SMK PULAU SERAI, 23000 DUNGUN TERENGGANU MINIT MESYUARAT PANITIA PENDIDIKAN SENI VISUAL BILANGAN PERTAMA 2012

Tarikh Masa Tempat

: 04 Januari 2012 (Rabu) : 02.30 petang : Bilik Seni

Kehadiran : 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Pn. Rajni bt Razik (GKMP Kemanusiaan) En. Zakaria bin Ngah (Ketua Panitia) Pn. Ruaidah binti Junoh Pn. Aniza bt Salleh Pn. Razita bt Ghani En. Zaini bin Kussin En. Mohd Nasir En. Rusli bin Mat Nor (Setiausaha)

1.0

Ucapan Pengerusi 1.1 Pengerusi (Ketua Panitia) mengucapkan selamat datang kepada guru-guru yang mengajar Pendidikan Seni Visual pada tahun 2011 dan 2012. Mesyuarat kali ini bertujuan membincangkan perancangan panitia pada tahun 2012. Merujuk kepada mesyuarat kurikulum yang lepas Tuan Pengetua meminta semua panitia mengadakan Program Inovasi. Sekolah juga akan mengadakan Anugerah Inovasi 2011 yang menyediakan trofi dan sijil kepada pemenang. Program Inovasi yang dilakukan perlulah memenuhi beberapa syarat antaranya menjimatkan tenaga, kos dan masa. Program Inovasi ini juga perlu menggunakan aplikasi teknologi yang terkini.

2.0

Ucapan GKMP Kemanusiaan 2.1 Puan Rajni mengucapkan terima kasih kepada guru-guru yang hadir mesyuarat pada kali ini. Beliau memberitahu supaya surat panggilan menghadiri mesyuarat perlu dihantar melalui email, sebagai langkah inovasi dan diberi notis melalui sms. Ini selaras dengan Program Inovasi yang dicadangkan oleh Tuan Pengetua. Beliau juga meminta supaya Panitia Pendidikan Seni Visual membina sebuah Blog Panitia yang boleh memuatkan semua maklumat mengenai Panitia Pendidikan Seni Visual.

3. Unsur Seni. 4. 3. Grafik. 4 Aktiviti Penggunaan Bilik Seni . Lukisan.1 Puan Aniza mencadangkan semula agar pihak sekolah membenarkan LCD dibeli khas untuk penggunaan Bilik Seni. Kraftangan. Arca ataupun Cetakan. BIL 1 2 BUTIRAN Bilangan Buku Nota & Latihan Buku Lukisan (Drawing Blok) Folio Buku skrap STANDARD 1 Buku ( Minimum 5 soalan ) 1 Buku lukisan (Drawing Block) 1 Folio setahun mengikut tajuk yang disediakan. Mencorak.3.1.0 Membentang dan Mengesahkan Minit Mesyuarat yang lalu Pengerusi meminta setiausaha membentangkan minit mesyuarat yang lalu.0 Dasar Panitia 4. Disahkan Disokong : Encik Zaini bin Kussin : Puan Razita bin Ghani 3.1 Bangkitan Minit Mesyuarat Yang Lalu 3.2 Kebenaran pelajar-pelajar yang tidak boleh melukis dan tidak berminat supaya mereka tidak mengambil kertas ini untuk peperiksaan SPM. Catan. membentuk kraftangan Maksimum 8 kumpulan terdiri daripada 5 orang satu kumpulan. Mengandungi: 1.1. Ahli-ahli telah bersetuju supaya panitia mendapatkan sumber membeli sebuah LCD untuk panitia. mengambar. Diminta Guru Kanan Matapelajaran dan Pengerusi Panitia merujuk kepada Tuan Pengetua supaya mereka tidak mengambil kertas peperiksaan Pendidikan Seni Visual untuk SPM tetapi guru perlu melakukan secara berhikmah supaya pelajar tidak merayau sekiranya mereka tidak mengambil mata pelajaran ini untuk peperiksaan.1 Format Standard Kualiti Sains Sosial Format ini telah diberikan oleh Pengerusi Panitia untuk diimplementasikan dalam Panitia.

5. guru tersebut perlu menyelaraskan buku nota tersebut untuk kelas yang diajar.0 Rancangan Kerja Tahunan Agihan untuk membuat rancangan kerja tahunan: 1) Peralihan. Program ini akan dihadiri oleh 25 orang pelajar yang terpilih untuk mengasah bakat mereka kepada asas seni lukisan. Program ini juga akan dihadiri oleh 25 orang pelajar. 6. Tingkatan 4 dan Tingkatan 5 Puan Ruaidah bt Junoh Encik Rusli bin Mat Nor Guru-guru yang mengajar tingkatan 1 hingga 5 boleh mendapatkan rancangan pelajaran daripada Ketua Panitia. Program yang dikenali sebagai ³Berus Emas´ adalah program untuk pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 yang cemerlang dalam seni lukisan. 2 & 3 ) BIL 1 2 3 BUTIRAN Nota dan Latihan Mengambar dan Skrap Lakaran dan Olahan (mengikut tajuk) STANDARD 1 Buku Nota Saiz Besar 1 Folio 1 Buku Lukisan (Drawing Block) Menengah Atas ( Tingkatan 4 & 5) BIL 1 2 3 BUTIRAN Nota dan Latihan Mengambar dan Skrap Lakaran dan Olahan (mengikut tajuk) STANDARD 1 Buku Nota Saiz Besar 1 Folio 1 Buku Lukisan (Drawing Block) Bagi buku nota menengah rendah sekiranya guru telah memulakan menggunakan buku nota bersaiz kecil. Tingkatan 1 . Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 2) Tingkatan 3.2 .4.0 Perancangan Program Inovasi 2011 6.2 Panitia telah mengambil keputusan untuk menetapkan Standard Kualiti : Menengah Rendah ( Peralihan. Program ini dinamakan ³Didik Anak Seni 1´ dan ³Didik Anak Seni 2´.1 Program bagi pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 yang lemah dalam seni lukisan. 6.

..............3 7.1 Ketua Panitia akan membuat Jadual Waktu Penggunaan Bilik Seni mengikut jadual waktu guru..... Senarai e-mail guru-guru Pendidikan Seni Visual: Diminta kepada semua guru-guru memberikan e-mail kepada setiausaha PSV ...0 Penutup Pengerusi mengucapkan terima kasih kepada semua guru yang hadir.... GKMK telah bersetuju untuk maklumkan kepadaTuan Pengetua mendapatkan LCD Projektor kepada Panitia PSV dengan menggunakan mana-mana peruntukan Oleh itu.......2 7..6.......... 6....30 petang.....0 Hal-hal Lain 7.... (RUSLI BIN MAT NOR) S/U Panitia PSV 2012 . Disediakan Oleh : Disemak Oleh : ..4 8.... 7. Program ini bertujuan mendedahkan teknik-teknik lukisan yang ada... En Rusli bin Mat Nor selewat-lewatnya pada 12 Januari 2012 (Khamis) atau emailkan terus kepada setiausaha di alamat ruslimnor@hotmail........ (ZAKARIA BIN NGAH) Ketua Panitia PSV 2012 .....com.... Mesyuarat ditangguhkan pada jam 03..4 7.... Puan Aniza mencadangkan supaya pelajar yang bukan dari kelas seni boleh mengambil kertas Seni untuk peperiksaan SPM iaitu pelajar-pelajar yang dikenal pasti berpontensi untuk lulus cemerlang seperti juga tahun lepas......3 Program bagi guru-guru baru yang mengajar seni dinamakan ³In House Training´............... guru-guru PSV amat digalakkan menggunakan LCD Projektor itu nanti semasa menjalan P&P.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful