Simbolistica la animalele salbatice

Leul – Magnificul leu, conform traditiei, este regele animalelor, semnul conducator al regalitatii. El este inzestrat cu diferite virtuti ale vietii: putere, dominare, vitejie, intelepciune, mandrie, autoritate, curaj şi aparare. Datorita puterii, tinutei regale, coamei şi blanii sale aurii, leul este un simbol antic al Soarelui si intruchipeaza puterea pamantească, facandu-1 dusmanul vulturului. Iar leoaica reprezintă Luna, feminitate si maternitate salbatica, in arta egipteana, doi lei stand spate în spate semnifica rasaritul si apusul soarelui, trecutul şi viitorul; faraonii egipteni au fost deseori asemanati cu leul. Joaca un rol important in mitologie greco-romana ca simbol al fertilitatii. Alti lei legendari sunt cei ai lui Andro-cles, Daniel si Sf. Jerome. În hinduism, leul este un avatar al lui Vishnu, calul lui Durga (distrugatorul demonilor) si atributul lui Devi. Leul este aparatorul legii la budisti, iar Buddha sta pe un tron în forma de leu. În traditia crestina leul poate fi personificarea lui Dumnezeu, emblema Sf. Marco (si astfel si a orasului sau, Venetia). Odinioara se credea ca leul se nastea mort si ca primea viata prin suflarea tatalui sau, de aceea leul mai simbolizeaza invierea. Mai tarziu, s-a crezut despre leu ca nu-si inchide niciodata ochii si aceasta inseamna vigilenta. Pentru ca leul este un animal salbatic si viguros, el nu poate fi imblanzit. Multe culturi orientale cred ca leul protejeaza oamenii de demoni. Leul este cel mai popular animal in arta heraldica, unde simbolizeaza putere, virilitate si aptitudini de conducator, este de asemenea emblema suveranilor englezi. Leul este soarele-conducator in zodiac, este arzator si masculin, este focul luminos al universului.

regalitate si protectie. aparare. In Orient . Shiva si Durga calareau tigri cand distrugeau demonii. ferocitate. putere. Tigrul are o mare semnificatie simbolica unde reprezinta animalele vii. nepasare si imprevizibilitate. si deoarece vede noaptea. dar si razvratire. Pentru hindusi tigrul reprezinta pierderea controlului. energie. . pentru ca ei pot pazi banii. El pazeste mormintele si a fost pentru chinezi gardian al vanatorii. tigrul este unul dintre cele trei animale de prada. iar mai tarziu al agriculturii. semnificand furie. La budisti.fara mila. simbolizand razboi si vitejie. Tigrul este cel de-al treilea semn al zodiacului chinezesc si simbolizeaza curaj. asadar. el simbolizeaza iluminare si luna noua. Ei sunt emblema zeului bunastarii si a jocurilor de noroc.Tigrul – chinezii privesc tigrul ca fiind regele animalelor. se credea ca tigrul traieste o mie de ani si simboliza razboi. In Japonia. in timp ce in budismul chinezesc. Tigrul alb are atribute yin. opuse dragonului. un tigru gasind o poteca prin jungla simbolizeaza lupta spirituala. deci tigrul este o emblema a regalitatii si a castelor razboinicilor. entuziasm si generozitate. Tigrii pot fi si yang.

de aceea. ursul este un animal negativ. determinare. Unele triburi bastinase din America. Ursul are legatura cu luna. Candva se credea ca ursul gras are puteri mistice de vindecare iar in psihanaliza ursul reprezinta pericolele inconstientului. lipsa de mila.Ursul – primul simbol al ursului este acela al curajului si al puterii si. deoarece se credea ca ursul se nastea fara forma si ca era intrupat de mama sa. Culturile siberiene considera ca ursul. In traditia crestina. Berlin. este un popular simbol heraldic in Europa. el poate insemna inviere. Totusi. Ursul grizzly de pe sigiliul statului California inseamna hotarare. zeita lunii la greci iar zeita Hera o transforma nimfa Callisto si fiul ei in constelatia ursului. iar el era sacru pentru Artemis. cruzimea. lacomia si uneori pe Satana. Ursul este emblema Rusiei si a orasului elvetian Berne precum si la capitaliei Germaniei. este o calauza a samanilor. . Din cauza ca ursii hiberneaza. practica un cult al ursului ca sa pacifice sufletele ursilor vanati. Ursa Mare si Ursa Mica. maleficul.cu un temperament rau. din nordul Asiei. ursul poate simboliza si schimbarea paganului si nasterea Fecioarei.

jaguarul este considerat conducatorul principal al acestora despre care se spune ca lua aceasta infatisare. al gratiei si al puterii acestei feline. iar venirea zorilor era descrisa printr-un jaguar care devoreaza soarele. s-a corelat cu Zeul razboinic aztec al noptii. Tezcatlipoca. in timp ce vulturul simboliza Soarele. In Europa occidentala.Jaguarul . jaguarul reprezenta luna (precum si tunetul si ploaia). ca atribut al vitezei. . ale caror traditii deriva din culturile antice Aztece si Maya. a carui blana patata se aseamana cu cerul instelat. Zeita azteca a Pamantului era prezentata sugestiv cu gheare de jaguar si se credea ca jaguarii pazeau cele patru carari ale lumii. In credinta Maya jaguarul era considerat stapanul animal al infernului care cunoaste misterele pamantului si conduce sufletele mortilor. La tolteci. In culturile samanilor din America Centrala de astazi. jaguarul este cunoscut mai mult prozaic fiind adoptat ca emblema a fabricii de masini. Jaguar. zeu care a preluat aceasta infatisare dupa caderea sa pe pamant. Deoarece jaguarul. Ochii sai reflectorizanti erau considerati o trecere spre lumea de dincolo si dezvaluie viitorul celor ce-i privesc lung.simbolistica jaguarului este cea mai importanta printre triburile bastinase ale Americii Centrale.

incapatanarii. longevitate si fericire si este un simbol al norocului. Din 1874 cand Harper s Weekly a publicat desenul unui elefant care calca in picioare inflatia si haosul. aceasta imagine a fost transpusa si in arhitectura. Elefantul alb este sfant in budism. elefantul este personificarea virtutilor si cumpatarii si de asemenea este simbolul lui Christos care calca in picioare un sarpe. intelepciune.Elefantul . Prin viata sa lunga. rabdare. lenei si al unui temperament impulsiv insa in tarile in care este folosita ca animal de . May si a imprumutat calitatile rabdarii si intelepciunii de la Buddha fiind Bijuteria Legii.specific Africii si Asiei.A.U. simbolizeaza longevitatea si memoria -„elefantul nu uita niciodata”. demnitate.El reprezinta diferite calitati de putere. In traditia crestina. deoarece Buddha a luat aceasta infatisare pentru a intra in pantecele mamei sale. Camila – este simbolul arogantei. a devenit simbolul Partidului Republican al S. regalitate. rezonanta simbolica a elefantului este cea mai mare pe aceste continente. Unele culturi cred ca elefantul este un animal cosmic care poarta in spate lumea.

Maimuta din zodiacul chinezesc. intelepciunii si al virilitatii. fiind baza caracterului uman. In China. semanand cu niste . dar foarte vanitos. traditia crestina accepta ca este un animal care ingenuncheaza in fata lui Dumnezeu. astfel ca in culturile orientale. si poate transforma focul in energie spirituala. semnificand umilinta si obedienta. simbolizeaza sanatate. dar cand este imblanzita. Credinta crestina vede maimuta ca simbol al unor pacate. succes si protectie dar ea este considerata poznasa. si datorita inteligentei sale. precum si al rezistentei.povara. ca pofta. se credea ca ea depoziteaza apa in cocoasele sale si foloseste proviziile cu economie. avand un caracter jucaus. Legenda zice ca Sfantul Ioan Botezatorul ar fi purtat o haina din par de camila. Din cauza coarnelor sale ramificate. maimutele sunt sacre. ea a devenit un simbol al regalitatii si demnitatii. abilitate si putere. betia. poate reprezenta sobrietatea si cumpatarea. sociabil. de exemplu. Hanuman reprezinta curaj. maimuta trancanitoare simbolizeaza distractie. Din cauza ca in Africa de Nord. este incarcat cu simbolism pozitiv. In hinduism. simbolizeaza inteligenta si loialitate. lenea si vanitatea. in scena biblica alaturi de cei trei Magi. insa si neincredere. Maimuta este un animal inteligent. rautatea. Cerbul – cerbul este simbolul universal pozi¬tiv al vietii. Maimuta .fiind un animal nu prea frumos.Datorita prezentei sale. isi foloseste abil mimica. viteza. zeul maimutelor. de asemenea este si un animal egoist fiind un animal lacom. lacomia. maimutei de orice specie i s-a acordat respect. Pentru ca se asaza pe genunchi ca sa fie incarcata cu poveri. reprezinta fantezie si o figura inselatoare. au caracter pozitiv. In Roma antica camila simboliza Arabia.fiind animalul cel mai asemanator omului.

Lupul poate insemna victorie. . in timp ce la mongoli el este stramosul lui Genghis-Han. zeita vanatorii in credinta grecoromana. si simboliza viata. Skoll si Hati inseamna repulsie si ura. zgarcenia si pacatele de moarte. In timpurile medievale. Lupul – este un animal cu o simbolistica complexa si poate reprezenta raul. el este muntele zeitatilor rele si un semn al noptii. coarnele pot fi identificate cu razele soarelui. Fiind animal de prada. Din cauza ca cerbul isi reinnoieste anual coarnele. ultimele atribute deriva de la lupoaica ce i-a alaptat pe Romulus si pe Remus. cerbul simbolizeaza puritate. crestinii credeau ca lupii devoreaza „oaia” pierduta . In credinta celtica. el simbolizeaza lumina fiind un atribut al lui Apollo si Ares (Marte). fondatorii Romei.ramuri. care l-a imblanzit lupul Gubbio. Datorita vederii lui nocturne. celtii de asemenea credeau ca un lup devoreaza Soarele in fiecare noapte. cei patru cerbi de la Yggdrasil reprezinta cele patru puncte cardinale. Samanii se imbraca deseori ca cerbii. Ex: calarit de Odin (si Val-kyrii). dar si a dragostei materne si a vitejiei. Lupul este acum o emblema a acestui oras. ale lacomiei si pizmei. salbaticia. In hinduism. zeul razboiului. in Scandinavia. dupa miezul noptii. Cerbul este considerat sacru pentru Artemis (Diana). Fenris. cruzimea. infatisare umana in timpul zilei transformandu-se in lup. el este sinonim cu regenerarea si renasterea. cerbul a condus sufletele prin intuneric si a fost emblema zeilor razboinicilor si vanatorilor. cu toate ca el este emblema lui Francisc de Assisi. un lup sacru pazeste palatul ceresc. un lup cosmic. sperand ca vor primi intelepciunea animalului. cerbul auriu reprezinta stiinta. Traditia populara a acestui tip de lup era asociata cu werewolf sau omul-lup. lupii. solitudine. Americanii bastinasi privesc lupul ca pe un prietenos ghid spiritual. lupul a fost asociat cu vrajitoria. In China. Prin forma si inaltimea lor. La fel si in budism. el a fost comparat de multe culturi cu Pomul vietii. cu toate ca insotitorii lui Odin. Dupa traditia nordica. In credinta crestina.

Chinezii privesc vulpea cu suspiciune. luni aspre de iarna si de moarte. Conform unor legende japoneze o vulpe neagra inseamna noroc. este considrata diabolica. aceea a unei fete frumoase precun si a altor creaturi. lacomiei iar din cauza ca ea poate simula moartea pentru a-si prinde prada. iar trei vulpi calamitate absoluta. injustitiei. capul animalelor. ticalosiei. Vulpea greco-romana a fost un hot de struguri si de aceea a fost asociata cu Dionysus protector al vinului. animal aducator de inundatii. Acest lup de prerie nordamerican este privit de unele triburi ca o intruchipare a raului si ca si o creatura lunara. dar in unele culturi de bastinasi americani viclenia ei este transformata in intelepciune. ipocriziei si inselatoriei. iar in Orient vulpea inseamna longevitate si transformare. una alba dezastru. el este considerat seful. totusi el si haita lui este respectata de amerindineni.Coiotul – viicleanul coiot nu este de incredere. In Japonia ea era considerata un spirit al ploii si mesager al Zeuuil Orezului. . fiind un maestru al rautatii. La vest de Muntii Stancosi. aratandu-se ocazional prieten al oamenilor. Vulpea – in traditia occidentala vulpea este simbolul de baza al vicleniei. si lui i-a fost atribuita calitatea de trisor. crezand ca ea poate imbraca forme umane. Vulpea reprezinta in plus pacatele inselatoriei. inselator.

iar cel rosu si negru. sta la originea iepurelui de Pasti si a oului de Pasti. Aphrodita (Venus) si Eros (Cupidon) in Grecia si Roma antica. iepurii simbolizeaza Luna si. pentru ca un iepure de camp s-a oferit drept hrana lui Buddha si. iepurele de camp simbolizeaza sacrificiul de sine.Apreciata totodata ca o creatura de mare agerime unele culturi ale bastinasilor americani cred ca vulpea intruchipeaza lascivitatea si totodata este si ultimul trisor. inseamna divinitate. noroc si prosperitate. In crestinism rapiditatea iepurelui simbolizeaza trecerea vietii. Piciorul de iepure se credea ca protejeaza de rau si aduce noroc. ca multumire. Iepurele era sacru pentru Hermes (Mercur). ca si gardian al animalelor. prin urmare. noaptea si renasterea. Ei sunt creaturi care se ascund in pamant. el 1-a plasat pe iepure in luna.fiind animale nocturne. sunt prolifici. Zeita primaverii cu cap de iepure de camp Eostre (Oestra). iepurele de camp a fost de asemenea dedicat zeitatilor dragostei. cu toate ca iepurele de camp ar putea fi un familiar al vrajitoarelor. iute de picior. In iudaism si crestinism aceasta calitate a dus la o asociere cu murdaria si lascivitatea. ca mesager. Iepurele a fost emblema imparatului chinez si insemna longevitate prin legaturile lui cu Luna. la saxoni. Pentru budisti. .precum si mestersugarul iscusit ce lucreaza repede. simbolism al reinnoirii vietii. si de aceea reprezinta fertilitate si noroc. Frica i-a dus pe iepuri la stari de timiditate si cateodata chiar la lasitate. Iepurele alb de camp. Iepurele . Iepurii de camp au multe interpretari simbolice. Iepurele este semnul pentru feminitate si castitate in zodiacul chinezesc. Prin puterile procreative au fost priviti ca fiind magici in evul mediu.

pentru crestini el intruchipa puterea distructiva (el este cateodata descris ca rozand Pomul vietii). liliacul reprezinta atat inteligenta. Ciuma raspandita de soareci era privita ca si pedeapsa de la Dumnezeu. Totusi. soarecele alb a fost un semn al norocului si un atribut al lui Jupiter si al lui Apollo. pentru ca cuvintele „liliac” si „noroc” sunt omofone (fu). scorpia a fost privita ca si sacra in Egipt. In basmele populare ale lumii occidentale europene. liliecii erau considerati membri ai familiilor vrajitoarelor. deci pentru budisti si japonezi acesta intruchipeaza atat o minte neastamparata. In Europa medievala. mortii si haosului. soarecii erau personificari ale vrajitoarelor sau sufletelor mortilor.este considerat un agent al puterilor intunericului. . In China e invers. Imbinarea dintre corpul de soarece si aripile negre ca o panza de paianjen au starnit suspiciunea populara. liliacul poate simboliza invidia si ipocrizia datorita formei sale hibride. Liliacul . in locuri pustii. ca de altfel si obiceiul sau de a dormi cu capul in jos. datorita vederii sale nocturne. Se napusteste in mod imprevizibil. Ca o creatura a noptii. cat si ignoranta. Fiind un rozator. in unele culturi africane. desi soarecii albi puteau intruchipa sufletele copiilor nenascuti. deci o forta a Raului. liliecii fiind catalogati cca vampiri.Soarecele – un simbol aparent inofensiv al timiditatii si umilintei. Liliacul reprezinta o viata lunga si fericita si este simbolul norocului. in timp ce in Roma. cat si moartea sufletelor. soarecele semnifica ipocrizie (in iudaism) si distrugere (in crestinism). In vremurile vechi.

reprezentand stradania si prudenta. agila jerboa (sobolan de desert) a fost adoptata de soldatii englezi ca emblema in timpul celui deal II-lea razboi mondial. punct de vedere impartasit si de Egiptul antic si Europa occidentala. In Japonia un sobolan alb este mesagerul fericirii si sanatatii. In China. moartea si putrefactia. din Africa de Nord. In alegoria crestina. Tendinta sobolanului de a fugi de locurile osandite a facut din el un animal de augur si intelepciune: in Roma se spunea despre un sobolan alb ca aduce norocul. iar in budism este muntele zeului Ganesha. . mascota fiind reinviata in 1991 de succesorii lor in razboiul din Golf. In Renastere. insotind epavele. sobolanii sunt adesea priviti ca agenti distrugatori. ca si rozatoare. ca o creatura oportunista care aduc din afara ghinionul oamenilor. Deoarece populeaza pesterile.a fost intotdeauna privit cu neincredere. liliacul este simbolul imortalitatii si al renasterii in unele culturi bastinase americane. este prima creatura din calendar si semnifica farmec si prosperitate. vrajitoarea si puterile sinistre ale intunericului. considerate treceri catre viata de apoi. desi el e asociat zgarceniei si e privit ca purtator al ciumei . In plus. craniile lililecilor erau amulete protectoare. sobolanul este o creatura machivelica echivalenta cu Raul. celalalt alb reprezentand inexorabila trecere a timpului.In Egipt de asemenea. ziua si noaptea erau adesea descrise ca doi sobolani – unul negru. Recent. cap al sobolanilor. Sobolanul .

In Japonia. indigena veverita roscata s-a reprodus in Europa. ariciul. . care traieste pe crengile copacului cosmic. In interpretarea crestina. ariciul a fost vazut ca o emblema a marii mame a zeitelor. babiloniana Ishtar. Mebd. Ariciul . o aparitie mai recenta. este asimilat pacatelor de zgarcenie. In alte traditii. este un simbol clar al autoapararii. lacomul si irascibilul talhar. iar in alegoria Renasterii acesta poate fi asociat simtului tactil. veverita a fost emblema zeitei celtice. Pana la aparitia veveritei gri. in timp ce provizia ei de mancare a dus la asocierea cu lacomia. ca o justificare a formei sale rotunde si a exteriorului sau defensiv. care fura sufletele oamenilor.pentru ca ariciul se rostogoleste ca o minge stransa si intepatoare cand se simte amenintat. iar culoarea ei a transformat-o intr-un simbol al focului. de unde a starnit un conflict intre un vultur stelar si un sarpele. Aceasta veverita a fost sacra pentru Thor. zeul focului si tunetului. ca si in America de Sud. Aceasta interpretare intr-un fel laica are transcendenta in mitologia scandinava prin daunatoarea veverita rosie. In credinta crestina aceasta asociere impreuna cu infaibila sa agilitate conduc la nefericita ei comparatie cu Raul . lacomie si manie si este asemanat cu fotele rele . In culturile vechi.Veverita – in simbolistica moderna. tepii sai ficsi il identifica cateodata cu un simbol solar. veverita simbolizeaza o comoara. In Irlanda. prin obiceiul sau de cautare neobosita si de stocare a proviziilor de mancare pentru consum in timpul lunilor reci de iarna. unde odata a fost sacrificata zeilor Maya veverita simbolizeaza fertilitatea.

vrajitoarele pot lua infatisarea unui arici pentru a mulge laptele vacilor. acesta e considerat ca avand capacitatea de prezicere a vremii. totusi. fiind sensibil la schimbarile curentilor de aer. ca si pradator de mancare si viermi. Potrivit unor superstitii populare occidentale. a fost candva vazut ca un inamic al fortelor diavolesti. ariciul este simbolul bunastarii. Bibliografie : Clare Gibson – Semne si Simboluri .Pe de alta parte. Ca multe alte animale. In Orient.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful