Numele şi prenumele

:

7.11.2011

DIALOGUL
Începerea, continuarea şi încheierea unui dialog
(Fişă de lucru)

E BINE SĂ ŞTIŢI!
Convorbirea dintre două sau mai multe persoane se numeşte DIALOG.
DIALOGUL începe şi se sfârşeşte prin diferite formule de adresare: „Bună
ziua!”, „Salut!”, „Sărut mâna!”, „La revedere!”, „Rămâi cu bine!”, „Pa!”.
LINIA DE DIALOG arată începutul vorbirii fiecărei persoane care ia parte
la discuţie şi se scrie cu alineat.

1.

Citiţi cu atenţie:
-

Vrei să ne jucăm amândoi? întrebă Eugen.
Vreau! A răspuns, repede, băiatul.
Întâi, să facem cunoştinţă! Eu sunt Eugen. Tu?
Eu mă numesc Vlad.

Răspunde la următoarele întrebări:
a. Cine întreabă?
b. Cine răspunde?
c. Despre ce vorbesc cele două personaje?

Am ceva important să-i comunic.Soseşte la ora 2100. Comunicând. . 4.Bună ziua! Vă rog să-mi spuneţi la ce oră soseşte trenul de la Braşov. Scrie A ( adevărat) sau F ( fals) în pătratele din dreptul fiecărei propoziţii. Încercuieşte litera corespunzătoare din dreptul dialogului scris corect. Când oamenii vorbesc în acelaşi timp. Un domn se află la ghişeul de informaţii al gării. se înţeleg mai bine.Vreau să vorbesc cu Ana! Bună ziua!. Rescrie corect această convorbire pe caiet! . îi răspunde bunica. Îmi pare rău. A. Un bărbat este la casa de bilete de la un cinematograf şi doreşte să vadă filmul la care rulează.2.Vă mulţumesc! B. - . spune bunica. spune Camelia. . . Ana nu este acasă pentru astfel de persoane. Nu este obligatoriu să vorbeşti respectuos cu toată lumea. oamenii îşi transmit unii altora informaţii. .Vreau un bilet! se adresează el casierei. Cine nu e atent nu înţelege mesajul. Cine o caută? Nu contează asta. Descoperă ce este greşit în convorbirea telefonică de mai jos. Trebuie să asculţi şi numai după aceea să răspunzi. 3. Se poate purta un dialog între mai multe persoane.

5. . Uneşte ceea ce se potriveşte: . un scurt mesaj despre tine. Observă imaginile: a. Formulează câte o întrebare pentru fiecare imagine. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ c. c. Dă răspunsurile potrivite. • • b. Scrie: a. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ b. o formulă de adresare la începutul unui dialog. o formulă de încheiere a unui dialog.Bine aţi venit la circ! mesaj receptor emiţător 6. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ 7.

având ca sprijin imaginea de mai jos: ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ __________________________________________________ . Realizează un dialog. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ c. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ b. ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ VIII.a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful