You are on page 1of 4

PDLA 8A0AN 8ELAKANC

A8 labuh baju dI kehendakI


AC ukuran bahu ke pInggang atau ukuran standart 14'
A0 1/4 ukuran kelIlIng dada atau ukuran standart 9'
0E naIkkan 4'
CF ukuran darI pInggang ke punggung atau standart ukuran 8'
F8 ukuran punggung ke labuh baju
*garIs semua garIsan melIntang tadI

AC ukuran lebar bahu bahagI dua
AH ukuran leher (boleh Ikut ukuran leher baju kurung anda dgn meletakan pola leher dI sItu dan
tandakan )
CC1 turun 1' dan buat garIsan HC1
E ukuran bIdang dada depan bahagI 2 +0.5'
0J ukuran kelIlIng dada bahagI 4+0.5'
sambung garIsan C1, dan J...*pangjang garIsan nI mestIlah gunakan formula nI -ukuran ketIak
bahagI 20.5'
cnth ehhh : ukuran ketIak cIk sue 19.5' bahagI 20.5'=9.25,maka garIsan C1, dan J mestI nak kene
9.25..kalau tak sama,korang kne adjust tItIk C1 sama ada naIk sedIkIt atau turun sedIkIt...
semoga korang faham huuuuu...

CK ukurang kelIlIng pInggang bahagI 4+1.5 ( 0.5 adalah keselesaan dan 1'untuk dat )
*sekIranya tIdak suka buat dat ukurang kelIlIng pggang +0.5 sahaja..dan garIsan dada ke pInggang
akan terhasIl sepertI garIsan JK1 bukan JK..jgn panIk!! ehehehe..
FLdan 8| ukurang kelIlIng punggung bahagI 4+0.5'
C1=J.5'@J'@2.5' ( bergantung kelebaran pInggang...gemuk..sederhana..kurus)
1,J=4.5' dan buat garIs lurus hIngga ke garIsan 0D
1,4 dan 1,5=0.5' sambung garIsan2 J,4,2 dan J,5,2

PDLA HA0APAN 8AJU
Cuna pola yang sama cuma anda tukar pensIl warna laIn plak..kalau anda rajIn,boleh la buat sekalI
lagI untuk pola hadapan baju secara berasIngan..
semua ukuran adalah sama kecualI :
EN ukuran bIdang dada depan bahagI 2
0D ukuran kelIlIng dada bahagI 4 +1
Formula untuk garIsan C1,N dan D adalah : ukuran ketIak bahagI 2 +0.5'..cara adalah sama sepertI
pola belakang untuk menentukan pangjangnyer ok.
2,6=turunkan 1.5'
* untuk garIsan DK kalau anda tak suka buat dat akan terjadI garIsan DK1

PDLA LENCAN

cIk sue cadangkan anda semua rujuk post nJ kat lInk bawah nI.Cara buat pola lengan adalah sama..

http://kedaIjahItkujahIt.blogspot.com/2011/04/buatblaousepart1.html

CAFA |E|DTDNC KAN
Cambar kat bawah nI kecIk la sIkIt..kalau menghadapI masalah rabun...ehehehe sah2 mang tak
nampak ler..so sIla klIk pada bahagIan gambar tersebut..karang dIa jadIk besauu dan nampak laa
jelas..
Fasa cIk sue tak perlu jelaskan apaapa korang boleh faham dengan rajah bawah nI..



cara guntIng pola badan belakang



cara potong untuk pola depan


kaIn yang telah dI potong:bahagIan belakang