Universitatea Romano-Americana Bucuresti

Nestlé

Investitii Internationale – seminar Tema : Analiza asupra unei ISD in Romania

Nestlé are in prezent 283000 de angajati precum si fabrici si operatiuni in aproape fiecare tara din lume.8%. Good Life". Nestlé a mai realizat investitii modeste in companii precum Malher Group din Guatemala. fata de 52 miliarde de franci in aceeasi perioada a anului trecut. Danone. de 1. cu 9.59 franci. in personal si mijloace. La inceputul lui 2010 . cea mai parte a cresterii e datorata pietelor emergente.4%. Fluctuatiile valutare au dus la o scadere a vanzarilor in franci elvetieni. si a pregatit compania pentru un semestru al doilea cu multiple provocari . dar care se ridică la standarde globale  Beneficii sociale prin participarea la activităţi şi sponsorizări locale . Produse Nestlé Sub motto-ul "Good Food. mentinand in acelasi timp un echilibru in activitatile globale si liniile de produse. compania a majorat investitiile in brandurile proprii. Nestlé continua sa evolueze si sa se adapteze la lumea in continua schimbare: produsele Nestlé existente cresc prin inovatie si renovare. datorita cresterii vanzarilor la nivel mondial. Compania Nestlé a realizat venituri crescute si datorita unor achizitii. sau compania britanica Vitaflo.dreptul la cea mai bună calitate  Hrana ce le satisface nevoia zilnică de a duce o viaţă sănătoasă şi activă  Inovaţie la nivelul produselor alimentare. ce duce la o bunăstare totală. fiind cel mai mare grup alimentar din lume . Profitul pe actiune s-a situat la 1. Directorul executiv al grupului. devansând Coca-Cola.5 la suta. compania elvetiana a anuntat un profit net de 5. graţie cercetării şi dezvoltării  Un excelent raport calitate . relateaza Agerpres. în anul 2008. Datorita principiilor fundamentale pe care se bazeaza strategia companiei. Paul Bulcke a declarat ca pentru a se ajunge la acest rezultat . care este vizibil pe orice ambalaj şi reprezintă un privilegiu foarte important al consumatorului . sanatate si vitalitate. Vanzarile grupului au crescut la 55 miliarde de franci in primul semestru. cu 8%. printre care si cea a segmentului de pizza congelata al companiei Kraft. cu o cotă de 19.Nestlé este o companie multinațională din industria alimentară și una dintre cele mai importante concerne elvețiene.45 miliarde de franci elvetieni (cinci miliarde dolari) in primul semestru al anului. Cu sediul in Vevey.beneficiu – preţ  Produse ce ne satisfac gusturile locale. De asemenea. cu 4.Nestlé se situează pe primul loc la nivel global pe piața apelor minerale îmbuteliate. Nestlé a fost fondata in anul 1866 de catre Henri Nestlé si este astazi lider mondial in nutritie. Conform reprezentantilor grupului. Rezultatele grupului depasesc asteptarile analistilor economici.2%. Elvetia. și Pepsi. deoarece francul elvetian a crescut fata de euro in primul semestru al anului. vanzarii produselor low-cost si performantelor crescute realizate prin brandurile din categoria premium. Nestlé oferă consumatorilor din toată lumea:  Mărci de calitate şi produse însoţite de Sigiliul de Calitate Nestlé.

alimente pentru sugari. B3. Nestlé NESQUIK. cafeaua NESCAFÉ este întotdeauna de cea mai bună calitate. precum şi multe alte vitamine(B1. napolitane. . batoane de cereale şi hrană pentru animale de compani. E. NESCAFÉ aduce în lumea cafelei un nivel de pasiune. a apărut în Statele Unite în 1948. Provenind din cele mai bune boabe. competenţă şi inventivitate neegalate de nici o altă marcă. B6. produse culinare. datorită faptului că se prepară rapid un pahar de lapte cu ciocolată. B5. cacao instant. cereale pentru mic dejun. prima băutură instant de cacao obţinută din pudra de cacao solubilă în lapte. Fiecare cană de cafea NESCAFÉ este rezultatul ştiinţei şi pasiunii noastre pentru cafea. Acum NESQUIK s-a transformat în NESQUIK PLUS şi este fortifiat cu Calciu. Îţi oferim o gamă bogată de produse pentru cafeaua ta din fiecare zi. Denumirea iniţială a fost Quick. pentru a satisface cu adevărat nevoile şi aşteptările consumatorilor. Astăzi NESQUIK se vinde în mai mult de 100 de ţări şi continuă să fie pe primul loc pe piaţa băuturilor de cacao instant solubilă în lapte. Astăzi NESCAFÉ este cafeaua numărul 1 în lume.Portofoliul Nestlé România în 2010 e reprezentat de cafea. CACAO INSTANT Nestlé NESQUIK este de mai mult de 50 de ani o tradiţie în familiile din Europa şi America. Magneziu Vitamina C. 400 şi 800g. acid folic)! Fiecare pahar de lapte cu NESQUIK conţine vitaminele şi mineralele necesare pentru a ajuta copiii să crească sănătoşi şi cu oase puternice! În România NESQUIK PLUS este disponibil în pliculeţe de 20 g şi ambalaje de 200. iar în fiecare secundă peste 4000 de consumatori savurează o cafea NESCAFÉ . batoane de ciocolată. CAFEA În 1938 Nestlé a creat cafeaua solubilă şi am numit-o NESCAFÉ.

Compania se situeaza astfel pe primul loc in cadrul vanzarilor de apa minerala imbuteliata si fiind cel mai mare producator de cafea solubila din Romania . Din 1997 a început importul acestora din Polonia. Maggi. La sfarsitul anului 2009 . piureuri. fara a-si pierde insa principiile fundamentale si valorile de baza. Tinerii trăiesc fiecare clipă la maximum iar când vine vorba despre mâncare. atitudine de învingător. erau prezente pe piata înca din 1994 prin intermediul unui distribuitor care le importa din Franta. Batoane de ciocolata sucuri. ei vor să transmită mesaje despre propria personalitate prin intermediul produselor şi mărcilor pe care le folosesc. Nestlé avea o cifra a vanzarilor in toata lumea de 107 618 milioane de franci elvetieni . . biscuiţi şi lapte de creştere.Nestlé nu duce lipsa de clientela si nici nu sufera la capitolul vanzari . a demonstrat o mare capacitate de a se adapta la mediul extern intr-o continua schimbare. însa. de-a lungul dezvoltarii sale istorice. Nestlé oferă tinerei generaţii o gamă de batoane de ciocolată ce satisfac apetitul şi mărci îmbrăcate în valorile tinereţii : independenţă. in special in cele europene . produsele grupului putand fi gasite in majoritatea tarilor de pe glob . fiind cel mai mare grup alimentar din lume . Astfel . aceasta capacitate va fi pusa la incercare din ce in ce mai mult. in masura in care Nestlé creste ca marime si complexitate catre o dimensiune care cere o evolutie continua a organizatiei si a modului in care aceasta functioneaza. toate sub marca Nestlé. de la nou-nascuti si copii si pana la adulti si batrani . de la o afacere de dimensiuni mici pana la a fi liderul mondial pe piata produselor alimentare. Acestea. sunt mari amatori de gusturi intense şi combinaţii originale. Hrana pentru animale. Nestlé a început sa comercializeze categoria de cereale pentru mic dejun în anul 1997. Cereale pentru mic dejun . Mai mult decât atât. energie. In anii ce vor urma.Alimente de diversificare pentru sugari şi copii mici pentru un început sănătos în viaţă: cereale. tara de unde se importa si astazi. Nestlé. Avand o gama atat de diversificata de produse . atat de importante pentru succesul pe termen lung.Napolitane Alimente pentru sugari De mai bine de un secol Nestlé este JOE este combinaţia irezistibilă de napolitană fragedă şi cremă fină care te binedispune oricând! recunoscut ca expert în nutriţia sugarului. Alte produse Batoane de ciocolata Nestlé caută în permanenţă să vină în întâmpinarea celor mai noi obisnuinţe de consum. grupul elvetian are un target de varsta foarte extins pentru clientii sai .

pe piata cerealelor este Luis Group. pe cel al napolitanelor. cu un birou de reprezentanţă care avea 6 angajaţi (“Société pour l’Exportation des Produits Nestlé SA”) şi se ocupa cu importul de cafea. In anul 2006. Compania a avut vânzări de 500 de milioane lei (circa 150 milioane euro) în anul 2009 iar acum este cel mai mare jucător pe segmentul cafelei solubile din România. cu marca Nescafe . și a mutat liniile de producție la unitatea din Varna. ceea ce reprezinta o crestere de 25% comparativ cu anul 2007. Grupul Nestlé a achizitionat la nivel regional compania greceasca Delta Ice Cream. Paul Nuber . noul manager al diviziei Nestlé din Romania . aceasta aducand aproximativ 20% din vanzarile companiei . Conform estimarilor lui Paul Nuber. care se prezinta prin marca lor de cereale Forza. al mancarii pentru bebelusi. lider de piaţă română cu marca JOE. supe şi cuburi instant În anul 2000 Nestlé a achiziţionat JOE IBC. Concurentul principal a companiei Nestlé. respectiv o cifra de afaceri de aproape 200 mil. compania Dr. Dupa spusele fostului manager general al Nestlé Romania. ca principale elemente de sustinere a dinamicii pozitive. Printre alti concurenti ai companiei se numara: Dobrogea Group care au în portofoliu cinci marci de cereale. Bulgaria. Milupla si altii. acesta a devenit Nestlé Ice Cream Romania. Kellogg's . hrană pentru noii născuţi. Principalii competitori ai Nestlé pe piata din Romania sunt Kraft Foods. pe culinar. Grupul elvetian a mai deținut o linie de îmbuteliere a apei Ana Vie lângă Miercurea Ciuc. euro. Oetker.Directorul mentioneaza ca in zona rurala cele mai vandute produse ale Nestlé sunt napolitanele Joe. cereale pentru mic dejun. In Romania. Productia lor de cereale pentru micul dejun este îndreptata spre satisfacerea pietei interne si într-o mica masura spre export (în tarile vecine). cu o cota de 25%. În anul 2008. Fiind cel mai mare jucator de pe piata locala a inghetatei dupa valoarea vanzarilor. In prezent . fiind de altfel lider si in domeniul bauturilor pe baza de ciocolata. al cerealelor pentru mic dejun si cel al inghetatei. . dar si o majorare semnificativa a cotei de piata pentru produsele de top din toate diviziile concernului elvetian .Nestlé Romania Activitatea Nestlé în România a început în Bucureşti. Strauss. fostul director general al Nestlé Romania . lansari de produse noi si exporturi. producătorul local de napolitane. Oetker cu produsele din gama Vitalis. si European Food. capitala este cea mai importanta piata de desfacere pentru Nestlé Romania. pe care a transferat-o în anul 1999. compania si-a atins targetul propus pe 2008. bazele de mancaruri Maggi si batoanele din ciocolata Lion si Kit Kat. Masterfoods sau Dr. în Iulie 1995. cafeaua Nescafe. Jacques Reber vorbeste de investitii in promovare. a închis insa și fabrica de înghețată de lângă București. pe segmentul de cafea. Alka si Romdil.

Vienna Wafers cu crema de cacao si ambalaj auriu. Peste un an. . La inceput.majoritatea fiind in fruntea categoriei lor. Astfel . fiind ulterior taiate si ambalate local. "Volumul vanzarilor a inregistrat de asemenea o crestere. Livrarile la clienti se faceau cu masinile personale ale actionarilor. Fabrica Nestlé din Timisoara – 16 ani de succes In anul 2000 grupul Nestlé a achizitionat marca JOE. In aceasta perioada profitabilitatea companiei a crescut si ea". In prezent. la fabrica din Timisoara . iar ideea afacerii cu napolitane a fost dezvoltata avand in vedere faptul ca actionarii de atunci au constientizat costurile scazute de productie in acest domeniu. Nestlé are aproximativ 1000 de angajati in sediile din Bucuresti si Timisoara. Cei trei au dorit sa investeasca intr-o companie al carei obiect de activitate sa fie productia. de putin sub 10%.In primul interviu acordat presei de la numirea in functia de director general al Nestlé Romania. Istoricul fabricii din Timisoara Compania JOE IBC a fost infiintata in anul 1994 avandu-i ca principali actionari pe Florentin si Daniel Banu si Vasile Chiriac. fructe) acest lucru generand investitia in cea de-a doua linie de ambalare. in Romania. vanilie. mai mica decat cea inregistrata in 2008. si ca nu vede motive de diminuare a performantelor in 2010. compania elevetiana produce in continuare napolitanele Joe . cu 30 de angajati . Tot atunci s-a inchiriat o hala de 3000 de metri patrati. managerul elvetian spune ca anul trecut cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 10% in lei. Astazi . grupul elvetian este unul dintre cei mai importanti jucatori ai industriei de Food & Beverage din Romania atat prin cota de piata cat si prin succesul marcilor acestora .blaturile de napolitana erau importate din Austria. sortimentatia cuprindea 3 produse (cacao. care a devenit una dintre cele mai apreciate marci din portofoliul companiei . afirma Reber. activitatea se desfasura intr-un garaj de 400 metri patrati. comparativ cu anul anterior. dar si produsele din gama Nescafe . Exista un singur sortiment de napolitane .

USA. Investitiile realizate pana in prezent de Nestlé in Romania depasesc 10 milioane Euro si s-au concentrat in achizitionarea fabricii de la Timisoara. Relatiile comerciale externe s-au dezvoltat foarte mult . Incepand cu 1999.ARESO Wafers. JOE a participat la cel mai mare targ de dulciuri din Europa . Israel. Cehia. Malta.In 1996 s-a achizitionat primul cuptor si astfel a inceput si productia de blaturi de napolitane. fabrici pentru a dobandi experienta si deschidere la ceea ce aparea nou. In 1998 a fost cumparata si cea de-a treia linie de productie (cuptor). Din cifrele furnizate de companiile de profil reiesea clar ca JOE era lider de piata incontestabil. continua si consistenta atat catre clienti cat si catre consumatorii finali. Ungaria. Hebenstreit.se exporta in peste 10 tari Grecia.ISM organizat in Germania la Kőln. zona de productie inchiriata a fost cumparata trecand in proprietatea companiei si s-au infiintat propriile firme de distributie in Timisoara si Bucuresti. produse din 1994 la fabrica sa din Timisoara. Productia a devenit tot mai complexa. Bulgaria. . In 1999 gama de produse s-a imbogatit cu MINI Joe cacao. Compania dispunea de linii de productie moderne de origine germana. In acest an s-au lansat si produsele acoperite cu ciocolata ambalate in pungi. modernizarea liniilor de productie a napolitanelor Joe si deschiderea liniilor de ambalare a pliculetelor de cafea. lapte si cocos acoperite cu glazura de ciocolata. acoperind tot mai mult cererea de pe piata din Romania. Compania Nestlé Romania avea deja o structura completa de personal pe departamente. tarile Arabe. S-a inceput formarea sistemului de distributie si primele activitati de marketing. Compania practica o politica de comunicare intensa. In urma participarii la acest targ produsele au fost apreciate si multi dintre cei interesati au devenit ulterior clienti externi. Obiectivul anului a fost asigurarea unei stabilitati in acelasi timp cu dezvoltarea organizationala a companiei. Compania Nestlé Romania sarbatoreste aniversarea a zece ani de prezenta pe piata romanească a napolitanelor Joe. JOE a sponsorizat "Scoala vedetelor". Egipt. In 2004. Germania. Japonia. Suedia. Tot in anul 1996 s-a facut si primul export de napolitane in Germania . Se insista foarte mult pe dezvoltarea angajatilor care erau trimisi in strainatate la targuri. "Carnavalul zapezii" si multe concerte ale unor formatii romanesti renumite. In 1997 s-a achizitionat cel de-al doilea cuptor. Mongolia. Republica Moldova.

Loialitatea clientilor si a distribuitorilor. Atragerea de noi distribuitori pentru extindere.Analiza SWOT a companiei Nestlé PUNCTE TARI:         Cunoscută firma de napolitane. Oferta destinanta atât pietei interne cât si pietei externe. Transportul deficitar al produselor datorita circulatiei greoaie a informatiilor. Distribuirea produselor se realizeaza pe numeroase piete de desfacere.     Produsele nu se pot realiza “oriunde. fapt ce duce la costuri de comercializare mai mici in statele noi membre Implementarea unei tehnologii avansate de distributie. PUNCTE SLABE:   Costuri ridicate de producţie care implica direct preturi mari mari fata de cele ale competitorilor . Distributia se realizeaza într-un mod ineficient. Lider mondial pe piata produselor alimentare . Largirea Uniunii Europene . Promovarea intensă a produselor.      Abilitati comerciale. Posibilitatea realizarii distributiei în mod direct ( producatori-beneficiari) sau prin OPORTUNITĂŢI:     20% din producţia din Timişoara face parte din exportul firmei în ţarile vecine. Gama diversificată de produse. Recrutarea distribuitorilor se realizeaza în conformitate cu standardele companiei. Cererea de pe plan international. Detinerea de mijloace de transport performante pentru realizarea distributiei. . Plasarea produselor prin intermediari specializati pe anumite categorii de produse. Atragerea unui investitor pentru dezvoltarea procesului de distributie . Calitatea superioară a produselor. Diversitatea gamei de produse.    canale scurte (cu o singura veriga intermediara). Plasarea produselor genereaza costuri ridicate. oricând si oricum” datorita cailor deficitare de distributie. Calitatea deosebita a produselor.

Pe piata interna dar si pe piata externa. Joe a devenit o marcă identificată în România cu categoria de produse din care face parte (sinonimul napolitanei) şi un produs Nestlé fabricat in România şi vândut in alte ţări sub numele unor marci locale. Joe Xtra.AMENINŢĂRI:  În laptele praf produs de compania Nestlé in China a fost identificată melamină. Slovacia. preturile constituie un criteriu important de alegere. . acum fiind produse anual la Timişoara 12.000 de tone de napolitane. Existenta unor filiale ale competitorilor raspândite geografic. Aparitia unor firme care produc si comercializeaza produse similare în conditii de distributie mai eficiente.      Cererea externa pentru produsele altor producatori interni. Cresterea taxelor de export. Compania Nestlé a declarat însă "încrezătoare" că produsele sale din China nu au fost fabricate pe baza de lapte contaminat cu melamină. Cehia. Joe intra în al doilea deceniu de existenţă cu un produs inovator. Nestlé este un lider pe piaţa producţiei de napolitane. compania a susţinut că dispune de un "sistem sever de control al calitaţii la fabricile din China ca şi în celelalte colţuri ale lumii". din care 20% sunt exportate in ţări din Europa Centrală si de Sud-Est: Ungaria. Într-un comunicare difuzată. Bulgaria si ţari din fosta Iugoslavie.

ro/ http://www.money.ro http://www.Bibliografie :        http://www.wikipedia.ro/ http://ro.ro .consumatoronline.capital.zf.ro http://old.nestle.org http://www.standard.ro http://www.capitalul.

money.ro .ro http://www.capitalul.consumatoronline.• • • http://www.ro http://old.standard.

Related Interests