PROGRAM linus

Laporan
Nama Aktiviti Objektif : Program LINUS : 1) Menguasai kemahiran asas membaca dan menulis pada hujung tahun.
2) Meningkatkan keyakinan diri dan minat untuk belajar. 3) Mengikuti proses pengajaran dan pembelajaran mengikut tahap kebolehan individu.

Tarikh Sasaran Kos

: Jan ~ Okt : Murid Tahun 1 : RM 100

Sumber Kewangan : PIBG Guru Yang Terlibat : Pn. Gan Swee Eng (Guru BM Tahun 1)
En. Tan Ching Hing (Guru Pemulihan)

Pelaksanaan Aktiviti : 1) Mengenali huruf besar dan huruf kecil. 2) Mengeja dan menyebut perkataan yang mengandungi v+kv, v+kvk dan v+kvkk. 3) Bacaan petikan.

Pemantauan

: Guru Besar, GPK 1

kekangan
1) Penguasaan perbendaharaan kata murid terhad. 2) Kemahiran membaca, menulis dan pemahaman murid lemah.

penambahbaikan
1) 2) 3) 4) Mengenalpasti masalah & kelemahan murid berdasarkan penilaian. Latih tubi pada aspek yang lemah. Membimbing murid berdasarkan modul yang dibekalkan oleh KPM. Tindakan susulan diambil dari masa ke semasa. Disahkan oleh,

Disediakan oleh,

………………………………..

………………………………..

Disediakan oleh. memahami perkataan. 2) Guru membimbing murid membaca perbendaharaan kata. Sopiah & En. Masa 20 minit tidak mencukupi. mengenal. ayat dan petikan. frasa. keseronokan murid dalam pembelajaran BM.PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Program Bacaan Pagi : 1) Memupuk minat membaca di kalangan murid. Pua Pelaksanaan Aktiviti : 1) Bahan bacaan BM disediakan. 3) Meningkatkan kemahiran berfikir murid. membaca. Disahkan oleh. lancar & intonasi yang betul. Mempertingkatkan minat membaca dan daya saing sesama murid. . 4) Murid menyalin perbendaharaan kata yang telah dipelajari untuk diulangkaji di rumah. Tarikh : Jan ~ Nov Sasaran : Murid Tahun 1 ~ 4 Kos : RM 120 Sumber Kewangan : PIBG Tempat : Dewan Guru Yang Terlibat : Pn. penambahbaikan 1) 2) 3) 4) Penilaian dijalankan melalui penguasaan ejaan & maksud perkataan. Sebilangan murid tidak minat terhadap BM. menyebut. 2) Menambahkan dan meningkatkan penguasaan perbendaharaan kata murid. GPK 1 dan Ketua Panitia BM kekangan 1) 2) 3) 4) Murid tidak memahami maksud perkataan. Kekurangan sumber tenaga jikalau guru terlibat dipanggil mesyuarat. Pertandingan mengeja. kesukaan. frasa dan ayat dengan jelas. 3) Murid membaca tanpa bantuan guru. Pemantauan : Guru Besar. Mengenalpasti minat.

………………………………. penambahbaikan 1) Mengenalpasti kelemahan murid dan latih tubi pada topic yang lemah. 2) Murid beredar ke 4 orang MP guru dalam masa 2jam selepas setiap 30 minit. Tarikh : Julai ~ Sept (setiap Hari Rabu. 3) Penilaian dan tindakan susulan diambil dari masa ke semasa. 2) Murid menjawab soalan-soalan UPSR dengan mengaplikasi teknik menjawab yang betul & mengenalpasti kelemahan dan kekuatan murid. GPK 1 kekangan 1) Murid tidak mengaplikasikan teknik menjawab yang diajar oleh guru sepenuhnya semasa menjawab soalan. Pemantauan : Guru Besar. Jam 1:30ptg-3:30ptg) Sasaran : Murid Tahun 6 Kos : RM 55 Sumber Kewangan : Peperiksaan Tempat & Guru Yang Terlibat : Kelas 6A~Pn. . Leng(SN) Bilik Tayangan~Pn. Disediakan oleh. Ng (BI) Perpustakaan~Pn.. 4) Perbincangan untuk mengenalpasti jawapan yang betul berpandukan kata kunci dalam soalan.. 2) Penekanan kepada penguasaan kata kunci dalam soalan.………………………………. PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Program Kelas Bimbingan Intensif UPSR : 1) Membimbing murid menguasai teknik menjawab soalan kertas 1 & 2 dengan betul. 3) Murid menjawab soalan dalam masa yang ditetapkan. Sai(MT) Bilik Sains~Cik Pang(BC) Pelaksanaan Aktiviti : 1) Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan mengikut gred. Disahkan oleh.

………………………………. penambahbaikan 5) 6) 7) 8) Penilaian dijalankan melalui penguasaan ejaan & maksud perkataan. ………………………………. GPK 1 dan Ketua Panitia MP Teras kekangan 5) 6) 7) 8) Murid tidak memahami maksud perkataan. 3) Murid membaca tanpa bantuan guru.. Pemantauan : Guru Besar. 3) Memperkukuhkan pembelajaran yang telah dipelajari dalam kelas. 2) Membimbing murid yang menghadapi masalah dalam pembelajaran. 4) Murid menyalin perbendaharaan kata yang dibelajari untuk diulangkaji di rumah. Sebilangan murid tidak minat terhadap BM & BI. menyebut. keseronokan murid dalam pembelajaran BM & BI. lancar & intonasi yang betul. 2) Guru membimbing murid membaca perbendaharaan kata. frasa dan ayat dengan jelas. Kekurangan sumber tenaga jikalau guru terlibat dipanggil mesyuarat. Masa 20 minit tidak mencukupi. Pertandingan mengeja. Disediakan oleh.. . ayat dan petikan. Mempertingkatkan minat membaca dan daya saing sesame murid. Mengenalpasti minat. Disahkan oleh. kesukaan. memahami perkataan. mengenal. membaca. PROGRAM PENINGKATAN KUALITI KEPIMPINAN SEKOLAH (ppkkps) ~ { Kurikulum } Laporan Nama Aktiviti Objektif : Pemulihan Dan Pengayaan : 1) Mencungkil bakat dan membina keyakinan diri murid. frasa. Tarikh : Jan ~ Nov Sasaran : Semua Murid Kos : RM 200 Sumber Kewangan : PIBG Tempat : Kawasan Sekolah Guru Yang Terlibat : Semua Guru MP Teras Pelaksanaan Aktiviti : 1) Bahan bacaan BM & BI disediakan.

……………………………….. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful