PISANA PRIPREMA NASTAVNIKA ZA IZVOĐENJE PRAKTIČNE VJEŽBE

Ime i prezime nastavnika: Ivana Milaković Nastavni predmet: Kuharstvo s vježbama Mjesto izvođenja vježbe: Kabinet kuharstava obrtničko-industrijske škole Županja-Drenovci Područje rada: Ugostiteljstvo i turizam Zanimanje: Kuhar Godina obrazovanja (razred) : Prva Naziv nastavne cjeline: Prilozi i variva Naziv vježbe: Riža s graškom(rizi-bizi) Nastavni cilj vježbe :Osposobiti učenika za samostalno gotovljenje riže s graškom Nastavni zadaci:
Obrazovni: • upoznati učenike sa postupkom gotovljenja riže s graškom Funkcionalni: • Osposobiti učenike za samostalan rad sa kuhinjskim alatom • Prepoznati i pravilno odabrati namirnice • Primjena stečenog znanja u praksi Odgojni: • Privikavati učenike na kolektivni rad • Poticati i razvijati natjecateljski i stvaralački duh kod učenika • Razvijanje navike pravilne i zdrave prehrane

Vrsta nastavnog rada: obrada nove građe ( vježbe) Oblici rada :
• • • Frontalni rad Rad u skupinama Individualni rad

Nastavne metode: metoda praktičnih radova ( metoda 4 stupnja ) Nastavna sredstva i pomagala: radni listići ( normativi), kuhinjski nož, radna daska, posude, tanjuri, namirnice Opasnosti pri radu: Opasnost od posjekotina zbog nepravilne uporabe noža Opasnost od opekotina pri rukovanju oko štednjaka i pećnice Planirano vrijeme izvođenja vježbe : 45 minuta Literatura za nastavnika : Žuvela, Josip, Kuharstvo 1, A.G.Matoš,Samobor, 2006. Petričević, Dušan, Metodika praktične nastave, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Zagreb, 2006. Literatura za učenika : Žuvela, Josip, Kuharstvo 1,

1

4. navoditi učenike da sami dođu do zaključka 3. kako i zašto je učinjeno 2 . 2006.2. prebiranje. 2. 1. 2. STUPANJ: demonstracija i objašnjavanje rada nastavnika 2. bodriti i hvaliti učenika za učinjeno 3. stupanj: priprema nastavnika za izvođenje vježbe – 5 minuta 2.Rad učenika nadgleda nastavnik i ispravlja eventualne propuste kako ne bi prešli u naviku.5.6.Matoš. 1. kuhanje graška u kipućoj vodi i cijeđenje 2.1.G. analizirati rad ponavljanjem što. priprema kvalitetnih namirnica. Okvirna priprema ( gruba raščlamba po metodi 4 stupnja ) 1.4.2. 1. prepustiti rad učeniku da ponovi tijek gotovljenja riže s graškom načinom i redoslijedom prikazanim u 2.1. prženje sitno nasjeckano luka na margarinu pirjanje riže dodavanje graška u rižu i začinjavanje stavljanje jela u pećnicu na daljnje pirjanje prelijevanje jela rastopljenim maslacem i sjeckanim peršinom 3. Etape procesa poučavanja ( stupnjevi ) 1.4. STUPANJ: priprema nastavnika za izvođenje vježbe 1.3.čišćenje luka 2.1. stupanj: uvježbavanje u narednom školsko satu omogućiti učeniku da naučeno (kroz 2.pranje i sušenje riže. STUPANJ: izvedbeni pokušaji učenika 3. stupanj: demonstracija i objašnjavanje rada nastavnika – 15 minuta 3.3. stupanj) samostalno uvježbava. 1. i 3. 1.5. prirediti nastavna i radna sredstva pozdravljanje i uspostavljanje kontakta s učenikom upoznavanje s ciljem i sadržajem poučavanja provjera predznanja i korelativne spone motiviranje naučnika upozorenje na mogućnost povrede 2.6. 2. stupanj: izvedbeni pokušaji učenika – 15 minuta zaključak vježbe – 10 minuta 4.5.7. 2. stupnju 3.A.Samobor.2.3. dopunjavanje znanja. uočavati i pažljivo ukazivati na pogreške da ne izazovemo nesigurnost učenika 3.

budi interes za daljnje napredovanje i usavršavanje. 4. 4. 4.4. kontrola uspješnosti i upozorenje na pogreške do kojih dovodi improvizacija i neodgovorno ponašanje. 3 . pohvala za napredak .3.2.4. 4. STUPANJ: uvježbavanje – ovaj stupanj odraditi na narednom školskom satu omogućiti učeniku da naučeno kroz drugi i treći stupanj samostalno uvježbava toliko dugo dok ne postigne rutinu.1. stalno ga pratiti i eventualne propuste ispravljati da ne pređu u naviku.

Jednostavnim uzgojem 2.STUPANJ: demonstracija i objašnjavanje rada nastavnika – 15 minuta Demonstracija i objašnjenje vježbe prikazano je pismenim predloškom o ergološkoj analizi (raščlambi) vježbe koju učenici trebaju naučiti obavljati. štednjakom i pećnicom jer postoji opasnost da se porežete i opečete. -Nabrojite kojim.Visokom biološkom. Sada kada smo lijepo ponovili teorijska znanja o jelima od riže možemo krenuti na stjecanje novih praktičnih znanja.Kada odradite vježbu upisati ćete svoje zaključke u rubriku ZAŠTO RADIM baš na taj način. Rižu s graškom ubrajamo u priloge.energetskom i vitaminskom vrijednošću 3. 1. Vidjeti ćete da nije teško a sama vježba je zanimljiva. Prigotovljavanje riže s graškom ću prvo ja demonstrirati i objasniti a zatim ćete se podijeliti u 5 skupina po 3 učenika i pokušati sami prigotoviti rižu s graškom uz moju pomoć.Molim vas da se da se ponašate odgovorno u skladu sa radom na siguran način.. STUPANJ: priprema nastavnika za izvođenje vježbe – 5 minuta Na početku današnjih vježbi ja vas srdačno pozdravljam i nadam se da ćemo i danas ostvariti našu uobičajenu ugodnu radnu atmosferu. Moram vas upozoriti da budete pažljivi prilikom rukovanja nožem .Njena rasprostranjenost se može objasniti trima činiteljima. Na današnjim vježbama steći ćete nova znanja i vještine u prigotovljavanju riže s graškom.guste juhe od riže. Naš nastavni cilj na današnjim vježbama je naučiti samostalno prigotoviti rižu s graškom.Na listovima imate napisane radne operacije onim redoslijedom kako ću vam ja demonstrirati vježbu.Ukoliko nam nije dostupan može poslužiti zamrznuti grašak ili grašak iz konzerve.topla predjela od riže(razne vrste rižota). Hladna predjela od riže(razne salate začinjene hladnim umacima).1.Riža je najvažnija biljna kultura na svijetu i osnovna je hrana većem dijelu čovječanstva. 2.Dobiti ćete radne listove koje ćete popuniti nakon odrađene vježbe.Svestranim prehrambenim i dijetetskim svojstvima i velikom primjenom u gotovljenju raznih vrsta jela -Nabrojite koje vrste jela možemo gotoviti od riže..prilozi od riže Za gotovljenje riže s graškom najbolje je upotrijebiti mladi grašak. stupnja poučavanja ( demonstracija vježbe) 4 . Fina raščlamba 2.

svaka skupina ima priređeno radno mjesto sa svim potrebnim radnim sredstvima. 1. Kako bi se jelo do kraja zgotovilo. 1. stupnju. U kipuću slanu vodu stavlja se kuhati grašak.ocijeđeni grašak dodajem u pirjanu rižu.oprati(pod mlazom vode) i posušiti.Red. Na vašim radnim mjestima imate potrebne namirnice. 1. Učenicima se podijele radni listovi i normativi. Kako bi odvojili oštećena zrna riže i uklonili nečistoće te kako bi se luk ravnomjerno propržio.Ja ću vam podijeliti normative i radne listove koje ćete popuniti nakon odrađene vježbe. 1.4. Pirjam rižu dok ne postane staklasta Kako bi se sastojci proželi te jelo bilo ukusnije. Kada odradite vježbu upisati ćete svoje zaključke u rubriku ZAŠTO RADIM baš na taj način.3. 1. Jelo stavljam pirjati u zagrijanu pećnicu Rastapam maslac u tavi i prelijevam ga preko jela.6. 1. Kako bi se grašak skuhao i ocijedio.5. Nasjeckani luk popržiti na zagrijanom margarinu Kada luk porumeni dodajem opranu i prebranu rižu Kuhani.Skuhani se grašak ocijedi u cjedilu. Kako bi zgotovljeno jelo bilo ukusnije i lijepo dekorirano. Dok vi radite ja ću vas polako obilaziti i nadgledati.zalijevam kipućom vodom i kratko pirjam.STUPANJ: Izvedbeni pokušaji učenika – 15 minuta Sada kada ste vidjeli moju demonstraciju red je da sami pokušate prigotoviti rižu s graškom Podijelite se u 5 skupina po 3 učenika. Riža s graškom PRIPREMAM NAMIRNICE KUHAM I CJEDIM GRAŠAK PRŽIM LUK PIRJAM RIŽU DODAJEM GRAŠAK U RIŽU 1. 1. Rižu treba prebrati.Luk treba očistiti i sitno nasjeckati nožem. Zatim ćemo zajedno prokomentirati vaše napisane zaključke.Na listovima imate napisane radne operacije onim redoslijedom kako ću vam ja demonstrirati vježbu.2.Sitno sjeckam peršinov list i posipam ga preko oblikovanog jela. ZAŠTO RADIM? Upisati što se postiže na opisani način 4. STAVLJAM RIŽU S GRAŠKOM U PEĆNICU PRELJEVAM JELO RASTOPLJENIM MASLACEM I POSIPAM SJECKANIM PERŠINOM 3.dodajem začine. KAKO RADIM? Upisati sredstva. kako i čime se izvodi radna operacija 3.7.1. broj ŠTO RADIM? Podijeliti rad na radne operacije i upisati redoslijedom kojim ih treba izvoditi 2. Prepustiti rad učenicima da ponove tijek gotovljenja riže s graškom načinom i redoslijedom prikazanim u 2. 1. 5 . Kako bi luk omekšao.

1.2. 1.5. Riža s graškom PRIPREMAM NAMIRNICE KUHAM I CJEDIM GRAŠAK PRŽIM LUK PIRJAM RIŽU DODAJEM GRAŠAK U RIŽU 1.3.6. Zaključak vježbe – 10 minuta Učenici upisuju svoje zaključke u radne listove na osnovu odrađene vježbe.dodajem začine. Kada luk porumeni dodajem opranu i prebranu rižu. Nasjeckani luk popržiti na zagrijanom margarinu.zalijevam kipućom vodom i kratko pirjam. 1.Pažljivo ukazati na uočene pogreške da ne izazovemo nesigurnost učenika.oprati(pod mlazom vode) i posušiti. Jelo stavljam pirjati u zagrijanu pećnicu.Skuhani se grašak ocijedi u cjedilu. Rastapam maslac u tavi i prelijevam ga preko jela.1.Sitno sjeckam peršinov list i posipam ga preko oblikovanog jela. 1. broj ŠTO RADIM? Podijeliti rad na radne operacije i upisati redoslijedom kojim ih treba izvoditi 2. 1. ZAŠTO RADIM? Upisati što se postiže na opisani način 4.Luk treba očistiti i sitno nasjeckati nožem. 1. Navoditi učenike da sami dođu do zaključka. Zajedno analiziramo rad ponavljanjem što. kako i čime se izvodi radna operacija 3.7. Red.ocijeđeni grašak dodajem u pirjanu rižu. kako i zašto je učinjeno. STAVLJAM RIŽU S GRAŠKOM U PEĆNICU PRELJEVAM JELO RASTOPLJENIM MASLACEM I POSIPAM SJECKANIM PERŠINOM 6 . Kuhani.4. U kipuću slanu vodu stavlja se kuhati grašak. 1. KAKO RADIM? Upisati sredstva. Tijekom obilazaka bodriti i hvaliti učenike. 1. Rižu treba prebrati.

008 0.3 0.8 0.5 0.8 0.5 0.3 dag dag dag dag dag dag dag dag 7 .NORMATIV ZA 1 OSOBU -Riža -Grašak -Margarin -Maslac -Luk -Peršin(list) -Papar -Sol 5 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful