SKOP TUGAS: Pengacara Majlis

Skop tugas pengacara majlis adalah menghebahkan kepada majlis mengenai aturcara dan perkara perkara yang perlu diumumkan selama majlis sedang berlangsung. Pengacara malis bertanggungjawab memastikan kelancaran majlis. Kebijaksanaan dan kepetahan berbicara amatlah penting bagi memastikan majlis menjadi hidup dan meriah.

Memastikan majlis mengikut turutan jadual acara majlis agar tidak lari dari masa yang telah ditetapkan. Mengumumkan acara acara sukaneka yang dijalankan, mengumumkan pemenang,pemenang cabutan nombor bertuah, mengumumkan kehadiran Adun Kajang, Mengumumkan penyertaan pihak yang memberi kerjasama dalam menjayakan majlis seperti Majlis Perbandaran Kajang, Jabatan Kerja Raya, Pusat Rawatan Islam Az Zahrah, Kementerian , Kesihatan Malaysia, pihak polis serta beberapa pihak penaja.

Analisa SWOT

Kelebihan

Seperti mana lazimnya setiap program yang dijalankan tidak semuanya mengikut rancangan. Yang menariknya semasa program ini sedang berjalan penduduk setempat disini mennerima arahan pengacara majlis dengan sporting dan

Sistem bunyi yang digunakan bukan setakat satu set malah ada dua set iaitu satu set disewa dan satu set lagi diperolehi dari penaja yang didatangkan bersama dengan Rostrum.baik sekali. Peserta peserta menunggu sehingga majlis selesai bagi membolehkan mereka menerima hadiah cabutan bertuah. Biro Sukan memberikan kerjasama yang cukup baik dengan pengacara malis dengan memaklumkan sukan sukan yang bakal dilangsungkan lebih awal agar pengumuman berjalan dengan lancar. ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang juga begitu sporting meniupkan wisel menandakan majlis sudah bermula. Muzik yang dimainkan tiada sangkut dan tanpa henti. Mereka kelihatannya begitu enjoy dengan suasana hari itu . Cuaca amat baik hari itu. Yang Berhormat Encik Lee Kim Sin. Kelemahan . Tidak keliahatan peserta meninggalkan majlis lebih awal mungkin kerana inilah peluang mereka mengeratkan silatulrahim pada hari itu. Begitu juga semasa mengumumkan hadiah bagi pemenang acara sukaneka dan cabutan bertuah. Penggunaan mikrofon yang berwayar panjang membolehkan pengacara malis berjalan dari khemah majlis sehinggalah ke gelanggang sukaneka yang berlangsung.

VIP tiba lewat 1 jam daripada jadual. AJK Penduduk minta ditangguhkan sehingga Jemputan khas iaitu YB ADUN Kajang tiba walhal ramai penduduk sudah bersedia dengan plastik sampah dan parang untuk memulakan acara. Begitu juga seperti yang berlaku pada majlis ini.45 pagi tetapi peralatan yang diperlukan seperti sistem bunyi . Satu lagi kelemahan adalah semasa mengumumkan gotong royang sudah bermula. Antara kelemahan yang dihadapi oleh Pengacara majlisadalah apabila sudah tiba ditapak program seawal jam 6. mikrofon dan rostrum masih belum kelihatan. Pengacara majlis terpaksa membuat Pengumuman agar gotong royong terus dimulakan dan berhenti ketika tetamu jemputan tiba dan menyambut beliau beramai ramai sambil . Mahu atau tidak ianya pasti berlaku. Sebahagian mendesak agar acara gotong royong bermula dan sebahagian lagi minta agar majlis menunggu sehingga VIP tiba agar menghormati jemputan. Makluman diterima memberitahu bahawa tiada bekalan air semalaman dikawasan program mengakibatkan mereka yang terlibat berasa tidak selesa dan tindakan menjadi agak perlahan. Tetapi ianya bukanlah kelemahan yang besar sehingga mampu melumpuhkan acara majlis bahkan ianya mampu diselindungkan oleh semua biro-biro yang terlibat dalam menjayakan majlis ini.Dalam setiap kelebihan itu pasti ada kelemahan.

. Ini adalah disebabkan gelanggang sukaneka telah dipenuhi kanak kanak sedangkan ketika itu acara dewasa harus dimulakan dengan segera.beramah mesra. Selain daripada ini Pengacara majlis tidak menghadapi apa-apa masalah lagi yang boleh diangap sebagai kelemahan. Ini bagi memastikan majlis tidak menjadi keliru dan berjalan dengan lancar. Segalanya berjalan dengan lancar dan mengikut seperti yang dirancangkan. Opportunity Peluang yang diambil oleh pengacara majlis dalam menjayakan majlis ini bagi memantapkan kemahiran berkomunikasi di khalayak ramai. Begitu juga kecelaruan timbul apabila Pengacara majlis menjadi keliru semasa mengumumkan acara sukaneka samada acara dewasa dimulakan dahulu ataupun acara kanak kanak. Alhamdulillah selain daripada kelemahan ini tugas pengacara majlis berjalan dengan baik dan lancar. semasa dan selepas majlis dijalankan. Treat Tiada sebarang ancaman diterima baik sebelum. Menangani rasa mengawal panik semasa terpaksa membuat keputusan diketika itu dan belajar keadaan agar suasana sentiasa meriah dan riang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful