Tipuri de atitudini generale: introvertit si extravertit

Jung a impartit energia psihica in doua `tipuri de atitudini generale` de baza: introvertit si extravertit. Aceste tipuri sunt imbinate cu celelalte, explicate mai tarziu, pentru a crea tipurile de personalitate Jung. In plus, `tipuri de atitudini generale` introvertit si extravertit ale lui Jung apar ca doua caracteristici total opuse in cadrul mai multor sisteme de personalitate moderne, inclusiv Myers Briggs® si Keirsey. extravertit energia psihica este directionata extern, spre lumea din afara persoanei obiectiv - spre exterior introvertit energia psihica este directionata intern subiectiv - spre interior

"... pastreaza o relatie pozitiva cu obiectul. Isi afirma ".... atitudinea fata de obiect este de abstractie.. se importanta atat de pregnant, incat atitudinea sa subiectiva confrunta permanent cu dilema distantarii libidoului fata este orientata si relationata in mod continuu fata de de obiect...." (Jung) obiect...." (Jung) "o atitudine extravertita este motivata din exterior si este directionata de factori obiectivi si externi, precum si de relatii" (Hyde) "comportamentul este directionat spre exterior, pentru a influenta factorii si evenimentele din afara" (Benziger) "un introvertit este motivat din interior si directionat de chestiuni subiective, interne" (Hyde) "comportamentul este directionat spre interior, pentru intelegerea si administrarea sinelui si a experientelor" (Benziger)

Cele `patru tipuri functionale`
Pe langa cele doua atitudini - introvertit si extravertit, Jung a mai dezvoltat si un cadru de `patru tipuri functionale` ale psihicului. Acestea sunt: - reflexiv si - afectiv, acestea ajutandu-ne sa decidem si judeca (au fost numite functii `rationale`), precum si - senzorial si - intuitv, despre care Jung a spus ca sunt necesare pentru a percepe si judeca (a aduna informatia si a decide), in scopul de a supravietui si a avea un comportament normal. Potrivit psihologului elvetian, fiecare dintre noi prefera una din doua modalitati prezente in fiecare pereche. ceea ce este ceva daca este bun sau nu analitic, obiectiv, semnificatia si principii, standarde, intelegere ambele se opun functiilor de judecata sirationament criterii oamenii prefera in mod constient una sau cealalta subiectiv, personal, Jung a numit aceste functii `rationale` greutate si apreciaza valoare intimitatea, uman perceptie senzoriala realistic, rational, practic, sensibil ambele se opun functiilor de perceptie - oamenii prefera in mod constient una sau cealalta - Jung a intuitii, viitor, numit aceste functii`irationale` speculativ, fantezie, imaginativ

Reflexiv

Afectiv

Senzorial ceva exista Intuitiv

de unde vine si posibilitati si unde se atmosfera indreapta

Reflexiv

Functia `Reflexiv` este un proces `rational` de intelegere a realitatii, implicatiilor,

judecativ

1

pentru a determina dominanta intre cele doua tipuri funtionale preferate. construite adaugand cate unul din cele patru tipuri functionale la un tip de atitudine generala introvertita sau extravertita. Afectiv Functia `Afectiv` emite judecati pe baze subiective si personale. logica si adevarul. implicatii. participativ. Astfel sunt realizate cele opt tipuri psihologice principale. (functiile `rationale` ale lui Jung) Functia `Senzorial` transforma semnalele simturilor in date efective. Senzorialul vede ceea ce este. misticism si idei noi. Acestea nu includ functiile auxiliare si prin urmare nu reprezinta tipuri de personalitate complete. `Reflexiv` este opusul lui `Afectiv. urmareste succesul personal si social inaccesibil. desi psihologul elvetia nu le-a evidentiat in mod special. autonom. inovativ. dupa atitudinile introvertit sau extravertit). oportunitati. Implica sentimentalism si umanitate. posibilitati. teme sau concepte relationate. implementeaza. intr-un mod logic si analitic. inflexibil intens. Intuitia ignora in mare parte faptele si detaliile esentiale. directiuni. esoteric. enigmatic. incat evaluarea este bazata pe inteligenta si intelegerea personala. expert aventuros. `Intuitiv` este opusul lui `Senzorial`. obsesiv. cauze. cunoscator. cauta placerea. propune schimbarea idealist.cauzelor si efectelor. descopera. denumirea tipului Reflexiv Extravertit Reflexiv Introvertit Afectiv Extravertit Afectiv Introvertit Senzorial Extravertit Senzorial Introvertit Intuitiv Extravertit Intuitiv Introvertit caracteristicile tipului analitic. datele efective si detaliile in imagini conceptuale mai largi. Nu exista o judecata despre caracterul bun sau rau. Este un proces `rational` de formare a opiniei subiective personale in legatura cu un lucru: daca este bun sau rau. `Afectiv` este opusul lui `Reflexiv`. Senzorial posibilitati. mistic. urmareste autocunoasterea sociabil. 2 . context.Perceptiv. cauta noutatea. asa cum este. evalueaza adevarul si este atat de obiectiv. teoretic. strategic. acceptabil sau inacceptabil. vizionar. detasat. ii organizeaza pe ceilalti contemplativ. sentimental. perceptiv (functiile `irationale` ale lui Jungs) Cele opt tipuri psihologice ale lui Jung Informatia prezentata pana acum duce la cele opt Tipuri Psihologice majore ale lui Jung. planifica. `Senzorial` este opusul lui `Intuitiv`. etc. urmareste intensitatea interioara practic. rezervat Cele 16 tipuri de personalitate ale lui Jung Aceste tipuri reies din teoria lui Carl Gustav Jung. Acestea ne ajuta sa avem o privire de ansamblu completa asupra teoriei lui Jung si sunt legate in mod direct de interpretarea Myers Briggs si echivalentele aferente acestor tipuri (pentru echivalentele respective Myers Briggs a utilizat doua dimensiuni aditionale: Judecativ . Intuitiv Functia `Intuitiv` transforma lucrurile. Este sistematic.

Daca privim dincolo de acest model de categorisire a personalitatilor.IT(S) Introvertit Reflexiv Intuitiv . 15. Desi teoriile lui Jung sunt utilizate pe scara larga in testele psihometrice si de personalitate. 4. 12. 13.IN(T) Introvertit Intuitiv Afectiv . 16. precum si imbunatatirea calitatii existentei umane. fiecare dintre noi poate identifica si intelege mai bine propriul tip de personalitate Jung. 11. Alte exemple de iesire la suprafata si patrundere a subconstientului in comportamentul constient sunt starile aflate sub influenta alcoolului sau a stresului. 5. este nesanatoasa si duce mai devreme sau mai tarziu la aparitia unor probleme. Prin urmare Jung a pus un accent mai profund pe subconstient decat se obisnuieste in psihometria moderna si teoriile comerciale ale personalitatii.IF(S) Introvertit Afectiv Intuitiv . 10. acestea. Subconstientul este un element principal in teoriile analizei tranzactionale.ET(S) Extravertit Reflexiv Intuitiv . 2. chilibrata.IF(N) Introvertit Senzorial Reflexiv . impreuna cu teoriile lui Jung. 14.IS(T) Introvertit Senzorial Afectiv IS(F) Introvertit Intuitiv Reflexiv .EF(S) Extravertit Afectiv Intuitiv .EN(T) Extravertit Intuitiv Afectiv .ET(N) Extravertit Afectiv Senzorial . Extravertit Reflexiv Senzorial .ES(T) Extravertit Senzorial Afectiv .IN(F) Cu ajutorul acestor informatii despre tipurile functionale si de atitudini. In schimb. 7.EF(N) Extravertit Senzorial Reflexiv . acestea au fost initial destinate cercetarilor clinice pentru intelegerea si tratarea afectiunilor mintale. reprimarea uneia dintre aceste patru functii. 8. 9.EN(F) Introvertit Reflexiv Senzorial . 3 .ES(F) Extravertit Intuitiv Reflexiv . 3. Scopul studierii si invatarii acestor idei duce chiar la obiectivele lui Jung si la recomandarile acestuia de a incerca sa dezvoltam functiile care au fost reprimate si de a accepta toate cele patru functii ca facand parte integranta a unei persoane normale. 6. Dovada celor spuse anterior este conditionarea parintilor care isi forteaza copiii sa adopte un anumit comportament sau cazurile in care adultii isi reprima sau neaga sentimentele. putem observa ca acceptarea si constientizarea celor patru functii sunt importante pentru a beneficia de o existenta sanatoasa. ofera o perspectiva importanta asupra personalitatii si comportamentului.IT(N) Introvertit Afectiv Senzorial . de catre sine sau de cineva din exterior.1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful