PERANCANGAN STRATEGIK

KELAB SEPAKTAKRAW TAHUN 2011 ISI KANDUNGAN

1. 2. 3. 4.

PENDAHULUAN JAWATANKUASA TAHUN 2011 CARTA ORGANISASI TAHUN 2011 VISI SEKOLAH 4.1 4.2 MISI SEKOLAH MISI KELAB SEPAKTAKRAW

5. 6. 7. 8. 9.

RASIONAL MATLAMAT STRATEGIK OBJEKTIF AM OBJEKTIF KHAS TOV (BERDASARKAN TAHUN 2010)

10. PENJANAAN STRATEGIK TAHUN 2011 11. PELAN STRATEGIK TAHUN 2011 11.1 JADUAL ISU DAN MASALAH 11.2 PELAN TINDAKAN KELAB SEPAKTAKRAW TAHUN 2011 12. PELAN OPERASI 2011 13. LAMPIRAN 13.1 13.2 13.3 ANALISIS SWOC CARTA GANTT PELAN OPERASI 2011 SASARAN PENGLIBATAN MURID 2011

1

Di samping itu matlamat kelab juga adalah untuk melahirkan insan yang seimbang dari segi rohani dan jasmani serta emosi. Oleh itu aktiviti yang dianjurkan adalah menjurus kepada latihan fizikal.0 JAWATANKUASA TAHUN 2011 GURU PENASIHAT 1 GURU PENASIHAT 2 PENGERUSI PEN. SETIAUSAHA BENDAHARI AJK : : : : : : : : Nor Azman bin Mohamad En.PERANCANGAN STRATEGIK PERSATUAN SEPAKTAKRAW 1. Mohd Zakir Bin Omar Mohamad Afiq Izzudin B Ismail Muhamad Azuan Bin Rosli Mohammad Safuan Bin Samsudin Mohamad Zulfadhli Zikri Bin Zuraidi Muhamad Ruzaini Bin Mohd Riza Mohd Fazrin Bin Md Salim Puvaneswaran a/l Balapraman Muhammad Amir Hafiz bin Faizal 2 . 2.0 PENDAHULUAN Kelab Sepaktakraw Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Selambau merupakan kelab yang ditubuhkan untuk mengenalpasti dan melatih pelajar-pelajar yang berpotensi dalam permainan Sepaktakraw. mental dan spiritual yang diharapkan akan dapat melahirkan pelajar yang mampu menjadi insan cemerlang bukan sahaja dalam bidang sukan malah menjadi insan yang cemerlang sahsiah dan keperibadiannya serta mempunyai semangat berkerjasama yang tinggi. PENGERUSI SETIAUSAHA PEN.

SETIAUSAHA Mohamad Zulfadhli Zikri Bin Zuraidi BENDAHARI Muhamad Ruzaini Bin Mohd Riza AJK Mohd Fazrin Bin Md Salim AJK Puvaneswaran a/l Balapraman AJK Muhammad Amir Hafiz bin Faizal 3 . Mohd Zakir Bin Omar PENGERUSI Mohamad Afiq Izzudin B Ismail PEN. PENGERUSI Muhamad Azuan Bin Rosli SETIAUSAHA Mohammad Safuan Bin Samsudin PEN. En.0 CARTA ORGANISASI INDUK KELAB SEPAKTAKRAW TAHUN 2011 GURU PENASIHAT 1.3. Nor Azman bin Mohamad 2.

4. kondusif dan ceria untuk proses pengajaran dan pembelajaran. aktif dan cemerlang dalam bidang kokurikulum. cekap dan berkesan. e) Melahirkan pelajar yang patuh kepada peraturan agama.2 MISI KELAB SEPAKTAKRAW a) Meningkatkan kemahiran asas permainan dalam kalangan ahli kelab b) Mewujudkan ahli kelab yang sihat dan cergas c) Melahirkan pemain pelapis bagi membentuk pasukan sepaktakraw sekolah 4 . h) Menjalin hubungan baik dengan ibu bapa dan komuniti.0 VISI SEKOLAH Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Selambau akan menjadi antara 3 sekolah menengah luar bandar terbaik di Daerah Kuala Muda / Yan pada tahun 2013. mengurus dan mentadbir sekolah dengan penuh dedikasi. f) Menyediakan prasarana yang paling selamat.1 MISI SEKOLAH SMK Bukit Selambau akan berusaha untuk: a) Memimpin.4. sekolah dan negara. 4. d) Melahirkan pelajar yang berketrerampilan. c) Melahirkan pelajar yang berminat. bertaqwa dan berkeupayaan untuk berhadapan dengan cabaran masa akan datang. g) Memupuk semangat kerja berpasukan dalam kalangan semua warga sekolah. b) Melahirkan pelajar yang cemerlang dalam kurikulum dan berkemahiran tinggi untuk memenuhi pasaran kerja.

0 RASIONAL Kelab Sepaktakraw SMK Bukit Selambau akan berusaha ke arah a) Melahirkan lebih ramai pelajar yang akan meminati bidang sukan khususnya permainan sepaktakraw bukan sahaja pelajar melayu malah kaum lain. 6.5. 8. b) Menjadi sebuah kelab yang aktif. menarik dan digemari oleh para pelajar. 7.0 OBJEKTIF AM Menerapkan semangat kesukanan dan kerjasama antara guru penasihat dan para ahli.0 OBJEKTIF KHAS Memastikan menyeluruh. c) Mendedahkan saf kepimpinan kelab dengan tatacara pengurusan kelab yang betul dan efektif. agar semua aktiviti yang dijalankan melibatkan penglibatan ahli secara 5 .0 MATLAMAT STRATEGIK a) Meningkatkan peratus kehadiran pelajar dalam setiap perjumpaan kelab kepada 80 %. b) Menyediakan insentif/hadiah kepada para ahli yang berjaya mewakili daerah dan mencapai sasaran Kelab.

b) Menyediakan hadiah yang bersesuaian bagi ahli yang menunjukkan pencapaian yang baik daripada pelbagai segi seperti kejayaan di peringkat daerah. 6 .0 TOV (BERDASARKAN TAHUN 2010) 9.1 Purata peratusan kehadiran ahli (Tingkatan 1.Tingkatan 5) Tahun 2010 2011 2012 2013 Tingkatan 1 % 75 85 90 95 Purata Peratusan Kehadiran Ahli Tingakatan 2 Tingkatan 3 Tingkatan 4 % % % 70 80 85 90 50 60 65 70 40 545 50 55 Tingkatan 5 % 45 50 55 60 10. kepimpinan dan sebagainya c) Mengaplikasi kemudahan sukan yang terdapat di sekolah termasuk asrama bagi mencapai matlamat kelab untuk melahirkan pemain pelapis sekolah.0 PENJANAAN STRATEGIK TAHUN 2011 a) Melaksanakan aktiviti yang dapat menarik minat ahli untuk melibatkan diri secara aktif.9.

1 PELAN STRATEGIK KELAB SEPAKTAKRAW TAHUN 2011 – 2013 JADUAL ISU DAN MASALAH Indikator Pencapaian Dokumen dan fail yang lengkap dan kemas kini Isu Dokumen dan fail yang tidak lengkap Masalah Kurang pengalaman dalam pengurusan fail Matlamat Mengemaskini dokumen dan fail kelab Strategi Memantapkan pengurusan kelab melalui pemantauan yang berterusan Mempelbagaikan aktiviti yang dapat menarik minat pelajar Mempelbagaikan aktiviti yang dapat menarik minat pelajar kaum lain.11. Kadar peratusan kehadiran ahli dalam setiap perjumpaan Kadar peratusan ahli bukan Melayu meningkat Kurangnya sambutan daripada kaum lain Sukar untuk mewujudkan perasaan muhibbah antara kaum. 7 . Kehadiran ahli kurang memuaskan Aktiviti tahunan yang dirancang kurang menarik Meningkatkan jumlah kehadiran ahli dalam setiap perjumpaan Meningkatkan jumlah pelajar bukan Melayu menjadi ahli kelab.0 11.

Guru-guru Penasihat AJK Kelab Februari - Peratus Hadir -75% Peratus Hadir85% 3. Latihan Sepaktakraw Majlis Sukan Sekolahsekolah Malaysia MSSM(D) KMY Pertandingan Sepaktakraw luar musim Guru-guru Penasihat AJK Kelab RM30 Januari Mac Dana Kelab Peratus penglibatan ahli secara aktif Guru-guru Penasihat AJK Kelab RM20 Jun Ogos Yuran penyertaan Peratus penglibatan ahli secara aktif 6 Pembubaran Kelab 2011 dan Mesyuarat Agung Guru-guru penasihat Oktober - Peratus kehadiran ahli-ahli 8 .2 PELAN TINDAKAN KELAB SEPAKTAKRAW TAHUN 2011 Bil. 5. Perlantikan AJK 2012 Tanggung Jawab Guru-guru Penasihat Tempoh Kos - TOV Peratus Hadir -75% ETR Peratus Hadir85% Indikator Pencapaian Peratus Kehadiran ahli persatuan Peratus Kehadiran ahli persatuan Peratus penglibatan ahli secara aktif Januari 2. Projek Pelapis 2011 Guru-guru Penasihat AJK Kelab RM20 Januari Dana Kelab Peratus ahli terlibat secara aktif70% Peratus ahli terlibat secara aktif30 % Peratus ahli terlibat secara aktif75% Peratus Hadir . Program Mesyuarat Jawatan kuasa Kali Pertama 2011 Taklimat Kepengadilan Objektif Pengesahan Pelantikan dan penetapan tugas Meningkatkan pengetahuan am terutama ahli baru mengenai undangundang dan sistem kiraan mata yang terkini. Mengenal pasti dan melatih pelajar-pelajar tingkatan 1.85% 4. Mengasah bakat pelajar secara berterusan agar pelajar sentiasa mengekalkan kemahiran dan minat dalam permainan ini. 2 & 3 yang berpotensi dalam permainan Sepaktakraw Bertanggungjawab melatih pasukan sekolah dan menyediakan mereka untuk pertandingan peringkat daerah. 1.11.80% Peratus ahli terlibat secara aktif75% Peratus ahli terlibat secara aktif50 % Peratus ahli terlibat secara aktif80% Peratus Hadir .

1 PELAN OPERASI 1 Nama Program Objektif Tempoh Kumpulan sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Mesyuarat Jawatankuasa Kali Pertama 2011 Pengesahan pelantikan dan penetapan tugas Januari Semua ahli Kelab Sepaktakraw Guru Penasihat • Mengesahkan pelantikan AJK yang telah dibuat pada akhir tahun 2010.12. • • Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Menetapkan tugas bagi setiap AJK Penerangan mengenai aktiviti tahunan Ahli-ahli tidak mempunyai pengalaman dalam menganjurkan aktiviti Penolong Kanan Kokurikulum atau Pengetua Dilakukan oleh guru penasihat selepas mesyuarat Menyediakan jadual waktu aktiviti dan peraturan pelaksanaan aktiviti 12.0 PELAN OPERASI KELAB SEPAKTAKRAW TAHUN 2011 12.2 PELAN OPERASI 2 Nama Program Objektif Taklimat Kepengadilan Meningkatkan pengetahuan am terutama kepada ahli baru mengenai 9 .

Mac Semua ahli kelab dan pelajar lain yang berminat mewakili sekolah Guru Penasihat • Mengadakan sesi pemilihan • Mengenal pasti pemain berpotensi. 2 & 3 yang berpotensi dalam permainan Sepaktakraw Januari . Februari Semua ahli kelab Guru Penasihat • Pemilihan tempat. • • Taklimat oleh guru penasihat Sesi refleksi/ soal jawab Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Pelajar kurang memberi tumpuan Penolong Kanan Kokurikulum atau Pengetua Dilakukan semasa sesi taklimat dijalankan Menyediakan bahan taklimat menggunakan kemudahan ICT 12. 10 .Tempoh Kumpulan sasaran Guru Terlibat Proses Kerja undang-undang dan sistem kiraan mata yang terkini.3 PELAN OPERASI 3 Nama Program Objektif Tempoh Kumpulan sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Projek Pelapis 2011 Mengenal pasti dan melatih pelajar-pelajar tingkatan 1.

• • • Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Membentuk regu mengikut tingkatan dan melantik ketua pasukan Latihan berterusan antara regu dan pemantauan oleh guru penasihat Laporan daripada ketua pasukan. Penolong Kanan Kokurikulum atau Pengetua Dilakukan semasa sesi pemilihan dan latihan dijalankan Latihan sepanjang tahun 12. • • Membentuk dan menyusun regu kategori bawah 15 dan 18 tahun Latihan berterusan dan pemantauan oleh guru penasihat Laporan daripada ketua pasukan • Kekangan Pelajar kurang komited melakukan latihan. Pelajar kurang komited melakukan latihan.4 PELAN OPERASI 4 Nama Program Objektif Tempoh Kumpulan sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Latihan Sepaktakraw Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia MSSM(D) KMY Bertanggung-jawab melatih pasukan sekolah dan menyediakan mereka untuk pertandingan peringkat daerah Januari hingga Mac Ahli Kelab dan pelajar yang mewakili sekolah Guru Penasihat • Mengenal pasti pemain berpotensi. 11 .

April.Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Penolong Kanan Kokurikulum atau Pengetua Dilakukan semasa latihan/pertandingan dijalankan (peringkat sekolah & daerah) Latihan secara berkala bagi sepanjang tahun 12.Ogos Semua ahli kelab Guru Penasihat • Pembahagian tugas dalam kalangan ahli jawatankuasa • • Pendaftaran pemain Aktiviti pertandingan Laporan daripada AJK Kelab • Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Pelajar kurang berdisiplin Penolong Kanan Kokurikulum atau Pengetua Dilakukan semasa pertandingan dijalankan Pertandingan diadakan 3 kali setahun 12 .5 PELAN OPERASI 5 Nama Program Objektif Tempoh Kumpulan sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Pertandingan Sepaktakraw luar musim Mengasah bakat pelajar secara berterusan agar pelajar sentiasa mengekalkan kemahiran dan minat dalam permainan ini.

12.6 PELAN OPERASI 6 Nama Program Objektif Tempoh Kumpulan sasaran Guru terlibat Proses kerja Pembubaran Kelab 2011 dan Mesyuarat Agung Perlantikan AJK 2012 Oktober Semua ahli Kelab Sepaktakraw Guru penasihat • 2011 Menyediakan surat panggilan Mesyuarat Agung Akhir Tahun • • • Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Membubarkan Kelab Sepaktakraw 2011 Melantik AJK Kelab Sepaktakraw 2012 Menyediakan laporan Mesyuarat Agung Akhir Tahun 2011 Kurang mahir dalam membuat laporan mesyuarat Penolong Kanan Kokurikulum atau Pengetua Dilakukan oleh guru penasihat selepas mesyuarat Memberi bimbingan dan tunjuk ajar menyediakan surat dan laporan mesyuarat 13 .

S2 Terdapat pelajar yang berbakat dalam permainan sepaktakraw S3 Kemudahan gelanggang dan peralatan permainan yang lengkap KELEMAHAN(W) W1 Ketidakhadiran ahli kelab semasa aktiviti dijalankan W2 Ahli kelab tidak bersungguhSungguh ketika menjalankan aktiviti W3 Pelajar terlalu bergantung kepada pihak sekolah dan guru CABARAN (C) C1 Latar belakang sosio ekonomi ibu bapa memberi kesan terhadap pengurusan kelab C2 Kurang kerjasama daripada pelajar terutama bagi aktiviti di luar waktu persekolahan C3 Kesedaran dalam kalangan ibu bapa masih kurang tentang pentingnya aktiviti kokurikulum pada pelajar.13.0 LAMPIRAN 13.1 ANALISIS SWOC ANALISIS SWOC KEKUATAN(S) S1 Terdapat guru penasihat yang berpengalaman. O3 Sokongan daripada bekas pelajar/ ahli kelab 14 . PELUANG(O) O1 Sokongan penuh daripada pentadbiran sekolah. O2 Kemudahan peralatan sukan yang cukup di sekolah.

00 RM100.3 ANGGARAN PERBELANJAAN KELAB SEPAKTAKRAW TAHUN 2011 BIL 1 PENDAPATAN Yuran ahli tahun 2011 JUMLAH RM RM 100.00 BIL 1 2 PERBELANJAAN Hadiah pertandingan Minuman semasa latihan JUMLAH RM RM50.00 15 .2 CARTA GANTT BIL 1 2 3 4 5 6 AKTIVITI Mesyuarat Jawatankuasa Kali Pertama 2011 Taklimat Kepengadilan Projek Pelapis 2011 Latihan Sepaktakraw Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia MSSM(D) KMY Pertandingan Sepaktakraw luar musim Pembubaran Kelab 2011 dan Mesyuarat Agung J X X X F X X X M A BULAN M J J O S O X X X X 13.13.00 RM100.00 RM50.

4 SASARAN PENGLIBATAN MURID TAHUN 2011 -2013 Tahun 2010 2011 2012 2013 Tingkatan 1 % 75 85 90 95 Purata Peratusan Kehadiran Ahli Tingakatan 2 Tingkatan 3 Tingkatan 4 % % % 70 80 85 90 50 60 65 70 40 545 50 55 Tingkatan 5 % 45 50 55 60 16 .13.

Strategi WC: Meningkatkan kesedaran tentang kepentingan penglibatan dalam Kelab Sepaktakraw demi menjaga permainan warisan ini terus subur dalam kalangan warga Malaysia 17 .TOWS MATRIKS KEKUATAN (S) DALAMAN S1 Terdapat guru penasihat yang berpengalaman. O2 Kemudahan peralatan sukan yang cukup di sekolah. Strategi WO: Meningkatkan penglibatan pelajar dalam setiap aktiviti secara menyeluruh berteraskan sokongan komuniti CABARAN (C) C1 Latar belakang sosio ekonomi ibu bapa memberi kesan terhadap pengurusan kelab C2 Kurang kerjasama daripada pelajar terutama bagi aktiviti di luar waktu persekolahan C3 Kesedaran dalam kalangan ibu bapa masih kurang tentang pentingnya aktiviti kokurikulum Strategi SC: Memberi galakan dan ganjaran yang menarik atas pencapaian pelajar. S2 Terdapat pelajar yang berbakat dalam permainan sepaktakraw S3 Kemudahan gelanggang dan peralatan permainan yang lengkap KELEMAHAN (W) W1 Ketidakhadiran ahli kelab semasa aktiviti dijalankan W2 Ahli kelab tidak bersungguhsungguh ketika menjalankan aktiviti W3 Pelajar terlalu bergantung kepada pihak sekolah dan guru LUARAN PELUANG (O) O1 Sokongan penuh daripada pentadbiran sekolah. O3 Sokongan daripada bekas pelajar/ ahli kelab Strategi SO: Mencungkil bakat pelajar sejak awal bagi membimbing mereka untuk menguasai kemahiran dan strategi permainan sepaktakraw menggunakan kemudahan sedia ada di sekolah.

18 .pada pelajar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful