Nota Kemahiran Hidup TAjuk: Keselamatan Elektrik

1) Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak

2) Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca

• • •

3) Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang

tidak bertebat

4) Jangan cuba menggantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam

• • •

5) Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama

6) Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI, KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN. Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel. UTAMAKAN KESELAMATAN

BAB 2: ASAS MEREKA BENTUK

1.

Proses Mereka Bentuk A. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. menyiasat b.membaca c. membuat lawatan d.melayari internet e. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea.

Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh, lakaran, senarai bahan, butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan . C. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran , sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya

Latar belakang iii. Deskripsi projek v. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Tajuk ii. Fungsi » Berfungsi . Objektif iv. a. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i.F.Keseluruhan produk tidak berfungsi c.Faktor Reka bentuk A. Lampiran 2. Rujukan vi.

B. patah atau pecah F. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Rupa bentuk » Menarik C.Pencetusan Idea A. Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli 3. Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I. Mengenal pasti Masalah . Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H.Kos produk » berpatutan G.

Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea melalui pembacaan ii. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. melayari internet iii. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil . membuat lawatan dan kajian B. Menilai dan memilih idea yang terbaik i.B. Melakar A. 2.

.V. maklumat bahan .X. ukuran tinggi dan tebal .. ukuran panjang dan lebar .. .. tarikh lakaran V. Nama projek B. Dimensi V.. Skala V... Nama individu/kumpulan .. Jenis lukisan lakaran ..Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi .. jenis penyambung yang digunakan V..

Jenis Kayu I. JENIS BAHAN 1. Kayu Keras II.a. Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi Lukisan Isometrik . Kayu A. Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk b. Lukisan Oblik . Lembut Kayu . c. Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi Lukisan perspektif .

150 mm » Panjang 3 m » Panjang 3 m 6m -4m . Ce Se Ka i. Kayu III. Papan Tebal »Tebal 38 mm . Saiz Kayu I.38 mm 100 mm » Lebar 25 mm » Lebar 75 mm . petir iii. anti Kay Jelut Mer pur D. u Getah ii.38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m 6m IV. ung iii.i. Kayu Jerjak Beroti » Tebal 20 mm Tebal 38 mm .100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m -6m II. Papan Nipis » Tebal 10 mm .76 mm . ngal ii.

ar Berpus VI. h Berpiu IV. Berpintal V. III. Kecacatan Kayu Meleding II. Merekah .E. g Bersprin IV. B.

Mudah diserang serangga perosak 2. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul VIII. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VI. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam VII.B. Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang . Boleh di dapati dalam pelbagai saiz V. Ciri-ciri kayu IV.

Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan E.Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan A. perabot. pintu. Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm B. Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. rak dan kotak D. Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air C. Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF 3. .

Tahan haba i. Kegunaan B. Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm . Tidak retak ii. Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden B. Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm C. Saiz : Ketebalan 2 mm. Ia adalah sejenis kertas keras A. Kelebihan : 0. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu A. Tidak mudah bengkok dan meleding iii. Permukaannya lebar dan rata Mounting Board 2.Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang.

Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk ALATAN TANGAN 1.C. A. Binaan : Dibuat daripada keluli Pita Pengukur 2. 3. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Kegunaan : Mengukur jarak B. Pembaris Keluli A. Saiz : 30 cm dan 15 cm C. Saiz : 3 M dan 6 M Sesiku L .

Kegunaan : Untuk memotong kayu.4. 5. Untuk menguji kerataan iii. A. NT Cutter A. Untuk menguji kepersegian B. Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board B. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Untuk menguji ketepatan iv. Kegunaan : i. Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya C. Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. papan. Saiz : Gergaji Tangan A. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat ii. papan lapis dan MDF .

Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis B. Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi . A. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B. A. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya Gergaji Lengkung Halus 8. B.6. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm Gergaji Puting 7.

Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis B.A. Saiz : Ditentukan oleh panjang 9. Kegunaan : Untuk membuat lubang B. Gerudi Engkol A.kepingan papan dan papan lapis B. Mata Gerudi Pintal A. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu . Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit . Gerudi Tangan A. Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan 10. Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC B. Saiz : ditentukan oleh diameter 11.

12. Tukul Kuku Kambing . Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) B. Saiz : 14. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi B. Pembenam Paku A. Penebuk Pusat A. Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu B. Saiz : ditentukan oleh diameter 13. Gerimit A. Saiz : 15.

Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku B. Tukul Warington A. B. Gandin Kayu A. Kegunaan : Untuk mencabut paku 18. Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya 16. Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek 19. Ragum Kakak Tua A. Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya .A. Pahat rata / Pahat tepi serong A. Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya. Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar 17.

MESIN GERUDI LANTAI Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam . Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" MESIN GERUDI A. Apit G A.2. Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu 3. Kikir Parut A. Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi B. i.

Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5.Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu .Bindu = Memutar mata gerudi 4.Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2.ii.Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7.Suis = Menghidup dan mematikan motor 3.Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6. Bahagian dan fungsinya 1.

Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK 1.Pakai pakaian yang sesuai 4.Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi iii. Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam 2. Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi .Pakai gogal untuk melindungi mata B.Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3.Kegunaan: a. Bahagian dan fungsinya I.Motor = Memutar bindu 9. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1.8.

Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin IV. Suis = menghidup dan mematikan motor III. Mengerudi secara menegak II.Cara Menggunakannya I. Kabel = menghantar arus elektrik 2. Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar BAHAN PEMASANGAN Menggerudi menegak .II.

Keterangan keterangan Gambar Gambar Mata Gerudi Menggerudi I V Benam Engsel Pemutar Skru Skru Alur Rata. II Biasa/Rata VI Kepala Benam dan Kepala Bulat Pemutar Skru III Philips VII Skru Philips Gunakan saiz mata IV pemutar yang tepat dan sesuai .

Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B.Paku A. Murah .i. Mempunyai kepala benam III. Paku Kepala rata 1. Paku Panel ii. Jenis I. Paku Panel i. Kelebihan : Senang digunakan. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii. Paku Kepala Rata i. Paku Payung i.

Keburukan Sukar ditanggalkan. Skru Alur Rata/Biasa II. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii.Glu PVA i.Skru A. Skru Alur Philips III. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Contoh MDF dengan Papan Lapis . Kebaikan skru : I. Skru Kepala Benam C. Memberi cengkaman lebih kuat 3.E. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Papan mudah pecah dan retak 2. Skru Kepala Bulat IV. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza.

3.PEMBINAAN PROJEK 1. Ukur lebar Ukur panjang bahan bahan Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Proses Menanda Menanda panjang Menanda lebar 4. lebar dan tebal .Menanda ukuran panjang. Proses Mengukur 2.

Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki.5. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian 7. Proses Memotong Mengerat 6.Tanggam Lekap Tanggam Lekap T Temu Palang Temu A. ii. Tanggam iv. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i. Tanggam iii.  Membuat tanggam Pilih tanggam yang sesuai .

Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek . Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C. Memaku   Gunakan paku yang sesuai .

gerimit atau alat lain yang sesuai KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Tepung Penyumbat I. Tepung Penyumbat III.Bahan kemasan A. Cat Semburan V. Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek . Spirit 1.D. Syelek IV. Kegunaan : untuk menyumbat liangliang kayu .

Cat Licau I. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Kelebihan :  Permukaan berkilau. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II.II. licin dan mempunyai warna yang menarik . Cat Alas I. Kegunaan : untuk menutup liangliang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II.

F. I. Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus Cat semburan Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. I. D. II. III. E. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang Syelek Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu Kelebihan : kos murah dan cepat kering Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu Tona kayu  .III. III. II.

Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Lekar I. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G.I. Pelekat (Fomika dan stiker) I. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik .

Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar 2. Alatan kemasan A. Spirit Methil I. Turpentine I.2. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya Bahan Pelarut A. Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek B. Kerta Las . Thinner I. II. Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat B. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III.

Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. D. Berus Cat . Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0.2. II. 00) B. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. Pengikis I. Berus Syelek I. Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar II. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu.I. Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu II.

berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner. berus syelek dicuci dengan spirit methil. . Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus . Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus. Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas II. Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai . .I. Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu Penjagaan berus .

Nota Kemahiran Hidup Tingkatan Dua Lukisan Teknik A. Alatan Lukisan Teknik 1. Pensil  Pensil sesuai digunakan ialah bergred 2H. dan 2B  Hujung mata pensil hendaklah sentiasa tajam . HB.

Pensil keras (2H. Pemadam  Dibuat daripada getah lembut. 4.B) Pensil lembut (2B) Pensil Mekanikal 2.4H) Pensil sederhana (H. Pembaris  Digunakan untuk memindahkan ukuran  Jenis yang biasa digunakan iaialah bersengatan 300mm/12inci. Kertas Lukisan  kertas lukisan terbahagi kepada 3 jenis .  Digunakan untuk memdam garisan dan tanda yang tidak dikehendaki 3.

digunakan untuk melukis lukisan prespektik. Kertas gred . lukisan oblik dan lukisan isometrik b.a. Kertas lukisan biasa . kertas isogred . Papan Lukisan Kegunaan kertas gred .digunakan untuk asas melukis lukisan isometrik Kertas Lukisan Kegunaan kertas lukisan Kertas isogred Kegunaan kertas isogred Kertas gred 7. lukisan ortografik.digunakan untuk asas melukis lukisan oblik kabinet dan oblik kavilier c.

 Digunakan untuk meletakkan kertas lukisan 8. Sesiku T  Digunakan membina garisan lurus mendatar  Digunakan juga sebagai tapak untuk membina garisan tegak dan serong/condong dengan set sesiku 9. Set sesiku Sesiku 45° sesiku 30°/60° 10. Jangka tolok  Digunakan untuk memindahkan jarak daripada pengukur ke atas garisan di atas kertas .

Jenis Garisan 1. Garisan mendatar  Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan panjang kertas Cara melukis garis mendatar 2.11. Garisan menegak . Jangka lukis  Digunakan untuk melukis bulatan dan garisan lengkok  Membina berbagai-bagai jenis sudut B.

Garisan bersudut  Garis mendatar ialah garisan yang condong dan mempunyai sudutsudut tertentu  Garisan bersudut 45° . 30° dan 60° boleh dihasilkan dengan menggunakan set sesiku Cara melukis garis bersudut 30° . Garis mendatar ialah garisan yang selari dengan lebar kertas Cara melukis garis menegak 3.

Garisan tepi  Garisan yang dikenali sebagai garisan sempadan  Dilukis dengan pensil H atau B 5. Garisan tersembunyi  Garisan yang dipusutkan garis-garis pendek  Digunakan untuk menunjukkan garisan objek yang tidak boleh kelihatan . digunakan untuk menunjukkan garisan objek/benda 6.Cara melukis garis bersudut 45° 4. Garisan benda  Garisan yang tebal dan hitam. digunakan untuk asas membina objek 7. Garisan Lakaran  Garisan yang halus.

Garisan dimensi  Garisan yang halus dan mempunyai anak panah dihujungnya  Digunakan untuk menunjukkan panjang. Bentuk Geometri 1. lebar dan tinggi sesuatu objek C. Bulatan  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis . Garisan tengah  Garisan yang diputuskan oleh titik-titik  Digunakan untuk menunjukan bahagian tengah objek 9. Garisan keratan  Garisan yang menunjukkan kawasan keratan sesuatu objek  Ia dilukis condong 45° dan selari di antara satu sama lain 10.8.

Segi tiga  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku Segi tiga sama Segi tiga tepat Segi tiga dua sama 3.satu garisan mendatar . Lukisan 2 dimensi . Lukisan Isometrik  Lukisan isometrik adalah lukisan 3 dimensi  Lukisan isometrik terbina di atas paksi isometrik  Paksi isometrik terdiri daripada .Melukis bulatan dengan jangka lukis Diameter dan jejari bulatan 2.Lukisan oblik . Lukisan 3 dimensi . lukisan isometrik dan lukisan prespektif 1. Segi empat  Dilukis dengan menggunakan jangka lukis dan set sesiku Segi empat tepat D.Lukisan ortografik b. Jenis Lukisan o Segi empat sama Lukisan teknik terbahagi kepada 2 : a.

.dua garisan condong/serong bersudut 30º Lukisan isometrik di atas paksi isometrik .satu garisan tegak .

Lukisan Oblik  Lukisan oblik adalah lukisan 3 dimensi  Lukisan oblik terbahagi 2 .Oblik kabinet .Isometrik Pelan 2.Oblik kavilier .

satu garisan condong/serong yang bermula daripada titik silang garisan tegak dan garisan mendatar .satu garisan mendatar . Lukisan Ortografik  Lukisan ortografik adalah lukisan pelan  Lukisan ortografik terbina di atas paksi ortografik  Paksi ortografik terdiri daripada .satu garisan tegak .satu garisan condong/serong bersudut 45º Lukisan oblik di atas paksi oblik 3.  Lukisan oblik terbina di atas paksi oblik Paksi oblik terdiri daripada .satu garisan tegak dan satu garisan mendatar yang bersilang antara satu sama lain .

Mendimensi lukisan  Mendimensi bermaksud memberikan ukuran kepada garisan lukisan .Melukis unjuran ortografik di atas kertas lukisan Melukis unjuran ortografik di atas kertas gred 4.

   Digunakan untuk menunjukkan saiz sesuatu projek supaya mudah dibina Semua garisan dimensi dilukis halus dengan pensil 2H Setiap garisan dimensi dilukis kepala anak panah Beberapa cara dimensi yang betul Garis yang panjang atau Garis yang pendek Contoh Mendimensi Ortografik . Tinggi. lebar dan bulatan /separa bulatan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful