You are on page 1of 16

Rth Andrs

Tudatmdosts a gyakorlatban mdszerek az emberi elme erszakos befolysolsra

Kszlt a Cum Virtute Humanitatis Az Embersg Erejvel Alaptvny szmra

Budapest 2007.09.23.

Bevezets Erszakos tudatformls, tudatmdosts, agymoss. Br manapsg egyre tbbet tallkozunk ezen kifejezsekkel, sokszor nem vagyunk biztosak jelentsket, eszkztrukat, mdszertanukat illeten. A jelen tanulmny ebbe az igen rdekes, m annl is vszjslbb krdskrbe enged betekintst. A tanulmny elksztse sorn a vezrfonalat Dominic Streatfeild Agymoss, fejezetek a tudatmdosts titkos trtnetbl c. knyve jelentette, amely a tmt a nyugati orszgok, mindenekeltt az Egyeslt llamok vonatkozsban dolgozza fl. Streatfeild kutatsainak alapjul az a 18 ezer oldalnyi CIA dokumentum szolglt, amelynek titkostst az 1970-es vek vgn oldottk fl.1 Ksrletek az emberi tudat erszakos befolysolsra az Egyeslt llamokban a kvetkez megnevezsek alatt futottak: Bluebird (1950-1951), Artichoke (1951 -1955), MKUltra (1953 -1964), MKSearch (1964-1972). A terlet kutatsnak beindtst a CIA a koreai hborban fogsgba esett amerikai katonkon a szovjetek, a knaiak s az szakkoreaiak ltal alkalmazott agymossi technikkra adott vlasz szksgessgvel indokolta. Egyes vlemnyek szerint azonban ilyen mdszereknek az amerikai katonkat sohasem vetettk al, s ezt a CIA csak azrt ltette a kztudatba, hogy megcfolja azon amerikai katonkat, akik azt lltottk, hogy a koreai hborban az Egyeslt llamok biolgiai fegyvereket is bevetett.2 A ksrleteket sok esetben neves pszichitriai intzetek vgeztk a CIA, a hadsereg, a lgier vagy a haditengerszet anyagi tmogatsa mellett, s a kutatsi eredmnyeket szmos esetben orvosi szaklapokban is publikltk. Streatfeild kutatsai sorn fltrta, hogy a CIA klnbz agymossi clzat programjaiba mintegy 80 klnbz intzmny vont be, kztk egyetemeket, krhzakat s bntetintzeteket.3 A jelen tanulmny ezen programok esszencijt tartalmazza s mr csak az ket vez bizonytalansg miatt sem tr ki azok rszletes ismertetsre.

Ezen kzel 20 ezer oldalnyi anyag CD ROM-on is megrendelhet a kvetkez weboldalon: http://www.foia.cia.gov/. 2 Dominic Streatfeild: Agymoss, fejezetek a tudatmdosts titkos trtnetbl. HVG Kiad, Budapest, 2007. 302. o. 3 Kzlk a kt leghresebb a lexingtoni Addikcikkutatsi Kzpont (Addiction Research Centre) s a quebeci Allan Memorial Intzet (Allan Memorial Institute) voltak.

Az erszakos tudatmdosts clja nagyban eltr a kihallgatstl, a kvetend mdszerek azonban tbb helyen sszemosdnak. Agymoss esetn a feladat a clszemly nll tudatnak lerombolsa, brmely irny elktelezettsgnek megtrse s eredeti szndkaival, belltottsgval ellenttes attitd rknyszertse. Ezzel szemben egy kihallgats mindig a kihallgatott szemly ltal birtokolt vals informcik megszerzse trekszik; a legrvidebb id alatt, a legteljesebb rszletekig. A jelen rsnak korntsem clja tudomnyos rtk kutats kzlse, csupn a tma irnt rdekldknek kvn bepillantst engedni az erszakos tudatmdosts ez idig kevsb ismert terletre. A tmnak a terrorizmus elleni harc klns aktualitst ad, hiszen napjainkban szmos az elkvetkezkben ismertetett technika alkalmazsrl a sajtbl rendszeresen rteslhetnk.

Megtrsi technikk

Ha egszsges embereket korltozunk az rzkelsben, azaz kiiktatjuk ltst, hallst, szaglst s tapintst, nhny nap alatt alapveten megvltoztathatjuk szemlyisgt. Az gynevezett izolcis kamrban eltlttt id hamar elviselhetetlenn vlik azltal, hogy az elszigetelt alanyok elvesztik idrzkket s minden kapcsolatukat a klvilggal. A hatst fokozza, ha a magt teljesen egyedl rz alany nem tudja, meddig tart mg a megprbltats, mennyi idt kell az izolcis kamrban eltltenie. A terleten folytatott szmos ksrlet bizonytja, hogy az rzkelstl val megfosztst az alanyok knzsknt lik meg, akr mr 20 perc utn hallucinlni kezdenek s egyesek mr akr egy nap eltelte utn gy sszezavarodnak, hogy szorongs lesz rr rajtuk, depresszis llapotba kerlnek s nem tudnak klnbsget tenni alvs s brenlt kztt.4 Az izolcis kamra helyett hasznlhat elstttett vzzel vagy folykony zselatinnal tlttt tartly is, amelybe belemertve a mozgsukban korltozott alanyok sajt llegzetvtelk hangjn kvl semmi mst nem rzkelnek. 5 Az rletnek csak azok tudnak ideig-rig ellenllni, akik gondolataikat igen ersen tudjk ktni a val vilghoz, illetve fejlett meditcis kpessgekkel rendelkeznek. Az rzkelstl val megfoszts lnyegi kvetkezmnye, hogy a valsggal kapcsolatot teremteni nem tud egyn
4 5

Streatfeild: 121-122. o. Ibid. 127 s 132. o.

ersen befolysolhat elmellapotba kerl, gy ez az agymoss egyik leghatsosabb mdszere lehet. Szmos ksrlet bizonytotta, hogy ha ebben az llapotban az alanyokkal ismtld propagandaszvegeket hallgattatnak, azok igen nagy szzalkban vltoztatjk meg szemlletmdjukat.6 Egy elszigetelt szobban azonban nemcsak a csnd, hanem az elviselhetetlen zajok is rletbe kergethetik az alanyt. Ezek kzl az egyik leghatsosabb az n. fehr zaj (ltalban nagyon hangos, gyors, les, elektronikus hang) lehet, de bizonyos kzegben alkalmazhat knai opera vagy akr metl zene is.7 A mdszer kombinlhat az alany ltszervnek ingerlsvel, villog fnyek vagy rvnyszer mintk kivettsnek segtsgvel.8 Ruff Lajos: The Brainwashing Machine c. mvben ler egy n. varzsszobt, amelynek clja, hogy az alanyok elvesztsk realitsrzkket s teljesen mrtkben sszezavarodjanak. A mdszer lnyege, hogy fogsgban tartottakat a valsgtl teljesen elrugaszkodott szobkba zrtk, ahol az ajt kerek volt, a btorok tltszak s szablytalan alakak, az gyak pedig gy dltek, hogy a lehet legknyelmetlenebb legyen rajtuk a fekvs. A fogva tartott nem tudta, jjel van-e vagy nappal, az tkezs idpontja rendszertelen volt volt, hogy csak napi ktszer, de az is elfordult, hogy pr perccel egyms utn hoztk az telt , a vallatk pedig mindenre kiszmthatatlanul reagltak ok nlkl dicsrtek s bntettek . Volt, hogy az alanyok ruhban aludtak el s meztelenl bredtek, testkre pedig olyan nyomokat tettek, mintha ngyilkossgot akartak volna elkvetni. Mindezt a fogva tartk a legklnbzbb fny s hangeffektusokkal kombinltk. Az skizofrnia hatrn lv, magt kiltstalan helyzetben rz ldozat a folyamat kvetkezmnyeknt brmire ksznek mutatkozott, hogy megszabaduljon a mentlis szenvedseitl.9 A fokozott hats elrse rdekben a fent emltettek szmos ms technika alkalmazsval kerlhetnek kiegsztsre: A fizikai kimerts clja az agy oxignszintjnek cskkentse s egszsges mkdshez szksges anyagok tovbbjutsnak meggtlsa. A folyamat hosszabb tvon bizonytalansgrzshez, hallucincihoz, depresszihoz s az alany sajt szemlyisgnek megkrdjelezshez vezet. A fizikai kimerts legfbb mdszerei a fal mell llts (amely sorn a fogva tartottaknak egy mter tvolsgbl szttrt kezekkel s
6 7

Ibid. 121 s 126. o. Ez utbbinak elhreslt pldja, hogy 2004-ben fny derlt r, hogy amerikai katonk Metallica s AC/DC szmokat alkalmaztak Irakban kihallgatsi procedrk sorn. 8 Streatfeild: 133. o. 9 Ibid. 21-22. o.

lbakkal kell a falhoz dlnik s rkon, akr napokon keresztl mozdulatlanul gy maradniuk), az alvsmegvons (ami az elalv flben lv fogva tartott azonnali flrzst takarja, amelynek tbb napon keresztl trtn alkalmazsa igen hatkonyan tri meg a clszemlyt), kenyren s vzen tarts, vagy a hideg s meleg rendszertelen vltakoztatsa a cellban. A testi fjdalom okozs trhza kimerthetetlen, nhny kevsb kzismert pldaknt llhatnak azonban itt a kvetkezk: a fogoly bokinak htraszortsa, majd egy mter magassgrl a trdre dobsa, vagy a fogvatatott levegben trtn reptetse, krbeforgatsa majd elengedse.10 A fizikai kimerts pszichikai terhelssel prosthat, amelynek rszt kpezi a megalzs (meztelenre vetkztets, megalz orvosi vizsglatok), szidalmazs (a feszltsg s az idegessg fokozsra), megtveszts (hamis informcik kzlse a fogva tarts helyrl, csaldjrl s trsairl, hogy az alanyok helyzetket teljesen kiltstalannak tljk), a csuklyzs (az elszigetels s a bizonytalansgrzs nvelse cljbl) vagy a mosakods s a vc hasznlatnak megtiltsa. A technikk egyttes alkalmazsa olyan lgkrt teremt, amelyben a clszemlyek megtrnek s behdolnak fogvatatjuk akaratnak. Teht minden komolyabb fizikai srlst okoz erszak nlkl bekvetkezik a teljes pszichikai sszeomls, amely llapotban az egyn tudata mr szabadon formlhat.

Drogok s igazsgszrumok

Orvosok mr az 1930-as vekben flfigyeltek arra, hogy ha szl nk fjdalmt barbiturtokkal11 rzstelentettk, az anyk gyakran minden gtlsukat levetkzve, legszemlyesebb dolgaikrl is nyltan kezdtek beszlni, amelyre aztn a kbtszer hatsnak elmltval egyltaln nem emlkeztek. Ezen oldott llapot elrse pszichoanalzissel trtn kezels segtsgvel tbb hnapot is ignybe vehetett.12 A barbiturtok teht idelisnak tntek igazsgszrumknt val hasznlatra, amelyek alkalmazsval a clszemlyek knnyedn
10 11

Ibid. 123. o. A barbiturtok a barbitursav szrmazkai, melyek fontos idegcsillaptk s altatk. Kzjk sorolhat a ntrium-amitl vagy a ntrium-pentotl. 12 Streatfeild: 41. o.

rulhattak el szemlyes vagy titkos informcikat.13 Hamarosan ms anyagokat is bevontak a ksrletben, gymint az tert, az amfetamin- s morfinszrmazkokat, a szkopolamint, a meszkalint, cannabinolt14, majd az LSD-t, valamint ezeknek szrmazkait s klnbz keverkeit. A kbtszeres vallats elnyeivel szemben miszerint az alany legtbb esetben nem is tudja, hogy bekbtszereztk, illetve az rszleges amnzit okoz, gy az alany nem tudja biztosan, mit vallott be s mit nem sokkal jelentsebb annak rnyoldala. A kbtszerekkel trtn vallats ugyanis igen ktes eredmnyeket kpes produklni, hiszen mg a legtapasztaltabb pszichiterek sem tudjk eldnteni, hogy a flig tudattalan llapotban lv szemlyek az igazsgot mondjk-e, vagy csak ersen aktv llapotban lv kpzeletk szlemnyeit, vagy netaln a kett egyvelegt.15 A kbtszer hatsa alatt kiknyszertett vallomsok clja teht nem az igazsg kidertse lett, hanem az, hogy rtatlan emberek valljanak be ltaluk el nem kvetett bnket. A drogok ez irny alkalmazsa az 1950-es vektl azonban egyltaln nem volt j kelet, hiszen nagy valsznsggel hasonl mdszerek llhattak az 1930-as vekben a moszkvai kirakatperek vallomsai mgtt, illetve a Gestapo is alkalmazta azokat, amennyiben a clszemlyeket fizikai fjdalom okozsa tjn nem tudta megtrni.16 Bizonyosnak ltszik teht, hogy ha az igazsg kidertst nem is, de a foglyok akaratnak megtrst hatkonyan el lehetett rni kbtszerek segtsgvel.

13

A jelen tanulmnynak azonban nem clja az igazsgszrumok valamint a vallatsi technikk rszletes ismertetse, s a drogok tudatbefolysol hatsra helyezi a hangslyt. Emltsre mlt azonban, hogy szmos ksrlet mutatott r, hogy jelen tudsunk szerint az alkohol s koffein keverknl (sr kvval) kevs hatsosabb s felhasznlbartabb igazsgszrum ltezik. (Streatfeild: 63. o.) 14 A tetrahidro-cannabinol (THC), a marihuna f hatanyaga mellett indiai s szintetikus cannabinolt is hasznltak. (Streatfeild: 50. o.) 15 Mivel a bizakodsra leginkbb okot ad LSD hatst sem lehetett elre kiszmtani (ugyanakkora ervel vlthatott ki rmet, pnikot vagy tette az alanyt teljesen beszmthatatlann), felmerlt annak a lehetsge is, hogy a CIA sajt gynkeit ltja el a szerrel. Arra szmtottak ugyanis, hogy fogsgba essk esetn a szovjetek hamar megelgelnk az sszefggstelen beszdet s felhagynnak a kihallgatssal. (Streatfeild: 60-61 s 96-97. o.) Sok esetben elg lehet ugyanis a titkos informcikat csupn nhny napig megrizni, hogy azok rtkket vesztsk. 16 Streatfeild: 41 s 45. o.

Hipnzis

Hipnzis alkalmazsban a titkosszolglatok mindig is igen nagy lehetsget lttak ama cljuk elrsben, hogy embereket sajt szndkaikkal ellenttes cselekedetek vgrehajtsra knyszertsk. A Mandzsriai Jellt17 kifejezs azon szemlyekre vonatkozik, amelyek tudatt hipnzis segtsgvel megosztjk, hogy az gy ltrehozott egyik szemlyisg egy kd ltal kivltott transz llapotban klnbz, az eredeti szemlyisgvel ssze nem egyeztethet feladatokat hajtson vgre.18 A hipnotikus llapot gyilkossgok elkvetsre kivlan alkalmasnak bizonyulhat. A hipnzisban vgrehajtott gyilkossg nagy elnye, hogy ha a mernylt elkapjk, az nem tud magyarzatot adni a trtntekre, gy lehetetlen kiderteni a bncselekmny megbzjt s valdi indtkt.19 Mdszereket dolgoztak ki arra az esetre is, ha az alany tudatosan ellenllna a hipnotizr utastsainak. Ilyenek voltak pldul azok a rejtett hsugrzk, amelyek az alany kezt s lbt melegtettk akkor, amikor a hipnotizr azt szuggerlta, hogy rezzen melegsget vgtagjaiban. Miutn az alany elhitte, hogy minden erfesztse ellenre hipnotizr hatsa al kerlt, valban transzba esett. Ezen mdszer gyakorlati alkalmazst neheztette, hogy a megfelel berendezsek a kvnt helysznre szlltsa igen problematikus volt. Ltezik egy n. gyors indukcis technika is, amely a transzllapotot meglepetsszeren idzi el, gy nem teszi lehetv az alany szmra a vdekezst. A technika azonban igen veszlyes, mert a transzllapotot az agyi vrellts mrsklsvel kvnja elrni, a nyaki verrre s a bolygidegre kifejtett egyidej erteljes nyomssal. 20 Ksrletek folytak a hipnzis nyjtotta lehetsgek terletn titkos informcik tovbbtsra is. Ennek elkpzelse a kvetkez volt: A hrvivt hipnotizljk s tadjk neki a
17

A Mandzsriai Jellt kifejezs Richard Condon azonos cm knyvbl szrmazik, amely azon a koreai hborbl hazatrt amerikai hadifoglyok esett trgyalja, akik mandzsriai hadifogsguk idejn agymosson estek t. Az Egyeslt llamokba visszatrve egyikk feladata az amerikai elnkjellt meggyilkolsa volt. 18 Tbb a Mindszenty-perrl szl elemzs is gy ltja, hogy Mindszenty Jzsef bboroson, a Magyar Katolikus egyhz akkori vezetjn s XII. Piusz ppa lehetsges utdjn a szovjetek vallomsttele eltt hipnzist alkalmaztak. (Streatfeild: 152. o.) Az idzett dokumentum szerint hipnotizrei Orss Ferenc, az MTA tagja, 1935-tl a Trvnyszki Orvostani Intzet igazgatja, s Vlgyesi Ferenc a Nemzetkzi Hipnzistrsasg els magyar tagja voltak. (Mszros Istvn: A hipnoterpia trtnete Magyarorszgon. Magyar Hipnzis Egyeslet. 2001. december 9. Elrhet: <http://www.hipnozis-mhe.hu/main.php?pgid=honlap&honid=2&pid=2>, letlts dtuma: 2007.09.10.) 19 Streatfeild: 168. o. 20 Ibid. 172-173. o.

kzbestend zenetet, majd miutn felbresztik, nincs tudatban annak, hogy hipnotizlson esett t, s termszetesen az tadand zenetnek sem. Miutn a hrviv az zenet cmzettjhez rkezik, ott jra hipnotizljk s megszerzik a kvnt informcikat. A mdszer legfbb pozitvuma az, hogy a hrviv semmilyen krlmnyek kztt nem tudja kiadni az informcit, hiszen nem is tud rla. Tovbbi elnyt jelent, hogy transzllapotban az ember tudatalattija hatalmas mennyisg informci eltrolsra lehet kpes. Az alany pszichjbe egy blokkol mechanizmus is tpllhat, amely megakadlyozza azt, hogy illetktelen szemlyek alkalmazzanak rajta hipnzist s hvjk el az informcikat. A blokkol mechanizmus egy kdot jelent, amelynek kzlse nlkl az alany nem esik transzba. A ksrletek lltlag odig jutottak, hogy a kd kimondsval mg egy hipnotizlsban jratlan szemly is transzba ejthette az alanyt, a kd akr telefonon val kzlse esetn is. Mindezen tl, nhny jl hipnotizlhat szemly a ksrletek sorn arra is kpes volt, hogy hipnzis llapotban is olyan termszetesen kommunikljon, hogy msok szmra transz llapota ne legyen szrevehet.21 Ezen technikk elmletben korltlan lehetsgeket jelentennek titkos kldetsek vgrehajtsban. Ktsges azonban, hogy a hipnzis technikja valban mkdne, akr msodik, hrmadik alkalommal is, olyan esetekben, amelyekben az alanyok meggyzdskkel teljesen ellenttes utastst kapnak, illetve hogy klnbz alanyok esetben ugyanolyan sikerrel jrna-e. Elkerlhetetlennek tnne a hosszabb idn keresztl trtn hipnotikus flkszts is, ami fokozza annak kockzatt, hogy ha folyamat flresikerl, az alany a terv egszt nyilvnossgra hozhatja. Emellett kornt sem biztos, hogy elismert hipnotizrk hajlandak mutatkoznnak trvnytelensgek elkvetsre utastani alanyaikat.22 Az, hogy ksrleti krlmnyek kztt ltre lehet hozni Mandzsriai Jellteket, mra mr szinte teljesen elfogadott, m az is, hogy ezt kvetkezetesen vgrehajtani nem lehet. Ezen rvek lehettek a fbb okai annak, hogy a Mandzsriai Jellt programot az eddig napvilgot ltott informcik szerint sohasem alkalmaztk a gyakorlatban.23

Elektrosokk

21 22

Ibid. 161. o. Ibid. 174. o. 23 Habr ez Robert Kennedy 1968-ban trtnt meggyilkolsa kapcsn mr eshetsgknt merlt fl.

Az elektrosokk alkalmazsra pl tudatmdosts alkalmazsa mindenekeltt a kvetkez kt orvos munkssghoz kthet: William Sergant a londoni St. Thomas Krhz vezet pszichitere, aki kezelst mly narkzisnak nevezte el, s Ewen D. Cameron, a Allan Memorial Intzet pszichitere, aki a mintatrls, illetve a pszichs irnyts mdszert dolgozta ki. k voltak azon igen ellentmondsos kezelsek szlatyjai, akik betegeik flelmetes mentlis problmit mg flelmetesebb kezelsek segtsgvel prbltk orvosolni. Az 1930-as az elektrosokkot24 elszeretettel hasznltk depressziban szenved betegek gygytsra. Br hatsmechanizmusa nem volt egyrtelm, a kezeltek az elektrosokk hatsra szmos esetben javulst mutattak. Mivel az elektrosokk alkalmazsa emlkezetvesztssel jrt, igyekeztek azt a lehet legritkbban s legkisebb dzisban alkalmazni. A fent emltett kt orvos szmra azonban ez a mellkhats a kezels els szm cljv lpett el. A kezels ezutn a pszichitriai betegek kros gondolatmintinak kitrlsre irnyult; a megszokott 3-4 kezels helybe akr a 30 napon t tart napi kt kezels lpett.25 William Sergant krnikus pszichitriai betegsgek (pl. mly depresszi, skizofrnia) fizikai beavatkozssal trtn gygytsnak, mindenekeltt a lobotmia26 elktelezett hve volt. Ksbb azonban rjtt, hogy miutn a fjdalmasabb kezelseken tesett betegeket az altatsbl flbresztettk, a betegek jobban lettek s mr nem is volt szksgk lobotmira. Sergant kidolgozta teht a kros magatartsmintk kitrlsre irnyul eljrst, amelynek sorn a pcienseket akr 3 hnapig is altatsban tartottk, amelybl hetente 2-3 alkalommal flbresztettk s elektrosokkal kezeltk ket.27 Ez az eljrs nagy hasonlsgot mutatott a kanadai Ewen D. Cameron ltal kifejlesztett pszichs irnytssal, ami mg Sergant technikjnl is intenzvebbnek tekinthet. Sergant els lpsknt napi 2-4 elektrosokkal vegetatv llapotba fejlesztette vissza betegeit, ahol mr nem tudtk kontrollni szkletket, nyafogni kezdtek s etetni kellett ket.28 gy gondolta, hogy a memrijuktl s szemlyisgktl megfosztott pciensek beteges gondolatmintit ezutn eredmnyesen tudja egszsgesekre cserlni. A mdszer arra plt, hogy az alv
24

Ms nven elektro-konvulzv terpia (ECT) lnyege, hogy 180 s 460 volt kztti elektromos ramot vezetnek a kezelt szemly agyba, amely ott grcsrohamot vlt ki. 25 Streatfeild: 222. s 248. o. 26 Ebben az esetben a homloklebeny eltvoltsa sebszi eljrssal. Lsd mg: leukotmia. 27 Streatfeild: 243. o. 28 Ibid. 222. o.

betegeknek ismtld zeneteket jtszottak le magnszalagrl annak rdekben, hogy a beteget az elhangzott informcik elfogadsra knyszertse. Sergant ezutn egyre inkbb gy vlte, hogy a siker az ismtlsek szmban rejlik, s a betegeknek mr napkzben is a felvteleket kellett hallgatniuk. Ksrleteztek pozitv s negatv tltet zenetekkel, illetve a pciens sajt hangjnak hallgattatsval is. Kezdetben az zenetek egyszer flhallgat hasznlatval juttattk a betegekhez, ksbb ers brsisakokat rgztettek a fejkre. Mikor a pciensek szenvedseik kzepette ezt is letptk, Sergant gy dnttt, drogokkal teszi ket mozgskptelenn.29 Az ily mdon trtn kezels akr 3-4 hnapig is eltarthatott s egy zenetet akr fl milliszor is hallhattak a kezeltek.30 A ksrletekre kis id mlva a CIA is flfigyelt; rdekldsk kzppontjban mindenekeltt a memria trlsnek eszkzei lltak. Nagy biztonsgi kockzatot jelentettek ugyanis a CIA szmra a szksgtelenn vlt gynkk, akik tovbbra is hatalmas, titkos informci mennyisg birtokosai voltak. Igen nagy szksg lett volna teht egy mdszerre, amely a nem kvnt informcik elfeledsre kszteti az alanyokat.31 Cameronban meg is talltk a megfelel szemlyt a ksrletek lefolytatsra. A CIA felels vezetje azonban ksbb azt vallotta, hogy a ksrleteknek soha sem sikerlt hasznosthat megoldsra jutniuk, gy 1960ban a CIA beszntette az ez irny kutatsok finanszrozst.

29

Kiprblsra kerlt pldul az afrikai nylmreg, amely mozgskptelenn tette a pcienseket, akik azonban vgig eszmletknl maradtak. Lehet tudni olyan esetrl is, hogy a frfiak herjt minden egyes zenet utn ramts rte. gy akartk elejt venni annak, hogy a pciens a nyugtatzs ellenre se tudjon elaludni. (Streatfeild: 228-229. o.) 30 Streatfeild: 224-226. s 252. o. 31 A CIA mr az 1950-es vekben is foglalkoztak a krdssel. A lobotmit bonyolultsga miatt, az agyrzkds okozst br bevonat lmosbot, vagy egyb rugs eszkzk hasznlatval pedig veszlyessge s megbzhatatlansga miatt vetettk el. (Streatfeild: 230-231. o.)

10

A tudatmdosts manipulatv eszkzei

Robert Jay Lifton Gondolat-talakts s a diktatra pszicholgija cm 1961-ben rdott knyvnek 22. fejezete nyolc olyan technikt sorol fl, amelyeket ideolgiai csoportok hasznlnak hvek toborzsra. A nyolc technika a kvetkez:32 1. Milikontroll A berkez informcik megszrse s az egyn lehet legteljesebb elszigetelse; 2. Mitikus manipulci a vezet klnleges tulajdonsgokkal val felruhzsa, amely feljogostja t a vilg teljes jrartkelsre; 3. A lelki tisztasg megkvetelse tanulsgttel a csoport ideolgijhoz val elktelezettsg mellett; 4. Megbns a csoport ltal bnknt definilt cselekedetek ktelez meggynsa a csoport eltt; 5. Szent tants a csoport vezetje isten nevben beszl s az ltala kpviselt tanok minden ms ideolgia fltt llnak; 6. Nyelvi tlterhels a csoport sajtos nyelvezete a tagokat egyben a csoport gondolkodsmdjnak tvtelre knyszerti; 7. A doktrna primtusa Minden a csoport tantsval ellenttes szemlyes tapasztalat jrartkelse az j ideolginak megfelelen; 8. A ltezs tagadsa minden csoporton kvli szemly tudatlanknt s hitetlenknt val megblyegzse s ltnek teljes elutastsa. Az itt emltett technikk azrt kapnak helyet a tudatmdosts erszakos eszkzei kztt, mert azok az rvekkel trtn meggyzsnl, az emberi jtszmknl s a htkznapi rtelemben vett manipulcinl sokkal kiknyszertbb erejek, br jllehet, az elz fejezetekben trgyalt mdszereknl jval puhbbak. Ezen mdszereket elssorban a klnbz szektk alkalmazsban figyelhetjk meg. ltalnosan elmondhat, hogy a klnfle szektk elszeretettel alkalmazzk az rzelmi
32

Thought Reform and the Psychology of Totalism. Elrhet: <http://en.wikipedia.org/wiki/Thought_Reform_and_the_Psychology_of_Totalism>, letlts dtuma: 2007.09.23.

11

tlterhelst, az tel- s alvsmegvonst s az emberek elszigetelst egymstl s a klvilgtl. Az joncokkal igen nagy szeretettel s odafigyelssel bnnak, hogy kibillentsg ket rzelmi egyenslyukbl s bizalmat bresszenek a csoport irnt. Ha pldul a fik nem kvnnak rszt venni a tovbbi programokon, csinos lnyokkal brjk ket maradsra. A rsztvevk minden perct klnbz ismtld tevkenysggel tltik ki, gymint sportolssal, neklssel vagy imk mormolsval, hogy azok minl inkbb kimerljenek. Ily mdon a rsztvevknek nem marad idejk s energijuk megosztani egymssal ktsgeiket. Ha valakinek ktkeds vagy elgedetlensg lt ki az arcra, azonnal kiemelik a csoportbl s szeret, pozitv zenetek tmkelegt zdtjk r. A tagok termszetesen mindenkit felszltanak, hogy szaktsk meg kapcsolatukat szleikkel, akik gysem rtenk meg ket. Ennek rdekben a szektatagok minden kommunikcis lehetsget igyekeznek elvgni a klvilggal. Mindez olyannyira rejtett mdon trtnik, hogy a gyantlan rdekldk semmit sem szlelnek belle.33 A szektk beszervezsi mdszereire vlaszul megjelent a Ted Patrick nevvel fmjelzett tprogramozs mdszere, amely szinte teljesen azonos volt azzal, ami ellen ltrejtt. Az 1976-ban megjelent tprogramozs: a hit konstruktv megsemmistse cm kziknyv (angolul: Deprogramming: the Constructive Destruction of Belief) pldul a kvetkez mdszereket sorolja fl: heztets, alvsmegvons, megszgyents, bntetsek, verblis stressz (maximlis hanger, minimlis tvolsg), szent dolgok meggyalzsa, agresszv szex34 stb. A kemny mdszerekre azrt is lehetett szksg, mert a szektatagok utastottk kvetiket, hogy ne figyeljenek az ket hitktl eltrteni kvnk szavaira. Gyakorta elfordult ugyanis, hogy az ttrts alatt ll szemlyek semmilyen kommunikcira nem voltak hajlandak, gyakran mintegy transzllapotban ltek s folyamatosan kntltak.35

33 34

Streatfeild: 226-227. o. E kt utbbira a kzelmltban a guantanami amerikai tmaszponton s az iraki Abu Ghraib brtnben trtntek is szolgltattak pldt a Korn a vcn trtn lehzsval, s a foglyok meztelen, szexulis pozcikban trtn fnykpezsvel. 35 Olyan hresztelsek is elterjedtek, hogy a kziknyvet kiad POWER (Pepoles Workshop on Ersatz Religions) clja az tprogramozs gynek lejratsa volt. (Streatfeild: 270. s 279. o.)

12

Szubliminlis zenetek

A szubliminlis (tudat alatt hat) zenetek mkdsi mechanizmusa arra pl, hogy azokat az agy kpes flfogni, a tnyleges tudatig azonban nem jutnak el. A szubliminlis zenetek azrt lehetnek hatsosak, mivel az zenetet nem nyltan kapjuk, gy nem tudjuk tudatosan, ill. logikusan eldnteni, hogy engedelmeskedjnk-e neki vagy sem. A fogad fl szmra pedig gy tnhet, hogy tettei sajt dntseibl szrmaznak. Az ez irny kutatsok clja az emberi agy gyengesgeinek feltrkpezse annak kihasznlsa rdekben. Szubliminlis zeneteket el lehet rejteni TV-msorokban, rdiadsokban vagy llkpekben, de a legmodernebb technolgia ezt mr szmtgpes programokban, internetes oldalakon vagy egyszer spamekben is lehetv teszi. Kpi megjelents esetn a mdszer arra pl, hogy a msodperc tredkre felvillan zeneteket szabad szemmel nem lehet szlelni, tudatalattink viszont kpes annak befogadsra. A Warner Bros pldul nyltan beismerte, hogy az rdgz cm filmben szmos alkalommal szabad szemmel nem lthat, egy halotti maszkot brzol kpkocka villan fl a felszltsg fokozsa rdekben.36 rdekes pldaknt emlthet, hogy a Precon Process and Equipment nev cg olyan mdszer kidolgozsra trekedett, amellyel a gyerekeket szubliminlis ton, akr tvnzs kzben, meg lehetne tantani a szorztblra. Szubliminlis zeneteket, melyeket csak agyunk tud elklnteni, ugyanilyen mdon, hangok tjn is lehet kzvetteni. Ezt tette egy mineapolisi rdiad is, amely a csszs utak veszlyre figyelmeztette ily mdon az autsokat.37 A szubliminlis zenetek rnyoldalra azonban igen elevenen rhet tetten a vsrlsra buzdt reklmokban, illetve olyan szlssges esetekben, amelyekben pldul metl zenekarok prblhatjk zenjkbe csempszett zenetekkel ngyilkossgra sarkallni hallgatikat.38 Rejtett vizulis zenetek elfordulhatnak kpeken, festmnyekben is, amelyeket csak hosszasabb tanulmnyozs utn szrhetnk ki.
36 37

Streatfeild: 212. o. Carrie McLaren: Subliminal Seduction. Elrhet: <http://www.stayfreemagazine.org/archives/22/subliminaladvertising.html>, letlts dtuma: 2007.09.10. 38 Lsd az Egyeslt llamokban a Judas Priest pert, amelyet kt ngyilkossgot elkvetett fiatal szlei kezdemnyeztek. Tovbbi informcirt lsd: Timothy E. Moore: Scientific Consensus and Expert Testimony: Lessons from the Judas Priest Trial. Elrhet: <http://www.csicop.org/si/9611/judas_priest.html>, letlts dtuma: 2007.09.10.

13

Szmos pszicholgus azonban ktkedve fogadja a szubliminlis zenetek hatsossgt, s ksrletben bizonytottk, hogy a tudatkszb alatti zeneteknek nincsen akkora hatereje, hogy brkit is konkrt cselekedetekre sztnzzn.39 Az ember tudatalattijt kihasznlni hivatott szubliminlis zenetek lte br vszjsl, hatsossga egyrtelmen mig nem bizonytott.

Befejezs Lthatjuk, hogy az erszakos tudatmdosts szmra elrhet mdszerek mr csak hatsukban, de nem klssgkben hasonltanak eldeikhez. Ma mr a legtbb esetben ugyanis nem lve megnyzssal vagy a krmk letpkedsvel prbljk megtrni a fogva tartottak akaratt, hanem sokkal kifinomultabb, a fizikai s pszichikai knyszer kombincijra pl technikkkal. Biztosak lehetnk azonban abban, hogy ha errl klsrelmi nyomok nem is tanskodnak, az erszakos tudatformlson tesettek emberfeletti knokat llhatnak ki. Emltsre mlt azonban az is, hogy a ksrleteket vgz orvosokat sok esetben j szndk vezrelt, s hittek abban, hogy tevkenysgkkel a betegek rdekeit s a trsadalom fejldst szolgljk. Hogy alkalmaztk-e az elzekben bemutatott technikkat a gyakorlatban, s amennyiben igen, kik, mikor, milyen cllal s milyen hatkonysggal, abban biztosak soha sem lehetnk. Minthogy abban sem, hogy nem lteznek-e mr ezeknl mr sokkal hatkonyabb mdszerek az emberi elme erszakos befolysolsra. Knnyen elfordulhat, hogy igen, hiszen ez idig a szuperszonikus rezgsek, a mikrohullm, a mgneses tr, vagy az agyba ltethet elektronikus implanttumok szereprl mg sz sem esett. Az is tudvalv, hogy szmos, a CIA ltal folytatott ksrlet, ksrleti technika s eredmny nem kerlt rgztsre, vagy a dokumentumokat megsemmistettk. Mg ennl is kevesebb tudhat azonban a volt keleti blokkban folytatott ksrletekrl. Hiteles forrsok hinyban is knnyen elkpzelhetjk, hogy ezek igen is lteztek, illetve azt sem zrhatjuk ki, hogy mg ma is szmos orszgban futnak szigoran titkos programok az emberi elme minl hatkonyabb, kemnyebb vagy puhbb mdszerekkel trtn befolysolsra. Felhasznlt irodalom
39

Streatfeild: 206. o.

14

Carrie McLaren: Subliminal Seduction. Elrhet: <http://www.stayfreemagazine.org/archives/22/subliminal-advertising.html>, letlts dtuma: 2007.09.10. Dominic Streatfeild: Agymoss, fejezetek a tudatmdosts titkos trtnetbl. HVG Kiad, Budapest, 2007. Richard Condon: A mandszriai jellt. Agave, Budapest, 2004. Mszros Istvn: A hipnoterpia trtnete Magyarorszgon. Magyar Hipnzis Egyeslet. 2001. december 9. Elrhet: http://www.hipnozis-mhe.hu/main.php?pgid=honlap&honid=2&pid=2, 2007.09.10.) Thought Reform and the Psychology of Totalism. Elrhet: <http://en.wikipedia.org/wiki/Thought_Reform_and_the_Psychology_of_Totalism>, letlts dtuma: 2007.09.23. letlts dtuma:

Timothy E. Moore: Scientific Consensus and Expert Testimony: Lessons from the Judas Priest Trial. Elrhet: <http://www.csicop.org/si/9611/judas_priest.html>, letlts dtuma: 2007.09.10.

Ajnlott irodalom

Alex Constantine: Virtual Government: CIA Mind Control Operations in America. Feral House, 1997. Armen Victorian: Mind Controllers. Frog Ltd, 1999.

15

Carol Rutz: A Nation Betrayed. Fidelity Publishing, 2001. Colin A. Ross: Bluebird: Deliberate Creation of Multiple Personality by Psychiatrists. Manitau Communications, 2000. John D. Marks: The Search for the Manchurian Candidate: The CIA and Mind Control. Norton Paperback, 1991.

Ajnlott honlapok

Advisory Committee on Human Radiation Experiments (ACHRE) http://hss.energy.gov/healthsafety/ohre/roadmap/achre/index.html Black Vault Government Archive http://www.theblackvault.com/content-21.html E-harassment http://www.eharassment.ca/ Freedom of Information Act Electronic Reading Room, CIA http://www.foia.cia.gov/ Mind Conrol Information Centre http://www.wanttoknow.info/mindcontrolinformation US Army Training and Doctrine Command: Concept of Nonlethal Capabilites in Army Operations http://www.tradoc.army.mil/tpubs/pams/p525-73.doc

16