SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAMAN TUANKU JAAFAR KERTAS KERJA

PERTANDINGAN KAWAD KAKI PERINGKAT SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAMAN TUANKU JAAFAR 2012

TARIKH : 7 MAC 2012 HARI : RABU MASA : 1.30 – 6.30 petang TEMPAT : PADANG SMK TAMAN TUANKU JAAFAR

1

1 2. negeri dan kebangsaan. Taman Tuanku Jaafar.0 PERATURAN DAN SYARAT PERTANDINGAN 4.3 Pengelolaan di kendalikan oleh Unit Kokurikulum SMK.30 – 6.2 3. Jenis pertandingan secara undian mengikut giliran.2 2. 2. Taman Tuanku Jaafar 4. 3.3 2.1. daya saing dan jaya juang yang tinggi di kalangan pelajar. Aktiviti ini dilaksanakan setiap tahun dan dapat meningkatkan minat pelajar untuk terus bergiat secara aktif disamping aktiviti yang lain.1 3.2 4.4 Mengukuhkan nilai-nilai disiplin di kalangan pelajar dan membantu mengurangkan malasah sosial remaja.0 TARIKH. masa dan tempat pertandingan adalah seperti berikut : 3. daerah. MASA DAN TEMPAT PERTANDINGAN Tarikh. Membina dan memupuk nilai-nilai kerjasama. Menggalakkan kegiatan pasukan beruniform di sekolah Meningkatkan minat pelajar untuk bergiat aktif dalam pasukan beruniform di peringkat sekolah. kawad dinamik dan kawad formasi. Peraturan pertandingan tertakluk kepada syarat dan peraturan kawad kaki yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Bagi mempertingkat usaha memperluas penyertaan pelajar dan dapat mewujudkan persaingan yang sihat maka pertandingan ini diadakan. Pemenang mengikut markah yang tertinggi merangkumi markah persediaan kawad statik.3 Tarikh Masa Tempat : 7 Mac 2012 : 1.30 petang : Tapak Perhimpnan SMK.1 4. 2 .0 PENGENALAN Pertandingan kawad kaki adalah sebahagian daripada kurikulum yang terdapat dalam pasukan beruniform.0 OBJEKTIF 2.

8.0 MASA 7.1 5. Taman Tuanku Jaafar.0 PENYERTAAN 5.0 PENDAFTARAN 6. Taman Tuanku Jaafar Penyertaan boleh terdiri daripada dua pasukan iaitu pasukan putera dan puteri bagi badan beruniform yang boleh mempunyai keahlian murid lelaki dan perempuan.2 Masa persembahan bagi setiap platun tidak krang daripada 12 minit dan tidak melebihi 15 minit.2 6. Jumlah anggota bagi sesebuah platun yang didaftarkan hendaklah tidak kurang daripada 31 orang dan tidak melebihi 37 orang.1 6. Masa pertandingan diambil kira daripada bermula dengan bahas hukuman “Buka barisan dan tamat apabila platun dibawa keluar dari litar padang kawad. 6.0 ANGGARAN KOS PERBELANJAAN BIL PERKARA ANGGARAN JUMLAH 3 .1 7.2 Terbuka kepada semua pasukan-pasukan pakaian seragam di SMK. Setiap platun yang didaftarkan mestilah terdiri daripada jantina yang sama sahaja dan percampuran antara lelaki dan perempuan tidak dibenarkan.5.3 Anggota pasukan keta platun mestilah terdiri daripada pelajar yang sedang menuntut di SMK. 7.

.Memberi bantuan bantu mula sebelum melapor segara kepadaperonda keselamatan.Mengesahkan kehadiran tetamu. 6 Pertolongan cemas Pn. Rais bin Yusop En. 4 Jamuan Pn. 2 Sambutan En.Surat jemputan tetamu (VIP:YDP PIBG. Banu a/p R.Memastikan cenderahati untuk tetamu VIP disediakan. Nurmala bt Kasdanon .Menyerahkan buku program kepada tetamu dan pengawai bertugas.Memastikan hadiah pusingan. Rohayu bt Mustafa (K) Pn. Akashah bin Ismail Tn. hadiah individu telah siap sebelum hari kejohanan. dll) dan surat makluman ibu bapa.Membantu mengawal disiplin pelajar sebelum. . Husin 5 Disiplin ( Guru – guru disiplin) En. cenderahati dan sijil. Omar bin Ahmad En. . .Merancang tempat untuk meletak anggotaanggota bertugas. Uthamakumaran A/L Sinnathamby . .Memastikan sijil untuk pemenang juga disediakan. Norlela bt Abd Wahid Pn.Merancang menu dan menyediakan anggaran perbelanjaan untuk jamuan VIP dan pengawai bertugas. Hjh Zainab bt Mohd Nasir En. . Selvaraja (K) Cik Tamil Selvi a/p Subramaniam Pn. Kalaiselvam A/L Muniandi 3 Hadiah dan Sijil Pn. semasa dan selepas kejohanan berlangsung. Yusrina Hanim bt Mohd Yunus (K) Pn. Wakil PPD. sebelum hari kejohanan.Bersedia terhadap sebarang masalah. Hjh Zainiawati bt Zakaria PBSM . 4 . .Menyusun hadiah. . Noridah bt Noordin (K) Pn. .Memastikan keperluan First Aid Kit mencukupi. .Bil 1 Jemputan AJK / PEGAWAI Pn.Menyambut kehadiran tetamu.Menguruskan makanan dan minuman yang telah ditetapkan. Radziah bt. Hj Zakaria bin Ismail Pn. . Siti Mazlina bt Kamaruzaman Bidang Tugas .

Hjh Ruzita bt Moharad Dibantu oleh pekerja sekolah 5 . Elizabeth Parameswary Juru acara Pn. Noor Azian bt Abd hani Kelab Lensa 11 Quater master En.Adham bin T.Menyediakan peralatan-peralatan yang akan digunakan pada hari kejohanan. Khairuddin bin Mansor Pengawas sekolah . . .Menjadi pengacara majlis untuk penyampaian hadiah sehingga majlis bersurai . .Menyediakan keperluan seperti berikut pada hari kejohanan: • Pentas mini • Menyediakan ‘back drop’ • 1 meja hadiah • Kerusi panjang disusun seperti majlis perhimpunan .Menyediakan radio untuk muzik aerobik .Mengambil gambar sepanjang kejohanan di trek dan dataran. seranta En. Mohd Hafiz bin Ahmad 9 10 Fotografi Pn.Memastikan P.Menyediakan 30 QM yang akan bertindak sebagai penolong pengawai pada hari kejohanan.Menyediakan dokumentasi setelah kejohanan berakhir.Menyediakan laporan kejohanan Membantu di bahagian keputusan rasmi . Shara’yah bt Mansor En. • Menyimpan segala peralatan selepas selesai kejohanan • 5 meja kecil dan 5 kerusi untuk pencatat keputusan • 8 kerusi untuk penyediaan lorong • Khemah dipadang dan5 lorong peserta .A sistem untuk juruacara berfungsi dengan baik. Sabariah bt Seman (K) Pn. Romzi bin Tokiman (K) En.7 Siaraya.Menjadi pengacara majlis sebelum bermula kejohanan.Menyediakan plastik sampah untuk memastikan kebersihan selepas kejohanan. Shahrulnizam bt Abdul Rahim (K) 30 orang pelajar QM . Zainul Rashid Quater Master 13 Persiapan tempat majlis penyampaian hadiah dan kebersihan Pn. .Mengambil gambar aktiviti merentas desa 8 Dokumentasi Cik Chitra Devi A/P Balaraman Pn. . Farah Anom bt Nayan (K) Pn. 12 Teknik dan alatan Mohd Ridwan bin Ab Ghani (K) YM T.

Noraishah bt Safiei - riben. . Sharifah Kamariah bt Wan Morsidi 17 Check point 1 (L 15) Chin Tsae Yun (K) Pn.14 Marshall 18 L = En. Hadzri bin Mohd Aris 15P = En. . Yazid bin Yusof En.Membantu menunjuk arah laluan pelajar . Menyediakan 100 riben berwarna merah untuk (check point 1) Memberikan riben kepada 100 orang pelajar pertama (L 15) yang melalui check point Membawa bendera merah sebelum bergerak ke check point Membantu menunjuk arah laluan pelajar . .Membawa bendera merah sebelum rondaan. Fadzilla bt Mustafa Johari 18 Check point 2 (P 15) En. Seman 15L = En.Menyediakan buku program pada hari kejohanan.Membantu mengawal lalulintas . Abdullah (K) En. Norazian bt Mustaffar Kamar Pn.Merancang pengawai yang akan memberikan - 15 Peronda keselamatan En. . Azmi bin Abdul Aziz (K) Pn.Membawa bendera merah sebelum bergerak ke check point . Mohd Nizam bin Maarum . . Mohamad Darus b Yusof 16 Buku program Cik Norsilawati bt Aris (K) Pn.Membantu mengawal lalulintas .Membawa bendera merah sebelum larian dimulakan. . Rafeah bt Mohd Yusof Pn. pengawas laluan dan pertugas trafik. . dan yang mengawal lalulintas. .Menjadi pemandu arah bagi kelompok hadapan kumpulan pelepas setiap ketegori hingga tiba ke garisan penamat.Bertanggungjawab meronda di sekitar laluan pusat-pusat semak. . dan yang mengawal lalulintas. Alias b.Menyediakan 100 riben berwarna hijau untuk (check point 2) Memberikan riben kepada 100 orang pelajar pertama (P 15) yang melalui check point 6 . Ahmad Saifuddin bin Abd Wahab 18P = En.Menyelaras tugas peronda keselamatan. Ismail b.Menyerahkan buku program kepada jawatankuasa sambutan. .Memastikan pengawai-pengawai bertugas lengkap dengan kelengkapan masing-masing. W.Merancang pengawai yang akan memberikan riben.Menyediakan draf buku program.

Hamed b.Mengesan kedudukan peserta yang melintasi garis penamat dan memberikan kad kedudukan. Norhanisah bt Che Amat (P18) Pn.Merancang pengawai yang akan memberikan riben. Marsita bt Abu Samah (K) (P15) Pn. dan yang mengawal lalulintas . Haliza bt Selamat Pn. Rupidah bt Ibrahim .Menyediakan 100 riben berwarna biru untuk (check point 4) Memberikan riben kepada 100 orang pelajar pertama (P 18) yang melalui check point 20 Pelepas / penamat En. Jarayah bt.Melepaskan para peserta 7 . dan yang mengawal lalulintas .Membawa bendera merah sebelum bergerak ke check point . Jais (L18) .Menyediakan 100 riben berwarna kuning untuk (check point 3) Memberikan riben kepada 100 orang pelajar pertama (L 18) yang melalui check point 19 Check point 4 (P 18) Pn.19 Check point 3 (L 18) En. .Membantu mengawal lalulintas .Membantu mengawal lalulintas . .Membantu menunjuk arah laluan pelajar .Menyediakan kad kedudukan untuk setiap kelas umur (kedudukan 1-50).Membawa bendera merah sebelum bergerak ke check point .Membantu menunjuk arah laluan pelajar . Nur Zanaziah bt Mohd Nor (K) Pn. Yacob (YDP PIBG) 21 Hakim penamat Pn.Mengarahkan peserta tadi ke lorong pencatat keputusan mengikut kelas umur mereka. Moganambal a/p Munusamy . Rohayati bt Zainal Abidin Pn. Davarasan A/L Shanmugam (K) Pn.Merancang pengawai yang akan memberikan riben. . Zarita bt Zakaria (L15) Pn.

Paramasivam A/L Velaudan (8) Pn. Sahida bt Sohor Pn. M Pakyavathy A/P Muniandy (K) Pn. Mogan a/l Balakrishnan (13) 8 . Hjh Junaidah bt Jamaludin .Setelah selesai.Mendapatkan borang penjaga masa bagi setiap kategori. . Lelaki K2. Lelaki K1. 23 Hakim penjaga masa Pn. Julianna bt Hassan (6) Cik Anitha a/p Ponnaiah (7) En. Noor Arini bt Rodzi (5) Pn. . Latifah bt Abdul Rahman Pn. . Nur Zafirah bt Shafie (9) Pn. Perempuan K1 dan Perempuan K2. Hasliza bt Abu Setaman . serah keputusan kepada pengarah kejohanan. Malek bin Rashid (K) (1) Pn.Memastikan ‘stopwatch’ yang mencukupi bagi setiap kategori. Zawiah bt Kasim Pn.Membahagikan pengawai yang akan mencatat keputusan dan pengawai yang mengatur barisan para pemenang. Hjh Rosiah bt Hassan Pn.Memeriksa kad kedudukan peserta dan warna riben yang diterima mengikut kategori peserta serta mengumpul riben. (Rujuk nombor pada trek laluan) . Jamaliah bt Mohamad Pn.22 Hakim pencatat / keputusan rasmi Pn. . Ng Hooi Sen Pn.Mendapatkan borang markah daripada setiusaha dan mengisi data yang diperlukan.Membantu menjaga laluan trafik .Membantu menunjuk arah laluan pelajar . . Fadhilah bt Hashim (K) Cik Nurul Ain bt mat Hussin Pn.Membawa bendera merah sebelum bergerak ke laluan-laluan yang telah ditetapkan. Norafipah bt Mohd Nor Pn. Boon @ Embun bt Eli (3) Cik Lim Set Lin (4) Pn.Menyediakan 4 kaunter mengikut kelas umur yang berbeza. Vasanthimalar a/p Kandasamy (12) En. Norliza bt Mohd Noh Pn. .Melaporkan segala kejadian yang membabitkan para peserta kepada Ketua pengawas laluan dan peronda yang bertugas 24 Pengawas stesen En. Josiena bt Salleh Jolhie Pn.Memastikan masadicatatkan dengan betul. Siti Ruhani bt Abd Samat (11) Pn. Normala bt Kasim Pn. . Faridah bt Ja’afar Pn. Asyirah bt Zakaria (2) Pn.Membahagikan pegawai yang akan mencatat masa. Normah bt Yahya (10) Pn. . Nora’ni bt Othman Pn.

semasa acara dijalankan.Menyediakan minuman kepada atlit rumah yang mengambil bahagian sepanjang kejohanan.Menjaga kebajikan atlit rumah sukan masingmasing.1 8. Yati Syuhaida bt Yazid 10 orang kadet polis . Suzita bt Mohd resad Pn. Azmi bin Ahmad (K) Pn. Chanthakkumari (K) Cik Siti Sarina bt Razali (SYAHBANDAR) En.Memastikan disiplin ahli rumah sukan semasa kejohanan berlangsung. .Memastikan semua lalulintas selamat sebelum.3 8.4 Siaraya (AJK siaraya) Fotografi (AJK fotografi) Persiapan tempat (AJK persiapan tempat) Keselamatan (AJK keselamatan) 9. Mastura bt Abdullah . Norsham bt Adam (TEMENGGONG) Pn. . Suhasni bin Hayani (K) Cik Khalila bt Khudri (LAKSAMANA) Cik Siti Noratiqah bt Abd Padzil Pn.Menyediakan kad rumah sukan untuk semua peserta (di cop rumah sukan) 26 Trafik Pn.0 KEPERLUAN PERALATAN 8.0 PENUTUP Terima kasih diucapkan di atas segala kerjasama dari pihak guru dan pihak-pihak lain yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini.2 8. . . ( Serahkan senarai kepada setiusaha kejohanan selepas kejohanan). 9 . 8.Mengenalpasti dan menyenaraikan pelajar yang sakit dan tidak dapat mengambil bahagian.25 Guru rumah sukan (BENDAHARA) En.

71450 SEREMBAN..... GURU PENOLONG KANAN KOKURIKULUM.. GURU PENOLONG KANAN 1......... Permohonan diluluskan oleh: EN... ISMAIL... 10 ... SMK TAMAN TUANKU JAAFAR.. SMK TAMAN TUANKU JAAFAR.... SETIAUSAHA KOKURIKULUM......... 71450 SEREMBAN.HJH ZAINAB BT MOHD NASIR. AKASHAH B.. 71450 SEREMBAN......NEGERI SEMBILAN ……………………………………..NEGERI SEMBILAN .... SMK TAMAN TUANKU JAAFAR..NEGERI SEMBILAN …………………………………… Disokong oleh : PN.Disediakan oleh : NURULHUDA BT A JABAR.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful