Prezentarea firmei : BMW (Bayerische Motoren Werke

)
Pietrele de temelie ale imperiului BMW datează încă din 1916 în München, când FranzJosef Popp şi Max Friz înfiinţează Bayerische Flugzeug-Werke (Industria Bavareză de Avioane), în data de 7 martie. Astfel, contrar aşteptărilor, începuturile BMW au constat din producţia de motoare de avioane, şi nu maşini. Doi ani mai târziu compania este redenumită Bayerische Motoren Werke GmbH (Industria Bavareză de Automobile), de unde şi iniţialele BMW. Războiul în desfăşurare asigură companiei o creştere rapidă şi, având ca scop expansiunea, firma construieşte o fabrică încăpătoare chiar lângă aeroportul Oberwiesenfeld din München şi continuă să construiască motoare pentru avioanele militare până în 1918. Intrarea grupului BMW în producţie s-a produs în 1928 când BMW a preluat o altă companie germană, Fahrszenwerk Eisenach, care intrase în serioase probleme financiare şi care construise maşini încă din 1896. Succesul repurtat în vânzări a permis grupului BMW să supravieţuiască crizei mondiale ce a urmat căderii bursei de pe Wall Street din octombrie 1929. În această perioadă, o maşină mică la un preţ redus constituia mijlocul principal de transport. Lansarea primului model complet nou al BMW s-a produs în 1933 o dată cu realizarea primului model cu şase cilindri 303, conceput pentru amatorii de viteză, eleganţă şi prestigiu de la o maşină mică şi economică. Cu mărcile BMW, MINI şi Rolls-Royce Motor Cars, BMW Group s-a concentrat pe segmentul premium al pieţei internaţionale de automobile încă din 2000. În anii următori, lansarea BMW Seria 1 a însemnat o expansiune a gamei de modele în segmentul premium al clasei mici şi mijlocii, iar BMW Seria 6 a realizat acelaşi lucru în segmentul modelelor Coupé şi Convertible mari. Marca MINI a fost lansată iar producţia a început la fabrica Oxford în 2001. În 2003, BMW Group şi-a asumat responsabilitatea mărcii pentru Rolls-Royce Motor Cars. În acelaşi timp, Sediul Central Global şi fabrica din Goodwood au fost construite.

de exemplu Mercedes Benz pe DaimlerChrysler iar Audi pe Volkswagen. Valorile mărcii sunt: tehnologie calitate performanţă exclusivitate. Valorile BMW: În întreaga lume grupul BMW şi mărcile sale sunt asociate cu expresii precum:         dinamism inovaţie provocare rafinament. în timp ce concurenţii săi au parte de resurse financiare mult superioare. Analiza SWOT: Puncte tari: calitatea deosebită a produselor oferite tehnologii de producţie la standarde ridicate experienţa acumulată în zeci de ani.” Evoluţia de invidiat pe piaţa internaţională a grupului s-a bazat pe un scop care dă şi deviza „BMW: Sheer Driving Pleasure” (Plăcerea de a Conduce).Misiunea BMW Misiunea declarată pe plan mondial a grupului BMW este: „Să fim cel mai de succes producător premium din industrie. BMW fiind unul dintre cei mai de succes producători de maşini premium din industria auto. Puncte slabe: BMW este un producător independent. Preţuri mari Produse de nişă (consumatori cu venituri ridicate) .

876 unităţi/ -10. . Lipsa de experienţă a est-europenilor în ceea ce priveşte producerea de automobile. MINI şi Rolls-Royce (2008: 1. In Europa.Oportunităţi: România are potenţial ridicat pentru că face parte din ţările post-comuniste care au trecut de perioada de tranziţie. BMW Group a vândut 1. Audi – 623. Audi este lider pe piata. aşa cum s-a anunţat anterior. Mercedes-Benz – 586.5%. Cota de piata: 4. fiind într-o perioadă de expansiune.3%.310 automobile ale mărcilor BMW. să-şi păstreze locul de lider mondial în producţia de automobile premium.196 masini noi inmatriculate – a crescut cu 6. BMW – 609. nivelul de trai şi implicit puterea de cumpărare sunt în continuă creştere iar piaţa nu este saturată.4%). cauzat de puterea mică de cumpărare. Cota de piata: 4.146 masini noi inmatriculate.435.5% fata de anul trecut. 2. Prin calitatea deosebită a produselor BMW încearcă să ţintească acel segment de consumatori cu venituri înalte. In Europa lider de piata este Audi.4%. urmat la distanta scurta de BMW si Mercedes-Benz. 3. si la inmatriculari si la volumul vanzarilor (647. În urma analizei SWOT am decis că cea mai bună strategie este maxi-max deoarece există resursele (puncte tari) şi oportunităţile necesare: ne folosim de mâna de lucru mai ieftină => costuri de producţie mai mici. Această performanţă a permis BMW Group să-şi salte cota de piaţă în segmentul premium şi. Per total.536 masini noi inmatriculate – si-a mentinut pozitia fata de anul trecut.600 unitati). în 2009. forţa de muncă ieftină Ameninţări: risc pe piaţa est-europeană legat de desfacerea produselor.286. Cota de piata: 4. urmat de BMW si Mercedes-Benz Iata care a fost situatia pe continentul european si cum si-au disputat cei trei producatori premium cota de piata: 1.

Concurentii majori ai marcii BMW . Seria 3 Audi A4. Mercedes SL. Mercedes S-Class. Vauxhall Corsa. Maserati Quattroporte şi Mercedes S65 AMG Limuzina. Seria 7 Audi A8 si S8. Concurenţi direcţi se numără: Seria 1 Mercedes A Class. Mercedes C-Class. Honda S2000. Fiecare dintre gamele Seria au concurenţi diferite. VW Touareg. Z4 Porsche Boxster. Saab 9-5. Jaguar S-Type R si Porsche Cayenne Turbo. Jeep Cherokee si Honda CR-V. Lexus LS400. Mercedes SLK. În cadrul dezvoltării se includ şi programele de training periodic cu persoane din compania mamă şi cu traineri recunoscuţi pe plan mondial. Lexus IS200. Audi A3. Toyota Yaris. Peugeot 206. Nissan 350Z si Audi TT. Audi RS6. Jaguar X-Type. Porsche Cayenne. Mercedes M-Class. Jaguar XJ serie. MINI Renault Clio. Porsche 911 şi Lexus SC340.Ferrari F340 si Aston Martin DB9. VW Polo. Nissan Micra. asumarea. M5 . Jaguar S-Type. Nissan X-Trail. . X3 Land Rover Freelander. Motivarea personalului Motivarea personalului constă în depistarea exactă a principalilor factori motivatori ai angajaţilor organizaţiei. Volvo XC90. Mercedes E-Class.Mercedes E55 AMG. M Range M3 Coupe . Volvo S80. De aceea se vor dezvolta în companie posibilităţi de dezvoltare a carierei şi de evaluare a performanţelor angajaţilor. M6 . Rolls-Royce Phantom Mercedes Maybach 57. Volkswagen Golf si Ford Focus. Aici se includ şi activităţile de teambuiling şi de fidelizare a personalului. X5 Range Rover. prioritizarea şi implementarea crezului organizaţiei.Mercedes C55 si Audi RS4. Seria 6 Jaguar XK. Seria 5 Audi A6. Bentley Flying Spur.

pe baza determinării automate a necesarului de instruire şi planificarea cursurilor Administrarea şi evaluarea cursanţilor şi a trainerilor Promovări  Evaluarea performanţelor o o o o Definirea standardelor de performanţă pentru fiecare angajat şi post Gestionarea documentelor necesare evaluării performanţelor Motivarea personalului Managementul obiectivelor pe departamente/ angajaţi Exemple de furnizori ai marcii BMW : Elemente optice: Automotive Lighting ZKW Bosch Filtre: Mann Hengst Mahle Elemente de directie: Lemfoerder Bujii: NGK Frane: ATE Textar Ferodo Zimmerman TRW Mahle Bosch Brembo Cutie de viteze: Getrag ZF GM Ambreiaj: Luk Sachs Cornaciu Alexandru Pascalau Marius Clasa XII F . evaluarea periodică a muncii – informaţii stocate în arhiva angajatului Programe de instruire şi perfecţionare personalizate. Dezvoltarea carierei: o o o o Monitorizarea evoluţiei profesionale a fiecărui angajat –obiective personale. adaptate potenţialului şi nevoilor fiecărui angajat în parte.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful