Nota Kemahiran Hidup TAjuk: Keselamatan Elektrik

1) Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak

2) Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca

• • •

3) Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang

tidak bertebat

4) Jangan cuba menggantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam

• • •

5) Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama

6) Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI, KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN. Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel. UTAMAKAN KESELAMATAN

BAB 2: ASAS MEREKA BENTUK

1.

Proses Mereka Bentuk A. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. menyiasat b.membaca c. membuat lawatan d.melayari internet e. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea.

Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh, lakaran, senarai bahan, butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan . C. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran , sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya

Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Tajuk ii.Faktor Reka bentuk A. Lampiran 2. Rujukan vi.F. a.Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Objektif iv. Deskripsi projek v. Latar belakang iii. Fungsi » Berfungsi . Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i.

Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. patah atau pecah F. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H. Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I.B. Rupa bentuk » Menarik C. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak.Pencetusan Idea A.Kos produk » berpatutan G. Mengenal pasti Masalah . Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli 3.

2. membuat lawatan dan kajian B. Melakar A. melayari internet iii.B. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil . Menilai dan memilih idea yang terbaik i. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea melalui pembacaan ii.

V.. Jenis lukisan lakaran . Nama projek B.... ukuran tinggi dan tebal . maklumat bahan . . tarikh lakaran V.... Dimensi V. jenis penyambung yang digunakan V..X. Skala V. Nama individu/kumpulan ...Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . ukuran panjang dan lebar ..

Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk b. Kayu A. Jenis Kayu I. c.a. Lembut Kayu . JENIS BAHAN 1. Lukisan Oblik . Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi Lukisan Isometrik . Kayu Keras II. Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi Lukisan perspektif .

38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m 6m IV. petir iii. ung iii.150 mm » Panjang 3 m » Panjang 3 m 6m -4m . Saiz Kayu I.100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m -6m II. ngal ii. anti Kay Jelut Mer pur D.38 mm 100 mm » Lebar 25 mm » Lebar 75 mm . Kayu III.i. Kayu Jerjak Beroti » Tebal 20 mm Tebal 38 mm . Papan Tebal »Tebal 38 mm . u Getah ii. Papan Nipis » Tebal 10 mm . Ce Se Ka i.76 mm .

Berpintal V. B. Merekah . h Berpiu IV. III.E. ar Berpus VI. Kecacatan Kayu Meleding II. g Bersprin IV.

Mudah diserang serangga perosak 2. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VI. Ciri-ciri kayu IV. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam VII. Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang . Boleh di dapati dalam pelbagai saiz V. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul VIII.B.

Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF 3. Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan E. Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm B. . pintu. perabot.Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan A. rak dan kotak D. Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air C.

Kelebihan : 0. Tidak mudah bengkok dan meleding iii. Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm . Tahan haba i. Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm C. Kegunaan B. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu A. Permukaannya lebar dan rata Mounting Board 2. Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden B. Tidak retak ii. Ia adalah sejenis kertas keras A. Saiz : Ketebalan 2 mm.Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang.

Saiz : 3 M dan 6 M Sesiku L . A. Binaan : Dibuat daripada keluli Pita Pengukur 2. Pembaris Keluli A. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Saiz : 30 cm dan 15 cm C. 3.C. Kegunaan : Mengukur jarak B. Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk ALATAN TANGAN 1.

4. Badan dibuat daripada kayu atau logam. 5. papan. Untuk menguji kerataan iii. Kegunaan : i. papan lapis dan MDF . A. Untuk menguji kepersegian B. Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya C. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat ii. NT Cutter A. Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. Saiz : Gergaji Tangan A. Kegunaan : Untuk memotong kayu. Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board B. Untuk menguji ketepatan iv.

A. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya Gergaji Lengkung Halus 8. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm Gergaji Puting 7.6. B. Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi . A. Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis B.

Saiz : Ditentukan oleh panjang 9.kepingan papan dan papan lapis B. Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan 10.A. Kegunaan : Untuk membuat lubang B. Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC B. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis B. Mata Gerudi Pintal A. Saiz : ditentukan oleh diameter 11. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu . Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit . Gerudi Tangan A. Gerudi Engkol A.

Pembenam Paku A. Saiz : ditentukan oleh diameter 13. Penebuk Pusat A. Tukul Kuku Kambing . Gerimit A. Saiz : 15. Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu B. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) B. Saiz : 14. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi B.12.

Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku B. Gandin Kayu A. Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya. Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya 16. Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar 17. Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek 19. Kegunaan : Untuk mencabut paku 18. Ragum Kakak Tua A.A. Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya . B. Pahat rata / Pahat tepi serong A. Tukul Warington A.

Kikir Parut A. Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi B.2. MESIN GERUDI LANTAI Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam . Apit G A. Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu 3. i. Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" MESIN GERUDI A.

ii.Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu .Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2.Bindu = Memutar mata gerudi 4. Bahagian dan fungsinya 1.Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5.Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7.Suis = Menghidup dan mematikan motor 3.Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6.

Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK 1.Kegunaan: a. Bahagian dan fungsinya I. Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi .Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3.Pakai gogal untuk melindungi mata B.Pakai pakaian yang sesuai 4. Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam 2. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi iii.Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2.Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10.Motor = Memutar bindu 9.8.

Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin IV. Suis = menghidup dan mematikan motor III.Cara Menggunakannya I.II. Mengerudi secara menegak II. Kabel = menghantar arus elektrik 2. Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar BAHAN PEMASANGAN Menggerudi menegak .

Keterangan keterangan Gambar Gambar Mata Gerudi Menggerudi I V Benam Engsel Pemutar Skru Skru Alur Rata. II Biasa/Rata VI Kepala Benam dan Kepala Bulat Pemutar Skru III Philips VII Skru Philips Gunakan saiz mata IV pemutar yang tepat dan sesuai .

Kelebihan : Senang digunakan. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Paku Kepala Rata i.Paku A. Paku Kepala rata 1. Paku Panel ii. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Jenis I. Mempunyai kepala benam III. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii.i. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Paku Payung i. Paku Panel i. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Murah . Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II.

Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Papan mudah pecah dan retak 2. Skru Alur Philips III. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I.E. Keburukan Sukar ditanggalkan.Glu PVA i. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Skru Kepala Benam C.Skru A. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B. Skru Kepala Bulat IV. Skru Alur Rata/Biasa II. Memberi cengkaman lebih kuat 3. Contoh MDF dengan Papan Lapis . Kebaikan skru : I.

Proses Mengukur 2. lebar dan tebal .Menanda ukuran panjang. 3.PEMBINAAN PROJEK 1. Ukur lebar Ukur panjang bahan bahan Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Proses Menanda Menanda panjang Menanda lebar 4.

Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki.Tanggam Lekap Tanggam Lekap T Temu Palang Temu A. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i. Tanggam iii. Tanggam iv. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian 7.  Membuat tanggam Pilih tanggam yang sesuai . Proses Memotong Mengerat 6.5. ii.

jika papan nipis paku yang kecil dan pendek . Memaku   Gunakan paku yang sesuai . Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C.Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B.

Tepung Penyumbat III. gerimit atau alat lain yang sesuai KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Tepung Penyumbat I. Kegunaan : untuk menyumbat liangliang kayu . Spirit 1.Bahan kemasan A. Syelek IV.D. Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek . Cat Semburan V.

Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. licin dan mempunyai warna yang menarik . Cat Alas I. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Cat Licau I. Kelebihan :  Permukaan berkilau. Kegunaan : untuk menutup liangliang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II.II.

I. III. II. D. F. Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus Cat semburan Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. E. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang Syelek Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu Kelebihan : kos murah dan cepat kering Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu Tona kayu  .III. III. II. I.

Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik . Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Lekar I. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II.I. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Pelekat (Fomika dan stiker) I.

Turpentine I. Kerta Las . Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek B. II. Thinner I. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III.2. Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat B. Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar 2. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya Bahan Pelarut A. Alatan kemasan A. Spirit Methil I.

2. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. II. Pengikis I. Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar II. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu.I. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. Berus Syelek I.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. 00) B. Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu II. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Berus Cat . D.

berus syelek dicuci dengan spirit methil. . berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner. Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus. Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai . Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus . Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu Penjagaan berus . Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas II. .I.

HB. dan 2B  Hujung mata pensil hendaklah sentiasa tajam . Pensil  Pensil sesuai digunakan ialah bergred 2H.Nota Kemahiran Hidup Tingkatan Dua Lukisan Teknik A. Alatan Lukisan Teknik 1.

B) Pensil lembut (2B) Pensil Mekanikal 2.  Digunakan untuk memdam garisan dan tanda yang tidak dikehendaki 3. Kertas Lukisan  kertas lukisan terbahagi kepada 3 jenis .Pensil keras (2H. 4. Pembaris  Digunakan untuk memindahkan ukuran  Jenis yang biasa digunakan iaialah bersengatan 300mm/12inci.4H) Pensil sederhana (H. Pemadam  Dibuat daripada getah lembut.

lukisan ortografik. Kertas lukisan biasa . kertas isogred .digunakan untuk asas melukis lukisan isometrik Kertas Lukisan Kegunaan kertas lukisan Kertas isogred Kegunaan kertas isogred Kertas gred 7. Papan Lukisan Kegunaan kertas gred .a. Kertas gred .digunakan untuk asas melukis lukisan oblik kabinet dan oblik kavilier c.digunakan untuk melukis lukisan prespektik. lukisan oblik dan lukisan isometrik b.

Jangka tolok  Digunakan untuk memindahkan jarak daripada pengukur ke atas garisan di atas kertas . Sesiku T  Digunakan membina garisan lurus mendatar  Digunakan juga sebagai tapak untuk membina garisan tegak dan serong/condong dengan set sesiku 9. Digunakan untuk meletakkan kertas lukisan 8. Set sesiku Sesiku 45° sesiku 30°/60° 10.

Jenis Garisan 1.11. Garisan mendatar  Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan panjang kertas Cara melukis garis mendatar 2. Garisan menegak . Jangka lukis  Digunakan untuk melukis bulatan dan garisan lengkok  Membina berbagai-bagai jenis sudut B.

Garisan bersudut  Garis mendatar ialah garisan yang condong dan mempunyai sudutsudut tertentu  Garisan bersudut 45° . Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan lebar kertas Cara melukis garis menegak 3. 30° dan 60° boleh dihasilkan dengan menggunakan set sesiku Cara melukis garis bersudut 30° .

Garisan tepi  Garisan yang dikenali sebagai garisan sempadan  Dilukis dengan pensil H atau B 5. digunakan untuk menunjukkan garisan objek/benda 6. Garisan benda  Garisan yang tebal dan hitam. Garisan tersembunyi  Garisan yang dipusutkan garis-garis pendek  Digunakan untuk menunjukkan garisan objek yang tidak boleh kelihatan . Garisan Lakaran  Garisan yang halus.Cara melukis garis bersudut 45° 4. digunakan untuk asas membina objek 7.

Garisan dimensi  Garisan yang halus dan mempunyai anak panah dihujungnya  Digunakan untuk menunjukkan panjang. Garisan tengah  Garisan yang diputuskan oleh titik-titik  Digunakan untuk menunjukan bahagian tengah objek 9.8. Bentuk Geometri 1. lebar dan tinggi sesuatu objek C. Garisan keratan  Garisan yang menunjukkan kawasan keratan sesuatu objek  Ia dilukis condong 45° dan selari di antara satu sama lain 10. Bulatan  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis .

Lukisan 2 dimensi .Lukisan oblik . Lukisan 3 dimensi .Lukisan ortografik b. Jenis Lukisan o Segi empat sama Lukisan teknik terbahagi kepada 2 : a. Lukisan Isometrik  Lukisan isometrik adalah lukisan 3 dimensi  Lukisan isometrik terbina di atas paksi isometrik  Paksi isometrik terdiri daripada . Segi tiga  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku Segi tiga sama Segi tiga tepat Segi tiga dua sama 3.satu garisan mendatar .Melukis bulatan dengan jangka lukis Diameter dan jejari bulatan 2. lukisan isometrik dan lukisan prespektif 1. Segi empat  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku Segi empat tepat D.

.dua garisan condong/serong bersudut 30º Lukisan isometrik di atas paksi isometrik .satu garisan tegak .

Oblik kavilier .Isometrik Pelan 2. Lukisan Oblik  Lukisan oblik adalah lukisan 3 dimensi  Lukisan oblik terbahagi 2 .Oblik kabinet .

satu garisan tegak dan satu garisan mendatar yang bersilang antara satu sama lain .satu garisan condong/serong yang bermula daripada titik silang garisan tegak dan garisan mendatar .satu garisan mendatar .satu garisan tegak .  Lukisan oblik terbina di atas paksi oblik Paksi oblik terdiri daripada . Lukisan Ortografik  Lukisan ortografik adalah lukisan pelan  Lukisan ortografik terbina di atas paksi ortografik  Paksi ortografik terdiri daripada .satu garisan condong/serong bersudut 45º Lukisan oblik di atas paksi oblik 3.

Mendimensi lukisan  Mendimensi bermaksud memberikan ukuran kepada garisan lukisan .Melukis unjuran ortografik di atas kertas lukisan Melukis unjuran ortografik di atas kertas gred 4.

   Digunakan untuk menunjukkan saiz sesuatu projek supaya mudah dibina Semua garisan dimensi dilukis halus dengan pensil 2H Setiap garisan dimensi dilukis kepala anak panah Beberapa cara dimensi yang betul Garis yang panjang atau Garis yang pendek Contoh Mendimensi Ortografik . Tinggi. lebar dan bulatan /separa bulatan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful