Zato i hoću da te zamolim:preleti beskonačnost i pobijedi vrijeme i maštu,ali nikad ne zaboravi kako se korača o zemlji.

Ako želiš znati gdje ti je srce...vidi gdje ti je um kada luta.

Smrt je samo tren kada umiranje prestaje.

A ona se okrenula i mirno zagazila u more.Voda joj se penjala uz noge i leđa i uskoro je pokrila tetovirana krila.Onda se okrenula,stajala je kao da pokušava upamtiti kako izgledaš.Valovi su naposlijetku progutali bjelinu njenih ramena.

Počela je,dakle,jesen.U sred avgusta.A počinjala je pomalo još u maju,pa junu,pa nekoliko dana u julu,presjecala vrućine,selila nas za jednu noć iz afričke jare na obale sjevernog mora.Ali ovo sad,od prije dva dana,to je kontinentalna jesen,to su prvi požutjeli listovi,miris hladnoće u kosi i na obrazima.Sad opet možemo da počnemo san o moru.

Postoji odgovor na svako pitanje koje se može da se formuliše.

Rođena sam kao tvoj nastavak.Kao ono što ti nemaš,a neophodno je da budeš savršen.Rođen si kao moj početak.Kao ono što sam preskočila u svom nastavku.To je svrha našeg postojanja.Da zajedno budemo jednog dana.

Smatrati sebe gorim od drugih je bio jedan od najnasilnijih načina da se iskaže ponos jer je to bio najdestruktivniji način da se bude različit.

Dobro pripremi se,jer evo,u život tvoj,ja vraćam se,ne pozvana.Ni kao prijatelj,ni kao drug,ni kao poznanik,ni kao ljubav neka daleka.Samo dolazim,sve da naplatim.Ne novcem,ne suzama,ne osvetom.Samo kao najljepša tvoja ostavljena prilika.Da samo pored tebe prođem,da ubijem te pogledom.Vraćam se,da te častim osmijehom.

Pod svakim je predmetom ležala prašina.Naslonila se na stolicu i zagledala se u hladan siječanjski dan za prozorom.sama u krevetu.niti želim.Bilo to za 10 mjeseci ili 10 godina.s njih čistila prašinu. Usamljena sam. To ne mogu.žena koja je znala šta je prava ljubav i koja je bila spremna na nova životna iskustva.Ne želim prestati biti ja. Svijet se i dalje kretao.osmijeh i uspomena.Bila je žena kojoj su loši dani katkad bili češći nego dobri.sretna sam.namjeravala je poslušati zadnju Garryjevu poruku.trljala oči i uspomene spremala na sigurno.Bila je žena kojoj stvari katkad jednostavno nisu polazile od ruke.Zbog toga je sada imala posao koji voli i dovoljno samopouzdanja da zahtijeva ono što želi.I ono slomljnog srca polako pada na zemlju bez kapi krvi.sasušenih grana sličnih žicama.glas u .Trpala ih je u vreće.jecaj u grlu.Bila je žena kojoj je voljeni muškarac davao savjete.Bila je žena kojoj je vlastiti život počesto išao na živce i kojoj je katkad bilo teško ustati ne vrijeme ne bi li otišla na posao.o tome kakva je bila nekada i kakva je sada.Drveće je luđački plesalo na vjetru. Bela je sezona suše.pokoja suza.a u njemu nije bilo dovoljno velikog staklenog zvona pod čije bi se zaštitničko okrilje sakrila.Što god je čekalo. i čvrsto kao čelik.a ona razmišljala o svemu što je naučila.Jedino drveće poznaje bol dok i dalje stoji uspravno.brate.Bila je žena koja je katkad mrzila svoj posao i žena koja se katkad pitala zašto je uopće došla na ovaj svijet.Uistinu. Kapuljača preko moje glave.niti tebi za ljubav.U međuvremenu će jednostavno živjeti.otvorit će srce i slijediti ga.Bela je sezona suše.jedna od tih stvari je valjda i taj dobro.koja ponekad plače ponedjeljkom ujutro ili noću.žena koja bi se katkad pogledala u zrcalo i zapitala se zašto ne digne lijeno dupe i ode do teretane.nove uspomene.bela je sezona suše.žena koja je te savjete poslušala i koja se svim silama pokušavala oporaviti.njihov kratak život prolazi.tužna sam.bila je i žena s milijun divnih uspomena.Bila je žena koja je često griješi.umorna sam.Uvelo lišće ne može da se održi.krpa u ustima.žica oko vrata.nove ljubavi.S druge strane.

ali samo nekad poželim.da nam se pogledi susretnu.bilo to nasred neke pustinje.zaista.Sećam se da sam umrla i da sam bila mrtva.da sam spremna voljeti te čitav život.a ni riječi izustiti o tome. Dalje. Sve što se dogodi jedanput.ne uzvrativši je. Iskrenost nije pomogla.nego smognuti hrabrost i uputiti se u borbu sa jačim od sebe. .noći. Oboje smo nosili na lančiću po polovinu davno polomljene tajne.usamljenost .Sećam se kako izgleda biti živ.Ali sve što se desi dva puta.I sećam se otkucaja svog srca.ne mora nikada da se ponovi.bistrog jezera-stvari koje nisam vidjela. Nekad.Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu prihvataju na sebe ulogu dobre duše.Jedino možda to da si ostao najljepša medalja iz naljepšeg rata. Gledala je u prošlost pokušavajući shvatiti kad je sav smijeh zamro.u samoći.oči koje me posmatraju.smeh u tmini.nevidljive ruke koje me dodiruju.u kojem su mi srce amputirali.jer da me znaš.desiće se i treći put.mirne reke.znao bi.ili nasred nekog velikog grada.sva prošlost i sva budućnost gube svoj značaj i samo postoji taj trenutak.u potaji.nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava.oplakati.dok naš sustanar ili supružnik spava.a onda tek noću.svoj kukavičluk. Kada čovjek dublje zagleda u dušu svijeta lako shvati da na svijetu uvijek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu.iskrenost je zabolela.koliko me ne znaš.sećam se da sam brojala udisaje i izdisaje.ludilo.užas.ne bi imala ništa više da ti javim.ko zna zašto.Uvijek je neusporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu.I kada se te osobe sretnu i njihovi pogledi se ukrste.Sigurno je lakše trpiti uvredu.ali nismo pokušavali da je sastavimo. sramota.srebrnog drveta na brežuljku.žutog leptira na zelenom listu.uvijek možemo reći da nas bačeni kamen nije pogodio.ali koje nikada neću zaboraviti.

Ono što proklinješ.jednog ćeš dana postati.ogrtač progledao na laktovima.da. Ako jednom odeš.Ali kad ga počnemo ljubiti zbog njegovih mana.cipele mu vodu propuštale. Zaista.da ga čuvam. Sva iskušenja.ili zapaliti kuću.i sreća i tuga na mome su licu slika koja nedostaje. Susreo sam na ulici vrlo siromašna. Ljubav je vatra. I sve je tako kako treba biti.da ga ljubim.ali duša mu bijaše posuta zvijezdama.Izbroj u sebi do deset.a ono što osuđuješ. Ja bih znala da ga volim.i sanjiva do zore.zaljubljena mladića.ti me tako divno ne znaš.na velikim.jer ako se okreneš moraš se vratiti.onda je to ljubav.Jer dan nije njihovo područje.Ali nikad ne znate hoće li vam zagrijati srce.Tetovirana jesen.da mu lažem.i to u večnost pretvori.I sve što žmureći smisliš ostaće zauvek tako.Dan je samo bijela hartija na kojoj se sve bilježi i ispisuje. Dok god volimo nekog zbog njegovih vrlina.sva ispaštanja i sve patnje u životu mogu se mjeriti snagom i dužinom nesanica koje ih prate.mračnim i vrelim .prokleti će tebe. Neću žaliti stvarno ni za čim.a račun se plaća noću.to nije ništa ozbiljno.a ja ne želim da se vratiš odlazeći.ja bih znala s njim da maštam.nemoj se okrenuti.kaput otrcan.Šešir mu bio star.a ono što bude bit će.Kao mrtav delfin što sanja usnulo more.da mu praštam.

Njihova se imena ne smiju izgovoriti glasno da ne oskrvnu usne smrtnika.što šeta tamo gdje mene nema.jer što nije bilo. i ma . Bol će doći kasnije.spokojan.uzalud se javljate.Ja sam onaj što hoda pored mene. I ne. danas sam tu gdje jesam. Taj smešak bih se teško usudila da nazovem anđeoskim. nije me zbog toga sram.Ali tu se i sve riješava i briše.Svaka preboljena patnja nastaje tu kao rijeka ponornica ili sagori bez traga i spomena.varka koju ne mogu i ne želim da otjeram jer me razoružava i tihom tugom brani od patnje. Ne poznajem nijedan problem koji sat vremena čitanja nije ublažio. Al' baš zbog toga. Kasno je sjećanja. Čovjek koji ne čita dobre knjige nije ni u kakvoj prednosti pred čovjekom koji ne zna čitati.katkad zaboravljam..Vi ste varka koja rađa nezadovoljstvo.iskrena! :] U životu svakog čovjeka postoji most preko kojeg je ponekad jako teško preći.poljima nesanice. jer samo djeca su neiskvarena.Ti si jedina žena koju sam ikad volio. tvrdoglava klinka što šuti samo kada spava. znam.kojeg.beskorisne su vaše nemoćne utjehe i potsjećanja na ono što je moglo bude.no bijahu istjerane gnjevom anđela.kad govorim.Tada je došla bol. Bit ću vječno dijete u srcu.Taj što šuti. Ja nisam ja.nije ni moglo da bude.jer su došle iz bezbožne tame i napale nebo.konačno i nepovratno.A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo. ali i đavolci su slatki dok su mali.katkad osjetim.a ne vidim ga.. Još od malih nogu ja sam svojeglava.Taj što će ostati uspravan kad ja umrem.

Plakali. jorgana. Smejali se. I niko nije znao za dijete.niti zene vole muskarce onoliko koliko slusaju i trpe. Bili smo . Igrali smo žmurke.a udala se za vas. Nekada smo spavali sa medom.suvise su lepe da bi bile verne. Sakrivali se ispod stola. Ako morate birati izmedju dva zla odaberite ono koje jos niste probali.. Zar se nismo ranije negde sreli? Jesmo. Muskarci ne mrze zene onoliko koliko vicu na njih. Ne trcite za zenama. Uvek postoji jedna budala vise nego sto ste racunali. a mrzeli da idemo u vrtić i budimo se rano. u ormaru od mame i tate. Tek kad određeno vrijeme prođe shvatimo da nije bilo uopće strašno samo nas je neki unutarnji strah spriječavao da pređemo. Jeli smo slatkiše dok nas ne zaboli stomak. jurke. Ne brinite previse sta ljudi misle.Takav je slucaj i sa pametnim muskarcima.koliko se činilo lako napravit taj korak nešto vuče nazad.. Padali.oni to retko rade.zato više ni ne svraćam tamo. grebali kolena.. a strah je ponekad jači od svega iako znamo da je bezrazložan.Zena je ime za onu koja je volela nekog drugog. Savest je ono sto boli kad se svi ostali delovi osjecaju fantasticno.da se ne sudarite sa onima koji od njih beze. Istrčavali napolje i po ceo dan bili sa klincima iz ulice. Muz je ime za onoga koji vas je nekad volio. Ne verujte lepim zenama.

koji sme da se usudi da vas jos ovaj put pronadje cak i nakon svog „ovo je definitivno poslednji put“. Od svih laži koje si mi pričao „Volim te“ mi je bila najdraža. Ovo je to? Ovo sam jedva čekala čitavo detinjstvo? Ako jeste. koji se ne plasi da vas pozove nakon mnogih spustenih slusalica da vam cuje glas.u njoj je kaša. A najviše od svega želim da se bar još jednom vrati onaj iskreni dečiji osmeh koji je nakada stalno bio tu. Knjige su napisali i čitali ljudi koji su cijelog života tražili nešto. mržnja.jer je snaša.stoji je cika jer je vidjela bika.to je covek koji zaista voli.bilo što. Još uvek nismo znali šta je ljubomora. mi počnemo da maštamo. jer da vam je . bar jos ovaj put. Želim da mamu grlim na isti onaj način i da joj pružim svu ljubav ovog sveta. I eto sad.gore kosa. Zao si bio jedino ako se smeješ kada neko padne. ‘dečka’ sa kojim se samo držim za ruku i pocrvenim kada je tu. one drugare. izaberite drugu. Zanimljivije. Ako ne mozete da se odlucite izmedju dve osobe. koji ume da zgazi ponos i okrene se za vama nakon toliko odlazaka. Curi rosa s tvoga nosa. I tati isto. Jako. A kada nas poljubi za laku noć i izadje iz sobe.nemoj ga kriviti ako kaže drveću. A uveče smo gledali crtane filmove. Onako kako samo ona ume. Ide gola cola do kola i naiđe sola i kaže: Ti si moja vakuola. Posle odemo u sobu. Ima jedna slika.što bi ih udaljilo od vlastitog učmalog života. Želimo samo da odrastemo. pa mama dodje da nam ugasi svetlo i ušuška nas. Onaj koji je zaista hrabar da vam oprosti svaku gresku.srećni i imali to sa kim da delimo.dole si bosa. samo da bi vas vratio….na njoj chica. Nije bitno koliko se brzo kreces ako nikad ne ides nikamo. Zagrli. onaj koji ce staviti sve na kocku. Želim da on bude moj heroj. Ima jedna čaša. Ako odaš tajnu vjetru.jede je Maša. I mislimo da će tada biti drugačije. ja samo želim da opet imam one smešne kikice. koji je toliko jak da ustane jos jednom i potrazi vas. slinave rukave. Bolje.

Spavao je. nije mi bitno. Ne znam da li cu te ikad vise vidjeti. Ti ostajes.koja se brine za tebe i kojoj falis zato jer jednog dana kad otvoris oci. Mozda shvatis da za ljubav nije bitno da li si mladji ili stariji. Mozda. Ja te volim. da vidim taj tvoj lijepi smijesak. doci ce vrijeme rastanka. Opet ce je zora docekati. ipak. . Neko ce desno. Neki ce ostati na raskrsnici da cekaju sljedece zeleno svjetlo. Svi cemo skupa poci do jedne raskrsnice. Opet ce u sjenama noci traziti ono cega vise nije bilo u toj sobi. neko ce poci gore. a neko mozda dolje. visi ili nizi.stvarno stalo do prve. Nikad ne ignoriraj osobu koja te voli. Ne.nego žena koja je prestala da ga voli. Bit ce smijeha. ruke posesivno prebacene preko njena naga tijela. suza. Pustite nas da čitamo i da plešemo. Sebe. Cekat cu jos malo. U jednoj ruci drzala je cigaretu a u drugoj se klatila casa viskija. To su dvije stvari koje nikad neće naškoditi svijetu. Jednog dana proci ce ovi dani..shvatit ces da si izgubio mjesec dok si racunao na zvijezde. a mozda te i nekad sutra budem voljela. "Zauvek" je. druga nikada ne bi ni postojala!!! Nikad nisam tražila nekoga ko će mi skinuti zvezde s neba. Možda se i ja jednog jutra probudim i ne pomislim na tebe. a ja odlazim. ja cu se skriti iza coska i tamo cu cekati tebe. Niko ne poznaje čovjeka bolje. u tom krevetu. samo reč. mozda tada shvatis da te je neko ludo volio. Za sada mi to još uvijek ne polazi za rukom. neko lijevo. Velike reči obično imaju malu grešku. a nije da se ne trudim. a ja. Cekat cu da te jos jednom vidim. ako prodjem pokraj te raskrsnice. i smanjuju se za mrvičak svaki put kad ih izgovoriš. Ono sto je izgubila gradeci njihove kule od vjetra. već nekoga ko će ih gledati sa mnom. Ni od mog "zauvek" nije ostalo bog zna šta. a ti budes prolazio.

U dzepu nosim kljuc mog tajnog hodnika.Tvoju posebnu koja izgleda stalno ocekuje previse od ljudi..Onu koja je svjesna koliko vrijedi.Onu koja vjeruje i daje dusu i srce a stalno je iznevjere i prevare.. I kada sam najbolja. Samo što je ovoga puta malo drugačije.zelim biti slobodna.I moja tvrdjava mi ponekada dosadi.Onu koja ima prepun ormar odjece a vjecito nema sta da obuce..... Imao je samo njeno tijelo... kad govorim.Nemiri .A ti shvati me ako mozes. još jednom mora sebe uvjeriti da ljubav postoji..Ovako nesavrsenu.. a ne vidim ga.. On ju je tako izvjezbao. I moja tvrdjava mi ponekad dosadi..koja je svima uzor.. kad mrzim. Lose je odglumila hiljadu puta..i pokusaj me pratiti. Ali lose je odigrala.... spokojan... ne zna koliko ju je činila sretnom i sama pomisao da ima nekoga ko je drugačiji. Lose je lagala da joj nije stalo.. Ja sam onaj što hoda pored mene..Vjerovala je u to cvrsto. katkad zaboravljam..A stalno to zaboravlja..... Nije imao njeno srce. Kojega.. isuvise cesto dozivaju me ka sebi daljine. Niko ne vjeruje lijepim ženama. kome vjeruje. ali niti kada ju je trebalo oduzeti.Ne zna on koliko ljubavi je ona imala za njega...Znas. Suviše su lijepe da bi bile vjerne.Krisom zalazim u nove slojeve razuma..U susjedne buducnosti.. . Taj što će ostati uspravan kad ja umrem..... što šeta tamo gdje mene nema..Za koji samo znam ja.. što prašta. još jednom mora vratiti vjeru u nju.. Sad još jednom mora da se diže sa dna... Taj sam što šuti.kojoj se svi dive.obuzimaju me i ne ostavljaju na miru.Onu koja puno prica a stalno je nedorecena. Ja nisam ja. Osjecala se kao violina u rukama najvrsnijeg virtuoza. ovoga puta ona nema volje da sve to učini. Takav je slučaj i sa pametnim muškarcima... Muškarci nisu izbjegavali nikakva sredstva kada je trebalo braniti nevinost žene.. blag.. katkada osjetim..

to vrijeme kad vjetar čupa uspomene.. trga dušu i vraća te tamo odakle misliš da si zauvijek pobjegla.ja castim. Jesen i oktobar.. .. da je ne bi mogao iskrenom ljubavi kupiti.. to nekakvo sjetno doba.a nisi i ne možeš.da se proda za šaku laži. Ali ni toliko jeftina. Kusur od ljubavi mi ne treba.Niti jedna žena nije toliko skupa.