare sa fi adus cateva dintre aceste carti si lui i se datoreaza existenta in literatura ermetica a unor pasaje intregi din Upanisade si din Bhagavad Gita. in trecere. Sa mentionam doar. dintr-un trecut foarte indepartat. Sa lasam deoparte si raporturile dintre invataturile sale si crestinism. A murit la 0 varsta foarte avansata. dar asta a fost. E sigur ca a calatorit in India. El e eel care. inaintea lui Bailly si Jacolliot. Sigur este ca Apollonius din Tyana afirma ca existau pe vremea lui.supranaturale. ca Voltaire 11plasa mai presus de Hristos. peste 0 suta de ani. a lansat aceasta idee ce n-a incetat sa circule. pentru a-i tachina pe crestini. probabil in Creta. in orice caz. se pare c-ar fi vazut. in India. mai ales pe aceea care pretinde ca Apollonius din Tyana mai traieste inca printre noi. foarte vechi.

Damis vorbeste de reuniuni secrete. Prefatatorul lucrarii lui Mead. deci foarte recent. In ceea ce ne-a mai ram as din note le sale. de asemenea. la urma urmei. Asta ar fi foarte interesant. l-au invatat mai multe decat pe oricare alt occidental. scrie in iulie 1965. Damis. carnetele i-au disparut.Discipolul sau. si-a luat notite din aceste carti dar. intre Apollonius ~i inteleptii hindusi. Leslie Shepard. ca nu este exclus ca notele lui Damis sa apara intr-o buna zi la suprafata. rara ajutorul vreunui instrument. A adus vreun exemplar in Occident? Cine stie? 65 . de la care era exclus. ca din intamplare. fenomene de levitatie si de producere directa a flacarilor printr-un efect pur al vointei. dar. istoria manuscriselor de la Marea Moarta dovedeste ca mai sunt posibile reaparitii dintre cele mai ciudate. Acestia se pare ca l-au primit pe Apollonius ca pe un egal si l-au instruit. Apollonius pare sa fi vazut Stantele de fa Dzyan. Descrie.

Nu intentionez deloc sa .4. Abatele Jean de Heidelberg. Chacomae je considera secundare. dar care mi se par mie. care poate care sunt specialist atat al criptografiei. Intra la celebra 66 . Pe de alta parte. S-a nascut In 1462 si a murit In 1516. printre care Pal.ll Chacomae Grandoarea si adversitatea abatelui Tritheme Editions Traditionnelles. sursele mele nu Ie acopera intru totul pe cele ale domnului Chacomac. fata de alte personaje ale aeestei carti. ci ca sunt in posesia unor informatii pe ca domnul . SECRETUL ABATELUI TRITHEME Abatele Tritheme poseda avantajul. se naste la 2 februarie 1462 la Tritthenheim. Paris.. spun prin aceasta ca-i pun la indoiala valoarea de istoric. sa incepem cu inceputul. Aeestea fiind spuse. ca fiind de-c importanta capital a . 1963). Trebuie sa precizez de la bun inceput ea n-am sa fiu intru totul de aeord cu acest eminent istoric. ea a existat cu adevarat.. cat ~i al studierii tehnicilor disparute. A avut numerosi istorici. care-si va spune abatele Tritheme.

iar Jean de Heidelberg devine Jean Tritheme. In general. Obtine un certificat de pauperitate care-l scuteste de plata studiilor. a limbilor si a matematicii. Jean de Dalberg devine Jean Camerarius. la aniversarea celor douazeci de ani. Acest interes pare sa fi fost intr-adevar eel al unui om 67 . Pietatea sa crestineasca nu pare sa fi fost pusa la indoiala. dar nu se cunoaste originea acestei alegeri. apoi de Wurzburg. 0 societate secreta pentru studierea astrologiei. Fondeaza. Societatea lnsasi va Iua un nume secret foarte semnificativ: "Sodalitas Celtica". Jean Tritheme se calugareste la benedictinii manastirii Saint-Martin-de-Spanheim. La 2 februarie 1482. abate de Spanheim. a magiei numerelor. impreuna cu Jean de Dalberg ~i Rudolf Huesmann. Va fi. Confreria celtica. mai tarziu. Participantii i~i iau pseudonime. Ea 11va apara de unele tentatii atunci cand se va interesa de alchimie ~i de magie. Primilor participanti li se raliaza evreul Paul Ricci. doar ca numarul trei figureaza clar. pseudonimele nu sunt alese la intamplare. care-i invata cabala. Rudolf Huesmann devine Rudolf Agricola.universitate de la Heidelberg In 1480 pentru a-si face studiile.

de stiinta dezinteresat, care nu cauta

nici

bogatie, nici putere personala. Atitudinea abatelui Tritheme pare sa fi fost' identica cu cea din zilele noastre a canonicului Lemaitre de la Louvain, care crea teoria universului in expansiune si care-a fost admirat de insusi Einstein. Ceea ce nu l-a impiedicat sa caute in presupusul fenomen al universului in expansiune dovada existentei lui Dumnezeu. Tritheme stranse la manastirea Saint-Martin cea mai bogata biblioteca din Germania, fermata exclusix .lin manuscrise. Nu-i placeau carlile tiparite, proaspat inventate, pe care le gasea vulgare. Biblioteca aceasta, constituita pe cheltuiala proprie 11 costa peste 1.500 de ducati de aur. I:;;icontinua cercetarile realizand 0 opera de erudit ~i de istoric. Niste cercetari foarte ciudatc. Cercetari asupra carora IaCU greseala de a le dezvalui in scrisori imprudente unor guralivi sau invidiosi, care se razbunara si-i facura diu. Cercetarile lui se axau pe un proeedeu care sa permita hipnotizarea oamenilor de la distanta, prin telepatie, eu ajutorul unor manipulari ale limbajului. Lingvistica, matematica, parapsihologia si

68

cabala se amestecau in mod straniu in Iucrarile sale. Cartea, in opt volume, care ii reunea cercetarile si care continea deci secretele unei puteri incredibile, se numea Steganografia. Manuscrisul complet al cartii a fost distrus prin foe, la ordinul electorului Filip, contele palatin Filip al II-lea, care-l gasise in biblioteca tatalui sau si care fusese ingrozit. N-a mai ramas nici un exemplar complet din aceasta carte. Sa insistam asupra acestui lucru, manuscrisul original care continea cheia unor puteri foarte mari a fost distrus. Nu mai exista nici 0 copie. Doctorul Armitage care, in nuvela lui Lovecraft, Fapta abominabila a lui Dunwich, se foloseste de manuscrise pentru a decripta veehi eoduri cifrate, a fost inventat bucata eu bucata de catre Loveeraft, care nu eredea absolut deloe ca eroul sau ar fi putut avea 0 realitate istorica si care n-a avut, cu siguranta, in mana Steganografia completa, ca si altii, Exista totusi un manuscris fragmentar care acopera aproximativ 3/8 din intreg, despre care vom mai vorbi.

69

Ce exista in Steganografia

asta? Sa citam

mai intai cateva marturii de-ale lui Tritheme

insusi:
"Intr-o zi a acestui an, 1499, dupa ce-am visat muIt timp Ia descoperirea unor secrete necunoscute, convins, in sfarsit, ca ceea ce cautam nu era posibil, voiam sa rna culc, rusinat putin ca-mi impinsesem nebunia pana la a tenta imposibilul. In timpul noptii (in vis) cineva se prezenta la mine spunandu-mi pe nume: Tritheme, mi-a spus el, sa nu crezi c-ai avut degeaba toate gandurile astea. Desi lucrurile pe care le cauti nu sunt posibile, nici pentru tine, nici pentru oricare om, ele vor deveni astfel. - Invata-ma, atunci, zisei eu, ce trebuie sa fac pentru a reusi? Atunei imi dezvaIui tot misterul si-mi arata ea nimie nu era mai usor". Tritheme se pune atunci pe treaba ~i iata, tot din gura lui, istorisirea a ceea ee-a aflat: "Va pot asigura ca opera aceasta prin care Inva] un numar de secrete si de mistere putin cunoscute li se va parea tuturor, mai ales ignorantilor, ca are lucruri supraomenesti, admirabile ~i ineredibile, dat fiind ca nimeni inaintea mea n-a seris sau vorbit vreodata ceva despre acest subject.
70

figuri sau caractere oarecare. chiar la peste 0 suta de leghe de mine. in oricare limba cunoscuta. oricat de experimentata. iar aceasta rara a putea fi suspectat de a fi folosit semne. rara a ise putea banui continutul. n-o sa fie nici 0 persoana. iar daca rna folosesc de vreun mesager pe care sa-l iau de pe drum. amenintare sau 71 . In cartea a doua rna voi ocupa de lucruri ~i mai minunate care sunt in legatura cu unele mijloece datorita carora pot. neproducand nici 0 banuiala. nici 0 rugaminte. de maniera certa. iar aceasta tara metateza sau transpunere de litere ~i tara teama sau indoiala ca secretul ar putea fi vreodata cunoscut de altcineva decat de persoana pe care am invatat-o cabalistic aceasta stiinta sau de cea careia binarul meu i-ar fi transmis-o de asemenea cabalistic. ceea ce li se va parea tuturor un lucru admirabil. tot ce vrei. care sa poata descoperi prin forte proprii secretul meu. sa-mi impun vointa oricui ar sesiza sensul stiintei mele. Cum toate vorbele si cuvintele folosite sunt simple si familiare. iar ignorantilor 0 imposibilitate. oricat de departe ar fi acesta.Prima carte contine si inrati~eaza peste 0 suta de modalitati de scriere secreta si tara nici J suspiciune.

si ca distrugerea cartii sale face parte in mod natural din seria de actiuni a Oamenilor in negro. de asta nici 0 persoana. despre care a facut greseala sa vorbeasca.promisrune. de a ataca astrologia. sub o paza vigilenta". lara ajutorul vreunei persoane sau me sager . nu va putea sa-mi descopere secretul. carora le este consacrata eartea mea. Pentru ca dispunerea stelelor n-are 72 . Tritheme a mai facut greseala de a fi prea rationalist pentru epoea sa si. pentru ca el nu va sti nimic. oameni lngamfati ~i astrologi mincinosi care inselati inteligentele si flecariti pe seama unor frivolitati. Cea mai mare parte a istorieilor abatelui Tritheme spun cu pudieitate ea aeesta n-a gasit nimic si ca-si facea iluzii. Cred ca Tritheme facuse cu adevarat 0 descoperire forrnidabila. cand mi-a fi voia. oricat de experta ar fi. Astea sunt pretentii formidabile. oameni indrazneti. Nu-i si parerea noastra. mai ales. ehiar ~i cu un prizonier inchis intr-un loc oricat de adanc. mci chiar violenta nu l-ar putea constrange pe acest mesager sa-mi dezvaluite secretul. Si ehiar toate luerurile astea le pot face eu usurinta. lata ce spune el: "Inapoi.

apare 0 mentalitate absolut rationalista. e ceea ce noi numim tehnica.nici un efect asupra sufletului nemuritor. Dupa moarte i s-a facut abatelui Tritheme 0 reputatie de magician negru. ci este in comunicare doar cu principiul supra-celest prin care a fost creat si prin care devine fecund". Spiritul este liber si nu este supus stelelor. Del Rio. ea n-are nimic de-a face cu intelepciunea super-celesta. nici 0 actiune asupra stiintei naturale. n-a fost pusa pe lista cartilor interzise ~i cenzurate. ca ~i in multe alte scrieri si scrisori de-ale lui Tritheme. se va intreba de ce Steganograjia. Ceea ce el numeste magie natural a. cartile care fae obiectul eseului meu. el nu le absoarbe influentele ~i nu Ie urmeaza miscarile. care nu circula totusi deceit sub forma unor note incomplete. I se atribuie carti despre piatra filosofala. Pe scurt. care scria: "ii implor pe cei care stiu sa nu publice". 73 . Cartile lui Tritheme au fost amplu comentate de alchimistul englez George Ripley. Unul din iezuitii cei mai feroce ai Inchizitiei. In aceasta remarca. Nu este certificat. pentru ca trupul nu poate avea putere decat asupra trupului.

este publicata 0 prima editie a eeea ee mai ramane din Steganografie. 74 .i ca sa-i pun la adapost de anumite accidente neprevazute". A~a incat editia aceasta. de ce atunci ai vrut sa revelezi sensul literelor in chestiune? Am sa-ti raspund ca asta-i din cauza ca am vrut sa beneficieze de aceste principii excelente anumite grupuri de persoane din care fae parte. chiar incompleta. dar nu figureaza nici un imprimatur. chiar si trunchiata. inca mai pare periculoasa. pentru ca vrei ea aceasta stiinta sa ramana ascunsa. Aceasta prohibitie avea sa dureze pana in 1930. Cartea are 0 prefata care va dispare mai tarziu.De-abia in 1610. de catre Mathias Becker. E un punct de vedere perfect rezonabil. . la Frankfurt. a fost pusa la Index de Congregatia Sfantului Oficiu. ea sa Ie fae sa scape de perieole multiple . Ea poarta insemnarea "eu privilegiul si permisiunea Superiorilor". la 7 septembrie 1609. Dar cartea. Asa incat te poti intreba despre care Superiori este yorba. in care se gaseste aceasta fraza curioasa: " Dar poate ca cineva imi va obiecta..

eel putin 0 parte din informatiile din editia completa distrusa. Si aceasta poarta mentiunea "cu permisiunea si acordul Superiorilor".In 1616 este publicata 0 aparare a abatelui Tritheme de catre abatele Cigisemon de la manastirea benedictina de la Ceon. se pare. Ceea ce gasim. din Bavaria. nu poate fi vorba de superiori eleziastici pentru ca opera este la Index din 1609. mai ales. cu siguranta. aici este 0 teorie general a a transpunerii cifrelor. Care sunt atunci acesti Superiori misteriosi? In biblioteci exista un numar de exemplare din aceste editii. potrivit eruditilor. de actualul nostru radio. Mult mai tarziu. "Am auzit de mai multe ori spunandu-se ca unele persoane si-an comunicat secrete la distanta de peste cincizeci de leghe cu ajutorul unor ace magnetizate. Un oarecare numar de exemple de texte de transpozitie ar contine. asa cum sunt folosite si-n zilele noastre in diplornatie si in spionaj. Doi 75 . parintele Le Brun semnaleaza ca folosirea secretelor Steganografiei implica utilizarea unei aparaturi: nu atat de diferita. In 1621 apare 0 noua editie redusa. De data aceasta. Nici una din informatiile astea nu este convingatoare.

cate 0 busola. Poligrafia. Se pare c-ar fi reusit. Dar daca oamenii au avut puterea asta. 76 . fiecare. A fost plagiat copios. dispuneau de avantajul de a avea in mana un mijloc de transmisiune absolut nedetectabil. ' Daca 0 societate si-a insusit aceste secrete. In lucrarea asta nu-i yorba decat de criptografie pura. desi la distanta de mai multe leghe. pe cat se poate de natural. care nu implica nici un pact eu diavolul si nu punea in perieol sufletul utilizatorului. intr-o maniera extrem de moderna. celalalt ac. in jurul carora erau gravate literele alfabetului si se pretindea cit unul dintre amici apropiind acul de una din litere. o alta opera de-a lui Tritheme. se intorcea imediat catre aceeasi litera". Ceea ce devine extrem de interesant.prieteni luau. se ocupa exclusiv de scriiturile secrete. Lucrarea a aparut in 1518 si 0 traducere franceza a fost facuta in 1561. Un aparat de genul asta ar fi perfect realizabil in zilele noastre cu ajutorul tranzistorilor si al feritelor. este destul de credibil ca a vrut sa le tina ascunse. lara nici un secret de tip ocult. la inceputul secolului al XVII-lea.

Teoria ciclurilor este admisa de oameni foarte seriosi si. care arninteste in acelasi timp de traditia hindusa si de unele teorii modeme. acolo gasi C. Intr-adevar.S. De furie. ingeri care fac sa functioneze sistemul solar. Lucrarea lui Tritheme este de mare interes pentru cititorii de romane stiintifico-fantastice modeme. Lewis ideea acelor eldila. Cartea se intituleaza Despre cele sapte cauze secundare. Inchizitia arse in loc 0 efigie. demne de interes. Acesta nelinistise atat de mult Biserica. adica despre Inteligente. sau cronologie mtstica.Pentru a fi completi. care cuprinde secrete minunate. Ea se bazeaza pe lucrarile cabalistului ~i magicianului Pierre d'Apone. Niste prieteni 11 ascunsesera III biserica Danta Giustina. Inchizitia ii cauta cadavrul pentru a-i da foe. mai ales. inc at atunci cand muri. sau Spiritele lumii dupa Dumnezeu. Tritheme ne furnizeaza idei foarte modeme. in 1313. 0 data in plus. la Padova. pentru explicatia data. 77 . Desigur ca nu poate fi facut raspunzator pentru delirul pe care-l produse cartea lui si. dar nu-l gaseste. sa semnalam ca in 1515 Tritheme publica 0 teorie ciclica a istoriei umanitatii.

Tritheme vedea lumea cu ochi noi si era intru totul eapabil sa inventeze ceva complet nou. ca aceasta prezicere a fost facuta cu 400 de ani inaintea evenimentului. Sa trecem peste cartile lui Tritheme care n-au fost gasite. El insusi n-a avut vreodata decat pretentii foarte rezonabile: "N-am facut nimic deosebit de extraordinar si totusi se imprastie zvonul ca sunt "magician". despre care nu e sigur daca le-a scris vreodata. ci in 78 . Hermetic Brotherhood of Luxor. Totusi. declaratia Balfour relativa la crearea unui Stat evreiesc in Israel si . 1918. manipuland simboluri cu punct de plecare limb a.noastra in ceea ce priveste Steganograjia. pe care-am citat-o mai sus. Pentru amatorii de fapt divers. nu pentru a-i imita. opinia lui Tritheme despre astrologie. dand si data exacts. Am citit cea mai mare parte a cartilor magicienilor. Tritheme ar fi gasit un mijloc. po ate fi amintita. in acest sens. Asta pare extraordinar. de a produce efecte ce pot fi constatate de alte spirite la mare distanta ~i care permit sji fie controlate aceste minti. Dupa parerea noastra. si sa revenim la ipoteza . dar foarte posibil.pe la 1890. de 0 societate secreta. sa semnalam ca Tritheme a prezis in cartea sa.

0 astfel de putere sigur ca este periculoasa. De altfel. Tritheme devine curand foarte prudent. asa ca nu s-au intalnit niciodata. dar pe care-l felicita calduros pentru "filosofia lui adulta".Da-Ie boilor fan. care imparat nu era destul de i!ltelept ca sa beneficieze de 0 astfel de putere? Intelegem de ce-a tacut Tritherne. De altfel. In ee-l priveste pe Paraeelsus. II sfatuieste eu intelepciune: .scopul de a le desfiinta intr-o buna ZI superstitiile pline de rautate". dar papagalilor doar zahar". asa cum sustinem noi. Paracelsus nu i-ar fi inspirat nici 0 incredere. lata de ce sunt foarte inclinat sa cred in puterile perfect naturale asupra carora insista Tritheme in Steganograjie. Intelegem si de ee manuscrisul i-a fost distrus. Cel mult s-ar putea ca Paracelsus sa-i fi citit cartile. acesta n-avea decat doisprezce ani cand muri Tritheme. care nu pare sa-i fi fost vreodata discipol. in cine-ar fi putut avea Tritheme incredere daca. iar editiile ciuntitc 79 . a descoperit intr-adevar un mijloc de control telepatic la distanta? Care papa. Ii recomanda aceeasi prudenta si lui Henri Cornelius. supranumit Agrippa.

ordinea ~i natura anumitor operatiuni adresate spiritului si-si imagineaza c-as fi un magician. Arta aceasta adanca ~i foarte secreta poseda. de fapt. Sa mai citam una din scrisorile sale ~i sa ne imaginam pentru 0 eli pa ca spunea adevarul. necromant sau ca am stabilit un pact cu demonii si am adoptat cutare sau cutare superstitie. prin aceasta. Haosul in care se gaseste toata aceasta cunoastere nu este ceea ce-a fost numit mai 80 . renumele ~i numele de 0 atare murdarire". "Pentru ca aceasta ~tiinta este un haos de 0 profunzime infinita pe care nimeni n-o poate intelege perfect. daca acest discipol este predispus prin natura sa spre progrese si daca da dovada de zel in privinta materiilor continute in cabala ebraica. intotdeauna ceea ce vei intelege va fi cu mult inferior cantitativ fa!a de restul pe care nu-l stii. m-am gandit ca e bine sa aduc un protest solemn in prefata aceasta si sa-mi feresc astfel. pentru ca. In ciuda tuturor cunostintelor si a experientei in acest domeniu. particularitatea ca discipolul va ajunge cu usurinta mai savant decat maestrul sau. In cazul ca vreun cititor al lucrarii me le ar fi socat de numele.n-au putut apare dedit cu "autorizatia Superiorilor" .

81 .tarziu inconstientul coleetiv? Poate ca e bine ca seeretul lui Tritheme a disparut. dar nu rna indoiesc ea aeesta a descoperit eu adevarat un secret mare ~i teribil.

specialist in clasici. pentru ca a adus in Anglia. Iar viata sa a fost atat de extraordinara incat romancierii au descris-o mai bine in opere de imaginatie decat cea mai mare parte a biografilor.5. Distins matematician. dupa ce le-a gas it la Louvain.ea John Dee a fost primul care a facut spionaj industrial. S-a nascut in 1527 si a murit in 1608. Cu siguranta ca a fost un om de stiinta de prima mana. John Dee a existat cu adevarat. eE-A VAZUT JOHN DEE iN OGLINDA NEAGRA Ca si abatele Tritheme. A adus in Anglia. Romancierii acestia sunt Jean Ray si Gustav Meyrink. in folosul reginei Elisabeta. un numar de secrete de navigatie si de fabricatie. ca si instrumente de navigatie. A fost astfel la baza expansrunn maritime a Angliei. si 82 . John Dee a inventat ideea unui meridian de baza: meridianul Greenwich. ca si un specialist in clasici. S-a putut astfel spune .nu impartasesc aceasta parere . doua din globurile pamantesti ale lui Mercator.

al Steganografiei lui Tritheme. Expulzat de la Cambridge pentru vrajitorie. poate ca nu erau atat de despartite cum sunt astazi. se duse. S-a scris deseori ca evidenta sa pasiune pentru magie si vraiitorie nu era decat 0 "acoperire" pentru veritabila lui profesie: aceea de spion. In 1563. la Louvain. probabil incomplet. A mai fost si eu totul altceva. gasi un manuseris. Mai tarziu. Nu sunt chiar atat de convins de asta.rcprezinta tranzitia intre doua culturi care. 83 . printre care un scarabeu mecanic caruia li dadu drumul In timpul unei reprezentatii teatrale si care imprastie panica. Elisabeta 11elibera din inchisoare ~i-l insarcina cu misiuni misterioase pe continent. apoi fu arestat pentru conspiratie magica impotriva vietii reginei Maria Tudor. II complets -si pare sa fi pus la punct 0 metoda aproape la fel de eficace ca aceea a lui Tritheme insusi. In timpul studiilor sale stralucite la Cambridge incepu. sa fabrice roboti. Deveni astrolog si trai din facutul horoscoapelor. intr-o librarie din Anvers. Acolo se imprieteni cu Mercator. dupa cum vorn vedea. din nefericire pentru dansul. in seeolul al XVI-lea. in 1547.

de catre Meric Casaubon. ne raman suficiente elemente pentru a putea reconstitui 84 . Cateva aIte conversatii sunt inedite si manuscrisele se afla la British Museum. John Dee 11 numi inger. Pentru simplificare.i continua cercetarile legate de Steganografie.i nota conversatiile pc care Ie avu eu aceste fiinte non-umane si unele fura publicate. l. neomeneasca. sub titlul 0 reiaiare udevarata st fidelt: a ceea ce s-a petre cut fntre doctorul John Dee ~i unele spirite. eel putin. Cea mai mare parte a notelor luate de John Dee si cartile pe care le pregatea au fost. inconjurata de lumina. Iar la 25 mai 1581. acestea Ii depasira toate asteptarile. Ii aparu 0 fiinta supraomeneasca sau. E 0 bucata de antraeit extrem de bine lustruita.. in 1659. Acesta 11lasa 0 oglinda neagra ce mai exista inca la British Museum. idee extrem de moderna. Ingerul Ii spuse ca uitandu-se In acest crista! va vedea alte lumi si va putea lua contact cu alte inteligente decat cele umane.. dupa cum vom vedea. distruse.In timp ce publica prima traducere engleza din Euclid si studia In beneficiul armatei engleze folosirea militara a telescopului ~i lunetei. Totusi. El I.

Limba enochiana a stat la baza doctrinei secrete a faimoasei societati Golden Dawn. Din nefericire.limba vorbita de aceste fiinte. succesiv. cei doi vizionari recrutati de Dee. se dovedira. Pe atunci nu exista nici un dispozitiv de inregistrare mecanica a vorbelor. Dee i~i dadu seama curand ca nu reusea sa-si aminteasca discutiile avute cu vizitatorii straini. in timp ce Dee ar fi Iuat note. Barnabas Saul ~i Edward Talbott. a fi 85 . ideea era foarte simpla. In orice caz. Este ori prima limba sintetica. unele sunt de 0 matematica mai avansata decat era aceasta stiinta in epoca lui John Dee. pe care Dee 0 numea limba enochiana. de la sfarsitul secolului al XIX-lea. e 0 Iimba completa. poate. ori prima limba non-umana de care avem cunostinta. Daca ar fi putut dispune de un fonograf sau de un magnetofon. destinul lui Dee si. era perfect rationala: sa gaseasca pe cineva care sa se uite in oglinda magica si sa aiba conversatii cu extraterestrii. Din nefericire. In principiu. care are un alfabet si 0 gramatica. Printre textele in limba enochiana care ne-au ramas. Dee avu 0 idee care-l duse la pierzanie. allumii s-ar fi schimbat. Totusi.

Cum era prea mare ~i gras. Talbott. Elisabeta a Angliei li raspunse eu intelepciune ca-daca stia sa faca 86 . Si inca soli a. ruinat si complet discreditat. incercand sa evadeze dintr-o inchisoare din Praga. Intr-adevar. in 1608. In ciuda protectiei Elisabetei. ca si 0 mare parte a notelor. alias Kelly. Ii refuza 0 pensie si dansul muri in mizerie. Sa recunoastem ca daca traia in mizerie. ii ceruse un ajutor financiar.de Saul. Se debarasa destul de rapid atat de tare incat 11 ruina pe Dee. Dee muri in cele din urma. care pare sa fi fost un spion in solda inamicilor sai. care-si Ili~te canalii. ii seduse schimba numele in Kelly. il plimba prin aproape toata Europa sub pretextul de a face din el un alchimist si sfarsi prin a-i distruge complet viata. manuscrisele ii fura furate. in schimb. Dee continua sa fie persecutat. franghia pe care-o incropise se rupse si-si franse bratele si picioarele. muri in februarie 1595. Un sfar~it meritat pentru una din eele mai sinistre sccaturi pc Cafe le-a cunoscut vreodata Istoria. dupa ce-i expliease reginei Elisabeta ca era alchimist. Singura consolare pe care-o putem avea este sa ne gandirn ca Talbott. care-i urmase Elisabetei. partial 0 meritase. se crampona. Regele James I.

Istoria a retinut mai ales episoadele incredibile ale aventurilor sale cu Kelly. in lucrarea sa Comoara alchimistilor (Nr. Si sa vorbim mai intai de persecutia care s-a abatut asupra lui John Dee din momentul cand acesta a inceput sa faca publica intentia de a publica convorbirile sale cu "ingerii" non-umani.258 din LtA venture Mysterieuse). aceea a limbajului enochian.aur. mai ales schimbul de femei. Sa revenim la limbajul enoehian si la ce-a urmat. niste necunoscuti atatara multimea. Dar aceasta imagistica intuneca adevarata problema. John Dee care n-au fost niciodata publicate. Patru mii de lucrari rare si cinci 87 . a cartilor Dr. relateaza foarte bine partea propriu-zis alchimica a aventurilor doctorului Dee si a lui Kelly. care-i ataca locuinta. In cele din urma. care-a devenit acum atat de popular in Statele Unite. Vedem aici aparand. in absenta sa. care evident ca sunt pitoresti. John Dee fu obligat sa-si yanda imensa biblioteca pentru a putea trai si a murit si de foame. pentru prima data. II trimit deci pe cititor aiei. In 1597. n-avea decat sa-si satisfaca necesitatile. Jacques Sadoul.

conspiratiaOamenilor in negru pare sa fi reusit. Cu toate acestea. Om. In cele din urma. este un om distrus. exact cum va fi mai tarziu doamna Blavatsky. se pretinde ca era un spion. numeroase note arsesera. Apoi persecutia continua. cititor foarte rapid.in articolul sau despre John Dee ca: . In epoca noastra rationalista. eel care moare la varsta de 81 de ani. calomniile impotriva lui Dee nu Iipsesc. E perfect adevarat. Aceasta teza ii apartine mai ales enciclopediei engleze mai sus citate.Desi documentele referitoare la viata lui Dee sunt abundente. in ciuda protectiei reginei Angliei. observa foarte bine.manuscrise disparusera definitiv. in 1608. Mai . " Inca 0 data. vedem mai intai un barbat foarte dotat. s-au facut putine lucruri pentru a 0 explica si pentru a 0 interpreta". capabil sa lucreze 22 de ore din 24. cand examinam faptele. Dimpotriva. se afirma ca e un magician negru. la Mortlake. discreditat. Excelenta encliclopedie engleza. matematician practic de prima mana. care facea din alchimie si magie neagra un camuflaj al adevaratelor lui activitati. In epoca superstitiilor. mit $i magie.

Din nefericire. c1arviziune sau orice alt mijloc parafizic cu fiinte non-umane. el construieste automate. Dar a discutat destul cu dansii pentru a invata 0 limba non-omeneasca. Istoria cu Kelly 0 arata. Dar ca a facut 0 descoperire foarte importanta. ca Dee s-o fi scos cu totul din subconstientul sau sau din inconstientul colectiv. nu e complet exclus. e posibil. evident. poate cea mai importanta din istoria umanitatii. incepand cu momentul interventiei lui Kelly. conversatiile 89 . E posibil. De-abia mult mai tarziu va inventa Wilkins prima limba sintetica. sa le atribuie acestor fiinte o origine angelica. Ca a fost printre cei mai naivi si mai creduli. dar aceasta ipoteza este la fel de fantastica precum cea a comunicatiei cu extraterestrii. este specialist in optica si aplicatii militare.mult. data fiind mentalitatea epocii. Era normal. Mi se pare foarte posibil ca Dee sa fi luat contact prin telepatie. mai degraba decat sa le faca sa vina de pe-o alta planeta sau din alta dimensiune. in chimie. Ideea de a inventa 0 Iimba complet noua nu-i apartine epocii lui Dee si nu face parte din mentalitatea sa. Limbajul enochian este complet si nu seamana cu nici 0 Iimba omeneasca.

Dar din punct de vedcre al inteligentei si al imaginatiei. sub forme mai complexe decat spionii. prin autohipnoza provocata de oglinda sau prin alte manipulatii. Dee publicase 0 carte ciudata: Monada hierogltfica. Kelly le inventcaza copios si-i face pe ingeri sau pe spirite sa spuna ceea ce-i convine lui. Un om de stat contemporan. ceea ce este destul de probabil.sunt vizibil trucate. Exista note dintr-o conversatie in timpul careia ii cere unui "spirit" sa-i imprumute 0 suta de lire sterline pentru 0 perioada de doua saptamani. Sigur ca s-a dorit legarea acestor secrete de criptografie. 90 . Sir William Cecil. Kelly era cu claritate slab dotat. Totusi. declara pe vremea aceea ca: "secretele care se ami in Monada hieroglifica sunt de cea mai mare importanta pentru securitatea regatului". inainte de a-I cunoaste pe Kelly. caci alchimistii si magicienii foloseau mult criptografia. 0 sfarsi in douasprezece zile. Lucrase la aceasta carte timp de sapte ani. dar dupa ce termina de citit Steganogrcfia. Dar cand vrei sa-l aduci in intregime pe John Dee catre spionaj mi se pare excesiv. A~ avea tendinta sa-l iau pe Dee in litera sa si sa rna gandesc ca.

Cam in aceeasi vreme tarul Rusiei 11 invita pe John Dee la 91' . multiplicat de "Superiori" care nu voiau ca el . A nimerit-o prost cu angajarea de "medii" si totul s-a terminat cu un dezastru. post pe care-l pastra din 1595 parra in 1605 ~i care se pare ca nu-i dadea satisfactie. in legatura eu acest post. unde regele Poloniei ~i cu imparatul Rudolf al Il-lea fura avertizati impotriva lui Dee prin rnesaje "venite de la spirite" si unde. de altfel. si pe continent. care renuntase sa mai publiee ~i care muri ca rector al lui Crist College din Manchester.a reusit sa treaca 0 bariera dintre planete sau dintre dimensiuni. de altfel.ublice in clar ceea ce spusese codifieat in lv10nada hieroglifica. Mai ramane de altfel. Din pacate el era.x . Cel care reveni in Anglia era un om descurajat. nuntiul papal ii prezenta imparatului Rudolf un document prin care John Dee era acuzat de necromantic. provo cat. Persecutarea lui Dee incepu in 1587 ~i nu se sfarsi parra la moarte. dupa propria marturie. exploatat. Dezastru. lipsit de orice aptitudini paranormale.. Ea se exersa. 0 problema nerezolvata. la 6 mai 1586.

pe printi ~i pe cei bogati. documentele sunt prea vagi. diversele calomnii potrivit carora Dee. care le-a invarat limba ~i care-a incercat sa stabileasca eu aeestea 0 eomunieare regulata. mai ales cand e yorba de un om de valoarea intelectuala a lui John Dee. complet dominat de Kelly. nu stau in picioare cand te gandesti la acest refuz. In orice caz. EI trebuia sa primeasca un salariu de doua mii de lire sterline pe an. Totusi.Moscova In calitate de consilier stiintific. Dee ni se prezinta ca un om care-a primit vizita unor fiinte non-umane. unul dupa altul. Poate se temea ca taroi sa nu-l oblige sa foloseasca secrete Ie pe care Ie descoperise si astfel sa-i asigure Rusiei dominatia lumii. Dare s-a opus Elisabeta a Angliei? A primit si el amenintari? . potrivit scrisorii tarului. ar fi strabatut continentul jefuindu-i. Cazul este eu totul unie. Oricum ar fi. 0 suma foarte mare care ar eorespunde eu vreo doua sute de mii de lire de astazi. din ceea ce ne-a lasat Dee nu putem deduce nimic.Nu stim. Din pacate. 0 casa princiara si 0 situatie care. locul in care se gasesc 92 . John Dee refuza. "trebuia sa faca din el unul din oamenii cei mai importanti din Rusia".

de altfel. eel putin. cand apare aceasta idee a dilatoriei in timp. Dee afirma. ca filosof al matematicii. pretutindeni. mai degraba. Nu era yorba nici de necromantie. Aceste indicatii sunt . Cea mai mare parte a insemnarilor a disparut odata cu incendierea casei. Intre aceste sfere ar exista puncte sau. toata dezvoltarea viitoare a matematicii. mai ales. este format din mai multe sfere suprapuse. Dee spera sa invete de la aceste fiinte tot ansamblul legilor naturale. EI insusi se descrie. Parnantul nu este perfect rotund sau. . nici macar de spiritism. ca proiectia lui Mercator nu este decat 0 prima aproximare. EI spune doar ca sunt telepate si ca pot calatori in trecut si in viitor. altele au fost distruse in diverse randuri de catre oameni foarte diferiti. Dupa dansul. aliniate de-a lungul unei alte dimensiuni. din cate stiu eu. Ne raman cateva aluzii aflate in Adeviirata relatie a lui Casaubon si in cateva insemnari care mai exista. suprafete de comunicatie si in felul 93 . extrem de ciudate. Dee se afla pe pozitia unui savant care voia sa afle niste secrete. secrete a carer natura era pur stiintifica. Este pentru prima data.aceste fiinte sau natura lor fizica.

tare ne-ar place sa stim unde. sa construiesti masini complet automatizate care sa faca toata munca omului. in mai multe cereri catre regina Elisabeta. remarca Dee. Teoria numerelor s-a revelat ca fiind ramura cea mai dificila a matematicii. Este foarte important. ar fi bine ca Anglia sa ocupe Groenlanda. sa studiezi visele care reveleaza in acelasi timp . adauga el. El mai insista ~i asupra importantei numerelor si asupra c~nsiderabilei dificultati a aritmeticii superioare. insista Dee. mai mult ca algebra sau geometria. Dee are perfecta dreptate sa afirme aceasta. Inca 0 data. alta indicatie: matematicile nu sunt decat la inceput si se poate merge cu mult mai departe de Euclid. sa ne aducem aminte. Este posibil. pe care Dee. Aceasta. iar geometriile neeuclidiene care aveau sa apara mai tarziu ii confirma punctul o devedere.acesta Groenlanda se intinde la infinit deasupra altor pamanturi decat al nostru. a si fost realizat in alta parte in 1585 . mai spune Dee. care I-a tradus in engleza pentru prima data. astfel incat sa aiba in mana calea catre alte lumi. are dreptate. lata de ce.

l-a cunoscut. Un numar oarecare de critici shakespearieni sunt de acord sa admits ca John Dee sta la originea personajului Pro spero din Furtuna. Este esential.terna permanenta a jurnalului particular al lui Dee. pe William Shakespeare (1564-1616)? Imi place sa cred asta.lumea noastra interioara si lumi exterioare. dupa stiinta mea. de asemenea. Dupa cum mai regasim una in . Aceasta conceptie jung-iana este. Dee mi se pare un 95 . oare. Dimpotriva. lumea ar fi fost mult schimbata. sa ascunzi maselor secrete care pot fi extrem de periculoase. vreun anti-shakespearian destul d€-. Ptuure toti cei cu care s-a intalnit. Totusi. dar ca este nevoie sa investesti multi bani in cercetare. anume ca se pot obtine din cunoasterea naturii puteri perfect naturale si nelimitate. Si aici intalnim 0 idee modems. Pentru a avea acesti bani a cautat el protectia celor mari si fabricarea aurului.nebun ca sa-si imagineze ca John Deear fi scris opera lui Shakespeare. inca nu s-a gasit. foarte avansata pentru timpul sau. mai remarca dansul. Nu i-a reusit nici una din aceste intreprinderi. Daca ar fi gasit eel putin un mecena.

acest Necronomicon inventat de la cap pana la coada Lovecraft.candidat mai bun la acest titludecat Francis Bacon. Shakespeare a scris nu numai 'opera lui Shakespeare. Pacat. ci ~i Novum Organum. cu siguranta. adica pe cei care pretind ca Francis Bacon a scris opera lui Shakespeare. gatul unei legende. de altfel. dupa ce-a fost culeasa de contele de Peterborough. daca Necronomicon ar fi existat. apoi de catre Horace Walpole. care mi-a confirmat-o a fost de catre personal intr-o scrisoare. care era complet analfabet. Sa mai rasucim. in trecere. John Dee n-a tradus niciodata cartea blestemata Necronomicon a lui Abdul Al Azred pentru bunul motiv ca numita lucrare n-a existat niciodata. dupa cum spune bine Lin Carter. singurul care si-ar fi putut-o procura si ar fi putut-o traduce. venita din alt univers. Dupa dansul. se gaseste actualmente la British Museum. rezista placerii de a cita teoria umoristului englez AAMilne. in contul lui Francis Bacon. Dar. Teoria asta i-a innebunit de furie pe baconieni. Dee at fi fost. Din pacate. Piatra neagra. Nu pot. Acesta nu 96 .

nici sa se faca niste analize. Dar . Dar daca analizele cu carbon facute asupra acestei pietre ar oferi un raport izotopic diferit de eel al carbonului terestru. astfel. Totusi.aproba nici sa te folosesti de ea. nu poate servi la mare lucru. E foarte regretabil. dovedind. lumea ar fi extrem de stanjenita. 97 . istoria doctorului John Dee nu este incheiata si-o sa am nevoie de doua capitole pentru a 0 continua. Monada hieroglifica a lui Dee poate fi gas ita sau procurata sub forma de fotocopie. lara cheile care corespund diferitelor coduri ale lucrarii si lara celelalte manuscrise ale lui John Dee. ca piatra vine din alta parte. arse la Mortlake sau distruse dinordinul regelui James I.

Acesta (1214-1294) a fost considerat de catre posteritate drept un mare magician. in Omul etern (Editions Gallimard) si in Extraterestrii in istorie (Colectia l'Aventure Mysterieuse. Istoria acestui manuscris a fost povestita nu numai 0 data. Intr-una din acestea gasi un manuscris pe care familia sa i-l comunica lui John Dee. Dupa documentele gasite. MANUSCRISUL VOVNICH Dr. EI e eel care. el se interesa mai ales de ceea ce numim 98 . nr. ducele de Northumberland a jefuit un mare numar de manastiri.. John Dee era un colectionar inversunat de manuscrise stranii. De fapt. intre 1584 si 1588.6. Sub domnia lui Henry al VIII-lea.i textele misterioase era bine cunoscut. mai ales de catre mine. manuscrisul in discutie era scris chiar de Roger Bacon.A 250). i-a oferit imparatului Rudolf al Il-lea eiudatul manuscris Voynich. Ma gandesc totusi ca nu strica s-o iau de la inceput. al carui interes pentru problerneie ciudate .

Dupa multiple tribulatii.noi experimentarea stiintifica. Dee a putut deci foarte bine sa creada ca un manuscris inedit si cifrat de Roger Bacon avea sanse sa contina secrete uimitoare. Arthur Dee. Trebuie deci sa fim 99 . masinile zburatoare. Fiul sau. "to ate secretele tenebrelor" si care se dovedi Ia lectura ca indica doar metoda de rezolvare a ecuatiilor de gradul I. pe care tatal meu a incercat in zadar sa-l descifreze". Dr. autornobilele. aminteste de . despre care vorbeste in Epistold despre secrete Ie artei si nulitatea magiei. vorbind despre viata lui John Dee la Praga. Se interesa si de criptografie. pentru modica suma de 160.000 de dolari. in principiu. navele propulsate de motoare. Am vorbit deja de papirusul acela egiptean care ar fi trebuit sa fumizeze.0 carte cu un text incomprehensibil. e mult daca se gaseste doar rezumatul cunostintelor stiintifice din secolul al XIII-lea. Nu-i scump daca volumul contine toate secrete Ie lumii. pentru care :1 fost unul dintre pionieri. Kraus de la New York. A prezis microscopul ~i telescopul.. unde se afla de vanzare. documentul va esua Ia Iivrarul Hans P. din 1962.