SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CINA PAI TZE SETIA ECO GARDEN JOHOR BAHRU

PERANCANGAN STRATEGIK 2011-2013 KELAB PING PONG

ANALISIS SWOT: BIDANG KOKURIKULUM Kekuatan (Strength) S1 Guru mencukupi S2 Fizikal sekolah yang baik Kelemahan (Weakness) W1 Kurang guru yang berpengalaman dan mahir dalam badminton W2 Kurang bahan rujukan Peluang (Opportunity) O1 Hubungan baik dengan PPD dan JPNJ O2 Sokongan moral daripada pihak sekolah dan PIBG T1 T2 Ancaman (Threat) Sebahagian besar murid tinggal jauh dari sekolah. Kewangan yang tidak mencukupi kerana sekolah adalah kategori sekolah bantuan modal dan baru dibuka. .

0 30. Kekurangan kemahiran dan teknik bagi murid dalam acara pertangdingan.PELAN STRATEGIK BIDANG KOKURIKULUM SJK(C) PAI TZE.0 20. menyertaian MSSZ/MSSD. Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong. 4.0 40.JOHOR BAHRU TAHUN 2011-2013 NKRA: MEMPERLUASKAN PELUANG PENDIDIKAN YANG BERKUALITI &BERKEMAMPUAN MASALAH M ATLAMAT STRATEGIK SUB NKRA : LINUS. Meningkatkan peratus murid yang mahir dalam peraturan dan teknik dalam acara pertandingan Bilanganmurid yang mahir dalam peraturan dan teknik dalam acara pertangdingan.0 .SBT DAN TAWARAN BARU SASARAN 2011 2012 3 5 7 ISU INDIKATOR PENCAPAIAN (KPI) TOV 0 2013 Kekurangan peserta Potensi dan bakat yang mewakili murid tidak dapat sekolah untuk dicungkilkan . Mencungkil potensi Mening kan katkan Bilanganpenglibatan dan bakat murid-murid bilangan murid yang dalam MSSZ/MSSD dalam pelbagai mewakili sekolah. pertandingan.

Latihan perseorangan dan bergu Guru-guru yang mahir bermain ping pong Jawatankuasa Kelab Ping Pong Sepanjang tahun 1 hari RM50 0% 10% 3.0% TOV ETR 5% 30% 2. Peratus penglibatan dalam MSSZ/MSSD % Jumlah pungutan mata 20. PROGRAM Kursus berfokus OBJEKTIF Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong Meningkatkan penglibatan murid dalam aktiviti ping pong T/JAWAB Jawatankuasa ping pong TEMPOH 1 bulan KOS/ SUMBER RM30 INDICATOR PENCAPAIAN Peratus murid yang mahir dalam peraturan dan teknik.PELAN TAKTIKAL 2011 BIDANG KOKURIKULUM BIL 1.0% 50. Pertandingan Ping Pong RM50 .

1.PELAN TINDAKAN 1 STRATEGI OBJEKTIF Peningkatan kemahiran murid dalam ping pong Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong Bil Program/Projek Tanggungjawab Jawatankuasa ping pong Tempoh/ hari 1 bulan Kos/Sumber RM30 Output Wakil murid yang mahir KPI Bilangan murid yang menyertai kursus berfokus Pelan Kontigensi Edaran bahan rujukan yang sesuai untuk setiap kelab/persatuan/ sukan/permainan. Kursus berfokus .

1. Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong 1 bulan Semua murid ahli persatuan ping pong RM30 Jawatankuasa ping pong Tarikh Pelaksanaan Jan 2011 kekangan -Segelintar murid tidak dapat hadir kerana masalah pengankutan semasa balik.4 Melaksanakan program 1. Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Memastikan semua murid boleh menyertai dalam latihan -Setiap murid terlibat Pemilihan pemain yang dalam program berpotensi kecuali terdapat sebab yang munasabah.3Mesyuarat peringkat sekolah dan penubuhan AJK pelaksana.6 Menjalankan penilaian dan menyediakan laporan program. Jan 2011 Jan 2011 Feb 2011 Mac 2011 Mac 2011 .PELAN OPERASI Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos Guru Terlibat Proses Kerja 1..5 Pemilihan pemain yang berpotensi 1. Kursus berfokus Peningkatan murid yang mahir dalam kemahiran dan peraturan ping pong. 1.2 Pembentukan jawatankuasa AJK mengenal pasti bahan yang sesuai.1 Menyediakan kertas kerja Kursus kemahiran dan taktikal 1.

STRATEGI OBJEKTIF Mengadakan kursus Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong Bil 1. Program/Projek Latihan perseorangan dan bergu Tanggungjawab Guru-guru yang mahir bermain ping pong Tempoh/ hari Sepanjang tahun Kos/Sumber RM 50 Output Bilangan murid yang mahir KPI Bilangan murid yang menyertai latihan Pelan Kontigensi .PELAN TINDAKAN 2. .

1 Mesyuarat agung 1. Pemantauan -Setiap murid terlibat dalam program kecuali terdapat sebab yang munasabah. Latihan perseorangan dan bergu Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong Mencungkil murid-murid yang berpotensi.2 Mesyuarat jawatankuasa 1. Sepanjang tahun Semua murid persatuan ping pong RM 50 Semua Guru Penasihat Tarikh Pelaksanaan Jan 2011 kekangan -Segelintar murid tidak dapat hadir kerana masalah pengankutan semasa balik.PELAN OPERASI Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos Guru Terlibat Proses Kerja 1. 1.4 Menjalankan pengurusan prapelaksanaan program. Penilaian Bilangan murid yang menguasai kemahiran memain pin pong Penambahbaikan Memastikan semua murid boleh menyertai dalam latihan yang diberi Feb-Okt 2011 Feb-Okt 2011 Nov 2011 .3Mesyuarat peringkat sekolah dan penubuhan AJK pelaksana.5 Melaksanakan program 1.7 Menjalankan penilaian dan menyediakan laporan program. 1.

Pertandingan Ping Pong .PELAN TINDAKAN STRATEGI OBJEKTIF Menggalakkan murid lebih melibatkan diri dalam aktiviti ping pong Meningkatkan penglibatan murid dalam aktiviti ping pong 3. Bil Program/Projek Tanggungjawab Semua Guru Penasihat Tempoh/ hari 1 hari Kos/Sumber RM 50 Output Wakil Sekolah KPI % Jumlah pungutan mata Pelan Kontigensi 4.

1 Pembentukkan jawatankuasa 1.5 Pemilihan murid yang bepotensi 1. Mac 11 Penilaian Wakil murid yang dipilih Penambahbiakan Menambahkan lagi ahli persatuan ping pong Apr 2011 Apr 2011 Jul 2011 ..6Menjalankan penilaian dan menyediakan laporan program Pertandingan Ping Pong Memupuk minat murid dalam ping pong Meningkatkan penglibatan murid dalam aktiviti ping pong 1 hari Semua guru penasihat RM 50 Jawatankuasa kelab ping pong Tarikh Pelaksanaan Kekangan Pemantauan Jan 2011 Bilangan murid yang Memastikan murid mengambil bahagian yang mengambil Feb 2011 pertandingan kurang bahagian mempunyai memuaskan masa yang cukuo untuk menajalankan latihan.4 Mengadakan pertandingan 1.2 Mesyuarat peringkat sekolah dan penubuhan AJK pelaksana. 1.3 Menjalankan pengurusan prapelaksanaan program.PELAN OPERASI Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos Guru Terlibat Proses Kerja 1. 1.

1. Kursus berfokus .PELAN TINDAKAN 1 STRATEGI OBJEKTIF Peningkatan kemahiran murid dalam ping pong Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong Bil Program/Projek Tanggungjawab Jawatankuasa ping pong Tempoh/ hari 2 bulan Kos/Sumber RM60 Output Wakil murid yang mahir KPI Bilangan murid yang menyertai kursus berfokus Pelan Kontigensi Edaran bahan rujukan yang sesuai untuk setiap kelab/persatuan/ sukan/permainan.

3Mesyuarat peringkat sekolah dan penubuhan AJK pelaksana. 1. Jun 2011 Jun 2011 Ogos 2011 Ogos 2011 Sept 2011 . 1.5 Pemilihan pemain yang berpotensi 1.4 Pembentukan jawatankuasa AJK mengenal pasti bahan yang sesuai. Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Memastikan semua murid boleh menyertai dalam latihan -Setiap murid terlibat Pemilihan pemain yang dalam program berpotensi kecuali terdapat sebab yang munasabah. Meningkatkan kemahiran murid dalam aktiviti ping pong 2 bulan Semua murid ahli persatuan ping pong RM30 Jawatankuasa ping pong Tarikh Pelaksanaan Jun 2011 kekangan -Segelintar murid tidak dapat hadir kerana masalah pengankutan semasa balik. Kursus berfokus Peningkatan murid yang mahir dalam kemahiran dan peraturan ping pong..PELAN OPERASI Nama Program Matlamat Objektif Tempoh Sasaran Kos Guru Terlibat Proses Kerja 1.4 Melaksanakan program 1.6 Menjalankan penilaian dan menyediakan laporan program.3 Menyediakan kertas kerja Kursus kemahiran dan taktikal 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful