1.

Absenta declinului cognitiv

1.Memorie

Fara acuze subiective. Interviu clinic fara deficite.

SCALA GLOBALA DE DETERIORARE REISBERG (Se evalueaza nivelul de functionare cognitiva a subiectului) TNCU Dementa usoara D.moderata 2.Declin 3.Declin cognitiv 4.Declin cognitiv 5.Declin cognitiv usor moderat cognitiv foarte usor Primele deficite Deficitul se moderat sever clare-manifestari in manifesta in mai mult decat unul urmatoarele arii: dintre domeniile: Acuze - Dificultatea de - Scaderea - Nu poate subiective: regasire a cuvintelor si cunostintelor supravietui fara -a) uita numelor devine privind o oarecare unde a pus evidenta pentru cei evenimentelor asistenta. obiecte apropiati. actuale sau - Este incapabil familiare - Poate citi un pasaj recente. in timpul -b) uita sau o carte si retine - Deficite in interviului sa-si nume relativ putine lucruri. privinta aminteasca un anterior bine - Poate prezenta o memorarii aspect major cunoscute. capacitate mai scazuta istoricului relevant al vietii se a-si aminti numele personal. curente: o Fara semne unor persoane nou adresa, un nr. de obiective la cunoscute. telefon vechi, interviu. - Poate pierde sau numele pune intr-un loc membrilor de nepotrivit obiecte de familie apropiati valoare. ( nepoti, numele liceului, Datele se obtin prin universitatii interviu clinic absolvite). intensiv. Isi cunoaste numele propriu. Cunoaste numele sotiei si copiilor.

D. moderat-severa 6.Declin cognitiv sever

Dementa severa 7.Declin cognitiv foarte sever

- Poate ocazional sa uite numele sotiei de care depinde in intregime pentru supravietuire. - Retine unele cunostinte privind viata trecuta, dar ele sunt foarte sarace. - Aproape intotdeauna isi retine propriul nume. -Frecvent continua sa distinga persoanele familiare de cele nefamiliare din mediul propriu.

Abulie cognitiva: pirderea puterii vointei de a mentine un gand suficient timp pentru a determina o actiune indreptat catre un anumit scop. 4. 4. 5.Scaderea capacitatii de a-si administra finantele . Retragerea din situatii schimbatoare. . . Frecvent mormaie.Colegii de munca constientizeaza performanta relativ scazuta. 7. .Scad in situatii solicitante.1. Negarea este mecanismul dominant de aparare. -Simptome obsesive: repeta continuu o activitate de curatire. Poate vorbi unor figuri imaginare sau propriei figuri din oglinda. .Situatii profesionale sau sociale Fara deficit obiectiv. .Gandire Preocupare adecvata in legatura cu simptomatol ogia. .Comportament delirant-halucinator.Modificari de personalitate. . . 3.Vorbire 2.Toate abilitatile verbale sunt pierdute.Incapacitate de a realiza sarcini complexe.Agitatie violenta. . 5. 6. 2.Comportament Negarea incepe sa se manifeste. 3.

Aplatizarea afectelor Nu are nevoie de ajutor pentru a se imbraca. Anxietate usoara pana la moderata. Are capacitatea de a calatorii in locuri familiare. Deficit evident la testare clinica. educata are dificultati de a numara invers din patru in patru incepand cu 20 sau din 2 in 2 incepand de la 20. . 6.Poate avea unele dificultati in alegerea imbracamintei adecvate. saptamana. . Are nevoie sa fie insotit cand calatoreste. Pacientul s-a pierdut Scaderea Dezorientare in in timpul unei calatorii capacitatii de a timp: data. . 6. 5. .Afectivitate 10. 7. Recunoaste persoanele familiare si fetele.Dispozitie 9. Simptome anxioase.Incontinenta urinara. . Are nevoie de asistenta.Concentrare 2. Este orientat in anotimp sau timp si la spatiu. Dezorientat T-S. Deficit evidentiat O persoana la scaderile serale.Autoingrijire 4. Poate avea dificultati de a numara invers incepand cu 10 si uneori si in ordine directa.1.Nu poate merge. zi.Orientare 8. Ocazional poate calatori in locuri cunoscute. persoana.Are nevoie de ajutor pentru asi face toaleta si pentru a se hrani. 7. intr-un loc nefamiliar. 3. calatori.

11. 4. 6. Ritmul diurn este adesea perturbat. Generalizate si corticale.Ritm biologic 12.1. 5.Examene neurologice 2. 7. 3. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful