Un manual pentru velişti, părinţi si antrenori

"Tehnicile prezentate în această carte, te pot face campion."
Ben Ainslie, Medaliat cu Aurul Olimpic

NAVIGAŢIA CU OPTIMISTUL
Ediţia a II-a

" Phil Slater a fost primul meu antrenor de yachting, iar soţia sa Jill m-a învaţat să navighez. Am folosit tehnicile descrise în această carte pentru a câştiga Naţionalele de Optimist şi pentru a participa la patru Campionate Mondiale de Optimist. Mai târziu, am folosit multe din aceste tehnici pentru a câştiga Naţionalele, Europenele, Mondialele şi Jocurile Olimpice la clasa Laser si Finn. Sunt sigur că vă vor ajuta şi pe voi. Ne vedem pe apă !"

Ben Ainslie Campion Olimpic la clasa Laser - 2000 Vicecampion Olimpic la clasa Laser - 1996 Campion Olimpic la clasa Finn - 2004

PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com

pdffactory.com .PDF created with pdfFactory trial version www.

PĂRŢI COMPONENTE ECHILIBRUL VELELOR 108 109 .DESPRE VÂNT 9 DETECTAREA VÂNTULUI 67 PARTEA A V-A .MANEVRAREA BĂRCII ŞI TACTICA 5 6 ABC-UL MANEVRĂRII BĂRCII TACTICA 37 44 PARTEA A III-A .Cuprins INTRODUCERE PARTEA I .PĂRINŢI ŞI ANTRENORI 13 14 PENTRU PĂRINŢI ANTRENORUL IDEAL 93 96 ANEXE 1 2 OPTIMISTUL .MINTE ŞI TRUP 10 11 12 PREGĂTIREA MENTALĂ UN CORP PERFECT PREGĂTIREA FIZICĂ 75 80 82 PARTEA A VI-A .ECHIPAMENT ŞI REGLAJE 7 8 ÎNCLINAREA CATARGULUI ECHIPAMENT RAPID 52 56 PARTEA A IV-A .VITEZA 1 2 3 4 ABC-UL VITEZEI VELA ŞI GREEMENTUL VITEZA ÎN VÂNT VITEZA SUB VÂNT 7 12 20 29 5 PARTEA A II-A .

În fiecare an au loc concursuri open. este usor de manevrat. cu un design remarcabil. Ei vor putea fi capabili să se autoevalueze. Să-i ajute pe antrenori să întărească relaţia concurent/părinte/antrenor. continentale şi un Campionat Mondial pentru circa 250 velişti din 59 de ţări. cu navigaţie la cel mai înalt nivel şi cu multă distracţie pe mal. • • Performanţa depinde de: pregătirea fizică. experienţa de concurs. Această carte te va pune în mişcare. tehnica vitezei bărcii. Este de fapt o barcă de curse de o singură persoană. mentală. să acceadă în vârful navigaţiei naţionale şi internaţionale. excelentă pentru navigaţie. să se autoinstruiască şi să-şi dezvolte o atitudine psihologică pozitivă faţă de stresul competiţiei. un echipament adecvat. Peste 170000 de tineri din peste 90 de ţări folosesc Optimistul ca mijloc de navigaţie. . cunoaşterea regulamentului ISAF. Scopurile ei sunt : • Să ajute veliştii Optimişti să-şi dezvolte tehnicile de manevrare şi navigaţie rapida. cunostinţele teoretice. Este un fel de cutie bombată în care copiii învaţă să navigheze ! Nu sunt mulţi cei care realizează faptul că din punct de vedere numeric este cea mai mare clasă din lume şi că velistii foşti Optimişti au câştigat medaliile de aur la toate categoriile de bărci simple la Olimpiada de la Barcelona. sprijinul din partea părinţilor şi competenţa antrenorului. Să-i ajute pe părinţi să înţeleagă care sunt motivele pentru care trebuie să continue să sprijine navigaţia copiilor lor şi să evite acţiunile care ar putea influenţa negativ performanţele şi fericirea acestora. Citiţi în continuare pentru a afla cum puteţi realiza toate aceste obiective. pune în valoare cele mai mari calităţi ale unui velist de top.INTRODUCERE Multă lume priveşte Optimistul ca pe un lucru hazliu. În toată lumea au loc concursuri fantastice. campionate naţionale. Navigaţia pe ambarcaţiunea Optimist este o aventură ! Ea iţi oferă şansa de a-ţi întemeia prietenii durabile cu velişti de top din alte ţări şi de a-ţi reprezenta ţara la marile competiţii internaţionale. să înţeleagă limitele datorate dezvoltării copiilor şi să dezvolte programe şi tehnici specifice de antrenament. aptitudinile de navigaţie.

com .VITEZA Partea I PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.

curent. producand o frecare minima. reglarea velei. Singurul lucru care te va ajuta sa mergi mai repede este să petreci cât mai mult timp navigând. Invata cum sa stai deasupra centrului de pivotare al barcii. Invata sa-ti simti barca . Invata sa navighezi relaxat. etc. Invata cum sa manevrezi eficient barca. in timp ce altii niciodata nu reusesc sa intre intre primii zece. inclinarea catargului si a derivorului. privind inapoi si stiind ca ai viteza iar celelalte barci nu te vor putea prinde. cand aceasta navigheaza singura doar miscand usor bara carmei. mergand pe drumul cel mai scurt ! ECHILIBRU O barca se afla in echilibru cand aceasta navigheaza singura avand carma orientata pe directia axei barcii. Lasa-ti corpul sa navigheze liber iar tu concentreaza-te in acest timp la schimbarile de vant. Vei incepe sa simti cand barca este in echilibru. CLD este poziţionat cam în acest punct. pe lacuri si pe mare deschisa.cum raspunde ea la schimbarea tariei vantului si a starii valului. Vei recunoaste cum se modifica echilibrul prin orientarea barcii fata de vant. echilibrand barca. Cauta sa-ti formezi reflexul de controla automat barca. reglajul velei si. cum sa navighezi rapid si lansat sau sa urci mai mult in vant dar sacrificand viteza. pe ape line sau agitate. mentinand bustul in echilibru in timp ce barca se deplaseaza usor printre valuri. O barca in echilibru este o barca rapida. . Dar cum sa dobandesti o asemenea viteza ? Unii oameni par sa navigheze rapid intr-un mod natural.1 ABC-UL VITEZEI Viteza ! Simte-o. mergand cu vant strans. traieste-o si elimina orice lucru care ar putea sa o afecteze ! Să navighezi repede este tinta tuturor velistilor de top ! Este grozav sa depasesti linia de start si sa simti barca cum te trage inainte. cum sa stai in chingi si cum sa scoti apa din barca. tactica. Invata cum sa navighezi in vant si sub vant pe vant slab. mediu si tare. CLR se deplasează înapoi când derivorul este ridicat. intotdeauna cauta echilibrul. cum sa te apleci inapoi.

Daca CV este aliniat cu CRC. ( vezi pag. este punctul din vela in care actioneaza forta activa rezultanta (F) dintre forta utila (U) care propulseaza barca si forta de deriva a barcii (D). Daca CV este inaintea CRC. prova barcii va tinde sa urce in vant. Daca CV este in urma CRC. O barca este moale (prova tinde sa se roteasca.109 .8 • • • O barca este ardenta (prova tinde sa se roteasca. sa urce in vant) atunci cand bara carmei trebuie sa fie trasa spre bordul din vant pentru a mentine dreapta directia de inaintare a barcii. . Folosirea carmei pentru a mentine directia de inaintare a barcii constituie o frana ! O barcă ardentă. este punctul de sub barca in care actioneaza forta reactiva rezultanta (R) dintre rezistenta la inaintare (Z) si rezistenta la deplasarea laterala a barcii (A). barca este in echilibru. sa se lase sub vant) atunci cand bara carmei trebuie sa fie impinsa catre bordul de sub vant pentru a mentine dreapta directia de inaintare a barcii.centrul tuturor fortelor laterale care actioneaza asupra velei). prova barcii va tinde sa se lase sub vant. Centrul de rezistenta laterala al carenei* CRC (sau CLR .in limba engleza . Acest lucru inseamna o barca "ardenta". este partea din barcă care intră in apă O barcă în echilibru. Centrul velic CV (sau CLD .ANEXA 2 ) * carena sau opera vie.in limba engleza centrul tuturor fortelor care se opun deplasarii laterale a barcii).

Înclinarea si înalţimea derivorului Cand derivorul este complet scufundat. Acest lucru poate fi folosit pentru a face volta in vant cu o barca aflata in repaus . CV se muta inaintea CRC. In mod similar. Un bord de scurgere exagerat de intins va muta CV catre pupa. inclinand partea scufundata inainte.9 Înclinarea catargului Inclinarea este importanta atunci cand urmaresti echilibrul unei barci. fie inclinat inainte sau inapoi. CRC se deplaseaza in sus si spre pupa. vei avea o barca ardenta si inclinand-o inapoi. . in timp ce o unul deschis va avea un efect contrar. CRC se muta spre prova. catre carma. oglinda (pupa). Pentru a mentine barca in echilibru. Bandarea (reglajul lateral) Asimetria portiunii scufundate a barcii si in special efectul presiunii apei asupra portiunii scufundate din vecinatatea provei. catargul poate fi inclinat inapoi deoarece derivorul este ridicat. asa ca mentine echilibrul barcii ridicand derivorul cu catargul drept sau inclinat inainte. Daca presupunem ca barca se afla initial in echilibru cu derivorul in pozitie verticala. Reglajul din velă Pe masura ce vela este stransa catre axul barcii. Picul si palanul sunt importante datorita efectelor pe care le produc asupra bordului de scurgere. atunci. Deoarece portiunea scufundata a derivorului scade. Bandarea poate fi folosita pe toate laturile cursei pentru a echilibra barca si a naviga mai rapid. CV se muta in spatele CRC si barca se roteste in vant. poti folosi sandoul (atasat de marginile cutiei derivorului) pentru a-l pastra fie vertical. Daca catargul este inclinat inapoi. Pe vant tare va trebui sa ridici derivorul pentru a micsora cuplul de rasturnare si a elimina ardenta barcii. CV se muta catre pupa si face ca barca sa urce in vant. Dacă stai prea în spate. forma velei poate influenta considerabil echilibrul barcii. Daca catargul este inclinat inainte. vei avea o barca moale. iar cand este inclinata inapoi. Cand partea scufundata a derivorului este inclinata inainte. Velistii usori se vor banda pe vant tare. CRC se muta spre pupa.pur si simplu tragi usor ghiul si barca va gira in vant. echilibrul se modifica in sens invers atunci cand vela este slabita pe rafale. iar barca se lasa sub vant. provoaca rotirea barcii in sens opus portiunii scufundate. frânează barca din cauza curenţilor şi a scurgerii turbulente a apei. Forma velei Datorita croielii sau a modului in care este reglata.

Puteti controla barca fara carma. Reglajul înainte-inapoi (faţă -spate) Cele doua obiective in reglajul inainteinapoi sunt de a incerca sa impiedici lovirea provei de valuri si de a incerca sa impiedici oglinda sa se scufunde prea adanc in apa. O barca moale poate fi echilibrata. Acestea pot fi obtinute cand barca naviga pe linia de plutire proiectata. sau o barca echilibrata poate fi facuta sa urce in vant prin : • Bandarea acesteia (inclinarea) catre bordul de sub vant. poti banda barca catre bordul din vant pe strans pentru a echilibra tendinta acesteia de urcare in vant. prova loveşte valurile şi te vei opri. Sportivii usori vor trebui sa stea cat mai in spate pe vant moderat spre tare. Dacă stai prea în faţă. folosind urmatoarele tehnici: 1. lucru care permite provei sa urce cat mai mult posibil in vant.10 De exemplu. bandarea catre bordul din vant echilibreaza forta de rotatie a velei. pentru a impiedica scufundarea provei. strangand mai mult vela. NAVIGAŢIA FĂRĂ CÂRMĂ Folosirea carmei intotdeauna incetineste barca. Dedesubt: Lăsând barca să se bandeze (careneze). acceptandu-se o usoara scufundare a pupei in timp ce barca este tinuta perfect dreapta. Sportivii grei vor trebui sa stea mai in fata.inclinand catargul catre inapoi. aceasta va tinde să gireze . • Mutarea CV catre pupa . pe pupa. lasarea sub vant la ocolirea balizei este mult mai usoara daca barca este bandata catre bordul din vant. sau tensionand (inchizand) bordul de scurgere al velei. PRESIUNEA APEI Această parte a cocii este în apă BARCA GIREAZĂ ÎN ACEST SENS FUNDUL BĂRCII VĂZUT DIN APĂ .

inclinand catargul catre inainte. trăgând şcota randei până la nivelul cotului. O barca ardenta poate fi echilibrata. slabind vela. 2. cu degetul mic cel mai aproape de capătul dinspre bară.inclinand partea scufundata a derivorului catre inapoi.11 • Mutarea CRC catre prova . • Mutarea CRC catre pupa . sau detensionand (deschizand) bordul de scurgere al velei. 3. Ţine şcota velei în acelaşi mod. sau ridicandu-l.inclinand partea scufundata a derivorului inainte. sau o barca echilibrata poate fi facuta sa se lase sub vant prin : • Bandarea acesteia catre bordul din vant. cu degetul mic cel mai aproape de scripete. Scoate apa şi navighează astfel încât să o păstrezi uscată. Leaga strans bara carmei pe centrul barcii cu ajutorul unui sandou de jur imprejurul chingilor si apoi pune in practica tehnicile prezentate mai sus. Menţine barca si greementul în echilibru. iar cârma pe axul bărcii Nu lăsa prova să lovească valurile. • • FOARTE IMPORTANT ! Ţine prelungitorul ca pe un pumnal. • Mutarea CV catre prova . Ieşi în chingi aplecat spre spate. • • • .

În stabilirea reglajului velei vei urmări cel mai bun compromis între urcarea în vânt si puterea generată de velă.dacă bordul de atac este întins.dacă bordul de scurgere este întins şi în jos. Dacă unghiul este mare. barca nu mai este incetinita de valuri si poate mentine viteza maxima cu o putere mai mica. daca bordul de intinsură pe ghiu este întins. înapoi . intrarea este considerată a fi plată. nu trebuie să-ţi vadă bordul de sub vânt al velei. În general: • Velele pline (curbate) generează o putere mai mare decat cele plate. • O velă are forma optimă cand burta ei este situată la o distanţă faţă de bordul de atac. Forţele care încearcă să împingă barca lateral (D) sunt anulate de forţa de rezistenţă a apei asupra cârmei şi derivorului (rezistenţa laterală . Forţa activă rezultantă în velă Forta activă rezultantă într-o vela (F) este efectul diferenţei de presiune între bordurile din vânt şi de sub vânt ale velei. • Puterea generată de o velă creste pe masura ce burta ei se deplaseaza catre inainte. F va produce înaintarea bărcii. antrenorul. Burta velei se deplasează către marginea velei care este relativ mai întinsă înainte . reglajul va fi cu o intrare plată. Dacă acest unghi este ascuţit (B). care este unghiul dintre porţiunea frontală a velei (cea mai apropiată de bordul de atac) şi linia care uneşte bordul de atac cu bordul de scurgere al velei. lucru care nu este indicat ! Un bord de scurgere răsucit constituie unul dintre motivele cele mai raspandite datorita caruia Optimiştii merg încet. iar barca va urca în vânt fără a fi impinsă înapoi. forţa activă care acţionează asupra scurgerii trage barca înapoi. Punctul în care vela are adâncimea maximă se mai numeşte "burta velei". Pe ape agitate. burta mult înapoi şi o velă mai plată. Pe ape line.2 VELA ŞI GREEMENTUL FORMA VELEI Forma velei constituie cheia urcării în vânt şi a navigaţiei rapide. când merge cu şalupa chiar în urma bărcii tale. Când bordul de scurgere este răsucit spre axul bărcii. capacitatea de a urca în vânt este cea mai importanta. depinde de adâncimea şi poziţionarea burţii.A). Bordul de scurgere răsucit Niciodata. iar barca va urca în vânt cu greu. Urcarea în vânt depinde de intrarea vântului in velă . Puterea care este generată de velă. intrarea este plina (C). cuprinsă între 3/8 şi 1/2 din lungimea bordului de întinsură. Reglajul va fi cu burta inainte. Prin urmare. La o velă reglată corect.unghiul de atac al velei. o intrare largă şi o velă plină. impactul valurilor încetineşte barca şi este nevoie de puterea maximă pentru a menţine viteza. deci. dar cum se întamplă acest lucru ? .

forţa activă care acţionează asupra scurgerii împinge barca lateral. 6. atunci bordul de scurgere este răsucit. nu poate fi întinsă. Bordul de întinsură pe ghiu (piciorul velei) prea slabit. decât atunci cand se doreşte descărcarea velei (imprastierea vântului în exteriorul velei). ELEMENTELE DE CONTROL AL VELEI Picul Pentru a înţelege efectul picului trebuie să realizezi că marginea superioară a velei (capul).nu se utilizează palanul pe vânt strans. Picul controlează tensiunea bordului de scurgere Când vela este reglată incorect (scurgerea este răsucită către axul bărcii).al picului). GREŞELI FRECVENTE LA REGLAREA VELEI 1. ATENŢIE ! Fumurile de pe scurgere nu-ţi arată întotdeauna când scurgerea este răsucită. Întindere excesivă a picului . gâţa orizontală a colţului de mură. astfel ca bordul de scurgere ramane tensionat si barca se opreste intre rafale. Vânt cu intensitate variabila . spre deosebire de colţul de învergare pupa . Palan prea tensionat . 5. pe langă faptul ca tensionează bordul de întinsură. 4.reglajul picului numai pentru rafale şi nu şi pentru scăderea temporară a vântului. 2. care controlează intrarea şi burta (umplerea) velei. Nu se cunoaste cum arata o vela reglata corect. gâţele bordului de atac Acestea modifică curbura bordului de atac.greseala de a nu slabi picul la scaderea in intensitate a vântului. axul bărcii şi îndreptată către pupa. deschide bordul de scurgere şi aplatizează vela. forţa activă care acţionează asupra scurgerii are două componente: una care împinge barca lateral şi una înapoi. fiind inextensibilă.al catargului. 7. Dacă dunga este oblică faţă de Colţul de şcotă Când acesta este strâns.13 Când vela este reglată corect (scurgerea este paralelă cu axul bărcii). 3. Păstreaz-o paralelă cu axul bărcii când navighezi cu strânsul. Bordul de atac prea slăbit sau gâţele legate greşit. Emoţie si strângere excesivă a şcotei. colţul de şcotă departează bordul de scurgere faţă de catarg. . Este util să trasezi o dungă orizontală pe marginea de cădere între balene. Intinderea picului ridică vârful velei şi tensionează bordul de scurgere. Gâţa orizontală a colţului de învergare* (* acest colţ mai este numit şi colţul de învergare prova .

Pe vânt tare palanul trebuie strâns pentru a tensiona bordul de atac şi a menţine tensiunea bordului de scurgere. poziţionează vela pe catarg. PREGĂTIREA GREEMENTULUI (VELATURII) 1. Leagă cu atentie gâţele bordului de atac. Dacă picul este întins înaintea palanului. Poate fi scurtat prin răsucirea sa de mai multe ori înainte de a fi agăţat de bulonul propriu de pe catarg. Pe vânt slab.14 Gâţa oblică a colţului de învergare. Leagă gâţa oblică a colţului de învergare de catarg. pe vârful bordului de atac vor apărea pliuri. teoretic nu este nevoie de tensionarea palanului. Pe vânt mediu palanul trebuie să fie chiar liber când se navigă cu vânt strâns. Laţul oblic al fălcilor ghiului controlează înalţimea ghiului. 2.. laţul oblic al fălcilor ghiului Acestea controlează lungimea si tensiunea bordului de atac (intrarea si forma velei). . Această gâţă nu poate fi reglată fără scoaterea şi culcarea catargului. Gâţa oblică a colţului de învergare împiedică colţul de învergare să se ridice atunci când este întins picul. Palanul si şcota randei tensionează bordurile de atac şi de scurgere. Palanul (Şcota palanului) Acesta mentine ghiul jos la navigaţia sub vânt. Pic întins fără palan. pentru a obţine forma dorită a velei. tensionează bordurile de atac şi de scurgere ale velei şi opune rezistentă împingerii verticale a picului. dar destul de strâns pentru a controla răsucirea velei atunci când se navigă sub vânt. când bordul de atac este liber. de catarg. atunci când vela este descarcată de vânt. Pentru Colţul de şcotă aplatizează vela şi deschide bordul de scurgere. gâţa orizontală a colţului de învergare şi a colţului de mură.

regleaza colţul de scota. 3. Pastreaza o inregistrare a citirilor. Aplica picului tensiunea dorita.15 a potrivi vela faţă de catarg. 4. gâţa trebuie reglată astfel incat colţul de învergare al velei să ramana la aceeasi inaltime. Strangand initial scota randei. Aplica palanului tensiunea dorita. in dreptul falcilor ghiului. Foloseşte semne liniare pe velă şi catarg. Vei dori să ai o velă cu profilul convex. • Gâţa orizontală a colţului de învergare/ gâţa orizontală a colţului de mură ambele se reglează astfel încât vela în aceste două puncte să fie la o distanţă de 9 mm fata de catarg. Caută să ai curbura velei la jumatatea bordului de întinsură. FORMA VELEI PENTRU DIFERITE TĂRII ALE VÂNTULUI De fiecare dată când navighezi. aplatizând burta şi intrarea vântului în velă (reducând unghiul de atac). banda de masurare a velei se va gasi chiar deasupra benzii inferioare de masurare de pe catarg. acest lucru se face mai usor. cu bordurile de atac si de scurgere complet destinse. împreună cu propriile comentarii privind vântul şi condiţiile de apă precum . Reglaje pentru vânt slab (Forta 1-2 /1-4 noduri/ 0. In final. Acest lucru se face marcand cu semne partea superioara a bordului de atac al velei si a catargului.105).3-1. cele doua semne trebuind să corespunda atunci cand gâţa oblica a colţului de învergare are lungimea corecta. Aşează catargul in barca si leaga cu atentie saula de asigurare a catargului. înregistrează forma velei pe o Fişă de Analiză a Cursei de Antrenament (vezi pag.6 m/s) Aerul lent se va desprinde usor de o vela plina. banda de masurare a velei se gaseste chiar sub banda superioara de masurare de pe catarg. Lipeste o banda verticala gradata (cu repere orizontale) pe partea din fata a catargului. Cand bordul de atac al velei este intins la maximum. Întinde picul numai atat cat să tensioneze usor gâţa oblică a colţului de învergare. Semnele trebuie poziţionate astfel încât atunci cand bordul de atac al velei este liber. 8. a gradului de înţelegere şi a vitezei bărcii. 5. şi modul în care s-a comportat barca. 6. 7. in asa fel incat să poti regla vela perfect oricand. Acest lucru te ajută la creşterea încrederii. astfel incat cauta să obtii o forma plata a velei pentru a preveni inţepenirea bărcii şi a optimiza acceleraţia/urcarea în vânt. Regleaza tensiunea dorita a bordului de atac alegand numarul de rasuciri ale laţului oblic al falcilor ghiului. Reperele trebuie să corespunda cu marginea de sus a falcilor ghiului.

fapt care modifica tensiunea picului si reglajul velei. Cu un bord de atac destins. Este foarte important ca mansonul din bancheta catargului (etambreul) si talpa catargului (etamboul) să fie bine lubrifiate pentru a impiedica intepenirea catargului la volta. Acest lucru iti arata ca nu ai picul prea strans. Palanul . Celelalte gâţe orizontale ale bordului de atac se regleaza astfel incat să se obtina o curbare uniforma a acestuia. unghiul de atac se micsoreaza.se răsuceste de cateva ori laţul oblic al fălcilor ghiului pentru ridicarea ghiului. Colţul de şcotă . Bordul de atac destins . • • • • Gâţa din centrul bordului de atac . iar bordul de scurgere este deschis.trebuie să fie stranse de catarg.16 Reglează gâţa oblică a colţului de învergare pentru a alinia semnele trasate.Slăbeşte-l până apare o mică cută în dreptul colţului de învergare. • . pentru a redeschide bordul de scurgere şi a aplatiza vela. dar trebuie să dea voie ghiului să se ridice la cresterea tensiunii in bordul de scurgere. burta velei se muta in spate.Slăbit la maximum. Pentru a obtine acest lucru slefuieste marginea interioara superioara a centrului falcilor.Întinde-l până la semn. O bandă adezivă gradată pentru reglarea nivelului ghiului iţi permite să înregistrezi exact tensiunea bordului de atac. • Picul . Fălcile ghiului . iar bordul de scurgere se tensioneaza usor. fata de punctul central.se reglează astfel încât vela să fie in acest punct la distanţa de 1-2 mm fata de catarg.

Vânt în rafale pentru toate tăriile de vânt Intotdeauna regleaza-ti greementul si in mod special picul pentru vântul mai slab care este in pauzele dintre rafale. va avea un bord de scurgere tensionat si rasucit intre rafale . Pe măsură ce vântul creşte în intensitate.lucru total defavorabil ! • • • • Nu lăsa scurgerea să se răsucească către vânt în pauza dintre rafale. • Gâţele bordului de atac. Palanul . Picul . atunci scurgerea se rasuceste.La fel ca pe vânt slab.5+ m/s) Reglează-ţi vela cu bordul de atac întins şi bordul de întinsură destins.17 Reglaje pentru vânt mediu si tare (Forţa 2-4+/ 4-11+ noduri/ 1. Un greement cu tensiunea picului si a scurgerii reglate pentru rafale. Tensiunea bordului de atac .6 .Slăbeşte-l astfel încât cusătura de imbinare cea mai de jos să nu fie traversata de cutele bordului de întinsură. scurgerea se deschide si vei putea naviga prin rafala. . pentru a tensiona bordul de atac.Regleaza-le astfel incat intre vela si catarg să fie o distanta de 3-4 mm. Colţul de şcotă . de-a lungul intregului bord de atac.Slăbit atunci cand scota randei este stransă pentru navigatia cu vânt strans. cu o mica cută în dreptul colţului de învergare. Cand vine rafala. gâţele orizontale ale colţului de învergare si ale colţului de mură .5. Daca bordul de întinsură este prea destins. Reglează forma velei corespunzător vântului mai slab dintre rafale şi acceptă deschiderea bordului de scurgere pe rafale.Se regleaza renuntand la destule rasuciri ale laţului oblic al falcilor ghiului. bordul de atac trebuie tensionat.

care vor regla vela cu o mică cută în dreptul colţului de învergare. Bordul de atac trebuie să fie cat mai strâns legat. Acestea preiau atât forţa de împingere a picului asupra marginii oblice a velei. Descărcarea velei Va trebui să reconsideri reglarea greementului in cazul cand. Îndepartează cat mai mult posibil bordul de scurgere fata de catarg. Palanul are un rol important pe vânt strans . totuşi nu reuşesti să ţii barca dreaptă. Acest lucru aplatizeaza jumatatea inferioara a velei. cat şi forta de impingere a vântului asupra velei. desi te afli iesit in chingi cu tot corpul. cu exceptia celor uşori care descarcă vela pe vânt sub Forţa 4. Catargul se va curba. Ele contribuie din plin la curbarea catargului. Este permisă .distanta maxima de 10 mm. iar pentru a menţine forma şi puterea velei. Acest lucru aplatizeaza jumatatea superioara a velei. se poate rupe vela. Cei grei descarcă vela strângând gâţele acestuia uniform. Slăbeşte gâţa orizontală a colţului de învergare pana la distanta de 8 mm intre vela si catarg. ai derivorul ridicat 10 cm şi partea scufundată a acestuia înclinata către pupa. Picul trebuie intins cat mai mult posibil. risipeşti vântul pe rafale şi pe creasta valurilor. iar daca cedeaza. deoarece curbarea catargului micsoreaza unghiul de atac in cazul lor. este necesar să fie bine strânse gâţele orizontale ale colţului de învergare si ale colţului de mură şi să fie slăbite gâţele din mijlocul bordului de atac pentru a produce o curbura uniformă astfel încât în mijlocul bordului de atac să existe o distanţă de 9 mm între velă şi catarg. Gâţele orizontală si verticală ale colţului de mură trebuie bine strânse.in cazul intinderii . BORDUL DE ATAC ÎNTINS PE TOATĂ LUNGIMEA SA.18 Pentru cei grei Veliştii grei pot folosi vele pline până când cursa este abandonată.mentine tensiunea bordului de scurgere cand vela este descarcata. intinzand colţul de scota pana la semnul de pe ghiu. • • • Strânge toate gâţele bordului de atac astfel încât capsele (rodanţele) acestuia să atingă catargul. Strânge-l cat mai mult posibil. • • • • . VÂNT TARE : Catargul curbat reduce puterea în velă GÂŢELE STRÂNSE UNIFORM. Cele doua gâţe ale colţului de învergare trebuie să fie foarte rezistente.

19 Pentru a descărca vela. . un bord de atac strâns si un palan strâns. un pic întins. foloseste un colţ de şcotă strâns.

Ce-ar fi sa montezi un poloboc pe traversa catargului ca sa te ajute sa-ti schimbi stilul ? Lovesti cumva valurile cu prova sau cu corpul ? ANTRENAMENT ŞI REGLAJE ÎN DOI Optimistii de top au avut deseori parte de multe sfaturi din partea bine intentionatilor parinti si antrenori. folosind orice prilej. Este mult mai bine sa-ti rezolvi singur problemele si alte aspecte ale reglajelor si vitezei barcii. Antrenamentul in doi iti confera incredere . în vânt si sub vânt. incetinind inainte de a capata din nou viteza maxima. Observati si comentati stilul de navigatie al fiecaruia si formele velelor.in ziua marelui concurs. vei sti ca barca ta este mai rapida ca niciodata. Abordati diferite aspecte privind reglajele. . doua capete sunt mai bune decat unul pentru a rezolva problemele. inclinarea derivorului si a catargului. • Urci prea mult in vant pe rafale ? Asta deoarece lasi barca sa se bandeze prea mult ? Ar trebui cumva sa reglezi scota randei pentru a mentine barca dreapta ? Esti destul de rezistent fizic pentru a naviga rapid si in forta un strans intreg ? Sunt pantalonii tai de iesit in chingi confortabili ? Ai picioarele sustinute ferm de chingi si in locurile corecte ? Iti treci greutatea de pe un picior pe celalalt si ce efect are acest lucru asupra barcii ? Chiar tii barca dreapta sau este inclinata catre in vant ? Este usor sa te obisnuiesti cu un unghi de inclinare a barcii care este confortabil. In timp ce unii navigheaza cu miscari continue si line ale corpului. tehnica de navigatie. • • • • Antrenament in doi : navigaţi impreună. reglajul barcii si diferite stiluri de iesit in chingi. iar modul cel mai indicat de a face acest lucru este antrenandu-te cu un prieten. Majoritatea dintre ei sunt agresivi. ies mult in chingi si par sa fie rapizi. dupa care incetinesc din nou. dupa ce navigi 5 minute impreuna cu amicul tau. altii navigheaza rapid si apoi se opresc. Daca una din barci navigheaza mai incet. dar care poate dezechilibra barca. Analizeaza-ti modul propriu de navigatie.3 VITEZA ÎN VÂNT OBICEIURI PROASTE Arunca o privire la sportivii de top care concureaza intr-un concurs international navigand catre vant. avand in vedere reglajele din ziua respectiva. sau cu pauze ? Este usor sa analizezi obiceiurile proaste care sunt greu de recunoscut si de schimbat. Uite-te mai atent. Navighezi lin si cu viteza maxima. Cauta-ti un prieten de marimea ta si apropiat ca viteza. Obisnuiti-va sa navigati impreuna.

navigheaza paralel cu o alta barca si considera ca faci antrenamentul in doi.are loc o separaţie a aerului în bordul de sub vânt al velei. timonierul barcii mai rapide va trebui sa stea si sa urmareasca cum navigheaza barca mai lenta. Navigati asa pana cand una din barci capata un avantaj inainte. Apoi incercati din nou. Merge ? Daca "Da !". schimbandu-va locurile fata de vant. si evadarea nu va fi o problema. Verifica totul si apoi fa modificarile. Daca simti ca barca nu se deplaseaza cum ar trebui.toate fumurile sunt orientate înapoi. reluati discutia si vedeti care este cauza. Puteti de asemenea sa va imbunatatiti modul de manevrare a barcii prin dueluri de tipul "Ajunge-l pe cel din fata !" sau "Tine-l la control pe cel din spate !". Daca nici el nu gaseste raspunsul.21 Tehnici similare antrenamentului in doi pot fi folosite dupa start. F=0). Daca nu aveti un raspuns. . Aerul lent se scurge de-a lungul unei vele pline si prea strânse . Esti mai rapid ? Daca "Da !". nici una dintre barci nu se va afla in conul de devantare al celeilalte.nu mai există scurgere în bordul de sub vânt. Faceti o plimbare impreuna si discutati despre ceea ce s-a intamplat. barca nu mai înaintează.vela este inertă (forţa activă rezultantă în vela. atunci continua-ti cursa ! Lucrul împreună Procedura standard pentru antrenamentul in doi presupune sa navighezi pe acelasi bord cu perechea ta. In acest mod. dupa ce v-ati testat viteza si tehnica. Aerul lent se scurge de-a lungul unei vele pline . cu provele aliniate fata de directia vantului si cocile aflate la o distanta de 2-4 lungimi una fata de cealalta. Apoi. Opriti-va cand barca din spate primeste aer perturbat sau intra in siajul celeilalte. atunci timonierul barcii mai lente va sta si va urmari cum navigheaza barca mai rapida. atunci continuati ! Aerul lent se scurge de-a lungul unei vele plate . Daca aceeasi barca s-a distantat inainte. aerul s-a separat total . puteti sa incercati sa lofati mai mult ca niciodata.

sensibilitatea ei putand fi imbunatatita si mai mult.o mica carabina este cea mai potrivita pentru a face acest lucru. balansul de revenire trebuie sa fie lent si neintrerupt. barcile tind sa se departeze la 3 lungimi departare. deoarece curentul de aer se separa fata de jumatatea din spate a velei. Barca este atat de bine echilibrata. avand aceleasi mure. dezlegand-o de capatul inferior al scripetelui ghiului. O scota subtire. cu balans maxim. fie din corp. caut-o pe urmatoarea. Reglajul trebuie sa fie. Aerul se scurge foarte lent prin velă. in majoritatea timpului. Stai in fata. Toate miscarile trebuie facute cu incetinitorul. O vela plina beneficiaza numai de o parte din forta generata de o vela plata. curentul de aer se separă si poate dura chiar un minut ca să adere din nou la velă.pe vant slab cel care gandeste pozitiv castiga ! Vânt mediu Vantul este destul de tare pentru a mentine ghiul pe bordul de sub vant. Barca trebuie sa ramana sprijinita pe bordajul de sub vant pana cand vela devine plina si pana cand prova se indreapta spre sau sub noul curs. reglajele si tehnica.pana cand toti veti urca in vant la fel si cu aceeasi viteza ! VÂNT STRANS . Velistii grei au castigat regate de campionat in aceste conditii . Volta trebuie sa fie facuta lent si usor. usoara. iar separatia totala are loc mai usor.stand pe fundul barcii cu picioarele intinse pana la bordul de sub vant. Opriti-va. . Nu fii pesimist daca esti greu. permite manevrarea mai usoara a velei. fara sa se desprinda. pentru a mentine oglinda ridicata din apa. pe cea mai usoara miscare a fumurilor.FĂRĂ VALURI Vânt slab Închipuie-ţi apa ca pe o sticlă. comparati reglajele. discutati. Scufundarea provei nu conteaza atat timp cat nu exista valuri. iar altele navigheaza mai rapid. cu greutatea corpului pe piciorul de sub vant. forma velei. cu bara carmei pe axul barcii. dupa cum s-a mentionat mai sus. langa traversa. modificati reglajele si incercati din nou . pentru a obtine o demultiplicare 2:1 . fara socuri. asa ca daca fisia ta se termina. pentru conditiile de vant slab. urcarea in vant. Fii sigur ca esti destul de in fata pentru a tine oglinda ridicata din apa.22 REGLAJE ÎN GRUP Foloseste-te de un grup (cu sau fara antrenor) pentru a-ti verifica viteza. deci regleaza picul destul de slabit ca sa apara mici cute in dreptul coltului de invergare. Dacă vela se scutură. cu catargul inclinat inainte. cu vant strans. fie cu scota sau cu bara carmei. gatele velei slabite si bordul de atac de forma unei curbe uniform convexe. Tactic. Dupa ce au luat startul printr-o poarta. este mai important sa pastrezi fisiile de vant decat sa navighezi pe rotiri. Vela trebuie reglata cat mai plata. Cauta-ti o pozitie confortabila . iar barca se mentine usor inclinata catre in vant. In acel minut nu ai propulsie ! (F=0) Astfel ca trebuie sa stai absolut nemiscat si concentrat pe mentinerea velei nemiscata si plina. pe vantul care-ti adie in obraz si pe semnele de vant de pe apa. vei vedea ca unele barci urca mai mult in vant. bordul de scurgere trebuie sa fie destins. bordul de atac destins. incat navigheaza drept. Dupa un timp. in asa fel incat aerul lent sa se scurga prin ea. sau stand pe vine pe centrul barcii. Nu uita sa mentii barca in miscare cu orice pret. altfel vor aparea turbioane in spate care te vor frana. astfel incat vela sa-si mentina forma si ghiul sa nu vina spre axul barcii. Ar putea fi nevoie sa bandezi barca sub vant.

in urma impactului cu fiecare val. capetele acesteia se misca in sus si in jos. Pe vant constant. bautura. Miscarile din corp. absorbind energie cinetica si incetinind barca. Pe valuri. verifica ca ai dat drumul la palan. • Pierderea de energie apare atunci cand barca si timonierul sunt franate prin tangaj (miscarea oscilatorie a barcii in sens longitudinal. provocata de valuri). miscarea verticala a acestor capete se amplifica. barbeta si pagaia. dar daca vantul este variabil sau esti preocupat de tactica. dar intotdeauna se aplica doua principii de baza : • Este vitala mentinerea vitezei si pierderea unei cantitati cat mai mici din energia cinetica a barcii. Vei vedea ca avand o vela inca plata. Conditiile diferite de val pun diferite probleme. vei putea aduce vela mai aproape de axul barcii si vei putea urca mai mult decat in orice alte conditii. Inainte de cursa.CU VALURI Reguli de bază Multe stiluri de navigatie prin valuri pot fi vazute la concursurile internationale. sau timonierului. atunci e mai bine sa stai asezat pe bord. manevrele si voltele pot fi facute cu intensitate mai mare. Daca barca ta este lenta. pe ape fara valuri. deci slabeste picul pana ce apare acea mica cuta in dreptul coltului de invergare. Cu cat aceste capete se pot ridica mai usor. prin urcarea pe val si prin impactul valului asupra etravei. pe vant de pana la forta 3. renunta la o rasucire a latului oblic al falcilor ghiului pentru a intinde putin bordul de atac si. daca inca mai esti lent. atunci strange coltul de scota cam 1-2 cm. atunci este aproape sigur din cauza scurgerii. poti slabi coltul de scota pentru a obtine curbura si puterea maxima in vela. Cand incep sa se formeze mici valuri care se ciocnesc de prova. roaga pe cineva sa verifice ca nu ai bordul de scurgere rasucit. Pe masura ce vantul creste. buretii uzi. trebuiesc asigurate de cutia derivorului. Acest lucru poate fi realizat : • Pastrand capetele barcii cat mai descarcate de greutate. . Tangajul Cand barca se afla in tangaj. poti incerca sa stai in barca pentru a echilibra barca. cu atat se va pierde mai putina energie. bordajului lateral al provei. reglajul scotei. este timpul sa stai mai in spate si sa navighezi prin valuri ! VÂNT STRÂNS .23 Velistii usori pot continua sa stranga vela mai aproape de axul barcii si sa urce cu vele plate. Mancarea.

Strâns in forţă Ieşi in chingi cu toata forta de care dispui. pentru a ridica bordajul lateral din vant al provei. cautand sa ridici prova barcii peste partea din fata a fiecarui val. • Naviga rapid si liber. • Bandeaza barca cam 5 grade. Bordajul lateral din vant al provei este foarte important. Acest lucru nu constituie o problema pe valuri mici. Impactul cu valul Impactul valului asupra etravei va produce franarea barcii. pe vant tare. Repeta aceasta miscare exploziva pe fiecare val si vei fi mult mai rapid.24 • Stand deasupra punctului in care barca pivoteaza. astfel incat coca sa se deplaseze fara sa-ti misti corpul. accelerand pe spatele valului pana in scurta zona de calm dintre valuri. . Continua-ti efortul. • Stai in spate pentru a ridica prova : velistii care cantaresc 45 kg sau peste.calul oscileaza Urcarea pe val Energia si viteza se pierd atunci cand barca trebuie sa se ridice ca sa treaca peste un val. dar devine neplacut pe masura ce valurile cresc.tu iti mentii echilibrul si astfel se pierde mai putina energie. iar cei mai mici stau pana la 60 cm in spatele traversei. deoarece un impact produs in acest loc se soldeaza cu intrarea apei peste bord. balansandu-si greutatea pe un picior aflat chiar deasupra punctului de pivotare al barcii si naviga uimitor de repede in conditii de apa agitata. acest lucru a fost demonstrat cel mai bine de Ramon Oliden. • Echilibreaza barca prin ridicarea derivorului. La Mondialele din Argentina. aruncandu-ti corpul catre pupa. Doar barca oscileaza . lasandu-te putin sub vant daca esti amenintat de o gaura adanca sau de un val care este gata sa se sparga de prova. El se lasa pe spate. Corpul este în echilibru : Barca este liberă sa oscileze. Carmeste barca pe o traiectorie serpuita. Descreşterea naturală a vântului în adâncitura dintre valuri poate fi folosită pentru a înclina barca spre bordul din vânt şi a scoate apa din barcă cu ispolul. Călăreţul este in echilibru . Mentine viteza cu orice pret. stau cam la 20 cm in spatele traversei derivorului. altfel vei intra in deriva deoarece derivorul nu-si mai poate indeplini rolul.

Aici prova se îngroapă prea mult în val. Stand rigid in barca. Scoaterea apei: urcă în vânt şi bandează barca în vânt. sub nivelul braului barcii. Ca o regulă generală.25 • Dă voie barcii sa oscileze cu usurinta. oricand se aproprie unul mai mare. ridicandu-ti corpul. deci lasati corpul sa se miste continuu si lin. stai şi mai în spate. dupa care va accelera pe masura ce valul trece. greutatea corpului va deveni imobila. Varsă-l in apă si lasă-te sub vânt. la nivelul taliei si al soldurilor . atunci când navighezi pe valuri de toate mărimile. Apleacă-te şi scoate un ispol. incetinind barca. . Acest lucru se intampla in primul rand celor care ies in chingi cu corpul in forma de S. pentru a ridica prova deasupra crestei. intinde-te catre pupa pentru o clipa. Timonierul ar trebui să se întindă catre pupa pentru a ridica prova deasupra fiecărui val. inainte-inapoi. Cand un val mai mare ameninta sa se sparga de prova.indiferent cat de ciudat se ridica barca ! Impactul valului asupra timonierului poate de asemenea sa incetineasca serios barca. Barca va incetini. Rezolvarea este sa urmaresti atent valurile si sa-ti indrepti picioarele.fara socuri.

Velistii inalti sunt obligati sa faca acest lucru oricum. Slabeste scota randei atat cat sa bandezi barca catre in vant si tine-ti spatele destul de mult iesit din barca. Tehnica de scoatere a apei Nu opri barca pentru a scoate apa. verifica saula de asigurare a catargului. ridicandu-ti corpul din apa. Deci. iesind cat mai afara din barca. 2. chiar daca mai lent atunci cand scoti apa. cat mai devreme posibil. intr-o pozitie pe care s-o poti pastra intreaga cursa. 4. Poti strange la loc scota. prin intinderea bratului la nivelul cotului si iesirea cu putere in chingi in pozitie orizontala. nu vei deriva sub vant. De ce trebuie scoasă apa ? Scoaterea apei este vitala pe vant tare. Vei vedea in cele din urma ca. Mentine viteza de inaintare a barcii pe strans. Daca nu poti pastra barca uscata. Daca se intampla acest lucru. barca se bandeaza si mai mult. Apoi vars-o in barca. Foloseste carma pentru a mentine miscarea barcii catre inainte si usor in vant. nu vei putea supravietui cursei ! Umple o galeata cu apa si vezi cat de grea este. si barca va fi greu de carmit si de mentinut dreapta. Atunci poti sa te apleci rapid si sa scoti un ispol. Bandare excesiva si incapacitatea de a arunca apa din barca spre bordul din vant.devine o problema doar atunci cand catargul iese din calcaiul sau. Daca barca continua sa inainteze. Se va imprastia pana cand va fi greu de urmarit ! Daca cateva galeti de apa se revarsa in barca. Navigaţia pe rafale Mentine nivelul barcii slabind scota. dand barcii putere sa urce pe urmatorul val in timp ce tu versi apa. datorita strangerii in exces a velei. Apleaca-te si aseaza ispolul cu gura catre traversa. 3. Greutatea apei de sub vant contrabalanseaza greutatea ta.STRÂNS Probleme frecvente 1. iar pozitia iesit in chingi cu picioarele intinse s-a dovedit a fi mai putin daunatoare genunchilor. profitand de pauzele dintre rafale sau de bazele valurilor pentru a te apleca in barca rapid si a scoate apa fara sa pierzi din viteza. Rasturnarea . . astfel incat sa ai o rezerva de scota pe care sa o eliberezi data viitoare cand vei reveni la pozitia clasica de iesit in chingi. Urcarea necontrolata a barcii in vant pe rafale si "intepenirea" barcii. poti urca putin in vant in timp ce esti iesit in chingi si poti face astfel ca apa sa traverseze barca pe un val mic. mai multa apa se va sparge de bord. Vei avea atunci o mica rezerva de putere pentru scurtele perioade de efort extrem.26 VÂNT TARE . ele vor ingreuna barca. sau in spatele traversei. Ieşitul in chingi Merita sa adopti stilul "iesit in chingi cu picioarele intinse" (ca la Laser). cu gura catre portiunea superioara a bordului din vant. Tehnica de scoatere a apei defectuoasa. tinand bara carmei intr-o mana si scota velei in cealalta. apoi te intinzi afara din barca rapid si te lasi sub vant. iar tendinta ei de a urca in vant se amplifica la maxim. Scoaterea apei in forţă Acum incearca sa strangi mai mult vela. catargul va crapa bancheta atunci cand redresezi barca. in momentul cand apa ajunge la bordul din vant. aceasta nu va mai urca la fel de bine pe valuri. lofand daca vela ameninta sa bandeze barca sub vant si lasandu-te sub vant daca scota se detensioneaza sau daca barca incetineste prea mult. miscarii prea lente si tehnicii defectuoase de iesit in chingi.

. Derivorul . Nu urca pe rafale atunci cand navigi pe ape deschise. deoarece vei pierde viteza din cauza impactului cu valurile si a scaderii fortei active de propulsie. conditia ca barca sa se afle in miscare. ci va face ca barca sa fie mult mai usor de manevrat. Derivorul .27 Întinde-ţi corpul la orizontală pe rafale. dar vor avea de castigat daca il vor inclina cu partea scufundata catre inapoi.Pentru cei uşori Velistii mai usori vor trebui sa ridice derivorul treptat.Pentru cei grei Velistii mai grei pot naviga cu derivorul complet coborat. pentru a reduce cuplul de rasturnare si a mentine nivelul barcii pe masura ce vantul creste in intensitate. daca barca devine ardenta. Cu Ţine-ţi corpul ridicat vertical în pauzele de vânt. acest lucru nu va crea o diferenta semnificativa catre sub vant.

pentru a putea propulsa barca prin valuri. Foloseste reglajul talpii catargului. picul si palanul foarte stranse. cu exceptia celor grei. Naviga liber si cu viteza. spre directia in care vrei sa se deplaseze pupa si ridica derivorul cam 3/4 din portiunea scufundata. Cauta o portiune de apa mai neteda si fa volta pe creasta unui val. Inclina barca 5 grade pentru a ridica portiunea din vant a provei. dar pastreaza barca in miscare. Scapa de vant pe rafale. cu exceptia celor usori. Toti. Pentru a ajunge acasa pe furtuna. • Toti. Impingerea ghiului spre vant poate provoca o bandare neprevazuta a barcii. vor merge spre in vant cu capatul ghiului dincolo de coltul din spate al barcii. Barca se opreste si apoi incepe sa mearga cu spatele. .STRÂNS REZUMAT • Vela trebuie sa fie descarcata. apleaca-te in barca. In pauzele de vant. Pastreaza echilibrul barcii ridicand derivorul cam pana la 25 cm. gata orizontala a coltului de invergare al catargului slabita. Intepenirea barcii in timpul unei volte constituie un dezastru. strange vela.28 • • • • • • • • • • Navigă liber si cu viteză. numai în cazul în care nu cântareşti mult. nu urca in vant. indreapta carma (safranul). cu capătul ghiului în afara bărcii. gatele bordului de atac stranse. Iesi mult in chingi si condu barca. Gandeste-te inainte de a face volta. Ar putea fi un dezastru daca faci volta inainte de a urca pe creasta unui val. da jos picul si continua sa navighezi cu jumatatea inferioara a velei. Pentru a iesi din aceasta situatie. scoate apa cand poti. vor regla coltul de scota cam la 1 cm fata de semn. VÂNT TARE . Reglajul va fi cu bordul de atac tensionat. Stai destul de in spate pentru a ridica prova din apa (vezi pagina 25).

5 VITEZA SUB VÂNT REGLAJUL VELEI Viteza sub vant nu vine automat prin lasarea dupa baliza din vant si slabirea velei. velistii usori si apoi cei grei vor trebui sa stranga vela progresiv pentru a impiedica o rostogolire mortala spre in vant. In aceste conditii. pentru a minimiza rasucirea velei. toate fumurile trebuie să se scurgă înapoi. pana la punctul in care barca incepe sa devina periculos de instabila . Rostogoleste barca spre tine si Slăbeste şcota barca se rostogoleşte în vânt. DERIVORUL Este ceva obinuit sa vezi Optimistii mergand sub vant cu prea mult derivor in apa. Pe vant slab este posibil si de dorit sa navighezi sub vant cu ghiul aflat binisor in fata catargului. cu barca bandata in vant (kiting).deoarece ghiul se deplaseaza inaintea catargului. O uşoară bandare în vânt a bărcii poate îmbunătăţi echilibrul. vela trebuie continuu reglata corespunzator fumurilor bordurilor de atac si de scurgere. atunci cand Pe travers. o componenta a fortei active rezultante in vela. forta de greutate va mentine ghiul in afara barcii. In aceasta pozitie. Pe pupa. Pe masura ce vantul creste. devine imposibil sa mentii scurgerea fumurilor catre inapoi. vela va trebui aplatizata. îi va ajuta pe cei usori sa navigheze mai bandati. componenta laterala a fortei active in vela. Este nevoie de la fel de multa munca si sensibilitate ca sa mergi repede sub vant. palanul trebuie sa fie intins progresiv. Pe travers. . Sub vant. va impinge catargul catre bordul din vant. Strânge şcota barca se rostogoleşte sub vânt. ca si pe vant strans. vela trebuie sa fie plina. Cand vantul creste si mai mult.

Acest fenomen este daunator in special cand navighezi cu viteza mica. Skipperul ţine şcota velei de deasupra cabestanului pentru a avea frecarea minimă. BANDAREA BĂRCII ÎN VÂNT Bandarea barcii in vant este complicata. 2. Cei usori pot evita frecarea provei si a pupei aproape in totalitate. 1. O tragere bruscă a şcotei împiedică începutul unei rostogoliri mortale în vânt. Acest lucru poate fi riscant pentru cei usori. Daca esti pozitionat prea in spate. numai atat cat sa nu derivezi sub vant. fata de reglajul tau favorit pentru navigatia sub vant. Cei grei. se reduce corespunzator suprafata de frecare. doar o muchie a bărcii fiind in apă şi o mare parte din derivor fiind ridicată pentru a micşora suprafaţa de frecare. derivorul nu trebuie sa iasa deloc din cutia sa. ca semne de referinta. Pentru fiecare cm de derivor ridicat. Problema lor este mai mult aceea de a se deplasa inapoi si in afara pentru a mentine nivelul barcii. de obicei scufunda atat bordajul provei cat si oglinda. cu exceptia cazului de vant tare. suprafata uda a barcii scade cu 58 cm² si deci. lovindu-se de val si creste cantitatea de apa care opune rezistenta provei. bordajul provei se ingroapa. ai nevoie de derivor. . Centrul velic (CV) se află deasupra centrului bărcii (CRC). pe vant slab si spera sa gaseasca un punct de echilibru in care frecarea este minima. Apa trebuie sa se scurga in lateral. apa incepe sa faca bule si apar turbulente sub oglinda. Daca esti pozitionat prea in fata. REGLAJUL BĂRCII Aprovare si frânare Reglajul corect fataspate este decisiv pentru a atinge viteza. pana cand planajul devine posibil. fara sa lase semne ca barca a trecut. dar este de asemenea cea mai rapida cale de a naviga sub vant pentru toate conditiile de val. Reglaje Incearca diferite reglaje atunci cand faci exercitii de viteza si antrenament in doi .30 priveste cat de mult este iesit derivorul sub barca. deoarece poate produce aprovarea si revarsarea apei in barca.vei fi surprins de cat de putin derivor vei avea nevoie. Insemneaza-ti cu markerul muchia din spate a derivorului la intervale de 10 cm. Pe pupa. ridicand prova pe rafale. Pe traversuri.

deoarece vela împinge catargul spre tribord. cu piciorul din fata paralel cu muchia barcii si indreptat spre inainte. astfel incat scota sa poata fi rulata sau pompata dupa nevoie. experimentat.. avand piciorul din fata inaintea traversei. paralela cu muchia barcii. inseamna viteza.31 Vânt travers/ Purtător strâns Atunci cand nu exista conditii de planaj. iţi agravezi situaţia. altii se agata cu mainile de chingi. barca trebuie bandata catre in vant. pentru a obtine forta maxima de propulsie de la valuri. Echilibreaza aceasta actiune. sau tinand talpa aflata sub fund. Slăbind vela din nou. acesta chiar naviga cu viteza. PLANAJUL Este nevoie de un vant bun pentru a ridica un Optimist. dar. propulsia si planajul.o barca echilibrata cu o suprafata minima de contact cu apa. Dar urmează o rostogolire mortală. Cand incerci sa bandezi barca pe valuri. deoarece forta activa rezultanta in vela devine asimetrica. Fixeaza-ti piciorul din spate sub chingi. pentru a micsora suprafata uda a barcii si forta de frecare coca/apa. gata să bandezi din nou barca. anuleaza efectul de rotatie dat de vela . pana cand mijlocul velei se afla deasupra cocii. Vânt larg/ pupa Pe laturile mai largi ale traseului. barca tinde sa urce in situatia cand vela este slabita. 5. de indata ce s-a lansat. Efectul scufundarii muchiei din vant a barcii. care banda barca si plana.am vazut un velist greu. Tehnica Poti folosi diverse metode pentru a tine barca bandata in vant. . 3. 4. Parerea mea este ca mana din fata trebuie sa tina scota velei de deasupra cabestanului. alege un curs mai drept si foloseste-te de reglajul din corp inainte-inapoi si de pomping. Înapoi pe toată suprafaţa cocii. Incearca diferite pozitii .încercând să împingi cârma. pentru a mentune stabilitatea. scufundarea muchiei din vânt a bărcii împinge prova spre babord şi. Unii cuprind cu o mana derivorul. Singura soluţie este să te apleci în barcă şi să tragi de şcotă. bandand barca catre in vant. vei câştiga viteză.

deoarece pierzi vant. pentru a putea avea ceva de descarcat data viitoare. poti aluneca la vale si ai miscarea apei de partea ta. Aceasta este suprafata ta tinta.32 Tehnica Atunci când există cât de cât conditii de planaj. A prinde un val este ca si o saritura pe un tren aflat in miscare. Evita adanciturile dintre valuri. sau daca nu esti destul de puternic pentru a lucra cu scota. lasa-te sub vant atunci cand vin rafalele. Lasă-te. Planează pe creastă . Navigheaza putin mai in vant (deasupra) intre rafale. Scopul este de a mentine alunecarea pe partile frontale ale valurilor. Cei usori trebuie sa fie capabili sa stea in chingi pe coltul din spate al barcii. iar miscarea apei te incetineste. 1. Următorul val se apropie din spate. urca in vant pentru a o prinde cat mai devreme pe urmatoarea si pentru a reveni la cursul tau initial. Pe suprafata frontala a unui val beneficiezi de vant curat si tare. pompează si apleacă-te către pupa pentru a împiedica aprovarea bărcii. Barca încetineşte pe spatele unui val. sau de a naviga pe crestele valurilor cat mai mult posibil. 4. intr-o zi cu vant puternic. pentru a mentine coca sub velatura. VALURILE DE SUB VÂNT Acestea constituie esenta pura a navigatiei ! Durerea de pe strans dispare si are loc o magie pura.cea mai bună poziţie dintre toate ! . Planează pe faţa valului. pentru a opri aprovarea . Trebuie sa alergi repede inainte de a sari. Prinderea valurilor Deci.regleaza-ti chingile pentru a putea face acest lucru. Chiar atunci cand o rafala este gata sa loveasca. ai iesit pe apa. dar barca este inca cantata. Cand rafala este pe terminate. dar imediat revenind cu ea stransa. slabind scota pe cele mai violente rafale. 3. aseaza tot fundul barcii pe apa si urmareste rafalele. 2. Pompeaza (o data pe rafala) si esti lansat ! Mentine nivelul barcii cu orice pret. cu valuri mari care se rostogolesc. Daca ai descarcat vela. iesi in chingi (chiar daca esti putin bandat catre in vant) si lasa-te (coboara sub vant) cu rafala.

. Trebuie sa simti accelerarea barcii. si trage-o cat de puternic. Cum să navigi la coborârea pe val • Lasa-te sub vant pe panta valului. Pompingul Apleaca-te in barca si apuca scota velei. lasa-te brusc sub vant pe val. vei ajunge intr-o adancitura si este posibil sa te aprovezi.33 Întotdeauna să-ţi poziţionezi greutatea destul de în spate atunci când navighezi sub vânt pe valuri. echilibrand barca prin iesirea in chingi cu corpul atarnat in afara si spre pupa si barca va tisni din nou catre inainte. pentru a initia surfingul sau planajul si iti poti deplasa corpul pentru a regla pozitia barcii. pur si simplu vei scapa valul. Sau. apleaca-te din nou in barca. este necesar sa urmaresti evolutia acestora. iar in final sa te lasi sub vant pe fata urmatorului val. • Intinde-te si mai mult inapoi. ramanand fara vant si poticnindu-te. Pentru a echilibra barca. vei depasi valul. astfel ca apleaca-te in fata pentru a afunda prova barcii si a mari suprafata de alunecare. • Pompeaza ! Scopul este de a naviga mereu pe crestele valurilor. Pompeaza energic. sa navigi in vant si cu viteza de-a lungul spatelui valului si in adancitura. Barca trebuie sa ajunga la viteza valului sau sa ramana in urma acestuia. sau de a aluneca la vale pe feţele acestora cât mai mult timp posibil. iar valul va trece de tine si te va lasa in urma. va trebui sa te intinzi in afara ei. la fel ca un soim care isi apuca prada. iesi in chingi cu corpul afara din barca si aplecat catre pupa si fereste-te de rostogolirea mortala. Pentru a evita acest lucru. deci urca si strange vela pe masura ce coborarea ta se sfarseste si pompeaza daca intalnesti o rafala. urca si navigheaza de-a lungul valului. Pe valuri neregulate. Cum să navigi la urcarea pe val • Urca in vant. Pierderea vitezei Uneori vei incetini in adanciturile dintre valuri. Tine minte ca daca cobori cu viteza perpendicular pe fata valului. accelerand pana la viteza valului si alunecand pe fata acestuia. • Slabeste vela. de repede si de departe poti. Ai voie sa pompezi o singura data pe val. Solutia este sa urci pentru a-ti pastra viteza. iar cand pomparea s-a terminat. (Este permisa o pompare pe fiecare val si pe fiecare rafala. inainte de a te afunda. aproape de cabestan. sau de partea cuprinsa intre ghiu si cabestan. • Apleaca-te inainte si apoi intinde-te inapoi.) De indata ce valul incepe sa ridice spatele barcii.

Lasa- . tine-ti picioarele mai mult catre centrul barcii. • O sansa mai buna de a ajunge la interiorul balizei de sub vant. iar vantul traverseaza vela dinspre bordul de scurgere spre catarg. tragand de scota in acest timp. pe vanturi slabe si nu incerca sa bandezi barca in vant. • Facilitatea de a naviga pe fetele valurilor in orice directie. In acest punct. vela se umple cu vant. cu prelungitorul deasupra braului de sub vant. bandand barca sub vant. In pauzele dintre NAVIGAŢIA CU VÂNT DE MARE LARG DE SUB VÂNT (BY THE LEE) De-a lungul ultimilor zece ani. Pe vant tare. pentru a scapa de barcile care te devânteaza.34 Rămâi pe feţele valurilor ! Evită adânciturile ! te sub vant. in timp ce daca urci in vant.vei pastra ghiul la 90 de grade fata de axul barcii (mai putin pe vant tare). urca incet in vant. fie dai drumul putin scotei pentru a umple vela. cu corpul aplecat catre sub vant si cu fata catre inainte. • Abilitatea de a te lasa sub vant pentru a intrerupe angajarile. Slabeste scota randei progresiv. velistii din clasele cu velaturi fara sarturi. Fie urci putin in vant. conferind : • Facilitatea executarii manevrelor si mai multe optiuni pe pupa. Ramai putin in aceasta pozitie. daca continui sa te lasi. partea ei de sub vant este partea pe care sta randa sa. • Avantajele murelor tribord pentru intreaga pupa. Distractiv ! Pentru a reveni la o pupa normala. apoi incearca sa te lasi sub vant si mai mult. barca va ajunge in vant si se produce descarcarea velei. Regulile de Cursa pentru Veliere definesc notiunile de in vant si sub vant astfel: "Cand o ambarcatiune naviga cu mare larg de sub vant sau direct sub vant. continua sa te lasi sub vant pana ajungi cu ghiul inaintea catargului. Cealalta parte este partea sa din vant. Totul se petrece invers ! Descarca vela pe rafale lasandu-te mai mult sub vant si/sau tragand de scota." Incepe sa practici navigatia cu vant de mare larg de sub vant. pana cand marginea bordului de scurgere incepe sa fluture: te afli langa punctul de ampanare. tinand prelungitorul de capatul dinspre bara (la piesa de imbinare universala) si ghemuieste-te in barca. si-au dezvoltat abilitatea de a naviga "cu vant de mare larg de sub vant". aplecat catre interiorul barcii. • Abilitatea de a te lasa sub vant. Aceasta tehnica imbunatateste performantele de navigatie sub vant. Foarte bine ! Cand esti in cursa nu vei naviga asa de sus .

Da drumul rapid la scota pana cand te vei banda catre in vant. nu mai ai presiune in vela ! Trage de şcotă ! Vine valul ! Pompează ! Planând pe faţa valului. deci urca in vant si incearca sa-ti pastrezi viteza pe spatele lui. Da-i acestuia mai mult timp sa te evite. Valul trece de tine. treci in barca si lasa-te brusc pana cand presiunea din vela va scadea. . valul se deplaseaza spre stanga. dar se apropie de baliza un competitor cu vant strans si mure babord. unde vei avea dreptul la interior ! Exersarea face ca totul sa mearga perfect ! Trebuie sa navigi sub vant pe valuri. deci da drumul la scota si lasa-te sub vant. Da drumul la scota si lasa-te sub vant. Navigaţia pe valuri cu mare larg de sub vânt iti confera abilitatea de a alege traseul cel mai rapid sub vant. mergand direct cu mare larg de sub vant. Iata un alt val. La baliza din vant te lasi sub vant. astfel incat sa poti trece peste ele in modul cel mai eficient. pana cand vei raspunde automat la caracteristicile fiecarui val. o apropiere rapida de baliza de sub vant. Acum.35 rafale incarca vela urcand in vant sau eliberand putin scota ! Pe ape linistite poti banda barca in vant navigand cu mare larg de sub vant. Iata un exemplu. Pompeaza ! Planeaza din nou ! Rezultatul este un traseu cu vant curat permanent. Planeaza cu vant de mare larg de sub vant. pe valuri iti permite sa stai pe fetele valurilor mai mult timp si te ajuta sa eviti dosurile valurilor care te incetinesc.

com .MANEVRAREA BĂRCII & TACTICA Partea a II-a PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.

lasa-te putin sub vant si bandeaza barca spre sub vant. catre noua sa pozitie de mers cu vant strans.lasă-te sub vânt ! 2. Nu lasa prelungitorul din mana. 3. rostogoleste usor barca chiar peste bordul din vant. Apoi. care ti se va parea rapid si confortabil.vei gasi un ritm specific de a face volta. Iata cum se face aceasta: 1. Rostogoleşte barca spre tine şi apleacăte. Dupa aceea. lasa-te putin mai sub vant. incearca sa numeri si sa faci volta mai rapid . in asa fel incat barca sa se afle chiar sub noul drum cu vant strans si mutati fostul picior din spate chiar pe interiorul muchiei actualului bord din vant. Continua sa exersezi pana vei face volta perfect. Ridica-te in picioare. Trebuie sa-ti tii picioarele sub tine.5 ABC-ul MANEVRĂRII BĂRCII VOLTA Volta cu rostogolire Viteza barcii poate fi mentinuta in decursul unei volte. muta-ti greutatea de pe un picior pe celalalt. plasate pe interiorul muchiei dintre fundul barcii si bordajul lateral al vechiului bord din vant. fostul brau din vant va atinge apa. Apoi incearca sa faci volta cat mai lent posibil. in aceeasi secventa de numarare. Un velist mai usor va trebui sa dea drumul putin la scota in timpul unei volte si sa o stranga indata ce 1. rostogolind barca spre verticala. in timp ce urci spre in vant. In momentul cand coca este indreptata spre noul drum cu vant strans. Un val mic . fara a mai fi nevoie de numarare sau chiar fara de a mai fi macar atent la ceea ce faci. Uşor si cu atentie. . Cand te-ai decis sa faci volta. printr-o volta cu rostogolire. 2. Numai atunci cand barca navigheaza corect pe noul bord. Cand exersezi volta. ci carmeste cu bratul in spatele corpului tau. incearca sa numeri in gand toate aceste miscari. iti poti schimba mainile. Traverseaza barca si aseaza-te pe celalat brau. 5. 4.

38 barca este echilibrata si merge pe noul sau drum. Lasă vela să se umfle înainte să traversezi barca şi cârmeşte cu prelungitorul în spatele tău. verifica daca nu sunt barci cu drept de trecere si priveste catre inainte pentru a gasi o portiune cu apa plata. pentru a evita riscul impiedicarii unei alte barci cu mure tribord. in care poti accelera. tinand nemiscat ghiul pe axul barcii timp de cateva secunde. Nu fa volta niciodata din impuls ! Cand volta este necesara. Pe latura de strans fa 5 volte. pe parcursul unei laturi scurte de vant strans. 4. Fa volta pe varful valului. sau una singura si doua volte duble. Începe să navigi pe noul bord. aflati pe acelasi bord. destul de departati. Apoi rostogoleste barca catre verticală. Intreaga volta dubla trebuie realizata cat mai rapid posibil. catre babord. Volta initiala din pozitia stationara cu tribordul. mergi in continuare. dupa care fa din nou volta pe tribord si opreste-te. pentru a mari viteza de rotatie. naviga cam o lungime de barca. avand un spatiu frumos dedesubtul tau. apoi schimbă mîinile şi ieşi în chingi. Toti trebuie sa faceti volta la fluierul antrenorului. se realizeaza prin rostogolirea corecta a barcii catre bordul din vant. Barca trebuie mentinuta bandata pana se orienteaza sub drumul de mers cu vant strans cu mure babord. fa volta pe babord. reprezinta o indemanare esentiala pentru Optimisti in minutele dinaintea startului. pentru a obtine accelerare si apoi prin impingerea ghiului spre bordul opus. • Incepe apoi impreuna cu alti colegi. • Naviga intr-un cerc larg in jurul salupei antrenorului. lasandu-te sub vant inaintea semnalului de start ! Exerciţii pentru volta si volta dublă : • Fa 10 volte la comanda ta. . fa din nou volta pe tribord. Dupa ce ai navigat cat mai aproape posibil de barcile aflate in vant (strigandule "Mergeti pe drumul vostru !"). timp in care treci pe celalalt bord. VOLTA DUBLĂ Volta dubla in regim de stationare. acest exercitiu poate fi facut cu ochii inchisi ! 3. Te afli acum intr-o pozitie de invidiat. prin rostogolire si opreste barca. pentru a obtine propulsia maxima de la vela. printr-o singura miscare. Ca o variatie. In timp ce te deplasezi foarte incet pe strans cu tribordul.

Aşează-te pe bord şi echilibrează barca. Apucă cele trei părţi ale şcotei şi trage ghiul spre bordul opus. 6. Asigură-te că marginea de sus a derivorului se află sub ghiu. îndreptând cârma pentru a menţine direcţia dreaptă. 3. . Rămâi în picioare şi priveşte înainte în timp ce iţi aranjezi mâinile.39 1. 5. Dă drumul la şcotă în timp ce traversezi barca. Apleacă corpul ! 4. Strânge şcota 50 cm 2.

Poziţia bărcii pare corectă la începerea ampanării. 2.în momentul traversării. simultan: • Traverseaza barca si aseaza-te pe noul bord din vant . • In timpul ce ghiul traverseaza barca.40 AMPANAREA Ampanarea poate fi dificila si trebuie sa o exersezi pana cand iti intra in reflex: 1. respira adanc si fa-o. Apoi. • Muta bara carmei inapoi pe axul barcii. Pregateste-te mental. . 5. pana cand vei recapata controlul . Strange scota aproximativ 50 cm. 4. Asigura-te ca ghiul sau scota randei nu se vor agata de derivor. iar privirea este îndreptată spre o direcţie greşită. da drumul putin la scota pentru a absorbi o parte din forta acestuia. Trecerea pe celălalt bord este lentă. printr-o gandire pozitiva. trage ghiul spre bordul opus. Dreapta : 1. Aleaca-te in barca si apuca toate cele trei parti ale scotei. cam la 50 cm de deasupra scripetilor din barca.vei carmi cu prelungitorul in spatele corpului tau. 2. datorită lipsei controlului cârmei. In momentul cand scota se detensioneaza. dar bara cârmei este deasupra genunchilor timonierului. 4.destul de in spate. pentru a mentine directia dreapta a barcii. mentine pozitia barcii sau bandeaz-o putin catre in vant si lasa-te usor sub vant. Incearca sa te relaxezi. 3. Înca arată bine. Barca este pe cale de a se aprova. 3.

(muchia de sub vânt se scufundă şi cârmeşte barca înapoi către în vant). in timp ce portiunea scufundata a derivorului este prinsa de apa ca intr-o menghina. aceasta poate provoca rostogolirea oglinzii deasupra provei şi aterizarea timonierului peste velă sau chiar în apă. Aprovarea Se produce de obicei la intrarea unei cantităţi mari de apă în barcă şi/sau dacă timonierul nu stă în barcă suficient de în spate. Îndreaptă cârma şi treci pe celălalt bord pentru a redresa barca. fie de o velă care este prea depărtată faţă de barcă şi care este greu de tras spre tine. GREŞELI LA AMPANARE Împiedicarea în derivor Daca girezi brusc. este cauzată fie de bandarea bărcii spre sub vânt. nu incerca sa apuci scota de deasupra scripetilor din barca. Broşarea Pierderea controlului chiar înainte ca ghiul să vină spre tine. cu viteza. urmată de înşurubarea bărcii înapoi spre drumul ei anterior. . Este foarte importanta mentinerea carmei pe axul barcii in timpul cand ghiul traverseaza barca si imediat dupa traversare. înaintea provei. Daca esti usor.Barca se împiedică din cauza unui derivor prea scufundat. sub vant. uneori cu fundul in sus. Făcută artistic. apoi traverseaza si aseaza-te foarte repede pe bordul opus pentru a echilibra barca. Mentinerea controlului si supravietuirea sunt mai importante decat dublarea stransa a balizei. imediat dupa ampanare. barca tinde sa alunece in lateral. Rezultatul este o rostogolire sub vant a barcii. avand derivorul prea mult in apa. Concentreaza-te sa mentii pozitia barcii in timpul cand rotesti lin barca cu ajutorul carmei.

Pentru a înainta lent. 3. lasă vela complet liberă. 2. Pupa se îndreaptă în direcţia spre care este orientată bara cârmei. Când vrei să ieşi din înţepenire. Treci alternativ de pe un bord pe celălalt. sau ca un exerciţiu pentru a scăpa de înţepenirea bărcii. Ieşi din înţepenire şi navigă cât mai rapid posibil cu mure tribord. folosind cârma mai mult decât este necesar. Urcă în vânt cu vela slăbită. Este o deprindere esenţială pentru manevrarea cu încredere a bărcii la start. când adesea ai nevoie să mergi atât înapoi cat şi înainte. aşează-te pe oglindă şi scufundă pupa. dar nu mai mult. Atenţie să nu loveşti vreun val ! 3. Rostogoleşte barca spre verticală sau bandeaz-o puţin către în vânt şi apoi. Dă drumul la velă. Pentru încetinirea sau oprirea bărcii: 1. Acest lucru măreste enorm frecarea. cu ghiul chiar deasupra colţului oglinzii. ridicarea derivorului este mai utilă decat tragerea sau împingerea velei. apleacă-te înainte şi strânge puţin şcota. cu tribordul.42 OPRIREA Trebuie să fii capabil să opresti barca cu ocazia manevrelor de pre-start. 4. cu atenţie. mergând cu spatele. Trebuie să ai un spaţiu sub vântul tău la start. Orientează barca (cu ajutorul cârmei) către drumul ideal de mers cu vânt strâns şi în acelaşi timp. sau atunci când participi la o cursă pe echipe care se poate transforma adesea într-o cursă de genul “Navigă lent”. cu control deplin. Încearcă să cârmesti sub vânt. Aşează-te pe oglindă şi scufundă pupa. strânge vela spre poziţia de strâns. • • Urcă în vânt şi înţepeneşte barca. • . MERSUL CU SPATELE Merită să-l încerci acum şi oricând. atunci când te apropii de baliza de start pe sub vântul altor bărci şi urmăreşti ocuparea poziţiei de interior. 2. încetinită. Chiar înaintea semnalului de start: 1. Ieşi în chingi la maximum dacă vântul cere acest lucru. • Pentru a opri. pentru distracţie. ACCELERAREA Accelerarea este o deprindere vitală care te ajută să treci de linia de start cu vânt curat. fără să atingi vela. urcă în vânt. după ce te-ai apropiat de linie cu o mişcare controlată. verifică reglajul faţă-spate.

Ţine ghiul afară din barcă pentru a naviga cu viteză cu spatele ! .

vino peste ea de dedesubtul liniei. ambele reusite petrecandu-se la Mondialele de Optimist din Argentina. cei care au luat startul din tribord au fost nevoiti sa plece binisor de sub linie. dar deoarece nava de start avea o parama de ancorare lunga. voltele pe babord dupa start sunt imprudente. Profitand de o mica rotire. Identifica frecventa si unghiul rotirii corespunzator celui mai dezavantajos start cu tribordul. arbitrii • • • • . Exerseaza startul de la capatul din babord al liniei. astfel ca vantul tau ramane curat si iti mentii drepturile de a lofa. Va recomand sa cititi cartea editurii Fernhurst . de langa nava starter. Atunci. • Sa iei startul la capatul avantajos al liniei. Evita sa te apropii prea mult de barca din STARTUL Priorităţile la start sunt : • Sa iei startul in prima linie. vom urmari doar cele mai importante parti ale cursei. cu ambii ochi deschisi. deci lasa-te. Capatul din babord. Incearca sa presezi barcile din vantul tau. Daca crezi ca vei putea lua un start bun la capatul din babord. Tehnicile de start • Fixeaza-ti reperele liniei de pe mal si foloseste-te de un reper la fiecare start. castigand un usor avans. lasate sub linie plecand de deasupra acesteia. Acest lucru iti va mentine prova in fata. vor aseza linia cu o inclinare de 10º catre capatul din babord. • Sa ai un spatiu sub vant pentru accelerare.6 TACTICA Tactica constituie un subiect foarte vast. intre vele si se intalnesc anumite practici dubioase. vei castiga un avantaj asupra intregii flote. Acolo exista o inclinare a liniei de 10º catre capatul din babord. in momentul semnalului de start. barca va incepe sa alunece sub vant. vei putea face volta si trece inaintea tuturor. Striga in timp util daca consideri ca cineva te va incomoda in orice fel. Vei supravietui daca vei ramane vigilent. castiga din nou avansul pierdut si urca din nou in vant. Foloseste-te de aceste informatii pentru a te afla in locul programat de tine. dar Ben Ainslie a reusit doua asemenea starturi. In acest capitol. Mentine-ti pozitia umflandu-ti vela. Respecta regulamentul. exista un remarcabil numar de contacte intre barci. apoi urca in vant pana cand barca se opreste. Ben a reusit sa faca volta pe babord de langa barca de start din babordul liniei si a travesat flota de doua ori. • Fii ocupat ! Fii activ ! Fii dinamic ! Fii agresiv ! Fii cel care domina ! • Nu-i atinge pe altii. • Exista o inclinare a liniei fata de vant ? La majoritatea Campionatelor. traversand flota. Naviga peste si sub ea. Liniile de start la cursele de Optimisti sunt foarte aglomerate. • Invata sa fii sigur de aprecierea facuta asupra liniei."Tactica" de Rodney Pattison. care acopera toate situatiile care se pot ivi.

Un strigat puternic de genul "Mentineti drumul !" si/sau "Fa loc te rog !" le va opri. Luând startul de la capătul din babord poţi obţine un avantaj imediat asupra flotei. Conform Regulilor ISAF 15 si 16. Daca il impingi in spate la nervi. Barcile care naviga cu tribordul vor naviga intentionat mai incet si nu vor putea sa accelereze prea mult ca sa te prinda pe babord. ele nu-si pot schimba drumul fara sa-ti dea "loc sa le eviti". deoarece ti-a compromis startul. poţi face volta pe babord şi vei trece de toţi. Barca Y vede nava starter(din dreapta) aliniată cu o vale aflată în spatele acesteia. Tot ceea ce poti face in acest caz este sa protestezi. Mentine-ti prova orientata catre inainte. Majoritatea liniilor de start ale campionatelor au o înclinare de 5-10º spre capătul din babord. Executa o "dubla" cu orice ocazie favorabila. urca in vant si opreste-le pe acestea. Reperele liniei. Barca X vede capătul exterior (din stânga) al liniei aliniat cu o biserică. Dedesubt : Un pachet de velişti aflaţi cu tribordul işi păstrează poziţiile aproape de linie. Cu ajutorul unei mici rotiri de cca 10º. Foloseste volta dubla pentru a ocupa locurile libere din vant si pentru a pastra un spatiu liber sub tine. . esti descalificat ! Incearca sa nu lasi barcile din vant sa navigheze deasupra ta.45 • vantul tau. deoarce aceasta te poate atinge si veti ramane amandoi intepeniti.

Cand esti situat la o distanta de pana la 10 cm de acestea. cea mai aproapiata de capatul din tribord.babord in spatele flotei. cu un minut inainte de start. Nu lasa barcile din vant sa te incomodeze sau sa navigheze deasupra ta (in vantul tau). risti sa intepenesti barca. Acest lucru este teoretic imposibil. pentru ocolire. nu poti urca sau face volta fara sa-ti lovesti oglinda si esti nevoit sa stai pe loc pana cand concurentul de sub vant pleaca. Pentru a aglomera si mai mult linia. puneti o cutie sub linie. da drumul la scota si lasa-te sub vant. sperand sa-ti gasesti un drum spre prima linie. Fa galagie daca este necesar. stabiliti o linie rezonabil de scurta intre doua balize. • Luptati-va pentru capatul din tribord al liniei. Pana atunci. cealalta jumatate va incerca sa patrunda in primul rand. Startul perfect cu babordul. Exersati cu semnale sonore la 3 si 1 minut inainte de start. controlata. Ideea este sa patrunzi si sa-ti pastrezi pozitia pe linie. cunoasterea regulamentului si sporirea increderii in sine. dar nu te enerva ! • doilea rand. vei ajunge in al . poti chiar sa intepenesti barca si aterizezi in al treilea rand sau mai rau. In functie de numarul de velisti. de langa capatul din babord al liniei de start. necesita practica. in exteriorul careia nu este permisa navigatia. pentru volte in spatii mici si volte duble. Fii sigur ca stapanesti perfect regulile de cursa cu privire la start. dar constituie un exercitiu util pentru apropierea lenta. cu cateva minute inaintea startului. nervi de otel si multa bafta ! Nu va da roade intr-o flota mare. pe care l-a luat Ben Ainslie in Argentina. Rechemările generale cu regula pavilionului negru Nu continua sa navigi in vant daca este o rechemare generala la un start cu regula pavilionului negru. • Asezati-va jumatate din grup pe linie si apoi. • Nu te apropia prea mult de barcile de sub vant.46 • • Procedeul de a naviga cu vant purtator . striga la cei cu tribordul sa-si mentina drumul. Exersarea startului Exercitiile cu linii de start scurte pot fi facute pentru a dezvolta manevrarea barcii aproape de salupa cu motor. si o baliza aflata la 50 m in vant. deoarece nu vei putea sa te lasi si sa accelerezi atunci cand vei avea nevoie si in plus. formata din sportivi de top. Castiga cel care reuseste sa patrunda si sa-si mentina pozitia cea mai apropiata de capatul din babord. cere-le "loc si timp pentru a evita" barcile aflate sub vant. aseaza-te pe oglinda. Lucruri care trebuie evitate înaintea startului : • Nu urca peste drumul cu vant strans. Opreste imediat barca. • Luptati-va pentru capatul din babord al liniei. Ameninta barcile din vant cu glas tare. apoi fii sigur ca toti cei din jurul tau stiu acest lucru si nu te vor putea inlatura.

mai intai asigura-te ca o vei dubla. Nu vei mai putea evita bărcile care fac volta înaintea ta sau în vântul tău. pentru a dubla o baliza ! Daca esti pe punctul de a atinge baliza. Fa volta si naviga cu viteza catre baliza. • Foloseste-ti busola si naviga pe bordul favorabil (pe rotiri). • Naviga conform propriului tau plan de cursa. aceasta extremitate. lofand barcile din spate daca este nevoie. • Pe masura ce te apropii de baliza. aseaza-te pe extremitatea din tribord. poti naviga rapid cu vant curat. Naviga chiar pe Nu naviga pe liniile extreme ! Dacă vântul se roteşte. Niciodata sa nu faci volta sub vantul sau in mijlocul barcilor care vin cu tribordul pe linia extrema. naviga pe bordul care te apropie cel mai mult de aceasta. Daca nu vei reusi sa prinzi baliza. vei pierde multe locuri . impotriva curentului. BALIZA DIN VÂNT (DE STRÂNS) Apropierea de baliza din vânt : 1. pana cand esti sigur ca poti ajunge usor la baliza. Scoate apa din barca inainte de a ajunge la baliza. vei ajunge deasupra balizei. Nu vei mai avea nici o şansă de a recupera distanţa. va trebui sa faci ampanarea pentru a le evita pe acestea. deasupra barcilor aflate sub vant. 3. care se devanteaza una pe alta. Avand doar cateva barci langa tine. nu vei mai putea face volta pentru a profita de aceasta şi poti depăşi baliza mai târziu. . 2. 4. Incearca-ti norocul intarziind alegerea bordului cu care sosesti la baliza.retine ca un Optimist nu va putea niciodata sa urce in vant. mai devreme decat celelalte barci. chiar pana la baliza. Daca esti in pluton.47 STRÂNSUL Prima jumătate a strânsului: • Nu fa volta prea des si niciodata (cu greu vreodata !) in primii 100 m. Daca incerci sa urci in vant pentru a prinde baliza si nu vei reusi. apoi executa rotirea de penalizare de 360º ! În cea de-a doua jumătate a strânsului evită liniile extreme (cele care duc direct către baliză)! Flota se împrăştie odată cu intrarea în cea de-a doua jumătate a strânsului. Dacă rotirea vine pe bordul opus. • Pastreaza-te in aer curat si naviga repede. A doua jumătate a strânsului: • Evita liniile extreme ale traseului de strans si naviga in "conul median".

câteva locuri câştigate. folosind un reper daca poti avea vreunul (in fata sau in spate). 16). Fiecare dintre acestea se vor frâna una pe alta. loc sa te evite (Regula ISAF nr. • • PURTĂTORUL • • Incearca sa navigi pe drumul cel mai drept. Dublarea (ocolirea) balizei din vânt : • Indreapta-te catre pupa repede. Nu lasa alte barci sa se apropie prin vantul tau. pastrandu-ti vantul curat ! curat. Pastreaza-ti drumul direct. Apoi va face volta şi va naviga cu viteză deasupra liniei de bărci de sub vânt. Cu toate acestea. reprezinta numai o lungime si jumatate catre baliza de pupa. fiecare doua lungimi parcurse cu vant larg. apropiindu-se din spate. apoi franeaza brusc si ocoleste baliza in spatele barcii aflate la interior.A3 A2 Caută spaţii A1 Eşti prins în pluton ? Barca "A" traversează şi depăşeşte linia extremă din tribord. Naviga sub vant daca un grup de barci se afla in fata ta. până când prinde vânt curat.babord. Daca esti greu. lasa-i sa se duca ! Cauta sa te plasezi la interiorul balizei. va trebui sa lasi barcilor care vin la baliza cu vant strans . Daca esti al 2-lea sau al 3lea in exteriorul ei. Rezultatul ? . Naviga in vant daca ai un grup de barci in spatele tau. intra in zona de doua lungimi fata de baliza. dar numai atat cat sa-ti pastrezi vantul . Ameninta-i ca-i vei lofa la tentativa acestora de a te depasi prin vant. ignora-i pe cei usori care planeaza. iar unele vor avea probleme la baliză. Daca acestia se lasa sub tine. • Ramai pe tribord pana cand ai degajat zona balizei si naviga pe drumul cel mai direct catre urmatoarea baliza (foloseste un reper).

aproape intotdeauna vei castiga locuri.Tactica pe purtător : în acest caz. Dacă nu există interferenţe între bărci. de preferat cu tribordul. apoi franeaza brusc si ocoleste baliza in spatele barcii aflate la interior. cu atât câştig mai mult. (Regula ISAF nr. Este foarte important sa incepi un strans din pozitia la interior fata de baliza de sub vant. Fii atent la barcile din fata care incearca acelasi truc.2 (c)). Daca capatul din tribord este cel mai apropiat. nu vei avea ulterior nici un drept de trecere si va trebui sa executi o franare de urgenta pentru a le evita. Cand te apropii. ai grija sa nu fii blocat in exteriorul liniei. Trebuie sa-ti desprinzi privirea de la concurenta si sa te fortezi sa privesti catre linia de sosire. intra in zona de doua lungimi fata de baliza. navigand pe drumul confortabil care duce in mod cert direct la baliza de sosire. Daca te vei specializa in sosirea cu sange rece. strigand puternic pentru a indeparta pe oricine ar crede ca poate incearca sa se strecoare intre tine si baliza. cu atât vei câştiga mai mult. Daca erai in "drum liber inapoi" fata de ele in momentul cand acestea au intrat in zona de doua lungimi. nu vei avea optiunea imediata de a face volta pentru a te degaja si va trebui sa navigi mult timp cu vant perturbat. Daca esti al 2-lea sau al 3-lea la exterior. intreaba-te : “Care capat se afla mai sub vant ?” si apoi planifica-ti sa te apropii de acel capat. navigă direct către baliză. In timp ce te apropii de linie. pozitioneaza-te cat mai devreme pe drumul direct de ajungere cu La finalul purtătorului are loc ampanarea ! Abordeaz-o cu o atitudine optimistă şi nu vei înota ! .49 BALIZA DE SUB VÂNT (DE PUPA) Nu vreau să te lofez. vreau doar să-mi păstrez vântul curat Cu cât urcă mai mult. Din orice alta pozitie. 18. cu cât ei vor lofa mai mult. fa volta. Luptă strânsă pe purtător. SOSIREA Sosirea cu vânt strâns Este usor sa pierzi locuri la sosire. Daca capatul din babord este cel mai apropiat. cu viteza.

incearca sa-ti fortezi adversarul direct sa navige dincolo de drumul direct. barca aflată la interior împiedică barca de la exterior să facă volta pentru a sosi. Ampaneaza si naviga cu viteza ! În Poziţia 1. Cand te aperi. daca este necesar. dar daca esti in disputa cu concurenti mai usori. mergi spre capatul din vant. lofand. lasandu-i pe acestia sa lofeze in timp ce tu te indrepti spre capatul de sub vant. Cand fortezi un adversar sa treaca dincolo de capatul din babord al liniei. Daca capatul din vant este cel mai apropiat. mergi spre capatul din vant. . lasate sub vant. lasa-te catre el cu aproape orice pret. fii sigur ca ati mers suficient de departe peste baliza pentru a-l impiedica pe acesta sa obtina o angajare la interior atunci cand faceti amandoi volta catre baliza.50 tribordul. În poziţiile 2 şi 3. Sosirea cu vânt de pupa Pentru a sosi cu pupa. spre cel mai apropiat capăt al liniei. Sosirea cu vânt purtător Cand te apropii de sosire cu purtatorul. pastreaza-ti vantul curat si indreapta-te spre capatul cel mai apropiat. pastreaza-ti vantul curat. Nu naviga cu vant mare larg de sub vant decat daca trebuie sa ramai pe tribord din motive tactice. Incearca sa-ti dai seama daca linia era marcata atunci cand te-ai apropiat de baliza de sub vant in tura anterioara. Daca linia este perpendiculara. va depăşi perechea de bărci care navigă cu tribordul şi care vor parcurge o distanţă mai mare înainte de a sosi. Evita sa fii fortat sa treci dincolo de capatul din babord al liniei de catre barcile care naviga in vantul tau cu tribordul. barca care navigă rapid cu babordul. naviga cat mai direct posibil folosind un reper si indreapta-te spre capatul cel mai apropiat. Daca capatul de sub vant este cel mai aproape. spre capatul favorabil al liniei. până în momentul când barca de la interior poate să facă volta şi să rămână în drum liber înainte. numai daca barca din fata ta nu iti ia vantul.

com .pdffactory.ECHIPAMENT & REGLAJE Partea a III-a PDF created with pdfFactory trial version www.

7 ÎNCLINAREA CATARGULUI Înclinarea catargului constituie cel mai misterios element de control al greementului. privind dincolo de ruleta. Efectueaza citirea. iar calcaiul sau trebuie sa fie atat de in fata cat ii permite cursa. Principala greseala a acestei teorii o constituie faptul ca atunci MĂSURAREA ÎNCLINĂRII CATARGULUI Tehnica Inclinarea catargului se masoara de la marul catargului. Acest Folosirea ruletei pentru măsurarea înclinării catargului. s-ar parea ca exista un avantaj al inclinarii catargului pentru navigatia pe vânt strans. si cu o inclinare mai catre înapoi a catargului cuprinsa intre 269-274 cm (106108 ţoli) pe vânt tare. dar acesta se poate datora obtinerii unei axe mai verticale a unei vele Bermudiene. folosind urmatoarea metoda. Deoarece majoritatea catargelor au acum varful scobit. pentru a indica inclinarea catargului. Citirile se incadreaza in valorile de 274-290 cm (108-114 ţoli). astfel incat sa o poti regla cand esti pe apa. O vela înclinata are coarda mai intinsa si este proportional mai plata. 1. care a fost probabil mai blamat pentru rezultate slabe. astfel incat punctele cele mai ridicate ale oglinzii si ale provei sa fie aliniate. pana la partea superioara a oglinzii barcii. avand o intrare si o iesire mai buna decat o vela dreaptă. Axa unei vele cu pic este relativ mai verticala decat a unei vele bermudiene. agata ruleta de marginea din spate a varfului catargului. Deruleaza ruleta pana deasupra mijlocului brâului oglinzii. Catargul trebuie sa atinga partea din spate a etambreului. Ceea ce conteaza cu adevarat este in primul rand faptul ca el este important in echilibrarea barcii. de tip Bermudian. lucru se bazeaza pe teste care au concluzionat faptul ca barcile merg cel mai bine cu o inclinare medie cuprinsa intre 277-279 cm (109-110 ţoli) pe vânt mediu. iar in al doilea rand ca skipperul are incredere ca inclinarea catargului sau este corecta. Calcaiul catargului trebuie etalonat cu semne. 3. . ABORDĂRI INTERNAŢIONALE ALE ÎNCLINĂRII Abordarea Britanică Catargul trebuie sa aiba o inclinare medie pe vânt mediu si o inclinare catre înapoi pe vânt tare. La alte clase. decat orice alt element insesizabil care contribuie la realizarea unei curse reusite. 2.

deplasand putin calcaiul catargului catre inainte. si. cu scopul de a mentine ghiul orizontal. este aproximativ 279-287 cm (110-113 ţoli). . Abordarea Suedeză Suedezii au fost din totdeauna foarte rapizi. Ei folosesc un unghi de 90° intre catarg si bancheta catargului. CV (centrul velic) face acelasi lucru. • Mentine CV al velei in aceeasi pozitie fata de barca. Campion Mondial in 1984 si 1985. Ei navigau in toate conditiile de vânt cu inclinari de 284-290 cm (112-114 ţoli). iar pe vânt tare. chiar si cu o mica bandare sub vânt a acesteia. fiul celebrului Masurator IOCA. • CV destul de in fata. permitand o inclinare si mai mare a barcii. Acest sistem pare a fi foarte logic. cand velatura se deplaseaza catre înapoi. pe masura ce vântul creste. Catargul este înclinat suplimentar catre in fata. • O inaltime mai mare a velaturii. rezulta o tendinta inacceptabila de urcare in vânt a barcii. daca nu este ridicat derivorul (pentru a deplasa înapoi CRC). Acest lucru este echivalent cu o inclinare a unui catarg drept de: 289 cm (114 ţoli) pentru vânt tare. iar echilibrul poate fi mentinut prin reglarea pozitiei barcii fata de apa sau prin ridicarea derivorului. astfel incat echilibrul si simtul barcii raman constante. sau barca nu este bandată catre in vânt. pentru vânt mediu. am fost uluiti de viteza continua a Argentinienilor precum si de faptul ca acestia pareau sa-si pastreze derivoarele mai mult timp in apa. lucru care implica doua avantaje: • Micsoreaza frecarea ghiului. CV nu se deplaseaza. El isi regla inclinarea catargului pentru toate conditiile de vânt. pentru vânt tare. Abordarea Argentiniană Inainte de a deveni constienti de ceea ce faceau acestia. pentru vânt slab si catre înapoi. in functie de greutatea velistului si de curbarea corespunzatoare a catargului. 287 cm (113 ţoli) pentru vânt mediu si 284 cm (112 ţoli) pentru vânt slab. Acest lucru a fost supus atentiei de Serg Katz. Avantajele teoretice sunt: • O axa mai verticala a velaturii. • O coarda a velei mai ingusta. usurand echilibrarea barcii . Abordarea Olandeză Inclinarea trebuie reglata tot timpul pentru a pastra nivelul ghiului. pe vânt slab inclinarea sa fiind cam 274-279 cm (108-110 ţoli).53 Urmăreşte alinierea provei faţă de oglindă pentru a măsura corect înclinarea.

dar cred ca ar trebui aplicata initial o inclinare mai mare. Concluzie Prefer teoria Olandeza. in functie de curbarea catargului. Aceasta inclinare a catargului va fi cuprinsa intre 110-113 ţoli. ca cea Argentiniana.54 Sistemul Olandez: Întotdeauna reglează înclinarea catargului astfel încât să menţii ghiul orizontal. dar putin înclinat catre pupa. cu capătul ghiului aflat aproximativ la înălţimea de 12 ţoli faţă de brâul bărcii. cu 109-111 ţoli catargului. pe vânt tare. Velistii usori. pentru toate conditiile de vânt. Vânt slab : Catarg drept cu 108-110 ţoli înclinare. vor avea nevoie de o inclinare mai mare a catargului . înclinare. Vânt mediu :1-2 ţoli curbarea Vânt tare :2-4 ţoli curbarea catargului. cu 110-112 ţoli înclinare. avand derivorul ridicat. Incearca sa mentii nivelul ghiul cat mai aproape.cam de 109 ţoli. .

0 113/ 287.5 m/s 7-8 Bf 28-40 noduri 14-20 m/s Categorii de greutate toate toate toate toate toate toate toate toate -35kg -35kg +50kg +50kg 45kg -35kg -35kg +55kg +55kg 45kg -35kg -35kg +55kg +55kg 45kg 45kg -35kg Înclinarea bărcii perfect dreaptă bandată sub vânt bandată sub vânt perfect dreaptă perfect dreaptă bandată in vânt bandată in vânt perfect dreaptă perfect dreaptă bandată sub vânt perfect dreaptă perfect dreaptă perfect dreaptă perfect dreaptă bandată sub vânt perfect dreaptă perfect dreaptă perfect dreaptă perfect dreaptă bandată sub vânt perfect dreaptă bandată sub vânt perfect dreaptă bandată sub vânt bandată sub vânt Curbarea catargului 0 0 0 0 0 0 0 1-2 ţoli* 1 ţol 1 ţol 2-3 ţoli 2-3 ţoli 2-3 ţoli 2 ţoli 2 ţoli 3-4 ţoli 3-4 ţoli 3 ţoli 2 ţoli 2 ţoli 4 ţoli+ 4 ţoli+ 3-4 ţoli 3-4 ţoli 2-3 ţoli Poziţia derivorului în cutie vertical vertical înclinat inapoi înclinat inainte vertical vertical înclinat inainte vertical înclinat inapoi înclinat inapoi vertical înclinat inapoi înclinat înapoi ridicat 10 cm ridicat 10 cm vertical înclinat înapoi ridicat 10 cm ridicat 20 cm ridicat 20 cm înclinat înapoi ridicat 10 cm ridicat 20 cm ridicat 20 cm ridicat 30 cm Înclinarea catargului (ţoli/cm) 111/ 282.5 109/ 277.5 111/ 282.0 112/ 284.5 111/ 282.0 111/ 282.0 114/ 289.0 110/ 279.5 111/ 282.54 cm .5-10.5 109/ 277.0 112/ 284.5 111/ 282.0 110/ 279.5 113/ 287.0 112/ 284.5-8 m/s 5 Bf 17-21 noduri 8.5 111/ 282.5 113/ 287.0 112/ 284.5-3 m/s 3-4 Bf 7-16 noduri 3.0 112/ 284.0 112/ 284.5 113/ 287.0 112/ 284.0 * 1 ţol = 1" = 2.55 ÎN CĂUTAREA ECHILIBRULUI Forţa vântului 0-1 Bf 0-2 noduri 0-1 m/s 1-2 Bf 3-6 noduri 1.0 110/ 279.5 m/s 6 Bf 22-27 noduri 11-13.5 113/ 287.

Intotdeauna foloseste un carucior bine captusit si nu lasa niciodata coca sa se sprijine pe altceva. Zgarieturile si loviturile pot fi reparate cu chit cu gelcoat. este avantajos sa ai un derivor care sa se curbeze foarte putin pe vant tare. Intoarceti barca prin rasucire la cel putin 90°. acestea trebuie sa fie apropiate de greutatea minima admisibila si trebuie mentinute perfect netede si curate. care sa se curbeze la sarcinile mai mici pe care le pot exercita acestia. mai intai. ajutand skipperul sa mentina barca dreapta si sub control. Cutia trebuie sa fie cat mai ingusta posibil (sa spunem 14.dar. in cazul cand nu puteti sa o rasuciti din prima la 180°. Pastreaz-o neteda si curata cu muchii ascutite la oglinda si la treimea din pupa a fundului ei. Coca Cumpara o coca de Optimist . Derivorul controleaza deriva sub vant a barcii si actioneaza ca un pivot prin intermediul caruia forta ta de iesit in chingi echilibreaza forta care actioneaza in vela. apoi acopera fundul ei cu o husa moale si captusita daca este posibil. Daca derivorul este moale (flexibil). In mod regulat. trebuie sa-ti faci rost de o copie a regulilor de clasa si sa le citesti cu atentie.5 mm). Ca si in cazul cocii. Acest lucru asigura faptul ca: • Placa nu se va bălăbăni dintr-o parte in cealalta in cutie. apucand de capatul opus al acesteia. la cele mai mari rafale si valuri. fara umflaturi sau scobituri (gropi).8 ECHIPAMENT RAPID Obiectivul De a produce combinatia perfecta intre coca. Skipperii mai grei au nevoie de derivoare progresiv mai tari. vela.One Design noua sau una bine intretinuta. sprijinind-o de brau. astfel incat sa actioneze ca un amortizor. Derivorul trebuie sa fie construit cu precizie si apropiat de grosimea maxima (sa spunem 13. catarg + ghiu si manevre. lustruieste-o apoi cu smirghel cu granulatia de 1200 sau pasta de lustruit (polish).5 mm). curata si degreseaza coca cu sampon special. Orice concurent trebuie sa-si personalizeze si sa-si faca barca la fel de confortabila ca si a antrenorilor lui favoriti . . se va curba si vei pierde din puterea si "simtul" barcii. Cu toate acestea. Smirgheluieste-o cu smirghel pentru uscat si apa cu granulatia de 600. Derivorul si cutia sa trebuie sa se potriveasca. cheama intotdeauna un prieten care sa te ajute. Cand iti intorci barca invers. clateste coca cu apa curata. Skipperii usori au nevoie de un derivor mai flexibil. astfel incat sa se potriveasca cu skipperul. Vei afla atunci ce poti face si ce nu. producand smucituri Combinaţia perfectă îţi conferă performanţa câştigării confortabile a cursei. iar cei care cantaresc peste 60 kg au nevoie de cel mai rigid derivor. sterge-o si usuc-o. Dupa ce ai navigat. Derivorul Plăcile (cârma + derivorul) potrivite sunt foarte importante pentru a obtine performante optime.

Daca barca ta are o cutie larga. Apa din cutie se adauga la greutatea barcii. foloseste-te de regula care-ti permite sa captusesti uniform (cu banda adeziva) deschiderile superioare si inferioare ale cutiei. prin lipirea unei benzi adezive la partea superioară şi inferioară a cutiei. pentru imbunatatirea echilibrului barcii. Regulile permit montarea de opritoare la extremitatile deschiderilor superioare si inferioare ale cutiei derivorului. O cantitate cat mai mica de apa va fi retinuta in cutie. . aşa cum se arată în figurile de deasupra şi de dedesubt. SPATE FAŢĂ Cutia derivorului trebuie îngustată la lăţimea legală minimă de 14 mm. sau mentinerea acestuia in pozitie verticala in cutie. in care sa poata intra muchia derivorului. lipit cu Sikaflex este foarte multumitor. Acesta permite inclinarea derivorului catre inainte. inapoi. Celelalte opritoare nu trebuie sa fie mai lungi de 5 mm.57 • • asupra carmei si afectandu-ti "simtul" barcii. montati chiar pe centrele celor doua laterale. Opritorul inferior – spate trebuie sa aiba maximum 30 mm lungime. Acestea impiedica deteriorarea muchiilor derivorului si permit modificarea inclinarii derivorului in cutie. Turbulenta minima are loc acolo unde se intalnesc derivorul si coca. pe pereţii interiori. Inclinarea derivorului poate fi controlata cu ajutorul unui sandou fixat de lateralele cutiei derivorului prin doi ocheti. si o decupatura in forma de V. Un material din cauciuc foarte dens. pentru a o ingusta si a face ca derivorul sa intre mai fest.

Ea transmite simtul apei si semnalizeaza starea echilibrului barcii catre skipper. Prelungitorul Acesta ar trebui sa fie cat mai lung posibil. efectul de vaslire al lamei care baleiaza in spatele barcii este esential pentru manevrarea barcii cu viteza redusa pe linia de start. pentru a se reduce frecarea si a spori eficienta acesteia. fac ca statul in chingi sa fie mai confortabil. atat cat permit regulile (pana la 40 mm). incomodeaza. Daca este prea lunga. Constituie mijlocul de control al barcii. Marginea din fata a capului carmei ar trebui montata cat mai departe de oglinda. Se poate rupe rapid . Inclinarea (unghiul) lamei carmei este foarte importanta. toti velistii au nevoie de un catarg cat mai tare posibil. Pantalonii de ieşit în chingi Pantalonii captusiti cu bureti tari si balene. Senzatia mea este ca o carma simpla dreptunghiulara cu coltul din fata rotunjit. în huse căptuşite. Au fost incercate toate formele posibile pentru carma. "simtul" se pierde. Principalul dezavantaj al oricarei carme cu varf ascutit il constituie pierderea controlului la viteza mica. Păstrează-le ferite de razele soarelui. iar daca este prea scurta. Capetele aplicate sunt mai predispuse la rasucire decat cele conventionale. Atentie la piesa universala de racord. deoarece te impiedica sa te misti usor si sa simti barca. Optipart si Giulietti sunt la fel de tari si printre cele mai bune. Cârma (Safranul) Cârma joaca un rol foarte important. dacă este posibil. Ai nevoie de o Foloseşte huse căptuşite pentru a proteja cârma şi derivorul. Un unghi prea mare ingreuneaza miscarea carmei. Pentru a indeplini aceste functii este esential ca atat lama cat si capul carmei sa fie cat mai dure posibil astfel incat sa nu existe sau sa existe o rasucire cat mai mica intre capul si lama carmei. Catargul Pentru a avea viteza si a urca mai mult in vant. Daca unghiul este prea mic (lama aproape verticala). ar fi probabil cea mai buna. sau. Prefer chingile cat mai intinse pentru a mari gradul de raspuns al barcii la miscarea carmaciului si a reduce indoirea genunchilor. carmuirea barcii devine grea. sau cei cu eclise care se pot atasa. Catargele Optimax. Nu trebuie purtati pe vant slab.dezastru ! Chingile Stabileste pozitia si tensiunea corecta. pana la un maxim total de 1200 mm.58 Atenţie ! Expunerea la soare puternic poate deforma cârma şi derivorul. Bara cârmei 600-650 mm pare o lungime rezonabila. deoarece .

Pe ape foarte agitate. Partea fixă a sistemului trece prin gaura. pentru a micsora rezistenta la rotatie a catargului. Mansonul etambreului nu trebuie sa permita miscarea laterala a catargului. sugrumatorul este pozitionat sub banda inferioara gradata de pe catarg (sub ghiu). Il suspectez ca determina o reglare a picului insuficienta si incorecta la flotele juniorilor si. care sa impiedice miscarea laterala. talpa catargului poate ceda din cauza sarcinilor mari si este bine sa ai o cupa din inox de rezerva in cutia ta cu scule. pentru asemenea cazuri. folosind poziţionarea britanică stratificată mai bine decât cea a sugrumătorului. Talpa catargului trebuie sa fie prevazuta cu o sina speciala. Exista doua pozitionari ale sugrumatorului intalnite frecvent. desi acest efect este anulat imediat ce catargul se curbeaza. dar dispozitivul de reglaj al talpii trebuie sa dea voie catargului sa alunece inainteinapoi in intervalul maxim permis de 3 mm. Velistii usori si lipsiti de experienta nu pot spera sa foloseasca acest sistem. iar picul trebuie reglat printr-o tehnica care necesita forta. apasand manerul cu toata greutatea corpului. cu scripeti cu frecare redusa. Majoritatea Continentalilor accepta ca acesta este cel mai bun sistem si se asteapta ca velistii de top sa-l foloseasca.Sistem de întindere cu sugrumător Un sistem bun cu scripeţi pe role Acest sugrumător reţine saula poziţionat în stil britanic. probabil si la seniori. La Optimax. dar trebuie sa permita totusi o miscare inainteinapoi a acestuia (un joc maxim legal de 3 mm). Sistemul de intindere al picului trebuie sa fie rezistent. împletită. cu un skipper greu. De asemenea este posibil sa intareasca putin catargul actionand ca un strai. Folosirea unui cablu lung intre scripetele de pe catarg si scripetele inferior micsoreaza frecarea cu aerul si turbulenta de-a lungul bordului de atac. din pozitia in picioare. talpa si de un manson al etambreului cu frecare redusa. cu un maner bun si o pozitionare a sugrumatorului astfel incat picul sa poata fi reglat usor. sugrumătorului. .

totusi un sugrumator adanc cu ochi de demultiplicare functioneaza bine. dar. Exista un dezavantaj din punct de vedere al frecarii cu aerul. Sugrumătorii picului şi ai palanului Sugrumatorii din aluminiu functioneaza bine. Un simplu carlig solid din inox este destul de sigur. care retin mai bine. inevitabil va conduce la scoaterea din functiune a acestuia. dar uzeaza rapid scotele.60 La britanici. in majoritatea cazurilor acesta este mai mic decat avantajul reglarii mai bune a velei. care. Ochiul de demultiplicare al sugrumatorului trebuie . Inovatiile trebuie privite cu suspiciune. verificati strangerea suruburilor in mod regulat. indeas-o in profilul “V” pentru a mari frecarea. poate aluneca. dar o scota impletita. profil “V”. subtire. Ea ar trebui sa fie destul de rezistenta. altfel tensiunea picului si reglajul velei se vor modifica cand faci volta. purtati cu voi un scripete superior de rezerva si o saula din kevlar pentru reparatii urgente. Scripetele superior al sistemului picului Locul de prindere al acestuia de catarg este un loc frecvent de defect al materialului. Sugrumatorul palanului poate favoriza acest lucru. Optimax foloseste sugrumatori de inox cu Reglarea picului cu două mâini. folosind întreaga greutate a corpului. avand un nod opritor sau un laţ (nod de scaun) la capat pentru a o putea apuca. Aceasta permite velistului sa se aplece inainte. Sistemul picului cu sugrumătorul poziţionat în stil continental (Optimax) şi cupa tălpii catargului. daca iese cat mai mult posibil in afara catargului. Palanul Scota palanului este supusa unei sarcini considerabile. inlocuirea acestora fiind probabil interzisa. cand prinzi scota. Atentie la imbinarile cu nituri. Deoarece piesele din pachet nu sunt mentionate in reguli. stand asezat pe flotor/cheson/bordajul lateral si sa traga de maner. Este foarte important ca ghiul si catargul sa se roteasca impreuna. Toti velistii privesc acest sistem ca fiind usor de folosit. sugrumatorul este pozitionat cam la 40 cm sub scripetele de pe catarg. Reglarea picului cu o mână în timpul cârmuirii.

Sugrumătorul palanului şi saula de asigurare a catargului.el ar trebui legat în faţă. Observă că sugrumătorul colţului de şcotă este poziţionat mai în faţă pentru a uşura reglajul atunci când şcota este slăbită.61 largit pentru a reduce miscarea laterala a scotei . la ochetul de pe bancheta catargului. modificand atat tensiunea picului cat si forma velei.cu ajutorul unei pile rotunde subtiri se poate face usor aceasta largire. Daca acestea se intind. Aceste doua actiuni neindicate pot impiedica rotirea catargului atunci cand faci volta. Gâţele colţului de învergare (gâţele superioare) Gâţele superioare trebuie sa fie foarte rezistente. deoarece ele preiau forta enorma de impingere a picului asupra marginii oblice a velei. Gâţele bordului de atac trebuie să fie subţiri. Petrece-o pe deasupra sugrumatorului. Sistemul Optimax este eficient. tensiunea bordului de scurgere variaza. Saula de asigurare a catargului este importanta. nodurile nu vor incapea prin tevile- Manevra colţului de scotă cu dublă demultiplicare la un ghiu modern. fiind agăţată de carabină. Observă că nodul saulei negre se află într-un loc greşit . Această saulă înlanţuie mijlocul ghiului. dar dificil de reglat. Daca saula folosita este prea groasa. . dar nu fixa nodul in locul unde acesta poate agata sugrumatorul si nu o infasura de mai multe ori in jurul catargului. iar coltul de invergare se poate departa ilegal de catarg (peste 10 mm). rezistente şi să petreacă catargul de două ori pentru o reglare precisă.

dar va genera o vela mai plina si mai putin controlabila. Nici una din falcile folosite in mod curent nu sunt perfecte. Sistemul Optipart pare sa functioneze bine. asigurandu-le si reglandu-le cu noduri simple. pe dupa axul giruetei si inapoi prin gaura. dar nu trebuie sa depaseasca 10 cm fata de ghiu. cu frecare minima. permitand reglarea tensiunii foarte precisa pentru reglajul optim al velei. folosind coarda lunga. acolo Colţul de învergare se află la 8 mm faţă de catarg . va descarca bordul de scurgere pe rafale. care trece prin rodanta coltului de invergare si prin gaurile din . acesta avand tevi-dop care se scot si care sunt fixate pe pozitie de catre axul giruetei. prima gâţă a bordului de atac este reglată astfel încât să existe o distanţă de 5 mm între catarg şi bordul de atac. Deoarece sunt destul de late pe verticala. fara a afecta apreciabil rolul ei de prindere. Toate ghiurile moderne au piese de capat speciale.62 catarg de mai multe ori. Un ghiu incovoiat. iar cea mai buna ar trebui sa fie ingusta si sa prinda foarte strans catargul. este de folos pentru intarirea ghiului. Ghiul Taria ghiului este esentiala pentru mentinerea unei vele plate pe vant tare. completand actiunea picului si a palanului. trecand gâţele prin gauri. Sugrumatorul coltului de scota trebuie montat la mijlocul ghiului. subtire. Saula trebuie sa fie din Kevlar. Este important sa fie prevazut cu falci puternice care sa ajute ghiul sa se roteasca impreuna cu catargul. Catargul. sigure si usor reglabile ! Catargele la Italienii de top au revenit la gâţe superioare simple. curbarea picului si croiala velei permit bordului de scurgere sa se descarce corespunzator pe rafale. Este permisa decuparea partii interioare superioare a unei falci standard pentru a permite ridicarea ghiului. afara. Gâţele se regleaza usor prin noduri. deoarece impiedica ridicarea ghiului. Foloseste Kevlar sau Spectra de diametru comprimat de 3 mm si inlocuieste gâţele superioare la fiecare concurs important si la regatele pe vant tare. Verifica uzura in locul in care gâţele se freaca de rodanta coltului de invergare si in locurile in care gâţele intra in catarg. O saula care inlantuie mijlocul ghiului. intinderea acestora (prin rasucirea saulei) poate face ca bordul de scurgere sa se tensioneze prea mult pe vant slab. Ceara Surfers aplicata la imbinarea dintre falci si catag ajuta la o mai buna aderenta a acestora. dop din aluminiu si vor aluneca. dar nu utilizeaza tevi-dop pentru gâţe. permitand armarea coltului de scota cu dubla demultiplicare. Unii Argentinieni folosesc catarge Optimax.

Busola Nu este esentiala.Silva. iar comutatorul de pozitie scripete/cabestan nu trebuie sa se blocheze sau sa mearga in gol. pentru o tripla demultiplicare. .O barcă bine reglată îţi permite să reglezi colţul de şcotă rapid si uşor atunci când navigi. Se pot folosi numai scripeti pe bile. pentru a sesiza mai usor rotirile. sandvisurile. Pentru a ridica ghiul si a detensiona bordul de atac. deasupra benzii gradate si are rolul de a controla tensiunea si lungimea bordului de atac. unde sa poata fi usor accesibil pentru majoritatea alurilor de navigatie. Doua tipuri de busole sunt mai raspandite . sticlele cu apa si altele. Scripetele superior cu demultiplicare trebuie atasat la carabina printr-o saula din kevlar sau cablu. trebuie depozitate la centrul barcii si nu la capetele acesteia. Pagaile. cea plata. Leag-o de piciorul catargului. dar ai grija sa nu se ridice vantul ! Foloseste sau poarta cu tine o pereche de manusi. Şcota de randă Aceasta trebuie atasata de coarda ghiului printr-o carabina. Barbeta Regulile IOCA cer cel putin 8 m de scota flotabila de 5 mm. pentru a reduce cantitatea de scota folosita. cea sferica si Suunto. Cabestanul trebuie sa fie sigur. Scota de randa trebuie sa aiba o carabina la un capat pentru a se prinde de bulonul scripetelui superior. O scota de randa usoara este cea mai buna pentru vant slab. fa un ochi cam la 40 cm fata de capatul liber (de care se vor lega barbetele barcilor remorcate din pupa) si fa-o colac sub chinga unui flotor la mijlocul barcii. dar poate fi foarte folositoare atunci cand navigi pe mare cu putine repere pe mal. Acesta se agaţă de bulonul propriu montat in partea din fata a catargului. Falcile trebuie prevazute cu un laţ oblic. este suficient sa-l rasucesti de cateva ori inainte de a-l agata de bulonul propriu de pe catarg.

lucrurile se petrec invers: cand urci mai mult. impartit in sectoare de culoare rosie. din pozitia in vant te lasi spre vant strans pe babord sau pe tribord. incat atunci cand barca face volta (se roteste) cu un unghi de 90 grade. acul se muta in sectorul verde. pe centru. Cand vantul se roteste sub vant. valoarea citita pe scala tactica scade. Ea functioneaza cu precizie. cand se roteste sub vant. se va pozitiona intre un sector rosu si unul verde. ca sa nu le uiti ! Tine minte ca fiecare diviziune galbena de pe Scala tactica reprezinta 18 grade. in raport cu axa E-V. Cand. busola este foarte aproape de scota de randa. astfel incat chiar si o rotire de o jumatate de diviziune este foarte importanta. . verde si negru. acul indicator cel lung. Are o scala conventionala de 360 grade si este cel mai bine fixata pe un suport detasabil. in spatele cutiei derivorului. acul se muta in sectorul rosu. Dezavantajul acestei busole este ca barca trebuie tinuta dreapta busola nu va mai indica corect la o inclinare a barcii mai mare de 15 grade. Cadranul se citeste punand barca drept in vant si apoi rotind busola pe suport pana cand acul cel lung ajunge in dreptul nordului (000). Cand vantul se roteste in vant. care ii permite sa o scoti atunci cand nu o folosesti. cu un disc relativ mare. Busola Suunto este o busola plata. diferenta dintre citirile corespunzatoare celor doua borduri este 10 (Ex. Marcheaza pe bancheta. atunci cand navigi de-a lungul liniei de start. Pe babord. Busola Silva se monteaza de obicei pe fata verticala a banchetei catargului. in stanga si in dreapta busolei aceste lucruri. Scala tactica se citeste sub linia reper cea mai apropiata de bordul din vant al barcii.64 Fălcile ghiului trebuie să prindă strâns catargul. poti determina care capat este mai aproape de vant. Simplu. Tribord 18). Navigand cu tribordul. cand vantul se roteste in vant si barca urca mai mult. Babord 8. Are un suport de prindere simplu. Aceasta ii permite navigatorului sa regleze usor barca si sa priveasca in jos spre busola. valoarea citita creste. Observă răsucirile laţului oblic. Scala este astfel desenata. la toate unghiurile de inclinare si are un cadran negru marit pe care se afla o Scala gradata alba si o Scala tactica galbena. ea scade. cand te lasi. fara numere ! Observand indicatia acului pe cadran. valoarea creste. In aceasta pozitie. dar nu pare sa o impiedice.

Busola Suunto este ideal amplasată lângă cutia derivorului. .

com .pdffactory.DESPRE VÂNT Partea a IV-a PDF created with pdfFactory trial version www.

naviga spre centrul unei curburi. cu valuri mai mari care cateodata se sparg formand portiuni albe de spuma. aceste valurele formeaza un unghi drept cu vantul de suprafata. Foloseste curburile de vant pentru a ajunge primul la baliza din vant si intotdeauna. trebuie să-ţi imaginezi cum se scurge vântul deasupra dealurilor. un traseu bun Centrele de curbură Când navigi pe un estuar sau un râu. este incetinit si deviat prin frecare. mai multe vapoare. campii si lacuri. vei vedea majoritatea incretiturilor pe crestele valurilor. Pe ape dulci cu vant tare. acolo unde vantul loveste. provocand mici vartejuri intre valuri. Imagineaza-te navigand intr-o cursa cu promotorii. Un front de vijelie . scotand in evidenta curburile de vant. sarind din creasta in creasta. El aluneca pe apa. Vei vedea incretituri ale apei impinse de vant. dar ele vor putea da totusi o indicatie generala privind directia vantului. se pot vedea segmente cu spuma care se deplaseaza chiar sub vant pe suprafata apei. Vijelii & rafale Acestea pot fi observate ca niste petice intunecate pe apa. Vazandu-le de la inaltime.9 DETECTAREA VÂNTULUI Cu putina imaginatie. Vantul isi gaseste cel mai usor drum pentru a se scurge pe langa obstacole. Deoarece vantul de suprafata variaza. coaste invecinate si un petec de padure langa apa. te afli chiar cu fata in vant. imprastiind norii in fragmente de diverse forme si marimi. munti si paduri. incretiturile din fiecare grup vor avea directii putin diferite. Urmareste vantul pe apa. Tasneste sub forma de jeturi de curenti de aer. Pe ape mai agitate. vantul poate fi vizualizat scurgandu-se deasupra si in jurul oricarui lucru. pe masura ce se atinge in drumul sau pamant si mare. se poate trasa scurgerea aerului deasupra unui lac. Pe ape linistite. Simti vantul pe fata ta ? Sufla mai tare pe un obraz decat pe celalalt ? Poti sa-l simti pe urechi ? Cand il simti la fel pe ambele parti. Vantul de mica altitudine (de suprafata). la fel ca apa unui izvor care curge peste pietre. la altitudini mari deasupra planetei. Întotdeauna navigă spre centrul unei curburi de vânt. printre copaci. sau cum acesta depăşeste vase care sunt orientate sub un anumit unghi faţă de vânt.

in locul unde rafala loveste. norii josi sunt foarte importanti in prezicerea vantului. Pe suprafete plate. Cand observi peticul negru al rafalei apropiindu-se. deoarece vantul modificat explodeaza in exterior. va fi de asemenea incetinita. VANT Rafala trece înainte . O barca aflata pe bordul opus care iti traverseaza pupa. Velele curbează vântul Imagineaza-ti scurgerea aerului printr-o vela de Optimist (vezi figura de la pag. 69) O barca aflata pe acelasi bord sub vantul tau sau putin in spate.fă volta când o ajungi pentru o rotire enormă pe babord. cat si de vantul deviat de vela ta care o impinge sub vant. Astfel. atat de apa care se sparge de barca ta. Anticiparea vântului In afara de a privi la traseu si de a-ti imagina cum va sufla vantul peste acesta. naviga pe babord. apa. priveste norii. Daca trece prin pupa ta vei urca bine ! Nu este prea bine sa fii prins chiar sub vantul unei rafale mari. . aratand ca o linie de fum negru de-a curmezisul traseului: este un semn rau ! Priveste in jos de pe o stanca la sabloanele facute de rafale atunci cand acestea lovesc Vei trage de barca . incearca sa ti dai seama daca va trece inaintea ta si spre sub vant. Apoi. Daca trece inaintea ta. Urmareste rafalele care coboara printre spatiile albastre dintre acesti nori (mai tari si mai rotite catre in vant). va fi impinsa sub vant de vantul rotit si va incetini. Cand norul a trecut. O barca aflata cu prova in dreptul tau. Sub un nor cumulus alb-pufos.68 poate fi vazut tasnind din directia vantului. dar nu vei urca. vantul care va evada din ea te va impinge sub vant. aerul se ridica. cand un nor se apropie. Rafala te loveşte perpendicular. vezi o urma rotunda neagra. gandestete sa faci volta pentru a ajunge la marginea ei inainte ca aceasta sa loveasca. naviga pe tribord prin vantul proaspat rotit. liniile negre pleaca in toate directiile. pentru a inlocui aerul cald care s-a ridicat spre nor. dupa ce acesta a trecut. in vant. La inceput. astfel ca va fi mai putin vant si acesta va tinde sa se roteasca spre stanga. Acest vant va fi mai tare si rotit spre dreapta. Rafala trece în urma ta aşteaptă-te la o rotire pe tribord. va profita de rotirea de vant creata. Pe vant cu rafale. pastreaza-ti un ochi atintit spre in vant. nici un avantaj. fa volta si vei profita de o rotire enorma. numai muncă. aerul mai rapid coboara in rafale din gradientul de vant mai inalt. astfel incat daca consideri ca o intetire a vantului te va lovi perpendicular. sau in urma ta. deoarece vantul scade si se roteste spre stanga. Fereste-te de ploaia care cade din norii intunecati: de obicei vantul scade odata cu ploaia.

fiind echilibrată de ieşirea în chingi in afara bărcii si spre pupa. prin spatele barcilor care naviga cu tribordul. la navigaţia sub vânt. La cursele pe echipe. vântul deviat va îngreuna depăşirea adversarului pe sub vânt. iar forţa activă rezultantă in velă tinde să rostogolească barca spre în vânt. nu ezita: fa volta si foloseste rotirea ! Lucrurile sunt mai grave daca te afli in devantarea mai multor barci. si sa faci volta la control daca acesta face volta. aerul se scurge dinspre bordul de scurgere spre bordul de atac. indreptandu-te spre partea dreapta a traseului. Este esential sa treci pe babord si sa incerci sa te strecori. Aceasta este pozitia cand te afli in al treilea rand la start. scopul tau este sa-l ai pe adversarul tau chiar in conul tau de devantare. Datorita vantului rotit din velele lor. iar el poate fi franat chiar si mai mult daca tu strangi suplimentar vela atunci cand el pierde viteza. Pe vânt tare. cu ghiul dincolo de 90 grade. deoarece el va face volta si te va depasi ! Pe travers. Aceasta il va frana considerabil.69 Pe travers. in cele din urma vei gasi ceva aer "curat". cand controlezi. aerul se scurge dinspre bordul de atac spre bordul de scurgere. . vei naviga cu adevarat repede si avand incredere. deoarece mai multe barci grupate vor produce sub vant o zona de devantare Pe vânt slab. Forţa activă rezultantă în velă bandează barca sub vânt. Daca navigi cu vant "murdar" care a fost deviat de vela altcuiva. Nu frana barca mai mult decat o face el. vantul deviat va face dificila pentru oricine depasirea pe sub vant.

Efectele coastelor. Urmareste norii. rămânând în urmă (spune-le să facă volta. bărcile de sub vânt rămân în urmă şi sub vânt. cu aer lent si deviat. acoperind mai direct distanta catre baliza din vant si lasandu-i pe acei tipi rapizi care au mers pe drumul gresit sa se agite mult in urma ta ! Detectarea rotirilor 1. Convergenta si divergenta. bărcile de pe bordul opus câştigă teren. vantul. Foloseste-ti busola. vantul pe apa. faţă de tine. castigand spatiu in vant.Cum sa faci previziuni despre vant. vei putea naviga pe un traseu mai scurt in vant. NAVIGAŢIA PE ROTIRI Fiind mereu vigilent si folosind rotirile de vant. esti pe o rotire (esti impins catre vant). Aer stabil si instabil. ajungi "sub" mal. bărcile de sub vânt câştigă teren înainte şi în vânt. Cand urci pe rotire. care trebuie evitate cu orice pret de catre barcile din fata si de catre cele aflate pe strans niciodata sa nu navigi cu vant strans printre grupurile de barci aflate pe pupa. vela de Optimist are diferite modele de scurgere a aerului. bărcile din vânt se lasă faţă de tine. după care fă-o şi tu). Mesaje din partea norilor. Grupurile de barci care naviga cu pupa produc suprafete foarte dezavantajoase cu aer lent. Daca barcile de sub vantul tau par dintr-o data sa urce fata de tine. Priveste barcile din jurul tau. 2. Curenti marini. 4. Pe pupa. La cursa . aerul perturbat te va prinde ! Teoria vântului Aceasta este fascinanta si constituie o cunoastere esentiala pentru fiecare velist. bărcile din vânt se duc înainte şi în vânt. . Rafale si gauri de vant. yachturile din vant. chiar daca eviti zona devantata. Priveste-ti barca cum se indreapta spre un mal aflat in fata. poti ajunge "deasupra" malului. esti impins sub vant ! 3. Curentul de suprafata. Cum afecteaza modificarile curentului si ale temperaturii apei. Vanturi tipice pentru lacuri. Când rotirea este în vânt. in timp ce recuperezi teren fata de barcile din vantul tau. turbulent. Obstacole in calea vantului.70 intinsa. in functie de diferitele tarii de vant. cand esti impins sub vant. iar tu te lasi. bărcile de pe bordul opus pierd teren. Brizele marine. Va recomand cu tarie sa cititi "Strategia Vantului" de David Houghton (Editura Fernhurst) care acopera urmatoarele concepte de importanta vitala: Refractia vantului de suprafata. Daca ti se pare ca urci peste barcile de sub vant. iar cele din vant par sa ajunga deasupra ta. Când rotirea este sub vânt.

datorate schimbarilor meteorologice sau brizelor marine. 3. trebuie sa ai grija sa nu faci volta pana cand vantul si cursul de vant strans nu au trecut dincolo de directia medie. Urmăreşte direcţia bărcii când navigi spre un mal sau un reper fix de pe mal. sau cel mult 30 minute. Cunoaşterea vântului înainte de start Trebuie sa afli: 1. daca pierzi din vedere cursurile medii pentru fiecare bord. poti determina directia vantului mediu si reperele/citirile care reprezinta cursul mediu de vant strans pentru fiecare bord. Importanta acestui lucru este ca atunci cand te afli pe o rotire in vant si vantul incepe sa se roteasca invers. Pe drumul spre mal. Trebuie sa cunosti indicatiile busolei cand navigi cu vant strans pentru fiecare bord. verificand frecventa oscilatiilor si punctele maxime si minime indicate de busola. fie cu pupa. lent. Foloseşte busola Fiind in zona de start. Vantul se curbeaza in timpul cursei. corespunzatoare rotirilor in vant si celor sub vant. 4. Directia medie a vantului. naviga cu vant strans pe un bord. timp de 10 minute. navigand fie spre un promotoriu. Vantul este rareori stabil. 2. osciland dintr-o parte in cealalta. Frecventa oscilatiilor vantului. vei face volta la rotiri mici sub vant si vei pierde mult. Pe vant foarte schimbator. Rotirile de vant asteptate in timpul cursei. ramai vigilent si incearca sa confirmi daca exista sau nu curbari de vant. Rotirile asteptate pot fi cunoscute mai devreme de la prognoza meteo si de la pronosticurile inspirate din dimineata cursei. prin traseul de concurs. atunci cand vantul sufla din directia medie. plecand . Pornind de aici. cu o frecventa care poate fi cel putin 30 secunde.71 de la baliza din vant.

Desigur. vei sfarsi prin a naviga lung pe un bord care urca incet. Cu ce vant merg acestea ? De unde vine ? Cand vantul s-a stabilizat din nou. nu este chiar asa de usor. Nu numai barcile care vin cu tribordul te vor impiedica sa mergi unde vrei. Nu te baza numai pe busolă ! Foloseste-ti si ochii la fel de bine. pozitionare magnifica la prima baliza. Asemenea schimbari ale directiei vantului vor face fara sens estimarile vantului mediu. Barca "B" detectează noul vânt. Busola poate fi utila in afara influentei curbarii. si o consideri doar ca pe o rotire buna. VEDE ROTIREA VENIND! .72 Dupa start. pentru a verifica daca navigi pe. Poti fi dependent de busola numai pentru tactica personala. in loc sa fi facut volta catre noua directie de vant si apoi sa ajungi direct la baliza. VÂNT VECHI VÂNT NOU Barca "A" navigă după busolă şi urmăreşte vechiul vânt. face volta şi trece mult in faţă. reseteaza-ti neaparat busola. este usor sa arunci o privire la busola. Nu naviga orbeste dupa citirile busolei. cum ar fi un front care traverseaza zona de concurs sau briza marina care incepe sa se faca simtita. ci chiar si vantul insusi care nu respecta acest "joc" mereu. • La schimbarile meteo ale directiei vantului. sau peste cursul normal de vant strans pentru acel bord. Daca constati ca navigi sub cursul normal. in urmatoarele situatii: • Cand vantul sufera curbari in timpul cursei. pe vanturi care oscileaza in jurul unei directii medii stabile. Daca nu ai observat ca vantul este intr-o schimbare permanenta. atunci fa volta cu prima ocazie ! Rezultatul : Navigatie pe rotiri fara greseala. Fii mereu atent la yachturile din vantul tau. fara a pierde concentrarea pe viteza.

. busola ta este mai putin utila. Daca frecventa oscilatiilor vantului este mai lunga decat durata stransului. cu exceptia faptului ca iti poate da o idee despre locul unde te gasesti in acest ciclu de oscilatie. dar fii atent. In aceste cazuri. vei naviga un strans pe o alternanta a ciclului de oscilatie a vantului si urmatorul strans pe cealalta alternanta. nu te baza total pe aceasta.73 • refacand reperele initiale.

pdffactory.com .MINTE & TRUP Partea a V-a PDF created with pdfFactory trial version www.

si de asemenea isi stabilesc obiective privind rezultate (Ex: sa castig o cursa la Nationale. Pentru a reusi la . dupa care se folosesc de concluziile trase pentru a-si planifica modificari ale tacticii sau ale antrenamentului. poti vizualiza escaladarea incidentului. incat ei pot repeta starturi. Planificare obiectivă Castigatorii sunt capabili sa-si stabileasca obiective de antrenament realizabile. in toate sporturile. Analiza psihologică a cursei Castigatorii si-au dezvoltat abilitatea de a vizualiza fiecare moment al unei curse. barci imaculate cu vele noi si bune si toti naviga repede ! De ce se intampla atunci ca numai unii dintre acestia sa castige aproape tot timpul ? S-ar putea explica ca acei castigatori au aptitudini mentale mai bune si. Daca esti prea stresat sau prea moale. iar castigarea sau pierderea acesteia se datoreaza numai capriciilor acestui sport. Ei isi stabilesc obiective de performanta (Ex: sa navig perfect pe strans. in timpul si dupa competitie. dublari de balize si alte manevre tactice. care sa acopere procesele specifice la care mai trebuie lucrat (Ex: scoaterea apei la strans). de a-l examina si a retrai emotiile simtite in acel moment. vei Gasi velisti instruiti si experimentati care stiu sa manevreze perfect barca. Concentrare Castigatorii si-au dezvoltat abilitatea de a se concentra adanc pentru perioade lungi. Evaluare obiectivă Castigatorii sunt capabili sa-si evalueze propriile trairi si performante. Ei si-au dezvoltat anumite tehnici pentru a-si mentine increderea in sine si a elimina orice insuccese. Multă încredere in forţele proprii Câstigatorii sunt increzatori in totalitate in abilitatile lor. in timpul si dupa o competitie. o mare atentie este indreptata spre pregatirea mentala. incercand sa reconstitui exact ceea ce te-a adus in acea stare negativa. si anume vizualizand o continuare cu deznodamant favorabil. de a-si identifica punctele forte si cele slabe. Ei sunt de asemenea capabili sa-si identifice emotiile negative inainte. Ei isi dezvolta abilitatea de a-si examina propria performanta. Poti folosi tehnici de vizualizare pentru a accepta o mare greseala facuta intr-o anumita cursa. Daca ti-ai pierdut calmul intr-un anumit moment al cursei. Ei sunt siguri ca pot naviga o cursa perfecta. in scopul corectarii deficientelor. o caracteristica a participantilor la Olimpiada este dorinta lor puternica de a invinge. Managementul stresului Castigatorii sunt constienti de nivelurile proprii de stres si pot folosi anumite tehnici pentru a se mentine la acel nivel optim de realizare a performantei. sa intru in primii 10 la Mondiale). In plus. au cunostinte vaste despre tactica si regulile de navigatie. Repetiţie mentală Castigatorii sunt capabili sa-si vizualizeze propria cursa atat de precis. sa-mi fac un plan tactic pentru orice situatie). inainte. fara sa iasa pe apa. performanta are de suferit.10 PREGĂTIREA MENTALĂ DE CE NUMAI UNII CÂŞTIGĂ In primii 20 din orice echipa nationala.

dar trebuie sa evite teama de a pierde. "Navigatia cu mintea". aceasta sectiune trateaza evaluarea performantelor si stabilirea obiectivelor. repetitia mentala. sa stea in chingi mai in afara barcii si mai mult timp. intuitiv. vela folosita sau inclinarea derivorului. stapanirea emotiilor. vizualizarea. sa gandeasca rapid. cautarea centrului. avand atentia indreptata spre experientele de navigatie ale organelor de simt. Sunt prezentate tehnici pe care le poti folosi pentru a-ti dezvolta modul de navigatie creativ. va recomand sa cititi sectiunea pregatirii mentale a cartii "Pregatire Fizica si Mentala pentru Navigatie". analiza psihologica a cursei si gandirea pozitiva. sa se concentreze mai bine. de Alan Beggs (Ed. ci evaluarea proprie a performantelor . incluzand remediile pentru distragerea atentiei si modul de recapatare a concentrarii atunci cand lucrurile merg rau. este esentiala o motivatie puternica. caracteristic velistilor inzestrati. care iti permite sa navigi intr-o stare de relaxare. sa ramana calmi. sa ramana mai proaspeti fizic si sa Lucreze ! Bibliografie suplimentară La acest punct. Trateaza relaxarea. De asemenea.76 acest nivel de competitie. Fiecare dintre acesti concurenti au ambitia de neinfrant de a fi "mai bun decat ceilalti". in seara de dupa cursa. Fernhurst). Cartea trateaza acest subiect in doua sectiuni: 1. compartimentarea. Aceasta ambitie ii face sa doreasca mai mult. 2. Ei nu vor sa piarda. "Navigatia cu creierul" subliniaza importanta vitezei barcii. MIJLOACE MENTALE Jurnal de antrenament si de cursă Ca un ajutor la antrenamentul de unul singur. trateaza sporirea increderii. completeaza cu atentie si sinceritate "Fisa de analiza a cursei" (pag. Cele mai importante informatii nu vor fi inclinarea catargului. managementul stresului si pastrarea concentrarii. 105). sa navige corect si cu atentie.

Ce a mers bine si ce aspecte ale modului tau de navigatie necesita imbunatatite ? Urmatorul pas este sa faci ceva pentru imbunatatirea acestora ! Pastreaza-ti aceste fise in jurnal si. te va ajuta sa te vizualizezi navigand bine. instructiuni de curse. atunci ridică prova din apă şi pune-ţi barca în mişcare ! De fiecare data cand o privesti. "Balonul de 30 secunde" Aceasta constituie o metoda utila de a trece cu bine peste evenimentele care apar intr-o cursa. Daca ai putut sa-l intreci o data. ca si cand ai fi intr-un balon al timpului. Eşti destul de încrezător. Balonul te va ajuta sa excluzi din minte tot ce s-a intamplat sau se va intampla in afara . Concentreazate numai pe prezent si pe viitorul apropiat. amintindu-ti de cursele bune. iti vei recapata increderea. Discuţii Discuta de fiecare data cand ai ocazia cu velistii de top despre cum au obtinut succesele si imagineaza-te in pielea lor.. si atunci cand ai avut o zi proasta. calm si dornic de afirmare pentru a deveni un câştigător ? Dacă da. Pastreaza o pagina cu "scalpuri" in care sa treci numele fiecarui velist de top pe care l-ai intrecut. Album cu decupături Pastreaza-l pentru rezultate. poze. rasfoieste-l si vezi cat de mult ai progresat.77 obtinute. pe masura ce iti vei realiza obiectivele de antrenament si pe termen mediu. increderea ta va creste odata cu rezultatele tale. Fa abstractie de tot ce s-a petrecut cu mai mult de 30 secunde in urma. etc. incearca sa faci rost de o copie dupa inregistrarea video a acestuia. poti face acest lucru din nou ! Video Daca ai avut o regata buna sau un concurs reusit. In plus.

concurentii trebuie sa invete sa accepte deciziile "judecatorilor de pe apa". infricosator si prezent ! Fiecare trebuie sasi gaseasca propria imagine electrizanta. cand iti faci loc. Aceasta poate fi exersata prin introducerea in cadrul antrenamentului. este important sa-ti pastrezi mintea limpede si calma si sa nu incalci regulile. oricat de absurde si eronate ar parea. doar navigand cu viteza ! Priveşte înainte şi in afară Alta metoda folositoare de trece cu bine peste evenimentele negative. bazandu-se pe cunoasterea regulilor de cursa. "Alunecos!". las-o sa treaca. folosindute numai de simturi. Fii foarte atent sa nu "comiti o incalcare grava a bunelor maniere si a sportivitatii" (IYRR 75. Incearca sa faci un zgomot care sa insoteasca imaginea creata ! Vor crede despre tine ca ai innebunit. "Buna volta !" cand ai facut o volta reusita. pana la semnalul de start .78 acestui interval de timp. sau "Inca unul care ia plasa !" sau altceva similar. sau ceva similar. a unui numar de reguli nedrepte sau gresite pe care concurentii trebuie sa le accepte.atunci vei exploda de langa ei. Spune "Bine!" cand lucrurile decurg bine. tipetele straine din timpul concursului nu te vor mai afecta. Fa-ti o selectie de cuvinte sugestive pe care sa le rostesti la diferite momente ale cursei. Stimulare Daca te simti apatic dupa semnalul de 5 minute sau dupa mai multe rechemari generale. pana ce ti-ai recapatat controlul. remonteaza-te imaginandu-ti ceva cu adevarat puternic. Aceasta exclude in mod clar folosirea limbajului indecent in relatiile cu alti concurenti. incearca sa-l uiti concentrandute puternic asupra vitezei barcii. spune "Ca un sarpe!". accept-o dar fi convins ca nu o vei lasa sa te domine sau sa-ti afecteze cursa. Desensibilizarea la agresiuni Daca te agreseaza tipetele oamenilor. precum si ridicarea ferma a steagului de protest pot face minuni. care poate fi un vampir.1). un cablu de inalta tensiune care plesneste. Te vor mentine conectat la cursa si motivat. calmeaza-te. scanand numai portiunea de apa aflata imediat in fata si sub vantul tau. Analizează-ţi emoţiile Un exemplu ar fi teama. priveste-ti ochii si spune "Esti bun. Uita supararea. care te face sa "ingheti". cand depasesti rapid pe sub vant. Daca ai rezistat cu bine la tipetele prietenoase. Cand faci o manevra iscusita. Insistenţa Concurentii mai tineri si fetele trebuie sa-si dezvolte dorinta de afirmare. indreptandu-ti privirea inainte si in afara. Nu lasa copii agresivi sa te dea la o parte ! . i-ai intrecut pe toti inainte". Încurajări personale si cuvinte sugestive Priveste-te in oglinda in ziua cursei. controleaza-te si revino la concentrarea initiala. In mod asemanator. Este naturala: nu poti scapa de ea. Un strigat clar si puternic rostit la timp. Folosind aceasta tehnica. Agresivitate controlată Aceasta poate eficienta pe apa. De ce anume ti-e frica ? Este o teama justificata logic ? Iti intepeneste muschii sau iti afecteaza respiratia ? Teama constituie un mecanism de aparare natural. Daca apare un eveniment. roga-i pe colegii din grupul tau de antrenament sa tipe in timpul exercitiilor.

zâmbet de trăgător Aceasta este o expresie pe care am preluato din cartea lui Dennis Conner. Te ajuta sa te relaxezi si sa distragi atentia adversarilor. Daca cineva incearca sa te enerveze. Ochi de călău. Intotdeauna am gasit-o utila in duelurile tactice cu un adversar. Te ajuta sa faci fata cuvintelor de intimidare care au loc in parcul de barci la marile competitii. fara sa te gandesti la ele. Secretul este sa-ti dezvolti abilitatea de a le practica in mod automat. zambeste-i ca un tragator si priveste-l ca si pe o tinta ! .79 Cântatul si fluieratul Sunt bune pentru tine in timpul cursei.

11 UN CORP PERFECT GREU SAU UŞOR ? Greutatea se bucura de un mare interes din partea Optimistilor si a parintilor lor ! De obicei acestia nu au de ce sa-si faca griji. pe care a dominat-o atat pe vant slab. probleme care trebuie rezolvate pentru a obtine performante de top. dar fiecare categorie de greutate se confrunta cu problemele ei specifice privind reglajul greementului. In aceasta perioada. deoarece in acest timp. Aceasta problema poate fi observata cel mai bine la unii copii slabuti. deoarece Optimistul este o barca cu o remarcabila toleranta de greutate. Indivizii se dezvolta la varste diferite: cei care cresc repede.183 cm Primii 10 la Campionatul Mondial Greutatea medie pentru cei de 10 ani : 46 kg . acestia au fost depasiti frecvent de baietii care erau cei mai scunzi din clasa cand aveau varsta de 12 ani ! La clasa Optimist este un lucru obisnuit sa vezi acesti copii precoci. atunci cand oasele par sa creasca mai rapid decat muschii necesari pentru controlul lor. el cantarind 63 kg. care trec printr-o perioada critica in timpul cresterii bruste. devin mai putenici si ating greutatea optima. cresterea constanta a copilariei se indreapta spre o crestere exploziva.59 kg Categoria de înalţime : 150 . facand un individ mai susceptibil de a se accidenta.2000 Categoria de greutate : 34 .. reusind sa obtina performante pe orice vant. O asemenea demonstratie a fost facuta de Ben Ainslie la editia 1992 a Campionatelor Nationale ale Marii Britanii. bine proportionati si puternici. in timpul antrenamentelor. si decat capacitatea sistemului nervos de a le controla. sunt predispusi in mod Campionii Mondiali 1989 . Pentru conditii medii de navigatie. Toti tinerii sportivi. greutatea optima ar putea fi probabil de 35-56 kg. Pe la varsta de 18 ani. reglajul pozitiei barcii. dominand grupele de varsta mai frageda. prietenii lor care se dezvolta mai tarziu. DEZVOLTAREA FIZICĂ Navigatia cu Optimistul se intinde pe o perioada de timp cuprinsa intre copilaria tarzie si adolescenta timpurie. In acest timp. solicitarea mecanica a grupelor de muschi se modifica. dupa care cresterea incetineste odata cu apropierea de inaltimea unui matur. dar cresterea lor se opreste mai devreme. Riscurile creşterii Identificarea ritmului de crestere este importanta. cat si pe vant tare. dar acestia pot deveni prea mari si prea grei in ultimul lor an de Optimist. pot fi sub aspect fizic cu pana la patru ani mai mari ca inaltime si greutate decat altii de aceeasi varsta cu ei. o perioada de doi ani de crestere foarte rapida in inaltime. Un velist greu si experimentat poate contrazice parerile multora. miscarea in barca si tehnica.

si nu au inca musculatura dezvoltata complet. la 10 ani. Tratamentul consta in repaus si in interzicerea statului in chingi (sau a practicarii fotbalului) pana la reasezarea tendonului. In mod normal. pierzand grasimea corpului din copilarie. fara a avea acel surplus de greutate caracteristic ultimilor ani ai adolescentei. muschilor. urmata dupa aproximativ sase luni de o crestere in greutate. deoarece actiunea musculara a cvadricepsului incearca sa desprinda tendonul de pe os. sau mai tarziu. Baietii ating varful de crestere accelerata in jurul varstei de 14 ani. pe la 15 spre 16 ani. in schimb. acesta poate fi atins mai devreme. adolescenta aduce mai intai o crestere in inaltime. la fel ca si cresterea interesului acestuia pentru activitatile de ordin mental si emotional. Baietii. latimii umerilor. Dezvoltarea sexuala si cresterea nivelului hormonal pot produce schimbari fizice. in ultimul an de Optimist (la 15 ani). sau mai tarziu. desi. o inflamare dureroasa a capatului superior al tibiei. fetele au trecut deja peste perioada cresterii accelerate a inaltimii si a fortei fizice. la ligamente si muschi. Iata de ce este inca posibil ca baietii si fetele sa concureze de la egal la egal. Forta lor fizica creste si ea in acest timp. . dar acesta poate fi atins mai devreme. dar nu trebuie neaparat sa afecteze performantele la antrenamente si competitii. dar mult mai putin ca la baieti. Inaltimea adulta este atinsa de obicei cam la 17 sau 18 ani. la varsta de 12 ani. greutatii si rezistentei oaselor. o fata ajunge la inaltimea adulta. pot conduce la intinderea si inflamarea considerabila in acest punct. la 16 ani. Acestia devin mai slabi. atunci cand sunt suprasolicitati fizic. greutatii corpului. sufletesti si comportamentale la copilul adolescent. iar cea mai mare parte a cresterii in greutate se datoreaza depunerii grasimii si mai putin cresterii muschilor. uneori timp de sase luni ! Băieţi si fete Adolescenta la baieti aduce o crestere brusca a inaltimii. in locul unde tendonul patella se prinde de o zona in crestere a osului.81 particular la riscul de a se accidenta la capetele oaselor aflate in crestere. Fetele ating varful de crestere accelerata cam in jurul varstei de 12 ani. Din fericire. Statul in chingi din greu (sau lovirea cu piciorul a unei mingi grele). La fete. la 14 ani. Cea mai intalnita si mai bine cunoscuta problema pentru velisti (ca si pentru fotbalisti) este Sindromul lui Osgood Schlatter. Inceputul menstruatiei trebuie tratat cu intelegere. se afla la mijlocul perioadei de crestere.

Velistii care cantaresc sub 35 kg vor urmari dezvoltarea rezistentei. este imposibil sa faca acest lucru. windsurfing. tenis cu piciorul. numai 30% din zile sunt cu vant ca acesta sau mai tare. poate fi epuizant. echilibrul si coordonarea. CERINŢELE ANTRENAMENTULUI Statură si greutate Cerintele antrenamentului variaza odata cu statura concurentului. 3. vei fi mai rezistent si vei putea lupta mai mult decat cel din urma ta. iar performanta lor sufera.Fotbal. Majoritatea acestora apar atunci cand corpul este obosit si rece. • Agilitate . dar luand parte la un program de antrenament pe apa pe timp de iarna. Acest lucru le afecteaza capacitatea de a lua rapid decizii tactice corecte. hochei. Cand ai rezistenta fizica. Solicitarile campionatelor de yachting sunt deseori mult mai mari decat cele intalnite la un concurs de 1-2 zile. a statului in chingi si a fortei bratelor. Previne aparitia accidentarilor. Daca ai posibilitatea sa iesi pe apa de trei ori pe saptamana cate o jumatate de ora sau mai mult. pentru majoritatea Optimistilor. Iti accelereaza refacerea fizica intre curse. Te ajuta. Pregatirea fizica poate ajuta performanta in patru feluri importante: 1. chiar daca conditiile de vant sunt corespunzatoare. Te mentine cu mintea limpede. Velistii care cantaresc peste 50 kg vor avea nevoie sa-si dezvolte flexibilitatea. pe vant de forta 5 sau mai tare.12 PREGĂTIREA FIZICĂ FOLOASELE PREGĂTIRII FIZICE Pregatirea fizica rareori este absolut necesara pentru a obtine performante de succes la nivel de club. Daca esti pregatit fizic. in Marea Britanie. Timpul petrecut pe apă Orele petrecute pe apa pot desigur sa contribuie cu folos la pregatirea fizica. este nevoie de o rezistenta si o pregatire fizica suplimentara. dans salbatic. . esti mai putin predispus la accidentari atunci cand navigi in forta. Epuizarea fizica iti ingreuneaza mult mentinerea gandirii pozitive si trecerea cu bine din punct de vedere emotional peste evenimentele care apar in timpul unei curse. Refacerea incompleta intre cursele desfasurate una dupa alta sau in zile succesive. mai ales pe vant tare. Acestea pot fi furnizate de sportul si de distractia practicate in cadrul si in afara scolii : • Flexibilitate . desi rezistenta fizica este inca necesara pe vant tare. iti vei dezvolta in mod sigur o buna rezistenta fizica pentru navigatie. • Echilibru . agilitatea. poate conduce la accentuarea starii de oboseala. 4. patinaj. dar devine din ce in ce mai importanta pentru a obtine rezultate bune la nivel regional. Mai mult zilele de iarna sunt cu vant potrivit de tare.Intinderi si exercitii de incalzire. In timpul verii. rugby. privandu-te astfel de a da tot ce este mai bun in cursele din finalul unei serii grele. Concursul. Velistilor obositi si nepregatiti fizic le este greu sa se concentreze.Surfing. Cu toate acestea. impiedicandu-te sa obosesti. 2. national si international.

rapide sau in salturi trebuie evitate. Ai nevoie de o flexibilitate buna pentru a te misca in barca continuu si usor. Miscarile violente. Viteza de raspuns . jogging. un exercitiu de incalzire poate fi de folos atat pentru muschi. 15 cu stângul. ciclism. Alergare pe loc – 1 minut. squash. 2. in special cei dezvoltati timpuriu. Unele fete au o flexibilitate naturala exceptionala. golf. tenis de masa. Flexibilitatea Aceasta se refera la categoria de miscari care sunt posibile cu incheieturile. unul pe mal.Alergare pe distanta. In mod ideal ar trebui sa te incalzesti inainte si sa te relaxezi dupa ce ai navigat cu un consum mare de energie. pot fi deosebit de tepeni.Dans salbatic ! Forta . cat si pentru a te trezi si a te pregati pentru lupta. pentru fiecare tip de intindere trebuie atins un anumit punct terminus. Flexibilitatea poate fi imbunatatita prin exercitii de intindere regulate si usor de practicat. in timp ce unii baieti. Inainte de curse este bine sa faci doua exercitii de incalzire.Badminton. Este important faptul ca aceste exercitii sunt intotdeauna efectuate intr-un mod controlat. inot. sau urcări/ coborâri pe o treaptă – 15 începute cu piciorul drept. Pentru ca acestea sa fie eficiente. iar celalalt chiar dupa semnalul de 10 minute. deoarece acestea sunt mai curand ineficiente si pot conduce la accidentari.83 • • • • Coordonare . 15 înapoi. 1. EXERCIŢII DE FLEXIBILITATE Mai întâi încălzirea : ÎNCĂLZIREA&FLEXIBILITATEA Încălzirea Incalzirea inainte de antrenament si exercitiile fizice. Dupa rechemarile generale. . Rotiri de braţe –15 înainte.Circuit de forta sau antrenament de rugby la scoala. iar pozitia respectiva trebuie mentinuta neschimbata timp de cateva secunde. impiedica accidentarea muschilor reci si a ligamentelor. Rezistenta .

Apucă laba piciorului cu mâna stângă. 5. repetă rotirea spre dreapta. împinge coatele înapoi şi după aceea înainte. cu braţele orizontale. apoi cu ambii genunchi simultan. 4.84 3. Trage-ţi genunchiul drept până ce acesta atinge nasul. Întinderea cvadricepşilor . mâinile în faţa pieptului.Întinde-te cu faţa în jos. 6. Întinderea spatelui inferior – Întinde-te pe spate cu genunchii îndoiţi. . îndoaie piciorul stâng. Repetă mişcarea cu piciorul drept. Repetă mişcarea cu genunchiul stâng. roteşte trunchiul şi capul spre stânga. Întinderea umerilor – Stând drept cu picioarele depărtate. folosindu-te de braţe. trage-o spre fund şi continuă întinderea până când genunchiul tocmai s-a desprins de pe podea. Răsuciri de trunchi şi cap – Începe în poziţia de la ex.5.

2. Alergare pe loc. timp de unul sau doua minute: 1. in pozitia pentru flotari. Întinderea tendoanelor genunchiului – Stând aşezat cu ambele picioare întinse în faţă apleacă-te treptat înainte. 9. 7. ÎNCĂLZIREA PE APĂ De ce ? Este un obicei bun sa iesi pe apa binisor inaintea startului primei curse. Relaxeazăte în această poziţie.85 În exerciţiile 3-8. 2. Acest lucru poate constitui o problema daca cursele sunt amanate sau au loc rechemari generale. 5. Arcuiri laterale – stând drept. corpul va fi aproape rece in momentul inceperii cursei. cu picioarele depărtate în dreptul umerilor. din şolduri. Arcuirea spatelui înapoi – Stând întins pe podea cu faţa în jos. Cu toate acestea. pentru a regla barca corespunzator vantului intalnit pe traseu. Ce ? Incearca cateva din urmatoarele exercitii. poate ajuta mult ! Când ? De obicei chiar dupa semnalul de 10 minute. după care revino încet. 4. spre punctul final al mişcării şi menţine această poziţie timp de 5 secunde. pentru a verifica conditiile. Repetă schimbând braţele. . apasă cu o mână pe şold. Rotiri ale bratelor. întinzând în acelaşi timp braţul opus la 45 grade deasupra capului. iesind mai devreme pe apa si nefiind foarte activ. Nu executa această întindere curbând spatele şi ţinând capul înainte. nu fă mişcări sacadate când ai ajuns în punctul final. pentru a decide cum vei aborda primul strans. Box cu umbra. repetă exerciţiul de 3 ori. 8. adu-ţi membrele sau trunchiul lin. aşezate sub umeri şi cu antebraţele paralele cu trunchiul. deoarece poţi provoca deformări ale coloanei. inainte sau inapoi. Rotiri ale palmelor si capului. Flotari ca in pozitia descrisa la pct. de preferat prin miscari circulare si nu bruste. etc. cu bratele sprijinite de oglinda sau de borduri. O “încalzire”scurta pe apa. Ridică-ţi trunchiul păstrând şoldurile lipite de podea. cu palmele sprijinite de podea. 3. pentru a verifica capatul favorabil al liniei de start. in ambele sensuri.

te poţi sprijini cu o mână de un perete. si pentru acei indivizi care nu suporta sportul practicat la scoala. 1. Repeta suita de exercitii de trei ori (trei serii). practicand fiecare exercitiu timp de 30 secunde si inregistrand rezultatele. pornind de la genunchi. Ţine-l aşa timp de 1 secundă. incearca sa-ti imbunatatesti rezultatul. de cateva ori pe saptamana. De fiecare data cand parcurgi circuitul.Cronometreaza-te si scrie rezultatele pe hartie. Repetă mişcarea de 5 ori. Numără de câte ori atingi cu piciorul stâng podeaua. 2. Ridică picioarele cam la 10 cm faţă de podea. pe rand. Mişcă-ţi braţele energic. executand numarul de repetari stabilite mai devreme pentru fiecare. Îndoaie uşor piciorul liber. Cvadricepşi. Stai într-un picior cu celălalt îndoit la 90 grade. Cuprinde exercitii pentru muschii spatelui si pentru cei folositi la statul in chingi. Alergare pe loc. asigura-te ca ai facut incalzirea si intinderile. luand o pauza de 1 minut dupa fiecare exercitiu. Fixeaza-ti obiectivele de atins pentru fiecare exercitiu. In urmatoarea etapa. Dacă este nevoie. treci prin fiecare exercitiu. apoi schimbă piciorul. .86 CIRCUITUL UNUI VELIST Pentru aceia dintre voi care vor sa mearga la Olimpiada in zece ani. iata un “Circuit” pe care-l poti face acasa. Inainte de a incepe circuitul. astfel încât să facă un unghi de 20 grade cu orizontala. Apoi îndreaptă-l din nou.

87

3. Ridicări de trunchi cu răsucire. Stând întins pe spate cu degetele prinzând lobii urechilor şi genunchii îndoiţi la 90 grade, ridică-te astfel încât să atingi genunchiul cu cotul opus.

5. Rezemat de perete. Ţinând genunchii îndoiţi la 90 grade, "aşează-te" pe un scaun imaginar, cu spatele rezemat de perete şi braţele încrucişate, fără să te mişti timp de 30 de secunde.

4. Extensii ale picioarelor pe spate. Întindete pe burtă. Având genunchii drepţi, ridică un picior, ţinând şoldurile în contact cu podeaua. Ţine-l în aer un moment, apoi coboară-l încet. Repetă mişcarea de 5 ori, după care schimbă piciorul.

6. Întinderea muşchilor flexori ai spatelui/abdominali. Stai întins pe spate, cu genunchii indoiţi la 90 grade, cu tălpile lipite de podea şi nu prinse de o bară sau de o bancă. Cu mâinile pe urechi, încordează muşchii abdominali, şi ridică uşor capul şi umerii, până când spatele inferior începe să se dezlipească de pe podea. Apoi revino încet la poziţia iniţială. Expiră aerul la ridicare şi inspiră-l la coborâre.

88

7. Plimbă-te în jurul picioarelor. Începe în poziţia pentru flotări şi, folosind numai braţele, descrie un cerc in jurul picioarelor (360°). Dacă nu ai spaţiu pentru un cerc întreg, mergi de la un cap la altul trecând prin poziţia de 90 grade şi numară "arcurile de cerc efectuate".

10. Urcări/coborâri pe o treaptă. Foloseşte un scaun solid sau o bancuţă. Urcă cu un picior, urcă şi celalalt picior, coboară-l pe primul pe podea, coboară-l şi pe celălalt, repetă mişcările, inversând piciorul care conduce. 8. Izometria cvadricepsului median. Stai cu picioarele întinse, cu mâinile aşezate chiar pe rotulele genunchilor. Contractă cvadricepşii, în special partea din interiorul pulpei. Numără până la 5, apoi relaxează-te.

9. Flotări.

REZISTENŢA Pentru a-ti dezvolta rezistenta, trebuie sa faci jogging, sa alergi, sa mergi pe bicicleta sau sa inoti cel putin 20 minute, de trei ori pe saptamana. Un fanatic poate incerca un "Ciclu aerobic": • Jogging - 5 min. • Broscute - 30 sec. • Alergare cu 1/2 din viteza - 2 min. • Flotari - 30 sec. • Sprint 100 m, jogging 100 m - 2 min. • Genuflexiuni - 30 sec. • Alergare cu 1/2 din viteza - 2 min. • Alergare pe loc cu genunchii la piept 30 sec. • Alergare cu 1/2 din viteza - 2 min. • Sprint 100 m, jogging 100 m - 2 min. • Jogging - 2 min.

89

genunchiul este indoit peste 20 grade. Rezultatul este ca rotula aluneca in exterior si se freaca de proeminenta exterioara a femurului, provocand roadere si durere. Soluţia aplicabilă la Optimist Incearca sa iesi in chingi la fel ca Laseristii. Regleaza-ti chingile intinse, pozitionate la inaltime in barca si iesi in afara cu genunchii indoiti nu mai mult de 20 grade. Cu putin exercitiu aceasta pozitie nu va fi mai obositoare decat cea clasica, si in plus, vei avea avantajul de a fi mai departat fata de apa, deci va fi mai putin probabil sa fii atins de valuri. Exercitiile speciale pentru cvadricepsii mediani (Circuitul velistului 1. si 8.) sunt foarte indicate. Nu te antrena cu greutati ! In timp ce coloana este in crestere, capetele oaselor sunt moi. Folosirea greutatilor la antrenamente poate cauza deformarea permanenta a coloanei, care conduce la dureri de spate si sensibilitate pentru intreaga viata.

STATUL ÎN CHINGI
Intr-un raport al Dr. Frank Newton (fost consilier medical onorific al Asociatiei Engleze de Yachting) se subliniaza frecventa crescuta a aparitiei problemelor la genunchi la tinerii velisti (des intalnite si la velistii mai varstnici !). Aceste probleme se datoreaza, conform Dr. Newton, stilului periculos de a iesi in chingi. Majoritatea velistilor ies in chingi pe bord, cu genunchii indoiti si cu corpul in forma de “S”. Dr. Newton spune ca stilul “Laser” de iesit in chingi, cu genunchii indoiti nu mai mult de 20 grade este mai putin probabil sa provoace accidentari. Acest lucru se datoreaza faptului ca tragerea in lateral a principalului muschi al cvadricepsilor este echilibrata atunci cand genunchiul este drept, de tragerea muschiului median al cvadricepsilor. Acest muschi median inceteaza sa mai lucreze corect atunci cand

MÂNCAREA PENTRU ENERGIE, BĂUTURA PENTRU FITNESS
Energia este stocata in corpul tau sub forma de glicogen. Este important sa ai in corp cat mai mult glicogen posibil, atunci cand ajungi la o competitie majora. În săptămâna dinaintea concursului: 1. Bea multi carbohidrati. Carbohidratii complecsi = paine, cereale, spaghetti, orez, cartofi, fasole, mazare, linte, legume radacinoase, fructe (bananele sunt minunate), biscuiti, cereale, batoane musli, prajituri, budinci, iaurturi dulci cu fructe, sucuri de fructe. Carbohidratii simpli = ciocolata, gem, marmelada, miere, glucoza si desigur, zahar (in combinatie cu bauturi si cereale la micul dejun). 2. Redu antrenamentele.

La intecerile pe canicula. incepe sa te realimentezi imediat cu carbohidrati complecsi pentru a acorda cat mai mult timp refacerii rezervei de glicogen. Bea putin si des crescand ratia de lichid. timp de cateva zile inaintea plecarii si potriveste-ti ceasul la noua ora locala. Dupa venirea la mal. de preferat “complecsi”. Forteaza-te sa te scoli si sa faci cateva . Inainte de a concura. In seara din ajunul concursului. Nu recomand bauturile isotonice. SCHIMBAREA FUSULUI ORAR Probleme Schimbarea fusului orar poate provoca unui concurent oboseala in timpul zilei si insomnii noaptea. cu carbohidrati si lichide din belsug. dar corespunzator orei locale. dar nu te vei simti obosit cand localnicii se retrag la culcare. Majoritatea batoanelor cu ciocolata contin carbohidrati simpli si ofera numai o crestere a energiei de scurta durata. in timpul zborului si in primele cateva zile dupa sosire. Evita mesele copioase. Alege alimentele cu care esti obisnuit. inainte de inceperea concursului. După curse Bea lichid si ceva carbohidrati. Băutura In timpul concursului si al antrenamentului. Incearca sa mananci simplu in timpul concursului. Batoanele musli sunt mult mai bune. va trebui sa iti devansezi ceasul biologic. la orele la care le servesti in mod normal. serveste un mic dejun usor. culcandu-te si sculandu-te cat mai tarziu posibil. forteaza-te sa mergi la culcare la ora potrivita. Mergi la culcare si scoala-te mai devreme. trebuie petrecut un timp suficient pentru acomodare.90 3. bea 250-500 ml de apa rece. Zburând spre est Mergand in aceasta directie. La locul de desfasurare al concursului. formarea urinei este redusa in timpul antrenamentelor. care poate mari cantitatea de urina produsa. Evita tabletele sarate – nu vei avea nevoie de ele. La sfarsitul zilei de concurs. cauta un tip de baton energizant pe care-l agreeezi si cumpara-ti destule pentru a fi scutit de cumparaturi. deoarece acestea pot creste continutul de zahar din sange. leneveste si ramai tacut pana la ora potrivita pentru sculare. Zburând spre vest Trebuie sa-ti intarzii ceasul biologic. vei transpira mai mult si va trebui sa bei mai mult. Carbohidratii complecsi sunt cei mai buni. Adaptarile pot fi incepute in zilele dinaintea deplasarii. incepand cat mai devreme posibil dupa terminarea unei curse. potriveste-ti ceasul la noua ora locala si incearca sa dormi in timpul “noii nopti” si sa stai treaz in timpul “noii zile”. bogate in calorii in timpul concursurilor. procesul de nutritie va continua. evita lacomia si mancarea nefacuta sau condimentata si bea bauturi racoritoare nealcolice. serveste o masa usoara. soarbe periodic lichide. In dimineata concursului. Rezerva-ti cateva ore pentru digerarea corecta a hranei inainte de inceperea curselor. Incearca sa iei mesele la fel ca acasa. vei avea dificultati la trezire si te vei simti obosit dimineata. La locul desfasurarii concursului. deci “pauzele de urinare” nu vor mai fi necesare. Daca diferenta de fus orar intre casa si locul concursului este considerabila. inca inainte de a te urca in avion. Ramai fidel apei sau sucurilor de fructe diluate. În timpul concursului Inainte de concurs. lucru pe care-l poti incepe in zilele dinaintea plecarii. In timpul zborului. iar daca te trezesti mai devreme.

si nu : "Oh. "Pot face fata !". răul de mare este puţin probabil să constituie o problemă. ci incearca sa rezisti ! 4. 2. ia-le atat in noaptea din ajun. urasc asta. Poti avea greata si totusi sa castigi curse de yachting. continua sa navigi in special daca incepi sa te simti obosit. sau navigatie usoara). "Sa trecem la treaba!". odihnindu-te chiar daca nu poti sa adormi. la care te culci acasa. nu lasa mentalul sa-ti afecteze randamentul si deciziile care privesc rezolvarea eficienta a cursei. Culca-te la ora locala. 5. Nu te opri. . Gaseste-ti o ocupatie. ridica-te in picioare si priveste orizontul. Ia dulciuri cu tine si suge-le in mod regulat – orz cu zahar. Ia pastile impotriva raului de mare. Pastreaza-ti corpul incalzit .91 tipuri de exercitii usoare dimineata (plimbare. 3. pana cand gasesti una care elimina senzatia de rau. bomboane mentolate. Gandeste pozitiv : "Ce vreme buna pentru planaj !". jogging. In mod particular. 6. 7. Uita de senzatia de greata si concentreaza-te la cursa ! Pastreaza-ti atentia indreptata spre ceea ce ai de facut. in loc sa privesti valurile sau leganarea barcii.celor inghetati li se face rau mai repede ! Fa exercitii de incalzire pe apa. glucoza. Iale in dozele si la orele descrise in prospecte. dar ei nu lasa raul sa-i doboare. RĂUL DE MARE Cum se previne acesta: 1. O sa mi se faca rau in curand !". Testeaza diferite tipuri acasa. ca si in ziua concursului. Intre regate. lucru care constituie primul semnal de alarma. Atât timp cât eşti ocupat cu ceva. Multi dintre cei mai buni velisti nu se simt bine pe o mare agitata.

pdffactory.com .PĂRINŢI ŞI ANTRENORI Partea a VI-a PDF created with pdfFactory trial version www.

Gasesc distractiv sa se dea in barci. Trebuie sa le asiguram copiiilor suportul corespunzator nivelului la care acestia vor sa participe. sau credem ca avem ceva valoros care merita sa fie transmis copiilor ? Putem urmari sa-i inspiram pe copiii nostri cu entuziasmul si placerea noastra de a naviga. Motivele Ca partinţi. Este o ambitie izvorata din frustrarea noastra. ajutor. strigand copilului sau care vine la mal plangand: “Ti-am spus sa mergi pe partea stanga a stransului !”.13 PENTRU PĂRINŢI O AMBIŢIE PREA MARE ? Cunoastem cu totii imaginea populara a parintelui de Optimist. Emoţional . decat sa-i acuzam mereu ca ar trebui sa mearga mai bine. A investit masiv in materiale. dragoste parinteasca. Obligaţie si insucces Nici unul din punctele de mai sus nu-l vor ajuta pe copil sa navigheze mai rapid.Intelegere. marea majoritate a partinţilor de Optimisti nu sunt asa. Trebuie sa fim sensibili la atitudinea copiilor nostri fata de competitie si fata de dorintele lor. incredere. 3. 4.Casa si masa. Desigur. intuitie. comfort psihic. Deoarece prietenii naviga si ei. cazare si masa. inspiratie. atat in navigatie. Are ambitia ca fiul sau sa castige. echipamente. AJUTORUL PĂRINŢILOR Fizic . Un parinte obisnuit care participa la o regata este: 1. Ei se afla la o varsta la care sunt foarte receptivi si. cazare si si-a petrecut multe sfarsituri de saptamana nefacand decat sa urmareasca circuitul concursurilor de Optimist. realism. dar mai degraba ar "Asculta muzica. cu siguranta. 4. sprijin.Fonduri pentru barca. va veni momentul cand isi vor pierde interesul pentru sport daca nu-si vor gasi propriile motivatii de a-l continua. se bucura si apoi se intristeaza auzind vestile deformate de la acei partinţi cu telescoape foarte puternice. dar îi pot da acestuia sentimentele de obligatie si insucces. dar trebuie sa-i lasam sa le descopere ei insisi. Tanarul velist vizat. protectie. Fiind indemnati de partinţi. consecventa. 3. poate fi ambitios si talentat. 2. imbracaminte. Independenta de pe apa. cat si in viata de zi cu zi. s-ar juca la calculator. Acesta sau aceasta poate naviga datorita unor motive care nu coincid cu ale partinţilor: 1. considera ca fiul sau ar putea si ar trebui sa fie mai bun. dar exista cativa care dau celorlalti un renume prost. echipament. ne emotionam cand acestia reusesc si ne precipitam cand ceva nu merge bine. incapabil sa vada ce se intampla pe apa. Noi toti dorim copiilor nostri numai reusite. Poate sa se gandeasca la o lista de lucruri pe care le-ar fi facut daca s-ar fi aflat in alta parte. 5. 2. sau cu abilitate si motivatie medie. trebuie sa vedem de ce îi ducem pe copiii nostri sa invete sa navigheze. In general. adaugandu-se la stresul navigatiei cu barci competitive. Este rece. vor face ceea ce vrem noi sa faca. s-ar plimba sau ar juca mini Rugby". . benzina. Foarte putini oameni sunt capabili sa castige campionate nationale si internationale sau Olimpiade. discernamant. deplasari. dar. Financiar .

il practica doar ca sati faca tie pe plac ? Lauda si subliniaza lucrurile bune pe care copilul tau le-a facut in timpul cursei. Mai tarziu. • Lasa-l pe antrenor sa-si faca meseria. Ridica-i moralul si evita comentariul nesabuit care il poate dobori. incearca sa eviti discutarea evenimentelor pana cand acestia s-au linistit. seara. a te pune in pielea copilului ? 3. a-ţi controla limbajul trupului (îndoirea în afara a umerilor. nu-i submina autoritatea. privire fioroasa. Partinţii cunoscatori in domeniu vor trebui sa conlucreze cu antrenorul. Arata-i ca orice sar intampla. veti fi amandoi intr-o stare de spirit mai buna. Dupa o cursa slaba. inainte de : 1. Da-i copilului posibilitatea sa se dezvolte ca o persoana independenta. inainte de a putea gandi limpede si analitic. 5. atat timp cat ei vin la mal. il iubesti si crezi despre el ca este mare ! Trateaza-l in acelasi mod indiferent daca castiga sau pierde si incearca sa te comporti firesc. concursuri nationale si internationale. a vorbi cu copilul ? 4. • Incurajeaza-ti copiii sa participe si la alte sporturi. Incearca sa afli ceea ce simte in realitate copilul pentru sport . reuniuni cu participare larga. chiar si dupa un dezastru total.94 Logistic .Verificarea. pentru a aborda problema logic si realist. • Mediteaza si nu ceda impulsului de a-i reprosa ca a facut cea mai slaba cursa a vietii lui. • Nu te certa cu ceilalti partinţi. intretinerea. daca nu.Transportul la club pentru antrenament. fara a-i transmite copilului dezamagirea ta ? Părerea copilului Copilul tau ar putea sa cunoasca mai multe despre navigatie decat ai putea tu vreodata si cu siguranta. de a-si analiza obiectiv performantele si de a-si stabili obiectivele propriului antrenament. Daca nu sunt de acord cu . Incearca si contribuie la refacerea copilului tau. dupa relaxare si cina. Însoţitor . In aceste cazuri. miscari care irita ?). nu-i supara pe adversarii copilului tau. pe drumul catre casa. sportivii de toate varstele au nevoie de un timp de refacere emotionala. Fii sensibil la nevoile lui si incearca sa intelegi starile prin care trece. De cat timp ai nevoie ca sa-ti revii. UN REZULTAT NEGATIV • Nu începe sa înşiri ce s-a gresit. Lasa-i pe ei sa porneasca discutia daca doresc.Tot timpul. a comenta cursa obiectiv. va sti mai multe despre ce s-a intamplat pe apa. am vazut tineri velisti care nu vroiau sa vina la mal si sa vada reactia partinţilor lor. rezolvarea cazarii si hranei necesara pe apa si pe mal. • Sa ai aspiratii realiste pentru copilul tau. Factor de sprijin . asistenta la lansarea pe apa si la acostare. Acesta poate fi crunt dezamagit de rezultat. Părinţii capabili să antreneze Fii atent sa nu limitezi capacitatea copilului de a-si folosi propriile cunostinte si judecati. Velistul trebuie incurajat sa-si dezvolte capacitatea de a se antrena singur. Incearca sa nu spui nimic. dupa ce a ascultat parerile "expertilor". • Sa nu fii niciodata sarcastic. a te purta politicos cu cineva ? 2. El trebuie sa-si decida propria tactica. stiind ca vei fi dezamagit la randul tau si va fi nefericit inainte ca tu sa scoti vreo vorba. da-i un ragaz si dezarmeaza-i barca. repararea.

sta impreuna cu echipa si este receptiv la nevoile acesteia. lenjeria. In caz contrar. nu trebuie sa-si favorizeze propriul copil. Intotdeauna este bine sa ai suporteri in jur. la modificarea barcilor in timpul masuratorilor. asistenta medicala. Ajutor al antrenorului Majoritatea partinţilor vor veni desigur. Daca apare o problema serioasa in legatura cu un copil. daca acesta considera ca un sportiv ar avea mai mult de castigat daca ar fi lasat sa se descurce singur. copiii acestora vor aprecia prezenta lor. Un antrenor care este si parinte. la controlul si armarea barcilor inchiriate astfel incat sa se potriveasca cu fiecare velist. Partinţii trebuie in orice caz. Un parinte poate fi rugat de antrenor sau de conducatorul delegatiei sa urmareasca avizierul pentru a vedea modificarile aparute in instructiunile de cursa. acasa. dar. Participant – la transportul si împachetarea barcilor. sportivii vor beneficia de sprijinul unuia sau al ambilor partinţi. El trebuie sa fie sigur ca este privit de propriul copil numai ca antrenor. anunturile de intalniri. cum ar fi hrana. care pot indeplini urmatoarele atributii: Manager/ Conducător de delegaţie – Raspunde de zborurile cu avionul. atunci cand lucreaza. la reparatiile care au loc. sa tina cont de parerea antrenorului. sa extraga rezultatele. fiind atenti sa minimalizeze efectele acestui moment stresant pentru concurenti. experienta lor unica de partinţi poate conta de asemenea in aranjarea lucrurilor. isi va asuma responsabilitatea pentru problemele legate de antrenamente si concursuri. la lansarea barcilor la apa. cazarea si masa. comunicarea cu organizatorii. chiar daca nu accepta acest lucru pe fata. tensiunea sa este transmisă si copilului său. Partinţii pot fi de asemenea foarte utili. isi va pierde obiectivitatea. participarea la adunari. transportul si activitatile de pe mal. intr-un cadru restrans. ca spectatori. . ajutand la masurarea barcilor. Uneori îi este greu unui parinte sa recunoasca ca in atmosfera foarte incarcata a unui concurs international. asigura securitatea membrilor echipei. iar echipa va fi impinsa inainte de acestia. anunturile de protest impotriva concurentilor. in incinta bazei si a perimetrului de navigatie. Antrenorul desigur. CAMPIONATE INTERNAŢIONALE Partinţii au o contributie valoroasa si necesara intr-o echipa de yachting internationala. Acorda ajutor pe apa. dar aproape sigur. ar trebui sa discute subiectul respectiv in liniste.95 aspectele teoretice sau practice care se invata. la programul de refacere pe mal. in timpul antrenamentelor. etc.

Consilier. pot fi impartite in segmente de 10 min. implica parcurgerea in mod repetat a teoriei. Conceptele complexe trebuie explicate clar si simplu. promovarea si suportul tehnic devin mai importante. Provocarea lor este sa-si foloseasca efectiv cunostintele dobandite. sau testari pentru a pastra atentia copiiilor. atunci cand sunt analizate incidente reale. Standarde diferite Sa antrenezi la standard national. cu sesiuni de cizelare inainte de Campionate. Acest lucru necesita un mod diferit de a antrena. In special velistii de top la nivel national. . concursurile din emisfera nordica trebuie sa se desfasoare de la inceputul lui Ianuarie si pana in Aprilie. Programarea Anul competitional trebuie sa fie programat astfel incat sa cuprinda competitiile majore urmarite. cu reluarea acestora in timpul intrebarilor. la varsta de 10 ani. trebuie sa cuprinda toate aspectele navigatiei cu barca. Partizan al disciplinei. pana la 20 min.14 ANTRENORUL IDEAL Să antrenezi Optimişti. Agent de publicitate. Manager/Administrator. in care incurajarea. Antrenorul este Profesor/Antrenor. Materialele lungi si plicticoase. care contribuie la dezvoltarea calitatilor navigatiei de top. Planifica sa-ti intrerupi expunerile cu intrebari. Diferenta dintre standardul de top national si cel international este enorma.. iar increderea si indemanarea sunt la un nivel inalt. Cel care motiveaza. Fii pregatit sa renunti la o expunere si sa iesi pe apa. Manevrarea barcii si exercitiile de baza trebuie repetate pana cand controlul barcii intra in reflex. dar nu copilaroase. cum ar fi regulile de cursa. daca audienta si-a pierdut concentrarea. Cel care promoveaza. Expunerile trebuie sa fie scurte si simple. Fiecare program de antrenament anual. constituie o experienta plina de satisfactii. Expert tehnic. barcilor in miniatura si a demonstratiilor. Analist al performantei. Antrenarea Aceasta implica stabilirea exercitiilor potrivite atat de pe apa cat si de pe mal. Prieten. pe masura ce sportivul isi dezvolta propriile aptitudini de navigatie si auto-antrenare. cu ajutorul desenelor. Avand trialurile de selectie pentru lotul national in lunile Aprilie/Mai si principalele Campionate nationale si internationale in lunile Iulie/August. demonstratii. incepand cu bucuria nevinovata de a privi un grup de copii care planeaza si striga in drumul lor cu vant de pupa pe Forta 6 si terminand cu agonia si emotia pura a sprijinirii talentatilor participanti la un concurs international. pana cand aceasta este asimilata. Velistii nu reusesc sa realizeze volumul de munca necesar. poze. pentru a permite sportivilor sa atinga varful de forma la acele date. Predarea Predarea cunostintelor si aptitudinilor avansate de navigatie este prima sarcina a unui antrenor de Optimist. si mai mult la varsta de 15 ani. vor avea cunostintele necesare pentru a accede la standardul international de top. Cercetator. Expuneri si dezbateri Perioada de concentrare a unei persoane tinere variaza de la 5 min.

mentine-ti buna dispozitie la toate ocaziile legate de pregatire si concursuri.Reluarea subiectelor practice si teoretice din ziua precedenta. Acest lucru va spori gradul de intelegere al velistilor si ii va ajuta pe acestia sa formuleze raspunsuri si idei noi. velistii mai tineri s-ar putea sa nu retina sau sa aprecieze in totalitate importanta unei anumite informatii. pregatirea de iesit pe apa.05 .97 Foloseste succesiunea: “Prezintă/Arată/Aplică”: descrie un lucru. dezvoltand o tehnica de interogare eficienta. sau dupa masa de pranz. 10. folosind cuvinte simple. dupa ce revin la acel subiect peste cativa ani.Echiparea. Este mai bine sa nu incepi intrebarile cu “De ce ?”. Nu le pune intrebari incuietoare. dar. desfasurand activitati variate si cu multe pauze pentru gustari. Incearca sa le incepi cu : “De ce ?. Este foarte eficient ca sportivii de top sa comenteaze si sa se implice cat mai mult posibil in cadrul acestor discutii. sau poate fi inclusa in discutiile din timpul zilei. Daca pui o intrebare. armarea barcii. Peste toate acestea. trebuie sa asculti cu atentie raspunsul. Incepe cu intrebari generale si apoi treci la intrebari mai detaliate. care sa-i predispuna la greseli. Cand ?. aceiasi velisti devin capabili sa dea lectii ! Foloseste reluarea periodica pentru a fixa lucrurile in minte. Comunicarea Incearca sa faci totul astfel incat orice velist sa se simta bine in timpul antrenamentului. 10. Unde? Cat de mult ? Cati?” Incurajeaza-i pe sportivi sa-si spuna cum se descurca si ceea ce cred ei despre un anumit lucru. nu fa glume proaste si nu rade de indivizii tineri sau sensibili.Expunere/discutii. sa-l analizezi in gand si sa te folosesti de cuvintele celui care a raspuns pentru a schita urmatoarea intrebare. Aceasta poate fi facuta inainte de inceperea primei expuneri a zilei. sub forma de intrebari. Temele complexe pot fi abordate la sfarsitul zilei. Planifica-ti expunerile atunci cand sportivii sunt odihniti – in primul rand.00 . . ca o optiune pentru sportivii mai maturi. Nu fii sarcastic. In primul lor an. Orarul zilnic al unui antrenament tipic: 09. fiindca acestea denota dezaprobare. demonstreaza-l si apoi pune-i pe copii sa-l incerce.00 .

45 . • Cauta sa faci cunostinta cu parintii fiecarui elev. si evaluata. De către sportiv – Foloseste chestionarele si graficele de atingere a obiectivelor.10 . CAUTĂ SĂ-ŢI CUNOŞTI CÂT MAI BINE SPORTIVII • Petrece cat mai mult timp impreuna cu ei. Emotiile pot fi greu de combatut – mania. pentru lamurirea unei probleme.98 10.20 .30 .55 .40 . La sfarsitul fiecarei lectii. sau fixarea unei notiuni. Antrenorul poate identifica slabiciuni nerecunoscute. .Lansarea la apa.00 . • Identifica cum este cel mai bine sa reactionezi atunci cand lucrurile merg prost. La intoarcerea la mal.Lansarea la apa. 14. 13.Exercitii pentru start. altfel performanta are de suferit. 10. Instruire/Analiză Inainte de a iesi pe apa. deoarece aici se pot ilustra cu exemplele vesele de pe apa.Expunere/discutii/reguli. este foarte important ca sportivii sa poata discuta cu tine intre patru ochi.Plecarea acasa.30 . punctele importante ale teoriei. la antrenamente si observa-le reactiile de pe apa si de pe mal.25 . 15. Orice incident aparut poate fi discutat si vor fi trase concluziile respective. sa afli situatia familiala si situatia la invatatura a elevilor. 14.Instruire.50 .Cresterea vitezei barcii (doi cate doi). etc. 13. 13.Instruire si stabilirea obiectivelor zilei. intr-un mod usor de inteles. 11. • Cauta sa cunosti comportamentul social al unui velist – abilitatea sa de a se integra intr-un grup si de a interactiona cu succes.Analiza zilei /prezentare video/servirea ceaiului.35 .Exercitii de manevrare a barcii.00 . Analiza constituie probabil cea mai importanta lectie a zilei.25 . 17.Regata (lunga). comportamentul. la club.Intrecere cu un adversar. este important sa subliniezi obiectivul lectiei si sa detaliezi activitatile care vor avea loc. Timizii singuratici trebuie ajutati sa-si gaseasca locul in cadrul grupului.55 .Reguli de cursa (o regula sau un incident). frustrarea sau dezamagirea trebuie tinute sub control sau infranate. 17. acasa si la telefon. ANALIZA PERFORMANŢEI Identificarea punctelor tari si slabe de către antrenor – Foloseşte o observare atentă. dezechiparea. manifestarile exterioare. • Intotdeauna fii dispus sa discuti cu ei despre orice. pentru a fi constient de influentele exterioare pe care le sufera acestia.Venirea la mal. 17.Venirea la mal. • Identifica un model individual de a face fata la stresul concursului si ajuta-l pe fiecare sa gaseasca modalitatile de a urma acest model.40 . Fiecare velist trebuie incurajat sa spuna cum s-a descurcat. 13. 10.Optional : psihologie! 18. dezarmarea barcilor. fiecare activitate va fi discutata.00 . 10.

Lauda Urmareste sa-i lauzi pe toti velistii. mai mult decat rezultatele. ca nu au de ce sa se teama de vant si de apa. Incearca cu un fanion sau o emblema pe barci. fa exercitii in care ei trebuie sa ajunga in puncte stabilite de pe linie.. Este unul din minunatele lucruri despre navigatie care ne invata ca imprejurarile variaza in mod constant. dintre care cea mai rea este cursa pe echipe. in conditii de presiune. in special fetele. Confera-le increderea in ei insusi ca pot naviga pe orice vreme. Foloseste un strigat specific de lupta – “Oggie! Oggie! Oggie!”. Incurajeaza stabilirea unor obiective realiste. dar fi selectiv cu laudele adresate sportivilor de top – lauda-le eforturile si seriozitatea. dar nu te astepta mereu la o evolutie a acestora pe apa fara greseala. iar victoria este rareori sigura. De asemenea. in care stiam exact ceea ce aveam de facut. trebuie sa fii atat judecator cat si calau. • Sa-si dezvolte capacitatea de analiza continua a performantelor. Stabilirea obiectivelor – Urmareste sportivii care-si stabilesc obiective nerealiste si care. oricand. Ca antrenor. Rolul antrenorului este mai curand de a suporta decat de a-i critica sau de a zbiera la ei ! ÎNCURAJAREA DE A FI PROPRIUL LOR ANTRENOR Încurajeaza sportivii: • Sa gandeasca separat si obiectiv. • Sa-si analizeze propriile calitati si defecte si sa-si foloseasca cunostintele pentru a-si fixa obiectivele realiste atat pentru antrenamente cat si pe termen lung. increderea va creste. Nu uita ca velistii nu vor sa faca greseli. in consecinta. produc incidente cu incarcatura emotionala. Încrederea Incurajeaza inregistrarile facute in jurnale si carnetele – cu fiecare rezultat bun obtinut. care sa poata fi usor recunoscuta. • Sa-si identifice emotiile negative si sa le invinga in timpul concursului. creaza-ti o imagine personala. Spune-le acestora ca sunt buni. Cand acestia gresesc. oriunde. politicos si intelegator. plini de ei. pot arata steagul de protest si ca se pot concentra la start.99 De către un alt velist – Foloseste un velist amic cu primul. toate in acelasi timp. genti. Crede in potentialul lui/ei. pentru antrenament in doi. ca pot striga “Protest ”. masini. fii corect. aminteste-le de succesele obtinute. nu-ti retrage laudele pentru nivelul bun al evolutiei lor pe apa. perfecta si matura. considera startul ca fiind dificil. dar in cursa totul a mers anapoda. Am fost cu totii in aceasta situatie. DISCIPLINA Comporta-te exact asa cum ai vrea sa o faca velistii tai. Fii sigur ca acestia cunosc foarte bine dedesubturile regulilor care privesc startul. SPIRITUL DE ECHIPĂ • • • • • Incearca cu embleme pe tricouri si bluze. Anumite activitati. Unii velisti. astfel incat sa poata monitoriza progresul facut in indeplinirea acelor obiective. care se petrec intre sportivii . datorita copiiilor tupeisti. Foloseste o salupa destinata numai antrenorului echipei. echipamente de navigatie. ei le vor recunoaste si se vor simti profund dezamagiti de un rezultat slab. nu sunt niciodata satisfacuti. iar dupa o lunga zi de antrenament poti fi obosit si nu la fel de patrunzator ca de obicei.

vor sa concureze. Sanctiunea finala va fi sa trimiti pe cineva la mal. opiniile expertilor. • Raspunzi sau cauti raspunsul la orice intrebare relevanta. un cuvant pasnic. noile idei aparute. Un antrenor bun isi va incuraja elevii sa-i asculte si pe alti experti si sa culeaga informatii de la orice sursa posibila. desi unii parinti incearca sa indeplineasca acest rol. foarte motivati sa-si imbunatateasca performantele si decisi sa se antreneze regulat. Un grup de antrenori de elita poate fi selectionat prin invitarea acestora pentru a antrena componentii Lotului National. va pune lucrurile la punct. Varsta ideala a membrilor grupului: 8-12 ani. • • unei regiuni. care sunt dornici sa lucreze cu acei antrenori. remarcabil. Este neobisnuit ca un velist sa fie in varful ierarhiei clasei Optimist mai mult de patru ani. Daca se dovedeste clar ca un velist nu se poate controla. Acest gen de grup ar trebui sa antreneze o perioada de cel putin sase luni. Cazurile mai serioase pot fi chemate spre rezolvare la salupa antrenorului. timiditatii. in vederea pregatirii pentru un concurs important. Vorbeste-le pe un ton linistit si fii in totalitate corect si impartial. Factor de sprijin/ cercetator/ expert tehnic/ analist al performanţei • Il ajuti pe velist sa inteleaga instructiunile de cursa. Antrenarea pe termen scurt a unei echipe. dar nu am fost niciodata nevoit sa fac acest lucru. cheama-i pe ambii la salupa si rezolva-le problema. • Culegi informatii privind curentii. ci si modificarilor hormonale din timpul pubertatii. problemelor familiale. Antrenarea pe termen lung peste aceasta perioada va fi foarte profitabila. prognozele meteo. au echipament adecvat. Velistii ar trebui invitati sa se alature grupului aflat in pregatire atunci cand sunt capabili sa participe la o regata de nivel de club. Acest lucru este neobisnuit la clasa Optimist. Antrenarea individuala a unui velist de top. din velisti competenti ai unui club sau ai Antrenarea pe termen lung Cu grupuri de 12 velisti sau mai putini. problemelor materiale sau de la scoala. indiferent daca a fost corecta sau nu. timp de mai multi ani. SCENARII DE ANTRENAMENT • Antrenarea pe termen lung a unui grup format din velisti de top national. propune-i sa ia o pauza la urmatorul exercitiu.100 obositi. . Leganarea scurta a barcii poate provoca frustrare si manie. Nu uita ca iesirile emotionale necontrolate se pot datora nu numai circumstantelor directe. Daca exista o disputa intre doi membri ai unor echipe diferite. sau impart acelasi antrenor impreuna cu pana la doi alti sportivi. problemelor de relatii interumane. plin de intelegere dar ferm. Majoritatea Olimpicilor sunt antrenati individual. De obicei. furnizezi sportivilor de top informatiile de care au nevoie pentru a le folosi in goana lor dupa rezultate. sa se descurce la un protest. acesta constituie cel mai multumitor si mai productiv aranjament. sa depaseasca necazurile. Incalcarile minore sunt de obicei cele mai usor de trecut cu vederea. Acest mod de a antrena este cel mai bine facut la un club sau baza locala. lucru care de obicei inseamna ca restrictiile geografice limiteaza participarea. sunt in stare sa se salveze singuri.

aprecierea mijlocului liniei si dublarea balizelor. cresterea vitezei si a detectarii rotirilor de vant. mentinand echipa ocupata si sprijinind pe velistii incordati. Trebuie sa fii prezent pentru a discuta cu cei care masoara despre orice neregula constatata. dar pot deveni deosebit de agresive si deci. Lucreaza la starturi (in special la cele de la capatul din babord al liniei). chiar inaintea evenimentului. dar pot nelinisti sportivii mai multe zile. foloseste antrenamentul in doi. ca interpretarea acestora este cea corecta. chiar daca nu a fost gasit nimic in neregula. dar exista intotdeauna riscul de a fi implicat in controversele interpretarii unei reguli din acel an. Fa-ti un plan de sustinere pentru fiecare velist. dar perioadele de antrenament vor trebui folosite pentru a ajunge sa cunosti mai multe lucruri despre ei. Acestea sunt intotdeauna rezolvate inaintea inceperii concursului. dureaza de obicei 2-4 sfarsituri de saptamana si o saptamana petrecuta la locatia concursului. Trebuie sa te pastrezi deasupra acestor probleme de masuratori. Ramai calm. la accelerare. sau ca interpretarile alternative pot fi la fel de corecte. atitudinea lor fata de concurs. Fa-ti o parere despre cum reactioneaza sportivii la stres. pentru reglaje. Asigura-te. deleaga un parinte competent. si nu scapa din vedere sa culegi informatii privind curentii si conditiile meteo specifice zonei unde va avea loc concursul. trebuie strict controlate. pe parintii lor si perechile lor. optimist si increzator in capacitatea ta de a trece peste problemele de masuratori. daca este posibil. . navigatia pe borduri diferite ale traseului pentru a confirma efectele curbarilor de vant si ale brizelor marine. care sa se ocupe de acest lucru. Cursele pe echipe sunt distractive si trebuie folosite pentru relaxare. fii sigur ca orice vei organiza va da posibilitatea fiecarui individ sa-si atinga obiectivele proprii de antrenament.101 Antrenarea pe termen scurt Antrenarea pe termen scurt a unei echipe care se pregateste pentru un concurs major. Elaboreaza planuri personale pentru perioada de antrenament si reevalueaza-le la mijlocul saptamanii. Lucreaza cu fiecare velist. dupa fiecare sedinta de antrenament. Măsurarea bărcilor Acesta constituie un moment apasator. Daca sunt necesare modificari atat la barci cat si la echipamentele acestora. succese si esecuri. chiar inaintea desfasurarii acestuia. folosind o copie actualizata a regulilor de clasa. Cursele de perechi (de tip match race) dezvolta viteza barcii si calitatile de a invinge. identificand dorintele lor precum si slabiciunile si punctele forte recunoscute de acestia. Este de presupus ca iti cunosti sportivii foarte bine. In general. Este bine pentru cresterea moralului sa treci prin masurare cat mai devreme posibil. iar velistii tai vor ramane si ei calmi. Un apel catre masuratorul sef trebuie avut in vedere intotdeauna. Pe apa.

in timpul curselor. prin instruirea/ discutiile care vor avea ca subiect previziunile legate de curent. pentru . pe rand si lauda-i /incurajeaza-i dupa merit. Felicita-i. Da-le ceva de rontait si de baut si remorcheaza-i daca vantul este slab. de indata ce acestia devin disponibili si asigura-te ca le-au inteles pe deplin. mentine echipa intr-o stare de concentrare si de optimism. ajuta la reglarea acestora daca este cazul. dar nu le dispune tuturor membrilor echipei "sa ia startul de la capatul din babord al liniei si sa navige spre partea stanga a traseului".momentul cand trebuie sa-si faca ultimele reglaje ale barcilor. Hraneste-i. Readu in discutie punctele cele mai importante si mai neobisnuite la instruirile care vor urma. prin activitatile de verificare si de armare a barcilor. vor veni primii la salupa. Roaga-i pe parinti sa respecte aceasta regula. de langa capatul favorabil al liniei.102 Concentrează-te asupra concursului Parcurge instructiunile de cursa impreuna cu velistii. Nu initia sau incuraja discutiile despre cursele zilei. iar velistii trebuie sa se schimbe. Barcile trebuie controlate si dezarmate. indiferent ce sar intampla. Sfatuieste-i sa se retraga. pune-i sa faca exercitiile de incalzire inainte de a se concentra la noul start. Mergând la mal Dupa ultima cursa a zilei. Cu destul timp inainte de noul start. Un velist de top este mai in masura sa observe ceea ce se intampla intro cursa si va trebui incurajat sa se gandeasca si sa decida singur ce are de facut. atat in zona de start cat si a balizei din vant daca este posibil si transmite membrilor echipei . fara a se teme de reprosuri atunci cand vine la mal. treci pe la fiecare velist. Nici macar previziunile antrenorilor internationali de top. cum a suflat vantul si ce viteza au avut. In cele din urma vor aparea si "dezastrele" zilei. remorcand echipa daca vantul este slab. a bea si a urina. vant. cu o ora inaintea inceperii primei curse. pentru a manca. decat dupa sedinta de analiza a zilei. cei care au mers bine. da-le mancarea si apa. ridica steagul. Dupa cursa. incat sa stii cum sa procedezi. daca este posibil. Da-le sfatul tau. Verifica vantul si curentul. Este aproape imposibil sa observi ce se intampla atunci cand numarul concurentilor este mare. In dimineata primei curse. de unde au luat startul. dupa care afla ce s-a intamplat. decat dupa cateva ore. sa se spele si sa serveasaca masa. Arunca o privire la toate velele. Pe apă Ia salupa destinata antrenorului si iesi pe apa in zona de concurs. Velistilor trebuie sa li se dea informatii clare si precise inainte de a iesi pe apa. cat si programul zilei respective. incearca sa te relaxezi si sa monitorizezi vantul si curentul. nu trebuie crezute atat de mult. pentru a permite sportivilor sa se impace cu rezultatele si sa-si priveasca performantele in mod obiectiv. incat velistii sa urmareasca planul initial. Ancoreaza salupa si discuta cu ei tactici si sugestii. Acestia vor dori sau nu sa povesteasca ce s-a petrecut. astfel ca. Ar trebui sa-i cunosti destul de bine. ideal ar fi ca parintii sa nu comenteze cursele cu sportivii. sau linisteste-i pe concurenti. antrenorul trebuie sa serveasca o bere si sa astepte sfarsitul timpului de protest. regleaza-le barca daca este nevoie si ofera-le sansa sa vina la tine in salupa pentru a se odihni. posibilitatea aparitiei rotirilor. Proteste Inainte de a pleca acasa. Retrage-te in afara zonei de concurs atunci cand ti se cere prin instructiunile de cursa si urmareste startul daca este posibil.

dupa posibilitati: statie radio portabila VHF.pe mare. banda adeziva din plastic. cu o cutie de scule care sa contina o cheie de bujii. Analiza zilei Tine sedinta de analiza a zilei dupa cina. Busolă /girueta portabilă Foloseste-le pentru detectarea rotirilor de vant. cat si in fata comitetului de protest. daca ai dubii privind oricare dintre parinti. catarg. cleste. Balizele gonflabile mici. Portavoce Pentru a micsora solicitarea corzilor vocale. dictafon in husa etansa. gâţe pentru vele. Acest lucru ofera sansa acestora de a trece peste orice sentimente negative. pot participa la sedinta. O barca gonflabila cu fundul rigid este cea mai potrivita pentru mare. banda adeziva pentru reparat vele si foarfeca. cutit. cu ancore si saule. Ajuta-l. discutati incidentul. perspectiva viitorului se va schimba si atitudinea fiecaruia va deveni mai optimista. cu steaguri. Salupa trebuie sa fie dotata de asemenea. cu calm.103 a verifica daca exista proteste impotriva echipei sau modificari ale instructiunilor de cursa pentru ziua urmatoare. cu fundul moale si gonflabil este bun pentru mare. Indruma-l pe velist spre cea mai eficienta modalitate de prezentare a cazului. Balene pentru vele Foloseste-le pentru sirul de semnalizari de start. Cutie etanşă Foloseste-o pentru a purta unele din urmatoarele obiecte. planseta cu clama si hartie. dupa care. scota subtire din Kevlar. Acest lucru poate fi pus la punct in perioada de antrenament dinaintea concursului. Doar simpla ta prezenta in timpul asteptarii audierii. ac si aţă. crema de protectie pentru piele. Băţ pentru curentul marin Pentru a determina direcţia curentului marin. Cameră video In geanta sau cutie etansa. aducandu-i formularul de protest si regulamentul. va aduce o alinare si un sprijin membrului echipei tale. anemometru. un set de bujii de rezerva. Salupa trebuie sa fie dotata cu un sistem de ancorare care sa tina in toate conditiile . o saula de pornire de rezerva si o barbeta. desi structura de rezistenta poate fi facuta pentru alte tipuri de barci. Balize de cursă Vei avea nevoie de cel putin doua balize. atat pe hartie. atunci ar trebui exclusi cu totii de la sedinta. Pentru fiecare cursa trebuie facuta o analiza atenta si trebuiesc notate punctele decisive. Protestele pot intimida un tanar sportiv care participa la primul sau mare concurs international. la o ora stabilita inainte. Pentru concursuri importante Piese de rezerva: carma si derivor. cu cel putin 4 m de lant si o saula lunga. Regulamentul ISAF. palmar pentru cusut vele. o ancora de marime potrivita. surubelnita. binoclu.de exemplu tipul de Zodiac. bolturi de rezerva asigurate cu splinturi. Semnal sonor Cel mai ieftin si mai simplu este cu un fluier. pe care acestia le pot produce asupra copiiilor. cabluri cu . pixuri si creioane. chei de impreunare. cheie mica reglabila. Parintii cu experienta si putere de patrundere. dar tu trebuie sa fii constient de posibilitatea aparitiei unor posibile efecte de inhibare sau de schimbare a atitudinii. sunt foarte practice. elastic si usor de carat cand este dezumflat. in husa etansa. ochelari de soare. Din fericire. usor de carmuit si cu un control lin al acceleratiei. utilizate in alte scopuri . ECHIPAMENTUL ANTRENORULUI Şalupa antrenorului Aceasta trebuie sa fie usor de manevrat. Antrenorul va trebui apoi sa vorbeasca cu fiecare sportiv in particular.

iti va fi mai usor sa poti arata unui velist dezamagit ca. de exemplu: Locurile la baliza din vânt. ori din fata sau din spate. decat pentru a crea un efect artistic. Mai tarziu. O husa rezistenta la apa este de nepretuit. la clasa Optimist. Dezavantaje Poate fi plictisitoare. Velistii isi evalueaza maiestria in acel domeniu. FILMAREA PE APĂ Scopul De a demonstra o tehnica si o tactica bune. constructive si fara adresa. prin note de la 1-10. si hasureaza sectorul respectiv. . a facut un al treilea strans magnific. Cu o barca stabila poti face filme mai bune. Fiecare sector urmareste un anumit domeniu al navigatiei. atunci cand este folosita pentru a pune in evidenta greselile. stai in picioare in punctul cel mai stabil. este foarte important ca persoana care foloseste camera video sa fie familiarizat cu aceasta. Niciodata nu indrepta camera spre soare. Din fericire. acestia vor sti ce ar fi trebuit sa faca si nu au nevoie ca altcineva sa le arate greselile cu degetul ! MONITORIZAREA EVOLUŢIEI ÎNTR-O REGATĂ Atat la antrenament cat si la un concurs important. poate provoca sportivului ingrijorare si pierderea increderii in sine. Este usor sa-i urmaresti pe cei care merg bine. Desigur. fa comentarii care sunt optimiste. in mod corespunzator. Va mari miscarea camerei. de obicei cam la un sfert de barca masurat din pupa. si incearca sa pastrezi orizontul in acelasi loc in cadru. la start si la sosire. Nu folosi zoom-ul la maximum. Aspecte practice Cine va filma ? Este dificil sa antrenezi si sa filmezi in acelasi timp. Redarea Prima oara. A doua oara. etc. Sfaturi pentru filmare Intr-o barca mai mica. Este de folos ca punct de plecare pentru stabilirea obiectivelor de antrenament. Jim I-ul al II-lea al III-lea strâns strâns strâns 40 32 36 Sosire 28 Graficul de atingere a obiectivelor Un grafic de atingere a obiectivelor este de folos in sensul autoevaluarii de catre sportiv a capacitatii si increderii in sine. se pare ca exista multi parinti experimentati care vor filma sub supravegherea ta. Unghiurile de filmare trebuie sa fie ori perpendiculare pe directia miscarii. Nava de start este o platforma perfecta pentru poze. Cling filmul este folositor pentru a proteja camera de ploaie sau de stropii valurilor. cel putin. ca ajutor pentru vizualizare si repetitie mentala. este util sa inregistrezi locurile cu fiecare ocazie posibila. pentru diferiti velisti care promit. te poti simti rau. De fiecare data. ca ajutor pentru reglaje. filmand de pe o barca mica in conditii de vant. un steag mare al echipei sau al tarii. Acest lucru te ajuta sa fii la curent cu evolutia fiecaruia.104 scipeti pentru picuri. iar barcile mai mari sunt cele mai indicate. Invita velistii sa-si comenteze propriile tactici. arata filmul fara comentarii. dar pierzi contactul cu ceea ce se intampla cu ceilalti. O metoda buna este sa inregistrezi locurile la baliza din vant. Poti folosi de asemenea o "Fişa de Analiză a Cursei de Antrenament". mancare si bautura pentru toata trupa.

cursei : Numele Timonierului: Fabricantul velei: Concursul: Nr. Velei: Croiala velei: Data: Numele barcii: Vechimea velei: Taria vantului (stabil ? rotitor ? cu rafale ?): Marea (calma? cu valuri mici ? cu valuri mari ?): Valurile (directia ? efectele ? tehnica folosita ?): Tensiunea bordului de atac (numarul de rasuciri ale laţului oblic al falcilor ghiului): Forma bordului de atac (convexa ? dreapta ? concava ?): Distanta dintre coltul de invergare al velei si catarg: Distanta dintre coltul de mura al velei si catarg: Distantele dintre bordul de atac al velei si catarg. corespunzatoare gatelor bordului de atac: Tensiunea coltului de scota/ Forma bordului de intinsura: Inclinarea catargului: Derivorul (vertical ? inclinat inainte ? inclinat inapoi ? ridicat ? cati cm ?): Cel mai bun reglaj al barcii (dreapta? inclinata sub vant ? inclinata in vant ?): Echilibrul barcii (ardenta ? moale ? neutra ?) Viteza in vant: Viteza sub vant: Probleme specifice: Comentarii: NOTIŢE DESPRE CURSĂ Inainte de start: Primul strans: Aspecte pozitive: Sosirea: Startul: Baliza din vant: Probleme: CĂRŢI RECOMANDAT Comentarii: .105 FIŞA DE ANALIZĂ A CURSEI DE ANTRENAMENT Nr.

trebuie sau nu trebuie sa faca. BN 18 9AJ. Tel. Exercitii care te fac campion. contine regulile curente pentru referinta. Cum sa faci noduri care raman legate si sa faci innadiri pe care sa te poti baza. Antrenament pentru concurs de Rick White. velaturilor si foliilor (carma si derivor) pentru mintile atehnice si arata cum trebuie folosita teoria pentru a naviga mai rapid. include Concursuri intre doua barci si Concursuri pe echipe. Da exemple de planuri de vant intalnite la mai multe locatii de concurs.fernhurstbooks. urmatoarele carti: Regulile in Practică de Brzan Willis. Strategia Vântului de David Houghton. Explica regulile curente de navigatie. John Derbyshire& John Whitmore. Cum să câştigi pe bărci one-design de Dave Perry. O carte clasica cuprinzand fiecare aspect al navigatiei. High Street. De asemenea.co.uk Recomandam in special pentru concurentii clasei Optimist. Explica cum sa prezici vantul pe traseul de concurs. Fiecare situatie des intalnita este ilustrata printr-un desen.uk Fernhurst Books. Un medaliat cu aur explica cum sa contracarezi restul flotei la start si pe fiecare latura a traseului. Fiecare dintre acestea este frumos ilustrat printr-o succesiune de desene. Pregătire Mentala & Fizică pentru Navigaţie de Alan Beggs. De asemenea. Forţele in velă de Lawrie Smith & Andrew Preece. Un antrenor olimpic si un psiholog explica cum sa te pregatesti pentru navigatie si cum sa-ti adaptezi mintea pentru competitie.co. Noduri si innădiri de Steve Judkins. Email: sales@fernhurstbooks. Secretele Navigaţiei cu Vele de Mark Chisnell si Neal McDonald. Explica cum sa prevezi efectul curentului asupra cursei. West Sussex. . si prezinta harti sumare ce pot fi laminate si luate pe apa. 01903 882277. cocilor. Cele 180 de lucruri de care ai nevoie ca sa castigi. Tactica de Rodney Pattisson.106 BIBLIOGRAFIE SUPLIMENTARĂ Scrieti sau telefonati la editura Fernhurst pentru a primi o brosura color sau accesati site-ul nostru www. Explica teoria velelor. Duke's path. iar autorul explica ceea ce fiecare barca poate. Arundel. Maree si curenţi de David Arnold. si apoi cum sa folosesti scurgerea acestuia ca sa castigi.

Navigaţie : Manualul Începătorului de Tim Davison & John Caig. Carduri colorate care aduc dezlegarile regulilor. Explica cum sa incepi sa navigi. Aceasta este carticica oficiala pentru RYA Young Opportunity Scheme.107 PENTRU FRĂŢIORUL SAU SURIOARA TA Navigaţia pentru copii de Gary si Steve Kibble. . Însoţitorul Regulilor de Cursă pentru Veliere de Bryan Wills. Explica cum sa navigi cu Optimistul.

23. 14.1. 4.OPTIMISTUL . 36. 28. 12. 16. 27. Cârmă (safran) Bara cârmei Prelungitor Derivor Cutia derivorului Traversă Etravă Bord Brâu Flotoare Bancheta catargului Chingi Şcota de randă Scripetele superior al şcotei de randă Coarda şcotei de randă Catarg Saula de asigurare a catargului Pic Sistemul de întindere al picului Ghiu Fălcile ghiului Palan Gâţă Ochi Rodanţă (ochi) Bord de atac Bord de învergare Bord de scurgere (cădere) Bord de întinsură Colţ de învergare pupa (al picului) Colţ de învergare prova (al catargului) Colţ de mură Colţ de şcotă Saula colţului de şcotă Cusatura marginii bordului de întinsură Balenă Fumul bordului de scurgere Fumuri Giruetă Barbetă ANEXA 1 . 13. 25. 5. 10. 26. 2. 34. 30. 20. 24. 18. 35. 22. 38. 6. 19. 40. 33. 21. 8. 11. 7. 9. 37. 31. 15. 29. 3. 17. 32. 39.

ANEXA 2 .com .pdffactory.ECHILIBRUL VELELOR PDF created with pdfFactory trial version www.

ieşi pe apă. . El a fost Campion Naţional de Firefly si Căpitan al Echipei de Yachting a Universităţii din Londra. Niciodată nu vei mai fi prins la înghesuială ! Phil Slater a fost antrenorul de Optimişti al Asociaţiei Regale de Yachting si al echipei de Optimişti a Marii Britanii la numeroase campionate. vei afla secretele veliştilor Optimişti de top. • • • • • • • Echipamentul de care ai nevoie Cum să-ţi pregăteşti barca Creşterea vitezei bărcii Manevrarea fără cusur a bărcii O minte si un trup puternice Cum pot să te ajute părinţii Cum te poate sprijini antrenorul Citeşte "OPTIMIST RACING". exersează si desoperă viteza pură.Această carte te învaţă cum să câştigi.. În ea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful