Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima

PENGENALAN PROJEK

KUALA LUMPUR, 30 Sept (Bernama) -- Gempa bumi berskala 7.7 Richter berlaku di selatan Sumatera, Indonesia pada pukul 6.16 petang menyebabkan gegaran turut dirasai di beberapa kawasan di pantai barat Semenanjung Malaysia, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia. Sehubungan itu, The New Straits Times Press (M) Bhd dan Media Prima Bhd semalam melancarkan Tabung Bencana NSTP-Media Prima bagi membantu mangsa gempa bumi di Padang, Indonesia. Pengarah Eksekutif Berita dan Operasi Editorial Media Prima yang juga Pengarah Eksekutif Editorial NSTP, Datuk Ahmad A Talib, berkata tabung itu bagi membantu meringankan penderitaan mangsa yang terbabit bencana alam di negara berkenaan.Katanya, orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh menghantar ke Bahagian Kewangan NSTP, 31 Jalan Riong, 59100, Kuala Lumpur. “Mereka juga boleh menghantar cek atas nama The New Straits Times Press (M) Bhd dengan menulis Tabung Bencana NSTP-Media Prima di belakang cek,” katanya lagi. Bagi menyokong hasrat murni yang telah dilancarkan oleh NSTP bersama Media Prima ini, pensyarah yang telah mengendalikan subjek Kepimpinan dan Keusahawanan (KDKB113), Institut Kajian Liberal (IKAL), Universiti Tenaga Nasional, Encik Mohd Ariff Bin Tarmizi, pelajarnya. Projek ini telah memakan masa selama tiga minggu yang mana pelajarnya telah membuka gerai dan menjalankan perniagaan untuk mengumpul duit untuk sumbangan tabung NSTP-Media Prima ini. Keuntungan bersih yang diperoleh akan disumbangkan kepada tabung ini secara keseluruhannya. telah mengambil keputusan untuk menyumbang kepada tabung tersebut dengan mengumpul hasil jualan yang dilakukan oleh para

Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113

Page 1

panggilan telefon. pemerhatian. Kajiselidik rambang dan jualan Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 2 . seminar. PERSEDIAAN DAN PERANCANGAN PERNIAGAAN PERSEDIAAN MENJADI USAHAWAN Menceburi bidang perniagaan tanpa asas yang kukuh selalu menjerumus individu ke dalam situasi yang tidak menentu. Mengumpul maklumat Pengumpulan maklumat adalah merupakan ‘kunci kejayaan’ kepada sebarang usahaniaga yang akan dijalankan. PRA-PERNIAGAAN 1. bahan bacaan dan petikan akhbar dan media elektronik termasuk internet. 2. Penyediaan dan persiapan yang dilakukan perlu meliputi aspek fizikal. Dengan kewujudan pelbagai kementerian dan agensi yang ditubuhkan kerajaan. tetapi boleh dilakukan melalui konsep tidak formal seperti tinjauan. perbualan. Pilihan bahan niaga Pemilihan bahan niaga turut memainkan peranan penting dalam menentukan tahap kejayaan suatu bidang perniagaan yang diceburi. Oleh itu. percubaan. persediaan yang rapi perlu dilakukan demi menjamin kejayaan mutlak dapat dicapai. Analogi situasi berkenaan adalah seperti tentera yang bertempur dengan senjata dan tentera yang bertempur tanpa senjata. urusan untuk mengumpul maklumat adalah amat mudah dan menjimatkan masa dan wang. Ini dapat dilakukan apabila kajian keperluan pengguna dan soal selidik dibuat terlebih dahulu. Sumber maklumat boleh diperolehi dari pelbagai rujukan. Ia tidak semestinya secara formal. material dan mental.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Program Jualan ini juga merupakan komponen utama yang terkandung dalam silibus pelajaran KDKB 113 dan penilaian sebanyak 15% akan dilakukan daripada jumlah keseluruhan pemarkahan. Ia boleh diperolehi melalui program kursus.

f.com. daya potensinya. Lokasi Perniagaan Bahan niaga yang baik belum tentu mencukupi untuk menarik pelanggan sekiranya lokasi perniagaan tidak terletak di tempat yang strategik. Keadaan ini selalu berlaku Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 3 . Memberikan anggaran awal terhadap sumber-sumber yang diperlukan dalam d. sebelum sesuatu perniagaan dilaksanakan. Kami telah memilih penjualan baju secara ‘online’ menerusi internet. e. Ini mesti dibuat supaya usahawan mempunyai kesedaran terhadap risiko dan potensi yang akan dihadapi dalam perniagaan berkenaan.blogspot. Memberikan gambaran kasar mengenai kemampuan usaha niaga yang bakal c. Umumnya tujuan pelan atau rancangan perniagaan itu disediakan adalah kerana: a. Tindakan ini adalah baik dan berkesan kerana dapat memastikan bukan sahaja tindakbalas pengguna. Blog yang kami gunakan untuk pemasaran ialah http://linenstore. Pelan perniagaan Pelan perniagaan adalah merupakan rangka kasar yang perlu disiapkan. Menyediakan satu garis panduan pelaksanaan untuk diikuti supaya tidak tersasar dari maklamat asal. Untuk menganggarkan saiz. diteliti dan diberikan pertimbangan sewajarnya. Kami mengambil keputusan untuk memasarkan baju yang dijual melalui blog yang direka khas untuk jualan ‘online’. 3.Menyakinkan pembiaya dan rakan kongsi yang akan menyertai usahaniaga. tetapi turut mendedahkan kelemahan pesaing. 4. bentuk dan lokasi projek supaya bersesuaian dengan kemampuan modal. guna tenaga dan kemantapan pasaran. dikaji. b.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Teknik lain yang boleh digunakan adalah mengkaji tahap percapaian pesaing. peluang dan juga nilai pasaran. Memberikan justifikasi terhadap objektif perniagaan berkenaan termasuk risiko dan dilakukan melaksanakan termasuk usaha niaga berkenaan. majunya.

6.net/index. Kekuatan / Kebolehan = Bakat Semulajadi + Pengalaman + Ilmu dan Kemahiran untuk meningkatkan jualan. kami boleh mendapatkan maklumbalas daripada pembeli tentang pendapat dan idea-idea 5. pastikan kemudahan intrastruktur yang cukup terdapat di lokasi. kami boleh membuat dua pilihan. Sekiranya premis perniagaan ingin ditempatkan di tapak sendiri di luar pusat membeli belah. Ini juga mestilah mudah dilihat dan dihubungi. Pilihan pertama ialah melalui perisian yang boleh digunakan untuk membina laman web seperti joomla. Tetapi untuk menjalankan perniagaan baju ‘online’ ini tidak memerlukan tapak jualan dan kami tidak perlu risau tentang lokasi perniagaan yang mungkin tidak strategik. kami mempunyai mudah. Jualan maya menerusi blog kami hanya memerlukan promosi melalui laman maya. Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 4 . Pilihan kedua . Selepas website siap direkabentuk. elektrik dan tempat meletak kenderaan. Bina Website Dalam membina laman web. dan untuk mencantikkan website kami gunakan perisian Photoshop dan Flash. pengunjung internet boleh melayari http://forum.lowyat.Sebagai contoh.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima sekiranya lokasi perniagaan terletak di pusat membeli belah. Melalui ruangan ini. . air.php?showtopic=918129&hl=.com yang menyediakan perkhidmatan membina dan merekabentuk laman web. talian telefon. kami menggunakan perisian FTP untuk memindahkan website ke hosting internet. Tinjauan perlu dilakukan dengan teliti untuk memilih lokasi yang menjadi tumpuan pengunjung.kekuatan dan kebolehan Mengetahui kekuatan dan kebolehan setiap rakan kongsi untuk memastikan tenaga kerja yang optima. Ini termasuklah kemudahan pengangkutan. Mengetahui “Kuasa Kandungan” Website Untuk mengukuhkan ilmu berkenaan perniagaan internet kami selalu melawati blog-blog dan website yang pakar tentang perniagaan internet kerana banyak laman web yang boleh dilawati dan ‘menuntut’ ilmu daripada pakar. atau asas HTML dengan menggunakan perisian dreamweaver.

Masa : 930 malam-1030 malam Ketua : Ahmad Asyroff Bin Mohamad Saleh Rakan kongsi yang menghadiri mesyuarat : Muhammad Ridhuan Bin Zakarya@Derahman Mohd Fadzli Bin Razali Mohd Badrulnizal Bin Abu Mohd Hafizul Nazwan Bin Mat Hassin Mohd Idrul Shah Bin Mohd Khairul Bahri Skop Perbincangan: 1) Berbincang untuk menentukan jenis perniagaan dan bahan niaga yang akan diniagakan. Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 5 .pastinya sesebuah perniagaan dan organisasi terssebut dapat mencipta nama dan kejayaan. pelayar akan turut melayari laman kami. MINIT MESYUARAT Tempat: Lobi Perpustakaan (UNITEN) Tarikh : 23 Oktober 2009 Hari : Jumaat.kami juga bertukar link sesama para pengguna website. Dapatkan Traffik Ke Website Langkah seterusnya adalah menarik pelawat ke website kami. Jika rangkaian perniagaan yang mantap dapat dibina. 8. Bina Komuniti Untuk Website Anda Pendekatan ini adalah bertujuan untuk mendapatkan rangkaian perniagaan kami. Dengan cara tersebut. pelawat yang memasuki sesuatu forum dan membuka sesuatu thread mencari sesuatu yang mempunyai kaitan dengan thread tersebut.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima 7. Bagaimanakan untuk menarik perhatian traffik atau pelayar internet melayari laman web kami? Kami banyak menyertai forum. Selain daripada itu.

Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 6 . 3) Mencari supplier bahan niaga 4) Menentukan corak promosi dan pemasaran 5) Menentukan corak pentadbiran kewangan Disediakan oleh. Disahkan oleh.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima 2) Menentukan modal yang akan dikeluarkan oleh setiap orang daripada rakan kongsi. -------------------------------------------------------Muhammad Ridhuan Bin Zakarya @Derahman Asyroff Bin Mohamad Saleh Ahmad KONSEP PROMOSI DAN PEMASARAN Gambarajah berikut merupakan elemen yang perlu dipertimbangkan semasa melakukan promosi dan pemasaran sesuatu produk.

’signature file’ akan disertakan di akhir paparan tersebut.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Iklan Berkesan 1) Gunakan ‘headline’ yang menarik untuk menarik perhatian pelanggan 2) Mencipta satu imej atau jenama dalam fikiran pengguna Pemasaran Melalui Forum Forum adalah bertujuan untuk berkongsi ilmu dan maklumat supaya peserta forum boleh mendapat faedah sesama sendiri secara percuma. Di sini juga mereka boleh beriklan. pasti ada caranya. Kadang-kadang pengusaha juga disediakan ruangan beriklan di dalam forum yang disertai. Gunakan bahagian ini untuk meletakkan link ke laman web ‘borang langganan’ anda. Setiap paparan yang ditulis di forum . Inilah bahagian yang boleh gunakan untuk promosi produk. Pengusaha disediakan kemudahan yang membolehkan untuk meletakkan link ke sebarang laman web.Kalau hendak berforum. Penulisan Artikel Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 7 . Langkah yang berkesan ialah dengan meletakkan ’signature file’ pada bahagian keahlian forum yang disertai.

Mula menulis sekarang dan berikan kebenaran untuk orang lain memaparkan artikel tersebut di laman web mereka.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Tidak menjadi masalah untuk menulis sebarang artikel yang berkaitan dengan topik yang ingin dipromosikan. LAPORAN SEMASA MENJALANKAN PERNIAGAAN Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 8 . mereka perlu meletakkan biografi ringkas mengenai penulisnya di akhir artikel tersebut dan tiada sebarang pindaan dilakukan ke atas artikel . iaitu bagi sesiapa yang ingin menggunakan artikel tersebut.Tapi sebelum itu. berikan syarat terlebih dahulu. artikel ini digabungkan dan jadikan satu laporan ringkas yang membenarkan orang lain menyebarkannya secara percuma. Di dalam biografi ringkas inilah akan diletakkan link ke laman web. Pastikan link ke laman web telah diletakkan di dalam laporan percuma ini supaya sesiapa yang membacanya boleh melawati laman web anda dengan cuma klik ke link yang anda berikan. Pemberian Laporan Percuma Selepas menulis beberapa artikel.

terdapat beberapa masalah yang timbul tetapi pada masa yang sama ia memberikan kami satu pengalaman yang hebat. 1) Masalah yang dihadapi semasa menjalankan perniagaan • Masa yang singkat Kami telah diberi masa dalam tiga minggu untuk menjalankan projek ini. Banyak pengalaman baru yang kami pelajari untuk menjadi seorang pemimpin dan usahawan yang berjaya.Terima kasih diucapkan kepada abang kepada salah seorang ahli kongsi kami kerana telah meminjamkan kerete beliau untuk kegunaan kami. kami telah berjaya menjalankan perniagaan secara ’online’ di internet. Setelah berbincang.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Semasa menjalankan perniagaan ini. • Masalah untuk menghantar baju tempahan Pada awalnya. • Masalah untuk mendapatkan komitmen daripada semua ahli kumpulan Oleh sebab kami sedang sibuk untuk menghadapi peperiksaan akhir semester. kami telah mengambil keputusan untuk meneruskan perniagaan tanpa kehadiran semua ahli.Tetapi pada akhirnya.Hal ini demikian kerana kaedah ini lebih mudah untuk dijalankan memandangkan ia tidak mengambil masa yang terlalu banyak daripada kami.Tambahan lagi keputusan untuk diadakan projek keusahawanan ini di saat-saat akhir yang mana pelajar sibuk untuk menghadapai peperiksaan akhir semester. masalah ini muncul ekoran daripada ketiadaan kenderaan untuk menghantar tempahan bagi pelangan yang berada luar kampus. Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 9 . kebanyakkan daripada rakan kongsi tidak dapat memberikan komitmen yang penuh.Tetapi kami akhirnya berjaya mendapatkan sebuah kereta untuk berulang-alik untuk penghantaran tempahan.

lelongan online tidak memerlukan anda mereka laman web sendiri.TENTUKAN HALATUJU. • Tidak perlu mereka laman web Berbanding model perniagaan internet yang lain. Ini seterusnya akan menjimatkan masa dan wang anda untuk memulakan perniagaan internet. anda sudah boleh menjimatkan masa dan wang untuk mendapatkan traffik kerana pembeli memang sudah berada di situ dengan tujuan untuk membeli barangan yang dijual oleh penjual. Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 10 . (99% laman web yang ada ) Oleh itu.Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima 2) Pengalaman yang dikutip semasa menjalankan perniagaan • Falsafah BERSEDIA.com.com menerima purata pengunjung melebihi 2 juta orang pada setiap hari. dengan menggunakan portal lelongan online ternyata ianya adalah lebih mudah. • Bilangan Traffik (Pelayar internet) Keduanya ialah perniagaan laman web sangat bergantung kepada traffik. Berbanding memulakan laman web sendiri yang memerlukan anda untuk meluangkan masa dan wang untuk mendapatkan traffik. Tiada traffic maka tiada bisnes.my menerima purata pengunjung seramai 1 juta orang pada setiap bulan manakala portal eBay.Apabila anda memulakan perniagaan di dalam portal tersebut. untuk menarik sasaran traffik maka kita mestilah memberi apa yang dikehendaki olih para pelayar web kita. Selepas itu barulah anda siap untuk memasuki pasaran berasaskan laman web. Maksudnya di sini ialah seseorang itu perlu melakukan persiapan terlebih dahulu sebelum memasuki alam perniagaan internet.Sasarkan kepada siapa target yang ingin difokuskan. • Tidak perlu mencari pembeli Portal mudah.

Sebagai seorang ahli. Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 11 .Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima • Tidak memerlukan pengalaman penjualan internet Walaupun menjalankan perniagaan internet lebih mudah berbanding menjalankan perniagaan konvensional. anda masih memerlukan pengalaman untuk mengendalikan perniagaan internet yang berjaya. Portal mudah online telah memudahkan sesiapa sahaja untuk memulakan perniagaan internet yang berjaya. mereka laman web dan mendapatkan kedudukan carian yang lebih baik. Namun demikian.Kelebihan lelongan online adalah anda tidak perlu terlalu mengetahui perkara-perkara teknikal berkenaan perniagaan internet seperti hosting. bayaran tersebut masih dianggap lebih murah jika dibandingkan dengan kos yang perlu dikeluarkan untuk perniagaan internet konvensional. anda boleh terus menjual barangan tanpa dikenakan sebarang bayaran. • Portal Kos permulaan yang rendah mudah online cuma memerlukan anda untuk menjadi ahli untuk membolehkan anda menjual di dalam portal tersebut.Namun demikian. Bayaran cuma dikenakan apabila anda ingin melakukan promosi tambahan untuk lelongan anda.

makan dan minum) Untung bersih RM323 RM64 RM98 RM96 RM147 RM32 RM49 RM17 RM340 RM323 RM272 Keluar RM192 RM294 RM96 RM147 RM160 RM245 RM238 RM153 RM102 Masuk Baki Modal keseluruhan : RM 657 Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 12 .Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima LAPORAN KEWANGAN Tarikh 25/10/09 27/10/09 27/10/09 28/10/09 28/10/09 30/10/09 30/10/09 1/11/09 1/11/09 1/11/09 2/11/09 3/11/09 Keterangan Modal perniagaan Jualan 6 helai Modal perniagaan Jualan 3 helai Modal perniagaan Jualan 5 helai Modal perniagaan Jualan 2 helai Modal perniagaan Jualan 3 helai Modal perniagaan Jualan 1 helai Modal sampingan (minyak.

Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Hasil jualan : RM 980 Keuntungan bersih : RM 980.RM 657= RM 323 Kos sehelai baju= RM 32 Harga jualan= RM 49 Untung kasar untuk sehelai baju= RM 17 Untung kasar keseluruhan = RM17X20 = RM 340 Baju Berjaya dijual= 20 helai Hasil jualan= RM 49X20 = RM 980 Hasil sumbangan berjaya dikumpul untuk tabung bencana NSTP-Media Prima adalah sebanyak RM 323. KESIMPULAN Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 13 .

Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Secara keseluruhannya. projek jualan untuk mengumpul sumbangan ke atas tabung bencana NSTP media prima ini merupakan satu kaedah dan pendekatan yang terbaik untuk golongan belia memberikan sumbangan. Pengusaha perlu bijak memilih produk niaga dan lokasi perniagaan yang strategik amat penting untuk memastikan perniagaan berjaya. termasuklah strategi pemasaran dan promosi pastinya hasil jualan tidak memberangsangkan dan tidak mendatangkan keuntungan. Kaedah ini merupakan satu platform untuk golongan ini menyumbang sesuatu untuk mangsa-mangsa yang telah ditimpa bencana alam. projek ini memberikan pendedahan kepada pelajar tentang dunia perniagaan. perusaha perlu membuat kajian terlebih dahulu dan mengumpul semua maklumat yang penting untuk diambil kira semasa membuat keputusan.Bagaimana untuk mengurus dan mentadbir sesuatu perniagaan yang dilakukan untuk memastikan perniagaan tersebut maju dan mencapai kejayaan. LAMPIRAN Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 14 . perusaha perlu bijak dalam mengurus dan mentadbir perniagaan.Tanpa mengurusan yang cekap dan effektif . Sebelum memulakan perniagaan.Oleh hal yang demikian. Selain itu juga.Sasaran pengguna amat penting bagi mencapai sasaran hasil jualan.

Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Berikut merupakan contoh-contoh bahan niaga yang diniagakan untuk projek ini: Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 15 .

Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 16 .

Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Berikut merupakan contoh pengiklanan yang digunakan untuk pemasaran dan promosi: Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 17 .

Laporan jualan amal tabung bencana NSTP-Media Prima Kepimpinan dan Keusahawanan KDKB 113 Page 18 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful