PAGE 70

VENUEZ 26 BEVERAGE

TRUEORIGINALS.COM

VENUEZ 26 BEVERAGE

PAGE 71

BACARDI LEGACY

COCKTAIL COMPETITION
TEKST FOTOGRAFIE

INGMAR VOERMAN RUTGER GEERLINGS

DE FINALE VAN BACARDI SUPERIOR’S LEGACY COCKTAILCOMPETITIE VOND PLAATS OP 14 NOVEMBER JL. IN DE MAGISTRALE KONINGSZAAL VAN ARTIS IN AMSTERDAM. TWAALF BARTENDERS HADDEN ZICH GEKWALIFICEERD VOOR DEZE FINALE. DE WINNAAR STRIJDT TEGEN ANDERE INTERNATIONALE BARTENDERS IN PUERTO RICO IN DE GRAND FINALE IN HET VOORJAAR VAN 2012.

De winnaar maakt kans op wereldfaam, de nummers twee en drie mogen mee op reis naar Puerto Rico. Zij ontvangen tevens een prachtige tailormade ontworpen barkit. De winnaar ontvangt de felbegeerde kristallen shaker en ondergaat – voorafgaand aan de competitie in Puerto Rico – een trainingsweek met de andere finalisten, waar alle facetten van bartending worden behandeld door huidige barlegendes uit verschillende wereldsteden. Er staat dus heel wat op het spel. De spanning bij de bartenders is te snijden. De zaal, gevuld met toeschouwers, gonst. Het evenement is daarnaast het afscheid van jarenlange brand ambassador Ron Simpson, die zijn carrière voorzet bij Bacardi Nederland als Digital Media Manager. Jeremy Zijlstra is sinds oktober 2011 de nieuwe Brand Ambassador Bacardi en zet ‘Ron’s Legacy’ voort.
PUERTO RICO

WHAT IF...? BOUDEWIJN MESRITZ INGREDIËNTEN 60 ml Bacardi Superior 30 ml Huisgemaakte ananasgembershrub 15 ml versgeperst limoensap METHODE Shake en fine strain in een voorgekoeld glas over de garnering heen. GLAS Coupe GARNERING Ananasbladeren en limoenschijfje

DE WINNAARS
NR.3. IVAR DE LANGE – EL PURO

De derde plaats werd behaald door Ivar de Lange, eigenaar en bartender van cocktailbar Demain in Nijmegen. Zijn ‘El Puro’ wist de juiste snaar te raken door Bacardi Superior, tien jaar oude Korenwijn, vanillesiroop en verschillende bitters te ‘stirren’ en af te garneren met steranijs. De vanillesiroop en de gerijpte korenwijn zijn een eerbetoon aan Bacardi Superior’s rijping op eikenhouten vaten voordat de rum houtskool gefilterd wordt.
NR.2. RAFAEL REYES - EL VIEJO NUEVO

De bartenders hebben veel geoefend op de presentatie van hun ‘legacy cocktail’, en de ontwikkeling van wat hopelijk de nieuwe Bacardi Superior klassieker wordt. Want dat is ook dit jaar het doel; het ontwikkelen van een mooie cocktail geïnspireerd door tijdloze klassiekers als de Daiqiri, de Bacardi Cocktail en de Mojito.
SUPERIOR KLASSIEKER

De jury van deze avond bestond uit de routiniers Ricardo Sporkslede van Bartender Network, Ian Bartos van Barsupport en Ron Simpson zelf. Aan hen de taak de finalisten te beoordelen op de smaak, balans, originaliteit en looks van hun cocktail, en daarnaast de kwaliteit en creativiteit van hun presentatie. Samenvattend: Welke cocktail en bartender worden de terechte winnaar en welke bartenders verdienen een podiumplaats naast de winnaar?
DE JURY

Momo’s Rafael grijpt net als Bacardi terug op zijn erfgoed. Zijn in Havana wonende grootvader stond bekend om zijn Daiquiri’s waarmee hij in de gouden tijden van de cocktails in Cuba fuore maakte. Een mooi haakje voor een nog mooiere cocktail. Fris en zuur, fruitig en zoet met een kruidig randje. Bacardi Superior, Tamarindesiroop, vers limoensap en een beetje groene Chartreuse maken samen geshaket deze Daiquiri-variant.
NR.1. DE WINNAAR: BOUDEWIJN MESRITZ – WHAT IF…?

Robert Schinkel, Timo Janse, Dirk Veugelers, Boudewijn Mesritz, Rick Hasselo, Kevin Kroon, Rafael Reyes, Leroy Soumokil, Ivar de Lange, Oscar Steginga, Luuk Gerritsen en Airto Cramer haalden de nieuwste technieken en origineelste trucs uit de kast. Ze presenteerden met name cocktails die uitgingen van de smaak van Bacardi Superior en creëerden sublieme en subtiele smaakcombinaties die voortborduurden op de spirit. Natuurlijke en huisgemaakte ingrediënten, van siropen via infusies tot frisdranken waren een duidelijke trend bij deze competitie waarin puurheid een onderliggend thema was. Complexe cocktails creëren met een paar ingrediënten, daar draaide het om bij deze competitie.
DE COCKTAILS

“En zoals bij elke wedstrijd kan er maar één de winnaar zijn” gold ook voor deze finale, waarbij het niveau weer eens aangaf dat Nederland hele goede bartenders huisvest. Boudewijn Mesritz van Vesper en XO Hospitality liet zich inspireren door het karakter van Bacardi Superior en het 150-jarig bestaan van de legendarische rum in 2012. ‘What if?’ Wat als hij voor deze cocktail een ingrediënt gebruikt dat dateert uit de 19e eeuw? Als hij het vergeten goed van een ‘shrub’ nieuw leven inblaast door dit te combineren met Bacardi Superior en limoensap? Wat als dit nu de volgende ‘True Original’ van Bacardi wordt en de finale wint in Puerto Rico? What if? Boudewijn maakte voor zijn cocktail een ananasgembershrub. Eigenlijk een soort siroop met vers fruit en kruiden, geladen met azijn. Dit maak je door een hele ananas in kleine stukjes te hakken, ‘all spice’-kruiden (theelepel), dungesneden gember (1/4 cup), water (500 ml) en suiker (500 gram) toe te voegen en te verwarmen in een pan. Laat dit tien minuten borrelen en voeg dan Ponzo citrusazijn (200 ml) toe. Laat vervolgens nog twee minuten koken. Laat dit een nacht in de koelkast staan, filter en bewaar de shrub (500 ml) in een glazen fles.
SHRUB

Boudewijn gaat het op 20 februari opnemen voor Nederland met deze bijna gastronomische Daiquiri-variant. VENUEZ magazine wenst hem alles succes toe, en feliciteert daarnaast ook Rafael en Ivar. Geniet van jullie tijd in Puerto Rico! n