Uvod - Zasto uciti Perl ? - webpretraga.

com

http://webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.html

Uvod - Zasto uciti Perl ?
Sazetak: Kada sam poceo sa Perl-om, najveci problem je bio odluciti se koju literaturu koristiti. Iz tog razloga u ovom prirucniku su izbacene nepotrebne stvari koje zamaraju citaoca i fokus je na sustini i opipljivim rezultatima odmah.

Sta je uopste Perl ?
Perl je razlog zasto cete zavolete programiranje :) Perl je star. Njegova izdrzljivost i postojanost na trzistu je samo jedan od dokaza koliko je ovaj jezik koristan generacijam programera i sistem administratora sirom sveta. Autor Perl-a je Larry Wall. Perl je "zvanicno" rodjen 1987 godine na UNIX sistemima i sluzio je kao zamena za shell jezike (sh), AWK i sed. Tada je Larry radio na poverljivim projektima gde su racunari "ozbiljne" namene bili povezani kriptovanom vezom. Dobio je zadatak da osmisli centralizovan sistem konfiguracije i izvestavanja i tako se poceo razvijati Perl. Obratite paznju - Perl je programski jezik, koji je prevashodno sluzio sistem administratorima - to treba dosta da vam govori. Ako su vam skracenice AWK, sed, sh strane - nema problema. U sustini, Perl je preuzeo mogucnosti veoma napradne obrade teksta iz tih jezika i interakcije sa operativnim sistemom. Nemojte da vas ovo sad zamara, naucicete kasnije.

Da li je Perl tezak za ucenje ?
Ako ste programirali do sada - ne. Jedina stvar kod Perl-a koji moze da vas oznoji su regularni izrazi. Medjutim - u tome je i osnovna snaga Perl-a. Ako ste ikad radili sa sed-om, Perl je implementirao i te mogucnost, tako da bi ste trebali biti poznatoj teritoriju. Ako niste programirali do sada - zavisi. Zasto "zavisi" ? Moram da vam kazem nesto. Postoje programski jezici koji se na prvi pogled - lakse uce. Obratite paznju, rekao sam - na prvi pogled. U cemu je fora ? Fora je u tome sto uz te programski jezike, "novije generacije" dobijete uglavnom neki interpreter (bez njega se source ne moze izvrsavati), dobijete "editor", tutorijale i ostale stvari. I vi sada mislite da ce vam biti lakse jer ste dobili sve na tacni. E pa nije bas. To sto je u pocetku lakse, na kraju se obije od glavu, jer vas stavi u mentalni sklop da ce uvek biti nekog da vam sve poturi na tacni kad vam zatreba u ptogramiranju. Lakoca u ucenju ima svoju cenu kasnije. Perl nije komplikovan za ucenje. Istina potrebno je sesti, odvojiti vreme, definisati ciljeve i poceti raditi. Perl i programiranje se ne uci samo citanjem dobre knjige. Potrebno je jednostavno sesti i poceti kuckati source. Greske u programiranju - su najbolja stvar koja moze da vam se desi. U pocetku ce ih biti mnogo, bice mnogo i nedoumica. Kasnije cete ih zavolete - jer ce vas uvek nauciti nesto novo i kvalitetnije.

Gde i za sta se upotrebljava Perl ?
Perl mozete upotrebljavati za: Masovnu obradu tekstualnih i HTML stranica (bukvalno milione). Sistem administraciju Mrezno programiranje Web programiranje CGI Programiranje Interakcije za bazama podataka Dopisati po potrebi :) Perl se moze upotrebljavati u svim oblastima informatike, za najrazlicitije zadatke. Od bioinformatike do finansija. Osnovno pitanje ovde je - sta konkretno vama treba ? Naravno, postoje neke stvari za koje se drugi programski jezici jednostavno namecu kao prirodnije/logicnije resenje. Da bi

1 of 61

26.12.2011 11:13

Uvod - Zasto uciti Perl ? - webpretraga.com

http://webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.html

ste dosli do stadijuma kada prepoznajete kada je sta prikladnije potrebno je - vreme.

Kako citati Perl prirucnik ?
Sazetak: Odluciti kako nesto uciti je bitnije nego sto mislite.

Kako pratiti ovaj "kurs" ?
Ucenje programiranja nije citanje romana. Bicu potpuno iskren. Nema nikakvog smisla da nastavite sa citanjem ovih stranica ako se ne pridrzavate redosleda pogotovo ako se prvi put susrecete sa programiranjem. Neko ce reci: "Sta je njemu, vecina vlasnika sajtova zeli da mu se citaju tekstovi ?" Ovde i jeste najveca razlika. Da, ja nemam nista protiv da citate moje tekstove, zato sam i napravio sajt, medjutim, poenta je da kada zavrsite sa citanjem nekog teksta znate nesto sto mozete da upotrebite sutra za licnu korist. Kao neko ko je samouk programer, i ko je protracio dosta vremena citajuci kojekakve tutorijale na Internetu sada imam dovoljno izkustva da znam sta je dobro i sta je lose, tj. sta se moze preskociti, a sta se jednostavno mora znati. Ovaj prirucnik, ili "kurs", nazovite ga kako hoce ima samo jedan cilj. Taj cilj jeste da kada zavrsite sa citanjem, znate osnove programiranja u Perl-u, i sto je jos bitnije, da znate kako i sta dalje da radite u zavisnosti od vasih interesovanje. Postoji sansa da vam se Perl svidja. Bilo bi mi veoma drago da je tako. To bi znacilo da ste na pravom putu da ovladate jednim programskim jezikom na koga uvek mozete racunati. Postoji sansa da vam se Perl ne svidja. I to je ok. Mozda vam je blizi neki drugi programski jezik, mozda jos niste definisali sta vam treba. Mozda samo probate malo PHP-a, malo HTML-a, malo Perl-a ili nekog drugog programskog jezika. Nemojte misliti da nisam probao mnoge druge jezike, izmedju ostalog dosta sam se zadrzao na PHP-u i Python-u. Zapravo, sa Python-a sa presao na Perl. Zasto? Sato sto sam nakon citanja par stvari o Perl-u mogao konacno da napravim par programa koji su mi zadavali glavobolju. Ne sporim, moguce ih je bilo napraviti i uz pomoc drugih jezika, ali ono za sta mi je u drugim jezicima bilo nemoguce, to sam napravio u Perl-u za jedno popodne. Zato, molim vas, ako vec ucite Perl, idite jednu lekciju po jednu, nemojte da preskacete redosled, samo cete se pogubiti i mozda odustati jer cete misliti : "ma ne mogu ja ovo". Da, trebace vam koji sat da zavrsite ovaj online kurs, ali bolje i to nego da protracite dane citajuci kojekakve razbacane tutorijale na Internetu. Trudio sam se da smisleno organizujem i pojednostavnim ovaj prirucnik, nadam se da cete to iskoristiti.

Perl na Windows-u ( 1. deo )
Sazetak: Kako instalirati Perl na Windows. Detaljno uputstvo. [ Nabavka. ]

Kako i Gde nabaviti Perl za Windows ?
Ukoliko koristite Windows, ili iz nekog razloga ne zelite zakoraciti u svet UNIX-olokih sistema, postoji par resenja. Jedno od resenja je instalacija Active State Perl-a. Da budem iskren, ne bi bilo lose bar da probate neki od Linux, a pogotovo BSD sistema. Ipak, Perl je nastao na UNIX-u, te (bar meni) programiranje u Perl-u na OpenBSD sistemu izgleda nekako "prirodnije". Da se vratimo na Instalaciju Perl-a. Potrebno je da odete na Perl-ov zvanicni sajt http://perl.org. Mozete to i da odradite preko trazilice:

2 of 61

26.12.2011 11:13

Uvod - Zasto uciti Perl ? - webpretraga.com

http://webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.html

Korak 1 - Nalazimo zvanicni Perl-ov sajt.

Korak 2 - Nasli smo sajt, idemo na download opcije.

3 of 61

26.12.2011 11:13

Uvod .12.U ovom slucaju.html Korak 3 .Biramo ActiveState Perl 4 of 61 26.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.Zasto uciti Perl ? .webpretraga. biramo Windows.com http://webpretraga. Korak 4 .2011 11:13 .

Korak 6 .Fajl je velicine oko 27MB. To smo uradili u prethodnoj lekciji. ] ActiveState Perl Instalacija Da bi ste nastavili sa citanjem teksta potrebno je da na racunar imate snimljen ActiveState perl Instalacioni fajl. deo .com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. [ Instalacija. Zapamtite gde ste ga snimili.Uvod .html Korak 5 .Zasto uciti Perl ? .com http://webpretraga.webpretraga.2011 11:13 . Potrebno je da pokrenemo instalacioni fajl: 5 of 61 26.12. Detaljno uputstvo. Perl na Windows-u ( 2.ActiveState Perl Instalacija) Sazetak: Kako instalirati ActiveState Perl na Windows.Biramo x86 verziju.

html Korak 1 . 6 of 61 26.12.Pokrenimo instalaciju.Uvod .com http://webpretraga.2011 11:13 .Zasto uciti Perl ? .Prihvatamo Ugovor. Instalacija ce biti obavljena u direktorijum "c:\Perl". Korak 2 .com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.webpretraga.

7 of 61 26.Idemo na Next.12.2011 11:13 .com http://webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.Uvod .Idemo na Next.webpretraga.Zasto uciti Perl ? .html Korak 3 . Korak 4 .

Zavrsavamo instalaciju na Finish.Kliknem o na Install. Ukucamo "cmd" i kliknemo na OK. Korak 7 .webpretraga. download perl-a sa zvanicnog sajta Korak 6 .Zasto uciti Perl ? .html Korak 5 .Uvod .com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Idemo na START > RUN.2011 11:13 .com http://webpretraga.Sacekamo koji minut dok se fajlovi i dokumentacija ne raspodele na disk. Sada moramo proveriti uspesnos instalacije Perl-a na Windows. 8 of 61 26.12.

Hajde da proverimo koja je verzija Perl-a u pitanju. Sada idemo u direktorijum gde smo intalirali Perl. Unosimo komandu "perl -v". 9 of 61 26.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Zapamtite gde ste ga snimili. zatim "cd perl".Zasto uciti Perl ? . Korak 10 .Fajl je velicine oko 27MB.webpretraga."DOS" je spreman za unos komandi. Kucamo prvo "c: \".Nista bez DOS-a :) Korak 9 . Ako smo sve uradili kako treba sada smo u direktorijum "c:\Perl".Uvod .com http://webpretraga.12.html Korak 8 .2011 11:13 .

10 of 61 26. Korak 12 .pl.pl u direktorijum "c:\Perl". print print print print print "########################\n".Potreban nam je fajl hello.Snimite ovaj source u fajl hello.Dosli smo u Perl direktorijum. Listanje sadrzaja aktiviramo komandom starom dobrom DOS komandom "dir". Korak 13 .2011 11:13 .12.Uvod . Otvorite Notepad ili neki drugi editor koji koristite i prekopirajte sledeci source-kod u fajl hello.webpretraga.html Korak 11 . "\n". "\n". Snimite ga u direktorijum "c:\Perl". "########################\n". Da vidimo sta ima u direktorijumu "c:\Perl".pl.Zasto uciti Perl ? .com http://webpretraga. "Provera Perl Instalacije\n".com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.

12. brzo podesava. su prirodna baza za rad u Perl-u. da je Perl vec instaliran kod vas.Sve je ok. ali to je stvarno nezahvalno reci. Za sada nema potreba da se zamarate odlukom o tome koji cete editor da koristite. pogotovo ako nisu radili u njemu. moze da radi na starijim masinama i radi stabilno. Provera Perl Instalacije je obavljena.webpretraga. Koji editor da odaberem za programiranje ? Postoji gomila programa za pisanje sorce-a. Koristite komandu "perl -v" u vasem terminalu da bi proverili Perl instalaciju. Neki ga smatraju "teskim".html. drugi kostaju poprilicno. Perl na Unix i slicnim sistemima Sazetak: Unix i slicni sistemi.org/get.pl i pritisnete ENTER. Perl i BSD/Unix/Linux Ukoliko koristite neki od UNIX ili Linux sistema.com http://webpretraga. radite na cudnom sistemu :) Perl mozete skinuti sa sledece adrese: http://www. Korak 14 . U pocetku se drzite najjednostavnijih. i probajte OpenBSD. sto je najbitnije.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.perl. a ponekad i Notepad. U cemu pisati source ? Sazetak: Postoji mnogo programa za pisanje source-a. samo pocnite da programirate :) Ja licno koristim Edit Plus na Windows-u.Zasto uciti Perl ? . Neki su besplatni. Perl je instaliran i sve radi kako treba. 11 of 61 26.Uvod .2011 11:13 . Da skratim pricu.html Ako dobijete sledeci rezultat kada otkucate hello. ucinite uslugu sebi. sasvim je izvesno da cete imati punu podrsku za Perl. tj. Brzo se instalira. Konkretno autor ovog teksta najvise voli da radi na OpenBSD sistemu. Ako Perl nemate.

1. svi programi u sledecim lekcijama bi trebali raditi bez problema.neka bude jednostavno i neka ima opciju syntax highlighting.pl. trebalo bi da dobijete sledeci rezultat: 12 of 61 26.. pritisnemo ENTER Ukoliko ste sve uradili kako treba. Idemo na START > RUN Ukucamo "cmd".12. i izvrsite ga. 2.webpretraga.com http://webpretraga. nego ono sto se copy > paste-uje. Svojevremeno sam na Linux-u koristio Kate. a ne da uradite copy > paste. tj. 4.poenta je da pisete source vi.2011 11:13 .com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. bojenja source-a kako bi ste se lakse snasli u gomili cudnih znakova :) Prvi Perl Program Sazetak: Ako napisete ovaj program. 5. Sta god da odaberete u pocetku . napisali ste sve ostale :) Hello World. snimite prethodni source u neki fajl. Rekli smo da cemo program snimati u "c:\Perl". Nisam neuro-ekspert. Pre ili kasnije trebace vam Vi.Uvod . Ali pre svega . Nakon snimanja programa. mozda je to samo moj mozak.pl . No. npr : pozdrav. Hajde da ispostujemo standard. ali mi se cini iz sopstvenog iskustva da se u nasu memoriju znatno brze smesta ono sto se proprati motoricki. Prvi Jednostavan Perl Program Otvorite editor koji koriste i u njemu napisite sledece. pokusajte da ga pokrenete otvaranjem "DOS-a". #!/usr/bin/perl print "Hello World\n".html Na OpenBSD sistemu koristim skoro uvek August.. 3. Pojavi se "DOS" Odemo u "c:\Perl" (komandom "cd Perl") kucamo pozdrav. ili nesto drugacije ? Gotovo je postao standard u ucenju programiranja da prvi program izpisuje na ekran "Hello World". Bez obzira na tip operativnog sistema koji koriste. pritisnemo ENTER.Zasto uciti Perl ? . Ako koriste Windows.

Hello World .Zasto uciti Perl ? .ovo je Perl-ova komanda kojom se stampa tekst na ekran.se stavlja na kraju komande obavezno.2011 11:13 .html Za vas koji koriste UNIX i slicne sitema. Tu nista nema za dodati i oduzeti.webpretraga. ako program nece da se pokrene. probajte sa komandom: $ chmod a+x pozdrav.ovo je neki tekst koji se stampa.12. jednostavno shebang linija je standard.pl Ukoliko niste snimili program sa ekstenzijom . Ovo "\n" je komanda za prelazak u novi red tako da tekst bude u linijama. pokusajte program pokrenuti sa: $ . #!/usr/bin/perl .com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial./pozdrav Analiza programa Da se vratimo na: #!/usr/bin/perl print "Hello World\n".Uvod . pa mozete koristi i ovo: $ chmod a+x pozdrav Kad zavrsite sa prethodnim komandama kojima vas program postaje "izvrsiv". print . Postoji jos mnogo komandi za razne namene. Mozete ubaciti koja god hocete slova i brojeve izmedju navodnika. Onda ide uvek u vrh programa. Unix-oliki sistemi automatski prepoznaju sta treba da rade. . O njima kasnije. Ona govori sistemu u kom ste programskom jeziku pisali source.ovo je takozvana "shebang" linija.com http://webpretraga. a ne sve recenice jedna do druge :) 13 of 61 26.pl . \n". to nije problem.

4. 5.html Stampanje vise redova. kao i \n.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.print.12. Odstampamo recenicu Odstampamo prazan red :) Odstampamo neku drugu recenicu Odstampamo prazan red Odstampamo neki broj Potrebno je da u "vrh" programa unesemo shebang liniju: #!/usr/bin/perl Zatim. print "\n". Pojavi se "DOS" Odemo u "c:\Perl" (komandom "cd \". 2. Hajde sada da: 1. 5. 4. i neke brojeve po izboru: #!/usr/bin/perl print print print print print "Ovo je prva recenica\n". "453524343523\n". na kraju recenice): #!/usr/bin/perl print "Ovo je prva recenica\n". "\n". 2.2011 11:13 . pritisnemo ENTER Trebalo bi da dobijete sledeci rezultat: 14 of 61 26. prazan red. zadajemo komandu za prikaz na monitoru . Idemo na START > RUN Ukucamo "cmd". 3.pl u "C:\Perl". 3.com http://webpretraga. "\n".webpretraga. Sada definisemo samo prazan red pomocu "\n". Sada unosimo drugu recenicu.Zasto uciti Perl ? . zajedno sa recenicom pod navodnicima (navodnici su obavezni. naucili smo osnove "stampanja" na ekran. jedan ispod drugog Ok. pritisnemo ENTER. #!/usr/bin/perl print "Ovo je prva recenica\n". #Ovo sto vidite ovde #Su komentari source-a #Koje pisu Programeri da bi se prisetili sutra sta su pisali juce :) #Komentari pocinju sa znakom # Snimite ovaj program kao redovi. i komandom "cd Perl") kucamo redovi.Uvod . "Ovo je druga recenica\n".pl. i idemo da ga pokrenemo: 1.

Ukoliko ste imali problema kod pokretanje Perl programa iz prethodnih lekcija. ili e:. moguce je da vam ta DOS stvar nije potpuno jasna. Trebace vam i za programiranje u drugim programskim jezicima. 2. Taj Famozni "DOS" Mislim da nekolici vas dugujem par objasnjenja.com http://webpretraga. Prebacivanje u folder iznad foldera u kome ste sad ( vracanje nazad ) Prebacivanje u jezgro hard-diska. 3.Zasto uciti Perl ? . i tako dalje. hajde da ponovimo jos jednom: Idemo na START . Pokretanje "DOS-a" pod Windows-om Bez obzira sto smo u prethodnim lekcijama prosli kroz ovo. zato obratite paznju i dobro savladajte materiju. pa idemo na opciju RUN (run = pokreni neki program) : 15 of 61 26. 7. Niko od vas ne trazi da znate DOS u detalje. ako nista drugo. cak i ako ste sledili uputstva iz instalacije ActiveState Perl-a. 5.2011 11:13 . ( a i b su flopi diskovi ) Ulazak u neki folder Listanje sadrzaja foldera Potraga za odredjenim tipom fajlova Potraga za odredjenim fajlom Pokretanje programa Za sve ovo sto sledi nece vam trebati vise od par minuta. 4.12. Graficki programi i kliktanje misa ce doci kasnije. 6. tj dolazak do c:.. ili d:.webpretraga. Verovatno vam se ne svidja ideja da u doba brzih racunara ucite DOS.Uvod . ali je realnost takva da ne mozete ozbiljno da pridjete programiranju na Windows-u ako ne poznajete bar osnovne DOS komande.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.html Pokretanje Perl programa pod Windows-om ? Sazetak: Program se pokrece tastaturom za sada. ali je potrebno da znate par osnovnih stvari kao sto su: 1.

webpretraga.com http://webpretraga.html Zatim kucamo komandu cmd ili command.12. sve je u redu i mozete zadavati komande preko tastature. pa pritisnemo ENTER ili kliknemo na OK.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Svaku komandu zavrsavate pritiskom ENTER-a. 16 of 61 26.Uvod .2011 11:13 . Ukoliko vam se otvori sledeci DOS prozor.Zasto uciti Perl ? .

tj. dolazak do c: Postoji jos jedan nacin da dodjete u "root". Veoma su slicni. Prebacivanje u jezgro hard-diska.webpretraga. tj.Uvod . To mozete ostvariti komandom "cd \" ( cd kosa crta ). jezgro hard-diska. pa pritisnemo ENTER..html Prebacivanje u folder iznad foldera u kome ste sad ( vracanje nazad ) Postoji dva nacina da se vratite u folder nazad.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.12. nakon komandi pritisnete ENTER. "cd . Koristimo komandu "cd Perl". Naravno. Ulazak u neki folder Posto smo Perl instalirali u folder c:\Perl potrebno je da udjemo u taj folder. tj.Zasto uciti Perl ? ." (cd pa tacka tacka) Druga komanda je ista.".com http://webpretraga.2011 11:13 . Prva komanda za vracanje nazad je "cd. samo sa razmakom izmedju cd i tacaka.. 17 of 61 26. razlika je samo u razmaku.

Zasto uciti Perl ? . imamo veliki broj fajlova i foldera u nekom folderu.txt" a izvrsni fajlovi imaju ekstenziju ".exe".Uvod .com http://webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. tj. koristicemo DOS komandu "dir".2011 11:13 . tipa. Naravno.html Listanje sadrzaja foldera Da bi saznali sta imamo u folderu. a trebaju nam fajlovi odredjene ekstenzije.pl".tip" fajla (zvezdica. nakon koje pritiskamo ENTER. Na primer. pa tacka. Koristicemo komandu "dir *. pa tip fajla koji nam treba).webpretraga. 18 of 61 26.com" ili ".12. nakon komande pritiskamo ENTER. trebaju nam svi Perl fajlovi. Potraga za odredjenim tipom fajlova Recimo. kao sto tekstualni fajlovi imaju ekstenziju ". Perl fajlovi imaju ekstenziju ".

i zvezdicu.pl. kako bi sutradan imali sta staviti u CV ili zaraditi pare od programiranja. Sve ce doci na svoje mesto nakon izvesnog vremena. Prosto. Potraga za odredjenim fajlom Sta se desava ako nam treba fajl kome znamo samo prvo slovo. da uradite sve prethodno od pocetka. imamo rezultat. to provo slovo. Nasli smo Perl fajlove: hello. samo se secamo da fajl pocinje slovom "h". tj. od toga koliko ste umorni.webpretraga.Zasto uciti Perl ? .com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. do toga koliko ste motivisani. Pitanje za vas: Mozete li sada. ili prvih par slova. i pokrenete ga ? Ako ne mozete.pl.html Kao sto vidite.Uvod . koristicemo komandu "dir". pa pritisnemo ENTER. redovi. Nasa memorija zavisi od mnogo faktora. Dobro ste uocili. ali i folder (direktorijum) html. Brojevi u Perl-u Sazetak: 19 of 61 26.pl.com http://webpretraga. pozdrav.2011 11:13 . po secanju.pl. napisete neki mali Perl programcic koji stampa neke redove. odete u folder Perl.12. Samo opusteno. Potrebno je samo da vi zelite nauciti Perl ili neki drugi jezik. Na primer. Kucamo "dir h*" . nema veze. nasli smo fajl hello.

6.B.1.7.0 * 40. Internet je pun informacija.22 puta 10 na 13 -5e-12 # minus 5 puta 10 na minus 12 -5E-12 #isto kao prethodno Ne zamarajte se matematikom ako vam nije jaca strana.22e13 #4. koga vec znate.E.2 # jeste 3 2.com http://webpretraga.4 5 * 40 # jeste 200 5 * 40.0 #jeste 200 10 / 2 #jeste 5 20 of 61 26.5. U vecini slucajeva.D.0 #jeste 200 5. Celobrojne vrednosti 12 54 -43 -28 4874 -2546 1845267221 Prethodni broj. ako vam bude trebalo.12 125 125. da postoje i drugi numericki sistemi sem onog koga se sluzimo svakodnevno.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Ponavljam.2011 11:13 .8. heksadekadni sistem (0. Da vidimo osnovne operacije: 5 + 6 # pet plus sest je jedanaest 5 . naucicete.4.9. bar sto se racunara tice.html Brojevi i Perl se odlicno slazu. ako vam je mrsko tumaciti.webpretraga. To je binarni sistem (nule i jedinice). Kako Perl "vidi" Brojeve ? U Perlu mozete pisati brojeve na sledeci nacin (pokretni zarez): 4.0 4.C. Operacija nad brojevima Sve sto vam treba za racunanje.A. Vase je da to iskoristite najbolje.3. nemojte da se opterecujete ovim. implementirano je u Perl na ovaj ili onaj nacin.0 * 40 #jeste 200 5.2. ako vam bude trebalo.Zasto uciti Perl ? .22 puta 10 na 13 -4.4 + 3 # jeste 5. trebace vam dekadni sistem. Numericke Operacije u Perl-u Sazetak: Osnovne operacije u Perl-u se moraju znati.22e13 # minus 4. mozete napisati i kao 1_845_267_221 Nedekadne vrednosti Verovatno ste culi.F) i oktalni sistem.Uvod .12.

0. nego modulo.0 = ".2. "\n". 2. "\n". 5. "2. 5 + 6.4 + 3. "\n". 5 * 40.4 + 3 = ". ~*~ 21 of 61 26. onda je modulo 1 :) Perl i Brojevi u Praksi Hajde da prethodne racunske operacije proverimo u Perl-u. 10 % 3. "5 . a ostaje 1 do 10. "\n".0 * 40.0. "10 % 3 = ".2011 11:13 . "\n". "\n". "10 / 2 = ". 5.html 10 % 3 # jeste 1 Ovo zadnje sto smo naveli nije postotak. "5 * 40. "\n". "\n".webpretraga. 5 . "\n". "\n". "5.com http://webpretraga. 5 * 40. "\n". "5 * 40 = ". po obicaju. "\n".Zasto uciti Perl ? . Modulo je ostatak deljenja a posto je 10 : 3 = 3. 10 / 2. #!/usr/bin/perl print print print print print print print print print print print print print print print print print print "5 + 6 = ".pl i snimiti ga u "c:\Perl". "\n". "\n". Napisacemo mali program brojanica. "\n".12.Uvod .0 * 40. "\n".com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. "5.0 = ".0 * 40 = ". "\n".0 * 40.2 = ". "\n".

vase je samo da znate kako da definisete zadatak.Zasto uciti Perl ? . Napomena: Ako vam nekad bude trebalo. Perl je tu da se uhvati u kostac sa onim racunskim radnjama koje mu zadate. Znakovni nizovi .12.webpretraga.2011 11:13 .html ~*~ Idemo na sledecu lekciju. o brojevima i konverzijama se za sada ne brinite.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. 22 of 61 26. Obrat\' paznju Jednostruki navodnici.jednostruki navodnici Sazetak: Jednostruke navodnike u Perl-u koristite kod pocetka i kraja znakovnog niza. ili polunavodnici.Uvod .com http://webpretraga. ne zaboravite da na Windows-u imate kalkulator sa opciom Scientific za kompleksnija izracunavanja. samo sluze kao pokazivaci. Oni sami po sebi nisu deo znakovnog niza. imaju zadatak da Perl-u pokazu pocetak i kraj nekog znakovnog niza.

radi se o specijalnom znaku. \'vako' A evo i source-a za gore-navedeno. u znakovnom nizu' . "\n". Postoje mnogi specijalni znaci koji imaju posebno znacenje kada se ubace pod dvostruke navodnike. \'vako. 'ovo su brojevi u znakovnom nizu 4 3 1 2 3 451. 'i ovo je' . da bi prikazal\' jednostruki navodnik. "\n". da bi prikazal\' jednostruki navodnik. sluzi da spoji ta dva u jednu komandu. folder. "\n".22' 'obratite paznju na grama\'tku' 'jer mozete napravit\' pometnju ako ubacite vise jednostrukih navodnika' 'unutar znakovnog niza' 'znaci. 'unutar znakovnog niza' .html Da ne bi puno teoretisali. eneki od njih su: \L \l #Prebacuje sva slova u niska #prebacuje sledece slovo u nisko 23 of 61 26. "\n". program cemo snimiti kao jednostruki. videcete da je u source-u koristen "\n". evo par primera : 'ovo je znakovni niz' 'i ovo je' 'ovo su brojevi u znakovnom nizu 4 3 1 2 3 451.22' . znaci. 'znaci. tj. Razlika Postoji Da..2011 11:13 . po potrebi. specijalne znake.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Znakovni nizovi . "\n". 'jer mozete napravit\' pometnju ako ubacite vise jednostrukih navodnika' . "\n".dvostruki navodnici Sazetak: Dvostruke navodnike u Perl-u cete najvise upotrebljavati kod rada sa tekstom koristeci. "\n".webpretraga.Uvod . Ako ste obratili paznju na prethodnu lekciju o jednostrukim navodnicima. Napomena: Ova tacka izmedju znakovnog niza i "\n".' .pl u "c:\Perl" direktorijum. u znakovnom nizu' 'stavite ispred njega kosu crtu. "\n". postoji znatna razlika izmedju znakovnih nizova sa jednostrukim i znakovnih nizova sa dvostrukim navodnicima. 'obratite paznju na grama\'tku' .com http://webpretraga. #!/usr/bin/perl print print print print print print print print 'ovo je znakovni niz' . 'stavite ispred njega kosu crtu.Zasto uciti Perl ? .12.

" .com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.pl". ". "\n". #!/usr/bin/perl #Snimite program kao nizovi. " . Nadovezivanje znakovnih nizova Kao i kod vecine ozbiljnih programskih jezika. ' . "mi sasvim dobro ide" . 'i za sada ' . "mi sasvim dobro ide" . i stavicemo ga tamo gde smo i do sada stavljali nase pocetne programe. i u Perl-u postoji mogucnost upotrebe razlicitih operatora nad znakovnim nizovima. "ali pre toga malo\trazmaka\n".Uvod . ". "i za sada mi sasvim dobro ide. gle cuda :) #Razmice za jedan "Tab" #Zvono #Predstavlja kraj komande kada se koristi \L ili \U Na primer.html \U \u \n \t \a \E #Prebacuje sva slova u visoka #Prebacuje sledece slovo u visoko #Zapocinje novu liniju. hajde da spojimo recenicu: "Ja ucim Perl. da vidimo kako se zvoni na interne zvucnike pomocu Perl-a :) #!usr/bin/perl #Snimite program kao zvonjava. Rad sa Znakovnim Nizovima Sazetak: Prosirivanje recenica u Perl-u je lakse nego sto mislite." (tacku).pl u "c:\Perl" print print print print print "zvonjava sledi\n"." A moze i ovako: 'Ja Ucim Perl." "Ja " . 'i za sada ' . ' .12. "i za sada mi sasvim dobro ide." A moze i ovako: "Ja Ucim Perl. Na primer. print "Ja Ucim Perl. Da bi nadovezali jedan niz na drugi. Napisacemo mali Perl programcic "nizovi. Jedna od najcescih operacije nad nizovima je nadovezivanje. "i za sada mi sasvim dobro ide." Idemo sad da to prebacimo u source. "i za sada mi sasvim dobro ide. "Ucim Perl" ." . ".webpretraga. Trebali bi da dobijete sledeci rezultat: 24 of 61 26.com http://webpretraga. " ." . " . "\n".pl print "Ja " .Zasto uciti Perl ? . u "C:\Perl". "\n". ". lol\n". "\n". potrebno je da koristimo operator ". print 'Ja Ucim Perl. "Ucim Perl" ." . i za sada mi sasvim dobro ide. "a i posle. ili na engleskom "concatenate". "\a\t\a\t\a\t\a\t\a\t\a\t\n".2011 11:13 .

Operator Ponavljanja ( x ) Pre ili kasnije zatrebace vam vise istih znakovnih nizova. "\n". Na svu srecu.2011 11:13 .pl": #!/usr/bin/perl #Snimite program kao ponavljanje. Kako Perl pomaze ? Nema programera koji nije napravio gresku.12. Mozete cak i povezivati slova u rec.pl print "ovo ce se ponoviti 2 puta " x 2 . samo vezbajte sa nekom svojom kracom recenicom. izaci u susret pre nego sto napisete finalnu verziju programa. Da bi to uradili u Perl-u. koliko je to moguce. Bitno je znati. jedan do drugog. skrenuti paznju da smo nesto zabrljali. "\n". u Perl-u postoje ugradjena upozorenja koja ce nam. sa desne strane.Zasto uciti Perl ? .webpretraga. koristicete operator "x". niti pocetnika koji sve zna.html Napomena: Ako ste se malo zbunili sa ovoliko tackica za povezivanje reci.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.com http://webpretraga. "\n". uzima ono sto mu je sa leve strane. Kod mene to izgleda ovako: Perl Ugradjena Upozorenja Sazetak: Perl ce vam. print 4 x 12 . za pocetak. i da napravi tacno onoliko kopija koliko navedite u brojevima. "ovo ce se ponoviti 2 puta " x 2 "a ovo 3 " x 3 4 x 12 #rezultat je 444444444444 Napisacemo mali programcic "ponavljanje. 25 of 61 26. print "a ovo 3 " x 3 . koliko je to moguce.Uvod . da navedeni operator.

ako u samom programu nismo aktivirali opciju za upozorenja.2011 11:13 . Kada 26 of 61 26. Smanjite mogucnosti za greske odabirom razumljivih imena za promenljive.prilikom pokretanja programa iz terminala. i stekli dobre navike. Pravila Dobre Prakse Kada programirate. pogotovo kod vasih prvih programa u Perl-u. $ perl -w neki_program A ako hocemo da izbegnemo kucanje u terminalu.. Prvi nacin je prilikom pokretanja naseg programa. tj. ceskati po glavi pitajuci se sta vam neka promenjiva znaci u nekom vecem programu. tezi da se drzi do onoga sto je jednostavno i logicno. moze vam biti zanimljivo da promenjivama davate imena kao sto su $a. ili $krafa. ukoliko budete delili vase programe pod slobodnim licencama. pogotovo ako se zaposlite u firmi u kojoj su pravila striktnija. kao i svi ozbiljni i dokazani u praksi programski jezici. $ perl -Mdiagnostics .webpretraga. Upozorenja koja smo aktivirali dobro dodju programerima koji. da bi izbegli konfuziju. ljudima ce biti mnogo lakse da razumeju sta ste hteli reci.Uvod .com http://webpretraga. te da u samom programu aktiviramo upozorenja to mozemo uraditi kada u source-u pored shebang linije dopisemo sledece: #!/usr/bin/perl -w Neke novije verzije Perl-a koriste takozvane Pragme.) Ukratko. Ne samo to. pogotovo ako cinite prve korake.Zasto uciti Perl ? . sablonu. Problem nastaje kada vam to predje u naviku. samo vama znanom. #!/usr/bin/perl use diagnostics./neki_program Da pojasnimo. ipak je mozete koristiti prilikom pokretanja programa. Pragma diagnostics zahteva nesto vise memorije. Davanje Imena Promenjivama Sazetak: Drzite se jednostavnih imena. manje vise.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. (znam sta pricam. a tada koristimo Pragmu diagnostics.html Postoji vise nacina kako mozemo reci Perl-u da nas obavestava ako nesto nije u redu. Ovo zadnje moze da vam znaci kraj fajla.12. ili $sistem. znaju sta rade. Dodeljivanje Vrednosti Promenljivama Sazetak: Dodeljivanje vrednosti je lako. dajte vasim promenjivama smislena i logicna imena cije znacenje odmah shvatate i posle duzeg vremena. Kako Dodeliti Vrednost Promenljivoj ? Perl. moze vam se desiti da za promenjive birate imena po nekom. opekao sam se. Ukoliko ne zelite Pragmu diagnostics u svom programu. zato sto za vas unapred sprema duze objasnjenje ukoliko dodje do greske. Samo upotrebljavajte znak jednakosti. ako vam nekad zatreba. sa komandne linije.. Pragma za upozorenja se aktivira ovako: #!/usr/bin/perl use warnings. Komanda "perl" sluzi da bi izvrsili neki_program. da i cete se i vi sami posle par meseci. Ponekad se desi da su nam potrebna detaljnija objasnjenja. Pa zasto onda jednostavno ne biste promenjivoj i dali takvo ime ? Sasvim je izvesno. Na primer. a "-Mdiagnostics" nam priprema dokumentaciju ako nesto ne valja .

$broj_veci = $broj_neki + 6. print print print print print print print print print $ime. pa makar to bilo i pisanjem 27 of 61 26. Ako ste sve otkucali kako treba. koga cemo nazvati "dodeljivanje.pl" i snimiti u "c:\Perl". $malo_duze_ime_promenljive. Znaci sablon izgleda ovako: $neka_promenljiva = vrednost promenljive Hajde da vidimo kako to izgleda u praksi. zatim vrednost promenljive sa desne strane.12. Koristicemo sledece promenjive da napisemo source programa. upotrebicete znak jednakosti.pl $ime = "Larry". zatim znak jednakosti.webpretraga. Perl i usteda u pisanju U programiranju se cesto desava da jednostavno zelite neke izraze. prvo pisete promenljivu.html zelite dodeliti neku vrednost promenljivoj.Uvod . $ime = "Larry" $prezime = "Wall" $malo_duze_ime_promenljive = "Nekad moze biti korisno i ovako" $broj_neki = 34 $broj_veci = $broj_neki + 6 A evo i programa koji ce isprintati na ekran vrednosti promenljivih : #!/usr/bin/perl # Snimite program kao dodeljivanje.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. $malo_duze_ime_promenljive = "Nekad moze biti korisno i ovako". "\n". Bitno je znati da kada dodeljujete vrednost. "\n". tj: "=".2011 11:13 . "\n". $broj_neki. treba da dobijete sledece : Binarno Dodeljivanje Sazetak: U Perl-u se vodilo racuna o ustedi vremena. $prezime = "Wall". "\n". Dobre stvari iz drugih programskih jezika su i ovde nasle mesto.Zasto uciti Perl ? . $broj_neki = 34. $broj_veci. $prezime. tj.com http://webpretraga. operacije pojednostaviti.

print "\n".Zasto uciti Perl ? . koje daju isti rezultat. ili kada zavrsi ono sto se od njega trazi.Uvod . sve cete biti zahvalniji sto postoje i takve "precice" prilikom pisanja programa.pl": #!/usr/bin/perl # Snimite program kao usteda. "pa ova recenica" je isto sto i : $neka_rec .12. 28 of 61 26. Osim matematickih operacija. Naravno. i kod sastavljanja znakovnih nizova imamo istu proceduru : $neka_rec = $neka_rec . Prikazivanje Izlaznih Podataka U pocetku vase programerske karijere moze vam se desiti da napisete program koji perfektno radi a da za to samo vi znate. Rezultat je sledeci : Prikazivanje Teksta Sazetak: Prikazivanje teksta na monitoru i stampacu je stvar jednog "print"-a. i nazvati ga: "usteda. sem sabiranja isti princip mozete primeniti na ostale osnovne matematicke operacije.= "pa ova recenica" Napisacemo i mali programcic.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. i para dvostukih navodnika. oni u pocetku mogu izgledati zagonetno.2011 11:13 . Ono sto sledi je primer dve razlicite komande. medjutim. print $ime. Radi se o definisanju promenljivih: $neki_broj = $neki_broj + 455.webpretraga.html manjeg broja komandi.pl $ime = "Larry". Sto se operatora binarnog dodeljivanja tice. u smislu da program ne izbacuje nikakve poruke na ekran dok radi. je isto sto i: $neki_broj += 455.= " je faca. print $ime.com http://webpretraga. sto vise prakse budete imali. $ime .".

a to je "print". "Uz Perl ".2011 11:13 . To sto vi u trenutku pisanja programa znate sta on radi. Ovde necemo uciti nikakve nove komande. ne znaci da cete se i setiti posle godinu dana sta ste hteli da kazete.12. "\n". $drugi_deo. pa cemo ih ubaciti u neku recenicu. Definisacemo dve promenljive. onda ga pisite tako da u svakom trenutku znate sta on radi.webpretraga. ".com http://webpretraga. Budite disciplinovani. tj. da vidimo kako to u praksi izgleda. Kod mene to izgleda ovako: 29 of 61 26. Perl Znakovni Nizovi i Njihove Kombinacije Dobra stvar kod operacija sa znakovnim nizovima jeste sto mozete kombinovati svaki njihov deo. Naravno. pravi arhivu. Iz tog razloga je potrebno da umecete u program bar opcije za osnovno izvestavanje. $drugi_deo = "programiranje je uvek lako. ali da li preterujete i ne znacete posle par stotina napisanih programcica :) Umetanje Skalara u Znakovne Nizove Sazetak: Ako vam zatreba umetanje reci ili recenica u vec postojecu . jer se izvestavanje. Bitno je samo da zapamtite da ako vec pisete neki program.Zasto uciti Perl ? . prati sistemsko zdravlje i desavanja na mrezama koje odrzavate. ce vam se cesto desavati.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.Uvod . ". kako sto smo se dogovorili :) #!/usr/bin/perl # Snimite program kao umetanje. za sada uvek snimajte vase programe u jedan folder ( bar dok citate ovaj "kurs" ). Umetanje jedne reci u recenicu na mestu neke druge reci. koja je u stvari promenljiva.Perl i za to ima resenje. i davajte im smislena imena. ispis poruka na ekran vrsi komandom kojom ste do sada dobro upoznati. ( $prvi_deo i $drugi_deo ). No da se ne bi gubili u preteranoj teoriji i cudnim izrazima. ne treba preterivati.pl $prvi_deo = "Ovo je prvi deo. $recenica = $prvi_deo .html Ovo ce vam se verovatno desiti ako se bavite sistem administracijom pa napisete mali program u Perl-u koji prebacuje fajlove. print $recenica .

tj. True ili False. sto je zasigurno tacno.Zasto uciti Perl ? . ukoliko kazemo da je 5 == 5. imamo sledecu tablicu: 30 of 61 26. >=.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. pitanje je sad. Da vidimo kako izgleda tablica za poredjenje brojeva: Poredjenje Operator Jednako == Vece > Manje < Vece ili Jednako >= Manje ili Jednako <= Nije Jednako != Ako govorimo o poredjenju znakovnih nizova. Kako to? Na primer. ==.html Operatori Poredjenja Sazetak: Rezultat poredjenja moze biti True ili False. Dakle. Sto se poredjenja brojeva tice. Na vama je da odlucite sta cete posle.com http://webpretraga. Isto tako. netacno. ako kazemo da je 4 > 4. Moguce je izvrsiti poredjenje izmedju brojeva.Uvod .webpretraga. to znaci da je 5 jednako 5.2011 11:13 . Dakle. Nema nesto narocito svrhe porediti neka dva broja ako nam to ne koristi u daljem izvrsavanju programa. imamo True. i poredjenje izmedju znakovnih nizova. imamo False slucaj. istinit slucaj. posto 4 ne moze biti vece od 4. <=.12. upotrebljavaju se standardni operatori (logical comparison operators) i to: <. Rezultat poredjenja dva broja moze biti Tacan ili Netacan. sto smo radili u skoli. Poredjenje: True ili False Postoje dva tipa poredjenja. znamo da to nije tacno. !=.

com http://webpretraga. Definisacemo promenljivu $neki_broj.Uvod .html Poredjenje Operator Jednako eq . i ukucavanje nekih brojeva.webpretraga. Svodi se na definisanje promenljive u koju se pomocu <STDIN>-a stavlja ono sto je krajnji korisnik otkucao preko tastature.greater Manje lt . a ako je broj veci. kod mene to izgleda ovako: 31 of 61 26. Upotreba operatora "<STDIN>" u Perl-u je veoma jednostavna. Sta cete raditi sa tom promenljivom je vasa stvar.less or equal Nije Jednako ne . program ce reci "Perl je extra programski jezik.great or equal Manje ili Jednako le . tako da kada unesemo neki broj sa tastature. Da vidimo kako se koristi Perl operator <STDIN> u praksi.2011 11:13 . Korisnicki Unos Stvari ce tek postati zanimljive kada naucite koristiti operator "<STDIN>". if ($neki_broj < 5) { print "manji od 5". lepo je znati da je u Perl-u prihvatanje korisnickog unosa krajnje pojednostavljeno i logicno.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.pl print "Unesite neki broj pa pritisnite ENTER\n".not equal Ulaz sa Tastature Sazetak: Unos elemenata sa tastature je krajnje pojednostavljen.equal Vece gt . $neki_broj = <STDIN>. } if ($neki_broj >= 5) { print "Perl je extra programski jezik". ili jednak 5.less then Vece ili Jednako ge . program ce izbaciti poruku "manji od 5". #!/usr/bin/perl #Snimite program kao unos. Ali. ako je broj manji od 5.Zasto uciti Perl ? . bar sto se Perl-a tice. } Posle par pokretanja programa." Koristicemo takodje upravljacku strukturu "if".12.

Jos nesto.Zasto uciti Perl ? . ostaje vam ono "\n". Mozda imate utisak da operator chomp nije nesto narocito koristan.com http://webpretraga. a trebalo bi da jesu jer sam ih maksimalno pojednostavio. Prethodni programcic ste mogli napisati i kao: #!/usr/bin/perl print "Unesite neku recenicu pa pritisnite ENTER\n". koju cemo nazvati $moja_recenica i koja se unosi sa tastature Perl operatorom <STDIN>. cak i da vam nesto nije jasno. bez obzira sto ga vi ne kucate. Upravljacka struktura while Sazetak: Koristite "while" kada znate sta se treba izvrsavati veci broj puta. ocigledne primere zahteva koje bi stavili pred svoj program. No da ne duljim preterano.000 mailova dnevno pingate konstantno neki racunar sve dok se ta masina ne zagusi od ping zahteva (kada radite bezbednosne testove na mrezi) Generisete neke html stranice do odredjenog broja. Ponavljanje izvrsavanja dela programa Mozda je nezahvalno odvajati upravljacke strukture jednu od drugih. Perl vam uvek ostavlja opciju da stedite dragoceno vreme. 100 puta. navodeci. Recimo da zelimo definisati neki promenjivu. tj. pa Perl ima operator chomp kojim uklanja oznaku za novi red (\n). nema problema. on se ne bavi uklanjanjem zadnjeg dela unosa sa tastature kada pritisnete ENTER. medjutim. Kao sto vidite. Pokusacu vam dati par primera gde bi mogli upotrebiti "while". Videcete koliko je chomp koristan.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. dok su ispunjeni postavljeni uslovi. chomp($moja_recenica). recimo. pa cemo koristi "chomp".12. Ostavite donosenje zakljucaka za kasnije. Sve ce doci na svoje mesto vremenom. $moja_recenica = <STDIN>. jedna od najkorisnijih takozvanih "petlji" u programiranju.webpretraga. ali je sasvim izvesno da je struktura while. chomp($moja_recenica = <STDIN>). Uklanjanje oznake za novi red Perl operator <STDIN> je zaista korisna stvar.Uvod . Koristicete while kada zelite da se nesto u programu izvrsava veci broj puta sve dok je ispunjen uslov koji ste vi odredili. #!/usr/bin/perl print "Unesite neku recenicu pa pritisnite ENTER\n". Zatim cemo nad tom recenicom upotrebiti chomp da neutralisemo oznaku za novi red. Operator Chomp Sazetak: Ponekad je potrebno "odseci" oznaku za novi red kada unosimo podatke za obradu u programu. po odredjenom kriterijumu 32 of 61 26.2011 11:13 . to je samo zbog toga sto hocu da maksimalno pojednostavim ceo koncept. Naravno. To nam moze napraviti problem.html Mozete slobodno da budete zadovoljni svojim dosadasnjim ucinkom ako su vam sve lekcije jasne. U svakom slucaju. da vidimo gde bi mogli upotrebiti while (mozda u paketu sa ostalim upravljackim strukturama Perl-a): Stampate na ekran neki red dok se taj red ne odstampa. te da ne vidite gde bi ga mogli upotrebiti. koliko je to moguce. Saljete automatski mail nekome dok ne posaljete 10. samo se strpite malo.

while ($odbrojavanje < 20) { $odbrojavanje = $odbrojavanje + 1. Vazno je samo to da nesto mora biti definisano da bi se ostatak programskog kod-a mogao izvrsiti.. 33 of 61 26. manje je bitno. o tome cete vec vi odluciti u zavisnosti od toga sta vam bude trebalo i kako vise volite da pristupite programiranju. hajde da na ekran stampamo neku rec onoliko puta koliko to navedemo u promenljivoj koju cemo nazvati "$odbrojavanje".pl i pokrenite ga da vidite #sta se desava. Ponekad vam se u programiranju moze desiti da vam je apsolutno neophodno da je neka promenljiva odredjena. $odbrojavanje = 0.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.html vrsite upis u neku bazu podataka dok broj redova po tabeli ne predje odredjeni broj . No.2011 11:13 . To da li ce promenljiva biti odredjena korisnickim unosom preko tastature. pa kreni dalje. kod unosa parametara u program. Ovo je samo mali deo onoga sto mozete uraditi uz pomoc while-a. Definisi. ili citanjem odredjengo fajla. mozda ce vam drugi operatori i komande mnogo vise koristiti. koristicete Perl funkciju defined na sledeci nacin: #!/usr/bin/perl #snimite program kao defined.Uvod . koji treba da vam priblizi razloge za upotrebu te upravljacke strukture u vasim programima. Opet. a sta ne. Sto se nekog jednostavnog programcica tice.12.com http://webpretraga. $recenica = <STDIN>. #!/usr/bin/perl #Snimite program kao while. apsolutno morate znati sta je definisano.pl print "Napisite bilo koju recenicu pa pritisnite ENTER\n".. Koristite "defined". } To bi trebalo da izgleda ovako: Funkcija defined Sazetak: U odredjenom broju slucajeva. print $recenica. a recenicu cemo uneti preko tastature. Ograniceni ste samo mastom. Da bi proverili da li je promenljiva definisana.webpretraga. zavisi od vas.i mnogi drugi primeri.Zasto uciti Perl ? .

sada cemo ga koristiti nevezano na mail kontekst.Zasto uciti Perl ? . Cak i kada budete pravili prve liste. to cete uraditi ovako (koristicemo prethodne primere) : 34 of 61 26. To je. "Michael". koristite specijalnu oznaku "@" za pravljenje liste.com http://webpretraga. 9) @lista_imena = ("John". 8. pa pritisnite ENTER \n". 289) Redosled u Perl listama Ukoliko zelite dobiti nesto sa odredjene pozicije u listama. a to je simbol "@". sasvim normalno dok ne steknete rutinu. } else { print "Program nece nastaviti izvrsavanje\n". 7.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. 6.html print "Unesite nesto preko tastature. uneto je $vazna_promenljiva". $vazna_promenljiva = <STDIN>. Perl ce uvek definisat neki kriterijum. Naravno. Mozda ce se neko i zapitati: "Kako je to moguce da Perl definise kriteriju koji mi u trenutku nisu poznati ?" Pravo stanje stvari je da cete u pocetku mnoge stvari prevideti zbog nedostatka iskustva. 5. Doci se samo po sebi. za koje ne znate koji je poredak podataka u njima. Definisanje Liste u Perl-u Liste u Perl-u su jednostavno skupovi nekih podataka sortirani po odredjenom kriterijumu.webpretraga. if ( defined($vazna_promenljiva) ) { print "promenljiva je definisana. print "jer niste definisali promenljivu unosom preko tastature\n".Uvod .2011 11:13 . da vidimo kako definisati clanove liste: @lista_brojeva = (3. 4323. "Some Dude".12. "Patrick") @lista_mesana = ("Nick". } Liste u Perl-u Sazetak: Ako imate kriterijum za odredjenu skupinu podataka. naravno. Da bi ste definisali listu u Perl-u koristice specijalan simbol sa kojim ste se do sad sigurno susretali kada ste slali mail-ove. Evo nekih primera za nazive liste u Perl-u: @nekaLista @lista_imena @klijenti_ekspozitura23 Posto smo naucili kako davati imena listama. "Georg". 4. Nemojte sada da razmisljate o tome u opste.

$jos_jedna_promenljiva = " John Smith"..50). Ako bi ste pak zeleli da saznate zasto se u programiranju broji od nule u nekim slucajevima probajte sa unosom sledeceg stringa na vasoj omiljenoj trazilici: "Why do programmers count from zero ?" Promenljive i Liste Moze vam se desiti nekad da ce vam trebati neka promenljiva u listi. Takodje. 9 i 10 @lista_3 = ($a. @lista_mesana. @lista_imena. 4.50). 1-5. " Georg". @lista_2 = (0. Iz prethodnih lekcija smo naucili kako definisati promenljive. 1 do 5. "\n". 1. na primer. "\n". @lista_1 = (1. 7.5. Mozda jeste cudno. ne zamarajte se ovime. 10). 10). @lista_imena = (" John".com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. " Patrick").Uvod . 3. 6. 4323. @lista_1. ali u programiranju to ide tako.. 5. #opseg definisan pomocu promenljivih Hajde da nesto od prethodnih primera slozimo u programcic liste. $jos_jedna_promenljiva = "John Smith".. print print print print print print print print print print print @kombinovana_lista. $jos_jedna_promenljiva ). @kombinovana_lista = (1. 2. $neka_promenljiva. $jos_jedna_promenljiva ) Opsezi i liste Liste je moguce napraviti bez nesto preterano kucanja. @lista_brojeva[3].$b). 8. @lista_brojeva = (3. $neka_promenljiva.. Kao sto vidite. pa hajde da to primenimo. 289). #brojevi su 0.2011 11:13 . ali cete se naviknuti. jednostavno stvari su takve kakve jesu i za sada odlicno funkcionisu. " Michael". pozicijama) uvek "brojite" od nule.12. 9. u programiranju. "\n". To nije nista cudno. pocetna novcanica).html print print print print print "Iz prve liste 2 element\n". @lista_2. $neka_promenljiva = 43 + 23. #svi brojevi izmedju 1 i 50 @lista_2 = (0. "\n". 3. Rezultat programa je kod mene sledeci: 35 of 61 26. 2. mozete definisati gomilu brojeva na brzinu: @lista_1 = (1. "\n".webpretraga. kada se govori o listama (tj.pl $neka_promenljiva = 43 + 23. ali i gornje promenljive: @kombinovana_lista = (1. "Iz druge liste prvo ime\n". @lista_mesana = (" Nick". "\n". U realnom zivotu ne mozete nekom kusur vracati tako sto cete zanemariti prvu novcanicu koju dajete nekome (0-ulta.com http://webpretraga. @lista_brojeva. Bar kada se govori o pozicijama elemenata neke liste.pl : #!/usr/bin/perl #snimite program kao liste. 9).Zasto uciti Perl ? . " Some Dude". Sada da napravimo listu u koju cemo ubaciti neke elemente. @lista_imena[0]. 9.

com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.com http://webpretraga. a verovatno hoce.Zasto uciti Perl ? .od obrade teksta do izvlacenja onoga sto vam je potrebno iz baza podataka.Perl Liste na Laksi Nacin Da bi ste razumeli ovu lekciju potrebno je da ste procitali lekciju o listama u Perl-u. Da se podsetimo kako smo definisali liste tako sto cemo napraviti listu sa nekim licima : @imena = ("John". da cete obicne zagrade upotrebiti za nesto drugo u programu.webpretraga.2011 11:13 .html Precica qw Sazetak: Kod pravljenja listi u Perl-u. Dakle. < . [. Sasvim je izvesno da ce vam i regular expression-si priskociti u pomoc :) Necu da vam ulepsavam. Precica qw .12. navedenu listu sa imenima mozemo napraviti i ovako: @imena @imena @imena @imena @imena = = = = = qw[John qw{John qw!John qw qw#John Mark Sebastian Vinona Smith] Mark Sebastian Vinona Smith} Mark Sebastian Vinona Smith! Mark Sebastian Vinona Smith# Operator pop Sazetak: Operator "pop" koristicete kada "skidate" nesto sa kraja liste. koristite precicu qw koja olaksava pravljenje liste. stedite vreme koristeci "qw". @. "Mark". "Vinona". Ovo ce vam narocito koristiti kada budete radili obradu veceg broja tekstualnih fajlova ili web stranica.Uvod . "Sebastian". to bi izgledalo ovako: @imena = qw(John Mark Sebastian Vinona Smith) Ako vam se desi. {. 36 of 61 26. RegExp-i mogu da vas namuce u pocetku. Ako bi prethodni primer zeleli napisati pomocu precice qw. ali se to kasnije i te kako isplati . "Smith") Da li vas je zamorilo kucanje navodnika? Ukoliko jeste. liste mozete definisati na brzinu i pomocu sledecih znakova : !.

Da li cete ga brisati. koja je sortiana po nekom kriterijumu (a uvek jeste). ili upisivati u drugu listu ..10).webpretraga.12. lista @brojevi sada je umanjena za jedan (zadnji) broj. zelite uraditi nesto.2011 11:13 . to ide ovako: $zadnji = pop(@brojevi). ili koristiti za neku drugu aktivnost .. imamo sledece: #!/usr/bin/perl #snimite program kao pop.Uvod . @brojevi.html Uzimam sa kraja reda. mozemo definisati listu @brojevi u koju cemo smestiti sve brojeve od 1 do 10: @brojevi = (1.. Na primer. To sta cete uraditi sa tim elementom liste je vasa stvar. Bitno je da postoji operator pop kojim vrsite uklanjanje zadnjeg elementa neke liste.sasvim je nebitno. koji se nalazi na kraju liste. Ako hocemo da uklonimo zadnji broj 10. $zadnji = pop(@brojevi). Kada definisete neku listu moze vam se desiti da sa elementom te liste. "sa liste je skinut \"$zadnji\": \n". "lista sada izgleda ovako: \n". print print print print "\n". Ako to ubacimo u neki programcic.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial..10).pl @brojevi = (1.Zasto uciti Perl ? . print "osnovna lista sadrzi: " .com http://webpretraga. ali i da ga prebacimo u neku promenljivu koju cemo kasnije negde iskoristiti . 37 of 61 26. A rezultat izgleda ovako: Operator push Sazetak: Operator "push" koristicete kod "stavljanja" nekog elementa na kraj liste. @brojevi.

push @brojevi. push(@brojevi. @dodatak.webpretraga.12.pl.Uvod . 11).com http://webpretraga. to izgleda ovako: #!/usr/bin/perl #snimite program kao push.. kasnije u programima. @brojevi. to ide ovako: @dodatak = (20. @brojevi. print "Nakon dodatka.10).. #sad ubacujemo brojeve od 20 do 30 @dodatak = (20.Zasto uciti Perl ? . @dodatak..10).30). Kada sve napisete u formi malog programcica. 11).2011 11:13 . 12. print "\n". print "Nakon upotrebe operastora push za 11 i 12:". @brojevi. imamo sledecu listu brojeva: ".pl @brojevi = (1. A ako napravite dodatnu listu sa brojevima od 20 do 30. 12. dobijete sledece : 38 of 61 26. push @brojevi.30). dodajuci broj 12: push @brojevi. print "\n". dodacemo broj 11 u listu. Kada pokrenete mali programcic push. Kao i u primeru o operatoru pop. koji smo napisali. Mozda ce neki to zeleti da urade bez zagrada.. Sada nam treba da dodamo element na kraj reda.html Dodavanje na kraj reda Koristili smo Perl operator pop kada smo uzimali element sa kraja reda i koristili ga za nesto. napravicemo prvo listu sa nekim brojevima: @brojevi = (1. print "lista @brojevi sad sadrzi: ". Koristeci operator push. push @brojevi. Da bi to uradili koristicemo Perl operator "push".com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. ovako: push(@brojevi.

Uvod - Zasto uciti Perl ? - webpretraga.com

http://webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.html

Operatori shift/unshift
Sazetak: Shift i Unshift se odnosi na operacije sa elementom na pocetku liste. Shift "uzima" element, unshift "stavlja" element na pocetak liste.

Aktivnosti na Pocetku Perl Liste
Rekli smo da cemo koristiti Perl operator pop kada treba da skinemo neki element u listi i upotrebimo ga znesto. Takodje, operator push smo koristili da umetnemo element na kraj niza. Sta se desava kada treba da operisemo sa elementima, ali na pocetku liste, tj. niza elemenata ? Upotreblavacemo operatore shift i unshift. Operatorom shift uzimamo neki element liste sa pocetka, a operatorom unshift ubacujemo element u postojecu listu. Prvo da napravimo neku listu sa imenima:
@imena = qw(John Michael Nick);

Recimo da nam treba za nesto izdvojen element "ime", a uzecemo ga sa pocetka liste.
$ime = shift(@imena);

Sada lista @imena sadrzi samo imena Michael i Nick, a element $ime je John. Jos jednom:
$ime = shift(@imena);

Sada lista @imena sadrzi ime Nick. Dosta oduzimanja sa pocetka liste. Hajde da neko ime i dodamo na pocetak.
unshift(@imena, "Patrick"); unshift(@imena, "Alex");

Ako to sve sklopimo u mali program, imamo sledece:
#!/usr/bin/perl #snimite program kao shift.pl @imena = qw(John Michael Nick); print "promenljivoj \"ime\" dodeljujemo element sa pocetka reda \n"; $ime = shift(@imena); print "promenljivoj je dodeljena vrednost: ", $ime; print "\n"; print "Pa opet\n"; print "promenljivoj \"ime\" dodeljujemo element sa pocetka reda reda\n"; $ime = shift(@imena); print "promenljivoj je dodeljena vrednost: ", $ime; print "\n"; print "A sada ubacujemo imena na pocetak liste: \n"; unshift(@imena, "Patrick"); unshift(@imena, "Alex"); print "Lista imena sada izgleda ovako:", @imena;

Kada se pokrene programcic shift.pl, dobijemo sledece:

39 of 61

26.12.2011 11:13

Uvod - Zasto uciti Perl ? - webpretraga.com

http://webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.html

Upravljacka struktura foreach
Sazetak: Koristicete "foreach" u Perl-u kada zelite nesto uraditi nad svim elementima liste.

Trcanje kroz Perl Listu
U koliko zelite da na nekim elementima jedne liste zelite izvrsiti istu operaciju, mozete koristiti upravljacku strukturu foreach. Karakteristika upravljacke strukture foreach jeste da prolazi kroz listu, te da po zadatim ketirrijumima izvrsava neke operacije. Ako definisemo neku listu sa brojevima, a zelimo da za svaki broj istampamo: "Ovo je broj: x", onda bi se to moglo ovako napisati:
#!/usr/bin/perl @brojevi = (1..10); foreach $broj ( @brojevi ) { print "Ovo je broj: $broj.\n"; }

40 of 61

26.12.2011 11:13

Uvod - Zasto uciti Perl ? - webpretraga.com

http://webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.html

Hajde da prosirimo programcic. Recimo, da na svaki broj u listi dodamo 5:
#!/usr/bin/perl @brojevi = (1..10); foreach $broj ( @brojevi ) { print "Na broj $broj, dodali smo 5", $broj += 5; }

Mozda naslucujete, mozda ne, ali mozete uraditi gomilu korisnih stvari sa upravljackom strukturom foreach. Ako vam nista ne pada na pamet, ili ako vam je Perl prvi programski jezik, logicno je da cete dobijati ideje malo kasnije. Da bi covek uspesno programirano, potrebno je da akumulira mnogo znanja o racunarima i operativnim sistemima generalno, a tek nakon uvida u mogucnosti programskih jezika, otvoricete sasvim novo polje u radu sa racunarima. Mogao bih se kladiti da cete biti zaprepasteni sta ce vam za izvesno vreme padati na pamet, kada se otisnete u svet pisanja programa za posebne namene :)

Podrazumevana Promenljiva: $_
Sazetak: Perl skracuje vreme za pisanje programa i cini program jednostavnijim upotrebom podrazumevane promenljive, oznake "$_".

Podrazumevano, a Korisno.
Secate se kada smo na pocetku ovog Perl kursa rekli da cete zavoleti programiranje ? Dame i gospodo, dobro dosli u lekciju o podrazumevanoj promenljivoj u Perl-u, cija je oznaka "$_", naravno, bez navodnika. Verovatno cete vremenom nekgde cuti ili procitati da su ljudi koji vole programirati u Perl-u posebna vrsta zverki. E pa, bili su u pravu. Postojanje podrazumevane promenjive $_ sluzi Perl programerima da skrati vreme za kucanje, a sasvim izvesno, i da nas oslobodi muka smisljanja naziva za razno-razne promenljive koje bismo inace morali definisati da programiramo u drugim programskim jezicima. Mozda cete se zapitati: "A kako to da smisljanje naziva za promenljive dosadi ?". Odgovor je veoma prost - probajte napisati neki veci program, od recimo 5000 redova koda, cak i sa komentarima. Sta mislite koliko ce vam se puta desiti da na vise mesta budete u iskusenju dati isto ime za neke slicne promenljive, gde

41 of 61

26.12.2011 11:13

Uvod . vi cete sve to resavati mnogo brze. Mogu vam samo reci da to nije nista. a ne na programersku birokratiju :) Operator reverse Sazetak: Ponekad je potrebno da elemente jedne liste poredjamo "unatraske". Racunar jednostavno ne zna da razmislja kao programer. To sto se vama nesto cini slicno. } if ($_ >= 5) { print "Perl je extra programski jezik". $neki_broj = <STDIN>. Jednostavno. tako da ne lupamo glavu smisljanjem imena: #!/usr/bin/perl print "Unesite neki broj pa pritisnite ENTER\n".12. Zapamtite. a ona druga potpuno drugacija. jer dok oni budu smisljali nazive za promenljive i lupali glavu gde su sta stavili u programu. Promena Redosleda Elemenata Operator reverse je veoma zgodna opcija u Perl-u.Zasto uciti Perl ? . da se vratimo promenljivoj "$_". medjutim.webpretraga. A to sto se vama neke stvari cine "slicnim". if ($_ < 5) { print "manji od 5". } if ($neki_broj >= 5) { print "Perl je extra programski jezik". koju smo mi definisali. if ($neki_broj < 5) { print "manji od 5". racunaru ne znaci nista. vama ce to biti smesno. $_ = <STDIN>.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. hocemo listu brojeva brojeva od 10 do 100: #!/usr/bin/perl @brojevi = ( 10. Prvo cemo napisati program sa nekom promenljivom. Na primer. Za racunar je jedna promenljiva jedna. bez obzira sto im vi iz nekog razloga date slicna imena. to za njega ne znaci nista. 42 of 61 26. Oznovni zadatak operatora reverse je da neke vrednosti iz liste postavi u obrnutom redosledu. tj..2011 11:13 . u realnosti.com http://webpretraga. je sasvim vasa stvar :) No. Medjutim. i dodelili neku vrednost. racunar i program koji pisete radi ono sto mu vi kazete.html njihova slicnost. i kada mu kazete da je nesto slicno necemu drugom. mozemo ga i skratiti upotrebom podrazumevane promenljive. Kada budete naucili jos posebnih oznaka u Perl-u postoji sansa da ce vas ostali programeri (koji rade u drugim jezicima) cudno gledati. print @brojevi.100 ). nece znati sta to uopste kuckate. dali joj ime. } Moguce je da vam se sada cini da source programa koji pisete polako pocinje da lici na neki spijunski kriptovan dokument. Hajde da vidimo sta to "podrazumevana promenljiva" znaci na sledecem primeru. } Navedeni source je tacan. predstavlja apsolutnu razliku. Neka to bude ulaz sa tastature: #!/usr/bin/perl print "Unesite neki broj pa pritisnite ENTER\n". bicete vise usredsredjeni na resavanje samog zadatka. tj.

webpretraga.100 ). Na primer. obrnuto : #!/usr/bin/perl @brojevi = ( 10.Zasto uciti Perl ? .Uvod .com http://webpretraga. print @obrnuto.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.. imamo listu sa brojevima. imenima. posebnim znakovima: #!/usr/bin/perl 43 of 61 26. @obrnuto = reverse(@brojevi). Operator sort Sazetak: Mozda ce nam zatrebati sortiranje elemenata liste po ASCII redosledu. Sortiranje Elementa u Perl-u Operator sort cete koristiti u Perl-u kada je potrebno da sortirate elemente niza po ASCII redosledu.2011 11:13 .12.html A sada hocemo listu brojeva.

%.Uvod . john. john. 45.Zasto uciti Perl ? . #. print "Osnovna lista: ". nick/. Sada cemo napraviti sredjenu. John. Nick. print @dzungla. @sredjeno = sort @dzungla. tj. 22. Patrick. Nick. a pre slova su brojevi. STDIN kao lista Sazetak: 44 of 61 26. Nema potrebe da se zamarate detaljno ASCII sredjivanjem.html @dzungla = qw/ 1. John.webpretraga. %. pre kojih su posebni znaci.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Patrick.com http://webpretraga. velika slova su pre malih slova. print "Sredjena lista: ".12. sortiranu listu i isprintati je: #!/usr/bin/perl @dzungla = qw/ 1. U principu. bitno je da znate da tako nesto postoji i da vam moze koristiti kod sredjivanja veceg broja elemenata liste.2011 11:13 . @dzungla. 45. @sredjeno. 22. #. nick/. print "\n". kod ASCII sredjivanja.

sto na engleskom znaci "subroutine". do kraja "datoteke". Na primer. #!/usr/bin/perl @unos = <STDIN>. #!/usr/bin/perl #Program snimite kao uvecavac. Ako se desi da elemente liste ne definisete preko tastature. print "Ovaj potprogram uvecava neki broj za 100. Potprogrami u Perl-u Sazetak: Nas program mozemo pojednostaviti pisanjim manjih potprograma. moguce je stvari posmatrati i kroz kontekst liste. &uvecavam.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. tj. radilo se o skalarnom kontekstu.webpretraga. predstavlja poseban element liste. } #Da bi "pozvali" potprogram u glavnom programu koristite ampersand: "&". $broj.pl sub uvecavam { $broj = $broj + 100. nego izvlacite iz nekog fajla. naredbom chomp ( u kontekstu liste ) uklanjate oznaku za kraj reda za svaki red/element koji ste uneli.html Ulaz sa tastature se moze posmatrati na vise nacina. Pored skalarnog konteksta. Sada pricamo o "kontekstu liste". print "\n". &uvecavam. sledeci filozofiju ozbiljnih programskih jezika. napisacemo mali potprogram koji svaki put kada se "pozove" u glavnom programu. Podrutine po Potrebi Perl raspolaze sirokom lepezom opcija i funkcija pomocu kojih mozete pisati komplikovane i ozbiljne programe. 45 of 61 26. Poenta price je da nakon svakog unesenog. Chomp-iranje i Perl Konteksti Secate se kada smo govorili o operatoru chomp ? Treba obratiti paznju. chomp(@unos). stampa neki broj uvecan za 100. &uvecavam. ili procitanog reda.2011 11:13 .Zasto uciti Perl ? .12. podrutina. svaki put kad se pokrene >>> ". svi redovi fajla ce biti procitani. Kontekst liste znaci da operator <STDIN> koristi sve redove. do samog kraja fajla. Isto tako. Kada smo chomp-irali redove u spomenutoj lekciji. Svaki red koji je unesen preko tastature. &uvecavam. Potprogrami u Perl-u pocinju sa oznakom "sub".Uvod . &uvecavam. moguce je da napisete i potprogram. &uvecavam.com http://webpretraga.

webpretraga. i da se tu prica zavrsava. sub sredina { $sredina = ( $prvi_broj + $drugi_broj ) / 2. Tacno je da vase poptrograme mozete uciniti nefleksibilnim. Niko nam ne brani da napisemo neki programcic koji uzima argumente preko standardnog ulaza.com http://webpretraga. print "\n". potprogram uradi neku operaciju nad tim programima. a da ne dirate ostatak programa. To je u redu.Zasto uciti Perl ? . Dodavanje Dinamike U prethodnoj lekciji smo obradili Perl potprograme. tj. "Program za izracunavanje aritmeticke sredine dva broja: \n". $drugi_broj = <STDIN>. tj. tastature. print "Unesite PRVI broj pa pritisnite ENTER\n".12.2011 11:13 . da se organizuje na takav nacin da odvojite neke delove programskog source-a kao posebne celine u kojima znate sta stoji. ali isto je tako moguce uciniti ih "aktivnim" prosledjivanjem argumenata. iz nekog razloga. print "\n". "\n". "##########################################################\n".html Moze se desiti da vam koncept potprograma nije jasan u pocetku. Argumenti Perl Potprograma Sazetak: Argumente potprogramima mozete proslediti na vise nacica. ili uradite nesto trece. } 46 of 61 26. Moze vam se uciniti da su potprogrami poprilicno "staticni". koje lako mozete promeniti. iz razloga sto ce vam ideja za pisanje potprograma doci onog trenutka kada vam se ucini da program koji pisete moze da se napise "citkije". tj. $prvi_broj = <STDIN>.Uvod . #!/usr/bin/perl print print print print print "##########################################################\n". da rade ono stovi prethodno definisete. print "Unesite DRUGI broj pa pritisnite ENTER\n". a u nastavku programa prikazate rezultat tog programa. "\n".com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.

"\n". One su. print "Ime iz potprograma je:". $ime = <STDIN>. se prave upotrebljavajuci oznaku. ako negde drugde u programu postoje promenljive istog imena.2011 11:13 . &sredina. Promenljive mogu biti globalne i privatne. $prezime). sub privatno { my ($ime. "\n". print "Unesite neko Prezime: ". "\n".\n". "Ime: ". jednostavno receno. potrebno je da ste razumeli lekcije o Perl potprogramima i o argumentima u Perl potprogramima.webpretraga. 47 of 61 26. $ime. print "Unesite neko Ime: ". $prezime = "Smith". print print print print print print "Globalne promenljive: \n". $prezime. ili pomocu njih. Globalno ili Privatno ? Da bi ste ispratili ovu lekciju. ili leksicke promenljive. printajuci vrednosti globalnih i privatnih promenljivih : #!/usr/bin/perl #Snimite program kao privatne. $ime.html print "Aritmeticku sredinu smo dobili iz potprograma \"sredina\".Zasto uciti Perl ? . a vi nad njima. Privatne promenljive. Mozemo to predstaviti pomocu malog programa.pl $ime = "John". promenljive sa "ogranicenom teritorijom".com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. budete izvrsavali odredjene operacije. Privatne promenljive nece biti menjane. "Prezime: ".com http://webpretraga. operator "my". $prezime = <STDIN>. print "Aritmeticka Sredina iznosi: ".Uvod . tj.12. Privatne Promenljive u Perl Potprogramu Sazetak: Privatne promenljive vas resavaju nedoumica kod dodela imena.

Zasto uciti Perl ? .\n". print "Pokretanje potprograma. 48 of 61 26... Ponekad cete imati toliko mogucnosti da ce dvoumljenje sta upotrebiti predstavljati vecu boljku od svega ostalog. print "Potprogram \"\&privatno\" je izvrsen uspesno. Verovatno cete pokusati preduprediti probleme upotrebom Pragme use strict. #A ispod ovog komentara slede gomile i gomile koda. $prezime. nema potrebe da se opterecujete. } print "\n". Pragmu use strict aktivirate bas tako: #!/usr/bin/perl use strict.\n".rezultat mnogih neprospavanih noci.. a sta ne. koja namece svojevrsnu disciplinu prilikom pisanja programa. sta moze da se izbegne.. Programiranje je zanimljiva stvar.12. znacete sta moze da vam napravi problem u napred. Uvodjenje Discipline na Perl Nacin Ovu lekciju bi trebali proci nakon citanja lekcije o davanju imena u Perl-u. Pragmu use strict uvek navodite na pocetku programa (u kodu). Za izvesno vreme. print "\n". Pragma-ma.2011 11:13 .html print "Prezime iz potprograma je:". Ako vam se kojim slucajem desi da ubacite use strict u program koji ste napisali ranije.. Pragma Use Strict Sazetak: Ispravnost vecih programa se stice disciplinom kod pisanja manjih. a definitivno je dobra ideja da je koristite od pocetka pisanja programa (vremenski).. sasvim je izvesno da cete prilikom izvrsavanja programa dobiti gomilu upozorenje. kada akumulirate malo vise znanja. ako ste pocetnik.\n"..webpretraga.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Cak i pored toga. &privatno.Uvod . Ovom pragmom forsirate neka pravila koje je vreme iznedrilo kao korisnam. a ta pravila su uvedena od nekih ozbiljnih i nadarenih programerskih umova. print ". Uvek cete moci da uradite to sto ste zamislili na vise nacina. print "\n"..com http://webpretraga.

#. @sortirano = sort(@dzungla). nick/. 22. u nekom zamisljenom. john. %. #. Unos Parametara 49 of 61 26.2011 11:13 . Patrick. Patrick. 45. print &sortiranje_liste. Podrutinu.com http://webpretraga. Upotrebicemo i primer iz lekcije o sortiranju elemenata. ali u ovog puta u zamisljenom potprogramu (podrutini) koju cemo nazvati sortiranje_liste: @dzungla = qw/ 1. John. Nick. %. 45. 22. ali bi on (potprogram) svejedno bio izvrsen.Uvod . John. da nismo stavili print ispred potprograma.webpretraga. 22. #. nick/.pl sub sortiranje_liste { @dzungla = qw/ 1. Nick. pocinjemo sa "sub": sub sortiranje_liste { @dzungla = qw/ 1. } Ako sad pokrenete potprogram @sortiranje_liste. ako je to potrebno. %.html Operator Return Sazetak: Uz pomoc Operatora Return mozemo dobiti neku vrednost u potprogramu. 45. john. return @sortirano. ne bi videli njegov rezultat. John.pl): #!/usr/bin/perl #Programcic snimite kao return. vecem programu (return. Nick. return @sortirano. nick/. Napravicemo listu "@dzungla"kombinavanu od brojeva.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Patrick. @sortirano = sort(@dzungla). } print "Napomena. i sortiranju elemenata liste.12. imena i posebnih znakova. john.Zasto uciti Perl ? . ne zaboravimo.\n\n". bilo bi dobro da se podsetite price o potprogramima u Perl-u. i proslediti rezultat dalje. Return i Podrutine u Perl-u Da bi ste lakse razumeli ovu lekciju.

Zasto uciti Perl ? . } Secate se price o podrazumevanoj promenljivoj "$_" ? while (defined($_ = <STDIN>)) { print "Uneto preko tastature: $_ \n".com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. ali to ne znaci da se tu prica zavrsava. Prisetimo se lekcije o "while" i "defined".. while (defined($uneto = <STDIN>)) { print "Uneto preko tastature: $uneto \n". } 50 of 61 26. mozete upotrebiti i "foreach" : foreach (<STDIN>) { print "Uradi nesto . Rekli smo da uzimamo parametre sa tastature preko komande <STDIN>: $uneto = <STDIN>.. chomp($uneto). } U kontekstu liste. print "Ovde ide neki vas source.. Kako mozemo biti sigurni da je nesto uopste uneto preko tastature.\n".Uvod .\n". tacno je da smo u jednoj od prethodnih lekcija obradili unos parametara preko tastature u Perl-u. print "Ovde ide neki vas source.webpretraga. Napredna Upotreba Unetog Da. vreme je da ih sistematizujemo. Da ponovimo na brzinu.. Obzirom da smo prosli kroz dosta lekcija.12..ako vam to odgovara.html Sazetak: Koristite napredne opcije kod unosa parametara ..2011 11:13 .com http://webpretraga..\n".

webpretraga.2011 11:13 . Na UNIX sistemima program bi pokretali ovako: $ . navedu i parametri (na istoj liniji). Dakle. nakon navodjenja imena programa..com http://webpretraga. Korisnici su .. zatim se pritisne ENTER i program nakon toga krene sa izvrsavanjem.Zasto uciti Perl ? . pogotovo ako misle da to moze bolje. Parametre vasem programu mozete "proslediti" preko tastature i pomocu operatora "dijamant". kucajuci preko tastature./vas_program parametar1 parametar2 parametar3 Naravno.Uvod . bitno je napomenuti da ste vi inapred osmislili vas program da prima ulazne podatke preo komadne linije. Bar sto se tice Windows sistema. To sto ste vi programer.varate se. posto su oni jednostavno prirodno okruzenje za programiranje u Perl-u. ili da su parametri direktno uneseni u source programa . cudna stvorenja.12. generalno. ne znaci da obicni korisnici vaseg programa imaju razumevanja za cackanje po tastaturi vise nego sto smatraju za shodno.. Unos preko dijamanta je specifican po tome sto unapred napravite svoj program da se pokrece sa komandne linije na takav nacin da se. To znaci da smo pritisnuli na tastaturi kombinaciju za prekid CTRL + Z. Unos preko Dijamanta Sazetak: Dijamanti su prava stvar..com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. bolje razmislite o tome da program nekako uprostite. Kod Perl-a se koriste za pravljenje programa koji rade zadavajem parametara preko tastature.html Kad smo vec kod onog znaka "^Z". Ako imate mnogo parametara za unos u terminalu. sto cete cesto raditi na UNIX i slicnim sistemima.. U tom slucaju im predlozite da nauce programiranje :) Da vidimo sad kako proslediti programu parametre u "terminalu" : 51 of 61 26. na pocetku izvrsavanja. Pokretanje iz Terminala Ako ste mislili da parametre za program mozete unositi samo u programu. imacete onoliko paramatara koliko vam treba da pokretanje programa a da ne bude preterano konfuzno.

za tekst sablone cete koristiti oznaku "%s". 5 x 6. bez navodnika : printf "Ovde ubacujemo %s. a ovde %s.12. postupak je slican.com http://webpretraga. veci broj: $g". Umesto "%s". "drugo". Na primer.Zasto uciti Perl ? . print "Uneto je: $_ \n". $godine = trideset. 3. printf "Moje ime je: %s.2011 11:13 . $prezime = "Smith". "trece". rezultat mnozenja: %g. za brojeve druge. Formatiranje Izvestaja Naredba printf se koristi kada su nam potrebni takozvani sabloni za stampanje. A mozemo definisati i promenljive: $ime = "Michael".com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. ovde %s. "prvo". Naredbi print prosledjujemo sablon a zatim i elemente kojim hoce omda oppunimo taj sablon. $ime.". while (<>) { chomp. Bitno je samo da znate da za tekst upotrebljavate jedne oznake. u zavisnosti od eventualnih operacija nad brojevima: printf "Prvi broj: $g. prezime: %s. ne i na Windowsu is DOS prompt-a. $prezime. ipak ga pokrenite. posto ce Perl pokusati predvideti kako ste zeleli da broj bude prikazan. kod brojeva se najcesce koristi "%g".webpretraga. cisto da vidite sta ce se desiti :) Naredba printf Sazetak: Ponekad je potrebno napraviti sablone za jasniji prikaz podataka.". } Bez obzira sto sam naveo da program nece raditi na Windows sistemima tako da prihvati ulaz preko DOS prompt-a. i napunio sam: %s. 34 ** 25. Sto se brojeva tice.Uvod . $godine.html #!/usr/bin/perl # !!! Ovaj primer ce raditi na UNIX sistemima iz komandne linije. 52 of 61 26.

123123.com http://webpretraga. 6543.1434235.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.Zasto uciti Perl ? .2011 11:13 . ("%20s\n" x @lista).1434235. Za ljubitelje tabelarnog prikaza.43424. Umesto "%15d" mozete staviti sirinu polja koja vam odgovara.html Ako vam je potrebno zaokruzivanje. printf "Ovaj broj ce biti zaokruzen: %15d\n".453123.webpretraga. my $sablon = "Imena su: \n" . 454312. tu je zadavanje sirine polja "%15d" : printf "Ovaj broj ce biti zaokruzen: %15d\n".12.Uvod . 53 of 61 26. Prosledjivanje iz Liste Prosledjivanje elemenata iz liste naredbi printf se sastoji u pravljenju liste. upotrebicete "%d": printf "Ovaj broj ce biti zaokruzen: %d". 454312. definisanju formata sablona. i prosledjivanju elemenata: my @lista = qw( Michael Nick John ). printf "Ovaj broj ce biti zaokruzen: %15d\n". printf $sablon. @lista.

stampac ili monitor. Tesko da bi pisanje u takvom programskom jeziku bilo zadovoljstvo. bez crtica i posebnih znakova. Najkrace receno. da navedemo kako se prave identifikatori datoteka: 54 of 61 26. ali za pocetak je sasvim dovoljno da se zabavljate sa dva programa.Zasto uciti Perl ? . Kod malih programa bar znate gde da odmah trazite gresku. identifikatori sluze kao specificna veza do datoteke. Jedna od prednosti poznavanja UNIX i slicnih sistema je upravo u laksem savladavanju koncepta preusmeravanja (piping) prilikom ucenja programiranja.. a za izlaz. Preusmeravanje je proces koji se cesto koristi na Unix sistemima.12. je da u zavisnosti od vasih potreba. Preporuka za pisanje identifikatora datoteka. Ukoliko jeste. Bitno je da zapamtite da postoji sest osnovnih identifikatora datoteka u Perl-u. To su STDIN (standardni ulaz). pri cemu se izlaz jednog programa koristi kao ulaz u drugi program.com http://webpretraga. Identifikatori datoteka nisu same datoteke. Veze. niko vam ne brani da preusmeravate vise programa.2011 11:13 . postoji jos mnogo opcija. Ono sto je narocito zanimljivo. DATA. veze. ali za pocetak je dovoljno ovo sto sada znate. Zamislite da sve u programu pisemo malim slovima. Naravno. za standardni ulaz mozete birati tastaturu ili datoteku.webpretraga. je da koristite velika slova. tj. STDOUT (standardni izlaz). Naravno. bitno je da su vam osnove jasne.Uvod . ARGV i ARGVOUT. Komplikovanije stvari neka dodju kasnije. Vezice i Datoteke Ako cete nesto koristiti u Perl-u onda su to identifikatori datoteka.. Pravljenje Identifikatora Datoteke Sazetak: Pravljenje identifikatora datoteka u Perl-u je stvar jednog programskog reda.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Kako do Veze ? Ne citajte ovu lekciju ukoliko niste procitali osnove identifikatora datoteka u Perl-u.html Identifikatori Datoteka Sazetak: Identifikator datoteke je veza do datoteke. STDERR (izlaz za greske). Za vas su sada najbitnije prve tri. Jedan od razloga je i to da cete brze zapaziti identifikatore od ostalog dela programskog koda.

LOG. ili u bilo kom editoru teksta fajl "proba.txt": #Mozete snimiti ovaj primer kao identifikatori. "danasnji". ako bas necete.Zasto uciti Perl ? . ne bi bilo lose. NOVO.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Bez obzira sto je Perl odlican programski jezik. zelimo da sadrzaj neke promenljive upisemo u datoteku "proba. ako otvorite u DOS programu EDIT.html open open open open LOG. koji se nalazi u folderu "c:\Perl". Kulturno Zatvaranje Veze sa Datotekom Ne citajte ovu lekciju ukoliko niste procitali identifikatore datoteka i pravljenje identifikatora datoteka u Perl-u.2011 11:13 . "<jucerasnji". "> $izlaz". koristimo identifikator "LOG". ">izvestaj". Na primer. U trecem slucaju. Kada zavrsite sa pravljenjem identifikatora datoteka. PRIJAVA. i nekim operacijama nad njima.txt".com http://webpretraga.webpretraga.12.txt". to ne znaci da mozete biti aljkavi. I zaista. open UPIS.pl $izlaz = "proba. U cetvrtom slucaju. kako bi dodali pomocu ">>" nove podatke u datoteku "kvarovi". kreiramo datoteku izvestaj radi upisa podataka u nju pomocu identifikatora "NOVO". Dakle. i dodajemo jos sadrzaja (>>) u neku datoteku. ">>kvarovi". kako bi procitali datoteke "danasnji" i "jucerasnji". print UPIS "Ovo je upisano u datoteku proba. pravimo novu (>). oznakom ">izvestaj". imamo vise identifikatora pomocu kojih citamo (<). mozete i zatvoriti identifikator datoteke komandom "close IDENTIFIKATOR": 55 of 61 26. koristimo identifikator "PRIJAVA".txt u c:\\Perl folderu\n". pa ce za vas uraditi dosta toga kao sto je automatsko zatvaranje datoteka kada program prestane sa radom. Mada. U prva dva slucaja.Uvod . print UPIS "test test test\n". videcete sledece: Zatvaranje Identifikatora Datoteke Sazetak: Identifikator ne morate zatvoriti.

2011 11:13 . definisali. tu oznaku treba odmah da navedete iza poruke koju ste vi definisali posle naredbe die. tj. Druga stvar je ova oznaka "$!". a koji se svaki cas oglasava sa nekom greskom.pl $izlaz = "proba. Na primer. Teorijski bi trebalo nakon svakog otvaranja i da zatvarate identifikator. mada ce vas Perl program perfektno raditi i bez toga. 56 of 61 26. sto je slucaj kod funkcije die. a ne nakon sto se jos neka operacije izvrsi u programu. "> $izlaz". ">izvestaj" ) { die "Ne mogu napraviti datoteku izvestaj. nema napustanja programa. Znaci. vec cim zavrsite sa operacijama nad datotekom.Zasto uciti Perl ? . i upisati podatke u nju: $!". Kao i funkcija die. Funkcija die Sazetak: Funkcija "die" je korisnija nego sto se misli. Umesto da program prekine izvrsavanje. Prva je ono "! open LOG".txt u c:\\Perl folderu\n". Jednostavno. program ce nakon poruke koja ide posle "warn" nastaviti izvrsavanje. napravi fajl "izvestaj". sem one poruke o gresci koju ste vi. tj. ne znaci da mozete tolerisati program koji ste napisali. program neka napise: "Ne mogu napraviti datoteku izvestaj.12. ovde "die" ima veoma cenjenu ulogu :) Funkcija die u Perl-u se koristi kada zelite. } Moguce je da vam ovde dve stvari nisu jasne. ako ne mozemo da napravimo datoteku "izvestaj".com http://webpretraga. "ako ne moze da se otvori identifikator LOG. mozete funkciom warn dobiti podatke o imenu programa i programskoj liniji na kojoj je greska.html Koristicemo primer iz prosle lekcije o pravljenju identifikatora: #Mozete snimiti ovaj primer kao identifikatori. Ta oznaka na kraju poruke o gresci sluzi tako da vas sistem dodatno obavesti o tome sta se desava. Taj uzvicnik u prevodu znaci : "ako ne moze". Obavesti i Prekini Izvrsavanje Programa Opustite se. close UPIS. print UPIS "test test test\n". open UPIS. na ekran bude "izbacena" poruka sa opisom nastale greske.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. pa dodje do eventualne konfuzije. print UPIS "Ovo je upisano u datoteku proba. To sto ova mogucnost postoji. da nakon uocene greske." if (! open LOG. pa Nastavi Izvrsavanje Funkcija warn. A ako se odlucite na zatvaranje identifikatora. onda neka se isprinta poruka o gresci. da program prestane sa izvrsavanjem. onda to ne radite negde pred kraj programa. U principu. i upisati podatke u nju.txt". proveravajte source korak po korak i pravite arhivu programa koga pisete nekim redosledom koji ce vam biti logican i sutra. Dakle. nakon nastale greske. ali ne stopira program. Funkcija warn Sazetak: Funkcija "warn" vas obacvestava o gresci.Uvod . ali postoji bitna razlika.webpretraga. je dosta slicna funckiji die u Perl-u. Obavesti o Greskama. vasim recima.

"Kruske" => 44. @artikli_kljuc. @artikli_cene = values %proizvodi. 25. $cena. ). ili samo vrednosti. tj. "Breskve".Zasto uciti Perl ? . $produkt. print "Lista Proizvoda: ". @artikli_kljuc = keys %proizvodi. "Breskve" => 18. "Kruske" => 44. "Kruske". 25 u slucaju jabuka ). foreach $produkt ( @artikli_kljuc) { print "Proizvod: ".Uvod . kroz liste. ali mislim da ce vam to delovati malo "zbijeno": %proizvodi = ( "Jabuke". print "\n". recimo .html Hesevi: keys/values Sazetak: Heseve koristite kada za jedan element obavezno imate vrednost ili opis. 18 ). 44. imali smo elemente koji su u listi bili indeksirani po brojevima. @artikli_kljuc = keys %proizvodi. @artikli_cene. @artikli_kljuc = keys %proizvodi. probajte sa: %proizvodi = ( "Jabuke" => 25. "Breskve" => 18. sa cenama tih proizvoda: %proizvodi = ( "Jabuke" => 25.12. ). } print "\n". Odlicna stvar je sto iz hesa mozete. "Kruske" => 44.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. Kljucevi i vrednosti ? Keys and values ? Kljucevi su ono sto je levo ("Jabuke"). Ako to sklopimo u mali programcic: %proizvodi = ( "Jabuke" => 25. kada ga pokrenete. print "\n". Da uprostimo.webpretraga. Kljucevi i Pridruzene Vrednosti Hesevi su specificni po tome sto se elementi u hesu "uparuju". "Breskve" => 18.2011 11:13 . sada elemente u hesu mozete nalaziti po "parnjaku" tog elementa. ). foreach $cena ( @artikli_cene) { print "Cena: ". print "Cene: ".com http://webpretraga. Ako vam prethodni primer izgleda previse "nabacano". umesto indeksiranja po brojevima. izdvojiti samo kljuceve. kada smo pisali o nisovima i listama. Na primer. a vrednosti su ono sto je desno (cene. na malo drugaciji nacin. @artikli_cene = values %proizvodi. @artikli_cene = values %proizvodi. Verovatno ste uocili da za kreiranje heseva koristimo oznaku za procenat "%". napravicemo hes %proizvodi. 57 of 61 26. Prethodni hes smo mogli napisati i na jednoj liniji.

} Rezultat je jasan: 58 of 61 26. upotrebljavacemo je u kombinaciji sa petljom while: while ( ($produkt. "Breskve" => 18.com http://webpretraga. $cena) = each %proizvodi ) { print "$produkt => $cena\n". Prvi element ce biti kljuc (key). ).Uvod .2011 11:13 .webpretraga. Funkciju each koristite kod heseva kako bi od elemenata hesa napravili listu sa dva elementa. sa ranijom lekcijom o funkciju foreach. da iskoristimo hes sa proizvodima i cenama. Kljuc/Vrednost Listanje Nemojte mesati funkciju each koju obradjujemo sada. upotrebom funkcije each. } Funkcija each Sazetak: Funkcija "each" je korisna kod izvlacenje elemenata iz hesa radi lepseg prikaza.html print "\n". Ako hocemo proci brzo kroz hes. ako nista drugo.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. iz lekcije o hesevima: %proizvodi = ( "Jabuke" => 25. Listanje elemenata hesa po sistemu kljuc/vrednost ce se zavrsiti kada se dodje do kraja hesa.Zasto uciti Perl ? . a drugi element liste ce biti vrednost (value). "Kruske" => 44. Primera radi.12.

webpretraga. 59 of 61 26. print @imena\n.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. print "@imena\n". $obrisano. Kada bi sada zeleli da obrisemo Michaela iz liste: $obrisano = delete(@imena[1]).Zasto uciti Perl ? .2011 11:13 . Kombinaciju kljuc/vrednost nemate kod listi.com http://webpretraga. Brisanje Elemenata Heseva i Listi u Perl-u Funkciju delete se koristi kod heseva.html Funkcija Delete Sazetak: Funkcija delete je korisna i kod listi.12. Kada sklopimo sve : @imena = qw (Nick Michael John). ali: @imena = qw (Nick Michael John).Uvod . Nakon toga automatski stampamo trenutno stanje liste. print "Obrisali smo:". print "@imena\n". i kod heseva. kada se zeli ukloniti neka kombinacija kljuc/vrednost. ali i listi. $obrisano = delete(@imena[1]).

#Brisemo Jabuke $brisi = delete( $proizvodi { "Jabuke" } ).webpretraga.com http://webpretraga. "Kruske" => 44. "Breskve" => 18. while ( ($produkt. $cena) = each %proizvodi ) { print "$produkt => $cena\n". print %proizvodi.Uvod . Ukoliko zelite prethodni primer srediti pomocu funkcije each: %proizvodi = ( "Jabuke" => 25. print "\n". print "\n". $cena) = each %proizvodi ) { print "$produkt => $cena\n".12. "Breskve" => 18. ). } print "\n". while ( ($produkt.com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial. #Brisemo Jabuke $brisi = delete( $proizvodi { "Jabuke" } ). } 60 of 61 26. ). #Stampamo sadrzaj hesa print %proizvodi. "Kruske" => 44. print "Nakon upotrebe funkcije delete\n".2011 11:13 .html Funkcija delete i hesevi Koristicemo poznati primer iz lekcije o hesevima: %proizvodi = ( "Jabuke" => 25. print "\n".Zasto uciti Perl ? .

Zasto uciti Perl ? .com http://webpretraga.html 61 of 61 26.2011 11:13 .com/perl/perl-brzi-prirucnik/perl-tutorial.12.Uvod .webpretraga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful