TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA GENERALITATI

Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului. In timpul testului pacientul va sta intins pe o suprafata plana (masa) ce este legata la scaner; acesta are forma cilindrica. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreste investigata. O parte a aparatului este mobila, astfel incat poate efectua imagini din mai multe pozitii. Imaginile sunt memorate in computer. Tomografia computerizata este folosita pentru a investiga diferite parti ale corpului precum pieptul, abdomenul, pelvisul sau membrele. De asemenea, poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plamanii si inima. De asemenea, poate oferi informatii asupra vaselor sanguine, oaselor si coloanei vertebrale. In timpul scanarii se poate folosi si fluoroscopia, metoda ce foloseste un fascicul stabil de raze X, pentru a vizualiza motilitatea si aspectul diferitelor parti ale organismului. O substanta iodata (substanta de contrast) poate fi folosita pentru a vizualiza mai bine structurile si organele investigate. Aceasta substanta de contrast poate fi folosita pentru a investiga fluxul sanguin, pentru a decela tumori sau alte afectiuni. Substanta poate fi administrata intravenos (IV), oral sau poate fi introdusa in diverse alte parti ale organismului (de exemplu, in rect). Imaginile pot fi realizate inainte si/sau dupa administrarea substantei de contrast.

INDICATIILE TESTARII

Tomografia computerizata este folosita pentru a studia diferite parti ale corpului: - toracele: tomografia computerizata a toracelui investigheaza posibile afectiuni ale plamanilor, inimii, esofagului, a principalelor vase sanguine (aorta) sau a tesutului din mijlocul pieptului; cateva afectiuni comune ce pot fi descoperite la scanare sunt infectiile, cancerul pulmonar, embolia pulmonara sau anevrismele;

mainilor.daca femeia alapteaza: in acest caz trebuie sfatuita sa apeleze la alimentatia artificiala (sa foloseasca un preparat de lapte) pentru 1 sau 2 zile dupa folosirea substantei de contrast necesara efectuarii tomografiei . pietrele de la nivelul vezicii biliare (litiaza biliara) pot fi identificate ocazional prin computer tomografie. dar investigatia de electie pentru aceasta afectiune ramane ecografia .glandele suprarenale: prin CT se pot identifica tumori sau cresterea de volum a glandelor . gleznelor sau picioarelor.vezica biliara si caile biliare principale: CT-ul poate fi folosit pentru identificarea cauzei unui blocaj a cailor biliare. hemoragii si alte afectiuni hepatice. genunchilor. ganglioni limfatici mariti de volum. articulatiei pumnului. infectiilor si a altor probleme renale.daca femeia este sau poate fi insarcinata .tractul urinar: tomografia computerizata poate decela prezenta pietrelor de la nivelul rinichilor. hemoragii. abcese. de asemenea. apendicita . a blocajelor.ficatul: tomografia computerizata poate descoperi la acest nivel tumori. diverticulita. soldurilor. PREGATIREA PENTRU TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA Inainte de efectuarea tomografiei computerizate medicul trebuie sa stie urmatoarele: . poate decela prezenta pietrelor de la nivel renal (litiaza renala) sau a prostatei marite de volum (hiperplazie benigna de prostata) fara a fi necesare alte teste . denumita urografie CT.poate fi folosita. coatelor.abdomenul: tomografia computerizata este folosita pentru a descoperi chisturi. tomografia computerizata poate identifica o posibila cauza a unui icter (simptom caracterizat prin culoarea galbena a pielii) . CT-ul poate fi folosit pentru ghidarea acului in timpul biopsiei sau in timpul drenarii unui abces.splina: CT-ul poate fi folosit pentru identificarea leziunilor traumatice ale splinei sau pentru determinarea dimensiunilor acesteia .pancreasul: CT-ul poate identifica tumori si inflamatii (pancreatita) ale pancreasului . infectii. tumorilor. de asemenea. pentru a investiga gradul de metastazare (raspandire) a cancerului la nivelul toracelui sau a altei parti a corpului . boala inflamatorie intestinala. de asemenea. a umerilor. corpuri straine. tumori sau anevrisme.membrele: CT-ul poate identifica probleme ale bratelor sau picioarelor. o tomografie computerizata mai speciala.

acesta ar trebui sa apeleze la apartinatori pentru a putea sa fie transportat acasa dupa terminarea testului. In timp ce masa culiseaza spre interiorul aparatului. bariul si bismutul sunt vizibile pe radiografii si fac dificila interpretarea tomografiei computerizate . MODUL DE EFECTUARE A TESTELOR Computer tomografia este efectuata. iar scanerul se va roti in jurul corpului pentru a prelua imaginile. de obicei. pacientul va fi sfatuit sa nu manance hrana solida din seara zilei precedente investigatiei. pe parcursul testului pacientul va ramane singur in camera unde este situat tomograful. pacientul va auzi un zumzet specific. De asemenea. medicii internisti sau chirurgii. Daca se investigheaza abdomenul. in acest caz. poate fi necesara administrarea unor laxative sau a unei clisme. pacientul va trebui sedat.daca are vreo afectiune cardiaca. In alte cazuri. inainte de efectuarea tomografiei. Imaginile sunt interpretate de cate un medic radiolog.daca are astm bronsic .daca a facut vreo radiografie in care s-a folosit bariul sau daca i s-a administrat tratament ce contine bismut in ultimele 4 zile.daca are mielom multiplu . precum insuficienta cardiaca . insa va . Pacientul trebuie sa indeparteze toate bijuteriile pe care le are si majoritatea hainelor inainte de investigatie.. Lenjeria intima este de obicei mentinuta.daca are sau a avut vreo afectiune renala . de catre un tehnician radiolog. Masa aluneca in interiorul cilindrului.daca pacientul este claustrofobic (devine nervos in spatii inguste). In cazul tomografiei computerizate abdominale pacientului i se poate administra oral substanta de contrast. In timpul testului pacientul va sta intins pe masa tomografului care este conectata la aparat.daca are probleme cu glanda tiroida . aparatul propriu-zis are forma cilindrica. Pe durata investigatiei pacientul trebuie sa stea nemiscat.daca pacientul este alergic la vreun medicament. dar sunt si alti medici care pot citi o tomografie computerizata precum medicii de familie.daca are diabet zaharat si daca foloseste metforminul ca medicament hipoglicemiant . inclusiv la substanta de contrast . in locul hainelor pacientul va purta un halat ce va fi furnizat de catre spital. In cazul in care se considera necesar ca pacientul sa fie sedat in timpul investigatiei.

dar se poate prelungi pana la 2 ore. poate fi administrata printr-un tub intrarectal sau intravezical sau se poate injecta la nivelul articulatiilor. pentru a grabi eliminarea substantei de contrast din organism. abdomenului sau a zonei pelvine .substanta de contrast se poate administra oral (se bea). Dupa efectuarea investigatiei pacientul este sfatuit sa bea cat mai multe lichide.substanta de contrast poate fi administrata intravenos (IV) la nivelul bratului pentru examinarea toracelui. in functie de zona ce se doreste a fi examinata: . De retinut! . O tomografie computerizata dureaza.fi urmarit printr-o fereastra de catre tehnician si i se va vorbi prin intermediul unui speaker. aceasta poate fi administrata pe mai multe cai. Daca este necesara folosirea substantei de contrast. 30 pana la 60 de minute. in medie.

Prezenta unui anevrism. Sunt prezente tumori la nivelul colonului. au forma si localizarea corespunzatoare. Substanta de contrast poate determina senzatia de caldura si aparitia unui gust metalic in gura. Chisturile sau abcesele sunt prezente. necesara administrarea unui sedativ sau a substanei de contrast atunci se va monta o perfuzie intravenoasa. inflamatia sau infectia. Prezenta blocajelor la nivelul vaselor sanguine. Sunt prezente pietre la nivelul rinichilor sau a vezicii biliare. a ovarelor. Prezenta unui blocaj la nivel intestinal sau a cailor biliare. Anormal Un organ poate fi supradimensionat sau prea mic. Indiferent ce senzatii experimenteaza pacientul va trebui sa i le comunice medicului sau tehnicianului. O tomografie computerizata a toracelui poate detecta prezenta emboliei pulmonare. a plamanilor. Suprafata plana pe care va sta intins pacientul poate fi incomoda. Prezenta unor ganglioni mariti de volum. infectii sau alte probleme la nivelul membrelor. Tomografia computerizata abdominala poate detecta prezenta bolii inflamatorii intestinale sau diverticulita. Nu exista blocaje la nivelul vaselor de sange. a prezentei lichidelor la nivel pulmonar sau a infectiei. lezat sau infectat. Unii pacienti pot avea senzatie de greata sau dureri de cap. Sunt prezente corpuri straine (fragmente de metal sau sticla). Unii pacienti se pot simti neconfortabil in interiorul scanerului (cilindrului). Nu exista corpuri straine (de exemplu fragmente de metal sau sticla) si nu sunt prezente tumori (precum cancerul). Pacinetul va simti o mica intepatura atunci cand perfuzia este montata. a glandelor suprarenale sau a pancreasului. Prezenta unor tumori. a ficatului. Nu exista hemoragii sau colectii de fluide. .Tomografia computerizata nu este dureroasa. iar camera poate fi racoroasa. Daca este Tomografia computerizata Normal Organele si vasele de sangesunt de dimensiuni normale.

in cazul in care pacientul are diabet zaharat si este in tratament cu metformin. REZULTATE Tomografia computerizata foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului.exista un mic risc de aparitie a cancerului dupa CT datorita razelor X. de obicei. riscul este mai mare la copiii sau la persoanele care au avut multiple examinari cu raze X in antecedente.2 zile. Medicul va trebui informat de numarul expunerilor la radiatii inainte de efectuarea investigatiei . Dupa efectuarea investigatiei. in aceasta situatie medicul va recomanda cand sa se opreasca administrarea metforminului si cand sa se reia .in cazul in care pacientul are diabet zaharat si este in tratament cu metformin. in aceasta situatie medicul va recomanda cand sa se opreasca administrarea metforminului si cand sa se reia .substanta de contrast poate determina reactie alergica . radiologul va interpreta imaginile si va comunica rezultatul pacientului. substanta de contrast poate duce la aparitia unor probleme.sarcina: tomografia computerizata nu se realizeaza. riscul este mai mare la copiii sau la persoanele care au avut multiple examinari cu raze X in antecedente.substanta de contrast poate determina reactie alergica .exista un mic risc de aparitie a cancerului dupa CT datorita razelor X. FACTORII CARE AFECTEAZA TESTUL Mai jos sunt redate situatiile care pot determina amanarea efectuarii investigatiei sau care pot influenta rezultatele testarii: . in timpul sarcinii . Medicul va trebui informat de numarul expunerilor la radiatii inainte de efectuarea investigatiei.RISCURI Riscul de aparitie a unor probleme in timpul efectuarii tomografiei este mic: . Este posibil ca rezultatele complete sa fie comunicate medicului curant in aproximativ 1. substanta de contrast poate duce la aparitia unor probleme.

daca pacientul nu poate sa stea nemiscat in timpul testului . hiperplazia benigna de prostata sau ateroscleroza. aceasta nu este inca disponibila in multe tari. dar accesibilitatea sa este mult mai mare .angiografia arata imagini bi sau tri-dimesionale ale vaselor sanguine. acest tip de tomografie este mult mai rapida decat tomografia computerizata standard si realizeaza imagini ale arterelor coronare in timp ce inima bate. economisesc timp .prezenta obiectelor metalice. astfel incat nu mai sunt necesare teste suplimentare . Aceste scanere speciale pot: . unele scanere de generatie mai noua efectueaza ambele teste in acelasi timp . parintii ar trebui sa consulte pediatrul. copilul va trebui sa-si tina respiratia in timpul testului..dureaza mai putin. acest tip de investigatie nu este insa disponibila in multe tari.imagini CT in care apar urme de bariu sau bismut: in cazul in care este recomandata o tomografie computerizata abdominala. precum capsele chirurgicale sau protezele articulare ce pot determina imagini greu interpretabile. pentru a evalua riscul expunerii acestuia la radiatii . expertii se contrazic asupra importantei acestui test. CT-ul reda imagini mai bune asupra oaselor si a hemoragiilor decat RMN-ul . in special asupra aplicabilitatii sale la persoanele ce nu fumeaza si nu au alti factori de risc pentru boli cardiovasculare .sa realizeze imagini mai bune ale vaselor sanguine si ale organelor. acestea sunt folosite pentru diagnosticarea unor afectiuni precum litiaza renala (pietre la rinichi).tomografia computerizata cu fascicul de electroni."calcium scoring" cardiac.copiii care trebuie sa efectueze acest test. CT-ul "multislice" este la fel de rapid ca tomografia cu fascicul de electroni.expertii nu sunt de acord cu folosirea CT-ului pentru scanarea intregului corp . embolia pulmonara.uneori rezultatele tomografiilor computerizate pot fi diferite in functie de centrul medical unde au fost efectuate . mult mai performante comparativ cu CT-ul clasic . De retinut! . este un alt tip de CT folosita pentru decelarea aterosclerozei si a bolilor coronare. precum clisma baritata . ea trebuie efectuata inainte de alte teste ce folosesc bariu.in cazul in care copilul necesita o computer tomografie.rezonanta magnetica nucleara (RMN) poate furniza mai multe informatii decat CT-ul clasic in anumite afectiuni. daca acesta este prea mic sau daca ii este frica de aceasta investigatie medicul poate recomanda sedarea . totusi. este un nou tip de tomografie computerizata folosita pentru a determina riscul unui individ de a dezvolta boala coronariana. au nevoie de instructiuni speciale.rezultatele tomografiei computerizate sunt deseori comparate cu cele ale tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) in special in diagnosticul cancerului.uneori se pot folosi scanere speciale precum cel spiralat sau "multislice".

cu scopul realizarii unui screening pentru boli vasculare sau cancer. majoritatea medicilor nu recomanda aceasta scanare decat daca pacientul are un risc pentru o anumita boala. . scanarea intregului corp este costisitoare si poate creste riscul de aparitie a cancerului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful