Tajuk Gerak Gempur Sains Sukan

Pengenalan Gerak bertujuan untuk mengenalpasti sasaran dahulu sebelum diadakan gempur untuk sasaran yang dikenal pasti.Ada tiga sasaran di tetapkan iaitu; 1. Sasaran pelajar galus 2. Sasaran pelajar markah sederhana 3. Sasaran pelajar markah tinggi Sasaran ditetapkan berdasarkan kepada peperiksaan yang dijalankan. Pelajar tingkatan 4 didasarkan kepada peperiksaan pertengahan semester tahun 2012 dan untuk tingkatan 5 berdasarkan peperiksaan akhir semester semasa tingkatan 4 tahun 2010.

Sasaran Gerak 1. 2. 3. 4. Pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mendapat markah 0 hingga 39 ²galus Pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mendapat markah 40 hingga 69 ² sederhana Pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mendapat markah 70 hingga 99 ²tinggi Semua guru mata pelajaran Pengetahuan Sains Sukan

Rancangan Gempur 1. Pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mendapat markah 0 hingga 39 ²galus y Gempur tajuk- semua pelajar ini diberi soalan yang berdasarkan tajuk dalam setiap tunjang.Guru akan mengumpulkan semua soalan yang berkaitan tajuk yang diajar dan diberikan sebagai latih tubi selepas selsesai sesuatu tajuk. Gempur 100-AB ² semua pelajar tahap ini diberi 100 soalan objektif yang mempunyai jawapan A dan B sahaja.Soalan disediakan untuk setiap tunjang. Setiap tajuk boleh mempunyai berbagai gaya soalan walaupun tajuk yang sama.Soalan dijawab secara ´open book testµsepenuh masa. Nota pokok/tulang ikan- pelajar belajar membuat nota yang diberi guru. Pelajar akan diberi bimbingan oleh guru. Kelas tambahan ²mengadakan kelas tambahan untuk tajuk-tajuk khas dalam soalan subjektif. Pelajar berbincang cara menjawab soalan berbentuk pengetahuan dan kefahaman. Bengkel menjawab soalan SPM- Cara atau teknik menjawab soalan esei dan subjektif.

y

y

y

y

Nota Pokok. Nota Pokok.Cara atau teknik menjawab soalan esei. Setiap tajuk boleh mempunyai berbagai gaya soalan walaupun tajuk yang sama. Paksa baca. Kelas tambahan ²mengadakan kelas tambahan untuk tajuk-tajuk khas dalam soalan subjektif dan cara menjawab soalan aras aplikasi. Pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mendapat markah 40 hingga 69 ² sederhana y Gempur 100-AB ² semua pelajar tahap ini diberi 100 soalan objektif yang mempunyai jawapan A dan B sahaja.Guuru membantu menambahkan bahan atau nota Kelas tambahan ²mengadakan kelas tambahan untuk tajuk-tajuk khas dalam soalan subjektif dan berbincang soalan yang mengelirukan yang berbentuk kefahaman dan aplikasi. Bengkel menjawab soalan SPM.Pelajar akan menjawab soalan yang diberi dan berbincang.memberi soalan tajuk yang belum diajar sebelum mengajar.Pelajar membuat sendiri nota pokok atau tulang ikan sebagai satu cara menulis nota dalam kelas Gempur 100-AB ² semua pelajar tahap ini diberi 100 soalan objektif yang mempunyai jawapan A dan B sahaja.soalan pra dan post. y y y y 3. Soalan dijawab secara ´open book testµdalam sebahagian masa yang diperuntukkan.Soalan disediakan untuk setiap tunjang. Perbincangan dengan pentadbir untuk bengkel menjawab soalan. .Pelajar membuat sendiri nota pokok atau tulang ikan sebagai satu cara menulis nota dalam kelas. y y y y 4. Setiap tajuk boleh mempunyai berbagai gaya soalan walaupun tajuk yang sama.Pelajar akan menjawab soalan yang diberi dan berbincang dalam kumpulan bertiga. Pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mendapat markah 70 hingga 99 ²tinggi y Paksa baca.Soalan disediakan untuk setiap tunjang.Cara atau teknik menjawab soalan esei.memberi soalan tajuk yang belum diajar sebelum mengajar. Soalan dijawab secara ´open book testµada secara sebahagaian atau sepenuh masa. Strategi Perlaksanaan y y y y y Menyediakan bahan bercetak untuk teknik menulis nota Menyediakan synopsis tajuk dan pecahan bab yang akan dipelajari Menyediakan soalan berdasarkan urutan silibus dibuku-100-AB Menyediakan soalan untuk uji prestasi pelajar.2. Bengkel menjawab soalan SPM.

.00X10=RM100. Penutup Semua program yang dibuat adalah bertujuan untuk meningkatkan purata mata gred setiap pelajar. Keperluan Kos y Kertas A4.00 6.RM10.5.00 y Jemputan penceramah =RM200. Guru perlu mahir membuat analisis terhadap setiap soalan yang diberi supaya sasaran yang disasarkan akan menerima impak yang banyak hasil program Gerak Gempur ini.

Kertas Kerja Program Peningkatan Akademik Gerak Gempur Sains Sukan Disediakan oleh Ahmad Shaker bin Abdul Majeed SMK Ayer Hangat .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful