INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASA MELAYU JALAN LEMBAH PANTAI, 59990 KUALA LUMPUR

PISMP- IPG (PPPRP4T) SEMESTER 3 AMBILAN JANUARI 2008

TUGASAN KERJA KURSUS PENDEK DISEDIAKAN OLEH:

NAMA: NAMA PENSYARAH: TARIKH HANTAR

BIL.

PERKARA

MUKA SURAT

1.

PENGENALAN

2.

SENDI DAN TULANG YANG TERLIBAT DALAM PERGERAKAN

3.

OTOT-OTOT YANG TERLIBAT DALAM PERGERAKAN

4.

NAMA PERGERAKAN SEMASA MELAKUKAN PERGERAKAN

5.

RUJUKAN

PENGENALAN Aktiviti larian

RAJAH 1: KEDUDUKAN FASA LARIAN Lari pecut didefinisikan sebagai larian yang terpantas berbanding dengan larian-larian lain. Berlari merupakan suatu aktiviti sihat lagi menyeronokkan. Semua individu digalakkan untuk melibatkan diri dalam aktiviti ini. Tetapi untuk berlari

Setiap fasa mempunyai teknik yang tertentu untuk melakukannya. Kami telah memilih fasa larian sebagai analisis pergerakan bagi tugasan ini. fasa larian dan fasa penamat. fasa berlepas. Terdapat empat fasa dalam lari pecut. Fasa larian merupakan fasa yang agak penting kerana ia merupakan fasa pecutan bagi pelari untuk sampai ke garisan penamat. . Seseorang pelari akan dapat melakukan larian yang baik jika dia dapat menguasai keempat-empat fasa tersebut.dengan pantas ia memerlukan kemahiran. kebolehan dan yang lebih penting ialah kebolehan semula jadi. iaitu fasa permulaan. Terdapat dua faktor penting yang boleh dikuasai oleh pelari-pelari pecut yang mempunyai kesan terhadap kelajuan kepecutannya iaitu kelajuan kaki dan jarak langkah semasa berlari.

Di satu hujung. 1) BAHAGIAN TANGAN • Lengkungan pektoral ( skapula dan klavikel) TULANG SKAPULA DAN KLAVIKEL • Terdiri daripada 2 tulang. • • Klavikel berbentuk rod dan diletak secara mengufuk di bawah leher.tulang klavikel bersendi dengan sternum dan satu hujung lagi bersendi dengan skapula. hanya tulang dan sendi di bahagian tangan serta tulang dan sendi bahagian kaki yang terlibat secara langsung. iaitu klavikel di anterior dan skapula di posterior.PENERANGAN: SENDI DAN TULANG YANG TERLIBAT KETIKA BERLARI Ketika fasa larian ini. • Skapula ialah tulang leper yang berbentuk segi tiga. .

. • Tulang lengan (terdiri daripada humerus. manakala hujung bawah radius-ulna pula bersendi dengan tulang karpus. Persendian yang terbentuk disebut sendi bahu. • Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. karpus.• Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid (ball and socket joint) untuk bersendi dengan kepala humerus tulang lengan. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon.ulna. radius. alur yang disebut troklea pada humerus bersendi dengan tulang radius-ulna melalui sendi engsel(pivot joint). • Radius-ulna merupakan dua batang tulang lengan bawah yang tersusun hampir selari dan berpaut di kedua-dua hujungnya. Di hujung posterior. humerus bersendi dengan skapula melalui sendi lesung. Di hujung anterior. metakarpus dan falanks). TULANG LENGAN DAN TULANG HUMERUS • Humerus merupakan tulang lengan atas yang panjang.

Bukaan ini membenarkan salur darah. • Obturator foramen merupakan satu bukaan yang dilingkungi iskium dan pubis. Metakarpus terdiri daripada 5 batang tulang jari. Ibu jari mempunyai 2 tulang falanks manakala jari-jari lain setiap satunya mempunyai 3 batang tulang falanks. • Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian iaitu illium.• Metakarpus atau tulang tapak tangan bersendi dengan falanks (sendi gelongsor/ saddle joint). • Falanks terdiri daripada 14 batang tulang. 2) BAHAGIAN KAKI • Lengkungan Pelvis • Terdiri daripada 2 tulang punggung ( pelvic girdle)serupa yang bercantum dengan turus vertebra di bahagian posterior. terdapat lesung asetabulum yang membentuk sendi lesung dengan tulang femur. iaitu tulang jari dan karpus. . • Pada kedua-dua sisi lengkungan pelvis. saraf dan ligamen melaluinya. iskium dan pubis.

dan falanks) • Femur merupakan tulang paha dan mempunyai satu kepala berbentuk bebola yang bersendi dengan sendi asetabulum pada sisi lengkungan pelvis. Hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. Hanya satu tulang tarsus yang bersendi dengan tibia-fibula melalui sendi pelana. fibula. Sendi ini ditutup oleh tulang tempurung lutut yang disebut patela. metatarsus. tarsus.• Tulang Kaki ( femur. • Hujung bawah femur bersendi dengan tulang tibia melalui sendi engsel/ Hinge joint (sendi lutut). . tibia. Tibia mempunyai saiz yang lebih besar daripada fibula. Sendi ini dikenali sebagai sendi gelongsor. Tumit kaki merupakan tarsus yang paling besar. • Tibia-fibula merupakan tulang kaki bawah yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. • Tarsus ialah 5 tulang pada pergelangan kaki yang bersendi dengan metatarsus. Sendi ini dikenali sebagai sendi pelana (plane joint).

SENDI DAN TULANG YANG TERLIBAT KETIKA BERLARI . Seperti falanks pada jari tangan. • Falanks terdiri daripada 14 tulang kecil. iaitu tulang jari kaki melalui sendi ellipsoid. ibu jari dibentuk oleh 2 tulang falanks manakala jari kaki yang lain terdiri daripada 3 tulang falanks.• Metatarsus ialah tulang pada tapak kaki dan bersendi dengan falanks.

2 falanks pada ibu jari dan 3 batang falanks pada lain. 5) Tulang kaki (femur dengan tulang tibia) b) Sendi Engsel (Hinge Joint) - 2 tulang pada tibia dan fibula. b) Sendi Engsel ( pivot joint) - Tulang radiusulna mengandungi 2 batang tulang. . - Falanks mengandungi 14 batang jari. 3)Metakarpus dengan falanks c) Sendi elipsoid - Metakarpus mengandungi 5 batang tulang jari. jari-jari 4) Lengkungan pelvis (lengkungan pelvis dengan Tulang femur ) a) Lesung Asetabulu m (ball and socket joint) - Terdapat 2 tulang punggung yang menyambungk an lengkungan pelvis dengan tulang femur. Humerus – 1 batang tulang 2)humerus dengan tulang radius-ulna.GAMBAR BAHAGIAN TULANG SENDI YANG TERLIBAT JUMLAH TULANG 1)Skapula (lengkungan pektoral) dengan humerus a) Lesung Glenoid ( ball and socket joint) - Skapula.1 batang tulang.

NAMA TULANG DAN SENDI YANG TERLIBAT PADA FASA LARIAN .

TULANG YANG TERLIBAT DALAM FASA LARIAN .

Metakarpus dan falanks Skapula dan humerus Humerus dan radius-ulna Lengkungan pelvis dan femur Femur dan fibia tibula Tarsus dan fibia-tibula Tarsus dan metatarsus .

SENDI SENDI LUTUTPATELA SENDI PELANA SENDI GELUNGSOR/ PERGELANGAN KAKI PENERANGAN PERGERAKAN SENDI KETIKA FASA LARIAN .SENDI YANG TERLIBAT DALAM FASA LARIAN SENDI JARI/ELIPSOID SENDI BAHU/LESUNGSENDI GLENOID SENDI SIKU/ ENGSELSENDI PIVOT SENDI LESUNG/ PINGGUL.

Sendi lutut ini juga membantu dalam membengkokkan kaki ke atas dan ke bawah pada satu satah pergerakan.KETIKA FASA LARIAN: 1) SENDI LESUNG DI SENDI BAHU DAN SENDI PINGGUL Sendi bola dan soket (sendi lesung Glenoid) pada menghubungkan tulang skapula dengan tulang humerus. . Ia juga mebenarkan tangan dibengkokkan ke atas dan ke bawah pada pergerakan satu satah sahaja. Fungsi sendi engsel di siku sama dengan sendi engsel di lutut. Sendi engsel di sendi siku ini dikenali sebagai sendi pivot kerana ia berupaya untuk menggerakkan tangan secara rotasi ke kiri dan ke kanan apabila digerakkan. Sendi bahu ini membantu dalam menggerakkan tangan ke sisi dan ke atas ketika berlari. Sendi lesung di punggung ini dikenali sebagai sendi pinggul. 2) SENDI ENGSEL DI SENDI SIKU DAN SENDI LUTUT Sendi engsel di sendi siku membantu dalam menggerakkan otot pada tulang humerus dan tibia-fibula ke atas dan bawah secara antagonis. Sendi ini dinamakan sendi lesung kerana Ia boleh menggerakkan tangan pada semua satah. Sendi ini dinamakan patella di mana ia menghubungkan tulang femur dengan tibia-fibula. Sendi lesung di bahagian punggung pula membantu kaki untuk bergerak dengan pantas pada semua satah ketika berlari.

Ini menyebabkan tumit kaki dapat diangkat ketika berlari. Sendi pelana atau sendi di pergelangan kaki ini membantu menggerakkan kaki ke atas dan ke bawah ketika berlari. Ia menggerakkan anggota badan pada dua satah pergerakan. Sendi jari merupakan salah satu jenis sendi engsel kerana ia bergerak pada satu satah sahaja. Sendi-sendi jari ini membantu pelari dalam mengurangkan rintangan ketika berlari. Sendi ellipsoid ini melibatkan sendi jari di bahagian tangan. metakarpus dengan falankas dan sendi jari kaki iaitu metatarsus dengan falanks. sendi ellipsoid atau sendi jari membantu pelari menggerakkan jari secara rotasi pada sudut 90 darjah. 4) SENDI PERGELANGAN KAKI ( SENDI PELANA) Ketika berlari juga. . terutama sekali apbila jari tangan digenggam. sendi di pergelangan tangan yang menghubungkantulang tarsus dengan tibia dan fibula di kaki juga digunakan.3) SENDI JARI / SENDI ELIPSOID (BAHAGIAN JARI KAKI DAN TANGAN) Dalam fasa larian ini juga.

Sendi ini dapat membantu dalam menggerakkan pergelangan tangan kaki atau tangan ke atas dan ke bawah ketika berlari. Sendi gelungsur terdapat di antara tulang tarsus dengan metatarsus di bahagian pergelangan kaki dan tulang karpus dengan metakarpus di bahagian pergelangan tangan.5) SENDI PERGELANGAN TANGAN ( SENDI GELUNGSUR) Seterusnya ialah sendi gelungsur. .

FASA LARIAN OTOT YANG TERLIBAT Pectoralis major Gluteus Otot-otot tangan • • • • • Deltoid Biceps Triceps Brachioradialis Flexor carpi radialais maximus Otot-otot kaki • • • • Kuadriceps Hamstring Gastrocnemius Anterior .

otot biseps akan mengendur dan otot triseps akan mengecut. Apabila tangan dalam keadaan hyperektensi pula. Pektoralis major . otot pada sendi bahu iaitu biceps akan mengecut manakala otot triseps akan mengendur. Otot triseps dan biseps ini bersifat antagonis ketika pergerakan tangan. Apabila tangan dalam keadaan fleksi.Triceps Deltoid Biceps Flexor carpi radialis Brachioradialis • • • • Otot tangan pada sendi bahu iaitu deltoid akan membantu ketika pelari menghayunkan tangan.

Apabila kaki dalam keadaan hyperektensi. otot hamstring akan mengendur dan otot kuadriceps akan mengecut untuk meluruskan kaki. otot pada sendi pinggul iaitu hamstring akan mengecut untuk meluruskan kaki dan kuadriceps akan mengendur. . Otot gluteus maximus yang terletak pada sendi pinggul pula akan mengecut untuk menarik tulang femur.• Otot pektoralis major pada sendi bahu terlibat apabila pelari menghayunkan tangan. Anterior Kuadriceps Gluteus maximus • • • Hamstring Gastrocnimius Tumit Apabila kaki dalam keadaan flexi.

• . dan hujung satu lagi melintasi sendi dan melekat kepada tulang yang lain seperti humerus). otot yang terlibat ialah: • • Otot pada sendi bahu iaitu deltoid. Otot pada sendi siku iaitu brachioradialis dan Flexor carpi radialis Otot pada sendi bahu iaitu pictoralis major.• Otot gastrocnimius pada sendi lutut akan mengecut untuk menarik tumit manakala otot anterior iaitu tibialis akan mengendur. Aturan unik ini membenarkan pergerakan yang lebih berkesan. Otot rangka mengecut secara terkawal melalui stimulasi saraf. Otot rangka digunakan untuk pergerakan dan postur badan. biceps dan triceps. hamstring dan Kuadriceps. • Otot pada sendi pinggul iaitu gluteus maximus. Sel otot rangka mempunyai bentuk silinder panjang dan nukleus berbilang. Bagi fasa larian. dengan mengenakan daya kepada tulang dan sendi melalui pengecutan. OTOT RANGKA Otot rangka merupakan sejenis otot bersitra yang menghubungkan antara satu tulang ke tulang yang lain. Nukleus otot ini terdapat di bawah membran plasma yang mengosongkan bahagian tengah gentian otot untuk miofibril. Otot ini biasanya mempunyai salah satu hujungnya terlekat kepada tulang pegun seperti skapula.

otot biseps akan mengecut dan otot triseps akan mengendur. Terlibat ketika pelari menghayunkan tangan PENERANGAN triseps Pectoralis major . bisep s Apabila tangan dalam keadaan hyperekstensi. otot biseps akan mengendur dan otot 2 Badan Pektoralis major triseps akan mengecut. 1. OTOT UTAMA Tangan OTOT YANG TERLIBAT Deltoid Biseps Triseps Bersifat antagonis Apabila tangan diflexikan.OTOT.OTOT YANG TERLIBAT KETIKA FASA LARIAN BIL.

3 Punggung Gluteus maximus Akan mengecut untuk menarik tulang femur Kaki 4 Kuadriseps Mengecut untuk meluruskan kaki Hamstring Mengecut untuk membengkokkan kaki Bersifat antagonis Bersifat antagonis Mengecut untuk menarik tumit Otot anterior akan mengendur Akan ada tolakan ke bawah dan ke belakang Hamstrin g kuadris eps Gastrocnemius gastrocnemi 5 Tumit .

SENDI.TULANG. OTOT DAN SATAH BADAN YANG TERLIBAT KETIKA FASA LARIAN SENDI SISTEM TULANG SATAH BADAN & SISTEM OTOT PERGERAKAN .

Badan pelari mestilah condong semasa berlari . Semasa berlari. Rajah 1: Kedudukan badan semasa fasa larian. seorang pelari seharusnya memecut ke satu kelajuan yang boleh dikekalkan dan kekalkan kelajuan itu. Kedudukan pusat graviti ini menyebabkan kuasa tidak hilang dan digunakan untuk menggerakkan badan ke hadapan. . meningkatkan pemecutan dan awal pemecutan akan menyebabkan banyak tenaga terbuang dan mudah menyebabkan seseorang pelari berasa letih. condongkan badan sebanyak 20 darjah dari garis menegak. badan digerak ke hadapan oleh kuasa yang dihasilkan oleh tolakan ke belakang tapak-tapak kaki pada permukaan larian. Sebaliknya. pusat graviti di belakang hujung kaki menyebabkan awal pecutan berlaku dan lebih tenaga diperlukan untuk memastikan kelajuan tidak hilang. Keadaan condong ini mengurangkan rintangan angin dan pada masa yang sama memastikan pusat graviti adalah di hadapan hujung tapak kaki yang mendahului. Pengekalan kelajuan adalah selaras dengan Hukum Newton pertama dan ini menolong menjimatkan tenaga . Kuasa menggerakkan ini dan cara penggunaanya yang berkesan mewujudkan kelajuan yang diharapkan oleh pelari.NAMA PERGERAKAN SEMASA LARIAN PERGERAKAN SEMASA FASA LARIAN: a) Kedudukan Badan Semasa berlari.

Ini menyebabkan kaki lambat diletakkan atas permukaan sebelum digerakkan semula.b) Kedudukan Lutut - Semasa berlari. c) Kaki - Bagi acara lari pecut atau jarak dekat seperti 100m dan 200m. menyebabkan kaki belakang yang menolak melakukan ektensi penuh (hypertensi). pelari seharusnya menggunakan bebola kaki (menjengket) sahaja bagi menyentuh tanah sepanjang larian. . pelari menggunakan seluruh tapak kaki menyentuh tanah. Ini bagi mempercepatkan larian. Bagi acara larian jarak jauh seperti 1500m. Planta Flexion Bebola Kaki Rajah 3: Kedudukan kaki semasa fasa larian. Ini mengurangkan sudut antara kaki dengan permukaan dan menghasilkan kuasa tolakan ke belakang yang lebih berkesan. Kedudukan kaki tersebut dipanggil planta. lutut pelari seharusnya diangkat tinggi. Rajah 2: Kedudukan lutut.

Hayunan tangan yang kuat ke depan dan ke belakang menyebabkan kaki melangkah jauh ke hadapan.d) Kedudukan Tangan Pergerakan tangan menyokong pergerakan kaki semasa berlari. Hayunan Tangan .

Contohnya: membengkok siku  EXTENSION: Lawan kelenturan.kadangkala ditambah untuk menegaskan pergerakan melebihi kedudukan lumrah. satu membetulkan pergerakan yang pertambahan sudut antara bahagian badan.ISTILAH NAMA PERGERAKAN  FLEXION: Membengkok pergerakan yang berkurangan sudut antara dua bahagian.  HYPEREXTENSION: Awalan hyper. ibarat dalam hyperflexion atau peluruslampauan (hyperextensi) PENGENALAN AKSI-AKSI PERGERAKAN BADAN .

NAMA PERGERAKAN BADAN SEMASA FASA LARIAN HYPEREXTENSION FLEXION FLEXION HYPEREXTENSION .

 TRANVERSE: Satah yang membahagikan tubuh kepada bahagian atas dan bawah. .ISTILAH SATAH TUBUH :  SAGITTAL: Satah yang membahagikan tubuh kepada bahagian kiri dan kanan.  CORONAL: Satah yang membahagikan tubuh kepada bahagian depan dan belakang.

KEDUDUKAN SATAH TUBUH BADAN SEMASA FASA LARIAN KIR I KANAN SATAH SAGITTAL YANG MEMBAHAGIKAN KIRI DAN KANAN .

.

HUMAN ANATOMY & PHYSIOLOGY. Bhd. Marieb. Fajar Bakti Sdn. New York. Choong Choe Hin. Shah Alam.RUJUKAN Elaine N. Bioiogi. Bhd. 1998. 2003. Wee Eng Hoe. . 2004. Gan Wan Yeat. Fajar Bakti Sdn. Pengajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (Pengkhususan). Pearson International Edition.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful