PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tingkatan Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Futsal : Menghantar dan mengawal dinamik : 21 November 2011 : 8.30 – 9.10 pagi : 5 Anggerik : 20 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan kemahiran hantaran dan mengawal sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan teknik yang betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menghantar dan mengawal bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

bentuk bulatan. Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan.Kesepaduan Alatan : Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan. 1 wisel. 16 skital. FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI x x x x x x x x x x x x x x x x x x x CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola futsal. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. . Permainan ini dijalankan selama 3 minit. BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (5 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun.

Badan mesti berdiri tegak. Bola diletakkan di bahagian kaki dominan Melakukan hantaran bola kepada rakan dihadapan menggunakan kaki dominan Mata melihat kepada sasaran / rakan Penerima Badan dicondong ke depan sedikit.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan.B. (5 minit) Menghantar dan mengawal bola pada jarak 5 meter secara statik. A.Regangan tangan Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. Ulang 2 kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan. Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. Guru akan membuat demontrasi. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Menahan dan mengawal bola yang diterima dengan menggunakan kaki dominan Ulang sebanyak 5 kali. C dan D. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x Bola 12 biji TKP Interpersonal X = pelajar .

.BAHAGIAN /MASA Langkah 2 (8 minit) AKTIVITI Membuat hantaran bola dalam bentuk bulatan FOKUS PEMBELAJARAN Susunan pelajar adalah dalam bentuk bulatan Pengumpan ditengah akan menghantar bola kepada pelajar yang lain Pelajar menggunakan semua bahagian kaki dalam membuat hantaran Ulangan aktiviti sebanyak 5 kali ORGANISASI CATATAN/ ALATAN = x pengumpan X = pelajar Seorang pelajar akan menjadi pengumpan di tengah bulatan. Pengumpan akan membuat hantaran kepada pelajar lain dan pelajar lain akan menghantar semula kepada pengumpan. Aktiviti ini diulangi sebanyak 5 kali.

yang bebas. mengawal bola ke arah sketal. Aktiviti ini diulang sebanyak 5 kali. .Langkah 3 (4 minit) X = Pelajar Mengawal dan Pemain dalam barisan yang xxxx menghantar dihadapan sekali berlari ke Pelajar dihadapan akan = Sketal dalam barisan. Melakukan hantaran kepada akan melakukan rakan dari sketal Pelajar menggunakan teknik hantaran hantaran ke arah rakan yang berada dalam barisan. hadapan ke arah sketal.

Seterusnya pelajar A akan bergerak semula ke tempat asal. . Pelajar B akan mengawal bola yang diterima daripada pelajar A dan akan melakukan seperti yang dilakukan oleh pelajar A dan begitulah seterusnya bagi pelajar C dan pelajar D.BAHAGIAN /MASA Langkah 4 (5 minit) AKTIVITI Menghantar dan mengawal secara dinamik dalam kumpulan FOKUS PEMBELAJARAN Bola diletakkan dibahagian kaki dominan Mata ditumpukan kepada arah sasaran iaitu sketal semasa mengawal bola Pelajar berhenti pada tanda/sketal yang telah ditetapkan Melakukan hantaran kepada rakan dengan menggunakan kaki dominan Pelajar yang menerima bola daripada rakan akan mengawal bola tersebut dengan kaki dominan A ORGANISASI D CATATAN/ ALATAN = pelajar = sketal B C Pelajar A akan bergerak dengan membawa bola ke sketal dan menghantar bola ke pelajar B.

• Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. • Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah • Kira dengan kiraan 8 • Ulang sebanyak 3 kali • • • Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu Gerak kendur . • Terdapat 2 pasukan • 4 lawan 4 • Pasukan yang berjaya menjaringkan 2 gol awal dikira pemenang Penutup (5 minit) Gerak kendur tangan dan lengan • Berdiri tegak. FOKUS PEMBELAJARAN • ORGANISASI CATATAN/ ALATAN Bola 1 Kon 2 = kon Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menghantar dan mengawal dinamik • Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan.BAHAGIAN /MASA Kemuncak Permainan kecil (8 minit) AKTIVITI Permainan BersyaratBola sepak. kaki dibuka melebihi luas bahu.

bola mudah dikawal. . Sesi jawab.hantaran lebih tepat. sisi dan belakang. • Berdiri seperti kedudukan diatas • Tangan lurus di atas kepala • Bengkok badan ke sisi kanan. • Kaki dilunjur kehadapan. • Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul. tahan dengan kiraan 8 • Ulang aktiviti ke sisi kiri • Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: . soal .Pinggang Gerak kendur kaki dan tarik nafas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful